教育王國

標題: SFA vs APS,唔計校網,邊間好d? [打印本頁]

作者: MelodyLeung11    時間: 13-1-4 20:31     標題: SFA vs APS,唔計校網,邊間好d?

SFA vs APS,唔計校網,邊間好d? 點解。Thx
作者: dlee_ca    時間: 13-1-4 20:34     標題: 回覆:SFA vs APS,唔計校網,邊間好d?

Same topic was discussed 3 weeks before.

作者: cowboy2007    時間: 13-1-4 22:38     標題: 回覆:SFA vs APS,唔計校網,邊間好d?

樓主:真喺要睇校網喎,男仔定女仔?
基本上 一看升中校網,再比較自己心儀的中學就揀到。

咁或者看宗教/師生比例/老師有冇愛心。
喜歡音樂就選APS

作者: ChiChiPaPa    時間: 13-1-5 08:48

我選APS。

APS最多入讀的5間中學:男拔19人,黃芴南16人,聖保羅男女10人,聖士提反女子中學10人,英華書院8人。

除了黃芴南外,和校網毫無關係,入讀是靠畢業生的真正實力。

SFA最多入讀的5所中學:九華21人,長天11人,寶血上智9,唐乃勤7人,喇沙6人。

利益申報:我女兒在APS畢業。
作者: Yanamami    時間: 13-1-5 08:59

http://www.edu-kingdom.com/forum ... ead&tid=2271026
作者: Hk168    時間: 13-1-5 09:27     標題: 回覆:ChiChiPaPa 的帖子

一睇兩間碓有差距,真係幾勁,

作者: Master167    時間: 13-1-5 10:27

APS 157人; SFA 155人.其實2012年APS真是比以前勁,單看升中TOP1A和B1 %都比SFA/KTS高一線.當然有這樣的結果是付出相應的代價的.
其實選小學,也不是純粹看一兩年的升中結果.看看小朋友的特資與學校是否相配更重要.否則入了才發現讀得不開心就不是太好.
提示一下, APS超過50%學生升直資中學,而SPA只有20%.選小學時不防考慮一下升中的取向.
作者: bbforever    時間: 13-1-5 11:07

不如理解下兩間學校的課程啱唔啱自己好無,因為課程確有不同,如果只着眼升中成績,入到去讀才發現唔適合自己的子女就
作者: marcuscyrus    時間: 13-1-5 11:10

如果呢兩間,認同需要學音樂者選aps,否則sfa

作者: ChiChiPaPa    時間: 13-1-5 12:05

數學和英文教法也很不同。女兒現時讀中三,初中各科的默書,她都不用溫習,而可取得近滿分。這是因宣小的語音教學。小六的語音考試是要把整句的語音變回文字的。
作者: MCGC    時間: 13-1-5 12:12     標題: 回覆:MelodyLeung11 的帖子

APS教淺考深,SFA教深考深,家長付出(包括時間及金錢)因而不同,自己考慮.

作者: ChiChiPaPa    時間: 13-1-5 12:36

我覺得付出時間及金錢較多,主要是要同時應付樂器的要求,而宣小的樂器可說是全港之冠。我不覺得宣小考卷深過SFA。例如,數學科,宣小有教英數,但從不考英數。
作者: bbforever    時間: 13-1-5 13:03

APS 英默要考國際音標,即係話要滿分除咗識串字外,重要識埋IPA果44個符號。
作者: kyliema2006    時間: 13-1-5 14:03     標題: 回覆:SFA vs APS,唔計校網,邊間好d?

唉!默書要默音標。聽到都驚。要改善發音,多講唔係最實際咪?

作者: koala_choco    時間: 13-1-5 14:26     標題: 引用:唉!默書要默音標。聽到都驚。要改善發音,

作者: ChiChiPaPa    時間: 13-1-5 14:59     標題: 回覆:koala_choco 的帖子

本地小學語境不及國際學校。默寫IPA主要用於辨音和明白語音規律。IPA只是比phonics能分辨更多的音,不能代替oral。宣小的oral和phonics是分開的。

作者: kyliema2006    時間: 13-1-5 15:33     標題: 回覆:SFA vs APS,唔計校網,邊間好d?

情況是…… 有需要默音標嗎?我覺得有些學習的技巧(如查字典、phonics、打字等),這些祇是學習的工具,學懂已足夠,不需以分數比強弱,徒添壓力。學習方法五花八門,多用、多講、多寫、多聽會比學習理論更有效。

作者: kyliema2006    時間: 13-1-5 15:35     標題: 回覆:SFA vs APS,唔計校網,邊間好d?

不過,以分數比高低對學校來說最有效、及快㨗評估學生的能力。

作者: ChiChiPaPa    時間: 13-1-5 16:01     標題: 回覆:kyliema2006 的帖子

音標只係phonics的進階。Phonics和IPA都只係教學工具,而英文教學的方法和工具有很多。我只是分享宣小的方法和我見到的成效。

作者: cowboy2007    時間: 13-1-5 16:24     標題: 引用:+本帖最後由+ChiChiPaPa+於+13-1-5+09:06+

原帖由 ChiChiPaPa 於 13-01-05 發表

我選APS。
有大概一半人考到直資私校都好好成績。咁請教一下餘下要派位果d. 系統同運作是怎樣,有這方面的數據嗎?

作者: Hk168    時間: 13-1-5 16:56     標題: 引用:音標只係phonics的進階。Phonics和IPA都只

原帖由 ChiChiPaPa 於 13-01-05 發表
音標只係phonics的進階。Phonics和IPA都只係教學工具,而英文教學的方法和工具有很多。我只是分享宣小的方 ...
我相信宣小之教學,必有其系統及方法,否則晤會有今日嘅成績

作者: ChiChiPaPa    時間: 13-1-5 17:00

www.apskt.edu.hk/secondary.html

以上的連結有近年所有學生的升中資料。我女兒是08-10的那一屆,她是成績近乎包尾的學生,但仍得到四所英中直資取錄。
作者: 四隻貓    時間: 13-1-5 17:40     標題: 引用:如果呢兩間,認同需要學音樂者選aps,否則s

原帖由 marcuscyrus 於 13-01-05 發表
如果呢兩間,認同需要學音樂者選aps,否則sfa
Agree, 重視亦喜歡音樂就揀APS 啦。

作者: ChiChiPaPa    時間: 13-1-5 18:26

Jane1983,

拿英文獎係中學時期,因宣小的英文基礎好。小五,六向來都係包尾。
作者: TMMA    時間: 13-1-5 20:32

ChiChiPaPa 發表於 13-1-5 08:48
我選APS。

APS最多入讀的5間中學:男拔19人,黃芴南16人,聖保羅男女10人,聖士提反女子中學10人,英華書 ..

看來APS 的學生多入基督教中學,而SFA多入天主教中學。

而基督教直資比天主教多,加上APS的學費(加學樂器費用)都比SFA高,

APS的家長多願意or能負擔高學費,所以APS學生較積極考直資中學,

SFA學生則主要以津校為升中目標。 (我估計)

作者: ChiChiPaPa    時間: 13-1-5 21:09

宣小入的直資有兩類,一種係神級的超級傳統直資,一種係普通英中直資。最好的學生(未必係考得最前)入神級直資,較後的(如我女兒)入普通直資,而中上游的家長多仍以第一組別津校為目標,包括區外津校。
作者: youma    時間: 13-1-5 21:41

回復 MelodyLeung11 的帖子

補充:
1.sfa 有很多前列學生已中途轉往ls,maryknoll,dgs, dbs, marymount, etc. 人數好可能係全港之冠.所以單看升中分配並不全面
2. aps音樂訓練全港no.1, sfa望塵莫及, aps有不少成績普通但仍可靠音樂可入名校. 其實讀其他學校都可自己谷樂器, 只3. 是讀aps事半功倍.
4. aps體育成績不俗, 尤其是排球田徑等項目.
5. sfa學生必修法文或日文.
6. sfa英數gs, 教得較深.
7. sfa開始用普教中, 未來面試會有優勢.
8. aps和sfa畢業生在中學大都名列前矛.

作者: Mukchilee    時間: 13-1-5 23:46

如果沒有看錯, 第一頁的升中派位成績比較出了錯,因為APS資料是計算3年總人數, 而SFA資料只是1年的派位人數,根本不能比較
作者: ChiChiPaPa    時間: 13-1-6 00:11

今年畢業的是2011-13年度,詳情可看教育局網頁有關升中派位的單張。
作者: marcuscyrus    時間: 13-1-6 01:21     標題: 回覆:Mukchilee 的帖子

It's the way used by edb to denote the batch of p6 students

作者: fion_yinyin    時間: 13-1-6 03:28

「sfa開始用普教英, 未來面試會有優勢」
用普通話教英文?
作者: bbforever    時間: 13-1-6 11:29

其實APS是高消費的小學,入排球隊月費也要九佰幾(我唔知其他私校幾$),我識d家長跟本唔會想讀區內band1中學,他們很多都安排2,3年級考樂理,小六之前要有8級樂器,入到去讀見到咁既環境,自己都要鞭策ㄧ下先得呀!(個人意見,不喜勿插)
作者: yuenkw    時間: 13-1-6 11:35

我估 youma 應該指 SFA  用普教中。

呀仔今年讀 SFA  小一, 未有提過有普教英一事。高小有無就唔知!
作者: 786    時間: 13-1-6 12:08     標題: 引用:我估+youma+應該指+SFA++用普教中。呀仔今

原帖由 yuenkw 於 13-01-06 發表
我估 youma 應該指 SFA  用普教中。

呀仔今年讀 SFA  小一, 未有提過有普教英一事。高小有無就唔知! ...
搭訕:只有普教中,英教英。現在的津小都英教英啦。

普教英大概是普通話母語的國家教授英語的情形。

作者: Yanamami    時間: 13-1-6 14:04

fion_yinyin 發表於 13-1-6 03:28
用普通話教英文?

打錯字居多, 不必花時間討論何為"普教英".
作者: yuenkw    時間: 13-1-6 14:28

786 發表於 13-1-6 12:08
搭訕:只有普教中,英教英。現在的津小都英教英啦。

普教英大概是普通話母語的國家教授英語的情形。:quest ...
係咩? 原來現在本地的津小已經英教英?
我真係唔知播。

作者: 786    時間: 13-1-6 14:38     標題: 引用:Quote:786+發表於+13-1-6+12:08+搭訕:只有

原帖由 yuenkw 於 13-01-06 發表
係咩? 原來現在本地的津小已經英教英?
我真係唔知播。
全部是否我就唔知。我小孩子九龍塘某二線學校小一英教英。英文老師小一仲話佢唔識聽(英文)指令

作者: TMMA    時間: 13-1-6 15:14

bbforever 發表於 13-1-6 11:29
其實APS是高消費的小學,入排球隊月費也要九佰幾(我唔知其他私校幾$),我識d家長跟本唔會想讀區內band1中 ...

我識人的小朋友讀APS,佢其實之前小一抽中油尖旺的第一志願,亦是區內大熱,

但佢最後入APS,因佢話津校 d 人雜。

(不過可能佢係公務員,政府幫佢比75%學費,所以睇法唔)

佢小朋友都係3年級考5級樂理,小四考8級樂器。

佢小朋友亦是排球隊,因佢話早幾年男拔收晒排球隊D人,而且是不論成績!

(佢話,我無刻意查證,如有錯,請指証!)

所以佢跟本唔會想讀區內、外的band 1津中。

作者: haloha818    時間: 13-1-6 15:39     標題: 回覆:bbforever 的帖子

排球隊不用繳月費,只須一年俾一次錢,因逢星期五會跟車出外面體育館練習,所以隊員要支付有關車資同book場費,全年$9XX=車資$1xx+book場$5xx+隊服$2xx

作者: MacMa    時間: 13-1-6 16:45

回復 TMMA 的帖子

"因佢話早幾年男拔收晒排球隊D人,而且是不論成績!"

呢個睇法似乎有D問題!前年有4個排球隊員喺入咗男拔,當中有人以成績突出,有人以音樂出色,只是咁啱有打排球,但4個都是band 1中至頭的成績入男拔,有咪問題。去年更誇張,全隊正選球員收咗6(九成),唔喺因為佢哋打排球叻,喺佢哋的學業成績標青(全級頭幾名),排球隊教練都唔知點解咁叻,識揀又打得排球又讀得書的隊員。但最後有2人去了St Paul Co-Ed,咁你話佢哋的成績點樣?
另外,排球唔喺男拔重點體育項目,如果想用特殊技能入讀,可考慮游水同田徑!

作者: Jane1983    時間: 13-1-6 17:29

就算真係因為打波入到心儀學校,都係學生靠自己努力和特質,都好叻呀,無問題wor。
作者: TMMA    時間: 13-1-6 17:36

MacMa 發表於 13-1-6 16:45
回復 TMMA 的帖子

多謝你的資料,因那人同我講時,
講到佢仔因入到排球隊,所以一定入到男拔,
講時重雙眼發光,有佢講,無我講,
所以我都只有聽的份!
好彩有EK,等我知多D!

作者: 786    時間: 13-1-6 17:45     標題: 引用:Quote:MacMa+發表於+13-1-6+16:45+回復+TMM

原帖由 TMMA 於 13-01-06 發表
多謝你的資料,因那人同我講時,
講到佢仔因入到排球隊,所以一定入到男拔,
講時重雙眼發光,有佢講,無 ...
咁個教練咁叻,揀佢入去。咁佢都ok

作者: papajelly    時間: 13-1-6 18:48

咁APS及SFA的老師對學生的關顧如何? 相信不是所有孩子都是你們提及的那麼卓越, 那次一級的同學發展又怎樣? 機會是否都只是留給成績好操行好的學生?
作者: TMMA    時間: 13-1-6 18:49

786 發表於 13-1-6 17:45
咁個教練咁叻,揀佢入去。咁佢都ok

咁我唔知佢個仔成績得唔得,因每次見到佢,
佢只會講個仔學樂器幾勁,考樂理幾勁,
排球打得幾好,但從不講個仔考成點,
次次都係有佢講,無我講,所以我聽咗就算。

作者: youma    時間: 13-1-6 20:57

fion_yinyin 發表於 13-1-6 03:28
用普通話教英文?
Sorry. 是普通話教中文.
作者: youma    時間: 13-1-6 21:30

MacMa 發表於 13-1-6 16:45
回復 TMMA 的帖子

呢個睇法似乎有D問題!前年有4個排球隊員喺入咗男拔,當中有人以成績突出,有人以音樂出色,只是咁啱有打排球,但4個都是band 1中至頭的成績入男拔,有咪問題。去年更誇張,全隊正選球員收咗6(九成),唔喺因為佢哋打排球叻,喺佢哋的學業成績標青(全級頭幾名),排球隊教練都唔知點解咁叻,識揀又打得排球又讀得書的隊員。但最後有2人去了St Paul Co-Ed,咁你話佢哋的成績點樣?
另外,排球唔喺男拔重點體育項目,如果想用特殊技能入讀,可考慮游水同田徑!

1. 如果排球打得好, 男拔都會收, 不論成績不論學校 !  呢個係事實, 唔係睇法, 亦問題!

2. 有排球隊的小學不多, aps有其優勢.

3.
所有有學界比賽的項目,, 都是男拔重點.

4. St Paul Co-Ed
都會收一體育精英, 例如乒乓球羽毛球等. 但數目少, 而讀書和操行都不能太差 (dbs / ls 就不甚計較).

5. 游水同田徑都
是較普遍項目, 相當多人玩, 如要作為特殊技能而博入名校, 需要天份和付出極多時間. 雖說運動是有益身心, 但始終競爭大, 高手多. 眼見太多人付出多最後卻兩手空空, 真要三思!

作者: Jane1983    時間: 13-1-6 22:04

熱門項目如游水,真係好大競爭!

如果吾係好有天份,或者小朋友好鍾意,花咁多時間練水去搏入名校,不如用d時間好好讀書,考入好學校機會仲大。

作者: ChiChiPaPa    時間: 13-1-6 22:18

回復 papajelly 的帖子

女兒當年係宣小成績近尾的學生,但她的發展無論在宣小或畢業後都不錯。在宣小時,她參加無數校外比賽。在小五、六,宣小會按能力在中英數三科分組。最尾的一組會再分為A、B兩組,作小班教學,以確保所有學生在中英數都有高水平。現時女兒在一英中直資就讀,成績無論中英數文理,都在較前位置。

作者: MacMa    時間: 13-1-6 22:35

回復 youma 的帖子

〝如果排球打得好, 男拔都會收, 不論成績不論學校 !  呢個係事實, 唔係睇法, 亦問題!〞

呢兩年似乎唔喺咁嘅所謂事實,我識唔少呢兩年排球隊員,約5-6成人在男拔精英班。

都喺果句,唔本末倒置,讀好書才是根本,升讀任何學校都sure win!

作者: youma    時間: 13-1-6 22:45

ChiChiPaPa 發表於 13-1-6 22:18
回復 papajelly 的帖子

女兒當年係宣小成績近尾的學生,但她的發展無論在宣小或畢業後都不錯。在宣小時, ...
同意, 所以我時常說, 小學階段,除非係名津校,  俾得起都最好都係讀私校/直資/國際, 就算排最後都不會差到那裡.

作者: kyliema2006    時間: 13-1-6 22:54     標題: 回覆:SFA vs APS,唔計校網,邊間好d?

Deleted.......

作者: youma    時間: 13-1-6 23:14

MacMa 發表於 13-1-6 22:35

〝如果排球打得好, 男拔都會收, 不論成績不論學校 !  呢個係事實, 唔係睇法, 亦冇問題 ...
只是咁啱有些排球隊員都讀得書,... 但非全部.

男拔
學業收體育精英是一個事實,不代表所有運動員都讀書差(或好),你還未弄清這個邏輯, 只一味想證明男拔所收的運動員都讀書

事實剛相反,
運動叻的大多數讀書唔得, 當然有例外, 但比例唔多, 好可能你的子姪是其一, 可喜可賀

[讀好書是根本],這點在香港當然是無容置疑.

作者: MacMa    時間: 13-1-6 23:23

我諗喺你攪錯....我哋一路講緊ASP排球隊的情況,如果你硬要將佢放入男拔收運動員的事情,喺你的自由!

作者: Yanamami    時間: 13-1-6 23:33

樓主, where're you?
作者: youma    時間: 13-1-6 23:44

MacMa 發表於 13-1-6 23:23

我諗喺你攪錯....我哋一路講緊ASP排球隊的情況,如果你硬要將佢放入男拔收運動員的事情 ...
'因佢話早幾年男拔收晒排球隊D人,而且是不論成績!" 這話是TMMA 說的, 與事實相符, 不是什麼秘密, 亦顯示aps的優勢. 我攪錯什麼? 硬要什麼?

討論要客觀中肯, 忌偏激主觀.

作者: siutingto    時間: 13-1-7 02:26

作者: bbforever    時間: 13-1-7 02:46

音標學校會教咗先架麻,自己返屋企溫習下就得啦!
五線譜音符都難搞啦!咪ㄧ樣要識!
不過個樂理試,我見我識個d(ㄧ個P3,ㄧ個P4)都唔係ㄧ次過就可pass!
作者: momama    時間: 13-1-7 07:36     標題: 引用:熱門項目如游水,真係好大競爭!如果吾係好

原帖由 Jane1983 於 13-01-06 發表
熱門項目如游水,真係好大競爭!

如果吾係好有天份,或者小朋友好鍾意,花咁多時間練水去搏入名校,不如用 ...
贊成!其實中英數三科搞得好都唔容易,我都唔明點解咁緊張去學/操多樣音樂/體育。做得到固然好,做唔到就純粹浪費時間。

作者: yuenkw    時間: 13-1-7 09:06

社會上需要唔同種類的學校,滿足唔同人的需求。

正如有小朋友需要 d 教得深一 d 學校一樣。

作者: MCGC    時間: 13-1-7 09:13     標題: 引用:Quote:原帖由+Jane1983+於+13-01-06+發表熱

原帖由 momama 於 13-01-07 發表
贊成!其實中英數三科搞得好都唔容易,我都唔明點解咁緊張去學/操多樣音樂/體育。做得到固然好,做唔到就純 ...
因為神校通常要成績唔差加特異功能,雖然我個人仍然認為讀書叻應該點都好過神校畢業但讀書唔叻. 入大學淨睇成績,特異功能及奬項唔計,如果係李麗珊就例外,但佢中學時應無時間讀書.如冇太大天份,都係專攻讀書好啲.

作者: fire331221    時間: 13-1-8 11:42

咁樣推論即係入神校為乜?
不計成績,只求運動,讀神校只係幫助學校攞獎?
定係為人脈?社會地位?
我好唔明。
作者: kamosdad    時間: 13-1-8 12:25

fire331221 發表於 13-1-8 11:42
咁樣推論即係入神校為乜?
不計成績,只求運動,讀神校只係幫助學校攞獎?
定係為人脈?社會地位?

入神話學校可能是一種羊群心理, 以為入到就可以平步青雲!
有几多個想入名小的家長, 不希望子女將來可以入到心儀的大學?
不是每間神話學校都可以達到你的期望!!!

http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2422034&highlight=DBS%2BDSE

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5