教育王國

標題: APA AUDITION [打印本頁]

作者: longwing    時間: 13-4-26 15:04     標題: APA AUDITION

請問PIANO 和VIOLIN AUDITION 需唔需要背譜?伴奏譜要原譜嗎?
作者: bebebe12345    時間: 13-4-26 17:50

能背自然背,用原譜是合理和正常應該的事!
作者: choufatty    時間: 13-5-14 14:36

係咪去唔到audition, send Dvd 多數冇机?我報樂器高班。
作者: bebebe12345    時間: 13-5-14 16:14     標題: 回覆:choufatty 的帖子

甚麼樂器高班?
噢!原來改了可以用DVD報考,未聽過,又長知識了。

作者: papaof2    時間: 13-5-14 20:48

作者: choufatty    時間: 13-5-14 21:45

回復 bebebe12345 的帖子

應該係中班,intermediate係話去唔到可以寄dvd

作者: bebebe12345    時間: 13-5-14 22:06

之前未聽過而己!本想有此方法也只是方便香港以外的申請。
可以就好、香港家長往後又有多一選擇!
若然學院有此安排、相信總能夠有辨法做到公平處理....
孩子甚麼樂器?

作者: jellomama    時間: 13-5-14 23:25

純粹好奇,若果小朋友已可以拉到 Suzuki book 4 嘅歌,程度會同一般其他申請 violin junior programme 嘅小朋友差不多嗎?
作者: titibaby    時間: 13-5-14 23:31     標題: 引用:純粹好奇,若果小朋友已可以拉到+Suzuki+bo

原帖由 jellomama 於 13-05-14 發表
純粹好奇,若果小朋友已可以拉到 Suzuki book 4 嘅歌,程度會同一般其他申請 violin junior programme 嘅小 ...
最重要拉得好吾好。bk 4拉得好都g5程度

作者: choufatty    時間: 13-5-15 09:39

Cello.

Is it competitive?

Are the teachers good?

作者: bebebe12345    時間: 13-5-15 09:54

沒有不競爭的項目!
近年Cello的競爭亦己相當。
(學的人多了、看一看一些學校樂團每年想入之人數大增)
考入了還看能跟那一位老師。
心儀的二位就在那兒!
作者: blackmamba24    時間: 13-5-17 13:59

VIOLIN BEGINNER難唔難考入
作者: 熊貓BB    時間: 13-5-18 15:00     標題: 回覆:blackmamba24 的帖子

I saw 6x names on the list posted outside the audition room for today but  I am not sure how many days the audition will be held.

作者: bebebe12345    時間: 13-5-18 16:14

回復 blackmamba24 的帖子

報了考了等2nd in的消息。僧多粥少的問題.孩子的天份.只能留給主考去評估了!

作者: papaof2    時間: 13-5-18 20:32

作者: blackmamba24    時間: 13-5-18 21:42

嘿, 今日去左喇,上到去, 小朋友己經IN完!
作者: papaof2    時間: 13-5-18 22:22

作者: 四隻貓    時間: 13-5-18 23:10     標題: 引用:評審有無聽哂全首歌呀?有冇考其他呀?聽說

原帖由 papaof2 於 13-05-18 發表
評審有無聽哂全首歌呀?有冇考其他呀?聽說如果真的有第二次in的話,明天就有通知。 ...
我女今日見,我係出面聽到我女有拉曬兩首歌。

上年好似係之後既星期日定星期一就收到email通知有2nd in。祝大家好運!

作者: jellomama    時間: 13-5-19 22:27

In violin 嘅小朋友,通常會拉乜嘢歌?
作者: bebebe12345    時間: 13-5-20 07:57

拉在學習中、有把握的曲目。
作者: 四隻貓    時間: 13-5-20 09:50

blackmamba24 發表於 13-5-17 13:59
VIOLIN BEGINNER難唔難考入

都唔易入, 因為位少.
其實去考既好多都唔係"Beginner", 多數都學左一段時間.
我星期六早到, 聽到前面有考生拉三四級歌, 亦有考生拉一級歌.
我諗考生既音樂感或某一種老師們想要既特質比級數更重要. 我知道前幾年有小朋友完全唔識拉琴, 係靠彈琴考入.

作者: 熊貓BB    時間: 13-5-20 10:33

回復 四隻貓 的帖子

I try not to respond today as I know my post will make people 緊張 and thought somebody  received the 2nd audition notification....coz I am one of the parents waiting for the results...

Yes, same observation as四隻貓 .  I went there in the afternoon.  I saw some kids (7/8 years old I think) practicing in the preparation room with piano accompaniment and they played Grade 3-4 songs I think.  Quite a number of younger kids played piano and some kids sang.  Surely, some younger kids (5-6 yrs old) played their little violin in the audition.
I knew my girl's performance is not outstanding as she was a bit nervous (although she said she was not scared) and the chance for 2nd audition is not high.  However, I am also very 緊張 to check email today...

As bebebe12345 said before, 報了考了等2nd in的消息......孩子的天份.只能留給主考去評估了!

作者: titibaby    時間: 13-5-20 10:38     標題: 引用:回復+四隻貓+的帖子 I+try+not+to+respond

原帖由 熊貓BB 於 13-05-20 發表
回復 四隻貓 的帖子

I try not to respond today as I know my post will make people 緊張  and thought  ...
可能下星期還有audition? 那就要等多個星期

作者: 四隻貓    時間: 13-5-20 11:59

titibaby 發表於 13-5-20 10:38
可能下星期還有audition? 那就要等多個星期

Yes, 你0岩.
如果今個星期六仲有audition, 0甘就可能要之後先收到通知2nd in.
大家relex relex.

作者: bebebe12345    時間: 13-5-20 12:12

這二日Piano Junior都在in了。
作者: titibaby    時間: 13-5-20 14:16

bebebe12345 發表於 13-5-20 12:12
這二日Piano Junior都在in了。
鋼琴好像已經考了幾個星期,真係好多人
作者: bebebe12345    時間: 13-5-20 15:37

Pre-Junior 早開始了,而且必然人多。
作者: pamelaywy    時間: 13-5-20 15:44

Just share my last year experience:
舊年28/5晚上六七時收到piano 2nd in email 通知,之後一天收信,之後那個星期六2nd in (如無記錯,舊年1st in piano 到26/5 )
沒有2 nd in 不等如沒有機會,我小朋友沒有2nd in  ,沒有written test, 五月頭收到1st in 信後,就是七月尾收入學信。不過他不是熱門的piano 和violin , 1st in 是已經是該instrument 的兩大負責人, 所以是有機會1st in 直入的!
作者: 四隻貓    時間: 13-5-20 16:27

pamelaywy 發表於 13-5-20 15:44
Just share my last year experience:
舊年28/5晚上六七時收到piano 2nd in email 通知,之後一天收信,之 ...

多謝分享.
你細仔仔今年有無考piano/vioin?

作者: papaof2    時間: 13-5-20 17:49

作者: henryho4h    時間: 13-5-20 19:59

作者: bebebe12345    時間: 13-5-23 08:01

等待你們2nd in的消息!
作者: 四隻貓    時間: 13-5-23 09:56

Piano Pre-Junior 是否已經完成所有1st in?

作者: cellocello    時間: 13-5-23 17:08

你心儀的cello teacher是貴姓的? 可否pm我作參考. 謝謝
作者: moumou    時間: 13-5-25 18:40

四隻貓 發表於 3-5-20 09:0
都唔易入, 因為位少.
其實去考既好多都唔係"Begnner",多數都學左一段時間.
我星期六早到, 聽到前面有考 ...

很幸運,亦十分意外,剛收到violin 2nd audition 的信。小朋友是未懂violin,是用鋼琴考的。請問除了彈兩首歌,會考聽音,筆試等嗎?還有什麼要準備呢?2nd audition 的人也很多嗎?我是否不用有太大期望……

另外,其實最希望是入到piano的,請問2nd audition的信是否都已send了?
作者: Mayle    時間: 13-5-25 19:18     標題: 回覆:APA AUDITION

剛收到了MJ201 piano second audition 的信,2/6 in.

作者: moumou    時間: 13-5-25 21:22

Mayle 發表於 13-5-25 19:18
剛收到了MJ201 piano second audition 的信,2/6 in.
恭喜!一定很開心 ^^加油!加油!
作者: momhk    時間: 13-5-26 11:47

小兒都收到 violin MJ101 second audition 的信,真係覺得很難,原來就算second audition 過關,仲要過六月尾筆試!現在諗緊需唔需要揀首高級些的歌,嗰曰見啲人閒閒地拉六、七級的歌,但阿仔拉嗰首只是四級考試歌。(其實我唔記得MJ101最低要求是五級,只是覺得這四級考試歌他應該好熟,隨時拉到)
作者: bebebe12345    時間: 13-5-26 17:52

筆試歷年都只是為樂理分班......
屆時大局已定....擔心一下跟誰。.
同一首曲目不同人自然有不同的表達·····四、五還是六、七、八已不重要.讓孩子做好自己就可以了!

恭喜各位已獲2nd in嘅小朋、為她/他們打氣!
作者: woodst    時間: 13-5-26 20:00

作者: papaof2    時間: 13-5-26 22:16

作者: titibaby    時間: 13-5-26 23:01     標題: 引用:想問2nd+audition+跟第一次有什麼分別呢?今

原帖由 papaof2 於 13-05-26 發表
想問2nd audition 跟第一次有什麼分別呢?今次封信都係問兩首歌。
沒有分別的!

作者: moumou    時間: 13-5-27 01:04

多謝bebebe12345的鼓勵!請問2nd audition 约有多少人呢?是否收10個以下?其實能夠進入2nd audition, 已經很開心的了, 就像孩子的小小潜質得到認同一樣,能不能再幸運一次?已不敢多想了…

作者: bebebe12345    時間: 13-5-27 11:15

回復 moumou 的帖子

鋼琴系只有 Pre-junior 和 Junior ,收的人數有限是必然! Pre-junior能收要看當年升Junior的人數、不多是必然。Junior要看Pre-junior升班之後所餘的位置、自然是更難。小提琴有Beginners' Group、Beginners' Course、Intermediate、Pre-junior & Junior,位置多一些吧!
先不要管其他、好好安排孩子2nd in.....總要有一點兒運氣!

作者: moumou    時間: 13-5-27 21:52

知道了!努力,努力!
作者: bebebe12345    時間: 13-5-28 12:39

最想知道今年鋼琴的Junior能收幾位.....
作者: papaof2    時間: 13-5-29 09:27

作者: 四隻貓    時間: 13-5-29 10:50

papaof2 發表於 13-5-29 09:27
有冇朋友仔今個星期六2nd audition 呢?準備成點呀?
我女星期六301 violin 2nd audition.
因為上年都參加過2nd audition(呀女當日發燒), 明白到好多事都緊張唔0黎. 好多時有其他野影響結果.
所以今年只係如常練習, 無咩壓力, 最緊要小朋友健健康康, 開開心心入去拉...表現正常就好了.

祝大家順順利利.

作者: papaof2    時間: 13-5-29 17:14

作者: sweatheart    時間: 13-5-29 23:32     標題: 回覆:jellomama 的帖子

想問為何這麼多人都想入APA pre-junior, beginner or junior class? 其實學費都唔平,係因為課程、師資好?還是名氣、表演機會多?
如搵到教APA 的老師私人教授,效果是否差不多呢?

作者: smellycat    時間: 13-5-29 23:43     標題: 回覆:sweatheart 的帖子

認識有幾個朋友啲仔女入咗APA一,两年,最後都quit咗,全部都係Violin, 原因係同入面老師唔夾,end up都係揾返出面原本的老師。

作者: moumou    時間: 13-5-30 00:49

回復 papaof2 的帖子

星期六 下午 。
作者: titibaby    時間: 13-5-30 01:13

sweatheart 發表於 13-5-29 23:32
想問為何這麼多人都想入APA pre-junior, beginner or junior class? 其實學費都唔平,係因為課程、師資好? ...
私人教,一般$800起碼,價錢差不多
APA表演有免費伴奏。

另一好處,如果有潛質最top,有機會有獎學金和跟教授級。

基本上如果覺得你好,會扶持你上大學做專業。

作者: papaof2    時間: 13-6-1 18:53

作者: bebebe12345    時間: 13-6-2 08:38

回復 smellycat 的帖子

這是那兒的小提琴從來就要面對,似乎也將會繼續面對的一回事!
始終是表演藝術....."我在演藝",要求越高、超容易失落、好好安排。
關注的是老師功力多於夾唔夾,十隻手指有長短,還看長多短多、踫到的是長是短!
始終偏向於鋼琴。期待今日的Piano Junior 2nd in.....104度高燒!

作者: moumou    時間: 13-6-2 10:55

我們是下午四時左右in 的。當日看門外的清單,约有四、五十人左右。剛巧前後加埋自己嘟是用鋼琴的。前面有個妹妹好乖好可愛^^好心急,希望快D有消息。

作者: papaof2    時間: 13-6-2 11:27

作者: 四隻貓    時間: 13-6-3 09:58

moumou 發表於 13-6-2 10:55

我們是下午四時左右in 的。當日看門外的清單,约有四、五十人左右。剛巧前後加埋自己 ...

我地一樣時間呀, 我應該見到你地. 你小朋友彈咩歌?
我女係以小提琴去考, 即係...好多野講行來行去果個....

主考聽左一首歌就叫我女收工啦.

作者: Mayle    時間: 13-6-3 10:28     標題: 回覆:APA AUDITION

昨天pre junior second audition鋼琴, 人名表有40人,座包括junior 的面試學生,現在等信,很緊張啊!

作者: titibaby    時間: 13-6-3 10:46     標題: 引用:+本帖最後由+四隻貓+於+13-6-3+09:59+編輯+

原帖由 四隻貓 於 13-06-03 發表
Good luck!

作者: titibaby    時間: 13-6-3 10:47     標題: 引用:昨天pre+junior+second+audition鋼琴,+人名

原帖由 Mayle 於 13-06-03 發表
昨天pre junior second audition鋼琴, 人名表有40人,座包括junior 的面試學生,現在等信,很緊張啊!

...
好叻呀!小朋友多大?

作者: 四隻貓    時間: 13-6-3 12:05

titibaby 發表於 13-6-3 10:46
Good luck!
多謝.
希望唔好太快收到信啦

作者: siutingto    時間: 13-6-5 23:33

作者: bebebe12345    時間: 13-6-8 12:27

期待聽到你們的好消息!
作者: Mayle    時間: 13-6-8 15:24     標題: 回覆:titibaby 的帖子

囡囡剛5歲,如有興趣請看以下日誌
http://rachelkomusic.weebly.com/
只是剛開始寫,還有很多很想同大家分享!

作者: bebebe12345    時間: 13-6-8 20:52

早就留意囡囡。
祝她如願,尤其是鋼琴!
作者: moumou    時間: 13-6-10 00:56

回復 四隻貓 的帖子

sorry , 剛再上來。當日阿女係肥嘟嘟冬菇頭嗰個。彈 Sonatina Beethoven op.5 no.1.

作者: tinyuichan    時間: 13-6-14 13:55

剛剛打開信箱, 嚇然發現APA的來信, 唉~ 失望之情不能用文字形容!
今年APA的效率提升那麼多? 那麼快便reject?
真的不想拆!
故且打開, 一頁紙得幾行字......

竟然是

筆試通知!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

作者: marcuscyrus    時間: 13-6-14 14:18     標題: 回覆:tinyuichan 的帖子

強!!!請問咩樂器

作者: papaof2    時間: 13-6-14 20:19

作者: ricopasu    時間: 13-6-14 23:03

請問有無人知道cello pre junior 有無second audition

作者: kachunma    時間: 13-6-14 23:42     標題: 回覆:tinyuichan 的帖子

請問你是咩樂器??我仔choir,咩消息都無!

作者: bebebe12345    時間: 13-6-15 12:41

JE=音樂節的Piano Solo - Junior Exhibitioner Award

作者: moumou    時間: 13-6-16 12:31

回復 tinyuichan 的帖子

恭喜!恭喜!小朋好叻!
作者: 四隻貓    時間: 13-6-17 10:15

有無人收到accepted / rejected letter?
作者: siutingto    時間: 13-6-17 15:32     標題: 回覆:APA AUDITION

作者: henryho4h    時間: 13-6-17 23:20

作者: papaof2    時間: 13-6-18 08:26

作者: totochu    時間: 13-6-18 09:42

報Beginner or MJ 201 的, 應該不用筆試的,就暫時不會有信。
作者: 濤兒    時間: 13-6-19 08:00

細囡MJ101長笛, 收到信呢個星期六pm筆試.
作者: kachunma    時間: 13-6-19 08:12     標題: 回覆:濤兒 的帖子

有無人参加choir架??

作者: henryho4h    時間: 13-6-19 12:29

作者: papaof2    時間: 13-6-20 08:07

作者: 濤兒    時間: 13-6-20 13:59

如無記錯, tinyuichan是小提琴的.
作者: Evawong08011    時間: 13-6-25 15:06

请教大家 : APA 是否己經完成所有Junior program的收生程序? 有家長已收最後通知嗎? 謝謝!
作者: papaof2    時間: 13-6-25 18:47

作者: bebebe12345    時間: 13-6-25 20:19

再等一會!
作者: kiefer    時間: 13-6-25 21:01

是否不同系有不同的安排?過來人請分享。
作者: tinyuichan    時間: 13-6-25 21:16

Evawong08011 發表於 13-6-25 15:06
请教大家 : APA 是否己經完成所有Junior program的收生程序? 有家長已收最後通知嗎? 謝謝! ...

如果是單指JUNIOR即101, 無論是主修甚麼樂器, 上星期六的WRITTEN TEST應已齊人, 抱歉地說, 有出席的, 就等成績分班, 沒出席的, 大概今星期會收REJECT信.
其他201, 301, ......, 就要等到7月尾!

作者: kachunma    時間: 13-6-25 22:01     標題: 回覆:tinyuichan 的帖子

咁知唔知choir呢??

作者: tinyuichan    時間: 13-6-25 22:05

回復 kachunma 的帖子

要等到7月尾!

作者: Evawong08011    時間: 13-6-25 22:36     標題: 回覆:tinyuichan 的帖子

恭喜您的囝囝!並多謝您的信息。
這樣說:201和101無論取錄與否的通知都在七月尾?

作者: tinyuichan    時間: 13-6-25 22:40

回復 Evawong08011 的帖子

以往101的REJECT信會在6月尾收,
其他就要等到7月尾揭盅

作者: papaof2    時間: 13-6-26 09:28

作者: bebebe12345    時間: 13-6-26 09:52

MJ101早己有人2nd in後收Reject信!
還看今年Piano & Violin Pre-Junior、Benginner.....等如何。

作者: papaof2    時間: 13-6-26 18:34

作者: Baoma    時間: 13-6-26 19:31     標題: 引用:MJ101早己有人2nd+in後收Reject信!還看今年

原帖由 bebebe12345 於 13-06-26 發表
MJ101早己有人2nd in後收Reject信!
還看今年Piano & Violin Pre-Junior、Benginner.....等如何。
...
噢,我一直以為有2nd in 就即係收咗,因為一路聽人都係咁講,原來吾係!

作者: papaof2    時間: 13-6-27 08:02

作者: siutingto    時間: 13-6-27 09:04     標題: 引用:其實我見第二㳄audition嘅考生跟第一㳄audi

作者: bebebe12345    時間: 13-6-27 15:17

入了2nd audition己是交待,尤其Piano和Violin!

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5