教育王國

標題: 各女校在大家心目中的排名 [打印本頁]

作者: ABCdoreme    時間: 13-1-3 18:29     標題: 各女校在大家心目中的排名

事先聲明, 我不是想引起爭拗,只是本人真的不知各大女校的學術程度,所以想問一問大家, 以下各女校, 大家怎樣排列:
St. Mary
Marynoll convent
協恩,
德望,
St Paul Convent
聖心(私立部)

謝謝大家客觀意見

作者: Yanamami    時間: 13-1-3 18:53

中學就係禁, 小學差不多吧.....當參考.

嘉諾撒聖瑪利書院
瑪利諾修院學校(中學部)
瑪利曼中學
嘉諾撒聖心書院  
協恩中學

另, DSS:
SPCS > GH

From: khmama 2010中學排名

作者: cautionchan    時間: 13-1-3 19:07     標題: 回覆:各女校在大家心目中的排名

St Mary 甘高嗎,我以為兩間瑪記到德望先到佢Tim !

作者: cautionchan    時間: 13-1-3 19:09     標題: 回覆:各女校在大家心目中的排名

我想以為st Mary 一條龍,冇得收街外勁人,會低D Tim , 其余兩間瑪記好似直屬!an I rite ?

作者: munce    時間: 13-1-3 20:28

St Mary is always before Maryknoll, not only now, but also 30 years ago.

In the olden days ...
kowloon side top tier only 3 - DGS, St Mary and Maryknoll. 2nd tier - HY and GHS.
hk side top tier - Marymount and SPC. 2nd tier - SSGPS and 聖心.

Anyway, to me, all these 9 girls' schools are top schools, I will choose according to my family religion background.

Maryknoll, Marymount, St Mary, SPC, 聖心, GHS - Catholic
DGS, SSGPS, HY - Christian

作者: polarbearlee    時間: 13-1-3 21:10     標題: 回覆:munce 的帖子

是但一間都還神。

作者: cautionchan    時間: 13-1-3 21:15     標題: 回覆:各女校在大家心目中的排名

我都係甘話!

作者: Jane1983    時間: 13-1-3 21:28

agree,應該開心啦
作者: ANChan59    時間: 13-1-3 21:34

回復 munce 的帖子

I will choose according to my family religion background.

Agree

作者: yellowyan    時間: 13-1-3 21:36

http://m.rthk.hk/news/20120720/856382.htm

2012 年中學文憑試唯一女狀元。
作者: cautionchan    時間: 13-1-3 21:46     標題: 回覆:各女校在大家心目中的排名

有冇人知點樣搵小學pre s1 分數參考?

作者: CoffeeCake    時間: 13-1-4 08:50

我都係會選同自己家庭宗教一致學校!所以CHRISTIAN SCHOOL我有報,但不是最心儀。

另外,亦盡量不要我長途拔涉送女番學,校舍最好不要在鬧市,免得佢大個左放學成日想去行街。

作者: sadsam    時間: 13-1-4 09:01

其實好多學校成績都好好,當然什麼人也有。有D學校好低調。

http://the-sun.on.cc/cnt/news/20100725/00408_003.html
政情:阿人狀元囡囡返港實習暑假已到,好多香港留學生都乳燕歸巢,職工盟立法會議員李卓人個9A狀元乖女李適之(Justina)去咗美國讀大學,呢個暑假特登返香港實習。早排阿人為最低工資立法通頂開會三十小時,事後有fans送上一個花籃打氣,之後嚟立法會幫阿人搬花籃嘅,竟然係佢千金。
Justina中學讀瑪利諾修院學校,○八年會考做咗9A女狀元後,原本諗過「拔尖」報讀中大新聞與傳播學課程,但最後都係決定改去美國紐約大學修讀傳理系,開吓自己嘅眼界。Justina去到學習環境與香港好唔同嘅美國,成績依然出類拔萃,首年GPA攞到4.0,即相等於九十一至一百分嘅A級,證實佢唔係只識死讀書嗰種高分低能學生。

阿人話囡囡讀書咁叻,已經係對佢嘅最大回報,唔會好似有啲家長咁逼囡囡讀啲搵到多啲錢嘅科目,最緊要係佢自己鍾意。

為應屆會考生打打氣,請瀏覽on.cc 東方互動《放榜無限分2010》專輯
作者: sbux    時間: 13-1-4 09:15     標題: 回覆:各女校在大家心目中的排名

其實家長有無啟發子女多角度思維係好梗要,我相信李卓人一定做得到

作者: ha8mo    時間: 13-1-4 09:20

作者: CoffeeCake    時間: 13-1-4 09:25

讀MPS其實也有幾多人住附近的, GH 的我就不知道了。
作者: 四隻貓    時間: 13-1-4 09:26

sadsam 發表於 13-1-4 09:01
其實好多學校成績都好好,當然什麼人也有。有D學校好低調。

http://the-sun.on.cc/cnt/news/20100725/0040 ...

係呀, 有好多學校成績好好但有一部分人係唔知道0架.
e.g. 上智, 鄧顯, 林護...

不過一間學校既名氣唔一定係只睇成績而定既. 有d學校有其獨特既傳統同文化.
好似St Paul Co edu 公開試成績係好過DBS, 但好多家長會寧願揀DBS.

作者: munce    時間: 13-1-4 09:35

GHS, Maryknoll, SSGPS, HY are far from shopping center.

作者: 四隻貓    時間: 13-1-4 09:35

cautionchan 發表於 13-1-3 19:09
我想以為st Mary 一條龍,冇得收街外勁人,會低D Tim , 其余兩間瑪記好似直屬!an I rite ?

...
我之前都以為瑪利曼排位會高過St Mary.

0甘可想而知同St Mary 接龍既小學( St Mary + 天神) 對學生的要求一定相當高, 這樣才能保持中學部的成績.

作者: munce    時間: 13-1-4 09:41

St Mary girls - no make up, no idea how to attract boys, just study and study ...

Maryknoll girls - some of them will make themselves pretty so as to attract the boys next door ...

I am referring to secondary :)

作者: MrBeast    時間: 13-1-4 09:42

其實highlight d 狀元有冇意思呢? 邨校間中都有出,返而有時聽到人講某校出某類型的品格學生,我想知下個culture係點,當然名校的讀書風氣就唔使講。
作者: CoffeeCake    時間: 13-1-4 09:45

四隻貓 發表於 13-1-4 09:26

早年我在外國讀書,同房個勁人就係林護出來。 大學時,又有個拎好勁SCHOLARSHIP既同學,係荃灣官立中學出來的。
但有時家長選校不只看成績,還看學校”另類”級數 -- 其實,好多官津校成績都比果幾間神校好啊!
我明知自己女唔係神級人,做小池大魚可能我會無咁大壓力!

作者: ANChan59    時間: 13-1-4 09:47

回復 四隻貓 的帖子

同意,小兒自己選DBS不單是公開試成績,係因為多野玩,又玩得又讀得,他覺得過癮。
小朋友那裏會去想前途,網絡,世襲,這些是家長想法多一些。

讀落去又真係好玩,網上即時睇學界游泳賽及田徑賽,可以大庭廣眾請司徒華講六四,窒到劉慧卿要收回一些評論,挑戰官員言論,由於本港選舉發生種票,大改學生會選舉機制以防止種票。我看來又覺得唔錯,讀得上,入到中上大學就OK!

作者: munce    時間: 13-1-4 09:49

We are not rich family, hence will never consider DGS, Maryknoll, Marymount, GH. These ones have higher population of rich girls.

DGS and GH are too demanding, my colleague's girls got 90s average, but almost last in class ...

作者: CoffeeCake    時間: 13-1-4 09:52

MPS 同埋 GH,其實係一半半人家境好。始終係有一半學位拎出來抽,總不能專抽有錢人吧!
MPS 係有條”司機接”既放學隊,但坐交通工具既也不少。
作者: munce    時間: 13-1-4 09:55

始終係有一半學位拎出來抽,總不能專抽有錢人吧

I agree to this, but pls note that many rich people purposely move to Net 11 and Net 41 for lucky draw to get into MPS and MCS.

But never heard rich people purposely move to Jordan or Yau Ma Tei for lucky draw to get into St Mary.

作者: wootaitai    時間: 13-1-4 09:58

作者: munce    時間: 13-1-4 09:59

Heard that (don't know whether is true) some girls in DGS, SPCCPS, MPS, MCS have got private spa, escalator, drivers, ship, etc. When they travel to Europe, they will bring along private Eng and Putonghua tutors to learn at the spot!
作者: ha8mo    時間: 13-1-4 10:09

作者: CoffeeCake    時間: 13-1-4 10:13

ha8mo 發表於 13-1-4 10:09
你點知你實做大魚?

唔知架,不過入神校就必做小魚啫!
作者: CoffeeCake    時間: 13-1-4 10:17

munce 發表於 13-1-4 09:59
Heard that (don't know whether is true) some girls in DGS, SPCCPS, MPS, MCS have got private spa, es ...

有司機而家好平常了。
而家D人,可以有錢到難以想像的。
九龍站住既人都可以抽ST MARY呱(我唔熟果邊校網)?九龍站都充滿住有錢人啊!

作者: ha8mo    時間: 13-1-4 10:21

作者: cautionchan    時間: 13-1-4 10:22     標題: 回覆:各女校在大家心目中的排名

真係自己感覺 ,st Mary 真的好齌,其余兩間瑪記女生好像識打扮D定係smart d 俾人感覺!

作者: ha8mo    時間: 13-1-4 10:31

作者: cautionchan    時間: 13-1-4 10:33     標題: 回覆:各女校在大家心目中的排名

自己其實就prefer st Mary ,因一條龍同成績好,不過maryknoll and mps , 真是名氣大D,同D女outstanding d ! 或者因為佢地平均家庭月入高D,st Mary 其實好坦白,我都係3-4年前先認識佢

作者: cautionchan    時間: 13-1-4 10:36     標題: 回覆:ha8mo 的帖子

晤係wet 妹意思,而係出來個樣同感覺!Mary knoll and mps 識打扮都唔係wet 妺look 唔知有冇JM明我講乜呢!

作者: munce    時間: 13-1-4 10:43

Mary knoll and mps 識打扮 because their parents are richer so can buy them better clothes.
To me, St Mary girls are more down to earth. I know this school more than 30 years ago. My school has interaction with them, MCS and DG. At that time, the MCS and DG girls are quite inch and not polite.
作者: CoffeeCake    時間: 13-1-4 10:48

munce 發表於 13-1-4 10:43
Mary knoll and mps 識打扮 because their parents are richer so can buy them better clothes.
To me, St ...

如果有錢D家庭係識打扮D既原因(雖然我有朋友響呢D學校出來,都係講係呢個原因),咁黎緊幾年既ST MARY女都會打扮多D了!莫講話呢個網多左好多有錢人,而家生活質素高左,又好多人生一個小朋友,我估家長都願意花錢打扮下小朋友!唔係D童裝點可以越賣越旺!
作者: 四隻貓    時間: 13-1-4 10:53

可能係嘉諾撒會既學校比較嚴謹.所以學生比較純樸.

作者: cautionchan    時間: 13-1-4 10:58     標題: 回覆:各女校在大家心目中的排名

其實真的関打扮事,maryknoll and mps student 好似smart d and presentable d 個人感覺!st Mary ,都識打扮?但係網內毫宅已經起碼十幾年,並唔係呢三四年既事!

作者: CoffeeCake    時間: 13-1-4 11:02

網內豪宅係呢幾年才升呢做豪宅啫,一手買既,擎天當年都係4-500萬一個千幾呎單位喎!
呢幾年先買入既,計埋佢地生小朋友升學,等多幾年差不多了。
作者: 四隻貓    時間: 13-1-4 11:18

MCLIAN : I think you still have a hard choice if you get an offer from CKY. Right?

已經決定係CKY. 但幫自己作好心理準備, 話俾自己聽已經有間好好既學校, 如果下星期收CKY reject letter 希望自己都唔會太難過.

但....我今日開始好緊張.我覺得自己好貪心, 我真係好想收到CKY offer 呀.

作者: cautionchan    時間: 13-1-4 11:23     標題: 回覆:各女校在大家心目中的排名

四五百萬個時好貴, 呢家樓價升左jei ! 不過可能計捚結婚生仔,真的差不多!

作者: sadsam    時間: 13-1-4 15:18

四隻貓 發表於 13-1-4 09:26

所以做好自己最好~
作者: sbux    時間: 13-1-4 15:34     標題: 引用:Quote:四隻貓+發表於+13-1-4+09:26+係呀,+

原帖由 sadsam 於 13-01-04 發表
所以做好自己最好~
我係同林護同區但讀另一間 band 1中學,因為同區成日識好多林護人,佢哋都好憎學校嫁。。。因為淨係谷谷谷,雖然大家而家都有番咁上下成就,但都話唔會俾子女行呢條路,所以真係人各有志。題外話,我識一個林護仔喺學校眼中曳到不得了,逃學, 瞓覺,生事,但會考合埋眼都十六分,所以我唸資質都關事

作者: rai_fc    時間: 13-1-4 16:19

As a St. Mary’s old girl (from Primary to Secondary), I believe the students were down to earth at that time even though some of my classmates’ parents are professional like lawyers/medical doctors.  We may not be super good in dealing with boys or not those trendy type girls…….. most of my classmates are married and with kids + many have decent jobs as well.   After all, I think St. Mary’s is a good school to go … but it is more focus on academic and little creativity.  After 20+ yrs.., not sure what it is still the same now.
作者: Jane1983    時間: 13-1-4 18:11

sbux 發表於 13-1-4 15:34
我係同林護同區但讀另一間 band 1中學,因為同區成日識好多林護人,佢哋都好憎學校嫁。。。因為淨係谷谷谷 ...
近年開始留意教育,和朋友多聊,先發現真係好多地區名校,成績都好勁。佢地吾係household names,親戚朋友吾會識,但有實力,林護係其一,聖言都係。

作者: sbux    時間: 13-1-4 18:23     標題: 回覆:Jane1983 的帖子

我嗰個年代表(自己估幾耐), 林記F1已經有字典班,F1仔要帶牛津高階番學學查字典。因為我小學都係band1, 同學都係唔係入我嗰間就入林記,但亞媽礙於林記位置較雜( 以前嘅葵涌村係道友天堂), 所以揀另一間。所以話地區名校其實默默耕耘咗好多年,不過以前無互聯網所以只有同區或附近c9先知

作者: 786    時間: 13-1-4 19:08     標題: 引用:我嗰個年代表(自己估幾耐),+林記F1已經有字

原帖由 sbux 於 13-01-04 發表
我嗰個年代表(自己估幾耐), 林記F1已經有字典班,F1仔要帶牛津高階番學學查字典。因為我小學都係band1, 同 ...
你地講地區名校,我又搭訕先。

我旁邊兩位xx師同事都是林護出品,做得佢地同事,我自己都是沙田區曾肇添出品。但如果可以,我想女讀瑪記、仔讀喇記。唔係母校唔好,但女人都最鍾意靚嘛!瑪記夠古典,喇記夠大又有大泳池又有大球場!

作者: sbux    時間: 13-1-4 19:18     標題: 引用:Quote:原帖由+sbux+於+13-01-04+發表我嗰個

原帖由 786 於 13-01-04 發表
你地講地區名校,我又搭訕先。

我旁邊兩位xx師同事都是林護出品,做得佢地同事,我自己都是沙田區曾肇添出 ...
但你兩個同事係咪老實型? 我見大部分仔都係成面暗瘡有頭油嘅,但我識嗰班就係林記壞份子,即係精懶人

作者: 786    時間: 13-1-4 19:25

sbux 發表於 13-1-4 19:18
但你兩個同事係咪老實型? 我見大部分仔都係成面暗瘡有頭油嘅,但我識嗰班就係林記壞份子,即係精懶人:happy ...

佢地係女仔... 一個仲係亞媽添... 我驚佢都上EK呀...
作者: 1773    時間: 13-1-4 20:24     標題: 引用:回復+munce+的帖子 I+will+choose+accordi

原帖由 ANChan59 於 13-01-03 發表

I will choose according to my family religion background.
x2

作者: 1773    時間: 13-1-4 20:27     標題: 引用:St+Mary+girls+-+no+make+up,+no+idea+how+

原帖由 munce 於 13-01-04 發表
St Mary girls - no make up, no idea how to attract boys, just study and study ...

Maryknoll girls - ...
我哋以前成日自嘲:DGS出叻女,Maryknoll出靚女,St Mary's出修女

作者: nlc775s    時間: 13-1-4 20:40     標題: 引用:Quote:CoffeeCake+發表於+13-1-4+08:50+校

原帖由 ha8mo 於 13-01-04 發表
咁你最適合係

住飛鵝山,然後送個女讀德望
嘩哈哈

作者: SamMom    時間: 13-1-4 20:52     標題: 回覆:wootaitai 的帖子

這幾間學校的Pre S1 排名如何?可否告之?謝謝!

作者: season_sincere    時間: 13-1-4 21:08

I think there are a lot of good girl schools in Hong Kong and it is quite hard to compare and contrast different schools because each has its own culture, value and background. I think the question that you may consider asking yourself while choosing which school is : Do you like the type of girls that are being trained at the end of the day?
作者: 786    時間: 13-1-4 22:20     標題: 引用:St+Mary+girls+-+no+make+up,+no+idea+how+

Maryknoll girls - ...
Maryknoll隔離boys中學似英華多過喇沙。當年英華仔斯斯文文,喇沙打仔多。而且,瑪記中學後門向牛津道,喇記中學在喇沙利道有些遠。

作者: 786    時間: 13-1-4 22:27     標題: 引用:Quote:原帖由+munce+於+13-01-04+發表St+Ma

原帖由 786 於 13-01-04 發表
Maryknoll隔離boys中學似英華多過喇沙。當年英華仔斯斯文文,喇沙打仔多。而且,瑪記中學後門向牛津道,喇 ...
當然英華搬左後,幾廿年之後的今天,都無咩聽聞呢d青春故事,也沒有聽聞其他男女band1隔離鄰舍如黃芴南、銀𨭎、賽馬會官中有取代這類故事主角之意。

作者: Jane1983    時間: 13-1-4 23:24

786 發表於 13-1-4 22:27
當然英華搬左後,幾廿年之後的今天,都無咩聽聞呢d青春故事,也沒有聽聞其他男女band1隔離鄰舍如黃芴南、銀 ...
呢d青春故事真係幾美好!只要吾好搞出個大頭佛,我都希望自己小朋友有這樣經歷?
作者: 786    時間: 13-1-4 23:28

Jane1983 發表於 13-1-4 23:24
呢d青春故事真係幾美好!只要吾好搞出個大頭佛,我都希望自己小朋友有這樣經歷? ...

無啦... 英華搬走左.... 其實英華書院熟瑪利諾修院中學多過喇沙熟佢地. 瑪記一些歷史照片都有提過同英華一些合作.... 但我唔覺得呢個年代仲有呢類歌仔故仔囉.....
作者: munce    時間: 13-1-4 23:38

Almost missed out St Clare, though secondary is not band 1A (I heard from someone), its primary is quite strong and tough.

I will include this one for the top 10 girls schools.

Another one which is very popular now is St Rose of Lima, but in the olden days, back in 30 yrs ago, I don't see it as a top girls' school.

作者: munce    時間: 13-1-4 23:47

I will rank it this way:

(1) DGS (but I don't like the girls' aggressiveness and too many rich ppl)
(2) St Mary
(3) (4) MPS and MCS - hard to say which one is better
(5) (6) SSGPS and SPC
(7) (8) (9) Sacred Heart, GH and HY
(10) St Clare
作者: 786    時間: 13-1-4 23:50     標題: 引用:回復+munce+的帖子 Almost+missed+out+St+

Almost missed out St Clare, though secondary is not band 1A (I heard from someone ...
英華林校長未做協恩校長前在聖羅撒教英文一段長時間。

作者: ukodelechan    時間: 13-1-5 23:07

My rank :

DGS, Marymount, Maryknoll, St. Paul's Convent, St. Mary's, St. Stephen's Girls, Sacred Heart, Good Hope, Heep Yun
作者: LittlePanda101    時間: 13-1-5 23:21     標題: 回覆:各女校在大家心目中的排名

My Ranking:
1) DGS
2) St.Paul Con , St Mary , Maryknoll, Marymount , Scared Heart
3) St Paul Sec, St Francis, St Stephen, Good Hope, HY, St Clare

作者: CounteSs    時間: 13-1-6 04:07

My ranking is as follows:

1. DGS
2. SPC
3. Maryknoll
4. Marymount
5. St Mary
6. St Stephen, Scared Heart, St Francis, Good Hope, HY, St Clare and St Paul Sec (those schoools are the same ranking for me that depend on religion, payable or non payable school fee, english or chinese school, culture and value etc.....

作者: behappydad    時間: 13-1-6 10:41     標題: 引用:St+Mary+is+always+before+Maryknoll,+not+

原帖由 munce 於 13-01-03 發表
St Mary is always before Maryknoll, not only now, but also 30 years ago.

In the olden days ...
agree, st mary is reaally good.

作者: cautionchan    時間: 13-1-6 14:30     標題: 回覆:各女校在大家心目中的排名

But mostly ,st Mary is behind maryknoll and marymount in most ppl eye ! But I don't know the reason behind !

作者: cautionchan    時間: 13-1-6 14:30     標題: 回覆:各女校在大家心目中的排名

But mostly ,st Mary is behind maryknoll and marymount in most ppl eye ! But I don't know the reason behind !

作者: Kafather    時間: 13-1-6 15:38     標題: 回覆:各女校在大家心目中的排名

For primary ranking:
1.DG
2. mcs, st mary
3. ghs
4. Spc
5. st stephen girl
6. mps
7. hyp
8. st fran
9. st clar

作者: Kafather    時間: 13-1-6 15:41     標題: 回覆:各女校在大家心目中的排名

7. SC and hyp

作者: munce    時間: 13-1-6 20:20

I can answer your question.

MCS and MPS are Eng primary schools whereas St Mary is Chi primary school. Nowadays, most parents, especially, "monster" parents like to go for Eng primary schools.

作者: munce    時間: 13-1-6 20:21

I have many GHS graduate friends and NONE of them will send or sent their daughters to GHS. They will rather choose SPC, MPS and SSGPS.
作者: Jane1983    時間: 13-1-6 20:25

What is the reason behind?
作者: GHcat    時間: 13-1-6 20:45     標題: 引用:I+have+many+GHS+graduate+friends+and+NON

原帖由 munce 於 13-01-06 發表
I have many GHS graduate friends and NONE of them will send or sent their daughters to GHS. They wil ...
I do not think so, I know many who do send their daughters to Good Hope, and their relatives also do the same.

作者: yslgirl    時間: 13-1-6 21:59

why not mention SRL or TL?
作者: Jane1983    時間: 13-1-6 22:12

yslgirl 發表於 13-1-6 21:59
why not mention SRL or TL?
呢兩間都幾好,不過應該吾夠之前講果d咁好。
作者: youma    時間: 13-1-6 22:27

My ranking is as follows:

1. DGS
2. SPC, Maryknoll, Marymount, St Mary
3. Ying Wa Girls, Belilos,
4. Good Hope, HY, Holy Trinity
5. St Stephen, Scared Heart, True Light (Yau Ma Tei)
6.  St Francis, St Clare and St Paul Sec, St Rosa Lima, Siu Ming, Canossa, St Catherine, Holy Family, etc.
作者: cautionchan    時間: 13-1-6 22:33     標題: 回覆:各女校在大家心目中的排名

TL stand for ?

作者: ANChan59    時間: 13-1-6 22:35

cautionchan 發表於 13-1-6 22:33
TL stand for ?
I guess True Light.
作者: CounteSs    時間: 13-1-6 22:49

真光小學有男生, 不是全女校
作者: c1234    時間: 13-1-6 22:51

是那間真光?大坑,油麻地or九龍塘?
作者: cautionchan    時間: 13-1-6 23:01     標題: 回覆:各女校在大家心目中的排名

大坑同Kwl 的有小學,但Kwl 的收男女,油麻地的是真光女書院,是中學來的!

作者: ANChan59    時間: 13-1-6 23:07

CounteSs 發表於 13-1-6 22:49
真光小學有男生, 不是全女校
咪係  "女校男生"
作者: 大餅王    時間: 13-1-7 00:08

所謂女校排名,好視乎論者既出身,D新界"里"最多支持DGS,馬利樂,醒馬利,HY同GH,點解呢?因為依D學校對佢地"accessable" 即可以到達及好似可以讀到咁。當中除左HY同GH,都冇幼稚園,咁小學可以放心坐校車,老遠都冇問題,D家長咪覺得有機囉! 久而久之, 越來越受吹噓!
反觀港島女校,一來大部分有幼稚園,要入名女校!, 基本上由幼稚園開始,你睇聖心,聖士反,聖加勒,聖保六,重有馬利萬, 聖方制,及另一聖保六嗰間聖馬咖哩大幼稚園,二來佢地吾多(少)收九龍新界人。因而做就大批失敗者,對新界人來説,港島女校"inaccessible" 所以比下去。

我(港島人)有親人在聖加勒幼稚園開始至中學,幾十元幼稚園學費,小學二三千英文小學,重有法文學! 物超所值。

聖心及聖士反D禮儀修養女到不得了,當然樹大有枯枝!

中西區3女校,灣仔4女校,有女入到已放心8成!

作者: CoffeeCake    時間: 13-1-7 08:34

ANChan59 發表於 13-1-6 23:07
咪係  "女校男生"

其實家長唔介意的話,個小朋友係有”SO”
因為男仔在小學階段其實一般同女仔有小距離,有成大堆強人,(男)小朋友有機學到野。
當然,亦有家長因這點擔心囝囝小朋友會唔會包尾。
但我見佢地男生升中都唔錯,所以可能正面既”副產品”作用大D。

作者: ANChan59    時間: 13-1-7 08:57

我唔介意女校男生,反而對升中一條隊對男生影響最大。大家試看看官津中學,及直私中學的男女生比例便知道。
作者: CoffeeCake    時間: 13-1-7 09:36

其實,女校男生真係無所謂,男校女生就驚D (我指除學術以外既擔憂!)
作者: BoBo-mum    時間: 13-1-7 10:59

大餅王 發表於 13-1-7 00:08
所謂女校排名,好視乎論者既出身,D新界"里"最多支持DGS,馬利樂,醒馬利,HY同GH,點解呢?因為依D學校對 ...

你的分析都幾新,但我不多認同.其實這些女校大多有聯繫中學,我會按他們中學的公開試成績來排其聯繫小學.
作者: mirage    時間: 13-1-7 11:08

計叻的小孩人數,住九龍新界會少過港島區?從另一角度看,港島區小孩人口增長慢,叻的小孩不夠,分分鍾遇上收唔夠叻的小孩。
作者: CoffeeCake    時間: 13-1-7 11:09

其實大家對排名都有自己一把尺。
成績應該係每個人都必考慮既野,而我就會考慮埋宗教,番學遠近問題。
重有,我絕對唔想讀人人都覺最TOP果間,因我肯定我女讀唔掂,變左我自卑!
作者: ANChan59    時間: 13-1-7 11:40

bbforever  你意思是女仔升中考或派都好過男仔?(有錯請指證)  發表於 23 分鐘前

正確!
作者: 四隻貓    時間: 13-1-7 11:41

BoBo-mum 發表於 13-1-7 10:59
你的分析都幾新,但我不多認同.其實這些女校大多有聯繫中學,我會按他們中學的公開試成績來排其聯繫小學 ...
要客觀, 還是要以連繫中學公開試/入大學成績去評定.
但標題係"各自心目中的排名", 就自然是各有各主觀睇法.

用新界香港區分又真係幾有趣. 好似我媽咪果d年代, 佢地會覺得住港島係高級d. 我覺得我媽既想法有點老套.
個人係高尚, 去到邊都會高尚啦.

作者: 四隻貓    時間: 13-1-7 11:49

CoffeeCake 發表於 13-1-7 11:09
其實大家對排名都有自己一把尺。
成績應該係每個人都必考慮既野,而我就會考慮埋宗教,番學遠近問題。
重有,我絕對唔想讀人人都覺最TOP果間,因我肯定我女讀唔掂,變左我自卑!

人人有自己喜愛, 都無一定答案既, 都係吹下水, 討論下.
又唔好妄自菲薄. 孩子有無限可能, 可能孩子係好有實力呢.
自己努力過, 問心無愧, 盡左力就得啦, 唔需要自卑.

作者: cautionchan    時間: 13-1-7 12:05     標題: 引用:bbforever++你意思是女仔升中考或派都好過

原帖由 ANChan59 於 13-01-07 發表
bbforever  你意思是女仔升中考或派都好過男仔?(有錯請指證)  發表於 23 分鐘前

係呀,以前升中條龍男女分開派,俾人話唔知乜野,好似性別不公平,所以變番一條隊,女仔在小學成績冇疑比男仔好,所以排名較前,因女仔早熟!以前中學男女各一半,呢家都難有呢支歌仔唱!

作者: CoffeeCake    時間: 13-1-7 12:08

四隻貓 發表於 13-1-7 11:41
要客觀, 還是要以連繫中學公開試/入大學成績去評定.
但標題係"各自心目中的排名", 就自然是各有各主觀睇法 ...

哈~~我覺得,我住港島,可以近D番工咋!
作者: cautionchan    時間: 13-1-7 12:16     標題: 回覆:各女校在大家心目中的排名

甘我想又不會港島名校喜收港島生,應該甘講,新界少去港島考!

作者: Jane1983    時間: 13-1-7 13:44

而家交通方便左,不過新界去港島都係幾遠,細路仔太辛苦就無謂
作者: CoffeeCake    時間: 13-1-7 13:45

新界去港島又真係要幾有毅力!
如果無校車/街車(而且幾常見!),交通安排會R爆你個頭。
作者: ANChan59    時間: 13-1-7 16:19

CoffeeCake 發表於 13-1-7 13:45
新界去港島又真係要幾有毅力!
如果無校車/街車(而且幾常見!),交通安排會R爆你個頭。 ...
中學還可以,小學似乎辛苦些。

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5