教育王國

標題: 沙田蘇淅公學 [打印本頁]

作者: 嵐嵐21    時間: 12-12-11 08:43     標題: 沙田蘇淅公學

大家有乜意見?
作者: 鋒媽    時間: 12-12-11 09:10

星期六我有去OPEN DAY. 校舍超舊. 學生儀容一般. 校長幾NICE, 師資NO.1[(校長說)因用全港最TOP的老師], 這是我個人那天的感覺.
作者: Moliz    時間: 12-12-11 11:23     標題: 回覆:沙田蘇淅公學

我都聽個幾間學校簡介會,個個校長都講到自己學校有幾好?不能盡信!

作者: bigmonster    時間: 12-12-11 11:28

我見到其中一間課室的女同學趴曬在桌上, 有的在操場上大唱karaoke, 好似校風無想像般好‧還有是toilet不大清潔。
作者: 嵐嵐21    時間: 12-12-11 12:29

我又係聽完講座,覺得好多資源.
作者: candytl    時間: 12-12-11 12:40

鋒媽 發表於 12-12-11 09:10
星期六我有去OPEN DAY. 校舍超舊. 學生儀容一般. 校長幾NICE, 師資NO.1[(校長說)因用全港最TOP的老師], 這 ...

蘇浙校舍30年, 叫作超舊, 附近的曾記, 沙培, 呂中又叫乜呢? 佢兩個大操埸沙田中學冇邊間有就真.
作者: bkmummy    時間: 12-12-11 12:50

candytl 發表於 12-12-11 12:40
蘇浙校舍30年, 叫作超舊, 附近的曾記, 沙培, 呂中又叫乜呢? 佢兩個大操埸沙田中學冇邊間有就真. ...
請問蘇浙是否會加建一新教學大樓, 如是, 請問會是幾時開工及完工呢?

作者: candytl    時間: 12-12-11 13:06

bkmummy 發表於 12-12-11 12:50
請問蘇浙是否會加建一新教學大樓, 如是, 請問會是幾時開工及完工呢?

聽見校長係咁講, 冇講幾時完工, 暫沒見開緊工.
作者: peggy    時間: 12-12-11 13:24

鋒媽 發表於 12-12-11 09:10
星期六我有去OPEN DAY. 校舍超舊. 學生儀容一般. 校長幾NICE, 師資NO.1[(校長說)因用全港最TOP的老師], 這 ...
係沙田既中學大部分都超過 2x - 3x年 , 得沙祟是新校 ,
作者: mrs.so    時間: 12-12-11 13:25

曾記都35周年校慶!
作者: 嵐嵐21    時間: 12-12-11 14:23

唔知這處有無蘇淅家長呢?
作者: tao7113    時間: 12-12-11 16:10

回復 candytl 的帖子

你說得對,其實蘇浙校舍已經不錯了,我和先生周日去看過,觉得球场很大,休息的地方也干净,有几个学生在围着做功课,很安静。
作者: October    時間: 12-12-11 17:10

校風怎樣, 壓力大嗎?
作者: 蝦碌媽咪    時間: 12-12-12 00:06

蘇浙是否全個中學階段都係普教中?因我問過培英普教中只係初中,到高年級因為準備應付高考而會用番廣東話.
作者: kitbebe    時間: 12-12-12 14:16

呂中都舊啦, 一樣咁多人揀!! 蘇浙考DSE成績公佈左, 係沙田top three
作者: bkmummy    時間: 12-12-12 15:56

kitbebe 發表於 12-12-12 14:16
呂中都舊啦, 一樣咁多人揀!! 蘇浙考DSE成績公佈左, 係沙田top three
請問咁沙田top2係邊間?

作者: ddkaka    時間: 12-12-12 15:59

蝦碌媽咪 發表於 12-12-12 00:06
蘇浙是否全個中學階段都係普教中?因我問過培英普教中只係初中,到高年級因為準備應付高考而會用番廣東話. ...

蘇浙是全個中學階段都係普教中的....
作者: ddkaka    時間: 12-12-12 16:01

kitbebe 發表於 12-12-12 14:16
請問DSE中文係咩呀?
作者: kitbebe    時間: 12-12-12 16:09

bkmummy 發表於 12-12-12 15:56
請問咁沙田top2係邊間?

以DSE成績計, 第一曾記, 第二聖羅撒.
作者: ddkaka    時間: 12-12-12 16:10

嵐嵐21 發表於 12-12-11 14:23
唔知這處有無蘇淅家長呢?

我朋友個囡讀緊中四, 佢話讀得幾開心, 可能同佢close d 果班同學都幾乖, 所以佢話個囡上咗中學乖咗同生性咗....
作者: bkmummy    時間: 12-12-12 16:34

kitbebe 發表於 12-12-12 16:09
以DSE成績計, 第一曾記, 第二聖羅撒.
請問可以喺邊度睇埋打後嗰d呀?

作者: ruha    時間: 12-12-12 16:59

認識朋友個囡現就讀沙蘇中一, 呢間係佢阿媽堅持選擇 (唔係佢心儀中學), 雖然佢成績很好, 但就讀得好唔開心, 同學仔相處又唔好 !  佢想同阿媽講要中二轉校 ! 見佢咁辛苦, 真係覺得要考慮小朋友的想法, 聽佢地講多啲 ! 成績固然重要, 但都要考慮小朋友的適應能力!
作者: 杰杰媽媽    時間: 12-12-12 17:02

bkmummy 發表於 12-12-12 16:34
請問可以喺邊度睇埋打後嗰d呀?
http://chichipapa.pixnet.net/blog/post/94304118

部分有

作者: longfung    時間: 12-12-12 17:17

candytl 發表於 12-12-11 12:40
蘇浙校舍30年, 叫作超舊, 附近的曾記, 沙培, 呂中又叫乜呢? 佢兩個大操埸沙田中學冇邊間有就真. ...

沙田BAND 1英中只有沙崇, 林裘謀校園較好, 其他沙培, 呂中, 曾記都是又舊又細! 環境真是強差人意!

但估不到蘇淅有72%學士位, 比呂中的55%高出咁多, 可能中文教得好所以入得好!

作者: 嵐嵐21    時間: 12-12-12 17:29

上星期參觀完林裘謀它的校舍都是比較細
作者: 嵐嵐21    時間: 12-12-12 17:32

沙培同蘇浙的校舍我又唔覺又舊又細
作者: kitbebe    時間: 12-12-12 20:05

ruha 發表於 12-12-12 16:59
認識朋友個囡現就讀沙蘇中一, 呢間係佢阿媽堅持選擇 (唔係佢心儀中學), 雖然佢成績很好, 但就讀得好唔開心, ...

請問是否普通話跟不上成績很好應該讀到band 1中學??
作者: bkmummy    時間: 12-12-13 00:24     標題: 引用:Quote:candytl+發表於+12-12-11+12:40+蘇浙

原帖由 longfung 於 12-12-12 發表
沙田BAND 1英中只有沙崇, 林裘謀校園較好, 其他沙培, 呂中, 曾記都是又舊又細! 環境真是強差人意!

但估不 ...
點解今年蘇浙咁勁既

作者: ruha    時間: 12-12-13 22:17

kitbebe 發表於 12-12-12 20:05
請問是否普通話跟不上成績很好應該讀到band 1中學??

不是!佢小學已經用普通話教中文,普通話程度甚高!好似係與同學仔及老師問題,佢話經常俾同學仔蝦!讀得唔開心!

作者: gloriamimi    時間: 12-12-30 03:21

我个仔而家读紧沙蘇中一,我见佢读得好开心,又轻鬆。工课唔太多,老师都几nice。其他家长話沙蘇中一,中二会较轻鬆,中三开始才谷。
作者: 正能量    時間: 12-12-30 15:26

我仔是沙蘇中三, 都很開心,不是太辛苦呀

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5