教育王國

標題: 影Portfolio 相 [打印本頁]

作者: lammakbb    時間: 13-2-19 19:32     標題: 影Portfolio 相

想影portfolio 嘅靚仔學生相, 有無好介紹呀?

謝謝!

作者: luilui007    時間: 13-2-19 20:21     標題: 回覆:lammakbb 的帖子

自己剛經歷完小女考小一,發現面試是最重要,份相端裝便可,幾舊水影輯相真的好無謂

作者: JL3    時間: 13-2-19 20:39     標題: 回覆:lammakbb 的帖子

我也想知呀!

作者: Parisienne    時間: 13-2-19 23:07

luilui007 發表於 13-2-19 20:21
自己剛經歷完小女考小一,發現面試是最重要,份相端裝便可,幾舊水影輯相真的好無謂

...

幾舊水當買個安心都抵,起碼人有我有無得怨。畢竟父母到了最後關頭,除咗目送阿仔入課室面試外,可以做嘅真係唔多⋯
所以⋯影吧!無悔!

不過,我自己就無好介紹⋯因為我都只幫襯快X美。

作者: magleeyy    時間: 13-2-20 02:07     標題: 引用:+本帖最後由+Parisienne+於+13-2-19+23:09+

原帖由 Parisienne 於 13-02-19 發表
無謂浪費金錢,我用亞仔幼稚園張學生相,都過到關啦!學校真係睇面試表現only!

作者: bearcat2003    時間: 13-2-20 07:26     標題: 回覆:影Portfolio 相

學校幫佢影左,幾好的。
我附近間快XX影得最差

作者: gisoleung    時間: 13-2-20 08:13     標題: 回覆:影Portfolio 相

馬鞍山好似有個貴到c~影証件相店,我無影過!上網找下!

作者: hoihoima    時間: 13-2-20 08:51

回復 lammakbb 的帖子

Just get a KG student photo is sufficient.  
作者: silvia_ng    時間: 13-2-20 09:07

我想當年都係帶呀女去影樓影張靚靚地既証件相, 事關萬一到最後關頭, 大家丁噹馬頭, 拿起份報名表睇睇個樣都醒神d呀! (我好膚淺的, sorry sorry!)

我係呢間影, 影到而家每年都去影學生相, 真係好鬼靚架! 但地方就唔方便, 要去到柴灣囉! (但其實好近地鐵站的, 再者我奶奶又係住柴灣)
http://www.babydreamland.com/package/package_05.html
作者: hyatt    時間: 13-2-20 09:22

silvia_ng 發表於 13-2-20 09:07
我想當年都係帶呀女去影樓影張靚靚地既証件相, 事關萬一到最後關頭, 大家丁噹馬頭, 拿起份報名表睇睇個樣都 ...

我都係响這間影的,影得靚靚的,當留個念都好。
作者: little_pama    時間: 13-2-20 10:22

I took photo at 善美@油麻地
作者: wwwyyy    時間: 13-2-20 12:42

我用學校幫佢地影果d大頭相, 有次2nd in要見校長, 校長見到阿仔幅相, 就話雖然我未見過佢真人, 不過都覺得佢好陽光喎! 果一刻我覺得原來幅証件相都好緊要呀~
作者: HaYi    時間: 13-2-20 13:40

我個仔住唔定, 一影証件相就好生硬, 個時幼稚園年年安排專業影樓來影都好一般,我就係去沙田個間貴野影的, 雖然貴,  人地花左好多時間左影右影俾家長選, 都唔算唔值, 我覺得個張相so far 是特出了小朋友的優點.   

我都識小小影相同PS 相, 平時証件相係家DIY 做, 效果同快x美差不多.  
不過幾百元去間影樓影, 有時都係好似留位費, 買個安心.  

當然如果小朋友本身影証件相都好smart 樣, 就真係不用去影樓影.
作者: babykarlson    時間: 13-2-20 15:59

我早兩年同亞仔去咗馬山個間影,係幾靚........但$800一張相都幾貴!
值唔值....見人見至!!!
但對考小一........一定無幫助!!!
作者: Chirley    時間: 13-2-20 17:23

babykarlson 發表於 13-2-20 15:59
我早兩年同亞仔去咗馬山個間影,係幾靚........但$800一張相都幾貴!
值唔值....見人見至!!!
但對考 ...

嘩~~~800蚊一張??!
好過去搶

作者: gisoleung    時間: 13-2-20 18:02     標題: 引用:Quote:babykarlson+發表於+13-2-20+15:59+

原帖由 Chirley 於 13-02-20 發表
嘩~~~800蚊一張??!
好過去搶
果間係貴的,但出名囉!

作者: Chirley    時間: 13-2-20 18:45

回復 gisoleung 的帖子

哈佛畢業相都唔需要咁貴呀

作者: jesusloveyiu    時間: 13-2-20 19:10     標題: 回覆:影Portfolio 相

我都喺係普通相舖影,只要張相望落精神,端正,好笑容就已經足夠!我地見xxx校長時,校長仲讚我個女張相笑得好甜

作者: Parisienne    時間: 13-2-20 19:12

Chirley 發表於 13-2-20 18:45
回復 gisoleung 的帖子

哈佛畢業相都唔需要咁貴呀

你都識講 : 畢業丫嘛
而家係面試。

都係一種心態,全力做好買個心安。

作者: gisoleung    時間: 13-2-20 20:25     標題: 引用:我都喺係普通相舖影,只要張相望落精神,端

原帖由 jesusloveyiu 於 13-02-20 發表
我都喺係普通相舖影,只要張相望落精神,端正,好笑容就已經足夠!我地見xxx校長時,校長仲讚我個女張相笑 ...
所以我都覺會睇張証件相的!我都會去影張靚的~

作者: Chirley    時間: 13-2-20 23:30

gisoleung 發表於 13-2-20 20:25
所以我都覺會睇張証件相的!我都會去影張靚的~
去到呢到講緊應該係小朋友影時嘅狀態都好緊要,再加上拿相機人嘅好技術影得好,為之靚…

作者: irischowys    時間: 13-2-21 00:15     標題: 回覆:影Portfolio 相

去到睇相部份,相信已見到校長了,有真人望梗係望多D,張相精神醒目便可,我覺得柯達OK,況且我仔一向真人靚過上鏡😏望真人好過

作者: 喵媽    時間: 13-2-21 09:50

我在一間影開既普通曬相店影, 一樣影得阿仔好醒神!
作者: lammakbb    時間: 13-2-21 11:52

Thanks for every comments.  and it is correct that paying so much for a photo is just for a mental comfort.  And there's no guarantee of a place in good schools.  
作者: SAGO    時間: 13-2-22 12:26

作者: Mabello6    時間: 13-2-25 12:51

gisoleung 發表於 13-2-20 08:13
馬鞍山好似有個貴到c~影証件相店,我無影過!上網找下!

已經執左啦!
作者: oooasis    時間: 13-2-25 15:50

果幾百蚊點都要比,買個安心。
有d小朋友點影都靚,但有d要影到張整齊,端莊都好難架!

好似我大女,真人靚過上鏡,一影相就好肉酸。
唯有比幾百蚊去影樓影,都唔係次次好。就算800蚊果間都去過,算幾好,幾十張比你揀,得一張揀得落手,都算係影得自然,自信。
到細女,完全唔同,幾個月大回鄉卡d機影都靚,幾十蚊快圖美影又靚。
作者: mpyleung    時間: 13-2-25 23:59     標題: 回覆:影Portfolio 相

其實唔整porfolio 得唔得呢?我未係好有idea porfolio 點整

作者: 99699    時間: 13-2-26 00:49     標題: 回覆:影Portfolio 相

灣仔淘大商場對面Techni Photo, 佰零蚊一打,平靚正!

作者: QEgg    時間: 13-2-26 11:51

其實呢幾百蚊留甚至一千多蚊留番做其他野仲好啦!
考幼稚園, 我用公園玩的相剪出來, 有笑容的, 有陽光的, 考到心儀.
考小學的, 在屋企樓下小店 $30 一打, 著恤衫, 比笑容, 整整齊齊就夠了, 都考到了.
作者: MCLIAN    時間: 13-2-26 19:18     標題: 回覆:HaYi 的帖子

不知是否同一間在沙田的,我影學生証件相,一打有得揀相的都要二佰多元,當店主知是小一相,他建議貴些那package, 好像是八佰左右?我話一般學生相得了,怎知他很不高興,很快的影十幅叫我揀,我看他影時,已知他影得很“求奇”,结果冇張好,最後相也沒用到在申請表上,結果還是再在普通影相舖幫襯40元一打的,小一考試結果也算不錯。不過我認為那攝影師很不專業,只向錢看,我以後也不會幫襯他!

作者: helenli    時間: 13-2-27 03:18     標題: 回覆:lammakbb 的帖子

荔枝角壹峰堂都好好,百幾蚊包執相,晒好相連光碟會寄俾你,攝影師姐姐好有心機。

作者: lovelinda    時間: 13-2-27 15:18     標題: 引用:荔枝角壹峰堂都好好,百幾蚊包執相,晒好相

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽
作者: lammakbb    時間: 13-2-27 19:29

灣仔間科技原來己經搬咗去荔枝角, 我以前大學畢業啲揾工相都係呢度影, 不過前日去睇過, 啲背景同十幾年前都仲係一樣, 如果套阿仔個樣落去, 又好似成熟得滯
作者: LITTLESPICY    時間: 13-3-3 12:48     標題: 引用:荔枝角壹峰堂都好好,百幾蚊包執相,晒好相

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽
作者: momama    時間: 13-3-3 16:56     標題: 回覆:影Portfolio 相

喺屋企影,佢哋唔會緊張,影到好先去曬相。

作者: c4ceci    時間: 13-3-3 22:49     標題: 引用:想影portfolio+嘅靚仔學生相,+有無好介紹

原帖由 lammakbb 於 13-02-19 發表
想影portfolio 嘅靚仔學生相, 有無好介紹呀?

謝謝!
沙田禾輋邨內的百合照相館,好出名專幫人影,電視報紙都有訪問佢

作者: julie123    時間: 13-3-6 17:51

大家會唔會同小朋友著校服影呢?
作者: littlefour    時間: 13-3-30 22:28

crossover studio (wan chai) $200 24 張
我仔映咗好靚
作者: crazymum    時間: 13-4-1 11:13     標題: 引用:大家會唔會同小朋友著校服影呢?

原帖由 julie123 於 13-03-06 發表
大家會唔會同小朋友著校服影呢?
有冇必要?

作者: winbun    時間: 13-4-1 16:01     標題: 引用:Quote:原帖由+julie123+於+13-03-06+發表大

原帖由 crazymum 於 13-04-01 發表
有冇必要?
我覺得阿仔學校搵專人返來影個輯相好好,但見到有校徽,咁用唔用得呢?

作者: SK11    時間: 13-4-2 22:27

如是名幼生,有人會穿校服影認為著數d。 其實好難講,還要看整體效果是否太刻意造作。個人認為,只要穿得孩子精神些、成熟些的便服都很足夠。但一般不宜穿大大個卡通公仔的衣服和頭飾。
作者: b22chan    時間: 13-4-19 16:12

九龍灣展貿lifestudio幾好,幾百蚊有dvd比番你

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5