教育王國

標題: P5 2nd term第一個評估失手,點算?! [打印本頁]

作者: 20020116    時間: 13-4-12 00:34     標題: P5 2nd term第一個評估失手,點算?!

犬兒多年來成績都相當穩定,穩坐全級十名內,但P5 2nd term剛剛呢次第一個評估失手,無端端跌到兩科B,雖然下次至係正式呈分試,但P5成績表要見人喎,點算?係咪好大影響?!
作者: Unclejt    時間: 13-4-12 02:03

除咗話下次努力d之外,仲可以點?
作者: 安格斯媽媽    時間: 13-4-12 06:23     標題: 回覆:20020116 的帖子

繼續努力,點解會失手?

作者: Charlotte_mom    時間: 13-4-12 08:30     標題: 回覆:P5 2nd term第一個評估失手,點算?!

正常呀,個個都小五發力,不進則退,加油

作者: daisysyc    時間: 13-4-12 08:57

作者: yyyvonne    時間: 13-4-12 08:58

有壓力!
作者: heung522    時間: 13-4-12 09:28

回想自己讀書時, 都不是科科攞A, 亦不是全給10名之內, 點解到自己的子女時, 要求全部都要攞A呢?
作者: 20020116    時間: 13-4-12 10:17

Charlotte_mom 發表於 13-4-12 08:30
正常呀,個個都小五發力,不進則退,加油

不進則退我係氣都順d,家下係科科A突然變科科B我想死!
作者: 20020116    時間: 13-4-12 10:18

daisysyc 發表於 13-4-12 08:57
其實, 真的個個小五都發力,(狂補習- 科科補) , 平時成績不是標青, 都發力!
我2次經歷都見到學生小四還是2 ...

現在問題不只是係平時成績不是標青, 都發力! 係個衰仔突然全科下滑
作者: JE0608    時間: 13-4-12 10:21

可能緊張, 比D鼓勵佢
作者: Ceci333    時間: 13-4-12 10:24

不用氣餒,很多直資都是三月先通知收不收,就是要看呈分全港排名.繼續努力.會不會大人太緊張小孩也緊張起來便失手?
作者: jaci    時間: 13-4-12 10:29

未必是小朋友問題, 有些學校在呈分時, 考得特別深, 冷靜看問題出在那裏, 加以改善, 慶幸今次不用呈分, 還有挽回機會
作者: vincher    時間: 13-4-12 10:40

回復 Charlotte_mom 的帖子

如果你進步得太少,反而全級名次下跌
作者: orangebb    時間: 13-4-12 10:41

我有個朋友女, 年年全級頭3, 第1次呈分跌到全級40; 其實去到呈分試, 可能題目深咗, 未必會易取高分, 再加上好多小朋友都會狂發力, 不進則退就會比下去, 可能未必係自己小朋友差咗, 係人地勁咗.
作者: clarawuwu    時間: 13-4-12 10:48

係呀............黑馬呢下係好令人估唔到.
作者: hkspiderman    時間: 13-4-12 11:03

可能其他人科科C呢!  浪費時間回顧過去,何不努力展望張來! A又好B又好C又好,都要努力衝到畢業,何必想太多。
作者: MUMMYSIK    時間: 13-4-12 12:09

我個P5跌2個grade好慘,大脫腳,死梗啦!
P6追翻,最近巳知英文1卷85,2卷89,整体不太差當贏,
免得小朋友更大壓力更失準。
你都失手1個grade啫!  唔好太担心!
在之後的呈分試努力! 仍然有希望的。

作者: mds    時間: 13-4-12 12:52

可能其它人亦跌grade呢!唯一辦法是盡力而為,絕不能在你孩子面前説"我想死"!既然你話下次先係呈分!唯一辦法"努力"
作者: Yanamami    時間: 13-4-12 13:17

撇除其他人追上,小朋友自己心理質素也很重要。一向排頭,是有壓力的(尤其他知你有期望)。他讀書能力不用擔心,但要幫他減壓,多鼓勵,告訴他會跟他共同作戰吧。最重要的是他自己一定也不好受。
作者: daisysyc    時間: 13-4-12 13:53

作者: 20020116    時間: 13-4-12 14:13

Yanamami 發表於 13-4-12 13:17
撇除其他人追上,小朋友自己心理質素也很重要。一向排頭,是有壓力的(尤其他知你有期望)。他讀書能力不用 ...

同意呀!人家追得如何就未知,但e+就係佢自己跌grade嘛,咁未戰已經輸啦!請問大家如何調控心理質素?請指教指教!
作者: 1773    時間: 13-4-12 14:13     標題: 引用:有壓力!

原帖由 yyyvonne 於 13-04-12 發表
有壓力!
絕對係,心理質素好緊要!唔好淨係鬧同哦,多鼓勵,多肯定,雖然係硬道理,但係事實,真係要記住!

作者: 圖書寶寶    時間: 13-4-12 14:24

回復 20020116 的帖子

我囡頭兩次呈分試,我都同佢講,去唔去倒一間好的中學,係你自己決定,最後結果去到一間唔好o既, 你就唔好怨天尤人,繼續比心機讀書。考試係為你自己,唔係為父母,你如果用左最大的努力, 成績都係唔理想,起碼你唔會後悔自己無努力過,父母都唔會駡你,因為知你努力過。想去一間好的中學, 就要付出努力, 時間,唔好係度坐以待斃,甚麼都不做! 而五年級上學期的成績表一樣要考得好,因為要比直資睇,你想考心儀的直資, 就要比心機,唔好得個"講"字。

最後入左佢最心儀的直資。

作者: wwyee    時間: 13-4-12 17:28

我都小朋友講要成績好先有選擇,有時仲會叫佢保持band 1,唔好咁大意。
但我地成日同佢地講咩野成績好,咩野band 1佢地真係未必明晒,舉一個例子,120人1-30band 1,
31-90 band 2
91-120 band 3
如果考試失手,考第31到時就要同考90個學生一齊抽同一間學校,到時真係好唔底,可能平均分係80與71之差異。
咁講佢會明,我個聽完話吓咁架。
作者: ohnono    時間: 13-4-12 18:14

我覺得有時都幾難跟小朋友講心理質素。真係緊張又死、唔緊張又死,倒不如豁出去,唔好諗咁多,將專注力集中係溫習方面先。我成日覺得小朋友有一個通病就係識就代表一切,但識唔代表熟,一去到考試現場,條題目轉一轉彎即刻現形。試下改善溫書的態度,從深入和熟練這兩方面著手先,熟就能生巧。對應考的科目越熟,到考試時就能自然放鬆。
作者: mamee    時間: 13-4-12 19:42     標題: 回覆:P5 2nd term第一個評估失手,點算?!

我個仔都係小五,上學期大考數學科都撻左Q,佢學校小五小六成績表出分數添。佢自己都知衰,所以下學期個測驗又小心番,好番。自己諗:呈分試前衰,好過呈分試時衰;同埋小朋友都有壓力,邊個晤想高分,要每科+次次9字真係晤易。

作者: 杰杰媽媽    時間: 13-4-12 23:05

wwyee 發表於 13-4-12 17:28
我都小朋友講要成績好先有選擇,有時仲會叫佢保持band 1,唔好咁大意。
但我地成日同佢地講咩野成績好,咩 ...
呢D說話個時我只會係P.4時一早同佢講定. P.5 開始一隻字都唔會提.

我從來都唔要佢名次, 我只要知道佢有冇盡力, 我由細到大教佢盡左力就算, 問心對得住自己就得.

我係一個是但阿媽黎, 但知道自己個仔自己會係心到勁緊張個種, 次次都係我叫佢由得佢,是但求其, 下次再努力咪得LOR  (我唔可以同佢講  "加油"  2隻字, 佢會考得好差)

作者: 安格斯媽媽    時間: 13-4-12 23:50     標題: 回覆:20020116 的帖子

平常心,比壓力反而有反效果,只求盡力,還要靠少少運,出題唔就點溫都未必掂,我似杰杰媽媽是是旦旦,卻有意外驚喜,不過無能力考學校,但派位好滿意,努力!!

作者: talent2000    時間: 13-4-13 01:24

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5