教育王國

標題: profolio 係咪真係咁重要? [打印本頁]

作者: ngokwan    時間: 13-1-5 16:42     標題: profolio 係咪真係咁重要?

小囡現在K2 , 身邊朋友話要整定profolio 見小一,我真係想知道,係未冇就一定冇offer? 同有冇成功例子係冇整而有offer 呢?

作者: Jane1983    時間: 13-1-5 17:08

我都係K2家長,睇左好多前輩家長意見,有些學校吾收portfolio,有些家長亦覺得學校吾多睇!自行或大抽獎亦吾需要。

但係,做個portfolio係家長係考學校過程中,唯一可控的東西,所以都係整番個啦,萬一真係幫到小小都好ar。不過,就吾使話用花好多錢整lor。
作者: Eugenepig    時間: 13-1-5 17:40     標題: 回覆:Jane1983 的帖子

做了,盡了力,自我感覺良好.
不過,不用太花心思和resources, 公司有什麼用什麼好了.

作者: Jane1983    時間: 13-1-5 18:02

作者: ha8mo    時間: 13-1-5 18:12

作者: ha8mo    時間: 13-1-5 18:13

作者: dlee_ca    時間: 13-1-5 19:21     標題: 回覆:profolio 係咪真係咁重要?

您覺冇特別作用,可以不用做的。

作者: fc926    時間: 13-1-5 22:59     標題: 回覆:profolio 係咪真係咁重要?

我覺得有用,不只在於學校有冇認真閱讀我的製作,而是每次面試前一晚我都會把portfolio跟孩子仔細看一次,孩子每次都非常enjoy看到自己嘅威水嘢,一來増加自信心,二來她可以溫習自己嘅資料,可能第二日interview時被問到的

作者: luilui007    時間: 13-1-6 00:06     標題: 回覆:ngokwan 的帖子

做好過冇!但面試表現一定最重要

作者: hoihoima    時間: 13-1-6 00:10

回復 ngokwan 的帖子

It's better to prepare it when you have time.  If you find that you need it in the last minute, then you will need to prepare it in a hurry and it would add even more pressure on yourself.
作者: LOVELY-BABE    時間: 13-1-6 00:43     標題: 回覆:profolio 係咪真係咁重要?

沒大必要,有的也只是錦上添花!

作者: yeungballball    時間: 13-1-6 22:08

請問profolio用中文or英文做好!
作者: MissChanCC    時間: 13-1-7 00:03

作者: LOVELY-BABE    時間: 13-1-7 01:24     標題: 引用:請問profolio用中文or英文做好!

原帖由 yeungballball 於 13-01-06 發表
睇下你見什麼學校!

作者: siutingto    時間: 13-1-7 02:17

作者: cautionchan    時間: 13-1-7 17:38     標題: 回覆:profolio 係咪真係咁重要?

其實學校講明唔收profolio 都收wor ! 小女在考其校時有交,最後都有收,整定一個好,叩門都有用呀麻!

作者: mickfan    時間: 13-1-7 18:17

在整的過程中,  你會瞭解個小朋友 對你答問題有幫助
你會知道佢比較適合乜野類型的學校

我覺得你一定要嘗試做,  交唔交都好,你都會有得著
作者: Jane1983    時間: 13-1-7 20:00

yeungballball 發表於 13-1-6 22:08
係wor,做中文定英文?
作者: rubycourt    時間: 13-1-7 21:21     標題: 引用:小囡現在K2+,+身邊朋友話要整定profolio+見

原帖由 ngokwan 於 13-01-05 發表
小囡現在K2 , 身邊朋友話要整定profolio 見小一,我真係想知道,係未冇就一定冇offer? 同有冇成功例子係冇 ...
Profolio 是什麼?

作者: HaYi    時間: 13-1-7 22:33

雖然我個最後係去左一間不收profolio 的, 但之前收的幾間是有睇的, 有時間做定冇壞的..
作者: evacalbee    時間: 13-1-7 23:33

回復 ngokwan 的帖子

我記得超級版主都出過篇文話佢小朋友無整任何野入到心儀小學,但都會提及"幸運地""戲劇性地"的字眼。如果你覺得可以同樣幸運+戲劇,同時你又對自己的教育好有信心,唔整真係無相干的。
但若不幸運地沒有offer,好自然會想是否做得唔夠,做了算是心安理得吧。

點解年年都有人問,不想做的原因是什麼呢?

作者: fire331221    時間: 13-1-8 11:32

支持fc926觀點,portfolio唔係最重要,最重要係兒女面試時的表現、心理質素。本人經驗非常有幫助小兒建立自信及作出提醒。
作者: lsftsang    時間: 13-1-8 12:42

請問有冇 portfolio template download 或參考?THX。

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5