教育王國

標題: 聖保羅書院如何 [打印本頁]

作者: kevin2000hk    時間: 13-1-31 22:47     標題: 聖保羅書院如何

請問聖保羅書院的成績和校風如何?謝謝!
作者: mingmingyinyin    時間: 13-2-2 20:09

我都有報名,23/2是SPC所定的面試日,唔知幾時SPC才發信通知interview???? 新年前? 新年後?
作者: my2012    時間: 13-2-3 12:05

網上資料多唔多?
作者: matthew_mama    時間: 13-2-4 08:09

回復 mingmingyinyin 的帖子

職員話8/2左右
作者: abcd0001    時間: 13-2-4 09:41

Refer to 中學交流 , data on DSE2012

http://www.edu-kingdom.com/forum ... ;extra=&page=38

http://www.spc.edu.hk/content.php?id=82&mid=8-126

6x% meet 3322

~50% enter local and private U
作者: CPU1995    時間: 13-2-4 13:24

我相信有超過3成SPC學生未畢業巳可能到海外升學。

SPC中一每班33人6班共198人,但到中四已走幾十人,到中六6班得番唔夠130人,即平均中六一班約21人。
作者: my2012    時間: 13-2-4 13:35

咁計,d朋友仔仲有冇心機讀"DSE"呢?風氣會唔受影響?
作者: abcd0001    時間: 13-2-4 16:34

CPU1995 發表於 13-2-4 13:24
我相信有超過3成SPC學生未畢業巳可能到海外升學。

SPC中一每班33人6班共198人,但到中四已走幾十人,到中 ...

這說明學生多來自中產,早早跳船吧了!不能說明能力!客觀的是成績!

(客氣的說法, 間間直資、名校都話叻學生跳船,難道留下D 儍 嘅?當我地都儍, )

放下一、二百萬,基本上係人都可以在F1-F4 去放洋啦。對不對?不論好醜都有人收!

可惜我無咁多。

作者: mesmerising    時間: 13-2-4 18:09

回復 abcd0001 的帖子

(客氣的說法, 間間直資、名校都話叻學生跳船,難道留下D 儍 嘅?當我地都儍, )

哈哈哈,你說得真的很好笑:)

作者: kevin2000hk    時間: 13-2-6 15:41

謝謝!今天已收到面試通知,2月23日。不知面試會考什麼?考什麼語言?(普通話/廣東話/英文?)
作者: Kinma    時間: 13-2-6 18:43     標題: 回覆:kevin2000hk 的帖子

我有去简介会,記得好像分兩part, 1st part 係用英文个別面試,part 2 係用中文group interview。讀文章跟住小組討論。

作者: matthew_mama    時間: 13-2-6 20:36

回復 Kinma 的帖子

ard 1 hours
thanks for your sharing

作者: matthew_mama    時間: 13-2-7 10:38

有冇以前面試info可提供
作者: cambo    時間: 13-2-7 12:32

咁多人跳船????
比到咁貴學費嘅都比到去外國留學,問題係唔捨得咁快(form 1)就走,咪讀吓先,15、16歲先走囉。
呢個局面係好無奈嘅,父母愛子女心切,無法la。

作者: kevin2000hk    時間: 13-2-8 22:05

多謝你的信息!還想問一下,中文是廣東話還是普通話的?
作者: Kinma    時間: 13-2-9 09:43     標題: 回覆:kevin2000hk 的帖子

無提過中文要用普通话,喇沙,英华也不需要,我想他們也不会指定要用。

作者: Hazen爸爸    時間: 13-2-12 16:39

大家知不知今年有多少學生可以有得interview呢?, 以我所知有大約100個位給外來考的學生
作者: Henry's    時間: 13-2-15 01:03

請問英文是否考讀書,讀那種書?
作者: Hazen爸爸    時間: 13-2-16 15:04

有去過簡介會的家長, 不知有否提過今年有多少學生可以去interview呢?
作者: cy664    時間: 13-2-25 19:45     標題: 引用:+本帖最後由+cambo+於+13-2-7+12:36+編輯+\

原帖由 cambo 於 13-02-07 發表

咁多人跳船????
咁幾多錢學費?
學校是什麼banding?

作者: matthew_mama    時間: 13-2-25 19:53

回復 cy664 的帖子

band 1 尾
ard 3000

作者: Molin123    時間: 13-2-27 02:20

回復 matthew_mama 的帖子

Any BK mom your son have interviewed last Satursday in St.Paul College?Today called at school n they said need to wait letter until end of March.

作者: Hazen爸爸    時間: 13-2-27 21:05

謝謝提供資料
作者: tttw1    時間: 13-3-29 19:29

回復 matthew_mama 的帖子

可否提供數字它是B1巴尾嗎? 因為網上講到間間名校都好唔得.如果係咁,香港重有幾多間是B1頭呢?
作者: 熙媽媽    時間: 13-3-29 20:54

我無實際數字,不過小學老師話佢未轉直資前,仔仔小學入到去嘅學生係小學校內排名比較前;自轉直資後,入到去嘅學生係小學校內排名後左D。
作者: tttw1    時間: 13-3-29 22:23

回復 熙媽媽 的帖子

咁真係唔知點好. 但間間名校都好似跌哂喎.
作者: tttw1    時間: 13-3-29 22:27

但個D全港排名佢係前20喎. 我自己果區D B1 中學,最叻都係70幾
作者: my2012    時間: 13-3-30 07:44

唔使擔心喎,傳統名校自有佢嘅文化同敎育理念,這些不是一時三刻可迫出來的。之不過現時家長多佐選擇,且開始意識到小朋友的培養非一個傳統模式可訓練出來,兼以後小朋友學習的路頗長,情願找一條適合小朋友的學校,令佢地保持讀書興趣。

所以話,如果小朋友也喜歡的話,就可以去馬了。
作者: martie    時間: 13-4-3 18:19

I also like St Paul's BOYS, confident, good communication skills, networking, peer group effects, good location (opposite to HKU), etc.

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5