教育王國

標題: 男拔真係唔簡單! [打印本頁]

作者: Twins-Baby    時間: 13-2-21 15:35     標題: 男拔真係唔簡單!

http://hk.apple.nextmedia.com/news/art/20130221/18172002
學校要講校風同朋背間的學習風氣.  

作者: 瑪麗蓮夢怒    時間: 13-2-22 10:17

作者: Twins-Baby    時間: 13-2-22 10:28

回復 瑪麗蓮夢怒 的帖子

我就係鍾意佢哋真係全人教育, 真係飯飯掂, 唔似得其他啲學校係得過谷字.  學習係緊要, 但體藝都好重要.  
作者: 瑪麗蓮夢怒    時間: 13-2-22 10:41

作者: Twins-Baby    時間: 13-2-22 10:43

所以我都無報其他學校
拔萃小學都有男拔的水準, 只係比較低調, 又唔洗交學費  

作者: ANChan59    時間: 13-2-22 13:35

Twins-Baby 發表於 13-2-22 10:43
所以我都無報其他學校
咁有把握。要打崩頭!
作者: ericby    時間: 13-2-22 13:36

Twins-Baby 發表於 13-2-22 10:28

我就係鍾意佢哋真係全人教育, 真係飯飯掂, 唔似得其他啲學校係得過谷字.  學習係 ...
YES, THAT'S WHY THE SCHOOL TRAINS ITS ATHLETES ARE THE BEST.
作者: lawsonmoon    時間: 13-2-22 15:00

Twins-Baby 發表於 13-2-21 15:35
http://hk.apple.nextmedia.com/news/art/20130221/18172002
學校要講校風同朋背間的學習風氣.  
...

我個人唔明點解尼篇新聞令到你有咁既評論。我不是DBS家長,但我認為男拔既文化傳統:獨立思考、勇於表達、挑戰權威;同IB好夾。亦反影出點解男拔從來在操練式既會考裹,成績都不是出類拔萃的。家長要有咁既資源,空間去讓孩子去闖,去嘗試挫敗才適合選男拔。如只求play safe,拿幾個A入U, 男拔是不適合的,亦不用花咁多錢讀男拔吧。

作者: marcuscyrus    時間: 13-2-22 16:23

我其實冇睇內文,不過其實係學校功勞定收來的男孩本來就有過人的能力?

作者: ysnmama    時間: 13-2-22 16:34

marcuscyrus 發表於 13-2-22 16:23
我其實冇睇內文,不過其實係學校功勞定收來的男孩本來就有過人的能力?

很難引証. 可能要追溯埋是那間幼稚園的畢業生.
作者: marcuscyrus    時間: 13-2-22 16:38

ysnmama 發表於 13-2-22 16:34
很難引証. 可能要追溯埋是那間幼稚園的畢業生.
咁其實如果我仔可以入到我都好開心,不過有時唔係o個d 材料就真係冇得好講。

作者: ysnmama    時間: 13-2-22 16:42

宣小生好大機會的.

作者: marcuscyrus    時間: 13-2-22 16:52     標題: 回覆:ysnmama 的帖子

咁多年後,唔知個仔變成點,都係發少啲夢好啲

作者: ANChan59    時間: 13-2-22 19:14

回復 lawsonmoon 的帖子

No matter how many times you repeat the real case, outsiders are difficult to appreciate the tradition and spirit.
作者: Yanamami    時間: 13-2-22 20:21

marcuscyrus 發表於 13-2-22 16:23

At least the school chooses the best boys.....
作者: luluhaha    時間: 13-2-22 20:33

我越來越覺得出類拔萃的小朋友是自身條件加家庭教育培養,學校只是錦上添花。所以我常常覺得心有余力不足......
作者: 瑪麗蓮夢怒    時間: 13-2-22 21:48

作者: LOVELY-BABE    時間: 13-2-22 23:32     標題: 引用:+本帖最後由+luluhaha+於+13-2-22+20:35+編

原帖由 luluhaha 於 13-02-22 發表

我越來越覺得出類拔萃的小朋友是自身條件加家庭教育培養, ...
認同

作者: Twins-Baby    時間: 13-2-22 23:48

唔知呢, 香港啲辨報的人, 成日做假, 好多關於男拔狀元都係佢哋作出嚟.  

唔認同我個帖子,  只可以一句回應 "Why bother?"
作者: lawsonmoon    時間: 13-2-23 12:21

ANChan59 發表於 13-2-22 19:14

No matter how many times you repeat the real case, outsiders are difficult t ...

D outsider 唔欣賞都可以理解,最難頂係D已在學既家長,好似嫁錯老公咁,又唔了解先至結婚。既然咁多人報,我贊成Ronnie 係小一簡介會講得白D,直接D,嚇走D九唔搭八既先,收D認同學校傳統既家長。效法英國政府既反宣傳片,話天氣差,生活環境又差,叫人唔好來生活。
Btw,剛睇到篇嘢IB學費咁抵,能否break even架?

作者: 瑪麗蓮夢怒    時間: 13-2-23 13:04

作者: 瑪麗蓮夢怒    時間: 13-2-23 13:07

作者: Twins-Baby    時間: 13-2-23 18:44

唔係哇!你咁誠實架  
作者: 瑪麗蓮夢怒    時間: 13-2-23 20:52

作者: ANChan59    時間: 13-2-23 21:13

You better ask Ronnie.
作者: Matinmama    時間: 13-3-6 18:16     標題: 回覆:LOVELY-BABE 的帖子

認同2

作者: Matinmama    時間: 13-3-6 18:18     標題: 引用:Quote:原帖由+luluhaha+於+13-02-22+發表本

原帖由 LOVELY-BABE 於 13-02-22 發表
認同
認同2

作者: ANChan59    時間: 13-3-6 18:58

lawsonmoon 發表於 13-2-23 12:21
D outsider 唔欣賞都可以理解,最難頂係D已在學既家長,好似嫁錯老公咁,又唔了解先至結婚。既然咁多人報,我 ...
Should be OK. If EDB allows DBS to expand the places from 60 to 100. The break-even point is around 100 right now.
Part of the school fee is used to maintain the Heritage building, as Terence said Government requested them not to use Aluminum window frame, stick to wooden frames..... but DBS paid the bill. If my memory won't fool me, HK$6M as reserve for this category.

作者: 四隻貓    時間: 13-3-7 13:53

lawsonmoon 發表於 13-2-23 12:21
D outsider 唔欣賞都可以理解,最難頂係D已在學既家長,好似嫁錯老公咁,又唔了解先至結婚。既然咁多人報,我 ...
就算男拔校長係簡介會直言坦白, d 9唔搭8家長應該都會照報的, 因為果堆人可能連簡介會都唔會去, 佢地係唔會花時間心機去了解間學校的.

其實有好多家長都係唔多了解自己所報的學校, 只係人報我報, 見學校出名就報.
入到去先發現學校教育理念同自己果套唔同, 就好失望.之後仲可能唱衰間學校.

我越了解男拔就越鍾意, 同朋友講想個仔入男拔, 佢地就笑我: 邊有人唔想入男拔0架?
我好想解釋俾佢地知, 我鍾意男拔唔係因為佢係名校 , 而係因為佢既傳統, 教育理念同自成一格.
但多數人也不會明白和了解吧.

作者: ANChan59    時間: 13-3-7 15:37

回復 四隻貓 的帖子

你肯做功課,你孩子入那一間都會有遠大的發展!
作者: cowboy2007    時間: 13-3-21 19:59     標題: 引用:回復+四隻貓+的帖子 你肯做功課,你孩子入

原帖由 ANChan59 於 13-03-07 發表
回復 四隻貓 的帖子

你肯做功課,你孩子入那一間都會有遠大的發展!
好認同,四隻貓的孩子入那一間都會有遠大的發展。我的兒子也有無限的可能

作者: babeBBDoll    時間: 13-4-7 23:44     標題: 引用:Quote:lawsonmoon+發表於+13-2-23+12:21+D+

原帖由 四隻貓 於 13-03-07 發表
就算男拔校長係簡介會直言坦白, d 9唔搭8家長應該都會照報的, 因為果堆人可能連簡介會都唔會去, 佢地係唔會 ...
我都係非常欣賞男拢的優點,打算將來幫小朋友考,我同我D親戚講過打算報名希望有機會入讀
我D親戚一聽到男拢已經話,唔係一般家庭讀,嗰一刻我真係唔知講咩好!
我只係覺得學校理念清晰,唔係只係在成績上,功課量亦唔算過多,希望有小朋友有其他發展,勇於嘗試
我都係打算去報名咋,咁多人考又未必收,試下都比親戚當我係怪獸!

作者: ANChan59    時間: 13-4-7 23:58     標題: 回覆:babeBBDoll 的帖子

Forget them, just go for it.

作者: babeBBDoll    時間: 13-4-8 00:15     標題: 引用:Forget+them,+just+go+for+it. +

原帖由 ANChan59 於 13-04-07 發表
Forget them, just go for it.
Yes I will thx

作者: ANChan59    時間: 13-4-8 00:21

babeBBDoll 發表於 13-4-8 00:15
Yes I will thx
大部份塘邊鶴的觀點是以偏概全,每年我都有朋友問我實際情況,了解後都不會百分百入讀,起碼作出理性比較及決定!
作者: babeBBDoll    時間: 13-4-8 01:02     標題: 引用:Quote:babeBBDoll+發表於+13-4-8+00:15+Yes

原帖由 ANChan59 於 13-04-08 發表
大部份塘邊鶴的觀點是以偏概全,每年我都有朋友問我實際情況,了解後都不會百分百入讀,起碼作出理性比較及 ...
因小兒現在三歲多,正正就是敢言,多言,又勇於嘗試之人,但又非常喜歡看書,研究新事物,喜歡同爸爸睇 now sport ,睇桌球會知入左紅波有一分
我只係覺得小兒性格與男拔的理念相同,自知小兒較動,一般傳統及只谷成績既學校唔適合,所以特別鍾情男拔

作者: babeBBDoll    時間: 13-4-8 01:06     標題: 引用:Quote:babeBBDoll+發表於+13-4-8+00:15+Yes

原帖由 ANChan59 於 13-04-08 發表
大部份塘邊鶴的觀點是以偏概全,每年我都有朋友問我實際情況,了解後都不會百分百入讀,起碼作出理性比較及 ...
請問你朋友所問既實際情況係指邊方面?學校唔夠谷定太谷呀?haha 唔會報名既原因係咪介唔介意分享下

作者: pingu_k    時間: 13-4-11 19:04

babeBBDoll 發表於 13-4-7 23:44
我都係非常欣賞男拢的優點,打算將來幫小朋友考,我同我D親戚講過打算報名希望有機會入讀
我D親戚一聽到男 ...
我不了解此校,都有憂慮你親戚提的問題!男拔學生會否大多是所謂有家底的人?家長會否是在外勁谷形?
作者: ANChan59    時間: 13-4-12 08:42

babeBBDoll 發表於 13-4-8 01:06
請問你朋友所問既實際情況係指邊方面?學校唔夠谷定太谷呀?haha  唔會報名既原因係咪介唔介 ...
Some observations on DBS

這些問題年年都問,不想答完再答,參考我的日誌。裏面還有多篇有關DBS及lB的日誌。

作者: ANChan59    時間: 13-4-12 08:44

回復 pingu_k 的帖子

參考#39的日誌,問題不在小朋友,多在塘邊鶴及或失望的家長。
作者: babeBBDoll    時間: 13-4-12 20:06     標題: 引用:Quote:babeBBDoll+發表於+13-4-8+01:06+請

原帖由 ANChan59 於 13-04-12 發表
Some observations on DBS
多謝分享

作者: babeBBDoll    時間: 13-4-12 20:36     標題: 引用:Quote:babeBBDoll+發表於+13-4-7+23:44+我

原帖由 pingu_k 於 13-04-11 發表
我不了解此校,都有憂慮你親戚提的問題!男拔學生會否大多是所謂有家底的人?家長會否是在外勁谷形? ...
我經常會路過附近,眼見係有部分小學生有車接送,亦有D係家長或工人姐姐接送,而中學生亦比較多自行放學,感覺與其他學校分別不大,有時亦會見到中學生跑上加多利山練跑,見佢地跑得好開心,我一直有追開DBS D post, 仲有睇新任校長同舊校長既訪問,一直感覺校長很愛學生,一切由學生出發非常感動!
我媽咪有個朋友佢個仔讀x沙,佢另一個朋友個仔讀DBS,佢話覺得X沙比DBS谷同壓力大,功課亦較多!
我覺得佢功課量真係唔多,應該係貴精不貴多,(我始終唔係用家,所有野都係聽人講!)
但我之前入過去學校一次,真係好舒服!
*我讀中學時補習,坐我隔離嗰個男仔佢正是男拔生,我心唸佢英文非常好,仲要出黎補一補 haha 我記得佢好 nice 架,完全冇名校高人一等既感覺!

作者: Twins-Baby    時間: 13-4-13 00:58

回復 babeBBDoll 的帖子

男拔仔都係人, 都無話高唔高人一等, 而好多家長都係有啲家教的人, 下一代都應該唔會差吧. 同時, 男拔仔見得世面都多, 所以在外面行為都會檢點啲.
作者: babeBBDoll    時間: 13-4-13 12:07     標題: 引用:回復+babeBBDoll+的帖子 男拔仔都係人,+都

原帖由 Twins-Baby 於 13-04-13 發表
回復 babeBBDoll 的帖子

男拔仔都係人, 都無話高唔高人一等, 而好多家長都係有啲家教的人, 下一代都應該唔 ...
我之所以咁講係因為某男校中,有頗多呢類人

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5