教育王國

標題: 中學運動會, 仲有冇家長去? [打印本頁]

作者: kswiss    時間: 12-11-10 14:19     標題: 中學運動會, 仲有冇家長去?

作者: 慧妮會員    時間: 12-11-10 15:37

可以去...不過我一次都冇去過...
作者: WongWong    時間: 12-11-10 16:41

回復 慧妮會員 的帖子

我有去,真係得幾個家長去
作者: 杰杰媽媽    時間: 12-11-10 17:11

有去到,但講真都係得幾個中一既家長去,第一年點都要去睇下既,以後都唔會再去啦!
作者: Meikin    時間: 12-11-10 23:24

應該可以去, 但我冇去, 一來要請假, 二來怕阿仔覺得"瘀".  回想當年自己中學中一, 都唔想父母來捧場, 在同學面前感覺唔多好.

作者: Meikin    時間: 12-11-10 23:33

學界可以去, 但阿仔一是比賽, 一是就是跟學校同學老師一齊坐, 一齊為自己隊友打氣.  若我去, 都不會埋佢堆......免得佢唔自在, 或增加佢壓力.

不過講到尾, 我是緊張大師一名, 看佢比賽我會好投入, 重好緊張.......所以最終一次都冇去, 如常返工, 等佢電話來報告比賽情況好了.
作者: 瑄婷    時間: 12-11-10 23:57

我有去,不過祗因有任務在身
作者: CATHERINEAUNTIE    時間: 12-11-11 00:14

作者: 杰杰媽媽    時間: 12-11-11 09:38

我自己想去睇個仔既同學,老師。。。。。。但我仔係 叫我去幫佢地個班影多  d 相,佢地遲   d 要做班報有用。
作者: WongWong    時間: 12-11-11 17:35

回復 杰杰媽媽 的帖子

反而我小朋友想我去,去同佢打氣,想我話比佢知跑成點,跑得好唔好.

作者: wendy_    時間: 12-11-12 09:12     標題: 回覆:中學運動會, 仲有冇家長去

可以去,但我仔唔想我去.^_^

作者: ha8mo    時間: 12-11-12 09:57

作者: kilykilyk    時間: 12-11-12 13:15

kswiss 發表於 12-11-10 14:19
唔知仲可唔可以去呢? 學校有冇預家長去? 如果去, 小朋友會唔會覺得好 '火羅'?

學界係咪都可以去? ...

反而呀囝問我去唔去,不過我唔得閒去...
作者: Charlotte_mom    時間: 12-11-12 22:58     標題: 回覆:中學運動會, 仲有冇家長去?

我有去,因為老公出賣我,幫我簽左師生4x100。點知去到發現原來跑吾跑都得,吾夠人就即場搵學生,心唸咪阻人發達啦人地d分好緊要架,乘機攤抖。我見都有d家長義工既,不過真係大人有大人傾,細路有細路玩既

作者: WongWong    時間: 12-11-13 00:16

100 米比賽,幾多秒為之勁呀
作者: kutinshu    時間: 12-11-13 01:20

我有去過兩次,當支持一下孩子,我不覺得孩子有不好意思的感覺,他會覺得我支持他,應該心裡面是很開心的。不過我就有些悶悶的,確實沒有什麼家長去,只有兩,三個家長而已。

作者: yaozhil    時間: 12-11-23 21:36

i dont go wo
作者: WongWong    時間: 12-11-24 00:31

既然佢叫到,我都會支持吓佢
作者: ahanghangma    時間: 12-11-28 21:50

我仔都想我去。
作者: mc    時間: 12-11-29 11:08

回復 kswiss 的帖子

我女兒小學的運動會一次都未去過,中學當然也不會去。因為又要請假,孩子也會覺得不自在。
作者: muimui812    時間: 12-11-29 16:22

我同事當年個女中一都有去(小學次次都去),點知去到全班得佢地有家長,雖然d同學好友善熱情招呼,但都覺得好似令個女有d尷尬,之後一次都無去。

建議都係問下小朋友意見同睇下班中「行情」先決定好d。

作者: kitbebe    時間: 12-12-2 15:17

中學了, 還不放手, 何時才放手??
作者: maylmm    時間: 12-12-6 15:33

我小一至小六都有去, 囡囡今年中一, 我覺得係時候放手la
作者: ha8mo    時間: 12-12-6 17:57

作者: Yanamami    時間: 12-12-6 19:15

ha8mo 發表於 12-12-6 17:57
其實學校俾唔俾家長去?

俾o者. 好welcome但囝囡唔想家長去. 話瘀喎~~~

有d家長唔係唔放手, 只係想去打下氣/ 同其他家長認識下, 交換下「行情」.

作者: longlokma    時間: 12-12-6 20:13     標題: 回覆:Yanamami 的帖子

我連小學的也不大想去!等到頸長才到阿仔比賽,再等到頸長才到散場:;pppp:
中學当然不会去,阿仔也不覺得我地要去看。

作者: cameo    時間: 12-12-7 03:03

上年有去呀,基本又唔一定關放唔放手事,,,,我去到主要約左班家長傾偈,之後一齊食野,阿女自己同同學一齊,,,,
大家無咩影響,但始終我有到場,當日都係一個同阿女o既茶餘飯後話題 !
作者: 0茶少甜    時間: 12-12-7 23:58

可以去, 但個女同老師都唔想家長去. 我個女話老師話而家唔係小學, 唔可以好似小學咁叫家長做野 (其實唔知佢想話我地會做d乜) 可能佢以為我會同個女抺汗, 餵佢飲水掛.  佢話就算家長黎到都唔會比你地一齊坐, 家長要坐對面場...
咁講法我都唔去啦. 一陣去到都睇唔到自己小朋友係邊.

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5