教育王國

標題: 2012-2013我的小朋友這麼差的成績點選屯門中學請大家教路 [打印本頁]

作者: cindysky    時間: 12-12-12 23:06     標題: 2012-2013我的小朋友這麼差的成績點選屯門中學請大家教路

小兒就讀屯門李金小學現是小六生,成績非常差全級145人,小兒考130名,小五下學期分己報
小六上期報分些還有一次,還有下學期報分,本人好希望大家幫幫我指教一下本人應點選BAND2-BAND3中學,還有如果現在開始補習追得到成績,那可有機會選間BAND2頭嗎?THX ALL

作者: cindysky    時間: 12-12-13 03:21

請大家幫幫忙
作者: BearBear_ma    時間: 12-12-13 09:49

平均分多少?
作者: cindysky    時間: 12-12-13 21:27

五年級下學期平均分第一次是43.58,第二次是40.67  六年級上學期第一次考試平均分是51.32  謝謝幫忙

作者: smallfoothk    時間: 12-12-13 22:37

屯門區一定冇叩門位,好好用自行選band 2 school,直資天水圍有幾間可選,boy多在中學才開竅,還有如果現在開始補習追得到成績,那可有機會選間BAND2頭嗎?可但難,因屯門區冇叩門位BAND2頭定很搶手,要找好私人補習為上.

作者: cindysky    時間: 12-12-13 23:06

謝謝你的解答啊!可有屯門BAND2學校名單好讓本人作自行參考嗎?謝謝 勞煩了你 ^^自行本人可幫小兒考BAND2頭或尾!!
作者: lcwz01    時間: 12-12-13 23:45

李金約有50%嘅學生係band1生,即係頭70名。而band2生約有30%,約在70至110名。要考band2頭學校似乎困難D。就算入到都好辛苦。現在首要係考好餘下嘅試,然后試下band2c嘅學校。
作者: cindysky    時間: 12-12-14 00:23

謝謝你的回答,那自行時都是選2C好一點?不要選2A?又要勞煩解答.好對不起我是一個很多問題你家長,望見諒!!
作者: VanessaMeMe    時間: 12-12-14 00:34

妳小朋友有無特別叻的技能, 如音樂或運動等, 有些學校喜歡收這些學生。
作者: sumheima    時間: 12-12-14 01:39

cindysky 發表於 12-12-14 00:23
謝謝你的回答,那自行時都是選2C好一點?不要選2A?又要勞煩解答.好對不起我是一個很多問題你家長,望見諒!! ...

試下屯門祟真和呂祥光,雖然機會唔算大,但試就有機,唔試就一定無.
作者: cindysky    時間: 12-12-14 03:51

好多謝你的解答請問崇真書院校風好嗎?自行本人是不是不好博[size=15.333333015441895px]譚伯羽中學,可選兩間,大家覺得我可博嗎?thx
作者: mirage    時間: 12-12-14 08:27

譚伯羽是屯門區緊接四大成績最好的中學,啊仔band 3成績,自行去等同自殺。你搵間band 2尾band 3頭校風好的中學,希望佢中三前唔好學壞算la
作者: cindysky    時間: 12-12-14 09:25

回復 VanessaMeMe 的帖子

只有在學校成績表上體育科是全級第一,專題研習15/146
作者: cindysky    時間: 12-12-14 09:27

回復 mirage 的帖子

多謝你解答
作者: sumheima    時間: 13-1-17 20:34

cindysky 發表於 12-12-14 03:51
好多謝你的解答請問崇真書院校風好嗎?自行本人是不是不好博譚伯羽中學,可選兩間,大家覺得我可博嗎?thx ...
或者試下聖公會呂明才,我有親戚係到教書,話同學都幾乖,成績應屬b2中.

作者: kellybbb    時間: 13-1-18 08:12     標題: 回覆:2012-2013我的小朋友這麼差的成績點選屯門中學請大家教路

過路一問,點解可以咁快知屯門無扣門位?

作者: 701003    時間: 13-1-18 09:20     標題: 回覆:2012-2013我的小朋友這麼差的成績點選屯門中學請大家教路

你哋唔好咁假啦!樓主唔係要揾安慰下化,平均分唔合格,band 3頭自行都唔會要啦!仲叫人試band 2:;pppp:要讀書後來追上,band 3學校一樣可以!咩成績入咩程度中學,係最適合!建議樓主唔忿氣入band 3的話,可放棄自行派位!等第三次呈分考好d,博升到band 2尾,到時統一派位頭兩志願填band 2c!
如果呈分無信心upgarde,咁自行搵間校風純的band 3試下

作者: carchu12    時間: 13-1-18 11:33

有位舊朋友個女,她小學小四時,由荃灣一名校,因成績未理想,所以轉左入來繼續(唔記得校名),現升左中二,在平安福音就讀。她說該校校風唔差,老師亦有愛心。她女在此校重拾了不少自信,個人識諗左。
建議樓主在未交表前,午餐及放校時段去了解下d校生既表現。我自己就沒有留意,以上都是同朋友傾開先知。
希望樓主亦要了解,小朋友除讀書外,有時自信、社群都好重要。

作者: bbalex    時間: 13-1-18 12:52

cindysky 發表於 12-12-13 21:27
五年級下學期平均分第一次是43.58,第二次是40.67  六年級上學期第一次考試平均分是51.32  謝謝幫忙
...
你亞仔六年級d成績都有進步, 我覺得鼓勵下佢再加把勁, 吾好放棄, 吾好灰心,

下次呈分試考好d有好多學校都鍾意有進步既學生,加上你亞仔鍾意運動,
應該係有一股鬥心, 只係未發揮出來, 加油啊 !!

作者: cindysky    時間: 13-1-18 13:32

謝謝大家的意見,謝謝大家分享心得,也謝謝大家的鼓勵,現在我和兒子都一起加油向下一次呈分試上呀!!好衷心多謝各位
作者: jk67jk    時間: 13-1-18 13:47

回復 cindysky 的帖子

上兩次呈分試已經排名在 Band 3 中, 其實第三次呈分, 名次要追到差不多Band 1尾/Band 2頭, 才有機會將次第排名平均值升上 band 2。
所以, 努力仍是必須, 做人點都不可以自我放棄。
但選校亦要緊慎, 始終, Band 3 學生在第二輪的統一派位, 不要太進取去選 band 2; 若不, 極有機會派出你選擇的30志願外。 找間平平實實、校風純樸的 Band 3 中學會隱陣D.

作者: 701003    時間: 13-1-18 13:55     標題: 引用:回復+cindysky+的帖子 上兩次呈分試已經排

原帖由 jk67jk 於 13-01-18 發表
回復 cindysky 的帖子

上兩次呈分試已經排名在 Band 3 中, 其實第三次呈分, 名次要追到差不多Band 1尾/Ban ...
必須面對現實才可展望將來打好基礎勝過好高鶩遠

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5