教育王國

標題: 校際音樂節 [打印本頁]

作者: mslai9212    時間: 13-2-27 20:44     標題: 校際音樂節

我想問你地如果佢寫10:45am報到,係咪11:00am會準時開始?

作者: dorway    時間: 13-2-27 21:51

回復 mslai9212 的帖子

對, 準時開始. 不過, 如果你個小朋友是比較後,遲少少到都ok.
作者: Charlotte_mom    時間: 13-2-27 22:21     標題: 回覆:校際音樂節

如果前面有上半場,一般都會overrun

作者: mslai9212    時間: 13-2-28 00:51

回復 Charlotte_mom 的帖子

即係唔會提早開始嗎?
假如上半場好多人無到!!

作者: marcuscyrus    時間: 13-2-28 01:10     標題: 回覆:mslai9212 的帖子

No, will start at the time stated

作者: mslai9212    時間: 13-2-28 01:27

回復 marcuscyrus 的帖子

thank u ^^

作者: dlh525    時間: 13-2-28 09:56

不好意思!  我唔記得如有上/下半埸, 分紙是應該等埋下半埸才會有的.  對嗎?  
如果等唔倒取分紙, 請問會如何安排?  
作者: wootaitai    時間: 13-2-28 11:19

作者: dorway    時間: 13-2-28 11:20     標題: 回覆:dlh525 的帖子

分紙在後半場完之後才給的,並不需要小朋友自己攞,代領也可以,但要出示藍色張紙。

作者: vaga    時間: 13-2-28 11:25     標題: 回覆:dorway 的帖子

準時係美德。還有,遲到進場係會影響正在或準備出場嘅參賽者

作者: littlecook    時間: 13-3-4 02:23

回復 dorway 的帖子

請問係咪一完下半場就派分紙?定係要等一段時間先分派?
同埋賽後有無評伴發言時間?

作者: stinkyrabbit111    時間: 13-3-4 08:26

回復 littlecook 的帖子

下半場完了, 評判計埋d分, 之後有comments時間, like base on什麼比分, expect d mud, 之後annouce 季軍, 亞軍, 1st place(都有講佢地點解攞獎), 攞獎小朋友出去攞分紙, 不過成個過程都唔比影相, 之後派其他小朋友的分紙(小朋友跟号數坐),  有獎小朋友之後可以同adjudicator 影相(無獎都可以掛?!), 完成..
作者: dlh525    時間: 13-3-4 10:13

我想問我小朋友第一場比賽, 但可能等唔倒攞分紙要走先, 稍後才大人過去拿.  有冇問題?
作者: emibaby    時間: 13-3-4 10:25

回復 dlh525 的帖子

見上年有家長係咁做.......但如果有名次,親身上台會開心d law...(當然要等到最後一刻先知有冇名次啦)

作者: MC1128    時間: 13-3-4 13:24

dlh525 發表於 13-3-4 10:13
我想問我小朋友第一場比賽, 但可能等唔倒攞分紙要走先, 稍後才大人過去拿.  有冇問題?  ...

可以,但緊記大人要有參賽通知書,藍色個張,唔好太遲返去,萬一走晒你便白走一趙
作者: Charlotte_mom    時間: 13-3-4 13:57     標題: 引用:回復+dlh525+的帖子 見上年有家長係咁做..

原帖由 emibaby 於 13-03-04 發表
回復 dlh525 的帖子

見上年有家長係咁做.......但如果有名次,親身上台會開心d law...(當然要等到最後一刻 ...
有得睇架評判通常俾分時會將有potential果d自己分紙keep, 無份果d就直接交俾隔離職員。當然最後會有微調,但大概估到有無機lor(有keep應該好大機,雖然有機會微調時放返出黎,無keep就應該無機喇)

作者: Honeymum    時間: 13-3-4 20:22     標題: 回覆:Charlotte_mom 的帖子

都好難睇到評判有冇keep 架喎

作者: Charlotte_mom    時間: 13-3-4 20:24     標題: 引用:都好難睇到評判有冇keep+架喎 +

原帖由 Honeymum 於 13-03-04 發表
都好難睇到評判有冇keep 架喎
有D動作好大,成張紙拎起遞過隔離等人拎。有d動作細d

作者: stinkyrabbit111    時間: 13-3-4 20:31

回復 Charlotte_mom 的帖子

我地當日評判沒有將d分紙分開, 2場都係一搭過的, 不過我都留到佢有幾隻色筆的, 有potential的會轉筆, 其他人只會用一支筆(佢個人習慣)..
作者: Charlotte_mom    時間: 13-3-4 22:06

星期六我女果場仲有分開呀
作者: MC1128    時間: 13-3-4 22:17

Charlotte_mom 發表於 13-3-4 22:06
星期六我女果場仲有分開呀
北角百福道青協大廈個場,家長及參賽者背住評判坐,無得睇

作者: marcuscyrus    時間: 13-3-4 22:31

MC1128 發表於 13-3-4 22:17
北角百福道青協大廈個場,家長及參賽者背住評判坐,無得睇
好唔鍾意呢個場
作者: Charlotte_mom    時間: 13-3-4 23:03

我都唔鐘意, 遠到屎, 朗誦又係成日去
作者: littlecook    時間: 13-3-5 02:21

回復 stinkyrabbit111 的帖子

stinkyrabbit111,

唔該晒!
咁呢part要預几多時間呢?
另外,報到後,小朋友係咪就要跟號數坐,家長另外坐開呀?

作者: stinkyrabbit111    時間: 13-3-5 08:28

回復 littlecook 的帖子

不用客氣, 攞分紙+annouce果part 15-20mins左右, 報到之後入場, 小朋友跟number坐, 大人坐開的...之前提定佢地唔好talk to other people
作者: Charlotte_mom    時間: 13-3-5 08:34     標題: 回覆:校際音樂節

我果場有小朋友拎電話出黎玩(無聲)都吾得

作者: lojo11    時間: 13-3-5 09:45

我想問下伴奏老師彈琴時係咪可以用副本琴譜? 而正本琴譜就會放出黎, 可以嗎?
作者: marcuscyrus    時間: 13-3-5 10:29     標題: 回覆:lojo11 的帖子

Show the assistant ur original when u r abt to go out.  Is it page turning problem that the accomp cant use original?

作者: marcuscyrus    時間: 13-3-5 10:53

參賽者及伴奏者有責任確保所使用之樂譜為正本。參賽者(包括伴奏
者)如需使用樂譜比賽而未能於演奏時同時出示正本樂譜,將被取消資
格,一律只獲評語,沒有分數,亦不獲發獎狀。

quoted from hksmsa website
如果只是帶出去,萬一職員睇唔到就大件事,所以如果係揭譜問題,預早搞搞佢好d,如果真係要用copy,我覺得比較安全是臨出場前就向職員展示,其實我每次都見到有參賽者拎分紙o個時見到自己冇分才知出左事,好慘
作者: Littleleaves    時間: 13-3-5 10:54

回復 MC1128 的帖子

早2年前, 我們去這個場 (北角百福道青協大廈) 個琴是打側放的。可以看見小朋友的手勢。
其實個場地的台都不算小, 點解小朋友會背向觀眾和評判?   

作者: marcuscyrus    時間: 13-3-5 11:00

Littleleaves 發表於 13-3-5 10:54

早2年前, 我們去這個場 (北角百福道青協大廈) 個琴是打側放的。可以看見小朋友的手勢 ...
我估mc1128的意思是台下的參賽者和家長看不到評判。個場前面的是梗位,要去到場中間才有位文檯,所以評判高高在上。
不過個琴細得可憐

作者: lojo11    時間: 13-3-5 11:10

marcuscyrus 發表於 13-3-5 10:53
參賽者及伴奏者有責任確保所使用之樂譜為正本。參賽者(包括伴奏
者)如需使用樂譜比賽而未能於演奏時同時 ...

謝謝你的回覆... 我估老師係mark左野係份copied 譜.... 我到場再問下職員... 唔該晒..
作者: Littleleaves    時間: 13-3-5 11:19

回復 marcuscyrus 的帖子

請問今次的演奏者是打側坐? or 背住觀眾坐 ?

作者: MC1128    時間: 13-3-5 13:03

Littleleaves 發表於 13-3-5 10:54

早2年前, 我們去這個場 (北角百福道青協大廈) 個琴是打側放的。可以看見小朋友的手勢 ...

誤會了,彈琴時側向觀眾和評判,但講開睇評判寫分紙估成績,評判的座位安排在參賽者和觀眾後面,所以說看不到
作者: reei    時間: 13-3-5 13:24

do you know if they will issue certificate, besides the score sheet?

作者: marcuscyrus    時間: 13-3-5 13:32

reei 發表於 13-3-5 13:24
do you know if they will issue certificate, besides the score sheet?
75-79分, certificate of proficiency, 綠色80-89分, certificate of merit, 藍色
90+, certificate of honour, 紅色
80分以上才有資格角逐名次,在證書上會註名名次,另冠軍會有錦旗和trophy(trophy要事後拿)

作者: Charlotte_mom    時間: 13-3-5 13:43

marcuscyrus 發表於 13-3-5 10:53
如果只是帶出去,萬一職員睇唔到就大件事,所以如果係揭譜問題,預早搞搞佢好d,如果真係要用copy,我覺得比較安全是臨出場前就向職員展示,其實我每次都見到有參賽者拎分紙o個時見到自己冇分才知出左事,好慘

嘩, 真係咁狠? CHECK我就見過, 比賽完至知無分就真係好慘
作者: Charlotte_mom    時間: 13-3-5 13:43

重複                        

作者: reei    時間: 13-3-5 13:43

they will send to teachers? or we have to apply . today only have the scoresheet.
作者: Charlotte_mom    時間: 13-3-5 13:44

張CERT要幾個月後至有架, 會直接SEND返報名單位(例如學校)度
作者: marcuscyrus    時間: 13-3-5 13:46

Charlotte_mom 發表於 13-3-5 13:43
嘩, 真係咁狠? CHECK我就見過, 比賽完至知無分就真係好慘
係好慘架,好多時d 伴奏都表示份正本其實o係袋,但你比賽o個一刻冇拎到出去,佢就冇分架啦。我見過幾次都係唔會提,直接冇分

作者: addcloud1    時間: 13-3-6 09:38

我想買伴奏書但琴行說,太多人買,已斷貨。下星期三比賽,點算?
作者: dlh525    時間: 13-3-6 11:19

我小朋友剛剛比賽完, 佢話尾個度甩左小小.  佢好唔開心!!  
作者: cyiuch    時間: 13-3-6 12:54

想問吓有無人參賽VIOLIN GRADE 8 N217 ?
佢份譜要向協會攞, 係影印本黎, 用黎伴奏有無問題架?
作者: marcuscyrus    時間: 13-3-6 13:15     標題: 回覆:cyiuch 的帖子

If its the original from hksmsa(with the chop), should be ok. But I couldn't see the score available in hksmsa in the syllabus.  R u sure the score was bought from hksmsa?

作者: marcuscyrus    時間: 13-3-6 13:16     標題: 回覆:addcloud1 的帖子

See if anyone can lend u or u need to call several more music centre to ask abt the stock

作者: cyiuch    時間: 13-3-6 13:33

marcuscyrus
係學校俾我, 份譜有協會既chop, 但全份都係影印既包括chop都係。
呢首曲協會並無提供書及出版社等資料。
作者: cyiuch    時間: 13-3-6 14:25

啱啱打左去協會問, 原來我份係影印本黎唔用得。
好在問吓姐, 星期五就比賽, 無諗過學校會咁跣我, e+ call 老師問清楚。
作者: marcuscyrus    時間: 13-3-6 14:59

cyiuch 發表於 13-3-6 14:25
啱啱打左去協會問, 原來我份係影印本黎唔用得。
好在問吓姐, 星期五就比賽, 無諗過學校會咁跣我, e+ call  ...
未必係"sin" o既,其實好多學校都唔係好清楚呢d 運作

作者: 十月媽咪    時間: 13-3-6 17:15

想請問, 中國作曲家啲譜都係要同協會買/影的, 當時報名, 學校畀咗個COPY我, 連協會個印都係COPY嚟的, 咁我洗唔洗叫學校老師幫我去多次協會攞個正本返嚟呀?
作者: marcuscyrus    時間: 13-3-6 17:29     標題: 回覆:十月媽咪 的帖子

But this class should be played in memory?  So u r not using the score anyway when performing.

作者: 十月媽咪    時間: 13-3-6 17:42

首歌已經背晒, 我其實連譜都唔打算攞去的!

咁請問大會有無CHECK譜呀?
作者: marcuscyrus    時間: 13-3-6 17:47     標題: 回覆:十月媽咪 的帖子

From my understanding from the staff of hksmsa, no need to present score if u dun need it(except for some classes where competitors have their own choices)  But u know, always safe to ask by urself.  I didn't bring book in my son's piano section and I didn't buy the violin part of his class too^_^

作者: cyiuch    時間: 13-3-6 18:26

marcuscyrus 發表於 13-3-6 14:59
未必係"sin" o既,其實好多學校都唔係好清楚呢d 運作

當然, 我知學校/老師唔係有心既。
作者: 洛婷    時間: 13-3-6 22:36

十月媽咪 發表於 13-3-6 17:42
首歌已經背晒, 我其實連譜都唔打算攞去的!

咁請問大會有無CHECK譜呀?

中國作曲家同分級一樣唔會 check ,
你女女報了邊組 ???

作者: 小伊    時間: 13-3-7 00:09     標題: 回覆:cyiuch 的帖子

音樂老師有責任攪清楚。

作者: miss321    時間: 13-3-7 01:04     標題: 回覆:校際音樂節

學校通常只幫你報名,個人項目所有譜同演奏問題應該問樂器老師。
協會黃色果份先可以拎去比賽,其他唔得。鋼琴項目全部都要背,無需太擔心。

作者: Charlotte_mom    時間: 13-3-7 08:08     標題: 引用:學校通常只幫你報名,個人項目所有譜同演奏

原帖由 miss321 於 13-03-07 發表
學校通常只幫你報名,個人項目所有譜同演奏問題應該問樂器老師。
協會黃色果份先可以拎去比賽,其他唔得。 ...
背左吾等於吾需要出示樂譜啊

作者: 十月媽咪    時間: 13-3-7 08:25

咁我就放心喇! 一於到時當乜事都唔知, 老虎蟹唔攞份諎出嚟!
作者: miss321    時間: 13-3-7 15:10     標題: 回覆:Charlotte_mom 的帖子

比賽時如要用譜必需為正本。
如不用,無需拎譜去。

作者: marcuscyrus    時間: 13-3-7 15:13

cyiuch  問左協會, 只要帶埋參賽證唔係會員都可以買譜。

cyiuch 不好意思,借用你的點評,因這是有用資訊^_^
作者: Charlotte_mom    時間: 13-3-7 16:55

再DOUBLE CHECK的確係:
3.4 比賽樂曲
3.4.1 參賽者及伴奏者有責任確保所使用之樂譜為正本。參賽者(包括伴奏
者)如需使用樂譜比賽而未能於演奏時同時出示正本樂譜,將被取消資
格,一律只獲評語,沒有分數,亦不獲發獎狀。
作者: marcuscyrus    時間: 13-3-7 16:59

Charlotte_mom 發表於 13-3-7 16:55
再DOUBLE CHECK的確係:
3.4 比賽樂曲
3.4.1 參賽者及伴奏者有責任確保所使用之樂譜為正本。參賽者(包括伴 ...
如需使用樂譜比賽而未能於演奏時同時出示正本樂譜

所以我理解為:
如不需使用樂譜比賽(鋼琴項目必須背譜的就是不需使用樂譜比賽了),就不用出示正本樂譜(協會職員亦是如是答的)

作者: marcuscyrus    時間: 13-3-7 17:45

亦要留意,伴奏者,因為需要用樂譜,所以"演奏時"必須同時出示正本,不能以正本在手袋內作理由(我已多次見到有伴奏者因為咁樣做而被DQ,最慘係佢唔會當時提醒你,直接DQ,到你拎分紙o個刻見到自己冇分先知)
另外,一直都有家長話職員會在登記時就check 譜,其實我亦有問過協會,職員話其實佢地唔會咁做的(除非是own choice class),仲叫我如果比賽當時發現有咁的情況就即刻打上去
作者: miss321    時間: 13-3-7 18:57     標題: 回覆:marcuscyrus 的帖子

你非常正确,每年都有人拗這個問題,所以我每年都check一次以免被DQ .

作者: marcuscyrus    時間: 13-3-7 19:04

miss321 發表於 13-3-7 18:57
你非常正确,每年都有人拗這個問題,所以我每年都check一次以免被DQ .
無錯阿,雖然我都幾肯定一直都係咁的做法,但為免佢改左我唔知,或者係自己一時老人痴呆記錯,所以每年都一定再打去問一次,我都唔希望係自己一時大意影響到其他人。

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5