教育王國

標題: 浪澄灣綠茵程度怎樣? [打印本頁]

作者: ksyip    時間: 12-11-13 16:30     標題: 浪澄灣綠茵程度怎樣?

浪澄灣綠茵程度怎樣?

語境好像不錯, 但程度怎樣? 有冇用家分享吓?

作者: pc430    時間: 12-11-29 12:50

小兒由開校Playgroup 開始讀,宜家讀緊K1 la,我都好滿意學校老師,language environment and staff,學校campus好新,嬸嬸教職員都好有愛心.
課程我吾知叫深定淺因我冇同其他人比較過,我見小朋友讀得開心又好有進步就OK la,唯一是學費貴,平均每月要$6200x11
作者: man811231    時間: 12-11-29 13:30     標題: 回覆:浪澄灣綠茵程度怎樣?

$6200是否k1學費?

作者: pc430    時間: 12-11-29 14:29

是, PN is around $5800/month
作者: man811231    時間: 12-11-29 14:31     標題: 回覆:浪澄灣綠茵程度怎樣?

為何K1貴過pn?

作者: pc430    時間: 12-11-29 14:37

PN 係全包, K1 need to pay for 茶點 and 書費
作者: hosuper    時間: 12-11-29 15:43     標題: 回覆:浪澄灣綠茵程度怎樣?

咁校服費用?

作者: pc430    時間: 12-11-29 16:12

校服+ school bag費用, Summer : around $300, Winter: around $900
作者: hosuper    時間: 12-11-29 16:17     標題: 回覆:pc430 的帖子

Thanks ! The price is quite reasonable!

作者: tam_bb    時間: 12-11-29 16:17     標題: 引用:校服++school+bag費用,+Summer+:+around+$3

原帖由 pc430 於 12-11-29 發表
校服+ school bag費用, Summer : around $300, Winter: around $900
我覺得冬季校䄛雖然貴,但值!係一件厚棉外殼 + 一件fleece,呢兩件可以夾拼一齊穿,或分開穿。

作者: pc430    時間: 12-11-29 16:26

That's really true. The quality is good as well!
作者: littlestar_2009    時間: 12-11-29 16:45

想知多0的有關課程的資料?如果去考直資~唔出外補習~~可以嗎?
作者: pc430    時間: 12-11-29 16:54

呢間Greenfield好新,重未有戰績做reference, 我冇想過kindergarten要補習,但阿仔係學校學Taekwondo ,出面泳會學游水,遲d我自己會教佢piano, 學術方面重未計劃呀
作者: aquasee    時間: 12-11-30 11:48

我囡囡做左半年插班PN生, 比較現在所讀的PN, Greenfield課程選深 (pn 下學期日日有工課)

p.s. I had checked with other greenfield mama, it seems that the syllbus of the long beach is different with other branch.
作者: TeriAnla    時間: 12-11-30 13:49     標題: 回覆:浪澄灣綠茵程度怎樣?

Greenfield 有興趣班?我想問平日入學校,係咪就已經講英文?我去註冊,佢都係用英文問我有咩事。

作者: tam_bb    時間: 12-11-30 14:56     標題: 引用:Greenfield+有興趣班?我想問平日入學校,

原帖由 TeriAnla 於 12-11-30 發表
Greenfield 有興趣班?我想問平日入學校,係咪就已經講英文?我去註冊,佢都係用英文問我有咩事。

...
我用廣東話問嘢,職員會用廣東話答番我~

作者: TeriAnla    時間: 12-11-30 16:20     標題: 回覆:浪澄灣綠茵程度怎樣?

啊!明白了。因為佢用英文問,我就用英文答。

作者: LWL1212    時間: 12-12-1 03:59     標題: 回覆:浪澄灣綠茵程度怎樣?

Greenfield 的程度絶對放心,佢地係深但小朋友係學到,最重要係佢地係日常生活用返出黎,例如平時同我小朋友玩,佢會扮自己係NET, 用英文instructions叫我同老師跟。
我地做到,佢會讚我地"good boy", "well done" "erfect" , 我地扮做錯,佢會話"try again " "ok I show you"
我覚得可反映出平時老師比好多正面鼓勵小朋友

作者: Momotat    時間: 12-12-1 14:46     標題: 引用:我囡囡做左半年插班PN生,+比較現在所讀的PN

原帖由 aquasee 於 12-11-30 發表
我囡囡做左半年插班PN生, 比較現在所讀的PN, Greenfield課程選深 (pn 下學期日日有工課)

p.s. I had check ...
可否詳盡點告訴我有什麼不同? 因我仔仔都將會插班PN, thanks!

作者: aquasee    時間: 12-12-5 13:55

As mentioned, Greenfield(Long Beach) PN will have homework everyday. If your kids are small B and join the class in mid-term, this will be little bit difficult for kids. Your kid need your help to finish his/her homework.

English: A-Z, phonic also teach in school
Math: 1-10
Concept: big, small, up down...
Handwriting: join the stright line, triangle
Book report: Once every week
Chinese: PTH words for animal

作者: aquasee    時間: 12-12-5 13:59

Btw, as the Long Beach branch is international school. They did not have tight control on the kids discipline as local school. The teacher have heart to teach but seems little bit green.
作者: TeriAnla    時間: 12-12-5 14:48     標題: 回覆:浪澄灣綠茵程度怎樣?

Are the kids v naughty?

作者: ws_papa    時間: 12-12-5 15:00

8 月b仲可以apply 嗎?
作者: LWL1212    時間: 12-12-5 19:08     標題: 回覆:aquasee 的帖子

又吾係喎!我小朋友成日講:miss xx asked xx to cross her legs today! Miss xx asked me to sit properly ...

作者: oy_yo    時間: 12-12-9 01:34

PN 是直升上K1 嗎 ?
作者: TeriAnla    時間: 12-12-9 09:57     標題: 回覆:浪澄灣綠茵程度怎樣?

PN應該係直上K1的。

作者: Belle_Piano    時間: 12-12-9 15:16

請問有冇人知道下年pn班會幾人一班?
我細B會讀pn am班.
謝!
作者: TeriAnla    時間: 12-12-9 15:36     標題: 回覆:浪澄灣綠茵程度怎樣?

之前有媽媽分享好似24人一班,有4班AM同4班PM. 1NET + 1PTH班主任同1廣東話Assistant. 我囝囝都係下年PN AM Class.

作者: minirat    時間: 12-12-10 10:15

aquasee 發表於 12-11-30 11:48

p.s. I had check ...

In what way is the syllabus different in long bench campus?
作者: aquasee    時間: 12-12-11 19:30     標題: 回覆:minirat 的帖子

as least other branch will not have homework for PN. So no training on handwriting (there is homework reqire kids to join the line in long beach)

作者: TeriAnla    時間: 12-12-11 19:52

Comparing to HL LH and Kln Tong York, what do you think about GF? Will you switch to LH or York if you have AM offer K1 or PN?

Seems to me that GF Long Beach Cirriculum is not easy and looks alike LH or York.
作者: pandachow    時間: 12-12-11 20:25     標題: 回覆:浪澄灣綠茵程度怎樣

我個係細b應該LH唔收。york 個人黎講都鍾意不過上午班得兩粒鐘要報下午班。

作者: tobaby2010    時間: 12-12-11 22:45

我最唔明係點解不同campus價錢差咁遠,將軍澳3千幾4千咋。除非Olympic 租貴or cover different material or 其它campus學費不是全包(有雜費)?
作者: pandachow    時間: 12-12-11 23:25     標題: 回覆:浪澄灣綠茵程度怎樣

好似話呢間同lantau係比較international, 另外果d比較local.唔知係唔係。

作者: Laivy    時間: 12-12-12 00:38     標題: 回覆:pandachow 的帖子

我都因為有同樣問題,今日打電話去學校問。佢地話教材同書係一樣既,每班老師安排都一樣,但教法唔同,點唔同就無講。學費不一樣係因為政府批學校時會因為好多唔同因素,批準收既學費金額唔同,但咩因素都無講,我估各campus設私唔同,所以有平有貴。

作者: TeriAnla    時間: 12-12-12 03:06     標題: 回覆:浪澄灣綠茵程度怎樣?

會唔會因為多啲NET同普通話教師,所以學費較貴?綠茵好似較英普主導,日常係學校都慣用英語(不只是上堂時)。而York,LH,THINK係好似每日上堂有30-45分鐘英語係NET教,其他時間未必係英文主導。我有呢個感覺係因為我同囝囝IN咗10間,只有綠茵同另一間國際幼兒園係一踏入校內就轉咗英文channel.

作者: pandachow    時間: 12-12-12 08:29     標題: 回覆:浪澄灣綠茵程度怎樣

我都覺得係,入到去學校冇人講廣東話,  我打去問野佢接聽時都係話hello greenfield may i help u 比起其他每日只有20~40分鐘英文堂係咪好d呢?

作者: tam_bb    時間: 12-12-12 09:31     標題: 引用:我最唔明係點解不同campus價錢差咁遠,將軍

原帖由 tobaby2010 於 12-12-11 發表
我最唔明係點解不同campus價錢差咁遠,將軍澳3千幾4千咋。除非Olympic 租貴or cover different material or ...
浪澄灣GF是每班的兩位班主任也是native speakers (English + PTH)。但其他學校,是一間學校只有幾位native English / PTH teachers 輪流教哂咁多班。所以,我估浪澄灣GF學費貴,係因為多native speaker teachers,人工貴。

作者: pandachow    時間: 12-12-12 10:13     標題: 回覆:浪澄灣綠茵程度怎樣

有冇人知佢既教學方法係咪比較活動式?我個女比較活躍

作者: tobaby2010    時間: 12-12-12 10:47

回復 tam_bb 的帖子

Oic 咁就make sense . Actually pn (Olympic) 有 2 個assistants,so total 有4位老師。全部老師(except國語老師)係學校只講英文。當然他們識廣東話,
作者: tam_bb    時間: 12-12-12 10:53     標題: 引用:回復+tam_bb+的帖子 Oic+咁就make+sense+.

原帖由 tobaby2010 於 12-12-12 發表

Oic 咁就make sense . Actually pn (Olympic) 有 2 個assistants,so total 有4位老師 ...
2位assistants?我囡囡上午班pn,一班大約24人,2 class teachers(English + PTH)加1位Cantonese assistant only .

作者: ksyip    時間: 12-12-12 12:24

回復 pandachow 的帖子

same here.   Not sure if we should give up GF and switch to York / LH.

作者: tobaby2010    時間: 12-12-12 12:42

我見到2個,maybe 因為有個小朋友不停咁喊,佢吔搵多個幫手?
作者: tobaby2010    時間: 12-12-12 12:44

回復 ksyip 的帖子

Same here...
作者: TeriAnla    時間: 12-12-12 12:48     標題: 回覆:浪澄灣綠茵程度怎樣?

我諗我決定讀GF,因為鍾意英文主導學校環境,一起歩就英普。而且學校位置理想,設施亦新。
York學習環境好現實,禁細就有級別名次,小朋友好快就會同人比較競爭。呢個訓練固然好,但唔係我想要。
LH自編課程好吸引,但PN只有英粵,K又要再評估先可以讀英普。海杋校都係新,成績亦不至青衣校特出。
好想現在決定,便開心地等開學。

作者: tam_bb    時間: 12-12-12 13:53     標題: 引用:我諗我決定讀GF,因為鍾意英文主導學校環境

原帖由 TeriAnla 於 12-12-12 發表
我諗我決定讀GF,因為鍾意英文主導學校環境,一起歩就英普。而且學校位置理想,設施亦新。
York學習環境好現 ...
聽其他家長講(佢都係聽番嚟),GF會租埋隔離個舖位。我最近亦見開始有人裝修。

作者: tam_bb    時間: 12-12-12 14:06     標題: 引用:Quote:原帖由+TeriAnla+於+12-12-12+發表我

原帖由 tam_bb 於 12-12-12 發表
聽其他家長講(佢都係聽番嚟),GF會租埋隔離個舖位。我最近亦見開始有人裝修。

...
同埋,最近見幾位新面孔嘅NET~~

作者: pandachow    時間: 12-12-12 14:23     標題: 回覆:浪澄灣綠茵程度怎樣

你地已經有york offer?我仲未in.如果同think比較係咪greenfield好d

作者: tobaby2010    時間: 12-12-12 14:26

Really...let me check. My kid is attending pn am, you too?
作者: tam_bb    時間: 12-12-12 14:37     標題: 引用:回復+tam_bb+的帖子 Really...let+me+chec

原帖由 tobaby2010 於 12-12-12 發表

Really...let me check. My kid is attending pn am, you too?
Yes~ pn, am

作者: TeriAnla    時間: 12-12-12 14:41     標題: 回覆:浪澄灣綠茵程度怎樣?

如果同THINK比較,GF語文學習環境好啲如果想讀英普。我亦較喜歡GF的location同campus.
不過坦白THINK係唯一一間囝囝冇offer(有result個啲), 因為媽咪講錯嘢。

作者: pandachow    時間: 12-12-12 15:35     標題: 回覆:浪澄灣綠茵程度怎樣

其實我都覺得greenfield英語學習環境應該唔錯,但係我d朋友話think出名d,同埋平d近d.

作者: creambun    時間: 12-12-12 15:55

面試咗Think 同GF, 我地感覺GF的NET比較有心機. 如果二揀一, 我地會投GF一票. (Think 我地只有waiting , no offer)
作者: TeriAnla    時間: 12-12-12 16:06

我相信THINK係比較多人認識, 但唔係個種名校考私小或直資特別出色. 但平同近都好緊要. 相信THINK的語文都很好, 不如要THINK啦.  
因為我想一開始就英普, 同希望英語環境學校, 而唔係只係英文30-45分鐘由NET教個種, 所以比較鍾意GF. 我都有另一間International playschool offer我好鍾意又近屋企又平, 可惜係全英語我又唔想.   

作者: pandachow    時間: 12-12-12 16:09     標題: 回覆:浪澄灣綠茵程度怎樣

咁又係感覺上greenfield既老師係好d.想join playgroup試下但係冇星期六。

作者: pandachow    時間: 12-12-12 16:13     標題: 回覆:浪澄灣綠茵程度怎樣

其實各有各好,think 得pm offer 但greenfield有am. 同埋上過think playgroup覺得唔係好岩,唔知pn同pg教法係咪差唔多。

作者: chwmama313    時間: 12-12-12 16:53

From the impression I got during interviews with Think KT and Greenfield, I would also choose Greenfield, but that doesn't mean Greenfield is better. Most importantly is what you want from the school. The main difference I see between these 2 schools is the language environment which to me is very crucial to kids at this age.
作者: pandachow    時間: 12-12-12 17:18     標題: 回覆:浪澄灣綠茵程度怎樣

我都覺得語文基礎好重要,所以多數會揀gf,不過又驚做錯決定所以問下大家。多謝大家寶貴意見

作者: TeriAnla    時間: 12-12-12 17:27

而家先PN, 往後仲有好多決定呢. 我都1516係咪要間名氣大啲嘅學校, 但我又真係想試下GF. 最worst咪下年考過. 總好過下年先試. 希望禁諗好似好啲, 減下壓.
作者: pandachow    時間: 12-12-12 17:34     標題: 回覆:浪澄灣綠茵程度怎樣

我好多朋友都覺得名氣重要,同埋覺得gf太新,但係我同你一樣都想試下gf!(不過york我未in而且機會好微)

作者: TeriAnla    時間: 12-12-12 18:14

但York係下午班, 又係要下年先知入唔入到國際班.
作者: BBEAMES    時間: 12-12-12 21:25

聽大家咁講完之後,對呢間學校更有信心,我都好著重小孩嘅語文能力,希望佢會喺GREENFIELD開心。
作者: j830syp    時間: 12-12-13 12:07

回復 aquasee 的帖子

Study playgroup will have priority for N class?
作者: 0909MAMI    時間: 13-1-16 11:04

any PND am parents?

let's share more, tks.
作者: tam_bb    時間: 13-1-16 11:30     標題: 回覆:0909MAMI 的帖子

my girl is @ PNB am class. Will your kid study @GF next year?

作者: 0909MAMI    時間: 13-1-16 11:36

tam_bb 發表於 13-1-16 11:30
my girl is @ PNB am class.  Will your kid study @GF next year?

Hello ar, my boy will stay at GF K1 next year (英普班).

你地呢?

作者: tam_bb    時間: 13-1-16 11:39     標題: 引用:Quote:tam_bb+發表於+13-1-16+11:30+my+gir

原帖由 0909MAMI 於 13-01-16 發表
Hello ar, my boy will stay at GF K1 next year (英普班).

你地呢?
I just paid the deposit . We choose (Cantonese + English + PTH).

作者: tam_bb    時間: 13-1-16 11:41     標題: 引用:Quote:tam_bb+發表於+13-1-16+11:30+my+gir

原帖由 0909MAMI 於 13-01-16 發表

你地呢?
我剛剛在幼稚園版發了新帖,問關於K1課程的問題,希望有K1家長reply啦~

作者: winnieng9655    時間: 13-1-16 14:39

My daughter was studied in TKO Nan Fung branch before, I didn't know that there are so many branches in other districts now....compare with the new site, I think the school fees of TKO one is much cheaper they provided very good English n Mandarin language teaching. I think parents don't have to worry too much about this organization.I'm so satisfied with  the one in TKO, I tried to compare the textbook n homework book with my fr's son who studied in Kln Tong XXX famous kindergarten, the greenfield one is more difficult than that..and my daughter can speak very fluent English n Mandarin.....
作者: TeriAnla    時間: 13-1-16 14:56     標題: 回覆:浪澄灣綠茵程度怎樣?

我之前問過,浪澄分校課程比TKO分校深。浪澄仲請咗好多NET, 同會擴充到隔壁舖位,我覺得校舍,語境都非常好。雖然我未必會take呢個offer, 但很欣賞呢間學校。

作者: 0909MAMI    時間: 13-1-16 15:31

如果,大角咀 GREENFIELD VS 大角咀 學之園, 比較課程深淺,
大家有冇 COMMENT 呢? TKS.

GREENFIELD 新校,真係冇 RECORD 可言。

學之園升小學,考到真資/私立小學,成績好似真不錯。
作者: TeriAnla    時間: 13-1-16 15:37     標題: 回覆:0909MAMI 的帖子

好難同學之園比。學之園套教材同教學模式好成熟,名氣都好啲。GF係新校,課程係深但仍係收改階段,同LH比對GF唔係好Fair.

作者: winnieng9655    時間: 13-1-16 16:07

將軍澳間學之園口碑不太好乍,吾夠GREENFIELD練,可能一間間啦。
作者: 0909MAMI    時間: 13-1-16 17:22

winnieng9655 發表於 13-1-16 16:07
將軍澳間學之園口碑不太好乍,吾夠GREENFIELD練,可能一間間啦。

將軍澳GREENFIELD,好似禁多間分校,口碑最好....暫時....

作者: TeriAnla    時間: 13-1-16 18:41     標題: 回覆:浪澄灣綠茵程度怎樣?

唔好意思,冇說清楚。我上面的意見只是LH海杋和GF long beach比較,LH係原自青衣總校Curriculum, 所以先比較成熟。我覺得GF long beach都想push自己成區內一缐,跟對岸LH分校爭一日之長短,所以課程係改進中迎合一眾考名私小直資家長。

而LH其實一直都係青衣分校最特出,最難考。海杋校都係較新。

作者: man811231    時間: 13-1-16 19:05     標題: 回覆:浪澄灣綠茵程度怎樣?

其實海帆LH開了幾多年?

作者: TeriAnla    時間: 13-1-16 19:20     標題: 回覆:man811231 的帖子

好似係2005。

作者: 0909MAMI    時間: 13-1-17 12:10

Greenfield

創校年份
School Founding Year  2011

師生比例 1:6.3

全年學費: $62,315 (11)

作者: 0909MAMI    時間: 13-1-17 12:13

學之園幼稚園(凱帆薈)
創校年份
School Founding Year  2005

師生比例  1:8

全年學費: $48,000 (12) - $51,600 (12)

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5