教育王國

標題: 身邊幾個朋友的仔仔都有關係入到名校! [打印本頁]

作者: Happylily2012    時間: 12-12-1 01:15     標題: 身邊幾個朋友的仔仔都有關係入到名校!

好感慨!朋友甲的小朋友自行派到區內熱門學校,同時又有親戚招呼佢去九龍塘名英文津校!佢仲煩惱選邊間!

朋友乙的親戚為某band1官中的高層,保證小朋友順利升中!

朋友的朋友的小朋友上年考唔到私校,派唔到心儀小學,動用關係入到聖保羅男女!

本人小朋友自行20分未中,又沒私校offer,更加沒關係!前途渺茫,呢排寢食不安,好辛苦又無助!

記得有句話講得好啱,有中國人的地方就有關係網,香港也不例外!

作者: jackjet    時間: 12-12-1 01:22

作者: Babyarsene    時間: 12-12-1 01:24     標題: 回覆:Happylily2012 的帖子

幾時都係,識人好過識字。你去揾工識人都易入啲,呢啲無得怨,這個就是現實世界。

作者: Hiu_Yau    時間: 12-12-1 01:29     標題: 回覆:身邊幾個朋友的仔仔都有關係入到名校!

不論讀書揾學校,將來揾工,真係識人好過識字架

作者: MCLIAN    時間: 12-12-1 01:34     標題: 回覆:Happylily2012 的帖子

但我仍相信靠自己努力耕耘得來的是更寶貴。繼續努力吧,為自己及孩子開出一條路,好學位仍有很多,不要灰心氣餒!

作者: Happylily2012    時間: 12-12-1 01:35

無論點,唯有寄希望於6月,希望到時有好運!
作者: Jen123    時間: 12-12-1 01:38     標題: 回覆:Happylily2012 的帖子

有一個人可以幫你!習主席!他公開表示反貪,否則會亡黨亡國。

作者: Happylily2012    時間: 12-12-1 01:42

回復 MCLIAN 的帖子

多謝你的正能量!其實呢排都緊張著仔仔的成績,不足之處都要努力提高,來年叩門競爭可以想像!
作者: Happylily2012    時間: 12-12-1 01:43

回復 Jen123 的帖子

主席都是關係戶,太子黨!
作者: MCLIAN    時間: 12-12-1 01:49     標題: 回覆:Happylily2012 的帖子

就算大抽獎不滿意,仲可叩門,現在開始寫吓信以示誠意也無妨。

作者: torunpoland    時間: 12-12-1 02:00

我有朋友個老公係政府高層的左右手, 我朋友直認不諱, 小朋友入到人人趨之若鶩的九龍塘既有小學及中學的男校, 都真係靠人事關係.
作者: Happylily2012    時間: 12-12-1 02:17

回復 torunpoland 的帖子

沒關係的我們唯有細細個就要勤力過人!呢個世界本就沒公平!
作者: Happylily2012    時間: 12-12-1 02:25

同老公傾開,他有個客的朋友識咗將軍澳某band1學校校長,介紹俾個客識,校長表態話沒問題。沒幾耐 校長話俾個客知,佢就來調去港島勁出名間學校任職,問個客的仔要唔要去!
作者: CHP    時間: 12-12-1 07:20     標題: 回覆:身邊幾個朋友的仔仔都有關係入到名校!

我都識一個囡囡無2nd in某名女校(最名果間),最後9月可以入讀。

作者: Parisienne    時間: 12-12-1 08:08

同事夠話實入到某間成4千人爭的名校啦,因為有親戚在校。
結果輕輕鬆鬆入2nd in,而家安安樂樂等result。

識人飲茶都唔駛等叫number啦!醫院生仔識人一樣唔怕無床位。
算啦,好正常啫。
大家不妨上youtube睇下黃子華的魚蛋論,EQ就會高d

作者: marcuscyrus    時間: 12-12-1 08:29

唔恨得人咁多,如自己的小朋友有實力入到咪仲開心。
作者: QQee    時間: 12-12-1 09:21

係bk, 成日見到 "識人好過識字", 幾反感.
有人事關係,係存在的, 但應該非常,非常少, 尼度係hk, 唔係b6
作為父母, 如果成日有咁既思想, 見怕個細路都唔洗讀書------> 放棄努力.
作者: QQilky    時間: 12-12-1 09:38

作者: sumchanma    時間: 12-12-1 09:39     標題: 回覆:身邊幾個朋友的仔仔都有關係入到名校!

入到名校都要讀到先得,本身的資質或努力也不能欠缺,否則名校也沒有吸引力,每年總有學生被名校勸退,如果沒有其他back up , 例如:補習、課外活動或不斷催谷的父母,入到也未必捱到!

作者: 米米噢    時間: 12-12-1 09:46

我們欣賞香港的制度,但也不要一個麻木不仁的城市。我覺得可以容許屬少少的關係在叩門階段存在,例如把學位留給校友的子女、兄姊已畢業的弟妹、自己幼稚園的學生,甚至學校真的特別喜歡的學生。若要杜絕這種關係因素,大可以禁止叩門,但這是我們想要的嗎?
作者: MrBeast    時間: 12-12-1 09:48

所以除了讀書,學習人際關係都好緊要
作者: wister    時間: 12-12-1 09:53

佢地好幸運,正所謂天時,地利,人和嘛。不過幸運也可以是個諷刺。

作者: Babyarsene    時間: 12-12-1 09:57     標題: 回覆:QQee 的帖子

識人都唔係大哂,佢幫到你第一步,但之後自己都要努力先可以繼續,入到去名校成績跟唔到點幫都幫唔到你。其實唔只係香港會靠關係,簡單如買演唱會票識人唔使排隊可以買前啲,咁又唔公平同有問題嗎?好多時都係因為識唔到人先會覺得有咁嘅思想脈絡嘅人唔啱,試問樓主如果識人又入到名校會出這樣的post嗎?

作者: Happylily2012    時間: 12-12-1 09:57

我都信實力,都好俾心機培養個小朋友,英文普通話數學畫畫都有學,而且小朋友都鐘意學習,在幼稚園成績都ok,但佢性格內向不夠主動又怕醜,去小一面試當然唔理想,得一間waiting list!以為第一輪有20分都有點機會,點知又唔中,而個朋友派到心儀學校,又打來問我意見話可入X沙小學要唔要去,話驚路程遠小朋友辛苦!自己個仔又差唔過人啲,亦家小學仲沒著落,覺得自己沒能力為仔仔創造機會,好無奈!如今hk同b6又有乜分別!
作者: mandy304    時間: 12-12-1 09:58

掉番轉諗啦樓主, 當你識到校長係男拔女拔做, 你咪又係一樣為了入學打人情牌.  妒忌麼 ???    咁你應該檢討下自己點解識唔到校長羅.....   

做人應該正面啲, 努力向前望. 世界一定係唔公平, 提升自己EQ,自怨自艾最終只會影響小朋友, 何必 ?
作者: cy664    時間: 12-12-1 09:59     標題: 回覆:身邊幾個朋友的仔仔都有關係入到名校!

總之做好自己,有實力一定可以入到心儀的學校!
香港有度好,叻的一定有機會!

作者: Charlotte_mom    時間: 12-12-1 10:01     標題: 回覆:身邊幾個朋友的仔仔都有關係入到名校!

真的,識人好過識字。莫講話揀學校啦,人生流流長幾十年,真係要睇化d! 放吾放得開都改變吾到事實,盞傷身。cheer up! 做好自己好了

作者: ysnmama    時間: 12-12-1 10:02

實力也緊要. 如果只靠人事, 而沒實力. 很快見底. 但如果有實力又有人事配合能發揮. 就相得益彰. 我識有孩子本身實力也不錯. 只是不適合玩面試遊戲, 第一輪又不夠運, 大抽獎又不是該區. 最後靠人事叩門入了名女津校. 暫時高小仍讀得不錯. 總之識得人多都好辦事的.
作者: summato    時間: 12-12-1 10:02     標題: 回覆:Happylily2012 的帖子

Relationship 呢樣野去到邊都ok

作者: melonfans    時間: 12-12-1 10:03

人地係點我吾知, 有本事一樣考到入好學校!  

早2日同個醫生朋友傾過, 佢話依家三分一來自吾係傳統名校入醫學院, 只要努力, 條條大路通羅馬!

各位努力!
作者: Happylily2012    時間: 12-12-1 10:08

多謝各位意見!我只是覺得將升小交俾不切實際的運氣有點無奈!但又不得不參加大抽獎!感嘆之余都會繼續俾心機培養個仔,沒運氣又沒關係如果連實力都沒埋就沒望了!
作者: ANChan59    時間: 12-12-1 10:25

唔知冇關係的學生比例多,定有關係比例多,找大放小。
作者: Mayandrew    時間: 12-12-1 10:26     標題: 回覆:身邊幾個朋友的仔仔都有關係入到名校!

今時今日只識人唔多識字,害死仔囡。認識不少三代即使是名校出生,已經家道中落。

作者: mk3288    時間: 12-12-1 10:34

正面來看,人際關係顯示的是父母的能力,但小朋友都要自己努力才可得益。
作者: JQKbaby    時間: 12-12-1 10:48

mk3288 發表於 12-12-1 10:34
正面來看,人際關係顯示的是父母的能力,但小朋友都要自己努力才可得益。 ...

完全認同
輕鬆了起步點
最終都要靠個人實力跑足全場
努力
加油

作者: ANChan59    時間: 12-12-1 10:56     標題: 引用:多謝各位意見!我只是覺得將升小交俾不切實

原帖由 Happylily2012 於 12-12-01 發表
多謝各位意見!我只是覺得將升小交俾不切實際的運氣有點無奈!但又不得不參加大抽獎!感嘆之余都會繼續俾心 ...
好好的縂結,能力,實力始終最重要。

作者: mandor    時間: 12-12-1 11:03     標題: 回覆:身邊幾個朋友的仔仔都有關係入到名校!

說實在的,中西方自古以來都有靠關係、靠財力的。社會永遠存在種種形形式式的不平等!
說現實的,除了教子女努力學習外,也要努力教導他們處理自己的人際關係及人脈網絡。
可悲的是我財力人力欠奉,小兒畢竟要靠自己了!
但是,我亦深信努力才是成功的關鍵。又正如Ana59所言,靠關係的衹是一小撮罷了!

作者: serinac    時間: 12-12-1 11:35     標題: 回覆:JQKbaby 的帖子

現實世界講關係的事社並非只在華人社會獨有, 在國外的例子也多的是。如果唔係,薄瓜瓜又怎會入到英國哈羅? 小布殊或那些xx世家又怎會入到哈佛呀,耶鲁呀讀法律? 不過, 我相信那些只是少數, 並没有普遍性或代表主流現象。像奧巴瑪的基層媽媽一樣, 通過努力栽培和自身努力向上, 不一樣出個總統兒子!
現今香港社會氛圍實在太..... 往往把小事當大事睇,就好似班議員噉,人工照加但又正事不做 (民生議題), 而在小事上大吵大閙...

如果將香港人的道德水平同big6 比, 那實在太看不起自己了! 大大的不該啊!

敝! 離晒題添, Sorry。

作者: Happylily2012    時間: 12-12-1 11:48

我都只是感慨下,也都只關係只是少數但會長期存在,其實第一輪派就按關係計分!就當抒發下情緒。
作者: Mayandrew    時間: 12-12-1 12:01     標題: 回覆:身邊幾個朋友的仔仔都有關係入到名校!

好多現時有財力和關係的人,開始時都是平民一個。我們這一代大有人在。亦是SPCCPS校長說的妳現時沒有關係,好快就會有𠺝喇 :)

作者: chunyatmama    時間: 12-12-1 12:25     標題: 回覆:身邊幾個朋友的仔仔都有關係入到名校!

這些情況,在世界每個角落都有,總結經驗向前行吧!

作者: jackjet    時間: 12-12-1 12:46

你睇富豪高官D仔女個個都讀名牌大學你就知!
作者: QQilky    時間: 12-12-1 13:10

作者: tws2010    時間: 12-12-1 13:20

Relationship is important,  But the most important thing is ABILITY.  In my company, there are a lot of second generations of very top famous and important people (even tycoon).  However, you will see what their future is.  They don't have ability not even bring in any revenue with their blue blood background or whatever, eventually, not all, but most of them disappeared...or even they do bring in revenue, but they are not hard working enough or lack of initiative, they eventually choose to quit.  Anyway, in my eyes, most imp thing you study hard, be a responsible person with good character and work hard.  AND DON'T DO DIRTY THING.  Be right and just to yourselves.

作者: ANChan59    時間: 12-12-1 13:21

jackjet 發表於 12-12-1 12:46
亦有不少不成功,"個個"是言過其實。
換句話說:

我唔係富豪又唔係高官,若果小兒有幸就讀名牌大學我話你知。

如果成事,我們的喜悅俾他們更高,臨淵羡漁,不如退而結網。

作者: Happylily2012    時間: 12-12-1 13:54

其實道理都明,我以前做開人力資源,都睇到好多人名牌大 學畢業,但能力一般,反而普通學校出來的多數勤力實干。只是作為父母都想自己仔女可以少D同人爭,起步可以輕鬆D,如果資質尚可,在一 個好環境里有更好發揮。如果唔 喺點解大把人都想送 仔女去名校。
作者: 786    時間: 12-12-1 14:12     標題: 引用:+本帖最後由+Happylily2012+於+12-12-1+13:

原帖由 Happylily2012 於 12-12-01 發表

其實道理都明,我以前做開人力資源,都睇到好多人名牌 ...
在名校裡,人際網絡本身就是優勢。學術,其實間間差唔多。讀得到就讀到畢業,讀唔到就中途到外國

作者: 786    時間: 12-12-1 14:18     標題: 回覆:身邊幾個朋友的仔仔都有關係入到名校!

有感而發。其實就算大人,做大公司條路馨香些,揾工跳槽易些,因有人脈。但小公司肯搏就易發達。

作者: cowboy2007    時間: 12-12-1 14:24     標題: 引用:唔知冇關係的學生比例多,定有關係比例多,

原帖由 ANChan59 於 12-12-01 發表
同意!唔好放得咁大!
大家唔好心灰放棄。小朋友睇唔到呢d嘢,我地做好本份,做到最好就夠了。

作者: ANChan59    時間: 12-12-1 14:41

回復 Happylily2012 的帖子

我做過 MNC 的管理層....in 過不少Management Trainee,醒的名校生(中學+大學)係醒d,當然其他都有特殊例子。
入職後,最醒果班係讀 Boarding + Ivy or top tier Us,獨立,語文好,有少少人物網絡加勤力,唔練精學懶,會坐直升機......

作者: atirw    時間: 12-12-1 14:46     標題: 引用:你睇富豪高官D仔女個個都讀名牌大學你就知

原帖由 jackjet 於 12-12-01 發表
之前張x庭有一文講香港父母不要只想入名校,不要谷,話好似佢個仔間國際學校,活動教學,學得好輕鬆,d同學個個都入到外國名學府,又米係個句,人事,地位,有錢,不知民間疾苦

作者: Jane1983    時間: 12-12-1 15:59

atirw 發表於 12-12-1 14:46
之前張x庭有一文講香港父母不要只想入名校,不要谷,話好似佢個仔間國際學校,活動教學,學得好輕鬆,d同學 ...
佢好克人憎,吾係靠佢外父,吾知佢個仔入吾入到CIS,又或者佢供吾供得起!

作者: ANChan59    時間: 12-12-1 16:29

Jane1983 發表於 12-12-1 15:59
佢好克人憎,吾係靠佢外父,吾知佢個仔入吾入到CIS,又或者佢供吾供得起!
...

雖然我唔完全同意他的見解,但唔好咁講,佢太太都有份工,佢有自己生意及顧問工作 ......

作者: serinac    時間: 12-12-1 16:34     標題: 引用:Quote:atirw+發表於+12-12-1+14:46+之前張x

原帖由 Jane1983 於 12-12-01 發表
...
哇, 唔使噉大反應 wor... 人到無求品自高, 如我有他那麼多的資源, 也不用係度頭恨,左扑右扑啦!  說話也會輕鬆响。

作者: Jane1983    時間: 12-12-1 16:39

serinac 發表於 12-12-1 16:34
哇, 唔使噉大反應 wor... 人到無求品自高, 如我有他那麼多的資源, 也不用係度頭恨,左扑右扑啦!  說話也 ...

吾算大反應!他好多年好小人得志,不斷鬧本地教育幾不堪,學生幾吾掂來抬高他個仔有幾優秀。
作者: Mayandrew    時間: 12-12-1 17:02     標題: 引用:Quote:原帖由+Jane1983+於+12-12-01+發表佢

原帖由 serinac 於 12-12-01 發表
哇, 唔使噉大反應 wor... 人到無求品自高, 如我有他那麼多的資源, 也不用係度頭恨,左扑右扑啦!  說話也 ...
比他更有資源都要頭癢,都有這級數朋友唔知入唔入co-Ed 好 :)

作者: serinac    時間: 12-12-1 17:06     標題: 引用:Quote:serinac+發表於+12-12-1+16:34+哇,+

吾算大反應!他好多年好小人得志,不斷鬧本地教育幾不堪,學生幾吾掂來抬高他個仔有幾優秀。 ...
世上那有完美的教育制度呢,每個小朋友的特質和家長的期待都不同, 怎可能個個都讚好呢? 如你在國外生活過, 也知他們也有很多香港人看不上眼的學校。香港本地也有不少另人自豪的學校。

作者: Jane1983    時間: 12-12-1 17:08

serinac 發表於 12-12-1 17:06
世上那有完美的教育制度呢,每個小朋友的特質和家長的期待都不同, 怎可能個個都讚好呢? 如你在國外生活過 ...

我當然明白,系討厭他態度!!
作者: 786    時間: 12-12-1 17:13

ANChan59 發表於 12-12-1 10:25

以直資計, 我識既, 一定係關係多. 我識人一族因其中一個是南區貴族學校老師, 兩兄弟三個孫都入左 (非教友). 另一個是佐敦女校, 有人介紹直入.... 入保良局個間國際學校, 首輪個個都有咩總理幫手寫信. 現在亞校長女開左間幼稚園添....

作者: serinac    時間: 12-12-1 17:16     標題: 引用:Quote:serinac+發表於+12-12-1+17:06+世上

我當然明白,系討厭他態度!!
你說得對, 待人處事的態度的确很重要, 這也是父母們教育孩子時最操心的地方之一。

作者: pjbb    時間: 12-12-1 17:16

呢個世界幾時都係識人好!

作者: ANChan59    時間: 12-12-1 17:17

786 發表於 12-12-1 17:13
以直資計, 我識既, 一定係關係多. 我識人一族因其中一個是南區貴族學校老師, 兩兄弟三個孫都入左 (非教友) ...
Your social group is effluent and mine is middle class only

Haha, I won't consider PLK anyway..... So potential CKY parents .... have better chance.
作者: bbb330    時間: 12-12-1 21:10

回復 sumchanma 的帖子

作者: xxariesxx    時間: 12-12-1 22:39     標題: 回覆:身邊幾個朋友的仔仔都有關係入到名校!

不,希望在明天,小女只考一間私小,三千人考,中左。第一輪自行收生,以15分抽中41網天主教小學,全沒人事關係。別心灰,與其嘆氣,不如繼續努力。

作者: fc926    時間: 12-12-1 22:43     標題: 回覆:身邊幾個朋友的仔仔都有關係入到名校!

大學有guan xi management 學,大把銀行請Relationship Manager,如果做什麼事都六親不認,我估只可做法官這一行

作者: CoffeeCake    時間: 12-12-1 22:55

做RELATIONSHIP MANAGER,不是本身有點家底的,會非常吃力。
作者: ANChan59    時間: 12-12-1 22:55

fc926 發表於 12-12-1 22:43
大學有guan xi management 學,大把銀行請Relationship Manager,如果做什麼事都六親不認,我估只可做法官 ...
ICAC may be another alternative....
作者: Happylily2012    時間: 12-12-1 23:09

回復 xxariesxx 的帖子

恭喜!你囡囡真是實力運氣俱備!希望在明天,出年希望有好運降臨!
作者: mirage    時間: 12-12-1 23:56

X不到的XX是X的又一例子。
作者: hadwinboy    時間: 12-12-2 00:21     標題: 引用:X不到的XX是X的又一例子。

原帖由 mirage 於 12-12-01 發表
X不到的XX是X的又一例子。
那也未必是. 我也曾經迷失過. 我表弟個女靠人事(爸爸是小學校長) 入了 co-ed, 我有個 Aunty 個孫也是靠人事入了2nd in (相信最後收的機會也高, 我沒有再打聽). 我家姐有個 fd 打算明年也托人事(爸爸也是小學校長)幫個仔入 co-ed. 我身邊有太多這類 case. 但我個仔百無亦無2nd in. 但最後另一間神級有2nd in, 才令我心理平衡了一點.

作者: swmami    時間: 12-12-2 00:36     標題: 引用:Quote:原帖由+mirage+於+12-12-01+發表X不

原帖由 hadwinboy 於 12-12-02 發表
那也未必是. 我也曾經迷失過. 我表弟個女靠人事(爸爸是小學校長) 入了 co-ed, 我有個 Aunty 個孫也是靠人事 ...
我都會有時無奈地慨嘆想 - 自己都是「忠忠直直,終須乜食」,不過我自豪自己可以腰板挺直!

作者: carolmum    時間: 12-12-2 00:55

其實各人有各人既路行......暫且不用羨慕別人~因為路還未走完
我相信大家都把社會的價值觀內在化了......
可能別人讀名校是件好事,但自己的兒子讀名校一定是好嗎???
總之....各有前因莫羨人, 中國人有句說話:你睇我好, 我睇你好啦....

作者: carolmum    時間: 12-12-2 01:01

還有是,我識得有朋友抽到華仁,當時當然好開心大事慶祝~~~~誰知原來是惡夢的開始......
作者: Happylily2012    時間: 12-12-2 01:04

我啲做更多努力都希望仔仔入到一間好學校,但現在的升小制度簡直是折磨人!私立直資爭磞頭,自行派位又被世襲壟斷,統一派位靠運數!我啲百無族只能干等!亦或日日同天父祈禱,乞求好運降臨!
作者: Heyheyjoyjoy    時間: 12-12-2 01:35     標題: 回覆:身邊幾個朋友的仔仔都有關係入到名校!

路過搭嘴。細仔考k1,百沒考到心儀幼稚園,在過去2個月不斷收reject/waiting letter時,都有在這裡看到大家講「識人好過識字」,也有朋友是校董問我是否需要幫助,被我謝過,總想以仔仔及自己的能力去取得學位。相信沒經過磨練,成功建基於浮沙,經不起考驗。而且越小的時候得到磨練,越快學懂生存技能,而且付出的代價越細,坦白講,大學畢業出來工作,誰理你是名幼/名小畢業?名中/名大就有多點人理會,但中學/大學,孩子比較大,能力也差不多看得出,面試/考試都能較客觀選生,才能反映出學生本人的能力。大家不如放鬆心情,想想如何培養小朋友令他有能力,自己入到名中,抱怨自己沒投資人際關係,一來令孩子認為入不到自己冇責任,不會努力改善;二來根本不會改變結果,只帶來負能量。樓主,不如向前看,看看現在有甚麽可以做,三吾識七都可試試找校長,看看可否見面,盡最後努力推銷自己個小朋友,或者校長被你説服呢?不要放棄,為了小朋友只能厚著面皮。。。

作者: swmami    時間: 12-12-2 01:45     標題: 引用:路過搭嘴。細仔考k1,百沒考到心儀幼稚園,

原帖由 Heyheyjoyjoy 於 12-12-02 發表
路過搭嘴。細仔考k1,百沒考到心儀幼稚園,在過去2個月不斷收reject/waiting letter時,都有在這裡看到大家 ...
說得好!多謝分享!

我都是憑著信念,遇强愈強,逆難而上,相信最後得一定多於失。

作者: sukilan    時間: 12-12-2 02:33

作者: Nanlee    時間: 12-12-2 02:59

carolmum 發表於 12-12-2 01:01
還有是,我識得有朋友抽到華仁,當時當然好開心大事慶祝~~~~誰知原來是惡夢的開始...... ...

Carolmum, 可唔可以講比我知點樣惡夢法呀???......... 我仔20分入不到..而家煩惱緊 黎緊大抽獎好唔好都選佢呀.....可否分享下你朋友的經驗嗎?   如果你唔想公開佢, 可否pm我嗎 ?  感激.
作者: HaYi    時間: 12-12-2 09:45

香港家長多數想小孩子入名校, 好大因素是想從小幫佢建立一個人際網絡.  

人際關係是咩時間都有用的, 我自問自己冇, 不想做偽教徒又不是有大把錢,  唯有自嘆15分冇計, 靠自己的力量去考可負擔的直資私立,  其實都冇咩好怨, 好多事都是沒有最好最理想, 盡力而為加天意.   

作者: A-Mum    時間: 12-12-2 10:21

我識有人插班入喇沙後適應唔到,做了一年心理治療。考入去嘅都未必適應,何況係靠關係入?不要太早羡慕靠關係入的人,佢地可能只係開始咗個惡夢⋯
作者: Mayandrew    時間: 12-12-2 10:33     標題: 引用:我識有人插班入喇沙後適應唔到,做了一年心

原帖由 A-Mum 於 12-12-02 發表
我識有人插班入喇沙後適應唔到,做了一年心理治療。考入去嘅都未必適應,何況係靠關係入?不要太早羡慕靠關 ...
係多數的惡夢開始. 以現在的局來說,關係係對於本身能力不錯的小朋友才有利。太多個案可參考喇 :)

作者: Mayandrew    時間: 12-12-2 10:44     標題: 回覆:身邊幾個朋友的仔仔都有關係入到名校!

再說,我們這一代不少也是屋村長大,在普通小學讀書,當年考得好(如果二佰人中考約前二十名),多數入到名校中學。再在高中考得中好,中美英名大學都入到。再如果做事出色,都叫做有點人脈。但是,朋輩中,都多數傾向找適合小學給仔囡而非出招。若憑自己入不到某些學校的2nd interview, 可能是一些訊息。

作者: torunpoland    時間: 12-12-2 11:46

回復 swmami 的帖子

說得好! 人貴自知!
作者: Jane1983    時間: 12-12-2 12:48

HaYi 發表於 12-12-2 09:45
香港家長多數想小孩子入名校, 好大因素是想從小幫佢建立一個人際網絡.  

人際關係是咩時間都有用的, 我自 ...
我都係做吾出為5分扮信教,眼見其他朋友都紛紛領洗,都有d覺得吾係太舒服,but that is
the right to do!

作者: Jen123    時間: 12-12-2 13:01     標題: 回覆:Jane1983 的帖子

睇見其他討論區,某些家長表示不會因為加多 5 分信教,其實如果不是為了多 5 分信教,為什麼要一個只有 5 歲或 5 歲不到的人就宗教做決定呢?如果報小一,宗教因素不會有任何影響,根本無需急於決定,我絕對相信一個 5 歲小朋友根本不懂分什麼是天主教,什麼是基督教,我曾經在一次幼稚園開設的升小一簡介會,有一位家長居然問天主教和基督教是不是一樣,我實在覺得有些錯愕,真的希望自己女兒日後的對手也是這種級數。

作者: conniechan125    時間: 12-12-2 13:50     標題: 引用:唔恨得人咁多,如自己的小朋友有實力入到咪

原帖由 marcuscyrus 於 12-12-01 發表
唔恨得人咁多,如自己的小朋友有實力入到咪仲開心。
X2       

作者: tws2010    時間: 12-12-2 15:18

回復 CoffeeCake 的帖子

True.  But I also see a lot of cases, the RM eventually have to go due to the fact they can't meet quota or not even bring in relatively good revenue.  in fact, quite a lot of RM, they use a lot of dirty methods to gain money.
作者: fion_yinyin    時間: 12-12-2 15:39

d阿媽/爸除左入名校好威之外,仲覺得多過一個小學offer好威嫁。仲話好煩問點選點選好tim。呢個世界要威既人大把,無計喎,唯有乜方法都用law
作者: Jane1983    時間: 12-12-2 18:41

呢個世界係好多人鍾意曬命,我吾太介意聽,不過真係吾敢學,驚曬得多吾靈!

作者: fc926    時間: 12-12-5 00:05     標題: 回覆:身邊幾個朋友的仔仔都有關係入到名校!

聽講天主教從來都唔介意入教嘅人入教嘅動機,最重要有機會藉著入教令未相信嘅人從不斷的接觸而導至真正嘅相信,我覺得呢個做法係有自信嘅表現,所以千祈唔使覺得為左5分入教而羞恥或介意人知,因為可能領洗一刻都未信,但之後會真正相信。

作者: ilj    時間: 12-12-5 08:49     標題: 回覆:身邊幾個朋友的仔仔都有關係入到名校!

作者: Happylily2012    時間: 12-12-5 11:03

昨晚去中學討論區一看,先知小學的重要性,小朋友的教育是一項長期計划,要盡早准備!
作者: Jane1983    時間: 12-12-5 11:35

ilj 發表於 12-12-5 08:49
打一個電話就拎到個位、實在好多朋友都係甘、津校私校一樣、已經好平常、所以人際網絡好重要、父母幫你鋪好 ...
而家吾同啦,競爭太大,除非係好猛的人,或者識好core的人如校長和校董,否則好難。

聽d朋友的失敗例子都幾發人深省,周圍厚面皮求人都吾得,不如老老實實教好仔女啦!

作者: ilj    時間: 12-12-5 11:41

作者: ilj    時間: 12-12-5 11:43

作者: sammilcm    時間: 12-12-5 11:56

回復 MCLIAN 的帖子

同意
作者: hadwinboy    時間: 12-12-5 13:15

Jane1983 發表於 12-12-2 12:48
我都係做吾出為5分扮信教,眼見其他朋友都紛紛領洗,都有d覺得吾係太舒服,but that is
the right to do! ...
我一直都有這份堅持, 不做偽教徒! 但當in 完神級學校之後, 便有一剎那的後悔. 心想, 個仔咁叻入到2nd in, 我的那份固執堅持, 會不會累了他呢 (因為2nd in 開始計宗教分). 如果最終是唔收, 可能我都會一直怪自己下去......

作者: Jane1983    時間: 12-12-5 13:25

hadwinboy 發表於 12-12-5 13:15
我一直都有這份堅持, 不做偽教徒! 但當in 完神級學校之後, 便有一剎那的後悔. 心想, 個仔咁叻入到2nd in,  ...
既然而家改都太遲,不如吳好想甘多,可能馬到功成呢,到時記得報喜!

作者: ysnmama    時間: 12-12-5 13:30

能靠自己真正實力的永遠是最長久。有實力去那裡也不用怕。
作者: avaya    時間: 12-12-5 14:33

It might not be a good thing to get into those so call prestigeous schools honestly.  It could just be the beginning of a real torture.  My friends have kids studying at SPCC.  They all complain because they have no time for a normal family life even on weekends!   Their kids have to study for tests, work on projects, read books and write book reports every week, and together with all the busy activities schedule.   And the avg marks for a P.4 student is 95!   If your kid's marks is below this he/she would be considered as "problem" student and parents would expect to recevie calls from the teachers..... Huge pressure you know!  Also schools only focus on picking top students to do all the things and competitions.  If your kid is not one of the top students, he/she would be totally being ignored.  The kid wouldn't be happy and unable to gain any confidence.   So just don't compare with your friends!

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5