教育王國

標題: 大約到幾多歲進入“反叛期“呢? [打印本頁]

作者: sau2005    時間: 13-3-5 23:48     標題: 大約到幾多歲進入“反叛期“呢?

開始有D咩行為?如小朋友到了反叛期,作為父母應忍耐,少出聲,等佢慢慢過度?定係要再多D溝通?
有冇過來人分享下!

作者: JL3    時間: 13-3-6 00:18     標題: 回覆:sau2005 的帖子

我個仔 9 歲左右!

作者: sau2005    時間: 13-3-6 00:31     標題: 引用:我個仔+9+歲左右! +

原帖由 JL3 於 13-03-06 發表
我個仔 9 歲左右!
咁早?

作者: JL3    時間: 13-3-6 01:46     標題: 回覆:sau2005 的帖子

差不多了!教子無方!

作者: hw1115    時間: 13-3-6 09:55

S.1 開始駁咀.
作者: mielmiel    時間: 13-3-6 10:55

阿女小六時開始駁咀多咗,又成日話我哋唔明白佢。 而家中一,我已學懂盡量放下執著,無偒大雅之事少啲囉唆 (例如執房)
作者: Yanamami    時間: 13-3-6 11:28

Teens try to challenge parents' authourity( they start to doubt about your requests), think they are old enough to handle things(your advices are not welcome), try to gain freedom(ask to go out with friends more), suddenly see the importance of privacy(hate it so much that you check on their phone/ FB/ mails/ bags....etc), pay lots of attention on their appearance (spend lots of time in front of the mirror and their hair style), try your limits, treasure their friendship with schoolmates more than family......etc.  As they are affected by hormone, they're likely to be emotional and lethargic( moody and lazing around).

Let them be or communicate more depends on their mood.  If they are in a good mood, talk more.  When they are not interested, keep quiet and use action to show that you care.  If they are over, tell them certain behaviour is not acceptable.  Remember to tell not to scold.  Anything which does not affect their study/ health/ life, don't bother them.  E.g. tidying up their rooms. If you want to remind them for anything, once is more than enough.  Leave them to face their own consequences.  If you can survive for these few years, you'll be fine.

Oh...one more thing. Communicate before the "Teens Syndromes" are shown.  Tell them you foresee those conflicts and try to work on a way to deal with them together before it happens.  The results are better.

作者: kilykilyk    時間: 13-3-6 11:29

sau2005 發表於 13-3-5 23:48
開始有D咩行為?如小朋友到了反叛期,作為父母應忍耐,少出聲,等佢慢慢過度?定係要再多D溝通? ...

我覺得睇小朋友本身性格,是否嚴重反叛就各有不同,
我溝通方法就係當佢係知己朋友,有啲嘢唔可以太執著,
當然,小朋友做錯事一定要指正,但不能過於刻板,
要令佢明白之如要keep好關係,總之就好似長期打心理戰咁,
教小朋友真係唔容易..

作者: cmama    時間: 13-3-6 12:00

Yanamami 發表於 13-3-6 11:28
Teens try to challenge parents' authourity( they start to doubt about your requests), think they are ...

中哂!
作者: 杰杰媽媽    時間: 13-3-6 12:50

以我所知男仔十個有九個都係9歲個年變, 我識個d就個個都係,無一例外
作者: formula0106    時間: 13-3-6 14:18

作者: jk67jk    時間: 13-3-6 14:50

Anything which does not affect their study/ health/ life, don't bother them.  E.g. tidying up their rooms.

我都覺得係, 但我老公就成日揸住唔放.....
作者: JL3    時間: 13-3-6 15:57     標題: 回覆:jk67jk 的帖子

我現在有些少覺得當年將小朋友放係全男校是錯!

作者: mesmerising    時間: 13-3-6 16:22

My son is twelve and he hasn't shown any sign yet, maybe his hormonal fluctuation comes late.
作者: Momiumo    時間: 13-3-6 16:46

My son will be twelve this year.  No signs of rebellious been shown yet, but did find him suddenly grow up a lot after getting into secondary school.  For me, I'll try to give him more space and keep reminding myself to show him respect as an individual, ie. not to make a big fuss or keep nagging him, if he didn't do as I wish, this is very damaging to the mother and son relationship.   
作者: mielmiel    時間: 13-3-6 18:10

JL3 發表於 13-3-6 15:57
我現在有些少覺得當年將小朋友放係全男校是錯!

吓,點解呀,阿仔而家在男校讀小五,如無意外,升中都是男校喎

作者: JL3    時間: 13-3-6 18:14     標題: 回覆:mielmiel 的帖子

全男校!始終粗魯一啲!

作者: JL3    時間: 13-3-6 18:16     標題: 回覆:JL3 的帖子

第 2 件!轉一轉!

作者: BallBallMaMa    時間: 13-3-6 19:59

杰杰媽媽 發表於 13-3-6 12:50
以我所知男仔十個有九個都係9歲個年變, 我識個d就個個都係,無一例外

細佬9歲, 我都覺得細佬今年態度差左!

至於家姐, 我同佢嘈得最勁應是小五下學期, 即是10歲, 我當時嬲到同佢講: 唔好以為自己青春期大晒! 我依家更年期, 顛過你都得! 不過到左小六下學期, 佢又馴番晒啦

作者: JL3    時間: 13-3-6 20:41     標題: 回覆:BallBallMaMa 的帖子

我同意一般 10 歲左右會有轉變!

作者: satu    時間: 13-3-6 23:15     標題: 引用:+本帖最後由+BallBallMaMa+於+13-3-6+20:05

原帖由 BallBallMaMa 於 13-03-06 發表
青春期大戰更年期

作者: karen2323    時間: 13-3-7 11:34

阿女小六開始變,現在中一,口頭禪係:你好煩呀!

教她只會話:唔駛你理呀!

講真,她開口埋口咁同我講嘢,我好傷心。
作者: 盛盛媽咪    時間: 13-3-7 13:28

杰杰媽媽 發表於 13-3-6 12:50

全中呀.. 因為我個仔都係....
作者: 盛盛媽咪    時間: 13-3-7 13:33

咁有咩方法可以免傷和氣呢 ??  
作者: 杰杰媽媽    時間: 13-3-7 13:58

就係等佢心情大好時先講一/兩句,平時就只講打機睇片

一句講晒,睇開dddddd
作者: mc    時間: 13-3-7 16:17

回復 盛盛媽咪 的帖子

青春期=反叛期,這個時候的孩子很敏感,想學大人有自由,覺得自己有能力去決定事情,也因為朋輩的關係,為證明自己也像別人一樣,所以很多時都會對父母的教導覺得〝很煩〞。

每個小孩都是獨特的,也只有陪著他們長大的父母最清楚自己仔女的軟肋在何處,某些原則的東西要嚴,但在不是事非黑白,例如他們個人的學業、功課上,可以適當地放手,讓他們作主,畢竟他們讀書不是為了父母而讀,他們是為自己去讀,讓他們作決定,他們自己去決定溫習的時間,家長可以從旁鼓勵或提供協助。

父母的角色在孩子日漸長大後應該是進入〝亦師亦友〞的關係,讓孩子可以安心地和父母聊心事,在談天時間不是拿著自己是父母的角色去判斷孩子的做法,讓他們去說他們的打算,他們的布署,有時適當地讓他們自己去承受結果,無論是好或壞, 讓他們去感受,做決定前要三思而後行。畢竟成長是真的需要自己去經歷才會明白父母當天的苦心!

作者: sau2005    時間: 13-3-7 22:12     標題: 回覆:mc 的帖子

作者: 盛盛媽咪    時間: 13-3-7 22:43     標題: 回覆:mc 的帖子

mc,

多謝你, 你講得好啱。但有時我第一句都未講完, 見佢D 態度差到嘔,仲要駁咀。 喺呢個時候我最扯火。我都唔想成日囉囉唆唆.... 好聲好氣提醒佢, 換嚟嘅係一肚氣 ... 唔出聲又睇唔過眼

作者: grace_xian    時間: 13-3-8 10:00

我仔都係九至十歲開始轉變, 初時我真的接受唔到, 事關佢由細到大都好聽我話

現在我慢慢放鬆啲, 明白到是我哋大人要改變去適應佢的轉變,
而唔係佢來適應我哋, 因為大嗰咗, 有自己的想法及主見,

仲有聽到以上的例子, 我仲係諗住佢會係小六變番好, 我等, 忍多佢一陣

作者: kcimum    時間: 13-3-8 10:29

我個仔 10 歲半左右, 還要是小五下學期開始
作者: kcimum    時間: 13-3-8 10:33

Yanamami 發表於 13-3-6 11:28
Teens try to challenge parents' authourity( they start to doubt about your requests), think they are ...

Totally agree
作者: kcimum    時間: 13-3-8 10:39

BallBallMaMa 發表於 13-3-6 19:59
細佬9歲, 我都覺得細佬今年態度差左!

至於家姐, 我同佢嘈得最勁應是小五下學期, 即是10歲, 我當時嬲到同 ...
青春期大戰更年期

作者: kcimum    時間: 13-3-8 10:50

mc 發表於 13-3-7 16:17
回復 盛盛媽咪 的帖子

青春期=反叛期,這個時候的孩子很敏感,想學大人有自由,覺得自己有能力去決定事情 ...

作者: mielmiel    時間: 13-3-8 13:11

karen2323 發表於 13-3-7 11:34
阿女小六開始變,現在中一,口頭禪係:你好煩呀!
"你好煩呀!"  我已開始聽到麻木,激我唔到,因知道只是口頭禪,唔係真心嗰句  
作者: 1773    時間: 13-3-8 18:30     標題: 引用:+本帖最後由+BallBallMaMa+於+13-3-6+20:05

原帖由 BallBallMaMa 於 13-03-06 發表
我想起呢篇文

圖片附件: myphoto.jpg (13-3-8 18:30, 71.26 KB) / 下載次數 28
/forum.php?mod=attachment&aid=NzA2OXxlNDA3YjY3OXwxNzI2OTM0MDU1fDA%3D

作者: kcimum    時間: 13-3-10 12:03

1773 發表於 13-3-8 18:30
我想起呢篇文

作者: TVSO    時間: 13-3-10 18:06

1773 發表於 13-3-8 18:30
我想起呢篇文
好文謝謝分享要收藏,笑爆。
作者: sancheng138    時間: 13-3-14 03:33

作者: kilykilyk    時間: 13-3-18 12:51

我個仔6歲大就駁咀,成日比老師投訴,與他相處過的大人都覺得佢好麻煩,

我照樣同佢講道理,當時感覺佢無聽入耳,但呀仔越來越大,感覺佢開始明白,

原來從前教他的佢都有聽進耳 ,只係無積極實行,現在的他居然比班主任讚上堂好留心同乖,

從未聽過老師讚他乖的,亦得到身邊人讚他,簡直喜出望外,不過始終青春期脾氣總是有,

但不嚴重,任何事都有商量,相比起從前暫時覺得呀仔越做越好,有一點安慰吧!
作者: 安格斯媽媽    時間: 13-3-18 13:39     標題: 回覆:kilykilyk 的帖子

繼續努力,對住小孩要有耐性,多關心,他終於會比你感動的

作者: Chole    時間: 13-3-18 16:09

想請教一下:亞仔鬧媽咪好煩,媽咪點回應好呢?
作者: familyking    時間: 13-3-18 23:28     標題: 引用:+本帖最後由+kilykilyk+於+13-3-18+12:53+

原帖由 kilykilyk 於 13-03-18 發表

我個仔6歲大就駁咀,成日比老師投訴,與他相處過的大人都覺 ...
哈,我仔一樣,小學時期好難搞,駁咀駁到暈,尤其高小至中一,但今年中二,反而明顯乖了。就算大家駡完大戰,我向他道歉完,他也會表示歉意。覺得他大個仔左。其實好多事他們會放在心上,嫌我們須,有時只是囗硬吧!大家包容一點,這幾年好快會過去成回憶的,比心機吧!

作者: poem4    時間: 13-3-25 23:36

我囝囝反叛期係在一歲BB的時候開始(自我、反叛、駁咀、無禮貌、執着、唔聽教、唱反調...),之後反叛到8、9歲,逐漸變乖,直到上中學後,得左﹗讀書比以前認真,行為舉止、說話態度,乖左好多。
細個時反叛夠了,青春期反而唔再反叛了。
作者: win-mama    時間: 13-3-26 00:20     標題: 回覆:大約到幾多歲進入“反叛期“呢?

十一歲女

作者: keeon    時間: 13-3-28 00:27

今年中一開始反叛,趁吾係好嚴重,而家送她參加航空青年團,學紀律,上星期六去了第一次聚會,已經被丙到七彩,復活節入宿營,我唸應該可以改善。
作者: BabyYukYuk    時間: 13-3-28 09:15     標題: 回覆:poem4 的帖子

路過搭訕,我個女4歲,都係反叛執着硬頸,呢D反叛同青春期既反叛同唔同?

作者: Meikin    時間: 13-3-28 13:18

回復 BabyYukYuk 的帖子

你個女咁細, 未到反叛期/青春期, 反而是天生性格, 但到小五小六反叛期/青春期開始, 你就更加會感受到阿女的反叛.

我細仔自小都是超固執硬頸, 性格與阿哥截然不同, 所以一路對他們兩兄弟的管教方法/說話的技巧要有所不同, 才能達到目的.  大仔升中後自由度多了才開始多些頂咀, 但我唔覺得佢太反叛; 反而細仔自小五開始已開始有反叛的反應, 佢唔服的話, 你話一佢話二, 所以要同佢鬥智, 不可硬拼.

作者: tonghomama    時間: 13-4-1 01:41

作者: hadwinboy    時間: 13-4-1 23:16     標題: 引用:想請教一下:亞仔鬧媽咪好煩,媽咪點回應好

原帖由 Chole 於 13-03-18 發表
想請教一下:亞仔鬧媽咪好煩,媽咪點回應好呢?
我上星期與一朋友傾計,他有一個讀grade 10的兒子。我問他如何與青春期兒子相處,及他的兒子有沒有當面說過他們很煩。我朋友說「有! 我只回應他一句,以後你向我們取零用錢時我也會這樣回應你」我朋友說自此之後,他的兒子沒有再講過個煩字。

作者: hugub    時間: 13-4-2 15:35

我囝今年12歲,早兩日佢話我成日將佢d野講比人聽,所以在手機set左password唔比我睇佢d野, 我兇佢12點前唔cancel就收左佢部電話... 佢起初彩我都傻..我又費事哦佢, 11點半佢上床前大叫: 阿媽 cancel左啦... 我再睇佢電話果然冇password , 我第二朝讚佢乖囝仲請佢去食sabu sabu , 佢開心到呢...有時做父母要有學識取平衡
作者: 澄澄BB    時間: 13-4-9 12:50

回復 Yanamami 的帖子

作者: Yanamami    時間: 13-4-9 13:00

澄澄BB 發表於 13-4-9 12:50
回復 Yanamami 的帖子

澄澄BB 多謝分享受但有時好難同佢地平心靜氣地溝通,在學習中!!

It depends on my mood too.  If I'm in a good mood, everything is fine.  If not? Hahahah.... But I try not to take things personally and it helps a bit.

作者: baldhead    時間: 13-4-12 12:27

回復 杰杰媽媽 的帖子

我個仔未足9歲已開始反!點解男仔9歲反嘅?咁女仔呢?
作者: aeiou_drm    時間: 13-4-12 14:59

我仔8 歲, 駁嘴, 鬥嘴, 無禮貌,唔聽教, 沒條理 (D 野放到亂七八糟) ....  我真是唔識教仔.  好傷心.
作者: 杰杰媽媽    時間: 13-4-12 16:14

我都想知, 話都冇咁準全香港既9歲仔都作反攞
作者: TVSO    時間: 13-4-12 17:24

六歲細個件成日駁嘴,自把自為.

大個件就八歲起.

無命.:

作者: 杰杰媽媽    時間: 13-4-12 22:39

身邊上至老細個仔, 下至朋友D仔10個有9個半都係8/9歲變晒樣, 變到講野黑人憎到爆.

淨返個一個就相反, 由細到大都過度活躍咁, 但一上到中學居然自己溫書好聽話。一係打波,一係就睇書.
作者: yuenwaimami    時間: 13-5-20 19:34

好像小四開始,現在小六,反叛有增減!
作者: eviepa    時間: 13-5-21 01:07

我個女現在已讀中五,從來未有過反叛期
作者: carrai    時間: 13-5-24 12:12

eviepa 發表於 13-5-21 01:07
你就好喇!

作者: carrai    時間: 13-5-24 12:15

嘩!我重以為我咁慘!原來甘多朋友陪我。
作者: honey_2b5b    時間: 13-5-24 16:21

我個女 11歲,上年開始成日駁嘴,細個好聽話的,真希望佢變回細個說好了!
作者: eviepa    時間: 13-5-24 23:43

carrai,

如果你肯學我,你的小朋友也大概沒有反叛期。
作者: maylomaylo    時間: 13-5-26 17:49     標題: 引用:+本帖最後由+BallBallMaMa+於+13-3-6+20:05

Sorry. 笑咗!

作者: 2004107    時間: 13-6-6 14:08

回復 eviepa 的帖子

請賜救
作者: 年年儀儀    時間: 13-6-7 12:08

回復 盛盛媽咪 的帖子

我仔仔都係.........講多幾句,就話你好煩,真係傷心死
作者: 盛盛媽咪    時間: 13-6-7 19:35     標題: 引用:回復+盛盛媽咪+的帖子 我仔仔都係........

原帖由 年年儀儀 於 13-06-07 發表
回復 盛盛媽咪 的帖子

我仔仔都係.........講多幾句,就話你好煩,真係傷心死 ...
如果有駁咀呢一科, 相信我仔一定可以攞科獎

作者: Leungwailam    時間: 13-6-7 20:25     標題: 回覆:大約到幾多歲進入“反叛期“呢?

其實反叛黎家野,係以前既我地都曾經做過,吾明白父母點解要管,依家做左父母先深深感受到反叛的威力,比我地以前仲難攪,要忍耐,不管人容忍係有限度,我曾經想放棄小朋友,但自己生出黎,有責任去教佢,如果我放棄佢,又有邊個去接納佢呢,想到黎到,有時自己會落淚,做現今父母真的吾易做。

作者: sau2005    時間: 13-6-8 05:15     標題: 回覆:大約到幾多歲進入“反叛期“呢?

我唸同小朋友keep住良好關係,多讚美,正面D,會唔會好D呢

作者: cycynk0414    時間: 13-6-8 14:06

小五下學期, 即是10歲, :;pppp::;pppp::;pppp:
作者: CherryLoMa    時間: 13-6-8 23:06

作者: eviepa    時間: 13-6-9 00:04

2004107 發表於 13-6-6 14:08

請賜救

只要能做到

不打不罵不哦。
多欣賞多讚賞多鼓勵。
多付出少要求。
每遇一個要發火的事,先用孩子的角度去想,不要只用家長的角度。

以上的都是教科書講的,我全都做到,因此我女兒從來沒有反叛。

你們相信這方法行嗎?

作者: orangebb    時間: 13-6-9 09:56     標題: 回覆:eviepa 的帖子

我相信這方法, 但要全部做到, 持續做到都唔易。

我女兒12歲, 中一, so far都好乖, 無反叛。 我主要都係用同理心, 測驗唔合格, 我唔會鬧, 初初都係刻意襟住道火, 後來有一次, 我將佢份卷做一次, 發覺真係深, 從此, 每遇到測驗唔合格之類, 我都只會同佢同一陣線, 先話係難架, 要合格唔易, 再諗有乜計仔改善等。小學時, 阿女話同學唔合格都會比阿媽鬧, 係佢無試過。

不過哦我都仲會, 偶然見佢放軟手腳, 不過我都改緊, 改為目標為本, 每年訂目標, 達到就獎, 好似今年目標係全級20, 要達到先會幫佢換電話。

作者: wtfa    時間: 13-6-9 10:38

You are the best best mother. My girl starts 反叛 when she was Form 2.
eviepa 發表於 13-5-21 01:07

作者: 2004107    時間: 13-6-9 12:21

謝分享,盡量改善,希望有一天會像你一樣
作者: eviepa    時間: 13-6-9 12:42

orangebb

//我相信這方法, 但要全部做到, 持續做到都唔易。//

真是不易,但若相信這些都是優秀的方法,並不是無可能做到。

//我女兒12歲, 中一, so far都好乖, 無反叛。 我主要都係用同理心, 測驗唔合格, 我唔會鬧, 初初都係刻意襟住道火, 後來有一次, 我將佢份卷做一次, 發覺真係深, 從此, 每遇到測驗唔合格之類, 我都只會同佢同一陣線, 先話係難架, 要合格唔易, 再諗有乜計仔改善等。小學時, 阿女話同學唔合格都會比阿媽鬧, 係佢無試過。//

抵讚,畀個Like妳。有這樣的做法,囡囡必然乖。

//不過哦我都仲會, 偶然見佢放軟手腳, 不過我都改緊, 改為目標為本, 每年訂目標, 達到就獎, 好似今年目標係全級20, 要達到先會幫佢換電話。//

目標為本,好事。不過目標可不可以是過程(每星期要放多少時間在學業上),而不是結果(考二十名內)。

做家長的很容易控制到過程,但結果受很多因素影響,就算付出過努力都不一定達到理想的結果。但每星期的過程都做對了(每星期都有適量的努力),幾年後就會跳上一個很高的層次,良好的結果(名列前矛)就會擋也擋不了。

作者: orangebb    時間: 13-6-9 13:00     標題: 回覆:eviepa 的帖子

多謝賜教, 我的方法肯定唔係最好方法, 只不過係見步行步而已。

至於過程呢個問題, 就係因為太難控制, 因為女兒本身係比較"立"嘅人, 又喜歡東摸西攪, 做做下野又會跑去攪其他野, 所以唔想同佢糾纏, 所以先會定名次為目標。不過先謝過你的意見, 我會再思量下。

作者: eviepa    時間: 13-6-9 13:45

我在女兒讀高中後,每個週末都和女兒計劃下一週每科做多少功夫。計劃是女兒定的,所作的計劃,目標是要在文憑試有理想表現。週末我和她再作檢討。

考試成績有時高,受制於很多因素,較難控制。但一個星期的學業,非常易控制。

定計劃不要強迫孩子定得太多,中學生,就算是我女兒讀中五,課餘的時間,大部分應該讓她玩樂休息,只用一小部分就足以名列前矛。

我女兒自覺溫書時間不多,讀書讀得相當輕鬆。但老師及同學都覺得她入不到大學的機會不大。

對孩子不要要求太多,否則有反效果。

作者: awah112    時間: 13-6-9 20:42

作者: RT    時間: 13-6-12 15:00

如果係女仔既, 做媽咪還可以用溝通+關懷等等方式去做, 不過男仔既到反叛期就好需要父親同佢多溝通同關懷喇, 因為佢地唔鍾意同阿媽交流, 亦冇乜共同詰題可以分享, 反而做爹地既可以當朋友咁,就好似我C6咁,自細已經同個仔好FRD, 一齊打機上網睇高登, 依家我個仔18歲喇,有乜都同佢老豆分享, 順利過渡反叛期
作者: awah112    時間: 13-6-12 16:31

作者: Moliz    時間: 13-6-14 12:51     標題: 引用:如果係女仔既,+做媽咪還可以用溝通+關懷等

原帖由 RT 於 13-06-12 發表
如果係女仔既, 做媽咪還可以用溝通+關懷等等方式去做, 不過男仔既到反叛期就好需要父親同佢多溝通同關懷喇, ...
你說得對,阿仔12歲 ,已進入反叛期,和我無乜話題,成日話我煩佢同哦佢。相反,同老豆好friend, 又有相同興趣,打保齡、踏單車、打機……樣樣啱。夜欄人静時還會互相交换秘密。其實係好嘅,老豆知咪即係我知!成日痴住老豆,好過成日同朋友周圍去!總之,做父母嘅……細個就驚佢唔大,大左又驚佢學壞,唉………!!

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5