教育王國

標題: 小一入學Profile/ Portfolio的內容/封面 [打印本頁]

作者: UCLA    時間: 13-4-5 16:34     標題: 小一入學Profile/ Portfolio的內容/封面

各位靚媽咪,

請問有沒有於小朋友Profile/ Portfolio的內容/封面,可以給我參考一下?

我真的沒有頭緒...

非常感謝!

作者: lin624    時間: 13-4-5 22:46

參考別人的,就會有別人的影子,建議你完全自己想,自己做,也許還能出位喔!
因為夠特別。

加油!
作者: monsterparentss    時間: 13-4-5 22:57

對呀,不要參考太多坊間嘅Portfolio內容,個個會變得一式一樣。

正經得嚟有趣味,易睇,就可以。

作者: PoohsBaby    時間: 13-4-5 23:04

pay someone to do it !
作者: baubaulee    時間: 13-4-5 23:42     標題: 引用:+pay+someone+to+do+it+!+

原帖由 PoohsBaby 於 13-04-05 發表
pay someone to do it !
有冇公司介紹?
謝!

作者: Jane1983    時間: 13-4-5 23:46

講到比錢人做,而家做父母真係變成商人眼中的肥豬肉!

看過坊間一些教人做或幫人做portfolio的廣告,真係夠膽索價數千至一萬,好誇張!
作者: lammakbb    時間: 13-4-6 00:52     標題: 回覆:UCLA 的帖子

我就當好似自己求職做cv咁,有封求職信,吹噓間公司幾好幾好,自己幾有才華幾適合呢間公司,然後factual 資料,姓名電話地址讀過邊間學校,有無特別技能,操多國語言等,再附證書copy,攪掂!

作者: 麥兜媽    時間: 13-4-6 02:29     標題: 引用:我就當好似自己求職做cv咁,有封求職信,吹

原帖由 lammakbb 於 13-04-06 發表
我就當好似自己求職做cv咁,有封求職信,吹噓間公司幾好幾好,自己幾有才華幾適合呢間公司,然後factual 資 ...
見工form。

仲有兩個月唔到

作者: crazymum    時間: 13-4-6 08:38     標題: 引用:講到比錢人做,而家做父母真係變成商人眼中

原帖由 Jane1983 於 13-04-05 發表
講到比錢人做,而家做父母真係變成商人眼中的肥豬肉!

看過坊間一些教人做或幫人做portfolio的廣告,真係 ...
Portfolio 要獨一無二先有用,俾$人做,人地都係有個frame再改少少就交貨俾你,你以為好靚,但出面可能有一千幾百份同你一樣,你份Portfolio就變成抄功課,唔交好過交!

作者: UCLA    時間: 13-4-6 14:08

多謝媽媽們的寶貴意見!我會努力!
作者: hadwinboy    時間: 13-4-6 18:18     標題: 引用:我就當好似自己求職做cv咁,有封求職信,吹

原帖由 lammakbb 於 13-04-06 發表
我就當好似自己求職做cv咁,有封求職信,吹噓間公司幾好幾好,自己幾有才華幾適合呢間公司,然後factual 資 ...
我個內容都差不多。還有再加插生活及學校旅行照片,笑到見牙唔見眼那種,顯示活潑開朗一面,及與老師和同學仔相處愉快

作者: vvbyy    時間: 13-4-6 21:55     標題: 回覆:小一入學Profile/ Portfolio的內容/封面

我搞咗成個月仲冇搞好!!!

作者: Chirley    時間: 13-4-7 01:11

開ps 或ai 自已set d排版出黎,
再唔係用carol draw (仲有無?)或work都得,
雖然我未做過小朋友嘅portfolio,
不過我相信都係介紹返小朋友嘅成績/性格/所長,
加返d靚靚笑容相…
我相信內容係緊要過page design嘅,只係要清楚…
呢d係心機野,建議自已做好過,
唔知點搞時同另一半一齊傾,
作者: anlywan    時間: 13-4-7 16:49     標題: 引用:開ps+或ai+自已set+d排版出黎,再唔係用car

原帖由 Chirley 於 13-04-07 發表
開ps 或ai 自已set d排版出黎,
再唔係用carol draw (仲有無?)或work都得,
雖然我未做過小朋友嘅portfoli ...
咁請問用PowerPoint 做制成CD定用A4紙打印出來定全手制!通常幾版左右?謝

作者: Chirley    時間: 13-4-7 21:42

回復 anlywan 的帖子
我只係見我同事做過,佢亦只係簡單咁講解左一次,我見佢係print out嘅, 好似揾工整resume, 加左d相,如有參加比賽有獎拎的就放幾張落去,
再加family 出去玩時嘅開心相, 有証書就原尺寸出, 但貴精不貴多嘅,
如佢囝圍棋比賽香港有排名就整出黎,因有代表性,

如只係d校內比賽就list出黎就算,排版清楚唔好密麻麻,d字大隻少少,

頁數我見係十頁樓下, 因為佢話多頁俾你都無心機睇啦 (係個個都交嘅情況下)

佢係A4 出,整個靚封面後自已包裝, hand make,

我見佢揀相都揀左勁耐, 係好費心神下,

希望以上資料你有用

作者: anlywan    時間: 13-4-7 22:10     標題: 引用:回復+anlywan+的帖子 對唔住我只係見我同

原帖由 Chirley 於 13-04-07 發表
回復 anlywan 的帖子

對唔住我只係見我同事做過,佢亦只係簡單咁講解左一次,我見佢係print out嘅, 好似揾工 ...
謝謝你的告知!查實我希望不用交!因我太懶真唔想整!所以好欣賞這些咁有心的媽媽

作者: SY_Joanne    時間: 13-4-7 23:05

請問大家如想擺囝囝學校勞作作品要怎樣放落去呢?
作者: kanaspotato    時間: 13-4-7 23:47

SY_Joanne 發表於 13-4-7 23:05
排好哂作品同佢地影大合照
作者: SY_Joanne    時間: 13-4-8 00:04     標題: 回覆:kanaspotato 的帖子

謝謝回答啊!

作者: gwengwen    時間: 13-4-8 00:56

我都係自己做, PS + Powerpoint, 以下分享一下, 不要見笑:
姓名, bday, 讀過既學校, 加張最開心醒目既相就係封面。
List out參加過咩活動 - 正規的, 持續的 - 切忌比學校睇到周身刀無張利, 咩都三分鐘熱度。
個人認為證書多無用, 特別既(例如皇家音樂學院考試證書 - 最好唔係僅僅pass, 校際音樂節, 校際朗誦節, 大比賽如普師會朗誦比賽, 亞洲鋼琴公開賽等)先放落去, 因為坊間而家咁多比賽, 唔係咩cert都放落去有用。
最後嗰版係我自己寫封信比校長, 呢頁純個人發揮, 越真先越有用, 個人經驗我哋見既學校校長係有睇我封信。
其餘版面, 加插佢哋既成長相片 - 最好笑容, 玩得開心嗰啲, 由BB到K2/K3都有, 因為我想展示我個女係在愉快中成長。
作者: 556699    時間: 13-4-8 08:18     標題: 回覆:小一入學Profile/ Portfolio的內容/封面

交softcopy 還是hardcopy, 還有頁數要視乎個別學校, softcopy我就未聽過有學校會收, hardcopy有些學校會講明最多幾多頁, 所以太多未必係好, 亦唔能夠做一份通殺所有學校。

至於用咩software反而唔重要, 用你最熟的就可以吧。 Powerpoint, Word, Excel, Pagemaker, 做出來都係一樣。

作者: qqbabe    時間: 13-4-8 10:53

成份portfolio計共放幾多相?
作者: crazymum    時間: 13-4-8 11:55

qqbabe 發表於 13-4-8 10:53
成份portfolio計共放幾多相?
豐儉由人啦!

作者: shevachevy    時間: 13-4-8 12:24

如果當係scrapbook咁整會唔會花巧得滯呢 ?
作者: crazymum    時間: 13-4-8 12:55     標題: 引用:如果當係scrapbook咁整會唔會花巧得滯呢+?

原帖由 shevachevy 於 13-04-08 發表
如果當係scrapbook咁整會唔會花巧得滯呢 ?
D 相都係 copy & paste 㗎啦!

作者: qqbabe    時間: 13-4-8 13:20     標題: 回覆:小一入學Profile/ Portfolio的內容/封面

我唔想整到好似本寫真集,太花巧似唔太好。

作者: crazymum    時間: 13-4-8 13:34

qqbabe 發表於 13-4-8 13:20
都係o個句, 豐儉由人啦!

作者: yankaka    時間: 13-4-8 14:39

qqbabe 發表於 13-4-8 13:20

我用picasa整相架咋, 一頁放4-5張, 我用咗3頁, N班k1k2各一頁囉, 好簡單加d caption, 唔會花巧又易做!
作者: formula0106    時間: 13-4-8 15:20

作者: hiunam116    時間: 13-4-8 16:18

作者: baubaulee    時間: 13-4-8 17:17     標題: 引用:我有介紹呀,+我都係搵佢攪,攪完我自己再執

原帖由 hiunam116 於 13-04-08 發表
我有介紹呀, 我都係搵佢攪,攪完我自己再執一執
Pls pm

作者: ktgps    時間: 13-4-8 18:26     標題: 回覆:hiunam116 的帖子

Pls check pm

作者: crazymum    時間: 13-4-9 10:32

hiunam116 發表於 13-4-8 16:18
我有介紹呀, 我都係搵佢攪,攪完我自己再執一執
我知有D Learning Centre 會幫人做........., 但前提是小朋友是他們的學生.

作者: cmir    時間: 13-4-9 12:29

誠意最緊要!!! It's better to do it by yourself
作者: nggarbo    時間: 13-4-11 11:24

For school report card - since most schools would ask for it, should it be submitted separately or to be included in the portfolio?
作者: crazymum    時間: 13-4-11 13:51

nggarbo 發表於 13-4-11 11:24
For school report card - since most schools would ask for it, should it be submitted separately or t ...
It depends on what's the school's requirement.

作者: TKma2010    時間: 13-4-28 14:50

請問Portfolio應用中文還是英文寫?

作者: Chunyan    時間: 13-5-8 13:38     標題: 回覆:小一入學Profile/ Portfolio的內容/封面

真的比自己的cv更難搞

作者: twinsprimary    時間: 13-5-11 00:09     標題: 回覆:小一入學Profile/ Portfolio的內容/封面

Portfolio有太多個人資料,唔係咁方便借俾唔熟嘅人睇,其實你參考下Facebook 嘅個人資料頁都差不多

作者: 魚王    時間: 13-5-11 10:18     標題: 引用:請問大家如想擺囝囝學校勞作作品要怎樣放落

原帖由 SY_Joanne 於 13-04-07 發表
Photos ok

作者: julinata    時間: 13-5-11 11:28

請問是否要將成份Profile都交給小學呢?
如果想見兩三間,就每間整一份Profile?
還是只做一份,於見試時帶給校長睇?

我諗住用A4 clear folder 入住啲資料,好嗎?
還是要拿去訂裝一本好?

作者: QQilky    時間: 13-5-11 11:30

作者: julinata    時間: 13-5-11 11:48

QQilky 發表於 13-5-11 11:30
每間都整一份, 通常有d學校係同一時間收, 所以你要預備定幾份
有d你寫埋封信, 內容都要有學校名
...

謝謝回覆。
即係如果有相片都要一式三份啦?
咁都要啲時間預備。
即係未知結果前就要整定啦?

作者: QQilky    時間: 13-5-11 12:20

作者: SY_Joanne    時間: 13-5-11 19:58

請問如果成績表學校於 7月頭先可以比到, 咁點算好呢?
作者: pingu_k    時間: 13-5-11 22:54

其實d cert 獎狀咁,縮印得吾得呢?因為好似有d學校收5張紙,但我估小朋友d cert 獎狀至少都4-5張,如果要張張full page,再加其他內容,相片,我怕吾太夠位.......

另外,portfolio應該要吾要包括自薦信?我只寫左小朋友既性格特點出黎,但無特別作封信講佢點適合間學校之類!我最初諗住叩門階段先寫自薦信咋!

作者: zuzu888    時間: 13-5-12 00:59     標題: 引用:其實d+cert+獎狀咁,縮印得吾得呢?因為好似

原帖由 pingu_k 於 13-05-11 發表
其實d cert 獎狀咁,縮印得吾得呢?因為好似有d學校收5張紙,但我估小朋友d cert 獎狀至少都4-5張,如果要張張f ...
係啦,可否縮印

作者: happy_lavender    時間: 13-5-12 02:33

回復 pingu_k 的帖子

我有寫自薦信,內容大致是對學校教育理念的看法,和介紹一下仔仔的優點等,因為我真的很認同該校的辦學理念,所以寫起來沒什麼難度;但若然是老作,我諗真係幾難寫吓!
作者: 小克    時間: 13-5-12 10:57

作者: twinsprimary    時間: 13-5-12 23:59     標題: 回覆:pingu_k 的帖子

Cert當然要縮印,方間實在太多,一定要filter,其實大部份成績都唔使show cert,tabulate個list仲易睇

作者: MLKC    時間: 13-5-13 10:00     標題: 回覆:twinsprimary 的帖子

如只用表列出而不附上証書,請問如何証明真確性?

作者: Ling2013    時間: 13-5-13 11:15

May I know what is PS?  Thanks!
作者: happy_lavender    時間: 13-5-13 11:20

回復 Ling2013 的帖子

會唔會係Photoshop?
作者: Ling2013    時間: 13-5-13 11:28

回復 happy_lavender 的帖子

I see! Thank you! Photo Shop is a very expensive software.  If you get it for making portfolio only it's a really big investment :O

作者: Mother9999    時間: 13-10-25 11:23

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5