教育王國

標題: 34網,第2,3,4,5位排位問題 [打印本頁]

作者: 大姑媽    時間: 13-1-12 21:16     標題: 34網,第2,3,4,5位排位問題

請問各位第一位通常都是選自己心儀的熱門學校,咁第二,三,四五位妳們是如何排位呢?我正在煩惱當中,不知怎樣填寫
作者: KEROROBB    時間: 13-1-12 22:11     標題: 回覆:大姑媽 的帖子

甘你排第一係邊間?

作者: Kerokeroppi    時間: 13-1-12 22:43     標題: 回覆:34網,第2,3,4,5位排位問題

係囉,到唔知點揀好,大家研究吓。

作者: prudencet    時間: 13-1-14 00:22

me too............
作者: choimingcourt    時間: 13-1-15 17:45

過來人經驗,最重要睇你好唔好彩(攪珠NO.),第一志願緊係最心儀0個間,之後要填D無咁熱門而不太差的學校,我囡上年就派咗去第13志願,除非你有私校做BACKUP,否則都係唔好咁進取。

以上純屬個人意見。

作者: HappyKookaburra    時間: 13-1-15 18:16

choimingcourt 發表於 13-1-15 17:45
過來人經驗,最重要睇你好唔好彩(攪珠NO.),第一志願緊係最心儀0個間,之後要填D無咁熱門而不太差的學校, ...

完全同意,我女也是被派往第十三志願,相信當時的心情,只有你我才了解,猶有餘悸!

作者: denden    時間: 13-1-15 20:10     標題: 回覆:34網,第2,3,4,5位排位問題

本區學校比較參差。。都好困難選。。因無私校在手。。唔填全部學校。。怕唔怕

作者: 大姑媽    時間: 13-1-16 10:07

正因無私校係手,我都唔知點填好。34區好似好多學校揀,但其實啲熱門學校一定要擺第一,如果唔係一定無機會。但其實34區二線嘅學校,除咗合一堂,基道外,大家點睇信義會,牧愛同靈光呀?因好好少人會提呢幾間學校
作者: Kerokeroppi    時間: 13-1-16 11:24     標題: 回覆:大姑媽 的帖子

牧愛得好小位咋。

作者: angiejoe    時間: 13-1-16 12:24

回復 Kerokeroppi 的帖子

請問幾多個位?

作者: sasafan    時間: 13-1-16 14:04

angiejoe 發表於 13-1-16 12:24

請問幾多個位?
好似 25 个

作者: prudencet    時間: 13-1-16 14:39

獻主會呢??

我想熱門放一,二,第三想穩陣少少,獻主會好嗎(算唔算穩陣)??

作者: HappyEE    時間: 13-1-16 15:49

路過想提提大家, 土瓜灣正興建地鐵如火如荼, 有些學校正正係地盤旁邊, 大家是否都要考慮下空氣及噪音的影響
作者: Kerokeroppi    時間: 13-1-16 16:05     標題: 回覆:prudencet 的帖子

獻主會到係好熱架,放第三一定唔穩陣

作者: choimingcourt    時間: 13-1-16 16:18

我囡學校就在地盤附近,我都有問她上課時有否受噪音影響,她說沒有。
作者: 大姑媽    時間: 13-1-16 16:22     標題: RE: 34網,第2,3,4,5位排位問題

回復 choimingcourt 的帖子

妳介唔介講妳個小朋友而家讀邊間呀?係本區定外區呀?同埋妳介唔介意分享之前妳揀學校嘅次序呀?
作者: choimingcourt    時間: 13-1-16 16:44

回復 大姑媽 的帖子

由於親身感受過呢個殘酷的派彩遊戲,我樂意與大家分享,不過大家的要求未必一樣,以下純屬個人意見,當作一個參考吧。

我囡現於本區讀小一,去年的排位如下:

馬官、農官、獻主會聖馬善樂、合一堂、5.....15,我估頭一、二位大部家長都會咁填,我囡有個幼稚園同學獻主會聖馬善樂同我一樣第3都入到,結果我就派咗去第13,所以真係要睇你個派彩NO.,如果無太大信心或沒有私校做BACKUP,長氣D都要講,唔好咁進取,加上2013/2014升小一的人數比去年多...

作者: 大姑媽    時間: 13-1-16 16:53

回復 choimingcourt 的帖子

咁請問妳囡囡而家讀果間係十三志願定自己扣門㗎?
作者: Kerokeroppi    時間: 13-1-16 16:54     標題: 回覆:choimingcourt 的帖子

多謝你分享,真係一年慘過一年。

作者: choimingcourt    時間: 13-1-16 17:00

回復 大姑媽 的帖子

扣門的。

其實有D不太熱門的學校,你可在排位上考慮一下,你可到學校附近留意吓佢0地學校D學生返學同放學時的情況...

馬官副校當年說如果1、1、1都係放佢0地第一,如派唔到都有得IN,但最慘就係我比佢0地欺騙咗,我囡連IN都無得IN

作者: Kerokeroppi    時間: 13-1-16 17:11     標題: 回覆:choimingcourt 的帖子

可唔可以分享吓叩門心得?

作者: choimingcourt    時間: 13-1-16 17:44

未知結果之前已預備有關個人檔案內的資料,例如:幼稚園學術成積、校外進修成績,唔好只係成績單,加D生活照,例如一家大小的旅行相/活動相,有D學校唔係只睇成績...。

當日是星期六,同爸爸約定咗佢去睇派彩結果,我就留在公司等消息,兩手準備,如好消息就下午我放工之後一齊去慶祝,壞消息就立即把個人檔案列印,爭取時間交表到學校扣門。 我仲同爸爸講明唔好玩意外驚喜,點知當佢打電話比我滙報時真係晴天霹靂派第13志願,爸爸話當時佢見到註冊證個學校名佢心想:「咩學校嚟0架,未聽過 。」而我就喊咗出嚟,之後婆婆、姑仔、幼稚園老師打比我問結果,我都答唔到佢0地...
之後星期一、二兩天請咗假去咗不同NET學校交扣門表,記緊唔好再去一D大熱多人爭的地區或學校交表,如果唔係仲要爭多次真係玩死自己

我囡就試過IN其中一間,場面簡直驚嚇,要分幾段時段IN人,仲要係勁多人,好似高峰期排隊去換回鄉証咁,我當時都打定輸數,就當比亞囡見識一吓。

作者: HappyKookaburra    時間: 13-1-16 18:02

choimingcourt 發表於 13-1-16 17:00
回復 大姑媽 的帖子

以前我認為「填表策略」是最重要,現在我認為有「運氣」、「私小做backup」和「錢」才是最重要!如過冇運氣又冇錢,派到邊間都要讀,真係好慘架!關於叩門既野,都係信少少好啦!希望越大,失望越大!只要個小朋友繼續努力讀書,邊間學校都一樣.

作者: 瑩希媽媽    時間: 13-1-16 18:10     標題: 回覆:choimingcourt 的帖子

我女上年都派左十三志願啦

作者: choimingcourt    時間: 13-1-16 18:10

HappyKookaburra 發表於 13-1-16 18:02
以前我認為「填表策略」是最重要,現在我認為有「運氣」、「私小做backup」和「錢」才是最重要!如過冇運 ...

應該係「運氣」先「填表策略」後,每個小朋友的情況都唔同,我認同所有網上睇到的或者人0地講的都不能盡信,正因為大家要求唔同,睇到或者聽到的就當作例子吧
作者: 大姑媽    時間: 13-1-16 18:12

我都覺得錢好緊要,好似我d無錢嘅只能夠聽天由命
作者: Kerokeroppi    時間: 13-1-16 18:15     標題: 回覆:34網,第2,3,4,5位排位問題

多謝你哋分享。我諗真係預咗自己派得唔好先,做定兩手準備會好d.

作者: cattylui    時間: 13-1-17 18:29

謝謝分享 ! 宜家心情15,16都唔知點填好.......後日就係啦

如果甲1, 乙1都填協恩, 甲2填區外熱門, 是否太大想頭(沒有私小back up)
作者: prudencet    時間: 13-1-17 18:43

cattylui 發表於 13-1-17 18:29
謝謝分享 ! 宜家心情15,16都唔知點填好.......後日就係啦

如果甲1, 乙1都填協恩, 甲2填區外熱門,  ...
我都係甲1, 乙1都填協恩,第二仲諗緊,想聖羅........(有backup)

作者: Kerokeroppi    時間: 13-1-17 18:49     標題: 回覆:prudencet 的帖子

聖羅撒到多人揀喎。排第二有冇機呀?

作者: maggielucas    時間: 13-1-17 20:27

if boy, what should i choose? (small boy also....)
作者: cynthiachm    時間: 13-1-17 22:40

我想甲1選LS,乙1才選馬官。但未想到乙2乙3。正考慮陳瑞祺,獻主會聖馬善樂。想請問意見,謝!
作者: 大姑媽    時間: 13-1-20 13:44

請問各位我今朝遞咗 form 喇,因為要為叩門做準備,如果到時去 d 學校叩門時,需唔需要帶埋今朝填果張 form 呢? 如果唔需要,其實 d 學校應該唔知我揀學校 d 次序㗎?

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5