教育王國

標題: St.Cat or 學之園 [打印本頁]

作者: yym826    時間: 12-11-28 00:01     標題: St.Cat or 學之園

兩間都考到K1英普,點揀?

作者: Jane1983    時間: 12-11-28 00:07

St Cat名響d。

邊間學之園?學之園都越做越好,但好似吾係間間分校都咁好。

作者: dancingpooh    時間: 12-11-28 00:07

學之園唔係1/12先出result咩? 你咁快收到信嘅?
作者: yym826    時間: 12-11-28 00:13     標題: 回覆:dancingpooh 的帖子

其實我係學之園讀緊PN,非常滿意,但考到st cat 名氣又好似大D,好難揀

作者: catfion    時間: 12-11-28 00:31     標題: 回覆:yym826 的帖子

Exactly same case as u, struggling but I like LH more. Which campus is ur child studying?

作者: yym826    時間: 12-11-28 00:32     標題: 回覆:catfion 的帖子

紅磡

作者: dancingpooh    時間: 12-11-28 00:32

我等緊學之園出result, 很想很想入到, 所以很緊張!
作者: catfion    時間: 12-11-28 00:33     標題: 回覆:yym826 的帖子

Ic, my son in Hampton Loft

作者: sbux    時間: 12-11-28 08:12     標題: 引用:其實我係學之園讀緊PN,非常滿意,但考到st+

原帖由 yym826 於 12-11-28 發表
其實我係學之園讀緊PN,非常滿意,但考到st cat 名氣又好似大D,好難揀
學之園而家都唔會無人識喇,如果心儀真資,佢嘅中彩率可能仲高D

作者: mummyWai    時間: 12-11-28 09:32

回復 yym826 的帖子

you may compare below,

CAMPUS : ST CAT > LH

SUPPORT FOR APPLYING P1 : LH > ST CAT

NET Class Teacher : LH > ST CAT, PHT and NET all 3 years,  ST CAT, only K1 has NET class teach.

FIELD TRIPS : LH > ST CAT

BOOKS : LH use the own material, - advantage is both Chinese and English can be matched to the theme.

WORKLOAD : LH > ST CAT, MUCH HARDER IN CHINESE, WHEN I COMPARE K2 & K3.

PRESENTATION : LH - A LOT - CHINESE AND ENGLISH STORY STELLING SECTION AND HAS THE NEWS SHAREING WHICH IS OPTIONAL

ASSESSMENT : ST CAT - HAS THE ASSESSMENT MONTH, LH - ONLY CALSS ASSESSMENT AFTER THE THEME.

作者: fredachowct    時間: 12-11-28 09:52

回復 mummyWai 的帖子

好詳盡啊, 你有兩位小朋友, 分別讀呢兩間?
作者: mummyWai    時間: 12-11-28 10:11

回復 fredachowct 的帖子

My kid in LH, my friend in ST. CAT
作者: cycream    時間: 12-11-28 10:25

yym826 發表於 12-11-28 00:13

如果只係因SC名氣好似大D, 就無需要轉去SC. 因為LH你已經清楚係一間點既學校, 亦滿意學校, 無必要因為一D無實則既原因/支持(e.g名氣好似好d,考小學好似好d)去take risk轉去一間自己唔清楚既學校.  

作者: shevachevy    時間: 12-11-28 10:31

讀得好就唔好轉啦, SC 同 LH o係我心目中係同級, 大家都係target 考dss, 兩間都有人考到好OFFER, 亦都有人食緊白果~
LH 人少o的, 但考小一o既成績真係唔錯, 自備教材, 用synthetic phonics, 真係聽見都流口水~ 不過阿女in 得一般又得咁少位, 冇乜機了~

作者: angielam10    時間: 12-11-28 10:39

最緊要小朋友讀得好又開心, 自己又滿意
作者: neko1234    時間: 12-11-28 10:58

我有一個朋友, 小朋友PN讀LH, K1-3讀SC, 佢覺得二間都好, 不過
LH的優點係硬件-->課程及自編教材, 真係好好, 好到佢剛轉SC有少少後悔
SC則係軟件-->老師, 佢的老師都好富經驗, 而且對學生要求好高, 比較嚴厲
作者: FCMF    時間: 12-11-28 11:21

我個女 ST.CATHERING 同崇真都落空, 學之園佢又考得唔太好, 因 9:00am 就 interview, 都唔瞓醒就考, 無乜信心入到, 我衣加好 down
作者: WKFai    時間: 12-11-28 12:02     標題: 回覆:St.Cat or 學之園

老實講學之園真係好喎,小女讀緊pn,佢地d課程真係深架,出到去同人比較都唔會輸蝕!

作者: mummyWai    時間: 12-11-28 12:03

mummyWai 發表於 12-11-28 09:32
回復 yym826 的帖子

you may compare below,

more points.

summer holiday : around 3 weeks for LH, and 6 weeks for ST CAT; LH (12 installments), St Cat (11 installments)

Swifting AM/PM : ST CAT - AM (K1, K3) and PM (K2), LH : All stay in same session.

作者: breadbb    時間: 12-11-28 12:05     標題: 回覆:St.Cat or 學之園

我覺得最重要係你又覺得學校好 小朋友又鍾意 咁就唔好轉 除非100%龍校

作者: sbux    時間: 12-11-28 12:29     標題: 引用:我覺得最重要係你又覺得學校好+小朋友又鍾

原帖由 breadbb 於 12-11-28 發表
我覺得最重要係你又覺得學校好 小朋友又鍾意 咁就唔好轉 除非100%龍校
龍校都要睇下咩級數先捨得走

作者: breadbb    時間: 12-11-28 12:56

sbux 發表於 12-11-28 12:29
龍校都要睇下咩級數先捨得走

我o既100%龍校得培正~
因為我個係仔..我唔識女校..而男女校9龍既100%龍好似得培正..
哈哈~不過我屋企人話就算培正o岩你都唔好比個仔讀..因為話我個仔唔適合//但到時先算啦...邊有咁好彩...
如果我而家n班讀得好.我都唔會轉...但係學校真係麻麻我先轉o者...
所以'做生不如做熟'係o岩o既....哈哈~

作者: kvc711    時間: 12-11-28 13:04     標題: 回覆:breadbb 的帖子

民生校舍一流!

作者: fatfatmon    時間: 12-11-28 14:39     標題: 回覆:St.Cat or 學之園

我都讀緊LH PN, 真係都好like,
1)課程自編、有埋video support ,又會錄制學生唱的歌比我們學習
2)透明度高,有乜都會通知家長,又會upload小朋友上堂相片,等家長瞭解佢地的學習情況,阿囝睇返都好開心
3) 語境很好
4) K2又有啟迪班教小朋友interview ,對考直資同私小真係好大幫助

我都有報SC,但撞左返學,所以都冇in,心諗SC vs LH 我都會留返LH! 同埋阿囝真係讀得好好,除非真係有龍校,唔係都唔轉,就算轉,都係好唔捨得!

作者: lovecupid    時間: 12-11-28 14:42

我投票俾SC
作者: sbux    時間: 12-11-28 17:16     標題: 引用:我都讀緊LH+PN,+真係都好like, 1)課程自編

原帖由 fatfatmon 於 12-11-28 發表
我都讀緊LH PN, 真係都好like,
1)課程自編、有埋video support ,又會錄制學生唱的歌比我們學習
2)透明度 ...
我報咗SC同KV 最後都無去,KM 都無,嘻嘻

作者: aquasee    時間: 12-11-28 23:11     標題: 回覆:St.Cat or 學之園

我覺得兩間學術及成績分別不大,所以我連SC表格都冇交。只是報了兩間出名女龍校,當凑熱鬧。

作者: Luiluichu    時間: 12-11-28 23:26

我覺得兩間的教學模式差不多, 只是SC比較有名氣. 如果仔仔現在LH讀緊PN, 我會選擇給他直上K1, 起碼小朋友唔需要再適應過個新的學校環境, 佢哋會有親切感多D. 不過離屋企路途遠唔遠我都會考慮.
作者: mwklam    時間: 12-11-28 23:35     標題: 回覆:St.Cat or 學之園

我都有同樣難題! 囡囡有LH及SC英普班Offer,而家讀紧LH凯帆学PN,真係唔知点揀?

作者: wswchu    時間: 12-11-28 23:39

始終覺得sc名氣大d
作者: yym826    時間: 12-11-29 00:11     標題: 回覆:wswchu 的帖子

唔知大家知唔知道近年SC升小的成績如何?名氣大D唔知係咪真是咁有幫助?

作者: WKFai    時間: 12-11-29 00:12     標題: 引用:唔知大家知唔知道近年SC升小的成績如何?名

原帖由 yym826 於 12-11-29 發表
唔知大家知唔知道近年SC升小的成績如何?名氣大D唔知係咪真是咁有幫助?

...
我都想知

作者: kvc711    時間: 12-11-29 03:01     標題: 回覆:St.Cat or 學之園

LH,是否凱帆,青衣,诲逸的教法都一樣?而那一間校舍,小學派位比較出色?

作者: beamsboybaby    時間: 12-11-29 04:41

學之園真係幾好㗎,老師好,有愛心,非常重視家校合作,資源充足,校長又親力親為,K3仲會星期六額外返學訓練小朋友小一面試,派位成績好好,所以我好放心比個小朋友響度讀,佢都讀得好開心。
作者: sbux    時間: 12-11-29 08:47     標題: 引用:LH,是否凱帆,青衣,诲逸的教法都一樣?而

原帖由 kvc711 於 12-11-29 發表
LH,是否凱帆,青衣,诲逸的教法都一樣?而那一間校舍,小學派位比較出色?

...
校舍應該海逸最正,無敵海景。凱帆就有戶外場,青衣應該係最細亦無室外場。但青衣係始創校,校長由十年前帶到而家,絕對係有份幫學校打出名堂嘅,所以好似青衣出嘅直資結果最靚。四間校舍用嘅教材同方法一樣,因為佢有個課程統籌組編排所有課程。啱啱仲好似邀請到一向唔攪簡介會嘅SFA幫LH 私下做一場,其他好多出名直資都係有獨立做一場簡介俾LH, 唔駛出去公開度迫,所以LH 同好多直資關係真係好好。(K3 家長有錯請更正)

作者: supermum    時間: 12-11-29 09:49

讀得好當然唔轉,以我所見,近幾年已經少左人由lh轉sc
作者: wilson_toby    時間: 12-11-29 10:13     標題: 回覆:FCMF 的帖子

不要灰心、萬一你學之園唔得、你試試用誠意去寫求位信、寫一封唔得寫多幾封、學之園校長喜歡有誠意家長

作者: wilson_toby    時間: 12-11-29 10:32     標題: 回覆:sbux 的帖子

小一啟迪班會k2下學期開始、青衣私校及直資結果好是果是青衣校網比紅磡同大角嘴唔靚、所以青衣家長會進取D、紅磡同海帆校網好會比較無青衣咁好、其實大家都是一樣教學、

作者: mclook    時間: 12-11-29 10:36

回復 Luiluichu 的帖子

我個小朋友就之前讀LH PN, 但係佢可能當時仲細, 好抗拒個外籍老師, 番屋企唔係好想接觸英文, 再加上諗住搬屋,就幫佢報考SC, 點知得左, 佢依家讀得好開心, 不過佢依家讀到K2都仲會話好掛住班LH同學, 同埋其實當時D老師都好好人. 我自己就LH O既PN課程黎講中文其實教得幾深, 說實話係其實小朋友都唔知吸收到幾多. 雖然SC K1都幾HEA, 但係依家小朋友O既功課都OK多,大體上兩間學校都好似, 唔知邊個抄邊個.
作者: wilson_toby    時間: 12-11-29 10:44     標題: 回覆:mclook 的帖子

其實而家小朋友讀得開心是大前題、大家有優點之處亦有缺點。

作者: mummyWai    時間: 12-11-29 11:09

Same for others KG, if you want the good result for applying P1 (DSS / Private school), you must has the training at home. Reading habit is important.

LH is continuing changing in their syllabus. Due to high competition for applying P1, they start to do Chinese Comprehension in K2 (2nd semester). Before, this exercise started from K3 (1st semester) per my understanding. Also, I like that we have chance to talk to the principal and reflect your though on the teaching. The school affair is transparent.

For applying P1, the school supports the parent a lot, KG will arrange a lot of visits to Primary schools like CKY, SFA, WKF........ You don't need wait the public sections. SFA only give the briefing to LH's parenets this year.

ST CAT will not arrange school visit for applying P1 purpose.

I love LH becasue the school will do the research on the trend and improve themselves. The training on Sat (1.5 hrs) is starting from May - mid Jul and Aug-Sep, around 24 classes, mixed with classmates from different classes and teachers to create the simarlar environments like P1 interview.

Regarding the content, it's not easy. The principal said if the child has the desire to looking for more or discussing with you. Then it's OK. My feeling is same because there's no pressure on the exam. But, the parents may need to explore with kids.

作者: 四隻貓    時間: 12-11-29 11:15

sbux 發表於 12-11-29 08:47
校舍應該海逸最正,無敵海景。凱帆就有戶外場,青衣應該係最細亦無室外場。但青衣係始創校,校長由十年前帶 ...

我係凱帆校既K3家長.凱帆校有海景+ outdoor playground, 真係幾好0架.
其實係K2 下學期開始有啟迪班 (面試班). 出年3月會有考完小一既家長分享會, 你地到時記得參加, d 資料非常有用.
學校係安排左好多直資私校簡介會, 我覺得校長們真係好有心去安排呢類活動, 唔駛同人逼就可以參觀TSL, PK, SFA, 真道, WKF......仲有機會睇埋d小學生上堂實況, 真係非常難得.

之不過, 如果目標係女拔, ST Cat 入女拔比例始終會高d.
但如果目標係CKY, WKF, SFA 果類學校, 我就唔覺分別好大.
樓主真係要自已衡量啦.

作者: kvc711    時間: 12-11-29 14:34     標題: 回覆:St.Cat or 學之園

如果LH vs. 金巴倫又邊間好啲呢?因好多人講金巴倫的英文幾出色,還出了很多小一名校生!

作者: minichan1    時間: 12-11-29 18:35

This is like a question asking YW Vs DBS
作者: mummyWai    時間: 12-11-30 09:35

回復 minichan1 的帖子

LH = DBS ?
作者: wilson_toby    時間: 12-11-30 13:51     標題: 回覆:mummyWai 的帖子

DBS/DGS= CCKG

作者: yancandyan    時間: 12-11-30 15:28

really hard to choose...
作者: littlemma    時間: 12-11-30 20:53     標題: 回覆:wilson_toby 的帖子

乜真係有用咩?妳之前亦有試過嗎?因我妹上前 in 過 n 班又係唔收!今年 K1 又一樣 waiting list

作者: littlemma    時間: 12-11-30 23:40     標題: 回覆:wilson_toby 的帖子

乜真係有用咩?妳之前亦有試過嗎?因我女女上前 in 過 n 班又係唔收!今年 K1 又一樣 waiting list

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5