教育王國

標題: 申請到英國留學,需要資產證明嗎? [打印本頁]

作者: NChan    時間: 13-2-28 15:43     標題: 申請到英國留學,需要資產證明嗎?

如題,請解答!

作者: celyn1201    時間: 13-2-28 19:14

我印象中我阿媽有帶紅薄仔去英國領事館-->整visa果到.

好似要prove你夠錢讀完果course. eg. GCSE.

學校都好似會request copy.
作者: NChan    時間: 13-2-28 19:58     標題: 回覆:celyn1201 的帖子

Thanks a lot

作者: ritb    時間: 13-2-28 21:44

去年開始已不用資產證明!
作者: NChan    時間: 13-2-28 21:47

thanks
作者: celyn1201    時間: 13-3-1 22:52

haaa=]我兩年前整落,今年暑假又要renew visa-o-

作者: CarrieTse    時間: 13-3-2 02:03

回復 NChan 的帖子

Hksar passport or bno : no need
作者: sancheng138    時間: 13-3-2 02:35

作者: Ding    時間: 13-3-2 08:07     標題: 回覆:sancheng138 的帖子

寫係咁寫,但多數唔睇,因為香港人係 low risk

作者: Pudding331    時間: 13-3-2 12:30

不需要。
作者: chukamchun    時間: 13-3-4 12:30

我聽到有d話要但有d話唔需要,請問各位咩情況係需要呢?多多指教!
作者: Pudding331    時間: 13-3-5 18:32

中國Passport, DI 要
HK 肯定100000% 唔洗
作者: chukamchun    時間: 13-3-5 20:55

回復 Pudding331 的帖子

多謝指教
作者: chukamchun    時間: 13-3-6 07:16

回復 chukamchun 的帖子

唔該哂!
作者: joannewong1974    時間: 13-3-6 08:18     標題: 回覆:NChan 的帖子

作者: Ding    時間: 13-3-6 14:45     標題: 引用:我聽到有d話要但有d話唔需要,請問各位咩情

原帖由 chukamchun 於 13-03-04 發表
我聽到有d話要但有d話唔需要,請問各位咩情況係需要呢?多多指教!
香港學生可按照簡化程序申請英國學生簽證
28 六月 2011
英國邊境總署(UK Border Agency)在今年3月公布有關第4級別學生簽證的一連串改變。第一階段的規定改變已於4月生效,第二階段的改變將於7月4日起正式實施。

今次的改變旨在遏止濫用學生簽證制度,以及保障英國教育系統的質素,保證留學生在英國得到最優質的教育。
是次改變主要是針對低移民風險的國家或地區的學生。新措施將提供簡便簽證申請流程,持有香港特區護照或BN(O)護照申請英國簽證的香港學生將可受惠。
一般而言,新規定將可讓學生在申請學生簽證時,毋須提供銀行存摺和學歷證明文件,令申請程序變得更為簡便。
http://ukinhongkong.fco.gov.uk/zh/news/?view=PressR&id=622336082

作者: NChan    時間: 13-3-6 14:47     標題: 回覆:Ding 的帖子

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5