教育王國

標題: 劍鳴評價如何? [打印本頁]

作者: mcmc1124    時間: 13-4-18 12:45     標題: 劍鳴評價如何?

有冇媽媽可以分享一下,貴 子女係劍鳴讀書的過程中,對劍鳴各方面有任何評價呢?
我都幾鍾意哩間學校,所以希望真正再了解一下,謝謝。

作者: LL222    時間: 13-4-18 13:32     標題: 引用:有冇媽媽可以分享一下,貴+子女係劍鳴讀書

原帖由 mcmc1124 於 13-04-18 發表
有冇媽媽可以分享一下,貴 子女係劍鳴讀書的過程中,對劍鳴各方面有任何評價呢?
我都幾鍾意哩間學校,所以 ...
劍鳴真係好好,中英數平均,有show and tell, 有project做(一年兩次),旅行日,運動會,聖誕party, 運動會海報及聖誕咔設計比賽,K2K3好多出外參觀,乜節物節又有校內主題,仲有BBQ,hotpot, 嬉水等等,學術和興趣均照顧到。K1中數K2加埋英數,課程深得黎學生跟到,函接小學一定冇問題!

未返劍鳴之前知道劍鳴學生好主動做功課,點知呀女第一天放學第一句就是:我要做功課!老師功力真的神奇!

作者: 小曳人    時間: 13-4-18 17:57

回復 LL222 的帖子

我個細嘅都勁lur我同佢做N班嘅功課!
作者: awowo    時間: 13-4-18 18:23

我都想讚吓......k3功課都深深地....但阿女放學食完飯睇一陣電視,就自動自覺做功課,我放工後檢查,都唔使點改......又多活動,最近一次經驗,令我知道非教師員工都好細心.....勁讚,我推介俾朋友,但都係好多崇尚名牌,target係sc,kv.....仲有呀,阿女兩年個班主任會同小朋友講吓時事新聞呀!
作者: LL222    時間: 13-4-18 18:35     標題: 引用:回復+LL222+的帖子 我個細嘅都勁lur我同佢

原帖由 小曳人 於 13-04-18 發表
回復 LL222 的帖子

我個細嘅都勁lur我同佢做N班嘅功課!
n班的功課是做D咩架?

作者: peko5    時間: 13-4-18 20:04     標題: 引用:Quote:原帖由+mcmc1124+於+13-04-18+發表有

作者: peko5    時間: 13-4-18 20:06     標題: 引用:回復+LL222+的帖子 我個細嘅都勁lur我同佢

作者: 小曳人    時間: 13-4-18 20:59

LL222 發表於 13-4-18 18:35
n班的功課是做D咩架?
親子功課,一星期4 pages,第一頁係填色
第二頁係中文題,圖/連線/填色 去相關字/圖,係嗰個星期教嘅字
P3 係英文題,同上
P4係識數練習,有時係形狀,有時係大小,今個星期係要攞黑色同白色嘅紙貼上去

作者: sweethun    時間: 13-4-18 22:53

回復 小曳人 的帖子

多謝小曳人既資料.我想知如果個PN小朋友唔做或者做錯功課(譬如貼錯貼紙),咁作為家長應該解釋比佢聽UNTIL佢貼O岩,定係尤得佢貼錯比老師知呢?

作者: mcmc1124    時間: 13-4-19 00:06     標題: 回覆:劍鳴評價如何?

多謝小曳人同LL222的詳盡分享〜

作者: peko5    時間: 13-4-19 16:03

作者: peko5    時間: 13-4-19 16:08

作者: 小曳人    時間: 13-4-19 17:15

sweethun 發表於 13-4-18 22:53
回復 小曳人 的帖子

多謝小曳人既資料.我想知如果個PN小朋友唔做或者做錯功課(譬如貼錯貼紙),咁 ...

無一定,但係親子功課,我唔會俾佢亂嚟,一定有人睇住先做得
但到K1先放手,鼓勵佢自己做好功課俾我放工返嚟睇

作者: sasahunghung    時間: 13-4-19 21:16

我女女算好動, 但雖然KM功課較多, 但我女女亦很喜歡做功課!
今天才去完親子旅行!
作者: cherrybeepbeep    時間: 13-4-20 00:19     標題: 引用:我女女算好動,+但雖然KM功課較多,+但我女女

原帖由 sasahunghung 於 13-04-19 發表
我女女算好動, 但雖然KM功課較多, 但我女女亦很喜歡做功課!
今天才去完親子旅行!  ...
請問親子旅行去邊度?N班有嗎?

作者: esm    時間: 13-4-20 07:00     標題: 回覆:cherrybeepbeep 的帖子

今年K1去海洋公園!只是k1一級去而已。

作者: kerkermui    時間: 13-4-20 10:45

回復 cherrybeepbeep 的帖子

N班26號去海洋公園
作者: cherrybeepbeep    時間: 13-4-20 11:15

回復 kerkermui 的帖子

真令人期待出年的親子旅行, 是否只可一個家長出席? 上下午班一起的嗎?
作者: peko5    時間: 13-4-20 13:14     標題: 回覆:cherrybeepbeep 的帖子

作者: LL222    時間: 13-4-20 19:03     標題: 引用:回復+kerkermui+的帖子 真令人期待出年的

原帖由 cherrybeepbeep 於 13-04-20 發表
回復 kerkermui 的帖子

真令人期待出年的親子旅行, 是否只可一個家長出席? 上下午班一起的嗎? ...
可以一個家長去的,全日旅行,所以上下午班一齊去。

作者: sasahunghung    時間: 13-4-26 09:01

回復 cherrybeepbeep 的帖子

可以一起去...因為每個人頭計, 所以沒有限制

作者: danielkate    時間: 13-4-26 13:23     標題: 回覆:劍鳴評價如何?

咁想問下如果Victoria (HG)同劍嗚,你地會點諗、請比客觀意見參考下、唔該晒

作者: cupidshirley    時間: 13-6-7 23:35     標題: 回覆:劍鳴評價如何?

kM同維記唔同路線,KM偏向傳統,維記活動教學,KM學術勁好多!我有啲朋友讀完維記,結果小學都係維記,因冇其他選擇,去到去唔夠人砌!

作者: danielkate    時間: 13-6-8 03:13     標題: 回覆:劍鳴評價如何?

多謝你嘅意見、但我聽人講劍嗚派得好都只因為抽得好,因為大部都係津校小學喎… 而維記升學都有唔少去有名直資或私學…佢地個website 都show左出來…其實我知KM有乜野好、但如果維記academic唔好、咁點解咁多人鍾意維記呢?

作者: Smallpigbb    時間: 13-6-9 22:01     標題: 回覆:劍鳴評價如何?

KM係多入津校,如果睇數據,但未首輪大抽前,都有唔少同學攞住幾個私校或者直資offer,唔好話幾個,at least都有一兩個,家長心態,如果抽到LS同MCS肯定唔會去私校同直資,講真如果課程唔深真係好難考私校同直資。

好多家長選校心態唔同,因為自己可能都係填鴨式train出o黎唔想小朋友行自己條路咪選D活動教學囉,我覺得KM課程雖然深但我個小朋友讀得開心,上小一適應應該問題不大。

作者: 3X    時間: 13-6-10 19:21

yes,相信最後抽得好的,都會放手上的私校,所以如果个年抽奬結果理想,入讀津校的比率將較高。

當年小囡亦然,手上hold住心儀私小去抽,最後抽到心儀天主教女津校,自然放棄私小一樣。
作者: Smallpigbb    時間: 13-6-12 17:12     標題: 回覆:3X 的帖子

3X,女女小一適應嘛,好耐無同你傾啦,希望你女女身體健康,學業進步。

作者: 3X    時間: 13-6-12 20:42

回復 Smallpigbb 的帖子

hi, 多謝你先。阿女上星期考完大考了終於可以透下氣啦!整个小一佢好適應,係開始時要早起吾慣,畢竟以前4年pm kinder...
不過過二星期就完全ok了, 功課,默書,小測,考試基本上一浪接一浪,好在佢又冇樓計,肯配合,亦都享受學校生活,愛老師,同學。亦知道學生應有的態度和責任,希望她keep住啦。
亦希望你囡囡上小學事事順利,聰明乖巧,努力加油!

作者: kerkermui    時間: 13-6-12 21:27

danielkate 發表於 13-6-8 03:13
多謝你嘅意見、但我聽人講劍嗚派得好都只因為抽得好,因為大部都係津校小學喎… 而維記升學都有唔少去有名直 ...

個個都攞住私小offer抽獎,抽中大獎當然唔讀私小!我有個細跟尾,抽到都唔會讀私小啦!

如果你知SFA係間點嘅學校,咁~ KM考SFA嘅命中率頗高!咁你應該清楚KM係間點樣嘅學校啦~
我去留位同註冊,無約定下兩次都可以撞到同學仔,仲要係熟嗰d!

作者: peko5    時間: 13-6-12 23:48     標題: 引用:+本帖最後由+kerkermui+於+13-6-12+21:30+

作者: LL222    時間: 13-6-13 01:49     標題: 引用:Quote:原帖由+kerkermui+於+13-06-12+發表

原帖由 peko5 於 13-06-12 發表
可唔可以介紹下SFA呀?thx
好似SFA只考筆試,不in 小朋友同家長,純考學術。

作者: kerkermui    時間: 13-6-13 07:07

LL222 發表於 13-6-13 01:49
1st in做卷
2nd in 單對單,都係學術題,唔係點睇應對反應,唔見家長
反正我家書蟲考佢應對就輸哂!

作者: danielkate    時間: 13-6-14 20:39     標題: 回覆:kerkermui 的帖子

多謝意見、看來KM應該是最好的Kindergarten...

作者: yiu_mimi    時間: 13-6-26 15:31

請問劍嗚多唔多收細 b? 因我囝 9月出世的..
作者: LL222    時間: 13-6-26 16:43     標題: 引用:請問劍嗚多唔多收細+b?+因我囝+9月出世的..

原帖由 yiu_mimi 於 13-06-26 發表
請問劍嗚多唔多收細 b? 因我囝 9月出世的..
如果係讀 Prenusery 就要開學時足兩歲,例如今年九月二曰開學,你仔九月二日或之前出生就可以。

K1就冇呢個限制。

作者: ozoz    時間: 13-7-16 12:36     標題: 引用:Quote:LL222+發表於+13-4-18+18:35+n班的功

原帖由 小曳人 於 13-04-18 發表
親子功課,一星期4 pages,第一頁係填色
第二頁係中文題,圖/連線/填色 去相關字/圖,係嗰個星期教嘅字
P3  ...
請問英文程度如何?有phonics嗎?有否用Oxford reading tree?

作者: 小曳人    時間: 13-7-16 20:34

ozoz 發表於 13-7-16 12:36
請問英文程度如何?有phonics嗎?有否用Oxford reading tree?
有phonics
英文reader 用story tree

作者: beyondcontrol    時間: 13-7-31 00:36     標題: 引用:Quote:原帖由+peko5+於+13-06-12+發表可唔

原帖由 LL222 於 13-06-13 發表
冒昧問句哪間是SFA?

作者: BethMum    時間: 13-7-31 10:43     標題: 回覆:beyondcontrol 的帖子

st. francis 聖方濟各

作者: kvvvcheung    時間: 13-8-14 14:21

Thanks for sharing~

作者: katiekoo45313    時間: 13-8-15 17:00

請問phonics 要哪一種? Jolly, letterland or other?
作者: LL222    時間: 13-8-15 17:46

katiekoo45313 發表於 13-8-15 17:00
請問phonics 要哪一種? Jolly, letterland or other?

Pearson, New Phonics for Kids
作者: danielkate    時間: 13-8-17 08:34     標題: 回覆:劍鳴評價如何?

我囡囡係2010年11月B, 即今年K1嘅細B…上年考左KM嘅K1同N班都係waiting...但因為同時間Victoria(HG)收左我個囡讀K1、所以我就好開心咁register左、諗住起碼有間唔錯嘅K1讀唔洗浪費多一年、同時所以就冇reply KM的N班...只等KM的K1班...可惜到現在都未有收到call waiting (期間我send過兩封信比KM)...

但我真係認同多位KM家長所講、KM係一間非常非常好嘅No.1幼稚園、所以懇請各位資深家長為我現況比意見. 我仲有乜野可以做呢? 謝謝

PS : 因為KM個K1 interview覺得囡囡做得prefect、in佢果位老師都讚佢係佢in咁多個中表現最好的...可惜.... 細佬今年8月24號就一歲、真係好想佢地都可以讀KM...

作者: babyaabb    時間: 13-8-29 10:39     標題: 回覆:danielkate 的帖子

Why you think KM is no. 1? Just because other people say so? Victoria is also a good school.
Even if your girl got waiting list offer for K1 now, you know your little son can get PN offer for sure? And even he has PN offer, can he gets K1 placement? There are too much uncertainty in this world, just follow the path God leads you to.

作者: mimwing    時間: 13-8-29 18:08

樓上的,Victoria 派一線學校唔算高,Victoria,LH 只係做生意分校多,km 每次升級都(西)30%人,換過班醒啲,hkps sc 就真係有一手,train到小朋友

作者: danielkate    時間: 13-9-3 13:45     標題: 回覆:劍鳴評價如何?

多謝你地嘅意見、真想想再聽多d你地嘅分享、可以識多d野、其他家長又有冇心得呢?

作者: ballg    時間: 13-9-3 16:07     標題: 回覆:劍鳴評價如何?

成日話n唔一定升到k1,咁好驚喎!

作者: babyaabb    時間: 13-9-3 22:14     標題: 引用:樓上的,Victoria+派一線學校唔算高,Victo

原帖由 mimwing 於 13-08-29 發表
樓上的,Victoria 派一線學校唔算高,Victoria,LH 只係做生意分校多,km 每次升級都(西)30%人,換過班醒啲 ...
派唔到一線學校唔關 Victoria, 只是冇關係或唔夠 lucky. 考直資 / 私校的成績也不錯。
有邊間私立 KG 唔 Commercial 架? 唔係的話之前 KM 都唔申請開多間分校啦!
但KM 又唔會每級 “西“ 走學生,只係 PN 升 K1 會啫。

作者: ritalwt    時間: 13-9-5 11:31     標題: 回覆:劍鳴評價如何?

想問吓讀劍鳴嘅小朋友英文同普通話程度如何?有否分主流班同英普班?

作者: 小曳人    時間: 13-9-5 13:40

ritalwt 發表於 13-9-5 11:31
想問吓讀劍鳴嘅小朋友英文同普通話程度如何?有否分主流班同英普班?

...

PM 國際班 ,NET 班主任
AM 主流,兩文3語,本地老師班主任

小兒am班畢業,足夠應付小一學校教深一年嘅英文 (summer 小學英文班10個鐘課程做哂1A/1B workbook無問題),普教中情況未知

作者: danielkate    時間: 13-9-5 19:01     標題: 回覆:小曳人 的帖子

小曳人可唔可以比d意見我呀?

作者: 小曳人    時間: 13-9-5 21:45

danielkate 發表於 13-9-5 19:01
小曳人可唔可以比d意見我呀?

坦白講,我覺得收多一個絕對無問題,e+每班人數20-22人不等,當然我唔清楚會唔會係課室size大細唔同,可容納小朋友數量會唔會有出入
你自己再試試寫信俾校長,睇吓佢睇唔睇得出你嘅誠意啦~
你會唔會再試下報出年K1呀?

作者: mandytanghk    時間: 13-9-6 10:02

回復 小曳人 的帖子

想請問 AM 主流,兩文3語, 係點架, 係未日日有英文, 普通話?
仲有, 你覺得老師係點呀, 關愛嗎? 會好惡嗎?
thanks.a lot!

作者: 小曳人    時間: 13-9-6 14:53

mandytanghk 發表於 13-9-6 10:02
回復 小曳人 的帖子

想請問 AM 主流,兩文3語, 係點架, 係未日日有英文, 普通話?

pth 應該係一星期兩堂
英文就日日都有

老師大致幾好,對曳嘢會惡架,有要求,課堂要守紀律!

作者: lovebb2    時間: 13-9-6 15:38     標題: 引用:+本帖最後由+小曳人+於+13-9-6+14:57+編輯+

原帖由 小曳人 於 13-09-06 發表
( 對曳嘢會惡架,有要求,課堂要守紀律!)

I like it

作者: danielkate    時間: 13-9-9 01:16     標題: 回覆:小曳人 的帖子

我應該都會報多次K1, 但你知唔知有冇K2插班的呢?

作者: 小曳人    時間: 13-9-9 07:11

danielkate 發表於 13-9-9 01:16
我應該都會報多次K1, 但你知唔知有冇K2插班的呢?
跟據過往K2插班生講,學校有位都揀人收,要求學生有一定程度,能夠寫字
如果你原先讀嘅kg淺,唔會考慮
K2插班真係唔多!

作者: danielkate    時間: 13-9-9 19:13     標題: 回覆:小曳人 的帖子

明白… 咁都係考多次K1最實際.
咁KM係唔係K1就教寫字? 我見victoria K1都好似未係好academic.... 咁你地小朋友又有冇學其他課外野呢?

作者: De_baby1    時間: 13-9-10 20:02     標題: 回覆:劍鳴評價如何?

今年上午班K2有3位插班生

作者: danielkate    時間: 13-9-11 09:05     標題: 回覆:De_baby1 的帖子

嘩! 知道lee個消息真係好!

作者: jo2012    時間: 13-9-16 13:41

想問local 同國際 except intl 是NET做班主任,科程有什麽不同?
都可上Local小學嗎?

作者: jo2012    時間: 13-9-17 08:19

其實唔明個國際班有什么好处。同埋target d什么人。感觉好似一样。
作者: 兔兔媽咪    時間: 13-11-6 13:09     標題: 引用:Quote:ozoz+發表於+13-7-16+12:36+請問英文

原帖由 小曳人 於 13-07-16 發表
有phonics
英文reader 用story tree
請問入到k1係咪直升k2 k3?

作者: dv2bb    時間: 13-11-7 14:47     標題: 引用:Quote:原帖由+小曳人+於+13-07-16+發表有ph

原帖由 兔兔媽咪 於 13-11-06 發表
請問入到k1係咪直升k2 k3?
Yes

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5