教育王國

標題: 有冇人會讓小朋友同時入讀兩間分別AM及PM班的幼稚園? [打印本頁]

作者: pancake5354    時間: 12-12-12 23:19     標題: 有冇人會讓小朋友同時入讀兩間分別AM及PM班的幼稚園?

作者: Amymichelle    時間: 12-12-12 23:21

回復 pancake5354 的帖子

年年都有人問....唔怕得罪講句,叫你一日打兩份工得唔得吖:;pppp:
作者: pancake5354    時間: 12-12-12 23:28

作者: Amymichelle    時間: 12-12-12 23:42

Icic我個女淨係返上午班返到屋企食飽飽之後,個人已經攰到要即ZZZ,for一個3歲小朋友讀兩間幼稚園,可能有d人ok,不過一定唔係我個女囉!好辛苦lei...其實我都唔明呢班家長咩心態,可能怕蝕底....驚一間唔夠要讀兩間,如果有夜校,我相信一定都有人報
作者: CC_2010    時間: 12-12-13 00:00

回復 Amymichelle 的帖子

我like"夜校一定有人報"
作者: 阿豆豬    時間: 12-12-13 00:23     標題: 回覆:有冇人會讓小朋友同時入讀兩間分別AM及PM班的幼稚園

但我頭痕緊,因為我仔介左午睡好耐,全日都精力十足,琴日去迪士尼由點幾鐘出門口到十點幾返到全程自已行不停玩,我都就死佢仲可以玩到十二點半先肯訓,今朝九點幾起身,揾唔到全日如果唔返兩間消耗下佢d精力我怕我頂佢唔順

作者: pancake5354    時間: 12-12-13 00:28

作者: Macylau    時間: 12-12-13 00:33

返兩間的話等於兩份功課,勞作量double,學校活動double, 小朋友攰家長可能跟得仲攰!除非你選既兩間都係超開心學習!

如果佢精力無限不如比佢去學游水跳舞之類啦!消耗佢體力又可強身健體!
作者: 阿豆豬    時間: 12-12-13 00:36     標題: 回覆:pancake5354 的帖子

我想生多個,但呢個都搞到我好頭痛,唔明佢點解甘好精力,去迪士尼癲到我死忍烂忍先無咆哮佢,但我散哂

作者: giting    時間: 12-12-13 00:37

no need
作者: 阿豆豬    時間: 12-12-13 00:38     標題: 引用:返兩間的話等於兩份功課,勞作量double,學

原帖由 Macylau 於 12-12-13 發表
返兩間的話等於兩份功課,勞作量double,學校活動double, 小朋友攰家長可能跟得仲攰!除非你選既兩間都係超 ...
我唔係想迫佢學幾多,都係想揾一間開心學校返去玩,一間多d英文俾佢聽下,學下同人相處就ok....

作者: 阿豆豬    時間: 12-12-13 00:40     標題: 引用:回復+阿豆豬+的帖子 haha...+其實我亦面對

原帖由 pancake5354 於 12-12-13 發表
回復 阿豆豬 的帖子

haha... 其實我亦面對類似的問題, 老大精力旺盛, 加上老二剛出世, 更令我們分身乏術.. ...
但你仲有個細,要湊個大嘅返兩間要湊返學轉班會唔會仲煩,走黎走去?

作者: cky2009    時間: 12-12-13 01:06

我就唔會咁做,呀囡返pm既n返到黎食完茶點做完功課沖完涼已經好眼訓,
我想像唔到如果返完am已經好仲要返pm會有幾!
我囡囡都係精力充沛果d.但係返學返到咁就真係好辛苦 <-我個人認為
作者: Lingfung813    時間: 12-12-13 01:39

最後呢班返2間幼稚園的小朋友會...."自殺"
好快見報

作者: melody228    時間: 12-12-13 09:43

其實我係好奇同多口想問一句,就當個小朋友真係頂得順,唔駛瞓晏覺,中午換衫食飯問題解決到,同埋唔理有無學卷都好啦~
其實家長唔怕會被學校覺得對學校無信心所以要讀多間咩?唔怕小朋友被標籤咩?
作者: pancake5354    時間: 12-12-13 10:15

作者: luckypapa    時間: 12-12-13 10:20

我個女而家返緊兩間PN, AM係一間正規學校既PN class(9am-12nn), PM返緊另一間類似playgroup形式既PN (1.5小時), 而且每星期只返兩天。因為唔係每日都要返下午PN, 所以我地都決定俾阿女試下, 我地唔係驚蝕底, 而係未清楚阿女究竟返咩類型既學校好D, 因為一間係傳統學校, 一間係開心學校, 阿女又比較怕羞, 所以希望佢可以接觸多D其他人。so far而家都適應得幾好, 冇錯有兩日會比較趕, 但係可接受既程度。講真如果日日都咁我地絕對唔會俾佢返兩間。

純個人分享, 不喜勿插。
作者: bbkiuho1306    時間: 12-12-13 10:21

點解唔返一間FULL DAY呢?又可以學多D自理能力.. 又冇咁辛苦!
作者: luckypapa    時間: 12-12-13 10:24

PN唔係好多學校有full day class嘛
作者: pancake5354    時間: 12-12-13 11:24

作者: melody228    時間: 12-12-13 11:42

luckypapa 發表於 12-12-13 10:20
我個女而家返緊兩間PN, AM係一間正規學校既PN class(9am-12nn), PM返緊另一間類似playgroup形式既PN (1.5小 ...

好多謝你咁坦誠分享﹗
其實盡早知道小朋友適合d咩係好事,咁你諗住k1點?

作者: luckypapa    時間: 12-12-13 15:06

pancake5354 發表於 12-12-13 11:24
回復 luckypapa 的帖子

如果不是天天報到的話, 基本上與我們另外再搵課外活動亦差不多。故我亦不反對你的 ...

我都係咁諗, 當另一D課外活動。中間時間比較趕, 但都趕得切食飯既, 而且阿女又唔多午睡, 下午既class又可以有大人陪, 所以都ok.
作者: luckypapa    時間: 12-12-13 15:07

melody228 發表於 12-12-13 11:42
好多謝你咁坦誠分享﹗
其實盡早知道小朋友適合d咩係好事,咁你諗住k1點?
...

K1一定唔會啦~~
作者: lemontrees    時間: 12-12-13 17:16

其實視乎你能否有幸找到合適的兩校就近,如同時近家更好

你可以找一些無功課,一些不用家長太參與的學校就無問題。

我大女現已六年級,當年豪無功課壓力,入讀的小學亦是別無他求的

但小女兒就無有這樣的幸運了,現時在PN班。

其實只是香港的幼稚園質素不全面,且未能提供全日服務及小休安排,使他們不用在家看電視,因我是working mom.

作者: minirat    時間: 12-12-13 17:49

我絕對唔會!
作者: vhpiglet    時間: 12-12-13 18:12

最怕小朋友適應唔到怕左番學,心理影響最大。

唔同學校校風,教法也不同,老師態度唔同。我知有小朋友適應不到有情緒問題...

何苦呢??其實同要個女嫁兩個老公有咩分別...

唔好高估小朋友既耐力。佢地咁樣係摧毀緊個小朋友,呢啲野要大些先見到遺害。

番學同課外活動係唔同既,學校係有校規有制度! 仲有,你會唔會同學校講你番兩間?
作者: vhpiglet    時間: 12-12-13 18:21

A學校:愉快學習,老師寛鬆
B學校:嚴緊同谷,老師管得緊

每日咁攪法,小朋友點適應??情緒實出問題~~~
作者: flopsybunnies    時間: 12-12-13 18:23     標題: 回覆:阿豆豬 的帖子

我有朋友個仔和你小朋友一樣, 所以讀兩間。

作者: fellow    時間: 12-12-13 23:43     標題: 回覆:有冇人會讓小朋友同時入讀兩間分別AM及PM班的幼稚園?

我知有人返3間添,因3間都係好學校!

作者: pancake5354    時間: 12-12-14 00:05

作者: love822rita    時間: 12-12-14 00:34     標題: 回覆:有冇人會讓小朋友同時入讀兩間分別AM及PM班的幼稚園

唔好令個小朋友咁可憐可以嗎?因為家長既期望,因為家長小時候無機會學/做的事情,現在硬塞俾自己小朋友,因為見其他小朋友做得到,都同樣認為自己小朋友一定得,又或是怕輸給別人的孩子,一個小小的人仔,專注力是有限的,如果,家長因為工作,因為想多一間學校去教育小朋友(硬要塞爆小朋友的時間便叫充實??),認為有時間剩便是浪費時間,其實家長們,本身有無反思,為什麼要帶小朋友嚟呢個世界?為著與別人無了期的比賽嗎?p.s.要+返句不喜勿

作者: chacolmom    時間: 12-12-14 01:30

wow...how to make time for 3 KG's?  saturday too?
作者: 梅山路人    時間: 12-12-14 02:46

一人兩間,所以話現在的學位更緊張了
作者: vhpiglet    時間: 12-12-14 09:53

所以我明白為何有小學生壓力大到跳樓....

第時Kinder都頂唔順

醒下啦,全港幾十間好學校~~~~~
作者: prettydora    時間: 12-12-14 10:44

作者: fasic88    時間: 12-12-14 10:53

回復 prettydora 的帖子

你计落好似有30-45min nap,如果nap 唔够就炒醒,又或者不是立刻就能睡着就又要起来...
作者: ashleycece    時間: 12-12-14 10:56

如果每個小朋都讀兩間KG,我唸真係有人會無書讀,惡性遁環,令入到心儀KG既機會減低,最終變成朱門酒肉臭 路有凍死骨,咁又何苦呢?
作者: bbblo    時間: 12-12-14 12:18

小朋友最想做咩? ......................玩
玩真係完全無好處, 真係少少玩既時間都唔比小朋友?
童年過左就無, 唔好扼殺佢地最快樂既時間!
作者: vhpiglet    時間: 12-12-14 12:26

託兒同上課係唔同架!
番兩間學校,2套校服2套教材2種學習方法~~~
我以前會去唔同學校,幼稚園做野,眼見每間學校教法都唔同!!

EG
1.有些學校唱完歌先食茶點
2.有些學校坐好就食
番2間,小朋友咁細個都唔知點先正確~~~
幾時做1.?幾時做2.?

家長,你明唔明個問題係邊。明唔明小朋友點解好易有情緒問題?

唔係$,唔係學位,唔係時間問題咁簡單!

作者: vhpiglet    時間: 12-12-14 12:34

幼童日讀兩校 學券制荒唐

24.1.2011

九龍塘公園涼亭變更衣室
本報記者於九龍塘及九龍城一帶的公園或露天籃球場視察,發現一批家長及傭人在中午時分,接其子女或少主放學後,迅即帶同他們到附近公園,邊拿出飯盒餵學童進食午餐,邊替他們更換另一間幼稚園的校服。其中,九龍塘一個公園的涼亭,更出現六名幼稚園學童集體脫下身上的校服,當眾換上另一間幼稚園校服的「奇觀」,令涼亭頓化身成兒童更衣室,相類似的現象同樣出現在附近停泊的私家車內。

在現場所見,小朋友被成年人舞得似洋娃娃般,短短的一小時內,小小年紀的學童脫衣穿衣,隨即進午飯,忙得不可開交,亦有部分小朋友似乎經已熟習了這種上下午上課的模式,完成整個換衫食飯過程後,有空餘時間在公園涼亭與其他小朋友玩耍。

香港教育專業人員協會幼兒教育發言人翁巧香指出,自學券計劃推出後,愈來愈多家長因「怕執輸」而為子女同時報讀兩間半日制幼稚園,「佢哋多數會報一間私立獨立幼稚園,等小朋友學多啲英文,同時又報一間有學券資助嘅,就會覺得無嘥到張學券」,但她形容家長此舉猶如「虐待」子女,令子女疲於奔命的結果「因加得減」,更有小朋友一個月後「捱唔住」選擇退學。http://orientaldaily.on.cc/cnt/news/20110124/00174_001.html
作者: maggiemai77    時間: 12-12-14 12:46

我覺得呢個年紀的小朋友最需要的是休息,戶外活動(親近大自然)和親子時間(例如親子閱讀和遊戲)。我覺得呢d野同課堂學習一樣重要,就算小朋友翻學頂得順,翻到屋企到斷氣拉,邊有時間同daddy&mammy 相處啊,我見過我朋友個女讀兩間,有一日同我地吃晚飯knock out 左。。。雖然吾系我家事,但我都忍吾住講左兩句,我知道半年後,佢停左下午個間幼稚園,其實,真系有必要嗎?
作者: vhpiglet    時間: 12-12-14 14:42

回復 maggiemai77 的帖子

Thanks for your reply in this topic!

希望家長知道呢啲安排對小朋友既影響啦~~

作者: picture    時間: 12-12-14 15:03

I think only the parents know well if the kid needs two kindergartens.

Suppose the kid is always hyperactive with too much energy to spend and there isn't enough resources at home to cater for the amount of attention required to handle the kid, putting him in another kindergarten and treat it like a day care centre could be an option.

作者: baby_2013    時間: 12-12-14 16:16

個人意見。。。。我好反對返2間學校的。。。

先吾好講體力上能否應付;但返學既目的,吾單單係學習書本知識/語文/溝通/社交,也要小朋友對學校有歸屬感,責任感。。‘呢間學校好開心‘, ’我既學校‘, ‘我既位’, ‘我同學’,‘我的老師,‘我好鐘意學校’’。。。如果返2間,叫小朋友如何是好?

小朋友返學吾係‘打發時間’甘簡單,請有意返上下午2間學校既家長,好好考慮清楚。。。

作者: Heyheyjoyjoy    時間: 12-12-15 06:55     標題: 回覆:有冇人會讓小朋友同時入讀兩間分別AM及PM班的幼稚園?

或者父母現在可試試趁放假用半個月跟子女模仿同時上上下午班的生活,比紙上談兵有親身感受。

作者: Heyheyjoyjoy    時間: 12-12-15 06:55     標題: 回覆:有冇人會讓小朋友同時入讀兩間分別AM及PM班的幼稚園?

或者父母現在可試試趁放假用半個月跟子女模仿同時上上下午班的生活,比紙上談兵有親身感受。

作者: mama122909    時間: 12-12-15 07:25

我覚得唔係幾好,因小朋友會很混亂,不同老師有不同教法,你叫佢跟邊個好?咁快要小朋友見人做人,見鬼做鬼?
作者: chichiho    時間: 12-12-15 09:15

我有同事安排個仔上午讀Anfxxxx,lunch 就喺九龍塘嘅公園食,坐一陣就下午讀有學券嘅local class,最後係點呢,成個人呆呆"濟濟",學完嘅野無一樣識得做同講返出嚟,因為佢已經太累,吸收唔到
作者: chichiho    時間: 12-12-15 09:16

我有同事安排個仔上午讀Anfxxxx,lunch 就喺九龍塘嘅公園食,坐一陣就下午讀有學券嘅local class,最後係點呢,成個人呆呆"濟濟",學完嘅野無一樣識得做同講返出嚟,因為佢已經太累,吸收唔到
作者: baby_2013    時間: 12-12-15 10:05     標題: 引用:我有同事安排個仔上午讀Anfxxxx,lunch+就

原帖由 chichiho 於 12-12-15 發表
我有同事安排個仔上午讀Anfxxxx,lunch 就喺九龍塘嘅公園食,坐一陣就下午讀有學券嘅local class,最後係點 ...
日日Lunch都係公園食!好可憐

作者: Lingfung813    時間: 12-12-15 10:55

chichiho 發表於 12-12-15 09:16
我有同事安排個仔上午讀Anfxxxx,lunch 就喺九龍塘嘅公園食,坐一陣就下午讀有學券嘅local class,最後係點 ...
Poor children !
作者: prettydora    時間: 12-12-15 11:09

作者: kaitathk    時間: 12-12-15 11:14     標題: 回覆:pancake5354 的帖子

咁不如去讀寄宿學校 包全日係咁讀書

作者: emilyckh    時間: 12-12-15 12:39

個時有個學生,返兩間幼稚園。佢下午上堂好冇精神,之後同佢媽咪傾先知佢返兩間。

個小朋友冇精神,有時會有唔開心情緒,同小朋友唔close好cold。同小朋友傾過,佢話鍾意上午間學校老師同學。點解會咁?因為佢上午有精神,下午已經累…
之後我同個家長講返兩間個小朋友好辛苦,上午個間仲要搭校巴,又冇得睏晏覺,仲要適應兩間學校既教學模式。我地建議佢返全日。

好彩最後個家長都聽話,同佢報全日。返左3/4個學期就退學,雖然唔搭得個學生,但真係為佢好~
作者: 2859isa    時間: 12-12-16 17:19

返全日班好過啦~!到時攪到小朋友唔鍾意返學重麻煩~~有啲家長又話想小朋友多啲語言環境,所以返兩間幼稚園,有人建議佢比小朋友返playgroup學英文,又話佢中文都未識學咩英文呀~!既然係咁,係屋企自己教中文米得囉~!使咩返兩間學校咁辛苦

作者: Ononma    時間: 12-12-16 17:56

唉! 我係九龍塘街坊,多年來見盡不少返兩間幼稚園的小朋友,係商埸食飯,係商塲toilet 換衫,匆匆忙忙咁,有時仲倦到一路行,一路合眼訓,工人姐姐拉住佢地行,簡直瘧待!

有次見到真係想影底佢send 比佢亞媽睇吓,為咩呢? 真係會發達咩?!
作者: gillgillkwok    時間: 12-12-16 18:29

作者: ohdearcarol    時間: 12-12-16 20:22

唉....有d小朋友進度慢, d媽媽就覺得不如谷下等佢快d, 有d小朋友自小好叻, d媽媽又覺得佢既然學得咁快, 唔好嘥.
其實我都明白各位媽媽既苦心, 不過我自己覺得小朋友係屋企同Daddy Mami 相處既時間, 學野係最快既...因為開心呀嘛....與其返兩間咁辛苦, 不如諗下點樣善用同小朋友一齊既時間好過.
況且, 點解成日覺得返學果d先叫學野啫? 平時生活上仲多野學啦....其實除左語境(可能有d家長真係support唔到), 除此以外, 幼稚園教既野咁簡單, 其實全部都可以係屋企再補充, 駛乜double咁學, 所以, 如果純粹為左語境而忽略小朋友生活、休息、玩樂既時間, 最終小朋友講野超晒班, 出到街乜都唔識, 咪仲攪笑?
我寧願俾小朋友晏晝瞓到飽晒, 夜晚自己同佢睇下書, 傾下計, 玩返夜d, 起碼佢開心, 我又開心.
P.S. 我有d好奇, 就算小朋友精力無限, 又返上晝, 又返下晝, 夜晚都攰掛? 乜唔駛親子時間既咩?
作者: JC_mami    時間: 12-12-16 20:37

回復 prettydora 的帖子

其實語言的學習遲有很多補求方法,最有效是家人生活中不斷的鼓勵和教導。但香港的小孩很多時候都由外籍庸工照顧,日常生活中英夾雜。
很容易造成兩頭不到岸的情況,尤其是男仔,因為他們天生發展比較遲。
真心建議你不如全職照顧子女,他們一定突飛猛進。
總比返兩間幼稚園好。

作者: Jayann    時間: 12-12-19 03:25

嗰次去飲,有個媽媽笑笑口話佢個女讀兩間幼稚園,上午讀銅鑼灣間St Paul, 下午讀衛理堂,貪佢無功課比個女玩下。

我地成枱聽佢高談闊論點解要讀兩間學校,當然一黎就解釋個女好好精力唔駛訓...一路講,佢個女一路無出過一粒聲,之後佢媽咪有事行開陣,我坐佢隔離,細細聲問佢:「妳咁返學真係唔怕累咩?無功課做架?」小妺妹答:「累...因為好多功課做,不過媽咪開心,所以返。」我一聽完呆左...陰公。

作為媽媽,無論小朋友平時出去玩幾多精力都好,佢係去玩,唔駛用腦架!比著我返工唔駛用腦,放工個樣一定無咁殘啦...各位媽媽,唔好再比理由自己去幫小朋友報兩間學校,幼兒嘅成長唔係單單建立喺學業上,亦唔好覺得下午揀間Happy School就代表個B返去hea三個鐘唔會累,Happy緊學校都有課程要跟,有功課要做!妳估N班嘻嘻哈哈咁又一日?K1-3係有規定嘅課程要跟架...

希望各位考慮/已經報讀兩間幼稚園嘅父母,好好諗下我講嘅嘢,唔好成日用「為小朋友好」做擋箭牌,做個負責任嘅父母唔係夾硬塞一大堆嘢比小朋友,就叫mission completed, 妳係要幫佢過濾,從而揀選最好嘅比佢去咀嚼,去消化,妳地明嗎...?
作者: cheung_chit    時間: 12-12-19 08:17     標題: 回覆:Jayann 的帖子

講得好,但要仔女返兩間的父母,好多認為自己仔女天生異稟,係唔使休息訓覺都應付自如,所以係唔會有你講的問題,你的說話佢地聽唔入耳的。

作者: ashleycece    時間: 12-12-19 08:36

先搶學位再折磨自己小朋友,損人而不利己,各位主公請三思
作者: 細姨姨    時間: 12-12-19 08:44     標題: 回覆:有冇人會讓小朋友同時入讀兩間分別AM及PM班的幼稚園

點解唔直接報全日呢?唔好咁變態啦!小朋友都辛苦

作者: Jayann    時間: 12-12-19 13:17

回復 細姨姨 的帖子

因為全日位好少,亦唔多學校有,再者in全日班時,學校都好睇個小朋友自理能力方面有幾強先會考慮,入全日仲難過入上午班。
妳知宜家大部分父母都當正個B係皇帝,呀B跌一下,父母婆婆公公個慘叫聲仲淒厲過跌左落火坑

作者: maggiemai77    時間: 12-12-20 11:07

我都希望有呢個想法ge家長三思,吾好將自己的想法和期望強加輿一個只得3歲無能力反抗ge 小朋友!!!
作者: wchow10    時間: 12-12-20 15:49

DEL

作者: pancake5354    時間: 12-12-20 22:10

作者: bb8608    時間: 12-12-20 22:34     標題: 回覆:有冇人會讓小朋友同時入讀兩間分別AM及PM班的幼稚園

I know a boy studies 2 KG n full of activities on weekends. His mum always says he doesnt need to sleep. But I see his dark circle looks like a panda. I really dont know if it is really the boy doesnt need to sleep or the mum doesnt let him sleep

作者: juicelau    時間: 12-12-20 22:38     標題: 引用:I+know+a+boy+studies+2+KG+n+full+of+acti

原帖由 bb8608 於 12-12-20 發表
I know a boy studies 2 KG n full of activities on weekends. His mum always says he doesnt need to sl ...
佢媽可能係后母

作者: webpaupau    時間: 12-12-21 03:37     標題: 引用:Quote:原帖由+bb8608+於+12-12-20+發表I+kn

原帖由 juicelau 於 12-12-20 發表
佢媽可能係后母
形容得好。為何教子女的責任全交給學校。

作者: bb8608    時間: 12-12-21 15:13     標題: 回覆:juicelau 的帖子

Ha ha, what a joke!

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5