教育王國

標題: 培道vs聖母,大家會揀邊間。謝謝! [打印本頁]

作者: kc_united    時間: 12-11-11 13:37     標題: 培道vs聖母,大家會揀邊間。謝謝!

如題。

作者: onepiece    時間: 12-11-11 14:21     標題: 回覆:培道vs聖母,大家會揀邊間。謝謝!

同樣都是有heart 的好學校。
關於聖母,可參看:
http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2471916&extra=page%3D1
有不明白或關注地方可交流吓意見。

作者: maylam2022    時間: 12-11-11 14:36     標題: 回覆:kc_united 的帖子

培道較愉快學習,老師有愛心;聖母較傳統,兩間都是好學校

作者: kc_united    時間: 12-11-11 14:42     標題: 回覆:培道vs聖母,大家會揀邊間。謝謝!

如果我唔打算讀聖母書院,甘是否培道校網較好?但培道升中情況如何?有競爭力嗎?其實九龍城中學如何?

作者: c4ceci    時間: 12-11-11 14:56     標題: 回覆:培道vs聖母,大家會揀邊間。謝謝!

升中校綱一定係培道好,如直升,培道女子中學地點好,校風又好

作者: dunbinex    時間: 12-11-11 16:09

作者: onepiece    時間: 12-11-11 18:38     標題: 回覆:培道vs聖母,大家會揀邊間。謝謝!

選培道的話,原因可以係有heart、有愛心、愉快學習、功課壓力不大,但唔應該係九龍城網,情況就好似貪深水埗網而讀啟基一樣。
九龍城區是九龍及新界區之中最強的區,要到band1,分數比其他區高得多,競爭對手包括41網的九龍塘名校及43、45的有名官津,所以區內無論官津定私小,很多都很谷,學另一家長所講,"真係爭0.01分都爭崩鼻"。而培道不屬於那類谷的小學,升中形勢就要有心理準備。

另一個是強區跌band 的問題,擧個例:
學生A有74分
學生B有71分
本應學生A成績好過學生B
但若學生A在強區,band1要75分,而學生B在弱區,band1要求70分,結果學生A只能讀band2中中,但學生B就有得讀band1英中!唔好以為強弱區分數分別無噤大,如果是九龍城同黃大仙比,實際差距會接近呢個數。所以在強區要升band1中學,真係要有谷的心理準備,亦最好是讀谷果D小學。

其實聖母是弱區強校,達band1成績是件輕鬆的事,升英中就近乎是件必然的事。
況且讀華英定保一,有分別嗎?

作者: onepiece    時間: 12-11-11 18:39     標題: 回覆:培道vs聖母,大家會揀邊間。謝謝!

(3G network error)
作者: kc_united    時間: 12-11-11 21:44     標題: 引用:+本帖最後由+onepiece+於+12-11-11+20:42+

原帖由 onepiece 於 12-11-11 發表

選培道的話,原因可以係有heart、有愛心、愉快學習、功課 ...
多謝你的分析。甘如果九真vs德雅vs禮賢,你有可分析?

作者: onepiece    時間: 12-11-11 22:38     標題: 引用:Quote:原帖由+onepiece+於+12-11-11+發表本

原帖由 kc_united 於 12-11-11 發表
多謝你的分析。甘如果九真vs德雅vs禮賢,你有可分析?
對我來講 德雅、禮賢、SFA無分別,一樣要預咗打6年仗,唔怕谷的話總算是強區強校,不過深水埗區的問題是"有前無後",原因是對band1女仔來講,一定要首志願夠運抽到上智或聖母玫瑰,否則之後band1女仔可以選就只有瑪利諾神父和黃捸珊,但瑪利諾神父是直屬學校,非保留位只有12個,而黃棣珊亦係聯繫中學,非保留只有59個,這裏合共的71個位仲要同男仔分,到時排位排得唔好或唔夠運就隨時跌落band2中學(當然如果唔介意中中都仲可以揀香島)。
至於九真,應該無那3間噤谷,九龍城網,學術可能同聖母相近,但比較關心的是學校太細,1級得2班,甚至得1班,資源運用唔知是否ok.

作者: papajelly    時間: 12-11-11 22:46

回復 onepiece 的帖子

你對強弱區與BANDING的分析真係好有POINT!
咁想問下深水埗區, 如啟基, 男孩子, 你的分析如何?
在九龍城谷校中下游好, 定啟基上游好?
作者: dunbinex    時間: 12-11-11 22:47

作者: sophie_mama    時間: 12-11-12 00:34

onepiece 發表於 12-11-11 18:38
選培道的話,原因可以係有heart、有愛心、愉快學習、功課壓力不大,但唔應該係九龍城網,情況就好似貪深水 ...
華英, 保一  係聖母個區? 謝謝

作者: kc_united    時間: 12-11-12 08:39     標題: 回覆:培道vs聖母,大家會揀邊間。謝謝!

我還有一個問題,我本身是荃灣區,如果幸運地抽中,我是十分開心的。但荃灣區band 1 中學很少。得2間英中!有何意見?

作者: chung222    時間: 12-11-12 08:57

天主教母佑會蕭明中學係band1;聖母小學的姊妹學校,但唔知升中有無l着數
作者: joannespapa    時間: 12-11-12 10:28

sophie_mama 發表於 12-11-12 00:34
華英, 保一  係聖母個區? 謝謝
華英是九龍城區,保一跟聖母是黄大仙區

作者: onepiece    時間: 12-11-12 11:01     標題: 引用:+本帖最後由+papajelly+於+12-11-11+22:49+

原帖由 papajelly 於 12-11-11 發表

啟基是間以學生為本,用心培育孩子的學校,讀啟基的主要認同那啟發學習興趣和思考的教學理念。這個教學理念不錯,但學術程度及語文基礎就很難及得上那些傳統谷校,所以升中呈分亦難免及不上那些傳統學校。另外,深水埗區男生派位也不是太好。話雖如此,啟基亦會有若干band1學生,更有升讀名校的,當然背後那些孩子的資質及補足是怎樣就不知了。

在九龍城區的谷校,有些band1% 可以去到50~65%。就算在校內是中下,在區內是
Band2頭,在全港也可能有band1尾,所以在"自行"去考band1C或2A英中還是有機會的。另外,如果家住弱區,到時亦可用屋企地址抽,一來近屋企,二來希望搏升band。

不過,有個因素很難估計,亦因人而異,就是孩子在九龍城谷校會否讀得唔開心,因而無心向學。所以選得谷校,父母的支持、鼓勵和心力都𣎴可小。另外,對怕羞內外的孩子來説,啟基對其性格和人際關係發展應是較好的,但父母就要考慮如何在學術上加以補足。

作者: onepiece    時間: 12-11-12 12:28     標題: 引用:我還有一個問題,我本身是荃灣區,如果幸運

原帖由 kc_united 於 12-11-12 發表
我還有一個問題,我本身是荃灣區,如果幸運地抽中,我是十分開心的。但荃灣區band 1 中學很少。得2間英中! ...
荃灣區的確比較差,4間英中(包括可風和王少清)在統一乙部非保留位合共只有約340個。唔知係唔係呢個原因,好似好多荃灣人考聖母。
荃灣區校網唔好,出來考私校的確係一個辦法。另一個辦法是等小五、六先搬屋,用住址抽,不過到時亦要考慮會唔會跌band問題,而孩子在"自行"最好亦報返住址同區學校,否則萬一"自行"又考到另一個區,到時就唔知究竟又搬屋好,還是讓孩子6年日日travel好喇。

作者: anan2007    時間: 12-11-12 13:56

onepiece 發表於 12-11-11 18:38
選培道的話,原因可以係有heart、有愛心、愉快學習、功課壓力不大,但唔應該係九龍城網,情況就好似貪深水 ...
可否請問一下,我住覲塘,小兒有陸慶濤及培道選.請問應如何選呢?Thanks in advance.

作者: kc_united    時間: 12-11-12 14:20

onepiece 發表於 12-11-12 12:28
荃灣區的確比較差,4間英中(包括可風和王少清)在統一乙部非保留位合共只有約340個。唔知係唔係呢個原因, ...

onepiece, 你所講的. extractly 係我煩惱! 如果top tier小學收, 當然唔洗想, 跑到去讀啦! 但現實不是, 2線學校收, 我都已好開心的了.  不過間間學校有好有唔好.  還有的我仍有一個b女呢!  是 龍年出生的. 到時都唔知點同人 爭.  

不過想問一問, 德雅小學係唔係 band 2 生可直升德 雅中學 ? 而band 1生可直升聖母玫瑰書院? <=== 我之前見baby kingdom有人所講, 是真唔係真?

作者: onepiece    時間: 12-11-12 22:36     標題: 引用:Quote:onepiece+發表於+12-11-12+12:28+荃

原帖由 kc_united 於 12-11-12 發表
onepiece, 你所講的. extractly 係我煩惱! 如果top tier小學收, 當然唔洗想, 跑到去讀啦! 但現實不是, 2線 ...

德雅的直屬中學只有一間,就是德雅中學:

http://www.chsc.hk/psp2012/sch_detail1.php?lang_id=2&sch_id=282&return_page=psp_sch_list.php%3Flang_id%3D2%26search_mode%3D%26frmMode%3Dpagebreak%26district_id%3D9%26sch_type%3DPrivate%26page%3D

而德小要用德中的保留位亦必須在統一乙部填首志願。由於聖母玫瑰沒有保留位,所以德雅學生在統一抽聖母玫瑰機會率同區內其他小學如啟基、崇真、嶺小(同學會)等完全一樣。如果真的有"德小band1直升聖母玫瑰"的話,就唔駛話有band1德小學生因為抽得差而派到第三志願的德雅中學。

作者: kmmum    時間: 12-11-12 22:49

回復 kc_united 的帖子
--DELETE--

作者: onepiece    時間: 12-11-12 23:50     標題: 引用:回復+kc_united+的帖子我兩個姪女讀德雅,

- deleted message
作者: kmmum    時間: 12-11-13 00:14

不好意思,我已DELETE 之前的POST. 姪女舊年由德小上聖母玫瑰. 我問她最叻的學生入那一間.
她真的是這樣說. 當然,有個別學生報考其他地區英中.

作者: onepiece    時間: 12-11-13 00:15     標題: 回覆:kmmum 的帖子

不要緊,我也delete 了我的message, 請不要介意。

作者: onepiece    時間: 12-11-13 00:47     標題: 引用:Quote:onepiece+發表於+12-11-11+18:38+選

原帖由 anan2007 於 12-11-12 發表
可否請問一下,我住覲塘,小兒有陸慶濤及培道選.請問應如何選呢?Thanks in advance.
...
唔好意思,陸慶濤真的不太清楚,知道的只是一條龍,據其他家長所説沒有呈分試,所以如果升中不想讀羅氏的話,可能有點問題。

作者: eggmama    時間: 12-11-13 07:42

我個係女, 德雅近家, 小班(20+人); 但如打算谷P2/P3插班名津校, 是否SFA較好? SFA是否MATHS較勁?
THANKS
作者: onepiece    時間: 12-11-13 09:19     標題: 引用:我個係女,+德雅近家,+小班(20+人);+但如打

原帖由 eggmama 於 12-11-13 發表
我個係女, 德雅近家, 小班(20+人); 但如打算谷P2/P3插班名津校, 是否SFA較好? SFA是否MATHS較勁?
THANKS ...
聽聞德雅數學都有教快,其實小一、二唔會有實際數字評估到德雅定SFA數學好D,由於以往SFA男多女少,相反德雅就女多男少,好易給人SFA 數學好D的印象,我相信對同一個人,兩間分別不大。如果可以travel少D,我相信對孩子會好D。

作者: ailimama    時間: 12-11-13 09:26     標題: 引用:Quote:原帖由+eggmama+於+12-11-13+發表我

作者: onepiece    時間: 12-11-13 09:37     標題: 引用:Quote:原帖由+onepiece+於+12-11-13+發表聽

原帖由 ailimama 於 12-11-13 發表
本人住沙田區的,請問若小學時讀他區小學(eg 深水埗、九龍城),到小六升中時想用屋企地址報番沙田區可以 ...
可以用屋企地址。妳説得對,要考慮跌band問題。如果是九龍城,由於九龍城區很強,所以九龍城轉沙田應該無問題,但深水埗就未必及得上沙田噤強,會有跌band風險。

作者: ailimama    時間: 12-11-13 10:04     標題: 引用:Quote:原帖由+ailimama+於+12-11-13+發表本

作者: bakusensei    時間: 12-11-13 11:33     標題: 引用:Quote:原帖由+ailimama+於+12-11-13+發表本

原帖由 onepiece 於 12-11-13 發表
可以用屋企地址。妳説得對,要考慮跌band問題。如果是九龍城,由於九龍城區很強,所以九龍城轉沙田應該無問 ...
九龍城是很強的,但是數年前教會有一小女孩,網內超谷官津前十,自行選了中西一很看重全港排名的學校,結果只能入回自行第二選擇,九龍城網內band one 頭津校。眾人百思不得其解,難道九龍城轉中西跌band?

作者: papajelly    時間: 12-11-13 13:23

多謝你的分析, 真係講哂我對啟基嘅愛慕同保留嘅心聲
如此, 如果男孩子深水埗網(因自行大抽獎都係深水埗), 中學冇乜出路, 如中學想轉網不跌band, 去哪區好一點呢? thanks

作者: kc_united    時間: 12-11-13 15:08

onepiece 發表於 12-11-13 09:37
可以用屋企地址。妳説得對,要考慮跌band問題。如果是九龍城,由於九龍城區很強,所以九龍城轉沙田應該無問 ...

沙田區是強區嗎? 但我見深水埗d 小學也很強! 如 SFA, YW, etc.....  甘深水埗同荃灣區, 那區較強???

另外, 剛收到信. 請問聖三一vs培道.  那間較好? 幫我2選一!

作者: 海豚仔    時間: 12-11-13 16:14

如果由中西區博返入沙田區甘咪有機會升 Band?
作者: onepiece    時間: 12-11-13 17:01     標題: 回覆:培道vs聖母,大家會揀邊間 ...

強區定弱區除估估吓外,是有數據可作參考的。方法是利用不同區band1B中學入學的平均Pre-s1 成績作比較,如果是大區,有2至3間的數據,基本上可信性都幾高。根據這些數據,所以相信九龍城和沙田成績接近,都是強區。但深水埗D中學無Pre-s1 成績發佈,所以好難確認實際情況。
唔好意思,今日比較忙,遲D再傾。

作者: papajelly    時間: 12-11-14 00:09

好, 等你!
作者: cctung    時間: 12-11-14 01:45

Hi onepiece,
Thanks for your analysis.BTW, pls advise where can get the Band 1B school list and different region's Pre-S1 result for comparison.  It seems no official website to get those details.

Many thanks.

作者: onepiece    時間: 12-11-14 09:03     標題: 引用:回復+onepiece+的帖子Hi+onepiece,Thanks

原帖由 cctung 於 12-11-14 發表

Hi onepiece,

Pre-S1 成績可參考這裏:
http://www.edu-kingdom.com/home.php?mod=space&uid=35057&do=blog&id=2551
如果compare九龍城vs沙田 ,可參考:開平(75)vs沙官(74.14)
當然只是參考。

作者: onepiece    時間: 12-11-14 09:15     標題: 引用:Quote:原帖由+onepiece+於+12-11-13+發表可

原帖由 ailimama 於 12-11-13 發表
即係如果小朋友在深水埗讀到間較top小學而自己成績都要好好,否則深水埗的band 1並不等於沙田的band 1, 我 ...

或者可以講如果成績是band1頭或中應該安全,如果是band1尾的邊緣人就有機會跌band。不過坊間對強弱區的估計只是靠可得到的數字粗魯估計,實際情況就只有教育局先知。

作者: 3cats    時間: 12-11-14 09:22     標題: 回覆:培道vs聖母,大家會揀邊間。謝謝!

onepiece, 多謝你的解答同分析。我家是沙田區。現在才知道沙田跟九龍城區都一樣咁強。請問培道跟第一城呂明才又點比較? thx.

作者: onepiece    時間: 12-11-14 09:25     標題: 引用:回復+onepiece+的帖子 多謝你的分析,+真係

原帖由 papajelly 於 12-11-13 發表

多謝你的分析, 真係講哂我對啟基嘅愛慕同保留嘅心聲
官塘應該幾好,男仔可選聖言和瑪利諾兩間男校,就算抽唔到,之後都仲有好幾間band1英中。

作者: onepiece    時間: 12-11-14 09:44     標題: 引用:onepiece,+多謝你的解答同分析。我家是沙田

原帖由 3cats 於 12-11-14 發表
onepiece, 多謝你的解答同分析。我家是沙田區。現在才知道沙田跟九龍城區都一樣咁強。請問培道跟第一城呂明 ...
如果單講學術,相信呂明才會強D。如果住沙田,當然唔駛travel噤多對孩子亦好D。不過國教令我對呂明才(無論那間)的行政態度有D保留,唔明點解要老師簽non-disclosure。我覺得培道校長和老師對教育都好有heart亦衷心關愛孩子。

作者: 3cats    時間: 12-11-14 13:03     標題: 回覆:onepiece 的帖子

謝謝你的意見。我唔係太明中一派位的規則,所以想請問選左培道後,是否很難報讀沙田的band 1中學? 係咪選回沙田時會降grand?  不理國教的問題,你會選一呂還是培道?

作者: onepiece    時間: 12-11-14 14:48     標題: 引用:謝謝你的意見。我唔係太明中一派位的規則,

原帖由 3cats 於 12-11-14 發表
謝謝你的意見。我唔係太明中一派位的規則,所以想請問選左培道後,是否很難報讀沙田的band 1中學? 係咪選回 ...
升中分"自行"和"統一派位","自行"用30%位,"統一"用70%位,"自行"無分區,所以在這部分讀培道定沙田津校無分別,統一乙部有分區,一般用學校地址,不過亦可轉用屋企地址,所以只要住沙田,就可抽沙田學校。由於九龍城是強區,所以轉到沙田相信唔會跌band 。
比我就會選一呂,因為唔駛travel,學術亦相信強D,仲唔駛錢(哈哈,我好衰,又講錢)。

作者: chung222    時間: 12-11-14 14:55

onepiece 你好強!!!   好多學校你都分析到....勁!!!
作者: papajelly    時間: 12-11-14 18:18

好喔, 搬去官塘都係可以考慮嘅, 謝謝你!

想澄清你話之後仲有幾間英中係邊幾間?

作者: onepiece    時間: 12-11-14 18:43     標題: 回覆:papajelly 的帖子

是順利天主教、觀塘官中和蒙民偉,而區內部分女仔會被分流至梁式芝。

作者: MuiMuiQQ    時間: 12-11-14 18:56     標題: 回覆:onepiece 的帖子

Onepiece,我囡囡K2,想請問德雅丶培道丶聖三一小學,如要三揀一,邊間會較大機會升讀band 1中學呢?
謝謝^^

作者: onepiece    時間: 12-11-14 19:28     標題: 引用:天主教母佑會蕭明中學係band1;聖母小學的姊

原帖由 chung222 於 12-11-12 發表
天主教母佑會蕭明中學係band1;聖母小學的姊妹學校,但唔知升中有無l着數
關於母祐會蕭明,其實我都想講下。母祐會在港開辦共有4間學校,除聖幼、聖小、聖母書院外就是蕭明。
在升中收生上"自行"部分的30%位,其實很tricky,學校可以自行決定收那個學生,於是我地就會聽到一些説法:聖公會某些中學會在自行prefer聖公會某些小學的學生,而保良局某些中學亦會prefer保良局某些小學的學生。這種隱藏的prefer無需要特別列出,要證實亦很難。
我估如果有人可以去到蕭明的簡介會,私低下問吓校長,可能會知多D。我們現在唯一知道的就只是在聖母那份powerpoint中,學生升讀中學是包括蕭明的。

作者: onepiece    時間: 12-11-14 22:12     標題: 引用:Onepiece,我囡囡K2,想請問德雅丶培道丶聖

原帖由 MuiMuiQQ 於 12-11-14 發表
Onepiece,我囡囡K2,想請問德雅丶培道丶聖三一小學,如要三揀一,邊間會較大機會升讀band 1中學呢?
謝謝^^ ...
如果講學術,我相信3間之中無人會反對德雅最強。據我所知德雅英、數都會教快,如果妳喜歡多功課、谷、會補習,那就合妳要求,同類同區還有SFA和禮賢。九龍城區更一線、評價更高的有KTS 和宣道。

作者: blue-blue    時間: 12-11-15 03:31

One piece, 唔睇升中網,培道同禮賢,你認為邊間好d? 謝謝
作者: onepiece    時間: 12-11-15 09:14     標題: 引用:One+piece,+唔睇升中網,培道同禮賢,你認

原帖由 blue-blue 於 12-11-15 發表

培道是愛心培育、愉快學習;而禮賢就學術較強。

作者: pig_2006    時間: 12-11-17 02:27

One piece,我想請教你小女讀培道k3,可直升培小,現九龍塘聖若望英文書院(小學部)收了她,請問應選那間小學好呢?
作者: cleokiko    時間: 12-11-18 21:58     標題: 回覆:onepiece 的帖子

本人考到禮賢,但不知好不好,住將軍澳,但有何文田住址,
應該讀禮賢好定將軍澳天主教好?將天比較谷,所以喜歡!
讀禮賢可否用何文田地址抽中學?

作者: cleokiko    時間: 12-11-18 22:00     標題: 回覆:blue-blue 的帖子

一定唔揀培道,揀培道不如讀津小,又要比錢,又無作為!

作者: sidneychan    時間: 12-11-18 22:27

請問培道點樣無作為法?
如果派到自己根本無選到的津校, 是否繼續讀? 死都唔讀培道?
作者: sasafan    時間: 12-11-18 22:31     標題: 引用:一定唔揀培道,揀培道不如讀津小,又要比錢

原帖由 cleokiko 於 12-11-18 發表
一定唔揀培道,揀培道不如讀津小,又要比錢,又無作為!
系啦,請講下培道點樣旡作為法,我都想知!

作者: bearho    時間: 12-11-18 22:54     標題: 回覆:培道vs聖母,大家會揀邊間。謝謝!

Onepiece 你既分析真係好勁,我想請教你聖母,禮賢和高主教,這三間都有offer 俾我小朋友,以學術和升中,應如何選擇?Thanks!

作者: cleokiko    時間: 12-11-18 23:55     標題: 回覆:sidneychan 的帖子

當然,留位費照交,用作後備啦!
有朋友讀培道中學說不好!幼稚園老師也說培道不是太好,男仔揀會影響升中學!
中學是女校,男仔無得讀,中學是Band2英中!
程度一般,係九龍城區競爭大,升中機會比例會變差。
又係中文小學,又要比咁貴學費!
仲有它百分保證幼稚園升小,已拉低了小學水平!
培幼,程度淺,容易入!分析下就明白。
有朋友為了將來小學唔使東奔西跑,由一間課程較深的幼稚園轉了培幼!
現在極為後悔,明明可以直升培小,也嚷著不讀培小,寧願返去佢住那區大抽奬讀津校了。
有得揀,點解要比錢讀?
油天或馬官 同培道,你揀邊間?我意思係咁
陳瑞祺比你又點揀?
什麼愉快學習,不付出怎能有收獲?
萬丈高樓從地起!要唔谷唔多功課,津校多的是!
總之都係果句,揀培小只是作為後備!
我話無作為意思只係覺得它不值得$2800

作者: virgokaren    時間: 12-11-19 00:25

cleokiko 發表於 12-11-18 23:55
有朋友讀培道中學說不好!幼稚園老師也說培道不是太好,男仔揀會影響升中 ...
油天、馬官同德雅,你又點睇?
作者: sasafan    時間: 12-11-19 01:21     標題: 引用:當然,留位費照交,用作後備啦! 有朋友讀

多謝你的意見

作者: onepiece    時間: 12-11-19 09:48     標題: 引用:Onepiece+你既分析真係好勁,我想請教你聖

原帖由 bearho 於 12-11-18 發表
妳的孩子很叻喎,這3間都有offer,真係開心哂。聖母和禮賢學術水平都很高,band%都有65%上下。而直屬中學就高主教成績較佳。禮賢唯一是沒有直屬中學,所以要確保孩子有band1成績先得。我覺得如果有信心孩子是band1,那主要看住近邊間,但唔確定孩子能力的話,選高主教可能好D。不過高主教好似要簽undertaking,揀了就無得玩大抽獎。

作者: onepiece    時間: 12-11-19 10:44     標題: 引用:本人考到禮賢,但不知好不好,住將軍澳,但

禮賢學術很好,應可滿足你要求。如果你有何文田地址,就無論禮賢定將天都可用地址抽九龍城。

作者: HIULAM997    時間: 12-11-19 13:34

Onepiece:

我家女兒k3
我想請教你: 如果禮賢和德雅, 那間會好些(我會考慮升中派位, 家中有一個弟弟和升中區分) ?
比較起來是否禮賢學術好些? 而德雅有中學,同屬天主教, 雖然兩者都是同一區中學(深水埗),
我家住紅磡,是35區, 大抽獎會選, 紅馬.不過我知道派到機會好微.

作者: bearho    時間: 12-11-19 13:48     標題: 回覆:培道vs聖母,大家會揀邊間。謝謝!

多謝你既意見!

作者: onepiece    時間: 12-11-19 15:14     標題: 引用:當然,留位費照交,用作後備啦!有朋友讀

有兩點我想補充小小。
1. 其實聨繋或直屬中學只是小學的value-add,如果覺得中學唔夠好,只要當無就可以了,無需要影響對小學的印象。而且聯繫中學只有約20個保留位,如果聯繫中學是band2A,作用主要是幫助了一些成績無噤好的學生,成績好的自然會升至其他band1中學。
2. 培幼必收,唔等於很多培幼的學生會入培小,因為區內官津很好,亦是免費,所以到最後會accept offer 入培小的只是小數。

一個孩子成績好壞,主要同孩子是否適合學校教法,有否得到老師的關愛和鼓勵有關,而band1%有時反映的是學生家庭背景和資源,未必全是學校教得好唔好。
同一個孩子,讀間100個學生有65個band1的小學,他可以是第66個,而讀間100個學生只有30個band1的小學,他卻可能是弟29個,所以讀間band1%高的小學唔代表升band1幾會率就一定高。反而有很多case是孩子在名校排名低,變得無自信、無心機,後來轉了間普通學校,得到老師的關心和幫助,排返前列,後來亦上返band1中學。雖然我也會拿一些數字出來作比較和分析,但其實太依賴數子都不是一件好事,數字只是方便將事情實體化,參考吓就算了。

講返培道,關愛孩子是校內的重要文化及師長的理念,放孩子入去,孩子的需要會受到老師的重視,性格及能力亦會得到培育及發展。同時,只要留意返培小學生,你就會發現他們的精神面貌都很好,充滿喜悅和自信,這是很多香港學生所沒有的。

作者: onepiece    時間: 12-11-19 16:20     標題: 引用:Onepiece:我家女兒k3+我想請教你:+如果禮賢

原帖由 HIULAM997 於 12-11-19 發表
禮賢升中資料齊全,給人信心較大,如果相信孩子是band1成績,我會喜歡禮賢多D。不過如果擔心孩子只是band2成績,德雅就安全D。
如果抽到紅馬,有細佬就應該是紅馬最好,因為細佬必收,亦唔駛travel,除非妳覺得家姐最多只是band2能力,想入德中。

作者: HIULAM997    時間: 12-11-19 16:25

Thank you so much! 你分析得好好
作者: pig_2006    時間: 12-11-19 22:14

無錯, 我個女係培幼讀得好開心, 老師好有愛心, 但勁課少, 好似唔夠競爭力, 所以好矛盾, 又想佢讀得開心, 但又怕佢將來唔夠人爭, 真係好
作者: fannyshing    時間: 12-11-21 00:19     標題: 回覆:培道vs聖母,大家會揀邊間。謝謝!

Onepiece:你的分析好好呀。可唔可以都幫我分析吓呢。就係聖母vs德雅,我的囡囡其實係一個比較慢熱人,所以唔想係主動學習的人所以我自己都唔知點選擇好加上仲有一位妹妹兩年後就會跟尾喇!所以可唔可以幫我分析吓應該點選擇

作者: kc_united    時間: 12-11-21 11:10     標題: 回覆:培道vs聖母,大家會揀邊間。謝謝!

Onepiece, 你好勁呀!真係幫到很多媽咪。你認識荃灣大熱浸聯小學嗎?如果抽中的話,我應該讀浸小定選擇德雅/聖母/九真呢?(仲有個妹妹)

另培道也不差,我見學校播放學生片段, 感覺很warm. 小朋友真的很開心。有此間offer朋友,不用worry. 大抽奘後才決定也可以。

作者: onepiece    時間: 12-11-21 11:45

回復 fannyshing 的帖子

其實德雅和聖母主要分別是校內文化和氣氛,聖母學術好的同時,學生都讀得很開心,和諧的同時亦有一家人的感覺。德雅比較很谷,聽說高年級多數都有補習,有些家長會很著緊孩子成績,所以競爭氣氛較濃。另外就是升中選區,如果仔細考慮,黃大仙區在某幾方面會比深水埗較有利,詳情可參考本人此blog:
http://www.edu-kingdom.com/home.php?mod=space&uid=566823&do=blog&id=3515

作者: puipuiyan    時間: 12-11-21 12:54     標題: 引用:+本帖最後由+onepiece+於+12-11-21+11:45+

原帖由 onepiece 於 12-11-21 發表
麻煩你幫我比較一下,thanks!
本人女兒有培道offer, 家住觀塘區。15 分,大抽獎第一志願德田李兆強。
其實我好喜歡培小的愉快學習,但有一細佬跟尾,現在先1 歲多,問過培小,佢話就算家姐係小學部讀,細佬考Kg 唔一定有優勢!哩樣我最擔心,怕細佬跟唔到尾!
如果用區域黎計,九龍城定觀塘區好呢?雖然我知未必一定抽中德田李兆強,但都想比較一下,認清目標。麻煩你!

作者: onepiece    時間: 12-11-21 13:41     標題: 回覆:kc_united 的帖子

一般來說,有妹妹最好還是揀區內官津,因為私小不知會否收妹妹,到時萬一唔收,東一個西一個就麻煩了。另外有個細,travel少D照顧亦易D。當然荃灣區細,band1學校選擇少,不過區小考生也較小,所以情況未必很壞,還有跨區及用他區地址等因素,6年後情況亦好難講。至於那3間私小,九真只是聯繫,保障遠及不上另外兩間,學校太細亦唔知資源分配是否有影響,所以如果抽唔到浸小,主要還是考慮德雅定聖母就簡單D。
(補充:據這裏資料,王少清upgrade了,是band1C英中,所以荃灣共有4間band1英中)

作者: onepiece    時間: 12-11-21 14:42     標題: 回覆:puipuiyan 的帖子

都是那個想法,如果有細佬妹,而抽得又唔差,最好還是讀原區官津,以免將來有機會東一個西一個,亦唔駛孩子travel噤辛苦。至於九龍城和觀塘,兩區都有足夠及不錯的中學,不過由於九龍城是強區,競爭劇烈,所以如果在九龍城區讀愉快小學,爭band1成績就比較辛苦了。

作者: cctung    時間: 12-11-21 23:51

onepiece 發表於 12-11-14 09:15
或者可以講如果成績是band1頭或中應該安全,如果是band1尾的邊緣人就有機會跌band。不過坊間對強弱區的估 ...
謝謝你的回覆.  
作者: puipuiyan    時間: 12-11-22 00:53     標題: 回覆:onepiece 的帖子

thanks.
雖然真係好喜歡培小的愉快學習,但好怕幾年後又要再煩多次,還是寄望大抽獎有運啦!

作者: onepiece    時間: 12-11-22 15:51

覆返之前LuckyYiu0517和Jen123的問題:
"我係觀塘區的,要考慮的主要是將來升中學揀邊間中學好?看到你對各小學的分析,覺得你分析得很精闢.
對於藍田聖保祿,聖母書院&聖母玫瑰書院......的升學情況,你又有什麼心得?可以分享一下嗎?"

如果家住官塘區,我覺得最好用返官塘地址,而唔好用黃大仙或深水埗,因為官塘有聖保祿和聖傑靈兩間band1A女校,就算抽唔到這兩間,下面亦有幾間band1英中。
聖母書院和德雅中學一樣,會因全收小學band2學生而拉低成績,所以成績只屬安全網英中,而聖母玫瑰在深水埗的位置(很像協和同何蔭棠在黃大仙的位置),比不上上智,但比黃棣珊好;不過就及不上協和同何蔭棠。
都是那個想法,如果覺得學校差不多,就看遠近和孩子的喜好吧。
祝各位孩子讀得開心。
作者: LuckyYiu0517    時間: 12-11-22 17:06

非常感謝你給的意見!其實我大女讀緊藍田聖保祿的(今年中一),你認為讀聖母還是德小可以入返我大女讀緊藍田聖保祿的機會率高D?
作者: onepiece    時間: 12-11-22 17:30     標題: 引用:回復+onepiece+的帖子非常感謝你給的意見

原帖由 LuckyYiu0517 於 12-11-22 發表

非常感謝你給的意見!其實我大女讀緊藍田聖保祿的(今年中一),你認為讀聖母還是德小可 ...

妳大女好叻喎。 我相信讀兩間分別不大,主要是抽中學用住址就不會理會讀那間小學,只要是band1成績,抽的時候也唔會理band1頭定尾,亦相信兩間學術差唔多。我覺得孩子讀得開心,喜歡返學才是最重要。我個人就會想盡量減小車程,等孩子可以有多D時間。就我本人,雖然很喜歡聖母,但亦有可能因車程問題,揀返區內官津,又或者考慮搬屋,因為要讀6年,唔太想日日孩子來回搭兩個鐘車。

作者: 青蛙人    時間: 12-11-23 11:21

回復 cleokiko 的帖子

有朋友讀培道中學說不好!幼稚園老師也說培道不是太好,男仔揀會影響升中學!
中學是女校,男仔無得讀,中學是Band2英中!
程度一般,係九龍城區競爭大,升中機會比例會變差。
又係中文小學,又要比咁貴學費!
仲有它百分保證幼稚園升小,已拉低了小學水平!
培幼,程度淺,容易入!分析下就明白。
有朋友為了將來小學唔使東奔西跑,由一間課程較深的幼稚園轉了培幼!
現在極為後悔,明明可以直升培小,也嚷著不讀培小,寧願返去佢住那區大抽奬讀津校了。
有得揀,點解要比錢讀?
油天或馬官 同培道,你揀邊間?我意思係咁
陳瑞祺比你又點揀?
什麼愉快學習,不付出怎能有收獲?
萬丈高樓從地起!要唔谷唔多功課,津校多的是!
總之都係果句,揀培小只是作為後備!
我話無作為意思只係覺得它不值得$2800

本人係培小培中畢業生, 不明點解話培中唔好!! 你又唔係讀過點知唔好?? 培中校風好, 教師和學生打成一片, 校內相處和諧, 好有歸屬感! 而且培中近幾年開始著重英文, 大部份科目轉了英文, 升U率唔差的, 學校近幾年重建地方大不特止, 環境配套一流 ; 咪人話唔好就跟住人地口水話唔好先得架! 唔該做吓資料搜集啦!!

至於培小, 咩叫培小無作為呀?難道你認為自己好有作為和好有見地嗎?? 培小 雖則係中小, 課程無其他名私小咁深, 但又唔係你所謂你講作後備咁差囉!!培小校風好, 教師好有愛心, 個個學生都好鐘意返學, 讀得好開心, 而且九龍城校綱, 就算派位都唔會好差!! 男仔讀又點呀, 你估成個九龍城網得一間培道女校? 仲有好多間英中男女校, 你又有無搜集資料架??? 咪講到培小好似垃圾咁用離作後備啦! 陳瑞祺, 油天或馬官 又點呀, 個細路唔肯讀書, 成績差, 去邊間讀都係一樣升中派得差!! 最緊要選間合適既學校比佢讀, 個細路讀得開心, 自然便會投入, 個細路肯讀既間間都ok,  

培幼,係程度淺, 有學卷嘛! 有教局規管課程, 間間有學卷課程都係咁上吓啦! 有咩咁出奇?? 你個細路讀國際學校架?? 咁都唔知!!  培幼起碼有直上的小學, 而且較傳統, 著重德育培訓和愉快學習, 有些家長係鍾意呢類學校, 間間學校都有長, 短, 視乎自己想幫小朋友選邊間適合佢! 我只是以事論事, 為想入讀培幼, 培小, 培中家長抱不平, 剩係你個學費資料你都錯啦! 咪咁主觀作分析 , 誤導想入培道既家長:;pppp:

作者: c4ceci    時間: 12-11-23 11:35     標題: 回覆:青蛙人 的帖子

我絕對認同青蛙人,你唔鐘意培小,大把人鐘意,有d家長鍾意谷,要小朋友讀讀讀,英數學深一級,勁話培道無競爭力,但我?我只求小朋友玩和讀書要平均,每天開心快樂,始終相信善良,開心,有禮貌和學業成績一樣重要...

作者: c4ceci    時間: 12-11-23 13:45     標題: 回覆:培道vs聖母,大家會揀邊間。謝謝!

或者分享多點.....
由K1返學...仔仔已經每晚臨睡前有傾計時間...因為老師話每日都要將開心事情,不開心事情同父母分享,直到現在已經數年,習慣不變...
K3有一次沖涼時仔仔問我...媽咪身體那部分最重要...我答:每一個部份都重要...仔仔:係"心"....我說:因為無心跳會死?...仔仔卻說:係無咗個心個人就無愛....無得愛人同無得比人愛就好慘啦......那一刻我很感動....我肯定我兒子已經擁有美麗和善良的心....這些榮耀全歸於神和學校對小朋友之培育...

有人說培道無作為...建議把他當後備學校...

一所被愛包圍著的學校....有什麼無作為?...
那要看看家長要什麼....

作者: onepiece    時間: 12-11-23 19:15     標題: 回覆:c4ceci 的帖子

放心喇,培道是好學校,大家是知的。最重要是妳的孩子已從培道得到最寶貴的東西,這東西相信可令他一輩子獲得幸福。

作者: blue-blue    時間: 12-11-24 02:18

kc_united 發表於 12-11-11 14:42
如果我唔打算讀聖母書院,甘是否培道校網較好?但培道升中情況如何?有競爭力嗎?其實九龍城中學如何?

...
培道·在2012年升band 1中學有3x%
作者: 高秀平    時間: 12-11-24 02:27

onepiece 發表於 12-11-15 09:14
培道和禮賢是性質很不同的小學。培道是愛心培育、愉快學習;而禮賢是學術形,比較谷。所以看妳想入邊類,如 ...
禮賢是一間愛心培育,注重品德教育嘅學校
作者: estherlai    時間: 12-11-27 11:41

本人家住黃大仙,自行想報九龍塘基華或彩虹基華(兩間都有20分),九龍塘基華好似名氣大d而升中網多名英中,校舍大,教學好似較創新,但是考慮到佢同區升中競爭亦較大,彩虹基華競爭比較上小一點,但是升英中業績也不錯,請問自行報那間取錄機會較大?讀那間基華升英中機會較高?請指教!
.
作者: lovebb2    時間: 12-11-27 11:54     標題: 引用:放心喇,培道是好學校,大家是知的。最重要

原帖由 onepiece 於 12-11-23 發表
該帖被管理員或版主屏蔽,或作者被禁止/刪除
onepiece,唔好意思,介唔介意問你少少嘢。囡囡住馬鞍山,可搬屋,亦有教育津貼.  選馬鞍山聖公會主風還是培道小學好?非常困擾,感謝

作者: tung0409    時間: 12-11-27 13:20

ONEPIECE,
YOU ARE GREAT! 咁多區都分析得咁深入.
我小女都入讀了觀塘區小學, 似乎好的觀塘區中學都是天主教的多?
我有2個女, 有咩好的中學介紹?
我知道有藍田聖保6女子中學 (天主教)
聖潔靈女子中學
仲有咩BAND 1男女校可以選擇?MANY THANKS!!
作者: superman680    時間: 12-11-27 13:36

Onepiece 你既分析真係好勁, 想分析下民生小學vsSFA点揀, 如SFA中學轉回沙田區(家住沙田) Band 1 中学困難嗎?還是民小上民中?

多謝賜福!!
作者: onepiece    時間: 12-11-27 14:35     標題: 回覆:estherlai 的帖子

由於沒有兩間基華的實際數據,所以都唔敢亂講。不過如果以區而論,由於很多人會望著九龍城區D中學,所以很多人跨區報九龍塘區的小學,令自行報九龍塘區小學取錄的機會降較。
以下有小小政府數據分享:
2011 年自行乙類(計分入)/ 總分配人數 ,資料如下:
41 網:99/890=11%
45 網:388/1322=29%
當然41網很多人是報其他名校的,數字亦應該是以填表的家長所在的網計,而不是以網內小學派出的學位計,所以不能就此推斷九龍塘基華機會一定較低,數字只係參考吓,希望不會做成誤導。
至於升英中,如果兩間教學質素一樣,我相信黃大仙區較易達band1成績,因為競爭較少,要達band1的分數也較低。不過就算讀九龍塘基華,也可用住址抽黃大仙網,但彩虹基華就不能抽九龍城網。

作者: onepiece    時間: 12-11-27 14:37     標題: 回覆:lovebb2 的帖子

從妳搬屋都無問題,我相信妳一定是很愛妳的孩子,這和培道的文化很一致。
我嘗試中立D講,選那間,首要是評估孩子的能力。聽聞主風英中%約有50%,如果孩子能力是那50%以內,應可就讀沙田band1英中;否則結果好可能讀返馬鞍山的 band2中學。而培道就有band2A聨繋中學(我睇過高中理科是英語的,詳情可到培中網頁硏究吓),所以對band2學生來講會好D。(Sorry, 假設了妳的是女兒,男仔培道就小了聯繫優點)

作者: lovebb2    時間: 12-11-27 15:23     標題: 引用:+本帖最後由+onepiece+於+12-11-27+15:07+

原帖由 onepiece 於 12-11-27 發表
該帖被管理員或版主屏蔽,或作者被禁止/刪除
One piece,謝謝,「我嘗試中立D講,選那間,首要是評估孩子的能力。」咁即是人生交叉點。估佢讀書得,就馬鞍山主風,麻麻地想有後路就培道。唉!呢兩晚唯有再諗下啦

作者: estherlai    時間: 12-11-27 15:49

onepiece:
       謝謝你的分析及提供有關數據!

作者: kc_united    時間: 12-11-27 16:04     標題: 回覆:培道vs聖母,大家會揀邊間。謝謝!

哈哈!我需不需要改過subject叫onepiece信箱?

作者: jovinng    時間: 12-11-27 17:02

Hello one piece.

我囝囝讀緊(倍道)P.2 . 佢讀得 Okay 及開心,
但點都有D 擔心升中派位.孩了到了中學反叛期,會变左第二個人.
倍道升中派位,好差咩?

作者: onepiece    時間: 12-11-27 23:55

回復 jovinng 的帖子

如果講升中,上年培道有人升女拔,而單就官津都有56%升英中,如果這樣叫做差,全港有一半以上小學都叫差。

首先我地先有個概念何為好,何為差。去睇升中,我地可以睇band1% 和 英中%。
所謂band 是將全區學生按成績分三份,而band1 佔三分一(約33%)。所以中學的平均band1%是33%,如果一間學校band1% 高於33%, 其實已是above average,可以叫做較好。

我地又睇吓培道升中如何,培道是間透明度很高的小學,學校有post詳細升中資料,包括中學名、人數、連讀中文班定英文班都有。

我粗略數過,如果單睇官津,資料如下:
Band1: 21/57   ( 37%)
英中: 32/57   ( 56%)  包括 培道和陳瑞祺
(補充返小小,57人只是升官津人數,由於直資較難計band, 所以以上計算不抱括直資的17人和海外的1人,所以21人亦無包括那些一線直資,如女拔、羅氏。如果計理直資,英中%可能更高)

其實37%band1已經多過平均的33%,可以説是較好,而且在強區,要和九龍塘的名校及區內的名官津一齊爭band1,其實已算有交代了。
(不好意思,由於今日用了些時間去睇培道升中,其他家長問題唯有遲小小再答喇。)

作者: little_yolky    時間: 12-11-28 00:03

回復 lovebb2 的帖子

何需困擾。

如你的小孩是Band 1級, 當然揀培道, 九龍城網好多好中學, 可以一較高下, 這也是41網超爆其中一個原因。

如你的小孩是Band 2級, 當然也是揀培道, 因為培道中學是用英文教的中文中學, 四班有三班英文班, 中文又超好, 所以對Band 2生是很好的誘因(申報:我是培中校友, 當年在級內中文只屬中上, 現在可以用中文吃飯, 所以是實際例子, 我囡囡是明年9月的培小學生 )

主風是很谷的, 如果谷完6年終極目的只是 入大學, 這樣, 我就會選擇培道了, 因為, 培道出名品德教育很強。

還有, 我C6已經一心想她入培中了, 不論她是Band 1/Band 2。Quoted by C6: 這樣她就更可以做她想做的事情了。

作者: puipuiyan    時間: 12-11-28 00:28     標題: 回覆:培道vs聖母,大家會揀邊間。謝謝!

聽完大家既分析,令我更想俾亞囡出年讀培小!雖然我本身校網48,中學網都很好,但好怕官津小學真係好谷! 我真係好喜歡培道的愛心教育,好希望6 年後升中的囡囡依然係好乖好純,係我心中,唔學壞,品德好,比一切也重要!所以黎緊統一派位真的好矛盾,好怕真的抽中第一志願時要決擇!真係唔捨得培道呢!
最擔心都係尚有一細佬跟尾,唔知培幼收唔收佢? 同埋擔心黎緊6 年都要交學費,相比起讀津校唔駛錢,自己可以俾多d 錢對仔女學野!會否值得呢?
當然,如果用錢可以買到對仔女返學開心,老師又好,品德教育又好,我又覺得好值!好矛盾!

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5