教育王國

標題: 德福幼稚園 [打印本頁]

作者: CuteBshop    時間: 12-11-20 22:37     標題: 德福幼稚園

請問大家收到德福幼稚園既取錄信未呀????
作者: CHIHIMNAM    時間: 12-11-21 10:39

回復 CuteBshop 的帖子

冇咁快, 面試講左12/18前先有信
作者: kaitathk    時間: 12-11-21 10:42     標題: 回覆:CHIHIMNAM 的帖子

等多一陣拉

作者: keemic77    時間: 12-11-21 12:02

sorry, deleted

作者: CuteBshop    時間: 12-11-21 12:48

hehe...我有d心急, 因為星期六會in 靈糧堂, 如果可以早d知德福收唔收, 我就可以再諗下in 唔in 靈糧堂..
作者: ~瑤瑤~    時間: 12-11-21 13:27     標題: 回覆:德福幼稚園

我都有in德褔,我見網上comment好壞參半,其實大家點睇?

作者: CHIHIMNAM    時間: 12-11-21 13:59

回復 ~瑤瑤~ 的帖子

實際情況唔知, 感覺上係官塘/九頭角區較好的 kinder, interview 日所見的老師是較年長, 很有耐性
作者: cclemon2009    時間: 12-11-21 14:05

德福照顧小朋友非常好
作者: CHIHIMNAM    時間: 12-11-21 14:07

回復 cclemon2009 的帖子

hi cclemon,

你小朋友在德福讀緊?
可以俾多些 comments ?

作者: cclemon2009    時間: 12-11-21 22:51     標題: 回覆:CHIHIMNAM 的帖子

之前讀過PN全日班,佢地老師和嬸嬸在照顧小朋友方面好好,佢地有愛心有耐性,教自理能力一流,PN時每星期有工作紙,英文有A-Z,1-10等,有NET

作者: CuteBshop    時間: 12-11-26 14:04

回復 cclemon2009 的帖子

你係本地課程定係國際班??

其實我睇過好多關於德福既comment 都係好多過壞, 尢其係國際班, 不過我係報本地課程.
我去過佢個open day, 最初我覺得校舍大, 不過d 設施有d 舊, 無乜特別.
不過interview 完之後我又加分, 因為d 老師真係好尊重個interview 過程, 唔hea 又有耐性.
我之前in 過2 間啟思, 好hea, 又無耐性, 同小朋友講2 句唔應佢就算

作者: CHIHIMNAM    時間: 12-11-26 14:26

do you have any offer on hand?
if Teleford has offer, will you consider to take it?

作者: mm1003    時間: 12-11-26 14:35

我都有去in德福,但感覺係老師無咩笑容,open day都有去,感覺一般,因為我住德福,成日都會係樓下見到d學生,講真d品格驚死人。由其係操國語嗰班,雖然好近我,但學生品格令我卻步。
作者: YTCsophie    時間: 12-11-26 18:28     標題: 回覆:德福幼稚園

作者: cclemon2009    時間: 12-11-26 22:29     標題: 回覆:CuteBshop 的帖子

曾經讀本地pn班,之後轉校,老師有愛心,成曰交待小朋友在校情況,嬸嬸好好,個Net好nice

作者: Sana2010    時間: 12-11-26 23:32

My boy is attending PN class @ Telford, I think it's ok, both teachers and helpers are caring, and teacher rings to update my boy's progress weekly.
作者: LittleButter    時間: 12-11-27 00:26

小囡昨年也曾讀PN 國際班,老師好nice, 常致電交代在學情況,嬸嬸也十分好,因為女兒回家也總會提著老師和嬸嬸名字。個人覺得德福在九龍灣區是一間很好的幼稚園!
作者: CuteBshop    時間: 12-11-27 11:34

回復 CHIHIMNAM 的帖子

我就係等緊德福offer, 如果佢收我就一定讀...
作者: CuteBshop    時間: 12-11-27 11:48

回復 mm1003 的帖子

老師最緊要望落親切, 有愛心同耐性... 咁有笑容當然會更好, OPEN DAY 我仲同D老師傾過下計, 感覺都良好!!
校舍係比較舊, 可能會覺得麻麻.. 不過羊毛出自羊身上... 再靚既學校都會係學費收返. 所以我就覺得無乜所謂, 舊得黎乾淨企理就OK 啦!!
至於學生品格, 未必完全關學校事, 我深信學校唔會特登培養一個壞品格既學生出黎, 品格差係家長問題, 況且更名既學校都一樣會有品格差既學生, 我深信名校可能更多.

我最想我小朋友讀得開心, 開心就自然想返學, 想返學就自然學到野... 所以我就首選德福.
其實靈糧堂我都同樣鐘意, 不過可惜揍仔仔個EE住啟業, 返麗港城有小小遠

作者: CuteBshop    時間: 12-11-28 12:53

頭先剛剛打去德福問左, 佢地話result 仲未寄出....咁可能要等到下星期先收到.
作者: crystal894    時間: 12-12-12 06:18     標題: 回覆:德福幼稚園

我個仔有德福pn 國際班offer,及藍田迦南am offer !
已交藍田迦南am留位費,都唔知點揀好!迦南就出名老師有愛心,學校行政有系統,小孩返學好開心,程度不深不淺適中!每天均有英普堂,但不是班主任! 德福國際班,一Net 英文及一普通話班主任,全程三小時英普,語言環境好,但有其他幼稚園老師話成曰轉班主任! 14/12 dead line 交留位費! 有可俾啲comment 我嗎?thx !

作者: cclemon2009    時間: 12-12-12 07:09     標題: 引用:我個仔有德福pn+國際班offer,及藍田迦南am

原帖由 crystal894 於 12-12-12 發表
我個仔有德福pn 國際班offer,及藍田迦南am offer !
已交藍田迦南am留位費,都唔知點揀好!迦南就出名老師 ...
德福好一些,我囝囝兩間pn都讀過但迦南不是藍田果間

作者: CHIHIMNAM    時間: 12-12-12 08:57

昨日收到本地課程 K1 AM offer, 你地收到未?
會否交留位費?
作者: beegoo    時間: 12-12-12 09:12

回復 CHIHIMNAM 的帖子

我地都收到中英文部 am offer,另外已交藍田啟思留位費,不過啟思仲等緊轉am,deadline前啟思都未有消息的話,都會交德福留位費。
作者: CHIHIMNAM    時間: 12-12-12 09:23

回復 beegoo 的帖子

hi beegoo, 我都有另一offer (am) 並留位, 但德福會近屋企D, 仍在考慮中, 因不太清楚德福課程, 我現在是有學卷的本地課程, 是否一星期只有一堂 Net 教英文? 希望有讀緊家長告知, thanks!!
作者: Virginia_Arare    時間: 12-12-12 10:29

我嘅囡囡而家係德福讀緊國際班 pn,  老師們好有愛心、包容力高,有經驗,雖然學費唔算平,但我和一班同學仔媽咪都覺物有所值,每日三個鐘嘅英文和普通話,令我個囡由唔識普通話到可以用普通話講顏色、一至十數字,自己個名,爸爸媽媽之類,又超鐘意返學,有咩困難問老師都幫到手(如戒片) . 如果 target 小一考直資私小,讀國際班係唔錯嘅選擇。
作者: CHIHIMNAM    時間: 12-12-12 12:39

有冇讀緊本地課程可以分享下?
作者: joycelynmama    時間: 12-12-12 13:00

我囡囡讀全日本地班,學術上都唔太淺,囡囡返屋企都拿學校的書出來看,並能仔細說出內容,可見老師堂上教了都能吸收。每星期都有功課,填色之類,又要睇一本圖書。由於是上全日班,自理訓練和照顧非常好,不過都幾貴,但物有所值。
作者: CHIHIMNAM    時間: 12-12-12 13:12

回復 joycelynmama 的帖子

Thanks, 會有Net 嗎?
作者: joycelynmama    時間: 12-12-12 13:26

有NET的,囡囡很喜歡她的。另外,不同班的老師亦會認識不同班的同學,叫得出名的,很warm!
作者: CHIHIMNAM    時間: 12-12-12 13:29     標題: 回覆:joycelynmama 的帖子

請問一星期會有多少日有Net? (唔好意思,問黎問去,因為想了解清楚才去交留位費,唔想hold位)

作者: joycelynmama    時間: 12-12-12 13:43

我都唔太清楚,我估可以打返學校問。
作者: crystal894    時間: 12-12-12 19:10     標題: 引用:Quote:原帖由+crystal894+於+12-12-12+發表

原帖由 cclemon2009 於 12-12-12 發表
德福好一些,我囝囝兩間pn都讀過但迦南不是藍田果間
即是德福學術上較好嗎?其實升直資/私小德福定迦南會好成績啲呢?thx!

作者: Virginia_Arare    時間: 12-12-12 19:15

我只知而家有2位 net teachers 專係教本地課程
作者: moon1980    時間: 12-12-12 19:48

本地課程so far so good,如果小學想考直資,私小,就未必夠用,到時先追會好辛苦。而迦南反而會深d。
作者: cclemon2009    時間: 12-12-12 22:32     標題: 引用:Quote:原帖由+cclemon2009+於+12-12-12+發

原帖由 crystal894 於 12-12-12 發表
即是德福學術上較好嗎?其實升直資/私小德福定迦南會好成績啲呢?thx!

...
以pn計,德福感覺上人手多啲,老師定期有電話交代小朋友的情況,訓練自理比迦南優勝。至於學術好似迦南比較有系統。

作者: vickinguk    時間: 12-12-12 22:43     標題: 回覆:cclemon2009 的帖子

咁係咪即係如果要考直資小學,PN選德褔就到K班時就轉間学術好d再讀上去;如果選迦南就唔使轉校都仲可以應付到呀?

作者: crystal894    時間: 12-12-13 00:54     標題: 回覆:德福幼稚園

但我係國際班offer,學術竟較迦南淺?有無家長知?

作者: cclemon2009    時間: 12-12-13 07:46     標題: 引用:咁係咪即係如果要考直資小學,PN選德褔就到

原帖由 vickinguk 於 12-12-12 發表
咁係咪即係如果要考直資小學,PN選德褔就到K班時就轉間学術好d再讀上去;如果選迦南就唔使轉校都仲可以應付 ...
個人意見,就算是迦南也應在k再考。没有學卷,有更多kg比迦南好。

作者: cclemon2009    時間: 12-12-13 07:55     標題: 引用:但我係國際班offer,學術竟較迦南淺?有無

原帖由 crystal894 於 12-12-13 發表
但我係國際班offer,學術竟較迦南淺?有無家長知?
國際班情況不清楚,但你小一目標係考定抽?如果考小我怕德福可能未必太好,因為競爭太大,學校名氣和收生history一定有影響。但是,眼見德福的小朋友係好乖。

作者: cclemon2009    時間: 12-12-13 07:59     標題: 引用:我只知而家有2位+net+teachers+專係教本地

原帖由 Virginia_Arare 於 12-12-12 發表
我只知而家有2位 net teachers 專係教本地課程
Net 好有愛心,我囝囝當時很怕羞但是也很鍾意同net玩,因為net成日都hug囝囝

作者: crystal894    時間: 12-12-13 08:23     標題: 引用:Quote:原帖由+crystal894+於+12-12-13+發表

原帖由 cclemon2009 於 12-12-13 發表
國際班情況不清楚,但你小一目標係考定抽?如果考小我怕德福可能未必太好,因為競爭太大,學校名氣和收生hi ...
我想考小一唔大抽獎!咁即K1要再考過啦!Thanks!

作者: Virginia_Arare    時間: 12-12-13 08:37

今年德福有學生考到直資私小如音小、優才、崇真、德雅、嶺南小學等。自行計分仲有啲去到 la salle,  st mary,  聖家,嘉諾撒等。以上資料由學校提供,我送囡返學時係壁佈板見到。哩個係綜合數字,冇分本地或國際班
作者: cclemon2009    時間: 12-12-13 10:13     標題: 引用:Quote:原帖由+cclemon2009+於+12-12-13+發

原帖由 crystal894 於 12-12-13 發表
我想考小一唔大抽獎!咁即K1要再考過啦!Thanks!
如果考到心儀的kg為何不走?除非德福已經係最心儀果間。

作者: cclemon2009    時間: 12-12-13 10:18     標題: 引用:今年德福有學生考到直資私小如音小、優才、

原帖由 Virginia_Arare 於 12-12-13 發表
今年德福有學生考到直資私小如音小、優才、崇真、德雅、嶺南小學等。自行計分仲有啲去到 la salle,  st mar ...
直資私小的學校可能不能滿足想考一線私小的家長。相反靠計分讀間間kg也無分別。

作者: Virginia_Arare    時間: 12-12-13 11:17

當然,考到更好學校如龍校就梗係諗吓走,不過 n 班最好近屋企。哩個係我嘅個人經驗
作者: CHIHIMNAM    時間: 12-12-13 15:08

回復 joycelynmama 的帖子

你是本地課程 or International class?

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5