教育王國

標題: 音樂節 - 網上公佈比賽時間表 [打印本頁]

作者: mimame    時間: 13-1-23 09:53     標題: 音樂節 - 網上公佈比賽時間表

According to its website, it said 24 Jan 2013. Is it 12:00am or 9:00am or other time?

作者: miss321    時間: 13-1-23 11:01     標題: 回覆:音樂節 - 網上公佈比賽時間表

10:00am

作者: eny    時間: 13-1-23 17:54

通常頭兩小時都大塞車,起碼到lunch time先好些。
作者: mimame    時間: 13-1-24 07:09

just checked, not yet announced

作者: clarawuwu    時間: 13-1-24 10:00

mimame 發表於 13-1-24 07:09
just checked, not yet announced

宜家有未呢?好似仲未見.....
作者: kkhon    時間: 13-1-24 10:13

請問網址?
作者: joyce919    時間: 13-1-24 10:26

回復 eny 的帖子

website 乜都show 唔到。睇怕塞緊車。
作者: woodst    時間: 13-1-24 12:04

作者: marcuscyrus    時間: 13-1-24 12:14     標題: 回覆:joyce919 的帖子

I checked at around 1130, very smooth

作者: 四隻貓    時間: 13-1-24 12:23

checked....
Oh.....piano上半場第一個出場 , 小提琴就上半場最後一個出場... 希望佢唔好無聊地攪到隻琴走音啦.....
作者: wootaitai    時間: 13-1-24 12:27     標題: 回覆:音樂節 - 網上公佈比賽時間表

作者: marcuscyrus    時間: 13-1-24 12:32

wootaitai 發表於 13-1-24 12:27
我7項冇撞仲有兩項星期六,算好
我4項都是上課天,piano同violin仲係連住兩日

作者: 2littlebb    時間: 13-1-24 13:49

小兒第一次參加,想請問各位有經驗家長,如是下半場比賽,可否早些到,如有機會便早些入場看看上半場臨尾部份的比賽?
作者: wootaitai    時間: 13-1-24 13:52     標題: 引用:小兒第一次參加,想請問各位有經驗家長,如

作者: 2littlebb    時間: 13-1-24 13:57

回復 wootaitai 的帖子

謝謝回覆
作者: 四隻貓    時間: 13-1-24 14:25

回復 wootaitai 的帖子

You are so lucky!!!

作者: shirleyyu    時間: 13-1-24 18:51

回復 mimame 的帖子

請問有無小提琴n210 26/2am mama,請幫忙
作者: stinkyrabbit111    時間: 13-1-24 20:26

回復 shirleyyu 的帖子

we are in 26/2 am session N210
作者: babybear    時間: 13-1-24 21:18     標題: 引用:checked....Oh.....piano上半場第一個出場+

原帖由 四隻貓 於 13-01-24 發表
checked....
Oh.....piano上半場第一個出場 , 小提琴就上半場最後一個出場... 希望佢唔好無聊地攪到隻琴走 ...
最尾出場好易等到瞓著

作者: musickwong    時間: 13-1-24 21:18     標題: 回覆:音樂節 - 網上公佈比賽時間表

請問點可以check到自己比賽時間?學校冇比我reference no!

作者: eny    時間: 13-1-24 21:37

回復 musickwong 的帖子

咁唯有跟據參賽編號同地區逐日睇啦 !
作者: henryho4h    時間: 13-1-24 21:48

作者: musickwong    時間: 13-1-24 22:02     標題: 回覆:eny 的帖子

參賽編號如何得悉?係咪學校通知呢?

作者: musickwong    時間: 13-1-24 22:13     標題: 回覆:musickwong 的帖子

找到了,遂個group 入去睇,唔該!

作者: eny    時間: 13-1-25 01:13

回復 musickwong 的帖子

學校會派參賽通知書俾賽者,上面有的。呢張紙好重要的,出賽當天一定要帶去,否則會被取消資格的。
其實另外仲有張報名表回條,上面亦有參賽編號,但通常學校都唔會派,以免跟參賽通知書混亂。

作者: bebebe12345    時間: 13-1-25 08:03

回復 henryho4h 的帖子

早比早享受!一人帶一個.....各自各精彩。

今年Piano Concerto沒安排在APA......有點兒失望!

作者: joyce919    時間: 13-1-25 09:07

撞咗學校考試呀!!!!
作者: clarawuwu    時間: 13-1-25 09:33

bebebe12345 發表於 13-1-25 08:03
回復 henryho4h 的帖子

早比早享受!一人帶一個.....各自各精彩。

我的排得好後呀............有排等.
我小朋友寧願彈第一出場,佢之前試過,感覺良好,因為,無壓力,今年最後出場,要聽晒所有人彈,佢就唔想羅.
作者: aeiou_drm    時間: 13-1-25 12:17

joyce919 發表於 13-1-25 09:07
撞咗學校考試呀!!!!
我都撞咗學校測驗周呀, 請問如果測驗在上午, 比賽在下午, 可以改到時間嗎?

作者: dlh525    時間: 13-1-25 15:38

請問通利音樂廳的地址是那裡?
作者: clarawuwu    時間: 13-1-25 16:12

bebebe12345  儘量不要由頭聽到尾,這是大忌、寧願遲一點入
>> WHY?

作者: kkhon    時間: 13-1-25 17:25

呀仔係第二埸尾二好有壓力,老師叫佢吾好理人点拉,拉番自己的。
作者: bebebe12345    時間: 13-1-25 21:25

回復 clarawuwu 的帖子

聽得其他太多、小孩子容易不知不覺中跟了人家一些、忘了自己一些。反而出賽之後欣賞其他參賽者,自然是好事。

作者: eny    時間: 13-1-25 23:31

回復 aeiou_drm 的帖子

可以, 詳情如下:
http://www.hksmsa.org.hk/download/MAFormChi.pdf

作者: clarawuwu    時間: 13-1-26 00:29

bebebe12345 發表於 13-1-25 21:25

聽得其他太多、小孩子容易不知不覺中跟了人家一些、忘了自己一些。反而出賽之後欣 ...

但報到後,唔入場呀? 咁咪唔知幾時到自己? 成日出入會俾工作人員鬧.....
作者: bebebe12345    時間: 13-1-26 09:40

可不入場就不入場,留待接近才入,應有工作人員維持出入。
要知何編號參賽者在進行,也不困難吧。

作者: henryho4h    時間: 13-1-28 06:05

作者: marcuscyrus    時間: 13-1-28 09:17     標題: 回覆:henryho4h 的帖子

Already 2 parts I think?

作者: marcuscyrus    時間: 13-1-28 09:20     標題: 回覆:bebebe12345 的帖子

以前free些,現在有些好嚴

作者: marcuscyrus    時間: 13-1-28 09:47

bebebe12345  去廁所可以嗎?

可以,我見過有小朋友遲進來或去完廁所返黎,個職員係用好不耐煩的口吻話:你快D坐好,唔好阻住比賽進行,但有D又唔係好理
作者: bebebe12345    時間: 13-1-28 10:09

從來都是要看場地的那位工作的水準,絕大部份都是義務的吧!
在不影響其工作情況下能釋出多少空間,這麼大型的活動自難十全十美。
參加者的自覺當然亦是影響、人家未完就走出走入,自然令人討厭。
當年許多時是全場爆滿,錄影不影響也沒受阻止,今天當然不可能!

作者: marcuscyrus    時間: 13-1-28 10:18     標題: 回覆:bebebe12345 的帖子

不,已經不是在演奏中進出,但就是因為要搵返自己個位要啲時間,所以我覺得未必可以遲入

作者: aeiou_drm    時間: 13-1-28 14:50

回復 aeiou_drm 的帖子

Thanks eny and joyce919

作者: wootaitai    時間: 13-1-28 15:01

作者: clarawuwu    時間: 13-1-28 16:12

我都係叫我小朋友坐定定算了,咁嚴,同又唔想打擾到其他參賽者.
作者: aeiou_drm    時間: 13-1-30 15:44

今日去了改時間. 不用排隊, 但見不停有家長去改.  原來改了就排在果場最尾果個出場的.  我乘隧道巴, 個會址都幾難找.

作者: Charlotte_mom    時間: 13-2-18 21:44     標題: 引用:請問通利音樂廳的地址是那裡?+

原帖由 dlh525 於 13-01-25 發表
請問通利音樂廳的地址是那裡?
Megabox商場最頂果層

作者: Charlotte_mom    時間: 13-2-18 21:45     標題: 引用:回復+clarawuwu+的帖子 聽得其他太多、小

原帖由 bebebe12345 於 13-01-25 發表

聽得其他太多、小孩子容易不知不覺中跟了人家一些、忘了自己一些。反而出賽之後欣 ...
無咁既事,自己果隻練左咁多個月,點會突然改到?

作者: Charlotte_mom    時間: 13-2-18 21:57     標題: 回覆:音樂節 - 網上公佈比賽時間表

今年我成功了:話說上年報市區,之後出地點:通利音樂廳,我已經煩啦,估計坐地鐵加等車轉車要預1.5小時至去到。已經煩!仲要發現原來果日個女畢業營,好,破釜沉舟叫c6一齊請假渣車(真係曾經唸過放棄,又好吾甘心,老師大叫點解呀佢彈得仲好過高級過佢果個學生,又唸計),最後幾日至知原來campsite係禁區,渣車都吾到,簡直係一波三折。o係調查其他場次時間期間,發現新界區比賽人數少一半,心唸早知報新界啦,仲易過去megabox人數又少。於是我今年真係報新界東,成功了,去沙田大會堂,快靚正,仲要得21個人比賽,希望個女生性啦

作者: bebebe12345    時間: 13-2-19 09:16

Charlotte_mom 發表於 13-2-18 21:45
無咁既事,自己果隻練左咁多個月,點會突然改到?
你誤會了......是同一首歌,原是各有各的演繹方式,小孩子很容易大意地跟了人家的而忘記做自己應該要做的。

作者: lillymarie    時間: 13-2-19 09:46

要不受別人影响,真的需要對首樂曲很熟悉,同時亦明白自己為何要這樣那樣演繹,而不是死記這裏大聲那兒細聲。
作者: bebebe12345    時間: 13-2-19 10:28

lillymarie 發表於 13-2-19 09:46
要不受別人影响,真的需要對首樂曲很熟悉,同時亦明白自己為何要這樣那樣演繹,而不是死記這裏大聲那兒細聲 ...
真正能夠如此是最理想,但所見不多,孩子始終容易分心,能夠避免始終最好!
作者: lillymarie    時間: 13-2-19 11:06

bebebe12345 發表於 13-2-19 10:28
真正能夠如此是最理想,但所見不多,孩子始終容易分心,能夠避免始終最好!
如果被安排最後一個比賽,又必需一早入場。孩子被逼聽別人的演奏十幾廿次,又的確很難不受影响。可以怎樣做呢?帶耳塞?
不知道其它比賽(尤其國際那些)的參賽者出場前是否大多數不聽別人的演奏的呢?

作者: bebebe12345    時間: 13-2-19 11:14

Yes......
後台出場,後台熱身.....各自各一套準備!

作者: Charlotte_mom    時間: 13-2-19 12:41

bebebe12345 發表於 13-2-19 10:28

我女真係無咁情況, 講真丫(唔怕羞講句), 去左咁多次校際, 事實真係見到我女個老師教得唔錯,  由於我一路都有陪個女去上堂, 都聽到老師一直ee哦哦教我女咁咁彈, 所以亦明顯見到現場好多小朋友做唔到老師要求, (不喜勿插),亦的確無獎(基本上聽完3甲誰屬都心中有數), 所以我女唔會俾人影響到喇, 因為自己已經好多detail野要記(哎, 想個小學生好似演奏家咁有晒感情, 談何容易丫, 明白點解要咁彈已經好好)
作者: joyce919    時間: 13-2-19 12:55

我每次都係同呀女講,做好自己就行,攞獎要睇天時地利,上次阿女下年場,攞獎的全部都係上半。今次因為撞考試,改咗變最尾,只要佢唔彈錯,我都收貨lu.
作者: dlh525    時間: 13-2-19 14:44

請問改時間有冇deadline?  
作者: dlh525    時間: 13-2-19 15:09

請問港青西九龍耀信發展學習中心在那裡?

作者: Charlotte_mom    時間: 13-2-19 17:00

dlh525 發表於 13-2-19 14:44
請問改時間有冇deadline?

應該截左?
http://www.hksmsa.org.hk/download/65MImpDatesC.pdf

作者: dlh525    時間: 13-2-19 17:15

Charlotte_mom 發表於 13-2-19 17:00
應該截左?
http://www.hksmsa.org.hk/download/65MImpDatesC.pdf

thank you
作者: ivantissue    時間: 13-2-19 17:44

仔仔也曾經有兩屆是最尾出場,一次是因為撞考試改日期,所以排最尾。第一次曲目好短,人數也只是三十個左右,所以由頭聽到落尾,三甲的確心中有數。第二次曲目長人數也多,雖然想聽其他參賽者點彈,但也主動提出接近輪到佢才入場。

一首樂曲個個吾同演譯方式,有d彈得快有d又彈得慢,水準參差,我有過經歷是聽到嗡嗡聲,有暈暈哋感覺。仔仔同我都覺得是會受一點影響的。
作者: bebebe12345    時間: 13-2-19 21:00

ivantissue 發表於 13-2-19 17:44
仔仔也曾經有兩屆是最尾出場,一次是因為撞考試改日期,所以排最尾。第一次曲目好短,人數也只是三十個左右 ...
今年似乎囝囝的一組人數最少!不過絕不簡單.....加油!
作者: ivantissue    時間: 13-2-19 22:02

bebebe12345 發表於 13-2-19 21:00
今年似乎囝囝的一組人數最少!不過絕不簡單.....加油!

的確是絕不簡單!

抱住盡力而為的心態!

作者: Charlotte_mom    時間: 13-2-20 08:32     標題: 引用:+本帖最後由+ivantissue+於+13-2-19+22:55+

原帖由 ivantissue 於 13-02-19 發表
講吾埋的,始終係細路,就算準備得幾足都有機會臨場撻Q, 盡力吧!吾係講笑真係佢一面彈我一面心跳加速呀

作者: clarawuwu    時間: 13-2-20 10:03

Charlotte_mom 發表於 13-2-20 08:32
講吾埋的,始終係細路,就算準備得幾足都有機會臨場撻Q, 盡力吧!吾係講笑真係佢一面彈我一面心跳加速呀

...

心同感受,真係佢一路彈一路慌,個心要跳出黎..........
作者: aeiou_drm    時間: 13-2-20 12:06

因為撞考試改日期,所以排尾二, 我只希望他好好enjoy 上台果一刻. 參加比賽,也希望 他明白要彈 from scratch to a piece, 是要努力反復練習, 才能成功.

作者: ivantissue    時間: 13-2-20 14:00

Charlotte_mom 發表於 13-2-20 08:32

...
年年佢在台上彈緊,我在台下個心就卜卜跳,好似個心要跳出來咁。也曾試過嚴重失手,都幾狼狽。跌過,痛過,爬起身再努力過。

可以做的,只能在有限的能力及時間盡努力練好,及將有機會影響到的盡量避免,或減至最低。

作者: Charlotte_mom    時間: 13-2-20 16:05

明知佢練左咁耐, 正常都希望有好結果, 所以佢緊張時, 我都緊張, 都試過衰左, 果隻ABA歌, AB都彈到水準, 點知再A時尾3個BAR嚴重甩手, 無辦法啦, 整定既, 下回努力lor

作者: clarawuwu    時間: 13-2-20 21:15

Charlotte_mom 發表於 13-2-20 16:05
明知佢練左咁耐, 正常都希望有好結果, 所以佢緊張時, 我都緊張, 都試過衰左, 果隻ABA歌, AB都彈到水準, 點 ...

想問下比賽中,小朋友可唔可以拎本書睇下? 我小朋友話一來悶,二來睇書可以分散主意力.....
作者: MC1128    時間: 13-2-20 21:23

clarawuwu 發表於 13-2-20 21:15
想問下比賽中,小朋友可唔可以拎本書睇下? 我小朋友話一來悶,二來睇書可以分散主意力..... ...

比賽規則無話唔得,不過除非小朋友好細,怕坐唔定,如果唔係,建議唔好睇書,記得有評判賽後說,小朋友參加比賽應是學習與人交流,別人演出時,應專心欣賞才能有所裨益
作者: marcuscyrus    時間: 13-2-20 22:19

MC1128 發表於 13-2-20 21:23
比賽規則無話唔得,不過除非小朋友好細,怕坐唔定,如果唔係,建議唔好睇書,記得有評判賽後說,小朋友參加比賽 ...
我仔前兩年去,我都準備如佢不能坐定就帶佢走。結果第一年(k2)時就聽左6-7個之後走,舊年就聽哂。
不過要走都唔好影響人,我同佢講定我會坐在近門口的位,叫佢如果要走就等人地彈/拉完靜靜地行去門口o個邊。
有一年我帶學生去duet,同場有d參賽者o係度溫書(應該是初中生),都比assistance 叫佢地收埋

作者: clarawuwu    時間: 13-2-20 22:59

marcuscyrus 發表於 13-2-20 22:19
我仔前兩年去,我都準備如佢不能坐定就帶佢走。結果第一年(k2)時就聽左6-7個之後走,舊年就聽哂。
不過要走 ...

嘩........要收書呀..........
作者: marcuscyrus    時間: 13-2-21 20:24

clarawuwu 發表於 13-2-20 22:59
嘩........要收書呀..........
唔係收左佢本書,叫佢自己收埋je不過比人話都唔係幾好咁囉

作者: clarawuwu    時間: 13-2-21 21:09

marcuscyrus 發表於 13-2-21 20:24
唔係收左佢本書,叫佢自己收埋je不過比人話都唔係幾好咁囉

明白,就係覺得俾人話好樣衰咁............
出去又無地方坐,唔通真係要局聽晒........我小朋友排好後呀.......
作者: marcuscyrus    時間: 13-2-21 22:05

clarawuwu 發表於 13-2-21 21:09
明白,就係覺得俾人話好樣衰咁............
出去又無地方坐,唔通真係要局聽晒........我小朋友排 ...
我地今年幾好,分別係8,9,16,32(下半場第2個)加上佢又再大個左D,應該無咩麻煩

作者: henryho4h    時間: 13-2-22 12:30

作者: marcuscyrus    時間: 13-2-22 12:47     標題: 回覆:henryho4h 的帖子

Yes, just play play

作者: kiki523    時間: 13-2-22 13:46     標題: 回覆:mimame 的帖子

我今年第一年參加,請問喺咪唔一定要著校服呀謝謝

作者: marcuscyrus    時間: 13-2-22 13:49     標題: 回覆:kiki523 的帖子

Up to u, my son didn't wear school uniform last year.  But will do so this year

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5