教育王國

標題: 男拔學界賽「揀蟀」 招精英轉校 [打印本頁]

作者: ha8mo    時間: 12-11-19 11:01     標題: 男拔學界賽「揀蟀」 招精英轉校

作者: ha8mo    時間: 12-11-19 11:13

作者: mirage    時間: 12-11-19 12:40

要重讀中四,俾我就唔制。如果所有外來運動精英都逢二進一,男拔可稱霸學界。
作者: SUNWONG9861    時間: 12-11-19 12:50

回復 ha8mo 的帖子

毅智係B3學校,那位同學讀中五,洗唔洗留2年,
重讀中三。男拔為取學界成績真係拼博!

作者: grace_xian    時間: 12-11-19 14:20

作者: ha8mo    時間: 12-11-19 14:20

作者: JJChan723    時間: 12-11-19 19:07

ha8mo 發表於 12-11-19 14:20
不會逢二進一的因有年齡限制
一到2字頭就拜拜

仲可以掛住拔萃個名招搖撞騙添~
作者: talent2000    時間: 12-11-20 00:22

作者: siufu    時間: 12-11-20 18:28

其實咁樣買人法, 贏o左真係會開心咩? 就好似睇奧運李靜高禮澤贏銀牌相比李慧詩贏銅牌, 作為香港人你覺得邊個會你你開心感動多d?
作者: mirage    時間: 12-11-20 19:18

學生求男拔個名/人脈/在男拔內學到的自發性,學校就有外援替他攞獎,何樂而不為?你唔招兵,人地St Joe /LS/YW都招,輸咗學界任何一個比賽,邊個負責。
作者: lugano    時間: 12-11-23 18:37

mirage 發表於 12-11-20 19:18
學生求男拔個名/人脈/在男拔內學到的自發性,學校就有外援替他攞獎,何樂而不為?你唔招兵,人地St Joe /LS/YW都招,輸咗學界任何一個比賽,邊個負責。

我都唔敢講咁多年喇沙從未買過一個人,但最少喇沙推崇的是 Home Grown Athletes !!  買人並不是喇沙的普世價值,見證多少用汗和淚灑在喇沙利道 18 號田徑場上而換來冠軍榮耀的片斷。當然收中一學生時有唔少運動叻的學生來考學校,但絕少好似男拔咁擺明在運動場上搶走其他學校的學生

坦白講,同宗的聖約瑟最自豪的兩種運動, 足球和游水都有買人的情況, 當年學界比賽時,聖約瑟泳隊內不少主力都是從外面的泳會買入來,當年喇沙泳隊看在眼內都有微言。而足球隊都有好多是球會的青年軍球員,想唔贏都難。

英華買人都係經典中的經典,經前度袁副校長(袁某為喇沙舊生)執掌下,籃球/足球 (3年內從D3升到D1總冠軍) 的成績好好...........無言...... 不出數年, 估計可動搖男拔地位

我反而敬佩那些堅持不買人而奮力留在高水準 D1 的男校..... 這才是公平競技

作者: gogoweb    時間: 12-11-23 21:46

買唔買人都好,啲運動員都一樣要付出唔少汗水至有成績! 況且話就話Home Grown, 但訓練都咪一樣靠外,有邊間真係只靠學校老師教丫?
作者: ANChan59    時間: 12-11-23 22:26

回復 lugano 的帖子

For curiosity, how to define "Home Grown Athletes"?

In secondary admission, F1 students from other schools' athletes will be accepted or rejected.

If yes, the difference is scholarship between DSS and aided school's fee structure ...... Am I correct?

If not, why penalized those kids because of so call "Home Grown Athletes"?

作者: judy    時間: 12-11-26 10:18

男拔每一個校長风格都不同,試過有校長禁止學生參加校際賽。他認為咁違背運動之真義。

耐心看看新校長有何新作风吧!
作者: ha8mo    時間: 12-11-26 11:27

作者: mirage    時間: 12-11-26 11:42

Which shop u refer to ?
作者: KLN    時間: 12-11-29 15:38

回復 ha8mo 的帖子

伯母:一物兩用, 抵買
李祖維越野跑踢波兩兼得

http://orientaldaily.on.cc/cnt/sport/20121129/00286_008.html

作者: longfung    時間: 12-11-29 20:46

回復 judy 的帖子

相信都係見精英就快手收, 囝囝已有同學(有特異功能)27號到DBS interview!

作者: mrs.so    時間: 12-11-29 20:59

回復 longfung 的帖子

請問知5知係咩特異功能?
十一月廿七日還是十二月廿七日?

作者: longfung    時間: 12-11-30 12:19

回復 mrs.so 的帖子

唔想講別人的私穩, 係非一般的特異功能(其實一早都估到边邊都收). 係11月27今個星期二已經 interview.
作者: mrs.so    時間: 12-11-30 12:23

勁呀!

11月27日係截表, 不過都預收...

作者: longfung    時間: 12-11-30 23:52

已通知收左了, 成為全級第一個成功入中的學生
作者: jandtfamily    時間: 12-12-1 00:27     標題: 引用:回復+mrs.so+的帖子 已通知收左了,+成為全

原帖由 longfung 於 12-11-30 發表

已通知收左了, 成為全級第一個成功入中的學生
知唔知係打電話叫佢interview?還是寫信通知去interview呢?特異功能組現在只in運動精英?咁音樂精英又如何呢?

作者: mrs.so    時間: 12-12-1 14:04     標題: 回覆:男拔學界賽「揀蟀」 招精英轉校

有無申請人已經收到信,內容最遲一月會收到可以入選面試信?

作者: KKKK    時間: 12-12-1 14:50

有無人知有幾多人報名?編號點排? Thanks a lot.
作者: benny2014    時間: 12-12-1 15:35

淨係識買起人地既精英,唔注重培訓新人,所以香港既體育發展遠遠落後其他國家。
作者: longfung    時間: 12-12-1 15:50

回復 jandtfamily 的帖子

只知道通知收佢用電話, 通知interview途徑唔知.

再者, 囝囝的同學不單係運動有特異功能的!

作者: ANChan59    時間: 12-12-1 15:52

benny2014 發表於 12-12-1 15:35
淨係識買起人地既精英,唔注重培訓新人,所以香港既體育發展遠遠落後其他國家。 ...

If Harvard or UC Berkeley offers my boy a sports scholarship, why drop it? Take it gracefully.

In my previous posts, LS also took S1 athletes from other schools and the difference is DSS vs Aided school, nothing more, nothing less. The scholarship just provides a equal platform for the candidates to pick between different funding structure schools.

The Chinese national team members are come from different provincial teams, so we have an excellent national team. So, what's wrong? Don't misled by "Home Grown Athletes".

作者: KKKK    時間: 12-12-1 15:54

longfung,
可不可以講多少少?你勾起我的求知慾?所謂 "非一般特異"即係乜野? 吞劍? 吐火?

作者: ANChan59    時間: 12-12-1 16:00

Their academic standard must up to par with exceptional sports achievement.
Most parents overlook the basic and forget about it's a school not a sports institute.

作者: oscarmama    時間: 12-12-1 17:57

gogoweb 發表於 12-11-23 21:46
買唔買人都好,啲運動員都一樣要付出唔少汗水至有成績! 況且話就話Home Grown, 但訓練都咪一樣靠外,有邊間 ...

小兒係喇沙校隊之一,其他隊就吾知,但小兒嘅劍隊,二十多年嘅教練都係Old boys工餘時義務番學校教。我仔初入隊時,教練已強烈反對我哋在外跟其他教練,當然有個別學員會是體院學生及可能亦有小部份有在外再跟教練就不得而知。另外,以我所知,田徑隊亦是old boys回校教師弟,最少呢2個項目可以話Home Grown。

作者: ANChan59    時間: 12-12-1 18:08

oscarmama 發表於 12-12-1 17:57
小兒係喇沙校隊之一,其他隊就吾知,但小兒嘅劍隊,二十多年嘅教練都係Old boys工餘時義務番學校教。我仔 ...
Good, "Home Grown Coach"!!! I appreciate that.
How about athletes? All from P1 straight to S6? No outsiders in between?

For other sports, like soccer, they classified home grown like 15-21, at least 3 years in the same local clubs.

作者: oscarmama    時間: 12-12-1 18:26

ANChan59 發表於 12-12-1 18:08
Good, "Home Grown Coach"!!! I appreciate that.
How about athletes? All from P1 straight to S6? No ou ...

小兒係外來生,田徑隊所知不多,但咁啱昨日老師找小兒入田徑隊學跳遠,叫小兒今日回校跟教練,小兒今日才知教練係old boy。
作者: reginayu    時間: 12-12-1 18:44     標題: 回覆:oscarmama 的帖子

其實大部份傳統學校都強調薪火相傳, 事實上好多有心嘅師兄,師姐,舊生都有咁做,係一件好值得欣賞嘅事。
至於有部份出色嘅學生接受特別邀請而轉校, 其實究竟比例高唔高呢? 係唔係個別情況呢? 定係已成常規?
其實都"聽"埋好多, 似"傳說"咁。可以分享吓嗎?

作者: Jackieson    時間: 12-12-1 18:45     標題: 引用:Quote:gogoweb+發表於+12-11-23+21:46+買唔

原帖由 oscarmama 於 12-12-01 發表
小兒係喇沙校隊之一,其他隊就吾知,但小兒嘅劍隊,二十多年嘅教練都係Old boys工餘時義務番學校教。我仔 ...
財司長都係舊生,間中都客串返去教師弟劍術。

作者: ANChan59    時間: 12-12-1 20:59

oscarmama 發表於 12-12-1 18:26
小兒係外來生,田徑隊所知不多,但咁啱昨日老師找小兒入田徑隊學跳遠,叫小兒今日回校跟教練,小兒今日才 ...
正如我所講,妳兒子肯定不屬"home grown athletes",但我支持他入LS,因為它是一間好學校。 我只對那些連"買人","home grown athletes"都搞不清楚的家長有意見而已。

作者: oscarmama    時間: 12-12-1 22:05

Jackieson 發表於 12-12-1 18:45
財司長都係舊生,間中都客串返去教師弟劍術。

佢吾係間中,我仔話,學界比賽前2、3個月係隔個星期六返
作者: oscarmama    時間: 12-12-1 22:16

ANChan59 發表於 12-12-1 20:59
正如我所講,妳兒子肯定不屬"home grown athletes",但我支持他入LS,因為它是一間好學校。 我只對那些連 ...

其實我都吾係好清楚,可否詳細解釋吓?小兒除咗小學時體育堂,老師教過吓之外,從未到外面學過跳遠,如果將來由LS old boy教識佢,咁算吾算呢?請賜教!
作者: oscarmama    時間: 12-12-1 22:32

reginayu 發表於 12-12-1 18:44
其實大部份傳統學校都強調薪火相傳, 事實上好多有心嘅師兄,師姐,舊生都有咁做,係一件好值得欣賞嘅事。
至於 ...

你講LS?
就小兒小學而言,由於我仔小學無連繫中學,為咗爭取好中學學位,有吾少學生都會有特異功能,LS的確收咗我仔學校一部份呢方面嘅學生,但係都係學生們自己考入,並吾係因某些特別利益而入去,反而用運動考入時,老師都要求佢哋學術成績不可太差。以我知道特異功能最突出的,差不多都入咗DBS,而學術成績最好的幾個入咗SPCC。

作者: ANChan59    時間: 12-12-1 22:33

MacMa  前兩年,有一位培正小學游泳精英被DBS取錄,但另一強調Home Grown Athletes的學校經教練去網羅,最後放棄了DBS,因考慮有弟弟讀小學,希望可省回學費。

It's an open secret, I just don't mentioned that.......

I don't mind LS headhunt athletes on fair basis, but I do mind those on-lookers and parents to twist something untrue......

作者: reginayu    時間: 12-12-1 22:53     標題: 引用:+本帖最後由+oscarmama+於+12-12-1+22:34+

原帖由 oscarmama 於 12-12-01 發表
其實小學升中學, 除了學業成績, 小朋友在運動同音樂突出嘅表現成為中學收生嘅優先對象, 絕對無可厚非。都似已成為共開嘅收生條件。
不過有突出表現嘅學生, 中途被"邀請"轉校真的也常規化嗎?

作者: oscarmama    時間: 12-12-1 23:04

reginayu 發表於 12-12-1 22:53
...不過有突出表現嘅學生, 中途被"邀請"轉校真的也常規化嗎?

呢方面真係吾清楚,亦好少聽聞。
作者: Jackieson    時間: 12-12-2 01:08

回復 reginayu 的帖子

都唔想引起駡戰, 各位家長不喜勿插! 正所為各有所需, 各有所求, 已是公開的秘密, 絕對無可厚非.

自己讀書時, 常聽到LS在學界的口號係: 不假外求 (當時覺得係用黎話比佢地的宿敵聽, 其實由以前到而家都係宿敵). LS有D青訓做得好好. 好耐以前, 做過一項小學學界球賽的球証, 喇小真係超晒班, 就算呢班小學生去打中學學界D1, C grade都可以話攞硬冠軍. 可能呢項球類出色, 根本不需要outsiders. 所以阿仔同學在這項小學學界比賽雖然打贏喇小的球員(overall 輸給喇小), 也得不到LS的垂青(該同學在學界有排名, 亦是B1生, 唔差架), 我估因為LS有大把貨, 不是求呢D學生.

可能需求問題,  留下quota收了另外一D小六精英,  據悉LS收了一名港隊青年軍, 但成績不是太好; 也收了一名擁有另類特異功能小六學生. 而DBS也收了阿仔的師兄, 他是一項球類精英也是B1生. 其實相信好多學校亦是如此, 廣收各類類英, 真係公開的秘密.

至於中途被"邀請"轉校, 相信亦普遍, 自己讀中學時已有: 師兄讀完中五後去咗DBS(但讀中四), 在學界見面時已是敵人; 有轉去WY; 有港隊青年軍轉去QC; 亦有一名港隊青年軍被DBS邀請, 但佢唔去, 因為當時DBS已有佢另一名"隊友"(港隊隊友), 佢話去埋咪無對手同佢打!? 所以話各有所需, 各有所求.

作者: ANChan59    時間: 12-12-2 01:33

回復 reginayu 的帖子

不過有突出表現嘅學生, 中途被"邀請"轉校真的也常規化嗎?

以前多些,近年好似少d.

作者: CK66    時間: 12-12-2 01:50

回復 benny2014 的帖子

依你的說法,曼聯今夏就不應該從死敵阿仙奴簽入頂級射手隊長雲佩斯,應該選用隊內部“自家訓練”的年青球員作正選,是嗎?今季曼聯若沒有從死敵掘角雲佩斯在重要關頭多次射入致勝球,老早就不能位居榜首了。若當年巴塞羅那沒有從阿根廷簽入尚未成名的美斯,就沒有今日鼎鼎大名的球王,也沒有今天雄霸銀河的加泰隆尼亞隊了
自古良禽擇木而棲,良將擇主而事,這是科定律,何罪之有!

可笑的是當人家轉校降級讀中四的李組維把喇叭打得一仆一碌後就被大做文章指男拔的運動員不是”豐胸“,勝之不武,不妥當,說男拔靠轉會學生取勝,運動員不是在中一時取錄,無體育精神。
但你喇叭咪又係靠那對孖仔搵食!原來由死敵男拔小學轉到喇叭書院既孖仔唔算轉會, 原來被九華收錄後來被撬到喇叭單人匹馬奪得一金一銀的氣袋都不是轉會的。我終於明白了,原來對某些人來說,只要在中一收生時就算同用男拔的方法(甚至更厲害!),不論甚樣買人撬人都不算轉會,是合乎體育精神,教肓精神的。

你們就係站在道德的高地,只要在中一前轉會的就算是”豐胸“運動員了!

我來告訴大家,英超賽會規定,凡是於十八歲前轉會的就算是”豐胸”的。

作者: Unclejt    時間: 12-12-2 03:54

CK66 發表於 12-12-2 01:50
回復 benny2014 的帖子

我來告訴大家,英超賽會規定,凡是於十八歲前轉會的就算是”豐胸”的。
英超沒有這樣的規定。況且他們所說的 home-grown 指的是「本土」球員,並不一定是自己球會的青訓產品。
作者: mirage    時間: 12-12-2 12:29

攞職業同學界比,某方面是污蔑了學界。職業有食禁藥、有賭博外圍黑勢力操控、有打徦波、有賄賂球証,大家想看到幾間男校爲了什麼X年霸而變成這樣嗎?熱血D講,學界是讓學子們在運動埸上燃燒青春,而不是爭奪虛幻的甚麼X年霸?如果真係年年不論初高中要靠鬥搶人攞冠軍,不如取消年齡限制及引入外援,到時短跑足球籃球俾超齡非洲外援玩哂,你聖拿拔仲做唔到五十年霸。
作者: fennie114    時間: 12-12-2 18:21

講到DBS咁差,收你個仔時,咪又係仆到入去讀,其實靠乜入到都係假的,都要讀得掂先得架,你估唔使讀書考試咩!
作者: ha8mo    時間: 12-12-2 19:10

作者: longfung    時間: 12-12-2 19:50

ha8mo 發表於 12-12-2 19:10
你說出重點了
那些band3中中生過到去
究竟上堂(如果會上)點算?

其實每間學校都有成績差的學生, 以前識得個DBS會考8科F, 有何出奇?
作者: Jackieson    時間: 12-12-2 21:32     標題: 引用:Quote:ha8mo+發表於+12-12-2+19:10+你說出

原帖由 longfung 於 12-12-02 發表
其實每間學校都有成績差的學生, 以前識得個DBS會考8科F, 有何出奇?
無錯,知道今年就連地區B1A英中都有學生攞U。

作者: talent2000    時間: 12-12-2 22:03

作者: mrs.so    時間: 12-12-3 13:13

case 3, 一個更有錢的和一個冇錢的仔兩個入了St Paul co, 一個入了DBS成績好好,靠實力……???唔太明...
作者: redkoni    時間: 12-12-5 00:53

15歲資優生獲浸大體育系取錄

資料來源:星島日報

浸 大 體 育 學 系 主 任 鍾 伯 光 教 授 ( 左 ) 表 示 , 十 五 歲 資 優 生 陳 慧 信 ( 右 ) 是 該 系 有 史 以 來 最 年 輕 的 學 生 。

(星島日報報道)今年各院校取錄了不少體育精英,曾獲學界三項鐵人比賽第一名、年僅十五歲的資優生陳慧信,便獲浸會大學體育學系取錄,成為該系有史以來最年輕的學生,他的目標是十八歲前加入三項鐵人香港代表隊。志願希望成為律師的陳慧信,關心社會議題,對於近日特首梁英振大宅僭建事件,他批評梁欠缺誠信,「他不是講大話,就是不作聲,我不會再認真對待他的說話。」

小學就讀天水圍香港普通話研習社科技創意小學的陳慧信,小二進行智力測驗時,智商高達一百三十二,學業成績一直非常理想,並於小三及小六時兩度跳級,「我覺得課程內容太淺,經老師與家人商量後,便決定跳級,結果我在一個暑假內讀完小三的課本,並通過考試,直升小四。」完成小五後,陳慧信便直接升讀中學,入讀位於將軍澳的香港華人基督教聯會真道書院。

陳慧信在真道書院讀至中三,便轉校到拔萃男書院升讀中四。不過,在男拔讀書時成績只維持中上,他坦言當中原因可能與男拔有不少精英學生有關,故成績未見突出。陳慧信是今年首屆文憑試學生,考獲「五五五三四」成績,雖然成績未能令他入讀心儀的法律系,但由於自小是精英運動員,亦是三項鐵人好手,最終獲浸大取錄,升讀浸大的體育及康樂管理文學士課程。

浸大體育學系系主任鍾伯光教授表示,陳慧信是該系有史以來最年輕的學生,「他的文憑試成績亦理想,在系內可算是出類拔萃」。羽毛球、跆拳道、三項鐵人樣樣皆精的陳慧信,最擅長三項鐵人項目,前年更贏得本港十三歲分齡組別三項鐵人賽第一名,他希望藉學習運動科學知識,提升個人技術水平,目標是十八歲前加入三項鐵人香港代表隊。

志願希望成為律師的陳慧信,自言邏輯力強,適合律師工作,更欣賞律師維護正義的使命感,計畫畢業後再修讀法律學位課程。他認為只有法治精神才能排除人治的施政理念,故不時亦會非常關心本港政治議題,「我覺得一國兩制在本港未有實質存在過,香港回歸十五年,已被親中人士不斷蠶食本港法治。」陳慧信曾三次參與過學民思潮發起的示威活動,他坦言,非常欣賞同齡的學民思潮召集人黃之鋒的口才和邏輯思維能力。

對於特首梁振英就大宅僭建文過飾非的行為,他認為下台才是挽回誠信的最佳方法,否則應坦誠交代事件。「起初還會以邏輯分析梁振英的說話,但後來發覺他不是講大話,就是不作聲,就不再認真對待他的說話。」

作者: mk3288    時間: 12-12-5 12:59

入到神校的學生,總有其一技之長。
作者: siufu    時間: 12-12-5 19:10

LS 唔係一條龍學校, 中一收兩成外來生係順理成章, 而學校有選擇權當然會選學業或運動/音樂出色的小六生, 最重要係中一以後 LS 唔會再買人, 而 DBS, YW 等熱衷買人的學校就會網羅他學校 A/B/C Grade 的精英運動員, 所以 LS 好難在 A/B Grade 賽事取得優勢.
作者: woodst    時間: 12-12-5 21:00

作者: hermanpapa    時間: 12-12-5 23:33     標題: 回覆:男拔學界賽「揀蟀」 招精英轉校

其實運動精英,他們的意志力和集中力都很強,若發揮在學習上或者有很大的助力。體育活動能鍛鍊人的體質,也能凝聚團體向心力,對校內每一學生也有正面的影響。

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5