教育王國

標題: 美國大學 [打印本頁]

作者: missk28    時間: 13-4-7 20:54     標題: 美國大學

小兒現中三,成績中上。如用中五或DSE成績報美國大學,請問應報什麼排名的大學?請指教!
作者: elbar    時間: 13-4-7 21:42

missk28 發表於 13-4-7 20:54
小兒現中三,成績中上。如用中五或DSE成績報美國大學,請問應報什麼排名的大學?請指教! ...

在報章撰文 沒上興趣班失分 女生考名校失敗 怨我媽非虎媽

作者: carmen_ky    時間: 13-4-8 16:38

咁要睇下你仔仔想讀D咩科先, 每間大學都有佢既強同弱. 你唔會簡間出名醫科,但你走去讀BUSINESS.
同埋你係諗住一入就入4年大學,定係讀2年community college+2年大學
仲有而家美國好多大學都出現學校資源短缺問題,一D冷門既科目除時讀讀下會冇得讀.
所以你考慮簡學校同時都要睇下學校既資源問題.
我有朋友讀San Francisco State University,係三藩市諗住幾好.
問題就出現,一班百幾人,70-80%中國人,跟本唔似係美國讀緊書,仲有朋友讀讀下個MAJOR冇左.

問多D朋友收雜意見

作者: missk28    時間: 13-4-8 22:37

回復 missk28 的帖子

Hello Cheng4b
多謝提醒!會提呀仔考SAT !! 如果考得唔好,唯有唸下community college。

作者: Obiepapa    時間: 13-4-14 23:47     標題: 引用:小兒現中三,成績中上。如用中五或DSE成績

原帖由 missk28 於 13-04-07 發表
小兒現中三,成績中上。如用中五或DSE成績報美國大學,請問應報什麼排名的大學?請指教! ...
神級中學中上?或上一般中學?前十名大學香港生一般都有幾條A會考。我有個同學會考五條A都是中上,原來是皇仁。讀社區學院是選擇之一。也省錢。

作者: missk28    時間: 13-4-15 00:15

Obiepapa 發表於 13-4-14 23:47
神級中學中上?或上一般中學?前十名大學香港生一般都有幾條A會考。我有個同學會考五條A都是中上,原來是皇 ...
不是皇仁呢!呀仔中文差預咗拿不到入本港大學資格!為人父母,只好為佢打聽下入外國大學途徑及可以報邊纇學校。謝謝回覆!
作者: Obiepapa    時間: 13-4-15 00:33     標題: 引用:Quote:Obiepapa+發表於+13-4-14+23:47+神級

原帖由 missk28 於 13-04-15 發表
不是皇仁呢!呀仔中文差預咗拿不到入本港大學資格!為人父母,只好為佢打聽下入外國大學途徑及可以報邊纇學 ...
不如中學畢業再考社區大學,找間偏僻的嘅。try states like Montana, Wyoming. Easier to learn English.

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5