教育王國

標題: 嬴在起跑點的人是否真的嬴到尾呢!!! [打印本頁]

作者: gillgillkwok    時間: 13-3-25 18:24     標題: 嬴在起跑點的人是否真的嬴到尾呢!!!

作者: JadeW    時間: 13-3-25 19:04     標題: 回覆:gillgillkwok 的帖子

呢個問題好難有答案。終點線定在那?入左勁小學既,個個都叻嫁,但係就算個個都叻,分數總有差異,實有人第尾。此第尾又吾等於三線學校的第尾。所以好難有答案。

作者: Christi    時間: 13-3-25 19:42     標題: 回覆:嬴在起跑點的人是否真的嬴到尾呢!!!

先要界定一個人的一生、何謂「贏」?

作者: jesschanls    時間: 13-3-25 19:47

我是在七八十年代讀小學的,在那年代初小考到全級頭十個八個一路讀上去都係勁嘅,再入埋港大中大。 但要留意,當年基本上是沒有所謂"谷"的,成績好是因為本身真係叻。 宜家嘅小朋友,有好多嘅成績係逼出來,未必有自學能力,上到高中就可能會退步。
作者: JL3    時間: 13-3-25 19:53     標題: 引用:我是在七八十年代讀小學的,在那年代初小考

原帖由 jesschanls 於 13-03-25 發表
我是在七八十年代讀小學的,在那年代初小考到全級頭十個八個一路讀上去都係勁嘅,再入埋港大中大。 但要留 ...

作者: luilui007    時間: 13-3-25 19:57     標題: 引用:先要界定一個人的一生、何謂「贏」? +

原帖由 Christi 於 13-03-25 發表
先要界定一個人的一生、何謂「贏」?
好問題!是否考第一才算贏

作者: 556699    時間: 13-3-25 20:19     標題: 回覆:嬴在起跑點的人是否真的嬴到尾呢!!!

我相信一般所講的"贏" 係指入到好的小學 ("好"對每人的定義唔同, 可以係神級名校, 可以係津小, 可以係國際學校)。 其實我一向認為入到好小學只係一個起點, 絕非終點。 甚至入到一級大學亦只是另一個起點, 人的終點是死的一刻, 甚麼叫贏甚麼叫輸亦好個人。

作者: gillgillkwok    時間: 13-3-25 21:34     標題: 回覆:gillgillkwok 的帖子

作者: 小豬8233    時間: 13-3-25 21:48

我都想知?是否冇谷嘅,好難跟上?怕害了他!
作者: teambuilder    時間: 13-3-25 22:16

視乎你點定義”谷”呢樣野。如果只係每天一小時上興趣班或學術班,我覺得唔算谷。終日在家冇所事事對身心毫無益處。活到老學到老;書中自有黃金屋;少壯不努力;人不學不知理……人要學習才會成長。自己教都唔代表唔”谷”吧,只係個老師換左做阿媽而已。
作者: Jane1983    時間: 13-3-25 22:30

我見過由頭帶到尾,見過很快burn out,似樣的大學都讀吾到。

我覺得家長重視小朋友學術係好正常,但要因材施教,先會有高效。吾知大家對「谷」的定義係也,不過太痛苦、太against人本性的方法,細細個佢仲會聽你,大d真係無可能。

作者: NKpa    時間: 13-3-25 22:39

考大學前輸贏不用太上心。
作者: Jane1983    時間: 13-3-25 22:59

回復 小豬8233 的帖子

甚麼為之「吾谷」?吾谷,吾出去補,吾等於吾叻或者吾識野。
如果比小朋友讀傳統名小,但又吾prepare佢,抽到或考到反而害左佢。

作者: serinac    時間: 13-3-25 23:11     標題: 回覆:gillgillkwok 的帖子

今年某九龍塘小學在2nd in時,老師有問呢個問題,我當時回答老師,若在小學太催谷(一星期排滿學東學西個種), 多會贏在起跑線,但會輸在大學階段或出來社會工作後的事業(非專業人仕)發展。她聽完後,在生硬的表情中,流露少許自然的微笑,我即時感到有希望了。

作者: awah112    時間: 13-3-25 23:23

作者: fsforth    時間: 13-3-25 23:29

gillgillkwok 發表於 13-3-25 18:24
眼見而家好多家長都會讓年紀小小0既孩子百般武藝!  亦有好多家長認為不需嬴在起跑點!!!究竟嬴在起跑點0既小 ...

一用個"谷"字,多數會失敗。

由小就要訓練自學的精神,無關痛癢小一小二大小測驗考試dictation,全部輸得起的都要給他輸。讀書改進的方法一定要小朋友有份參與意見,由他自力考回來的成績有少少進步都要讚。

因此,我最怕見某些小學小一就要分什麼精英班,小一低分小小又要見家長,完全殺掉小朋友自學的自由。

作者: ASamSam    時間: 13-3-25 23:31     標題: 引用:贏在起跑線輸在終點林沛理不知從何時開始,

原帖由 awah112 於 13-03-25 發表
贏在起跑線輸在終點
林沛理
是很有意思的文章,多謝。

作者: gillgillkwok    時間: 13-3-25 23:46     標題: 回覆:fsforth 的帖子

作者: ANChan59    時間: 13-3-26 00:26

回復 serinac 的帖子

若在小學太催谷(一星期排滿學東學西個種), 多會贏在起跑線

想澄清以上觀察,排滿學東學西是指學校或家長?

作者: serinac    時間: 13-3-26 01:12     標題: 引用:回復+serinac+的帖子 若在小學太催谷(一星

原帖由 ANChan59 於 13-03-26 發表

若在小學太催谷(一星期排滿學東學西個種), 多會贏在起跑線
你果然係心水清之人。可能是時間關係,老師也没有细問“谷”的定義,或是她心中的理和我一樣吧......

我的定義是指在課餘時間及假日排滿學琴棋書畫,補乜補物,搞到小朋友冇得hea個種。

作者: serinac    時間: 13-3-26 01:13     標題: 回覆:ANChan59 的帖子

家長。

作者: ANChan59    時間: 13-3-26 01:20

多謝澄清。
這是家長問題,跟學校関係不大!

作者: okangelmama    時間: 13-3-26 05:11     標題: 回覆:嬴在起跑點的人是否真的嬴到尾呢!!!

圖片附件: 1364245850898.jpg (13-3-26 05:11, 20.14 KB) / 下載次數 5
/forum.php?mod=attachment&aid=NzYwMHw3NDM4OGVjNnwxNzE4ODMyNzk0fDA%3D

作者: donutbaby    時間: 13-3-26 07:18     標題: 回覆:jesschanls 的帖子

作者: ysnmama    時間: 13-3-26 08:28

我認為根基打得穩固,有勇氣和不怕輸,才可以有一直跑下去。更不怕終點設在那裡。萬丈高樓從地起啊。
作者: 哈呣    時間: 13-3-26 08:36     標題: 引用:+ +

原帖由 okangelmama 於 13-03-26 發表
真的很贊成

作者: steven819    時間: 13-3-26 09:25

The said true to the post is that the answer is not the way we want to be. The senario of the 'long old cantonese film' that the rich man's son is a bad guy where the poor guy's son can endure hardship and become a great success is a dream to encourage people only. In my encounter with colleagues and classmates, most of these people come from super rich family are very nice people who never want to show off. Those who are not so are offen over exaggerated. There is nothing wrong about it. The problem is, in our days, child like the former Secretary of Justice Mr Wong Yan Lung can have a chance of  studying with the better off people and up grading his social class. The problem is nowaday children (or actually all the youug people) in Hong Kong has much less chance of upward mobility of the social status. That is the problem of the system and the responsibility of our government. There is no point to discuss whether children with a better resources has a better outcome. The answer must be ' in general it is true but in particular case not necessary'. If we always add 'too much this' and 'too much that ' for whatever thing, the answer mush be wrong.
What I'm saying is we can't change the system and we should adapt to it. I don't know the intention of Mr or Ms Lam's article. Too much of anything our children is not good of course but we are playing a game who cannot win without strategy. I think this forum is to let us sharing our experiences and making us comrades to combat together. Accusing other parents training their child by add the 'too much' may let some parents think that they don't need to prepare their children for the game.
作者: shadeslayer    時間: 13-3-26 09:53     標題: 引用:贏在起跑線輸在終點林沛理不知從何時開始,

原帖由 awah112 於 13-03-25 發表
贏在起跑線輸在終點
林沛理
的確,西方人的孩子遠比中國同年紀的孩子活潑、好動,富冒險精神和創造力。

Xxxxxx

這是對嗎?值得深思。 All work no play makes a dull jack.  Is there truth in it?

作者: gillgillkwok    時間: 13-3-26 10:09     標題: 回覆:gillgillkwok 的帖子

作者: gigayan    時間: 13-3-26 10:28

gillgillkwok 發表於 13-3-26 10:09
眼見朋友嘅兒子一歲開始,已經番四五日學,而那個小朋友又的確聰明伶俐!覺得係咪需要俾自己嘅孩子,有更多 ...
按小朋友的能力, 俾足夠的知識佢, 作為家長, 你應該會知道你的小朋友幾時"太飽", 小朋友食滯左對家庭、小朋友本身都唔係咁有益.....

至於 "嬴在起跑點的人是否真的嬴到尾呢", 唔知大家有無睇過賽馬? 有d馬就可以由頭帶到尾, 有d馬會後勁不繼. 有d馬會係中路殺返上來, 有d馬甚至墮馬..... 跑贏的通常一開始唔會落後太多, 追都辛苦喇, 我覺得keep住唔好太辛苦, 唔好太趕, 又唔好太落後, 放鬆d來跑, 對大家都有好處。

作者: Hoho8    時間: 13-3-26 10:31

好的基础就是成功的基础。我有朋友曾经和我说他从幼儿园时家里逼他做很多事,使他进到好的中学,直到大学都很优秀(毕业拿到优等)。他说小时候确实不是很开心,长大后,他还是要感谢他妈妈(听说他妈妈以前是名校老师)。我还是希望我的孩子是先苦后甜。
作者: Gerard    時間: 13-3-26 10:45     標題: 回覆:嬴在起跑點的人是否真的嬴到尾呢!!!

作者: ANChan59    時間: 13-3-26 10:52

回復 gigayan 的帖子

跑贏的通常一開始唔會落後太多, 追都辛苦喇, 我覺得keep住唔好太辛苦, 唔好太趕, 又唔好太落後, 放鬆d來跑, 對大家都有好處

好有共鳴!

作者: jeff76916    時間: 13-3-26 11:08

回復 steven819 的帖子

其實教育理念有很多種, 很多互相之間是排他的. 除非當某人提出自己支持的理念時真的另有企圖, 否則或許不應下下用誅心輪討論大家都不能證明的所謂 "用心". 事實上, 很多人真的相信在孩提時間硬加"催谷"(我知何謂"催谷"也會有很大爭議, 但姑且讓他擱置一旁以免擾亂更重要的討論), 雖然在青年時會有成果, 但最終上大學或更近一步時就高下立見, 這就是為何歐洲很多國家不准孩提催谷, 又是為何香港有父母寧願花錢去國際學校也不去本地. 其實, 我的朋友(在內地開幼稚園)告訴我, 很多香港的催谷教育(如提早寫字), 內地直情是明文禁止, 因內地(起碼廣東南部)現行行緊輕鬆教學(忘了他的確實字眼). 我重申, 我不是支持叫小孩天天回家玩, 但我認為不須認定遊戲教育是垃圾 . 其實問題是很多人對"遊戲"想當然, 一廂情願理解"遊戲"就是無無謂謂的無聊玩意. 其實, 意大利的瑞吉歐及montessori也是用遊戲, 問題在於所謂"遊戲"是進行有意義的遊戲. 又例如國際學校最喜歡教小朋友煮東西, 其實是透過遊戲教搓, 壓, 切, 拉多種詞彙, 教自我控制, 教專注, 教對東西判斷.  又反過來說, 就算虎媽的教育如何所非議, 但他強調的discipline training, 亦有借鏡的地方 . 正如開卷有益, 兼聽一樣有益, 不用太早限死自己的想法.

作者: ha8mo    時間: 13-3-26 11:13

作者: awah112    時間: 13-3-26 11:18

作者: gigayan    時間: 13-3-26 11:23

ha8mo 發表於 13-3-26 11:13
跑馬仔分草地同泥地,草地又會有快地、好地、黏地、軟地、大爛地,
你隻馬仔能否贏出,還需要天份看看你是 ...

哈哈!! 一講跑馬, 引晒d爸爸出來

講賽馬, 都有咁多野計算, 何況係人呢??

有人要贏間廠先覺得贏, 亦有人贏粒糖都開心既........

教馬都唔可以一本通書, 何況係一個人呢; 定下目標, 按小朋友既能力遞增或減少, 慢慢各位家長都可以搵到一條對的路!

作者: Pigbaby    時間: 13-3-26 11:24

回復 ha8mo 的帖子

精景!!
作者: jeff76916    時間: 13-3-26 11:25

智能發展或許有60%是天生的, 但智能發展(或全人發展)完全等於體能表現或賽馬走勢??
作者: breadbb    時間: 13-3-26 11:28     標題: 回覆:嬴在起跑點的人是否真的嬴到尾呢!!!

所以我都唔贊成谷 但我會培養佢學習嘅興趣 但人地睇以為我好谷 =.=

作者: ha8mo    時間: 13-3-26 11:30

作者: jeff76916    時間: 13-3-26 11:35

回復 breadbb 的帖子

或用振英哥的語言僞術, 要 "適度有為"

作者: sukitelfold    時間: 13-3-26 11:35     標題: 引用:Quote:gillgillkwok+發表於+13-3-26+10:09+

原帖由 gigayan 於 13-03-26 發表
按小朋友的能力, 俾足夠的知識佢, 作為家長, 你應該會知道你的小朋友幾時"太飽", 小朋友食滯左對家庭、小朋 ...
按小朋友的能力, 俾足夠的知識佢, 作為家長, 你應該會知道你的小朋友幾時"太飽", 小朋友食滯左對家庭、小朋友本身都唔係咁有益...../////////////////////////////////////////////////
事實,自己最熟悉自己的小朋友。有D跟到大隊前,有D在大隊中,有D大大落後大隊。

作者: gigayan    時間: 13-3-26 11:36

ha8mo 發表於 13-3-26 11:30
沙田跑唔掂,改去快活谷試下,都係一條出路
再唔得咪早D去金錢村囉

咪就係咁囉, 最終每個人辛苦了一場, 都係想安享晚年咋......  
作者: awah112    時間: 13-3-26 11:52     標題: 引用:Quote:gigayan+發表於+13-3-26+11:23+定下

作者: ha8mo    時間: 13-3-26 11:55

作者: gigayan    時間: 13-3-26 12:06

awah112 發表於 13-3-26 11:52
馬主可能血本無歸

馬主可能贏開巷, 又可能輸爆廠, 將來係點, 買馬個日邊到知......
作者: sukitelfold    時間: 13-3-26 12:16     標題: 引用:Quote:awah112+發表於+13-3-26+11:52+馬主

馬主一定贏,就算一世冇馬贏,佢已賺咗個名>>"馬主"。車前車後掛住馬會個牌。

作者: crazymum    時間: 13-3-26 12:24     標題: 引用:+ +

原帖由 okangelmama 於 13-03-26 發表
假設好多人都可以不斷的跑,遲起步的人,總不能跑到最遠,所以:「贏在起跑線不一定會嬴,輸了起步則以後嬴極都有限!」
不同意的人必定會很多意見,但明白的人自然會明白!

作者: Christi    時間: 13-3-26 12:35

態度對了,就贏了一半.
餘下的,就是天份和運氣.

讓小朋友能贏的態度,包括:

專注
努力
注重細節
好奇;愛嘗試
愛閱讀
不怕輸(或不怕難/或有鬥志)
愛家人
有同理心

態度對了,假設沒有天份也成世人欠缺運氣,應該也不會輸得很慘...吧

作者: sukitelfold    時間: 13-3-26 12:48     標題: 引用:態度對了,就贏了一半.+餘下的,就是天份和運

原帖由 Christi 於 13-03-26 發表
態度對了,就贏了一半.
真實的!!!無懈可擊的成功態度

作者: edith208    時間: 13-3-26 12:52

回復 Jane1983 的帖子

有由頭帶到尾, 終點係醫院兒童病房青少年精神科
作者: MrBeast    時間: 13-3-26 13:02

Christi 發表於 13-3-26 12:35
態度對了,就贏了一半.
正所謂:一命
二運
三風水
四陰得
五讀書

我Interpret as

1 父母-取態和怎麼培育兒女
2 運氣
3 環境時世
4 同理心-好人自然會多朋友

作者: awah112    時間: 13-3-26 13:11

作者: w_y    時間: 13-3-26 13:12

crazymum 發表於 13-3-26 12:24
假設好多人都可以不斷的跑,遲起步的人,總不能跑到最遠,所以:「贏在起跑線不一定會嬴,輸了起步則以後嬴 ...

問題是可否全程保持一樣咁高速度喎!
唔係人人得既~~
長跑係要有一個適合的步速, 幾時加速減速都大有學問, 因人時地而異. 有些時候真的要留力, 否則之後有斜坡係上唔到去架.

作者: shadeslayer    時間: 13-3-26 13:15     標題: 引用:Quote:Christi+發表於+13-3-26+12:35+態度

原帖由 MrBeast 於 13-03-26 發表
正所謂:一命
二運
三風水
Malcom Gladwell 在 Outliner 說孩子成不成材,和父母本質是什麼人關係最大。和實際用甚麼教育方法不大。

作者: JL3    時間: 13-3-26 13:23     標題: 引用:Quote:原帖由+MrBeast+於+13-03-26+發表正

原帖由 shadeslayer 於 13-03-26 發表
Malcom Gladwell 在 Outliner 說孩子成不成材,和父母本質是什麼人關係最大。和實際用甚麼教育方法不大。

...
就算考入神級小學,也要不斷努力,不論學問功夫定做人態度,否則,生於千億家庭,也是可以廢人一個!

作者: little_yolky    時間: 13-3-26 13:30

呢個世界咁瘋狂, 我哋家長都係凡人, 好難唔隨波逐流去跟風。"點解隔離阿牛仔呢樣得, 我家阿女又唔得? 點解阿女讀書唔得? 細個明明好精靈喎? 點解大個咗差咁遠?......" 一萬個問題令家長們變成催谷狂魔。

好在每次當我漸入魔境, 想催谷囡囡時, 老公就會從旁同我念大悲呪, 心境平靜下來, 看得更清楚, 看得更加遠, 就不會咁易誤入魔道了。不過, 難為老公變咗大師。
作者: chiyoching    時間: 13-3-26 13:43

但以我的愚見認為是性格影響及創造命運, 人出生的那天性格已經形成, 外在環境當然有幫助, 對孩童父母的表現最能影響他們的日後的人生觀或思考方式! 但天生的性格始終不能改變, 所以沒有絕對的結果!成功與否是性格使然!
作者: shadeslayer    時間: 13-3-26 13:58     標題: 引用:Quote:原帖由+okangelmama+於+13-03-26+發

原帖由 crazymum 於 13-03-26 發表
假設好多人都可以不斷的跑,遲起步的人,總不能跑到最遠,所以:「贏在起跑線不一定會嬴,輸了起步則以後嬴 ...
問題係咩叫嬴?

一歲看幾萬元的 DWE 卡通係未叫嬴?
兩歲用字咭學識一千英文字係未叫嬴?
三歲背乘數表係未叫嬴?
四歲全科補習,每星期中英默書係未叫嬴?
五歳鋼琴六級,小提琴四級係未叫嬴?

對小孩來說,玩是重要的學習,一定要字咭,公文咩?

作者: shadeslayer    時間: 13-3-26 13:59     標題: 引用:Quote:原帖由+shadeslayer+於+13-03-26+發

原帖由 JL3 於 13-03-26 發表
就算考入神級小學,也要不斷努力,不論學問功夫定做人態度,否則,生於千億家庭,也是可以廢人一個!:funny ...
父母本質不是指錢。

作者: w_y    時間: 13-3-26 14:07

如果父母有不能輸的想法, 我個人認為, 已在起跑點輸了一半。
作者: solomonwong    時間: 13-3-26 14:09

gillgillkwok 發表於 13-3-25 18:24
眼見而家好多家長都會讓年紀小小0既孩子百般武藝!  亦有好多家長認為不需嬴在起跑點!!!究竟嬴在起跑點0既小 ...
情況可能剛剛相反
愈早起跑,日後的發展可能愈差,甚至對小朋友造成傷害
小朋友在不同的階段,應該有不同的發展,硬是要提早學乜學乜,雖然會早些「學識」,但完全不見得日後會有何益處

作者: Jane1983    時間: 13-3-26 14:14

回復 edith208 的帖子

咁大件事!有人谷得,有人吾受,父母要好清醒。

作者: bigheadchiu    時間: 13-3-26 14:21     標題: 回覆:嬴在起跑點的人是否真的嬴到尾呢!!!

每個小孩能力興趣性格不同,每個人對贏嘅定義亦有不同。無絕對。

作者: tigerl    時間: 13-3-26 14:33     標題: 回覆:嬴在起跑點的人是否真的嬴到尾呢!!!

我個人認為讀書都要講天份同有冇書緣,唔係話谷就谷得上,谷得勁,隨時谷爆!
我個姨甥仔小學時有個同學仔,父母都在職,只請工人照顧起居,同學仔冇去補習社,全自動波搞掂,唔使父母勞氣,年年考頭三,中學去咗九華,反觀我家姨甥,有全職媽媽,又去補習,補這補那,成績亦只屬中等
不過作為香港嘅父母,響能力範圍內,點都會俾少少資源d仔女去加入呢個現實嘅"戰場",冇理由明知個仔女天生資質弱就放棄佢,點都希望佢響一羣"弱"嘅當中做最強果個。望子成龍個個家長都想,都要適可而止,係龍就龍,蟲就係蟲,只希望唔好做懶蟲

作者: sugarnana    時間: 13-3-26 14:38     標題: 回覆:嬴在起跑點的人是否真的嬴到尾呢!!!

這個問題。。。如果是短跑一百米,當然要贏在起跑點啦,但漫漫人生長路,咁跑法我驚會拉柴。。。回正題,父母當然會有期望,但孩子受唔受係另一回事,兩者唔配合就好大件事!從來理論同實踐都係兩件事。什麼是贏什麼是輸?各人有各人的修為同睇法,如果我兒可遺傳到我兩老的樂觀幽默心,應該可贏到尾

作者: MrBeast    時間: 13-3-26 14:41

chiyoching 發表於 13-3-26 13:43
但以我的愚見認為是性格影響及創造命運, 人出生的那天性格已經形成, 外在環境當然有幫助, 對孩童父母的表現 ...
Outliers 提到性格和culture 和legacy 有直接關係,有一些research data支持的。
作者: tigerl    時間: 13-3-26 14:56     標題: 回覆:chiyoching 的帖子

我都覺得性格係天生嘅,天生好嘅就還神啦,天生衰格嘅就希望後天扶持下佢去正軌

作者: JL3    時間: 13-3-26 15:24     標題: 引用:我個人認為讀書都要講天份同有冇書緣,唔係

原帖由 tigerl 於 13-03-26 發表
我個人認為讀書都要講天份同有冇書緣,唔係話谷就谷得上,谷得勁,隨時谷爆!
我個姨甥仔小學時有個同學仔 ...

作者: gigayan    時間: 13-3-26 15:29

little_yolky 發表於 13-3-26 13:30
呢個世界咁瘋狂, 我哋家長都係凡人, 好難唔隨波逐流去跟風。"點解隔離阿牛仔呢樣得, 我家阿女又唔得? 點解 ...

我同你一樣, 好彩有個識念大悲咒的老公在旁, 如果倆個一齊入魔, 咁就真係...... (我指小朋友 )
作者: torunpoland    時間: 13-3-26 15:41

回復 shadeslayer 的帖子

Chapter 5 of Freakonomics has similar conclusion on how to motivate kids to read and the decisive factor is "Do parents read?".
Correct me if I am wrong in getting this message from Chapter 5.

作者: gigayan    時間: 13-3-26 15:44

shadeslayer 發表於 13-3-26 13:58
問題係咩叫嬴?

一歲看幾萬元的 DWE 卡通係未叫嬴?

你帶出另一個問題

咩叫羸, 咁其實終點又係邊到呢??

作為家長既我們, 要清楚呢兩條問題在我們心目中的答案, 先好好決定如何達到目標; 呢2條問題答案沒有modal answer, 個個人心目中答案都唔同, 一定要按小朋友能力來set答案, 清楚了才實行, 對雙方都會好些!

作者: ha8mo    時間: 13-3-26 16:02

作者: JL3    時間: 13-3-26 16:12     標題: 引用:Quote:shadeslayer+發表於+13-3-26+13:58+

你帶出另一個問題

咩叫羸, 咁其實終點又係邊到呢??
終極勝利!只有一個,就係

作者: gigayan    時間: 13-3-26 17:14

ha8mo 發表於 13-3-26 16:02
最緊要識得"Moving the goal posts"

財經版述語:「調整目標價」

識轉膊, 做人唔好"死古古"

作者: gigayan    時間: 13-3-26 17:15

JL3 發表於 13-3-26 16:12
終極勝利!只有一個,就係

你係漏左個答案, 還是留返D空間俾大家想像??
作者: JL3    時間: 13-3-26 17:22     標題: 引用:Quote:JL3+發表於+13-3-26+16:12+終極勝利

你係漏左個答案, 還是留返D空間俾大家想像??
回到天父的懷抱,就是終極勝利!

作者: shadeslayer    時間: 13-3-26 18:49     標題: 回覆:嬴在起跑點的人是否真的嬴到尾呢!!!

一歲看幾萬元的 DWE 卡通
兩歲用字咭學識一千英文字係
三歲背乘數表
四歲全科補習,每星期中英默書
五歳鋼琴六級,小提琴四級

Xxxxxx

老實講,呢D我唔覺得係嬴。

作者: JL3    時間: 13-3-26 18:53     標題: 引用:一歲看幾萬元的+DWE+卡通 兩歲用字咭學識一

一歲看幾萬元的 DWE 卡通
兩歲用字咭學識一千英文字係
三歲背乘數表
同意!十分同意!不過,我身邊好多人,每個月都用上數萬元比小朋友,我相信這些金錢,對於他們而言,就好似一般人用 $6 元買一份報紙一樣,毫無壓力,至於,有用與否,見仁見智!

作者: crazymum    時間: 13-3-26 19:03     標題: 引用:Quote:crazymum+發表於+13-3-26+12:24+假設

原帖由 w_y 於 13-03-26 發表
問題是可否全程保持一樣咁高速度喎!
唔係人人得既~~
長跑係要有一個適合的步速, 幾時加速減速都大有學問,  ...
有個朋友嘅朋友,出身屋邨,普通小學、中學,努力讀書,廿年前考入港大,畢業,工作,再進修,升職,做到上巿公司CEO, 但始終英文底子不夠好,沒有名人校友支持,想再發展間公司也事予願遺,最終也是股仔嘅CEO only!

作者: w_y    時間: 13-3-26 19:25

做到上市CEO , 英文只要 oral listening 好已夠, 睇同寫可搵人代勞. 沒有名人校友, 只能說做咁耐商場都識唔到人, 無人脈, 係佢呢方面唔夠料. 神童輝識到大L, 都唔係校友啦.
作者: shadeslayer    時間: 13-3-26 20:10     標題: 引用:Quote:原帖由+w_y+於+13-03-26+發表問題是

有個朋友嘅朋友,出身屋邨,普通小學、中學,努力讀書,廿年前考入港大,畢業,工作,再進修,升職,做到上 ...
無人話英文不要學好,二歳用字咭學一千字,四歲補英文文法,多做練習,五歲考試100 分等等不叫做嬴。父母攞威就有用D。

作者: shadeslayer    時間: 13-3-26 20:17     標題: 引用:Quote:原帖由+shadeslayer+於+13-03-26+發

原帖由 JL3 於 13-03-26 發表
同意!十分同意!不過,我身邊好多人,每個月都用上數萬元比小朋友,我相信這些金錢,對於他們而言,就好似 ...
至於,有用與否,見仁見智!

Xxxxx

對,補薬黨賣一萬蚊包菊花茶比人,包茶也可以飲,亦有其解渴之效。

作者: JL3    時間: 13-3-26 20:27     標題: 引用:Quote:原帖由+JL3+於+13-03-26+發表同意!

至於,有用與否,見仁見智!

Xxxxx
前輩,無追開你之前的講座!不過,多謝你分享!

作者: crazymum    時間: 13-3-26 20:29     標題: 引用:Quote:原帖由+crazymum+於+13-03-26+發表有

無人話英文不要學好,二歳用字咭學一千字,四歲補英文文法,多做練習,五歲考試100 分等等不叫做嬴。父母攞 ...
呢D咪地區名校嘅做法囉!所以好多地區名校成績仲好過神級,但始終係唔同層次!

作者: sukitelfold    時間: 13-3-26 20:35     標題: 回覆:shadeslayer 的帖子

幾萬蚊=買份$6報紙>>>嘩!!!有錢朋友。||||||||用幾萬蚊花係補品,出入司機、工人接送。相信比不上由爸/媽帶去圖書館泡幾個鐘,去書局打幾小時書釘效益大。起碼親子時間贏咗幾條街啦。||||||||

作者: crazymum    時間: 13-3-26 20:37     標題: 引用:做到上市CEO+,+英文只要+oral+listening+好

原帖由 w_y 於 13-03-26 發表
做到上市CEO , 英文只要 oral listening 好已夠, 睇同寫可搵人代勞. 沒有名人校友, 只能說做咁耐商場都識唔 ...
冇人話起跑輸咗冇得追呀!

作者: sukitelfold    時間: 13-3-26 20:49     標題: 引用:Quote:原帖由+shadeslayer+於+13-03-26+發

呢D咪地區名校嘅做法囉!所以好多地區名校成績仲好過神級,但始終係唔同層次!

...
先生/小姐。在你心目中。學校>>讀新界學校=做新界人。讀巿區學校=做巿區人。名校>>又分地區名校,神級名校。神級名校成績差D唔緊要,都係要讀神級。奉勸考到神校之後,才高調說神校好。如果唔係,到時又要學人轉換EK的A/C名,發表偉論啦。

作者: JL3    時間: 13-3-26 20:57     標題: 引用:幾萬蚊=買份$6報紙>>>嘩!!!有錢朋友。||

原帖由 sukitelfold 於 13-03-26 發表
幾萬蚊=買份$6報紙>>>嘩!!!有錢朋友。||||||||用幾萬蚊花係補品,出入司機、工人接送。相信比不上由爸/ ...
所以,我自己都係去中央圖書館!平、靚、正!

作者: gigayan    時間: 13-3-26 21:03     標題: 引用:Quote:原帖由+crazymum+於+13-03-26+發表呢

原帖由 sukitelfold 於 13-03-26 發表
先生/小姐。在你心目中。學校>>讀新界學校=做新界人。讀巿區學校=做巿區人。名校>>又分地區名校,神級 ...

你諗既同我諗既一樣,EK真係咁吸引?改頭換面都要上來留言

作者: csadmin    時間: 13-3-26 21:42

JL3 發表於 13-3-26 17:22
回到天父的懷抱,就是終極勝利!

咁都比你諗到
作者: JL3    時間: 13-3-26 21:56     標題: 引用:Quote:JL3+發表於+13-3-26+17:22+回到天父

原帖由 csadmin 於 13-03-26 發表
咁都比你諗到
講笑炸!

作者: snicky    時間: 13-3-27 00:00     標題: 回覆:嬴在起跑點的人是否真的嬴到尾呢!!!

一日未死,都好難總結人生與成就!

作者: crazymum    時間: 13-3-27 10:51     標題: 引用:一日未死,都好難總結人生與成就!+ +

原帖由 snicky 於 13-03-27 發表
一日未死,都好難總結人生與成就!
死咗都唔一定總結到,好多藝術家都係死咗之後,啲遺作先愈來愈值錢!

作者: ysnmama    時間: 13-3-27 10:58

如果唔知終點在那裡. 跑來跑去也未到, 有時又很難跑.
作者: sadsam    時間: 13-3-27 11:01

世事冇絕對~
作者: awah112    時間: 13-3-27 11:05

作者: little_yolky    時間: 13-3-27 16:49

好, 我率先表達我對小朋友的終極勝利目標(排名不分先後):

1. 知書識禮, 知所進退
2. 心地善良
3. 一生行運, 無風無浪
4. 充滿自信
5. 永遠抱有夢想及理想
6. 嫁個體貼好老公, 好似英女皇咁恩恩愛愛白頭到老
7. 兒孫滿堂
8. 一生無悔

係咁多了。
作者: JL3    時間: 13-3-27 16:53     標題: 引用:好,+我率先表達我對小朋友的終極勝利目標(

原帖由 little_yolky 於 13-03-27 發表
好, 我率先表達我對小朋友的終極勝利目標(排名不分先後):

1. 知書識禮, 知所進退
8 個要求!

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5