教育王國

標題: 一個offer都未有!失望! [打印本頁]

作者: janis836    時間: 12-11-21 17:48     標題: 一個offer都未有!失望!

仔仔細b,到而家一個offer都未有,日日上黎睇下有咩消息!心急到真係好想直接打去學校問!

作者: lovecupid    時間: 12-11-21 17:57

janis836 發表於 12-11-21 17:48
仔仔細b,到而家一個offer都未有,日日上黎睇下有咩消息!心急到真係好想直接打去學校問!

...

加油啦,希望在明天呀
我隻都係細B,但一路面試,我一路都會檢討佢究竟面試時候衰啲咩,究竟佢係「唔識」定係「發展階段未到」。如果係佢「唔識」,就返屋強化訓練,如果「發展階段未到」都逼唔到,咪等吓先囉。
例如我隻細B,我覺得佢唔知咩叫面試,唔知咩叫老師,咁咪In多幾間普普通通唔係心儀嘅學校當模擬面試囉,練得多就會進步。
我都揀咗5間普普通通唔係心儀嘅學校俾小朋友練習,依家終於操Fit佢喇,佢仍未識講嘢,但逼唔到。做到幾多得幾多。

作者: martialartsmum    時間: 12-11-21 18:22

Wish you all the best of luck
作者: Yurietsui    時間: 12-11-21 18:26

many ppl hold many offers in different kindergartens, any is on waiting list, maybe you can receive the good news soon!

作者: carolcky    時間: 12-11-21 18:32

Yurietsui 發表於 12-11-21 18:26
many ppl hold many offers in different kindergartens, any is on waiting list, maybe you can receive  ...

I agree so....  Most famous kg got few thousands kids to apply and intereviews.  I believe most likely they are the same few thousands.....  Except if they are thinking of studing 2 kg at the same time, otherwise some would get admitted soon and more seats will be available.....
So, everyone..... add oil!!!!
Don't give up!!!!

作者: JC_mami    時間: 12-11-21 18:34

不要灰心,明年頭會有好多位放出來,
我有朋上年又是一個offer也沒,
她沒放棄,不斷寫求位信,
甚至打電話求位,最後一間原本已給rejected學校,
竟然有AM offer,而且是港島區一間好出名的學校,
所努力,為了寶寶加油!
作者: lovecupid    時間: 12-11-21 18:43

JC_mami 發表於 12-11-21 18:34
父母的努力不懈的精神。佩服佩服
作者: Toffee888    時間: 12-11-21 18:48     標題: 引用:不要灰心,明年頭會有好多位放出來,我有朋

原帖由 JC_mami 於 12-11-21 發表
好羡慕

作者: tra5212    時間: 12-11-21 18:48     標題: 回覆:一個offer都未有!失望!

真係心儀就寫求位信,我細仔in3間,2間waiting,1 pm offer,大家努力!一定有學校收既!

作者: alovea    時間: 12-11-21 20:15

係囉,唔好灰得咁快...未收到信啫,唔等於無...努力呀!一定有書讀
作者: miuvong    時間: 12-11-21 20:24     標題: 回覆:一個offer都未有!失望!

會有的don't worry

作者: ddung_baby    時間: 12-11-21 21:30

求位信應該幾長,使唔使讃學校或自己小朋友,有冇媽媽可教路指引下
作者: alicekg    時間: 12-11-21 22:39

努力, 一定有既!!
作者: monmonbbb    時間: 12-11-21 23:12

回復 JC_mami 的帖子

請問係邊間?可能我都要準備定>.<
作者: QQQme    時間: 12-11-22 00:03

唔好灰心呀!!! 我個係12月尾超細女, 暫時in咗3間, 已經有2間收佢... 仲要係港島算唔錯的學校... 好似我咁, 已經會放返其中一間出嚟, 你有機架, 等消息啦!!!
作者: 涼媽媽    時間: 12-11-22 00:10

回復 janis836 的帖子

找定一間村校打底~個心都定D`跟住你會好似我咁~終於等到不是waiting~有一間offer~加油~
作者: patricka_cheng    時間: 12-11-22 08:52

繼續去面試,加油!
作者: kaitathk    時間: 12-11-22 09:14     標題: 回覆:alovea 的帖子

1月份到應該會有好多學位放返出來!放心!

作者: pisontam    時間: 12-11-22 10:05

而家先係11月,唔好咁擔心啦.....應該仲有未收到消息的? 就算收到WAITING的,也會如其它媽媽所講,下年放番D位, SO希望在明天呢!!
作者: 姬姬媽媽    時間: 12-11-22 14:12

作者: janis836    時間: 12-11-22 14:53

多謝大家!仲有幾間未收到信,不過機會都好細,而家唯有等WAITING有位放會打比我啦,我都要寫定求位信!
作者: carolcky    時間: 12-11-22 16:31

其實我地細個既時候,好多幼稚園都係即刻見,即刻知收唔收,我亞媽仲話點解要比報名費,以前根本就唔駛日日係度等等等........ 煩煩煩...... 呢間話ok,咪收工..... 我又唔信當年出生率比宜家低....
唉!
作者: snoopyyip    時間: 12-11-22 17:03

carolcky 發表於 12-11-22 08:31
其實我地細個既時候,好多幼稚園都係即刻見,即刻知收唔收,我亞媽仲話點解要比報名費,以前根本就唔駛日日係度 ...

我媽咪講的和你媽咪一樣...
作者: martialartsmum    時間: 12-11-23 00:52

carolcky 發表於 12-11-22 16:31
其實我地細個既時候,好多幼稚園都係即刻見,即刻知收唔收,我亞媽仲話點解要比報名費,以前根本就唔駛日日係度 ...
講得好

作者: 小蜜豐    時間: 12-11-23 09:54

而家邊同舊時丫,以前都冇雙非爭
仲有,以前大家都只係報一間,而家個個都報三四間,有D仲報十幾間
D學校仲唔慢慢揀咩

我個細仔都仲等緊OFFER,我諗到出年年頭D人放返D位出嚟就有機會o架喇
作者: Heyheyjoyjoy    時間: 12-11-23 13:27     標題: 回覆:一個offer都未有!失望!

我都係細仔媽,等待真是好磨人,但不要放棄!在這段時間,我想到,所謂心儀幼稚園其實是自己想的,或者是羊郡心理,究竟那幼稚園有幾好?是否適合自己小朋友?退後一步,可能那些不熱門的都是適合小朋友的好幼稚園,或者不妨花些時間找佢地出來,幫仔仔報下,命中率一定高好多!

作者: iceming    時間: 12-11-23 14:18     標題: 引用:唔好灰心呀!!!+我個係12月尾超細女,+暫時in

原帖由 QQQme 於 12-11-22 發表
唔好灰心呀!!! 我個係12月尾超細女, 暫時in咗3間, 已經有2間收佢... 仲要係港島算唔錯的學校... 好似我咁,  ...
K1 or PN offer? Can u share with me which school?  Mine is a Xmas boy!

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5