教育王國

標題: 請學之園&民生家長指教 [打印本頁]

作者: kktsk    時間: 12-12-9 06:19     標題: 請學之園&民生家長指教

你會點選擇?

BACKGROUND:
大仔一月B去年今年揾學校都OK,讀緊學之園PN 上午班...理論直升..但今年竟然考到民生K1上午班...

家有細佬今年龍年五月B...

心儀自己母校津校(小學,有20分,有D機會入)..暫不打算考直資如陳守仁...就算本區大抽獎學D學校都還可以

學之園:
1.細佬易D跟住入..
2.中文英文語文好
3.讀緊覺得學校樣樣都幾好
4.近屋企

民生:
1.一條龍

疑問:
1.得85%民幼上小學,上中學又不完全100%..REALLY龍校?...學之園好好地轉咩鬼?!
2.細佬跟住入機會微
3.學之園不明文規定:兄姊K1走,弟妹唔會入到...(其實好合理...我明學校立場)細佬龍年仲要唔係大仔兩年後揾學校好辛苦
4.哥要民生等於叫細佬唔好學之園
5.民小係直資,如果K3話讀,冇得自行考心儀母校小學(陳瑞祺喇沙...有中學BACKUP)

請指教..謝

作者: moneydog    時間: 12-12-9 07:46     標題: 回覆:kktsk 的帖子

學之園,因爲近,課程銜接到小學,最緊要是你不會上民小呢。

作者: purpleLover    時間: 12-12-9 08:34

學之園!咁大抽獎你都接受到,民小對你來講好似唔係咁吸引!
作者: BoDingMaMa    時間: 12-12-9 08:59     標題: 回覆:請學之園&民生家長指教

學之園,仲有個細佬跟尾,學之園一定收返,但民生有家姐阿哥讀緊都唔一定收架,加上你又吾target民小,不過你要有信心20分大抽獎入得返你母校喎

作者: lsm219    時間: 12-12-9 09:29     標題: 回覆:請學之園&民生家長指教

學之園

作者: kktsk    時間: 12-12-9 10:40

thanks very much for advice...any other comments?
作者: breadbb    時間: 12-12-9 11:22     標題: 回覆:請學之園&民生家長指教

學之園啦 好似穩陣d

作者: babyfei    時間: 12-12-9 11:28

學之園對哥哥及細佬都有利, 最緊要小朋友讀得開心, 梗係學之園啦 !
作者: carmensamso    時間: 12-12-9 11:53     標題: 回覆:請學之園&民生家長指教

LH la
MSC is not your cup of tea,

作者: HauMiranda    時間: 12-12-9 12:09     標題: 回覆:請學之園&民生家長指教

如果你target母校而唔係民小,讀學之園好好地地當然留番喺學之園。學之園課程有歷史,雖然你唔係target直資,學之園既課程有助銜接小一。相反,民幼剛退出學券,課程成效還未確定。我都係學之園家長,認識有家長上年由學之園轉去民幼,他都係一心讀民小先轉。比較之下,佢都覺得學之園課程係一流。其實你係用家,如果你好滿意學之園,又有心儀小學,我會建議你留低。除非你唔滿意學之園,民小收你都會讀,咁你就去民生啦!

作者: JC_mami    時間: 12-12-9 12:13

如果妳不打算留低民小,不如揀學之園啦!
我有親戚同樣是k1由學之園轉去民幼,
佢都話lh的教學和語文優勝很多。
作者: kktsk    時間: 12-12-9 13:51

真係好多謝各位
作者: kktsk    時間: 12-12-9 14:00

其實我又唔係唔鍾意民小,不過好鍾意學之園(太多好COMMENT),相反少D知道同認識民小的好處...唔想麻木追求龍校而放棄自己所知有良好信譽的學之園...想最好俾個仔...(大家都明)

如果人人都話民小好...咁民小有中學BACKUP又冇咩理由唔要...而且兩年後唔駛煩揾小學...

ANYWAY,衷心多謝各位幫忙...

作者: easyview    時間: 12-12-9 15:07     標題: 回覆:kktsk 的帖子

你意思係唔係已经揀咗民生?我同你一樣,心大心細緊

作者: sbux    時間: 12-12-9 15:29     標題: 引用:如果妳不打算留低民小,不如揀學之園啦!我

原帖由 JC_mami 於 12-12-09 發表
如果妳不打算留低民小,不如揀學之園啦!
我有親戚同樣是k1由學之園轉去民幼,
佢都話lh的教學和語文優勝很 ...
其實我真係覺得好難揾到一間同LH 比,語文、語程同家校合作都係無得彈

作者: matma    時間: 12-12-9 15:48     標題: 回覆:kktsk 的帖子

如果你有20分抽津校,可以帶埋龍年細佬入津校,不用選民幼,民小是傳統私小,以前民幼程度淺,上民小追功課很辛苦,今年轉冇學劵,但課程成效未知,民小預留180—200個位給民幼,如民幼扣除英普只有150個民幼上民小,即二個收一個,半龍,出去考直資成績一般。但學之園學術和語文強,基礎好,老師和自訂課程及video 都好吸引又進取。如果津校收,每月不用交三千多元小學學費,投放在興趣班,數目可觀。細仔又安全。民幼k 3九月尾已有民小取錄承諾書要簽,如果參加派位,會被小學部取消留位。你的情況,學之園比較可取,打好底又可以參加派位,萬一不成功,學之園考直資的成績亦很耀眼。

作者: kbi    時間: 12-12-9 16:00     標題: 回覆:請學之園&民生家長指教

學之園真的咁好嗎?LH英普是小囡到現時為止惟一的offer,但老公帶亞囡去完interview之後,佢話印象麻麻,佢有d保留,請賜教。

作者: bobosasa999    時間: 12-12-9 16:05

你List出來的,已一面倒傾向學之園,其實自己已經比左答案自已。不過兩間都是好學校!
作者: sbux    時間: 12-12-9 16:49     標題: 引用:學之園真的咁好嗎?LH英普是小囡到現時為止

原帖由 kbi 於 12-12-09 發表
學之園真的咁好嗎?LH英普是小囡到現時為止惟一的offer,但老公帶亞囡去完interview之後,佢話印象麻麻,佢 ...
Interview 一年先做一次,仲要一年比一年多人,學校有閃失一D 都唔出奇,教學才是學校專長

作者: oooasis    時間: 12-12-9 18:49

讀生不如讀熟。
如果小朋友讀的開心,一般我唔會轉校。
作者: kktsk    時間: 12-12-9 18:54

i haven't decided...juz really say "thank you" for u all from my heart....being crazy after knowing MS offer, haha
作者: easyview    時間: 12-12-9 20:14     標題: 回覆:matma 的帖子

點解話“如民幼扣除 英普只有150個民幼上民小”,民幼個60個英普班的有無得上民小的?

作者: matma    時間: 12-12-9 20:31     標題: 回覆:easyview 的帖子

因為民小一年級有六班每班四十人,打算開兩班普通話教中文,其他班照舊廣東話教中文,英粵班好難入普教中的兩班,相反英普班就好大機會收番,因為兩班升兩班,仲有位收外來英普強的學生。

作者: breadbb    時間: 12-12-9 21:36     標題: 引用:其實我又唔係唔鍾意民小,不過好鍾意學之園(

原帖由 kktsk 於 12-12-09 發表
其實我又唔係唔鍾意民小,不過好鍾意學之園(太多好COMMENT),相反少D知道同認識民小的好處...唔想麻木追求龍 ...
我同你一樣 唔係特別鍾意民小 research過之後太傳統 所以都係揀返自己first choice索性唔睇封信 (其實我未收到信,諗住叫老公掉左佢)雖然我都知未必收 但多一事不如小一事 所以唔睇嚕

作者: kktsk    時間: 12-12-10 03:31

信都唔睇你係得喎!!
作者: easyview    時間: 12-12-10 07:05     標題: 回覆:breadbb 的帖子

其實你點解要考呢,排對交form都排得辛苦啦

作者: LWL1212    時間: 12-12-10 07:06     標題: 回覆:breadbb 的帖子

我都同老公講左你個方法!佢話好提議!因為我係好煩既人!

作者: amphen    時間: 12-12-10 08:52

我都好鐘意lh, 呀女好慢熱, 佢同我地都好鐘意學校... 老師有心, 課程有系統, 又高透明度!
但我諗住target 直資/ 私校, 所以覺得有MSC 安全d, 又擔心呀女又再適應過, 唔知民生有冇咁多耐性引渡佢, 同適唔適合佢....

我地係MSC alumni, 好多同學畢業返母校教, 佢地話學生普遍都係乖過出面....  我地以前都唔係100%直升, 但機本上OK, 都會入返小學.  
作者: aphek    時間: 12-12-10 09:30     標題: 回覆:請學之園&民生家長指教

我想話,學之園唔一定收返細佬妹架

作者: YTCsophie    時間: 12-12-10 11:53     標題: 回覆:請學之園&民生家長指教

作者: kktsk    時間: 12-12-10 18:15

點解考?問得好,我冇諗過佢會考到,仲要上午班,我做亞媽辛苦排隊攞FORM預佐啦(我O個日發燒TIM),考下當同佢練INTERVIEW好過上面試班....

而家OK好開心...我都知LH唔一定收細佬/妹...而民生又冇話唔俾細佬考,我諗多佐啫...

民生小學其實程度如何我都未好好了解....

作者: kktsk    時間: 12-12-10 18:16

不過我知民生小朋友好乖...

作者: JC_mami    時間: 12-12-10 18:37

請問有沒過來人從lh轉去民幼的家長可給點意見。
我都煩惱應否轉去民生,而且是上午班。
但阿仔真是非常喜歡學之園,
但眼見小一選校那邊的情況,真讓人擔心。
作者: Ruth0329    時間: 12-12-11 23:04     標題: 回覆:JC_mami 的帖子

我都同你一樣有相同offer,滿意学之園,但经過K1的interview大戰怕怕再撲小学,心怡CKY... 但有民生backup 去考又冇禁大壓力。

作者: Ruth0329    時間: 12-12-11 23:07     標題: 回覆:Ruth0329 的帖子

但另方面又党得阿女活躍,民小唔知識唔識合

作者: barrybbmami    時間: 12-12-11 23:55

我想講我識得有兩個小朋友上午返LH, 下午返MS。LH 學術上好好,MS 有backup 又吾會放棄
作者: ottomum    時間: 12-12-12 13:31

My son left LH to MSC after he finished his PN, as we targeted MSP (which is different from your case).  LH is a very good kg but it cannot compare with MS's campus and its all round activities.
My son is now in MSP.  The school is very traditional but which gives a very good learning foundation.  It is true most of MP students are quite well discipline.
**BTW, I also want to tell you that it may true that LH will not accept your second kid if the first one left.  We applied LH for my second son in case MS did not accept him.  However, LH did not accept my second son even he performed good in the interview. (He was praised by the interviewer)
作者: angielam10    時間: 12-12-12 16:29

回復 barrybbmami 的帖子

crazy:;pppp:
作者: Ruth0329    時間: 12-12-12 18:20     標題: 引用:我想講我識得有兩個小朋友上午返LH,+下午返

原帖由 barrybbmami 於 12-12-11 發表
我想講我識得有兩個小朋友上午返LH, 下午返MS。LH 學術上好好,MS 有backup 又吾會放棄 ...
小朋友唔駛休息咩?

作者: sbux    時間: 12-12-12 19:08     標題: 引用:Quote:原帖由+barrybbmami+於+12-12-11+發

原帖由 Ruth0329 於 12-12-12 發表
小朋友唔駛休息咩?
佢哋會話佢都介咗午睡喇,喺屋企咪又係對住工人,番下學咪又係同小朋友玩,總之一定有支持理據嘅

作者: aloha_samuel    時間: 12-12-12 20:24

番兩間真係太辛苦啦!況且呢兩間幼稚園都係比較谷,K1還可以,但上到K2之後多功課做,點搞呀
作者: pochacco1994    時間: 12-12-13 17:18

回復 JC_mami 的帖子

我同你的情況一樣, 好鍾意 LH, 但又担心轉去 MS 小朋友唔適應, 但 MS 又有小一 back up, 真係好難決擇.
作者: Ruth0329    時間: 12-12-13 18:14     標題: 回覆:pochacco1994 的帖子

我都一樣, 但我家小孩好動, 民小係咪真係好傳統? 可能不適合

作者: JC_mami    時間: 12-12-13 18:32

回復 Ruth0329 的帖子

民小是非常傳統的學校。
作者: skwan2703    時間: 12-12-16 07:27

其實家長可以參考LH及MS 升小一的結果再作決定,
利益申報:本人是LH K3 的家長,對LH所施予小女的教育及訓練一向有極高的評價,而在小女的私小與直小的結果公布後,這一評價更升至遠超我及我家人預期之外的高,特別由於本人工作極之繁重而根本對小女預備小一無甚準備,所以才更會給小女的私小及直小的結果嚇呆.基本上我都對我的在教育界的同工強烈推介LH而他們也在不同的地方得到相同的結論,可惜的是LH位不多,他氜的子女也考不到,(說笑而且)要是樓主要放棄LH,可否在此公告一聲讓其他人可以申請。
作者: Insect2    時間: 12-12-16 11:06

我都係煩緊係Lh同Ms之間的決擇. 其實同大家都一樣對LH 的各方面都好滿意, 唯一擔心的係怕小朋友升小問題. 怕佢考唔到直資學校到時候大抽獎又唔理想. 如果有民生backup就唔駛咁大壓力, 不過就要靠自己係背後發功幫小朋友考試. 好難取捨!
作者: easyview    時間: 12-12-16 11:17     標題: 回覆:請學之園&民生家長指教

我放咗LH了,考慮到幾年後小一的競爭,一年難過一年,有個backup ,心都定的。

作者: kktsk    時間: 13-5-11 22:35

give up MS finally
作者: cherrybeepbeep    時間: 13-5-12 00:08     標題: 引用:回復+Ruth0329+的帖子 民小是非常傳統的學

原帖由 JC_mami 於 12-12-13 發表
回復 Ruth0329 的帖子

民小是非常傳統的學校。
請問非常傳統係咩意思?可否說明一下?感激!

作者: DevilPig    時間: 13-5-12 00:16     標題: 引用:其實家長可以參考LH及MS+升小一的結果再作

原帖由 skwan2703 於 12-12-16 發表
其實家長可以參考LH及MS 升小一的結果再作決定,
利益申報:本人是LH K3 的家長,對LH所施予小女的教育及訓練 ...
可否講下你係 LH 邊一間分校?考中邊幾間直資同私小?我想讀官立或津貼學校,慳錢麻!但又怕太傳統死板,唔可以培養分析同表達能力,如考中直資,又唔可以玩自行收生同抽獎,雖然係四年後既事,但我已經自尋煩惱中

作者: Christi    時間: 13-5-12 00:31     標題: 回覆:kktsk 的帖子

龍校都放棄?點解?

作者: ecwing    時間: 13-5-12 12:59     標題: 回覆:請學之園&民生家長指教

I also gave up MS

作者: aphek    時間: 13-5-13 10:23     標題: 回覆:請學之園&民生家長指教

學之園係唔一定收返細佬妹架!要睇interview表現

作者: MSBOY    時間: 13-5-13 13:45

其實咩叫做傳統?
點解而家個個家長都咁抗拒所謂傳統教學既?又話小朋友唔適合....以前咪又係間間傳統教學, 點解而家D小朋友就唔得?係家長太保護定係小朋友問題??
作者: bebebo    時間: 13-5-13 16:17     標題: 引用:+本帖最後由+kktsk+於+12-12-9+14:58+編輯+

原帖由 kktsk 於 12-12-09 發表

你會點選擇?
唔明point 5,直資小學唔可以考直資中學?

作者: 四隻貓    時間: 13-5-13 17:15

MSBOY 發表於 13-5-13 13:45
其實咩叫做傳統?
點解而家個個家長都咁抗拒所謂傳統教學既?又話小朋友唔適合....以前咪又係間間傳統教學,  ...

以下有關於傳統教學同活動教學既討論, 有興趣可以一看.也許從中可多了解傳統教學同活動教學的特點.

http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2559295&extra=page%3D7&page=1

http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2150704&extra=page%3D1

作者: VeryB    時間: 13-5-14 09:53

我都有朋友個大仔讀緊LH K2, 細佬考PN唔收, 佢寫個求請, 依家都仲等緊位.  
作者: kktsk    時間: 13-5-14 18:32

my elder son is happy in LH....no matter how... younger one try LH  next year, i will prepare to write many letters.....haha
作者: Twoteeth    時間: 13-5-14 20:07     標題: 回覆:MSBOY 的帖子

的確係。傳統有傳統嘅好。我個女都係好active,無時停,我都諗住佢一定要讀活動教學,但而家諗諗下又覺得傳統可能幫到我教到佢discipline.

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5