教育王國

標題: 好開心,收到聖道迦南取錄通知 :) [打印本頁]

作者: bo_chi    時間: 12-12-18 17:53     標題: 好開心,收到聖道迦南取錄通知 :)

有其他家長都收到電話通知嗎?
作者: jasonhelen    時間: 12-12-18 18:01

我都收到
作者: YuYuMother    時間: 12-12-18 19:31

恭喜!提早收聖誕禮物。
作者: SPJB    時間: 12-12-18 20:18

回復 YuYuMother 的帖子

我地都收到。你們會留位嗎?
會放棄大抽獎嗎?

作者: jasonhelen    時間: 12-12-18 21:27     標題: 回覆:好開心,收到聖道迦南取錄通知 :)

我不會大抽獎,因為囡囡很喜歡這學校,而且她的成績不算不好,博唔過

作者: bo_chi    時間: 12-12-18 21:33     標題: 引用:我不會大抽獎,因為囡囡很喜歡這學校,而且

原帖由 jasonhelen 於 12-12-18 發表
我不會大抽獎,因為囡囡很喜歡這學校,而且她的成績不算不好,博唔過

...
係呀!我都唔博大抽獎,希望大家有機會成為同班同學

作者: jasonhelen    時間: 12-12-19 09:23

回復 bo_chi 的帖子

係呀,萬一派左間不是心儀的中學,到時唔知點算,而且今年叩門位很少。
作者: bo_chi    時間: 12-12-19 10:32     標題: 引用:回復+bo_chi+的帖子 係呀,萬一派左間不是

原帖由 jasonhelen 於 12-12-19 發表

係呀,萬一派左間不是心儀的中學,到時唔知點算,而且今年叩門位很少。 ...
絕對同意!我呀仔成績一般,無特異功能,叩門機會微乎其微~

作者: jasonhelen    時間: 12-12-19 12:53

回復 SPJB 的帖子

你會不會考慮留位,定係大抽獎
作者: 柏媽    時間: 12-12-19 14:42

請問 小朋友個人portfolio 是英文還是中文.... 我都想試試
作者: SPJB    時間: 12-12-19 14:53

回復 jasonhelen 的帖子

我會留位
作者: SPJB    時間: 12-12-19 14:54

柏媽 發表於 12-12-19 14:42
請問 小朋友個人portfolio 是英文還是中文.... 我都想試試
我用中文
作者: 柏媽    時間: 12-12-19 14:56

SPJB 發表於 12-12-19 14:54
我用中文
Thanks, 面試是否用英文?? 請問大約問什麼問題
作者: SPJB    時間: 12-12-19 15:09

柏媽 發表於 12-12-19 14:56
Thanks, 面試是否用英文?? 請問大約問什麼問題

小朋友要讀一編英文文章, 跟老師談話都是全英文的, 是普通閒談, 沒有考什麼時事的問題.
小朋友見完就帶家長入一齊傾, 都係好普通傾計, 家庭學習方面都有.

作者: bo_chi    時間: 12-12-19 15:11     標題: 引用:Quote:柏媽+發表於+12-12-19+14:56+Thanks,

原帖由 SPJB 於 12-12-19 發表
小朋友要讀一編英文文章, 跟老師談話都是全英文的, 是普通閒談, 沒有考什麼時事的問題.
小朋友見完就帶家 ...
Yes! Same here

作者: 柏媽    時間: 12-12-19 17:05

回復 SPJB 的帖子

THANKS ^^  請問這間學校是 BAND 幾  ??
作者: SPJB    時間: 12-12-19 17:47

柏媽 發表於 12-12-19 17:05
回復 SPJB 的帖子

THANKS ^^  請問這間學校是 BAND 幾  ??

呢點我唔識答你. 按照khmama個表, 呢間係b3的, 但我相信學校正在升值中.
好似我兒呢啲2尾3頭的人, 對大抽獎實在沒信心, 迦南應該係一個不錯的選擇.
但我都見好多b2生入讀此校喎.

作者: gmaorky    時間: 12-12-19 17:52

係咪無下一輪收表呢
作者: 2bsma    時間: 12-12-20 08:18

我們昨天都收到電話!兒子是band1尾,不過第二次呈分試平時最高分的數學跌到七十幾分。做左邊緣人,應該拉到band2。剛同老公商量後決定會到聖道迦南註冊,不等大抽獎了,而且,我個仔超級鐘意聖道迦南,我們亦很喜歡學校。面試當天,學校安排妥善,校長、老師溫馨親切,校園又寬敞,最重要是他讀得開心!
不過只收到電話,未收到信!

請問各位媽媽,你們收到信未?我星期五下午有半日空,想去註冊,收到信的媽媽,請問要帶甚麼去?謝謝!

作者: SPJB    時間: 12-12-20 08:44

2bsma 發表於 12-12-20 08:18
我們昨天都收到電話!兒子是band1尾,不過第二次呈分試平時最高分的數學跌到七十幾分。做左邊緣人, ...

我地係同日收到信同電話的. 我而家在公司, 信在家.
我記得要交"小六學生資料表"正本同埋之前如果仲有文件未齊要補番, 留位費$2000.
同時要簽一份同意書放棄自行同統一派位.
你可以再打電話去問一問, 費事漏左文件又要行多轉.

作者: 2bsma    時間: 12-12-20 08:46

回復 SPJB 的帖子

謝謝你啊!
作者: SPJB    時間: 12-12-20 08:48

2bsma 發表於 12-12-20 08:46
回復 SPJB 的帖子

謝謝你啊!

不客氣! 以後多多交流.
係呢, 你地住邊區?

作者: jasonhelen    時間: 12-12-20 09:38

回復 2bsma 的帖子

22/12 - 5/1 才可以註冊
作者: 2bsma    時間: 12-12-21 13:26

我因為郵遞寄失信的關係 ,打電話到學校,他們說有名單, 可以今天去交錢了!
謝謝你們的資料!

我住在油塘區, 應該要轉兩程車,未決定路線!

作者: SPJB    時間: 12-12-21 14:00

2bsma 發表於 12-12-21 13:26

我因為郵遞寄失信的關係 ,打電話到學校,他們說有名單, 可以今天去交錢了!

明天才開始註冊呀!
我要放完假1月5日(deadline)先可以去註冊, 因為仲未同學校拎"小六學生資料表"正本.

作者: 2bsma    時間: 12-12-22 00:00

回復 SPJB 的帖子

我交了留位費了!即是九月份的學費.
作者: jasonhelen    時間: 12-12-23 10:56     標題: 回覆:好開心,收到聖道迦南取錄通知 :)

我通知了學校,學校話放假後才派小六資料正本給我囡註冊,所以我會放假後才註冊

作者: bo_chi    時間: 12-12-25 19:53     標題: 回覆:好開心,收到聖道迦南取錄通知 :)

請問大家嘅六年班上學期成績表出咗未?我見到封信話要帶埋去注冊。

作者: SPJB    時間: 12-12-26 09:33

成績表假期前出左,而家只欠'小六學生資料表‘正本,放假後問老師拎返就可以去留位。我唸最緊要在deadline前交留位費同簽同意書,其他文件後補應设問題。
作者: commy    時間: 12-12-26 10:41

我兒子面試未被取綠,佢成績係band1尾,我地撿呢間中學,因為我兒子好喜歡,但系面試時候,我兒子話自己有過渡活躍証,可能因為咁樣,所以唔收佢囉!今次考試成績都有AACC,有病佢都唔想,覺得這間中學有D  歧視囉  !聖道加南不配信念耶穌@@
作者: jasonhelen    時間: 12-12-27 14:55

回復 SPJB 的帖子

我個女果間仲未有呀,應該可以後補。
作者: emonmama    時間: 12-12-27 17:00

大家可唔可以講下,聖道迦南的校風如何呢? 謝謝!
作者: MUMMYSIK    時間: 12-12-27 18:09

我都想知校風?  

作者: bo_chi    時間: 12-12-27 18:53     標題: 回覆:好開心,收到聖道迦南取錄通知 :)

其實我都唔太清楚,都係自己喺open day observe到而覺得唔太差,見到D學生都乖乖地;另外呀仔班主任同埋補習老師都recommend 呢間學校,我諗都ok呱

作者: SPJB    時間: 12-12-28 08:58

回復 MUMMYSIK 的帖子

我都係喺'中學交流'那邊聽啲家長講校風幾好, 同埋都有朋友仔女讀緊, 大多數都係正面的回應, 而大部份小朋友都話讀得開心, 我仔又喜歡, 所以都決定唔玩大抽獎了.

作者: 2bsma    時間: 12-12-29 00:06

回復 emonmama 的帖子

我原本對聖道迦南沒有認識,亦沒有想過要報直資,後來因為同事的兒子今年九月份入讀,向我推介,令我很心動,詳情如下:
1.雙班主任,同事說自己內向的兒子很快融入學校生活,老師們的關心令他仔仔很快克服新生的恐懼.
2.學校氣氛融洽,各級各班的學生都可以一起玩,互相幫忙!
3.學習氣氛濃厚,他說以前兒子最喜歡看漫畫書,經老師引導下,現在手中拿著三國演義!他說自己見到有點眼濕濕.我當時叫佢咪誇張,他說你不會明白以前聲嘶力竭要兒子看書,在迦南個多月便逆轉過來的感動!

於是,我上網睇下資料,就報了兩間,一間福中,一間迦南!我個仔原本最喜歡福中(因為有泳池及來年IPAD教學),去聽了兩次講座。反而他對迦南沒有興趣,不肯去簡介會。

後來同一日面試,福中過五關斬六將,出來時他說好大壓力!個多小時後,到迦南面試,氣氛原全不一樣,校長、老師都很親切,談了很久!出來後,他立即坐在椅上祈禱,說希望入讀迦南!我問他如果兩間都收,讀哪一間?他說不用想--一定是迦南!

後來,我在baby kingdom見到幾位媽媽都收到取錄通知,過了幾天我們仍沒有消息,心想應該落空了!於是便專心看其他學校資料,準備自行!誰不知過了幾天收到學校來電問收到信了沒有,才知道寄失了!(後來一個星期後才到,應該是派錯信)

再看福中2nd in的面單,有幾位成績及操行比我兒子稍遜的同學仔入選了!我的兒子無份!哈哈!他說自己當日太緊張了,in完都覺得自己好差喎!應該無行!其實在迦南等in時,佢都好緊張,貼住我好裙腳.後來校長過來鼓勵他(全程用英文),他感到很親切,所以放鬆了不少!

現在打算報返一月五日的簡介會參觀學校(好似掉轉次序做),都幾好笑!

作者: Keithmama    時間: 12-12-29 00:25     標題: 回覆:好開心,收到聖道迦南取錄通知 :)

我仔仔今年中一,小學時老師話係B2中,但中文小學,初初都有D膽心,但讀咗幾個月見佢D英文勁咗好多,好多時同我地英語對答都冇問題,

功課方面亦自動自覺左好多(吾知関吾関大個左事),攪到我成日問佢係米讀得好辛苦

學校各科差不多個個星期都有Quiz或默書黎keep住進度(係科科都要),變相幫佢溫書

成績當然不可以同其他B1名校比,但校風不錯,亦相信係一間正增值嘅學校,仔仔愛返這學校亦係重點

作者: SPJB    時間: 12-12-30 11:28

我都有同感, 迦南interview時氣氛真的很輕鬆, 老師同仔傾計都係一啲生活或學習上的事情, 完全無好像考狀元般問時事, 常識等事情. 所以阿仔都很喜歡這間學校. 希望他讀得開心有自信.
作者: SPJB    時間: 12-12-30 11:30

回復 Keithmama 的帖子

好開心有過來人在這裡分享, 給我們這班新生家長打打強心針.
謝謝你!

作者: bo_chi    時間: 12-12-30 15:46

SPJB 發表於 12-12-30 11:30
回復 Keithmama 的帖子

好開心有過來人在這裡分享, 給我們這班新生家長打打強心針.
同意!非常多謝大家的分享 :)
作者: Komama168    時間: 12-12-30 19:08

Some of their students got into great trouble several years ago. You'd better check.
作者: haruhimiyuki    時間: 12-12-31 23:19     標題: 回覆:好開心,收到聖道迦南取錄通知 :)

我已寄了申請表去聖道迦南,但因為小學要到一月尾才有小六上學期成績表,所以要等埋成績表才可以interview!咁遲先in,好擔心冇位>

作者: SPJB    時間: 13-1-4 08:37

回復 haruhimiyuki 的帖子

昨天終於交齊文件, 簽了同意書, 交左留位費了.

作者: jasonhelen    時間: 13-1-5 12:59

今天我都交了留位費,簽了同意書,不過要後補六年級成績表
作者: 2bsma    時間: 13-1-5 20:14

To
Macusmama   我不懂回覆點評, 請原諒我在這回覆!

其實匯基我已經填了表, 不過作文未準備好,後來迦南收了,仔仔又喜歡,便不三心兩意了!

作者: bo_chi    時間: 13-1-5 22:01     標題: 引用:今天我都交了留位費,簽了同意書,不過要後

原帖由 jasonhelen 於 13-01-05 發表
今天我都交了留位費,簽了同意書,不過要後補六年級成績表
Me too!!

作者: rio    時間: 13-1-6 12:23

我想請問各位面試程序是怎樣?父母要一起去嗎?
作者: SPJB    時間: 13-1-6 12:33

回復 rio 的帖子

父母要去的, 因為小朋友IN完會同家長傾計的. 我見有啲只有父或母出席, 都不是問題, 最緊要有一位家長出席.

作者: bo_chi    時間: 13-1-6 13:56     標題: 引用:回復+rio+的帖子 父母要去的,+因為小朋友I

原帖由 SPJB 於 13-01-06 發表
回復 rio 的帖子

父母要去的, 因為小朋友IN完會同家長傾計的. 我見有啲只有父或母出席, 都不是問題, 最緊 ...
我老公要返工,所以面試嗰日係我同呀仔再加埋細女(小一)一齊去。

作者: 2bsma    時間: 13-1-6 14:23     標題: 回覆:rio 的帖子

小朋友先個別見。仔仔話全程用英文問佢一些學習上與家人的生活問題。然後讀一篇中文,一篇英文文章。之後邀請家長一齊面見,都是傾談一些教養及與學校信念配合問題。很輕鬆,不過傾很長,差不多九個字。

作者: 2bsma    時間: 13-1-6 20:40     標題: 回覆:好開心,收到聖道迦南取錄通知 :)

昨天到簡介會,聽到校長說重點培養學生的英文學習語言環境,故今年集中收band 1尾至band 2頭的學生,希望學生有一定的英文能力基礎。參觀時見d學生英文都好流暢,老師叫學生做野傾計都係用英文,牆上的海報、通告都係英文。我的兒子聽完,返屋企話都係要勤力d做公文,睇多d英文書先得。

作者: rio    時間: 13-1-6 23:17

謝謝各位既回覆!
另想間吓如果老公要返工,自己一個人去見會否失分?
我有一個煩惱,如果假設學校收(好像是接見後四、五天到通知?),而有很多直資是二、三月接見,小朋友未一定要放棄?
另這間學校是否屬於band2頭還是尾的band2?
麻煩各位!謝!
本人好喜歡這學校好有濃厚基督教氣氛,記得當天取表時,他們播放「愛是不保留」這首歌^^
作者: 2bsma    時間: 13-1-7 00:30     標題: 回覆:rio 的帖子

學校說面試人選是揀選適合的,學業50%,另外操行亦重視及提升了。我的兒子是band1尾邊緣人,有一個band2中的同學仔一齊交表,不過沒有面試機會。他的媽媽打算下星期有成績表再交多次,再試下。我亦鼓勵她再試,因為她的孩子很喜歡迦南。我的兒子也很想跟他再做同學!

我猜學校有想升banding的方向!(兒子的老師說去年收的學生大部分是band2頭至中,當然亦有band1,而少數band2尾的是操行及運動好的學生)你可以參考一下。

不過我認為現在是甚麼banding不重要,最重要的是我很認同rio你說的,我們都很喜歡那濃厚的宗教氣氛。在昨天的簡介會中,校長及副校分別介紹學校的整體方向時,就是強調基督的愛,本著引領孩子走當走的路為要。我聽完後很感動,因為我的工作很忙,兒子現在的小學是一所靈育發展很好的學校,教導了他開心及失意時都會倚靠神。將來升讀迦南又是一所注重靈育發展的學校(昨天亦有學生在台上分享這一點),而且還有很多早會作訊息分享教導,中一至中六午膳亦要留在校內,所以我很放心讓孩子交給學校教導。我很有信心,孩子們能有較正確的方向發展。

儘管在未轉英中前的評論未理想,但我相信在李博士的帶領下,學校很快便會成為一所正增值的學校。

作者: bo_chi    時間: 13-1-7 00:54     標題: 引用:謝謝各位既回覆!+另想間吓如果老公要返工

原帖由 rio 於 13-01-06 發表
謝謝各位既回覆!
另想間吓如果老公要返工,自己一個人去見會否失分?
我有一個煩惱,如果假設學校收(好 ...
唔使太擔心,我都係老公要返工,由我陪呀仔去面試(我重帶埋細女去,因為冇人湊),ok架,老師同校長都好nice~

作者: adrian媽咪    時間: 13-1-7 02:13

我前天講座才交表。等通知面試。
作者: SPJB    時間: 13-1-7 09:02

回復 rio 的帖子

Rio,

不用擔心, 我相信只有爸爸或媽媽陪同interview絕對不會影響的.

我亦有interview其他直資, 但都要3月先有結果, 同2bsma一樣, 既然迦南收了, 阿仔又喜歡, 就不三心兩意了.
祝你成功!

作者: SPJB    時間: 13-1-7 09:07

2bsma,

你昨天的簡介會跟我上個月聽的那個內容好似唔多同, 我無聽到校長講過收生的標準及有關課程的事情. 不過, 校長就好強調學校重視德育及靈育發展.

作者: SPJB    時間: 13-1-7 09:11

2bsma 發表於 13-1-6 20:40
昨天到簡介會,聽到校長說重點培養學生的英文學習語言環境,故今年集中收band 1尾至band 2頭的學生,希望學 ...

2bsma,
你兒子很乖呀! 我的還是懶懶閒, 我很怕他升上英中追不上呀

作者: jasonhelen    時間: 13-1-7 09:15

不用擔心,我都係得我一個陪阿囡去面試,唔係太大問題。
作者: rio    時間: 13-1-7 13:34

多謝妳們的回覆!
Thx
作者: 2bsma    時間: 13-1-7 14:47

回復 SPJB 的帖子

收生標準,校長都係講左對英文能力的要求及收生banding.而課程則是有英文科老師於台上講解,另外參觀時有科任老師講解.
作者: jasonhelen    時間: 13-1-10 17:27

學校派了自行表格,我應該點做?是否不用理會?定同學校講唔駛交?
作者: 2bsma    時間: 13-1-11 08:40

我兒子的班主任說遲d要交返小學,再轉給教育局.
作者: emonmama    時間: 13-1-12 17:48

因為住得唔太近學校,有無其他家長在放學時間去學校睇過,學生表現如何? 出左校門會唔會有D唔好既行為呢?想瞭解多些校風,希望大家可以分享下,thx!
作者: SPJB    時間: 13-1-13 11:55

2bsma 發表於 13-1-11 08:40

我兒子的班主任說遲d要交返小學,再轉給教育局.

! 嘜仲要交番份表比學校架咩, 我仲以為無用想掉, 都係留一留好啲.

作者: 進進媽    時間: 13-1-15 20:05

好開心!我也收到取錄通知(上星期六見),近期多了留意此校資料,雖然之前也有一些不好的傳言,但看近年好像漸漸有所改善,而且新校長好像很有心改革,最欣賞的是在interview的時候老師十分友善,學校有很濃厚的基督教氣氛,所以不作他想,決定注冊了,希望可以在網上和你們一班新丁S1媽媽多多交流,了解學校情況.
作者: SPJB    時間: 13-1-15 20:12

進進媽 發表於 13-1-15 20:05
好開心!我也收到取錄通知(上星期六見),近期多了留意此校資料,雖然之前也有一些不好的傳言,但看近年好像漸漸 ...

進進媽,
很高興認識你. 你們住那區呢? 返學方便嗎?

作者: 進進媽    時間: 13-1-15 20:35

SPJB,

我也高興認識你,我住油塘,交通不太方便,要轉二程車,
但我喜愛有校內午餐的安排,因見附近好像很小餐廳,
另外!聽聞此校七月份會有很多迎新活動,所以提提旅行
最好安排有八月
作者: kakajess    時間: 13-1-15 21:01     標題: 引用:好開心!我也收到取錄通知(上星期六見),近期

原帖由 進進媽 於 13-01-15 發表
好開心!我也收到取錄通知(上星期六見),近期多了留意此校資料,雖然之前也有一些不好的傳言,但看近年好像漸漸 ...
恭喜你!我也是上星期六見,那裡的老師好親切,校長也很好,我還未收到通知,不知能否考入

作者: SPJB    時間: 13-1-15 22:00

進進媽 發1115 2035
SPJB,也認識你,我住油塘,交不太方便,要轉二程車,
進進媽,要轉車又真係有點不方便,不過如果小朋友喜歡間學校巨地就唔怕架啦。
係呀!7月底開始有2星期涵接課程的。

作者: 2bsma    時間: 13-1-15 23:19     標題: 回覆:進進媽 的帖子

恭喜你!我都是住油塘,我查到早上有一架14D巴士,可以直接去到順利消防局,不過由6:45am開始得三班。但一程過都好!

作者: wksin    時間: 13-1-16 08:28     標題: 回覆:jasonhelen 的帖子

請問如收左,交幾多錢留位費?咁仲可以參加大抽獎嗎?

作者: SPJB    時間: 13-1-16 08:54

wksin 發表於 13-1-16 08:28
請問如收左,交幾多錢留位費?咁仲可以參加大抽獎嗎?

收左就要交$2000留位費, 即係9月份學費.
不可以參加大抽獎了.

作者: 進進媽    時間: 13-1-16 11:23

2bsma,  太好了!有直接車到,你也是下年S1嗎?到時可一齐番學。
作者: kikiwo    時間: 13-1-16 16:54

各位:我剛收到信,聖道迦南收了我個仔,,巧開心
作者: SPJB    時間: 13-1-16 17:39

kikiwo 發表於 13-1-16 16:54
各位:我剛收到信,聖道迦南收了我個仔,,巧開心

kikiwo,

恭喜!! 會簽嗎?

作者: bo_chi    時間: 13-1-16 18:02     標題: 引用:恭喜你!我都是住油塘,我查到早上有一架14

原帖由 2bsma 於 13-01-15 發表
恭喜你!我都是住油塘,我查到早上有一架14D巴士,可以直接去到順利消防局,不過由6:45am開始得三班。但一 ...
請問3班車嘅話,最遲班車幾點開出,由油塘地鐵開出嗎?

作者: kikiwo    時間: 13-1-16 18:14

我個仔成績不算 好,尤其是中文科但因為小一 至小三,在聖若瑟英文小學就讀,打好 了英文個底,英文科尚可見得人.有些人說這間是中中,但我打去學校問,他們說是英中.是怎的呢
作者: 進進媽    時間: 13-1-16 18:46

油塘開出
14D 6:45 6:55 7:05 三班車,開課前会考虑試搭一次预時間。
作者: bo_chi    時間: 13-1-16 19:00     標題: 引用:油塘開出+14D+6:45+6:55+7:05+三班車,開課

原帖由 進進媽 於 13-01-16 發表
油塘開出
14D 6:45 6:55 7:05 三班車,開課前会考虑試搭一次预時間。
Thank you, 進進媽!
我住藍田,咁可以試下呢架車返學

作者: SPJB    時間: 13-1-16 21:14

kikiwo 發表於 13-1-16 18:14
我個仔成績不算 好,尤其是中文科但因為小一 至小三,在聖若瑟英文小學就讀,打好 了英文個底,英文 ...

英中來的, 中一科目如下:

用中文教: Chinese Language, Liberal Studies, Chinese History, Visual Arts, Music, Physical Education, Biblical Knowledge, Life Education.
用英文教 : English Language, Language Across Curriculum, Mathematics (Core), Integrated Science, Social Studies, Information Technology, Food & Nutrition.

其實只係非主科用中文教, 其他都用英文教 (通識除外)

我覺得咁樣仲好, 返正係非主科, 輕輕鬆鬆用中文教仲好.

你可以去學校綱再了解一下.

希望幫到你.

作者: kakajess    時間: 13-1-16 21:21     標題: 回覆:好開心,收到聖道迦南取錄通知 :)

好開心!我今日都收到信la~我想問中文是普通話定廣東話?而通識是中文教,請問高中時會轉英文嗎?

作者: SPJB    時間: 13-1-16 22:40

回復 kakajess 的帖子

kakajess,以我所知,學校現在只有一班以普通話教中文,而且學校並设有開設普通話科,即係如果入唔到那班,就無機會接觸普通話了。呢點大家要唸清楚。至於通識,高中都仍然會用中文教,我知有D band1學校都係用中文教,呢點我返而接受,因為通識科本身已經難,如果再用英文教我睇怕會一舊雲。
以上资料如有錯漏,請更正。

作者: kakajess    時間: 13-1-16 22:48     標題: 引用:回復+kakajess+的帖子 kakajess,以我所知

原帖由 SPJB 於 13-01-16 發表

kakajess,以我所知,學校現在只有一班以普通話教中文,而且學校並设有開設普通話科 ...
多謝你回覆啊〜因為佢宜家小學是普通話教,上次面試老師話要廣東話讀篇文章。所以問問是否普通話,另外,想問問咁第時的文憑試通識科也是用中文考嗎?

作者: SPJB    時間: 13-1-16 23:05

通識科6年都用中文教, DSE當然都係用中文考啦。
作者: kakajess    時間: 13-1-16 23:38     標題: 回覆:SPJB 的帖子

Thx!!

作者: wksin    時間: 13-1-17 09:38     標題: 回覆:好開心,收到聖道迦南取錄通知 :)

收到通知的家長,請問大概的成績是brand幾?我仔是brand2b, 吾知有無機會?

作者: kokfun    時間: 13-1-17 10:06

回復 wksin 的帖子

2B 有很大機會, 我兒2C - 3A, 昨天收到通知可以入讀 ,  都是上星期六 interview 的.  他應該面試表現穩定.  可以一試.
作者: emonmama    時間: 13-1-17 17:51

我都收到取錄通知啦
作者: bo_chi    時間: 13-1-17 21:20     標題: 引用:我都收到取錄通知啦

原帖由 emonmama 於 13-01-17 發表
我都收到取錄通知啦
恭喜!!

作者: do-re-me    時間: 13-1-18 03:44     標題: 引用:我兒子面試未被取綠,佢成績係band1尾,我

原帖由 commy 於 12-12-26 發表
我兒子面試未被取綠,佢成績係band1尾,我地撿呢間中學,因為我兒子好喜歡,但系面試時候,我兒子話自己有 ...
慘,沒愛心的學校不讀也罷

作者: kkvicky    時間: 13-1-21 17:50     標題: 引用:Quote:原帖由+rio+於+13-01-06+發表謝謝各

原帖由 bo_chi 於 13-01-07 發表
唔使太擔心,我都係老公要返工,由我陪呀仔去面試(我重帶埋細女去,因為冇人湊),ok架,老師同校長都好ni ...
請問老師同家長面談時,要用英文定中文? Thanks.

作者: emonmama    時間: 13-1-21 18:48

大家知唔知今年聖道迦南有幾多學生報名,現在是否已經收哂生呢?
作者: kakajess    時間: 13-1-21 19:28     標題: 引用:Quote:原帖由+bo_chi+於+13-01-07+發表唔使

原帖由 kkvicky 於 13-01-21 發表
請問老師同家長面談時,要用英文定中文? Thanks.
中文

作者: emonmama    時間: 13-1-23 18:29

今日交左留位費,終於鬆口氣。
問過學校仍然可以申請,即仲未收滿額,唔知有幾多已經留位呢?
作者: Old_pama    時間: 13-1-23 22:47

真的值得開心嗎? 對我來說此話確實有保留,以我所見所聞只可說這學校的學生質素參差。

作者: SPJB    時間: 13-1-24 12:39

Old_pama 發表於 13-1-23 22:47
真的值得開心嗎? 對我來說此話確實有保留,以我所見所聞只可說這學校的學生質素參差。
...

為什麼不值得開心呢? 好奇怪!!
每間學校都有人喜歡有人不喜歡的, 要選擇合適小朋友的學校而又被學校取錄真的不容易,
這不是一間Band 1學校, 我亦同意你所講學生質素參差, 但睇到校長同老師都想攪好學校, 是用心的.
不是一定要Band 1 學校收才值得開心吧!!

作者: bo_chi    時間: 13-1-24 14:38     標題: 引用:Quote:Old_pama+發表於+13-1-23+22:47+真的

原帖由 SPJB 於 13-01-24 發表
為什麼不值得開心呢? 好奇怪!!
每間學校都有人喜歡有人不喜歡的, 要選擇合適小朋友的學校而又被學校取錄 ...
絕對同意你嘅講法!唔係band 1學校唔代表唔係一間好學校,而反過來,我覺得就算一間band 1嘅學校都會機會出到一D曳學生囉。

作者: Macusmama    時間: 13-1-24 17:41

有無人2/2見呢?
作者: SPJB    時間: 13-1-24 17:58

bo_chi 發表於 13-1-6 13:56
我老公要返工,所以面試嗰日係我同呀仔再加埋細女(小一)一齊去。

bo_chi,

我同你一樣, 都有個細仔, 都係小一

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5