教育王國

標題: 咁都有second in? 係唔係寄錯信?(CCKG) [打印本頁]

作者: 金盆洗手    時間: 13-2-18 16:38     標題: 咁都有second in? 係唔係寄錯信?(CCKG)

我個女嗰日表現只能夠用過份嚟形容

唔采人,喊住入去,喊住出嚟,最後老師話佢無in到,因為佢一路想衝出去搵我, 仲同我講聲唔好意思

臨走嘅時候阿女仲細細聲用英文講咗句stupid school.....  激到我屎.........  點知今日收到信叫佢去second in?  

講真我唔好意思再去

作者: cycream    時間: 13-2-18 16:59

你係另一個post話自己無去in架?
作者: pp.kitchen    時間: 13-2-18 17:04

cycream 發表於 13-2-18 16:59
你係另一個post話自己無去in架?

作者: cycream    時間: 13-2-18 17:05

結果我地無in到

作者: shevachevy    時間: 13-2-18 17:06

回復 cycream 的帖子

"冇in 到"係咪如樓主所講, 冇"in"到, 唔係"冇去in"

btw, 樓主小朋友好似揸外國護照, 會唔會因為咁睇高一線

作者: cycream    時間: 13-2-18 17:08

shevachevy 發表於 13-2-18 17:06
回復 cycream 的帖子

"冇in 到"係咪如樓主所講, 冇"in"到, 唔係"冇去in"

其實係有去到, 無in到!!
作者: 金盆洗手    時間: 13-2-18 17:22     標題: 回覆:咁都有second in

係呀,結果請咗一日假,有去到,無in到

作者: cheung_chit    時間: 13-2-18 17:50     標題: 回覆:金盆洗手 的帖子

你唔好意思再去,咁是否真係會唔去?

作者: sumaggie101    時間: 13-2-18 18:06     標題: 回覆:咁都有second in? 係唔係寄錯信?(CCKG)

作者: 金盆洗手    時間: 13-2-18 18:13     標題: 回覆:咁都有second in

今次決定咗唔去+ 唔in 了

作者: marcoli8    時間: 13-2-18 19:43     標題: 引用:今次決定咗唔去++唔in+了+ +

原帖由 金盆洗手 於 13-02-18 發表
今次決定咗唔去+ 唔in 了
今日收到信?

作者: sjssjssjs    時間: 13-2-18 19:56     標題: 引用:我個女嗰日表現只能夠用過份嚟形容+唔采人

唔采人,喊住入去,喊住出嚟,最後老師話佢無in到,因為佢一 ...

作者: bopui0607    時間: 13-2-18 19:58     標題: 回覆:咁都有second in? 係唔係寄錯信?(CCKG)

開始懷疑樓主所post既真確性!

作者: Andymammy    時間: 13-2-18 20:16     標題: 回覆:bopui0607 的帖子

係噢!樓主話今日收到信,但其他人話年廿九已經收到信喇!如果月尾2nd in,冇理由咁遲通知?

作者: 金盆洗手    時間: 13-2-18 20:29     標題: 回覆:咁都有second in

我地去咗旅行,今日先開信箱。

我諗學校係見佢嗰日狀態唔好,想俾多次機會佢啫,我自己都好surprised, 所以上黎講,別無它意,亦都應該同外國護無關呱

作者: marcoli8    時間: 13-2-18 20:35     標題: 回覆:咁都有second in

真羡慕

作者: monmonbbb    時間: 13-2-18 22:28

只是路過 但不禁地想讚樓主
作者: cclemon2009    時間: 13-2-18 22:40     標題: 回覆:咁都有second in? 係唔係寄錯信?(CCKG)

真係奇,樓主上次個細仔考KV,隻腳放在枱上,冇答問題,最後樓主聲稱KV比am offer佢。
今次樓主明明之前開個post 問人去吾去interview CCKG,最後聽完各人意見後話自己吾去interview ,如今又會有2nd interview ,又話interview 差都有2nd interview,其實係咪自己老作架?!邊句真邊句假,大家知啦!

作者: whybanme    時間: 13-2-18 23:13

樓主夠鐘食藥味?

作者: 金盆洗手    時間: 13-2-19 00:05

有圖有真相

作者: melody228    時間: 13-2-19 00:08     標題: 回覆:咁都有second in? 係唔係寄錯信?(CCKG)

何必攪到咁

作者: 金盆洗手    時間: 13-2-19 00:15

melody228 發表於 13-2-19 00:08
何必攪到咁
唉,咪就係,我老公問我喺度做緊乜,我自己都忍唔住笑咗。講真,素未謀面,呃你哋做乜呀?上嚟都係交流吓意見,分享吓啫,講自己仔女好又怕比人話曬命,講佢哋唔好又會比人話老作
作者: Jane1983    時間: 13-2-19 00:22

有信為證!現代科技真係勁!
作者: marcoli8    時間: 13-2-19 00:33     標題: 引用:有信為證!現代科技真係勁!

原帖由 Jane1983 於 13-02-19 發表
有信為證!現代科技真係勁!

作者: bbbbu    時間: 13-2-19 00:37     標題: 回覆:金盆洗手 的帖子

話人stupid school 仲可以2nd in, 好心你顧下其他冇得2nd in又做得好好的小朋友的媽媽感受啦。

申報:本人並沒有申請Cckg, 只是路過睇不過眼

作者: cclemon2009    時間: 13-2-19 00:49     標題: 引用:樓主夠鐘食藥味?

原帖由 whybanme 於 13-02-18 發表
樓主夠鐘食藥味?

作者: kellywu    時間: 13-2-19 06:04     標題: 回覆:咁都有second in? 係唔係寄錯信?(CCKG)

對樓主之所以印象深刻係之前話in kv囡囡只腳擺上台,有外國護照,Kv末有結果時打電話佢補文件,我囡都有In kv,in得很好但只waiting,我囡都有外國護照但我無Show出來,依家覚得我好傻好天真

作者: Gerard    時間: 13-2-19 08:16     標題: 回覆:咁都有second in

作者: hobby    時間: 13-2-19 08:33     標題: 回覆:Gerard 的帖子

其實樓主都係分享自己經驗,而這次只不過証明學校會睇background

作者: sarubuta    時間: 13-2-19 09:02     標題: 回覆:咁都有second in? 係唔係寄錯信?(CCKG)

我真係路過,KV/CCKG 都不是我杯茶,沒有報也不打算報。
大家何必認真,有些人說話真係比較謙,好似大家讀書時代有沒有遇過一些同學,每次考完試都話唔識呀!份卷好crazy 呀!呢次實肥啦!但派卷時卻是好高分,大學年年dean's list, 1st honor 畢業。有人新相識時考試後吹水聲聲相識,很有同感,結果出來,真係剛合格的同學感到當時吹水時被騙,之後唔同他們吹呢d水

作者: gisoleung    時間: 13-2-19 09:11     標題: 回覆:咁都有second in? 係唔係寄錯信?(CCKG)

一點也不羡慕 ~
~ 反而我覺得樓主你係時候教下個小朋友禮貌啦!不是一世有父母照住的!

作者: GCG    時間: 13-2-19 09:27     標題: 引用:我個女嗰日表現只能夠用過份嚟形容+唔采人

唔采人,喊住入去,喊住出嚟,最後老師話佢無in到,因為佢一 ...

如果係我就唔會寫出來,更唔會寫埋自己仔女會講stupid school, 因為我會覺得子女講呢d野自己覺得有點羞,但樓主文字裡感覺係有點開學校玩笑味兒,妳用"激到我屎"咁跨張玩笑來形容自己當時心情, 即証明妳仲講緊笑, 妳未真正知道醜嘅feeling, 反而在此推比學校咁怪誕咁都收我個女, 或者妳係時候想吓爲甚麼一個放隻腳在枱上一個講stupid school吧!

作者: cyyuen0120    時間: 13-2-19 09:40

GCG 發表於 13-2-19 09:27
如果係我就唔會寫出來,更唔會寫stupid school, 因為我會覺得子女講呢d野有點羞恥,但數主感覺有點開學校玩 ...
或者樓主覺得寫埋出黎證明佢小朋友咁都有機會收/ 2ND IN係更值得自豪呢 ? 我都有睇到樓住又話唔去CCKG,最後又去,其實去或者唔去雖然唔使向人交代,但唔好誤導人囉,咁得左又上黎POST ,唔得唔知會唔會開POST 話人知呢??有時未必係有心向無OFFER 的家長曬命,但係重要講明咁O既表現都有OFFER,真係好令一D 曾為子女INTERVIEW 付出努力的家長無奈,我都曾經以為阿囡表現好,會入到是但一間心儀的學校,但最後連WAITING 都無,我都好想問點解好表現又無OFFER ; 但唔好表現的又收??

作者: cclemon2009    時間: 13-2-19 09:50     標題: 引用:我真係路過,KV/CCKG+都不是我杯茶,沒有報

原帖由 sarubuta 於 13-02-19 發表
我真係路過,KV/CCKG 都不是我杯茶,沒有報也不打算報。
大家何必認真,有些人說話真係比較謙,好似大家讀 ...
樓主絕對是該類人

作者: cherryird    時間: 13-2-19 09:58

作者: bbroy    時間: 13-2-19 09:59     標題: 回覆:咁都有second in? 係唔係寄錯信?(CCKG)

其實個小朋友in成咁都收,間學校真係幾stupid!個小朋友一去到間學校就feel到!真係好勁!
btw,我覺得呢個年紀的小朋友唔會無啦啦講起stupid呢類字,除非佢成日聽或有人成日講架o者?!他又如何感受到一間學校stupid呢,究竟有咩令佢覺得呢間學校stupid呢?樓主有無問下小朋友點解話間學校'stupid school'呢?

作者: Gerard    時間: 13-2-19 10:34     標題: 引用:其實個小朋友in成咁都收,間學校真係幾stup

作者: cclemon2009    時間: 13-2-19 10:41     標題: 回覆:咁都有second in? 係唔係寄錯信?(CCKG)

我囝囝今年考8間幼稚園,有2間只得waiting,其中一間就是KV,囝囝interview KV時表現理想,收到KV waiting 時有吾開心,但當睇到樓主囝囝靠放隻腳上枱咁出位!靠吾答問題,靠本外國護照,靠個讀緊KV k2哥哥關係有offer,我心情即刻放鬆唒,求位信都慳番,因為知道原來KV 收生標準咁特別,也明白interview 學校吾洗太認真,亦令我一心投向龍校offer。
講真我自己教吾出我囝囝放隻腳上枱,英文也吾夠人叻,從未教佢講Stupid 這字,所以我囝囝KV冇offer 喺絕對啱,因為吾夠出位。
多謝樓主令我眀白邊類幼稚園適合我,純樸學校最適合我和我囝囝,

作者: Lingfung813    時間: 13-2-19 10:52

父母既家教,品德培養比讀名校更重要!名校不會跟你一世的!還有,請成熟點,經常post 呢類面試情況,只會比別人取笑!
作者: bopui0607    時間: 13-2-19 11:24     標題: 回覆:咁都有second in? 係唔係寄錯信?(CCKG)

送給所有人-認真你便輸!

每個人有權去講任何野,但重要係人亦有能力不被其他人的說話(有心或無心)冒犯!

作者: vinik    時間: 13-2-19 11:36

可能學校叫樓主返去second in 就係想問下點解話學校stupid
作者: kellywu    時間: 13-2-19 12:48     標題: 引用:Quote:原帖由+bbroy+於+13-02-19+發表其實

原帖由 Gerard 於 13-02-19 發表
我都想帶出這個信息,K V 一定不是只睇什麼passport 的學校。首先,我唔覺得拿什麼戶照有什麼了不起,咪又 ...
我都絕對認同拿外國possport沒咩也了不起,學校收唔收好大部分係看小朋友既表現,不過樓主個小朋友只腳擺上台都可以有offer,就會令人聯想佢張外國possport係唔係起佐作用。

作者: Chirley    時間: 13-2-19 13:09

bopui0607 發表於 13-2-19 11:24
送給所有人-認真你便輸!

每個人有權去講任何野,但重要係人亦有能力不被其他人的說話(有心或無心)冒犯 ...

係, 認真便輸鳥...
不過我都好 surprised 原來呢度好多人都記得其他人先前既留言...
需知道一個人可以留言好多, 日日都好多人係到留言...
咁都記得, 嘩...真心有點佩服...

作者: elysion    時間: 13-2-19 13:23     標題: 回覆:咁都有second in? 係唔係寄錯信?(CCKG)

係呀,佢講到KV連小朋友咩都唔做又擺腳上枱都收,所以好記得呢位朋友,但相信佢小朋友係好叻,連家長都唔認同自己小朋友表現好但學校又收,証明佢小朋友係有特別可取。

作者: Chirley    時間: 13-2-19 13:45

回復 elysion 的帖子

o...明白...
我唔係想講邊個岩或錯 (呢d野都係好主觀),
不過我唔會係囝做緊d無禮貌行為時仲咁鬆容去『教訓』佢,
因為我唔想俾佢覺得我係講笑, 或我講既野可做可不做...
態度其實好重要...

作者: galic    時間: 13-2-19 13:59

我女女都係讀緊KV K1, 見樓主個女會用 "stupid school" 來罵其他學校, 真有D感到不幸有D 這樣無禮的同校同學!會完呢D詞彙, 係唔係身教影響??? HAHAHA!!!! CCKG 係間好學校, 見樓主係第二條THREAD講到好唔想去, 最後自己又去, 最後個女唔肯IN....咁唔在意, 就好心唔好寫出來!!! 好似無咩意思!! 棧比人笑~~~ HOHOHOH
作者: cann5    時間: 13-2-19 14:11     標題: 回覆:咁都有second in

我是路過的!
我小朋友interview 過幾間學校時都有時冇乜出聲, 或者係只答單字, 結果當然是rejected! 當時我好希望有一間肯俾多次2nd in機會我小朋友,但當然冇!

現在學校肯俾多次機會俾—d 1st in 不理想的小朋友或1st in 得好好的小朋友,不是應該感激有人肯花時間俾多次機會小朋友嗎??

另外,網上人人說什麼也可以, 能盡信啊!

作者: lumcmk    時間: 13-2-19 14:25     標題: 回覆:cann5 的帖子

雖然網絡世界人人都有發言權,但我相信花時間上來ek的都是會很緊張孩子的.

樓主可能講者無心,但聽者有耳啊,為人父母,想孩子受到尊重,請尊重一下他人先吧!

我們沒有考cckg, 自問自己唔敢教孩子stupid這個字,真係驚佢亂講,到時唔知點收科!

作者: monmonbbb    時間: 13-2-19 15:44

不過樓主都幾得意, 今年都特登報KV K2??
BTW我2間都無報, 因為未較程, 但好有趣CCKG 所以好留意~
作者: oooasis    時間: 13-2-19 15:53

純粹好奇,孩子要有怎樣的背景或資質,才可以令學校如此寬容。
名校放腳上臺有offer,神校哭鬧有2nd in?

作者: cclemon2009    時間: 13-2-19 16:13     標題: 引用:純粹好奇,孩子要有怎樣的背景或資質,才可

原帖由 oooasis 於 13-02-19 發表
...
純粹我自己估,樓主可能有啲嘢冇講,只講interview 差一部分,例如樓主可能有個讀名小學的大仔,所以跟尾的仔女係必收生,interview 差都吾怕,幼稚園一定收,樓主 曬下命唧

作者: elysion    時間: 13-2-19 16:47     標題: 回覆:咁都有second in? 係唔係寄錯信?(CCKG)

其實呢到有好多家長懷着失落的心情面對kg結果,我只係覺得就算分享自己既喜悅或小朋友既個人之處時,用詞最好都係謙厚啲,無謂得罪人,或令其他家長難受,往往網上罵戰由此起,樓主再無回應就放過佢啦,讓此post沉底。

作者: OasisMa    時間: 13-2-19 16:49

oooasis 發表於 13-2-19 15:53
...

或者可以將此輯討論 PRINT 出來寄給 CCKG 及 KV, 問一下他們的收生標準就是了...哈..哈....
作者: melonfans    時間: 13-2-19 17:01

我個仔喊住入, 開開心心出番嚟!  話 I like this school !

我見老師逐個小朋友 氹入去, 佢要求小朋友獨自interview , 但佢地都盡力引導佢, 反而係我好欣賞!  仲令到仔仔開開心心出番嚟!

大家有無offer都隨緣la!

作者: sjssjssjs    時間: 13-2-19 17:01     標題: 回覆:咁都有second in

Stupid 我都吾禁教囡囡

作者: punlik    時間: 13-2-19 17:14

作者: cclemon2009    時間: 13-2-19 17:34     標題: 引用:Quote:oooasis+發表於+13-2-19+15:53+純粹

原帖由 OasisMa 於 13-02-19 發表
或者可以將此輯討論 PRINT 出來寄給 CCKG 及 KV, 問一下他們的收生標準就是了...哈..哈.... ...

作者: marcoli8    時間: 13-2-19 17:39     標題: 引用:Quote:oooasis+發表於+13-2-19+15:53+純粹

或者可以將此輯討論 PRINT 出來寄給 CCKG 及 KV, 問一下他們的收生標準就是了...哈..哈.... ...

作者: marcoli8    時間: 13-2-19 17:39     標題: 引用:我個女嗰日表現只能夠用過份嚟形容+唔采人

作者: LWL1212    時間: 13-2-19 18:13     標題: 引用:Quote:oooasis+發表於+13-2-19+15:53+純粹

作者: fabsum    時間: 13-2-19 19:11

elysion 發表於 13-2-19 16:47
其實呢到有好多家長懷着失落的心情面對kg結果,我只係覺得就算分享自己既喜悅或小朋友既個人之處時,用詞最 ...
樓主再無回應就放過佢啦-----agree

其實ek 家長只是反映心中所想 , 不認識你可以大膽說出 ,但若同一番說法同你周圍同朋友說 ,或 可能他們只是和應, 但暗地可能不滿 , 得罪了人都不知

說來樓主今次其實有所得著!

作者: gisoleung    時間: 13-2-19 21:26     標題: 回覆:咁都有second in? 係唔係寄錯信?(CCKG)

樓主你都有支持你的朋友!記住身教真係好重要的,唔係第時小朋友唔係閙學校stupid,係嬲父母stupid啦!加油吧!

作者: whybanme    時間: 13-2-20 00:52

樓主可能住響天比高

作者: maylomaylo    時間: 13-2-20 01:48     標題: 引用:有圖有真相+

原帖由 金盆洗手 於 13-02-19 發表
有圖有真相

作者: punlik    時間: 13-2-20 10:12

作者: SmartCandy    時間: 13-2-20 11:12

樓主仲話佢小朋友唔in 走出去...但老師竟然仲同反佢講聲唔好意思, 我心想...乜唔係媽咪同返老師講唔好意思咩?, 其實呢位樓主會唔會係明星陳慧琳之類? 老師非收佢不可.
punlik 發表於 13-2-20 10:12
個女KV面試圖片上是個奶瓶, 但畫得太似筆啦, 結果點問佢都話是筆, 結果KV Waiting. 不過好彩有SC OFFER.
估 ...

作者: marcoli8    時間: 13-2-20 11:39     標題: 引用:+本帖最後由+SmartCandy+於+13-2-20+11:12+

原帖由 SmartCandy 於 13-02-20 發表

樓主仲話佢小朋友唔in 仲出去...但老師竟然仲同返佢講聲 ...

作者: Andymammy    時間: 13-2-20 11:43     標題: 回覆:SmartCandy 的帖子

今年胡諾言和陳琪個女有報名!

作者: LittleButter    時間: 13-2-20 11:53

Andymammy 發表於 13-2-20 11:43
今年胡諾言和陳琪個女有報名!
不過樓主除了有一個讀緊KV既大囡,仲有一個將會入讀KV既細囝喎!應該唔係陳琪呱!
作者: jenny1919    時間: 13-2-20 21:55

真有趣
其實樓主應該是講D冇講D, 只說小孩的不是, 其實沒說自己和小孩有很強的背景。坦白說,先別理會講stupid 是否沒道德。這個小孩能夠講到stupid 的英文,然後還要準確地用作形容詞之後加個 school, 還要這麼自然地在那環境說出,是真的很勁。
當然,如前面的post 所說,樓主無非都係想另大家欣羨一下!真的好似那些一考完試就大喊唔識但又好高分的人,笑死!
作者: Jane1983    時間: 13-2-20 22:40

jenny1919 發表於 13-2-20 21:55
真有趣
其實樓主應該是講D冇講D, 只說小孩的不是, 其實沒說自己和小孩有很強的背景。坦白說,先別理會講s ...
想番起以前果d扮野同學,真係好嘔!
作者: villaslaw    時間: 13-2-21 01:15

路過的,大家不要理會樓主那樣的一般見識

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5