教育王國

標題: ... [打印本頁]

作者: Chocolatefree    時間: 12-11-10 13:53     標題: ...

……

作者: Doris_Ray    時間: 12-11-10 14:06     標題: 回覆:Chocolatefree 的帖子

我都覺得好差,仲有交表有一級暗斜,我囡囡跌一跌,個阿姐都冇話幫手扶下呀

作者: kennistong    時間: 12-11-10 14:11     標題: 引用:我都覺得好差,仲有交表有一級暗斜,我囡囡

原帖由 Doris_Ray 於 12-11-10 發表
我都覺得好差,仲有交表有一級暗斜,我囡囡跌一跌,個阿姐都冇話幫手扶下呀

...
好過份, 我有downliad 表, 但見佢張sample 已經覺得過份, 好彩冇最後冇報。
仲有上之次見 KV,  老師都有問有冇家長唔記得帶信封, 冇既即場提供, 都冇收錢。

作者: Chocolatefree    時間: 12-11-10 14:16     標題: 引用:Quote:原帖由+Doris_Ray+於+12-11-10+發表

原帖由 kennistong 於 12-11-10 發表
好過份, 我有downliad 表, 但見佢張sample 已經覺得過份, 好彩冇最後冇報。
仲有上之次見 KV,  老師都 ...
可能樂基expect 收親d 家長非富則貴啩?!佢要交4個信封(size 要比正常大少少...23cmx15cm....對不起其實我已經覺得有d玩嘢ge 感覺)......4個咪要$80 ??

作者: LWL1212    時間: 12-11-10 14:17     標題: 回覆:樂基(九龍塘)信封每個$20!?

民生上次係$2個!我覚得好合理$1.4 + $0.6 信封!

作者: Chocolatefree    時間: 12-11-10 14:20     標題: 引用:Quote:原帖由+Doris_Ray+於+12-11-10+發表

原帖由 kennistong 於 12-11-10 發表
仲有上之次見 KV,  老師都 ...
KV 真係好好!雖然知KV 收囡囡機會好渺茫.....但in 咗咁多間最有耐性同愛心係KV 了!

作者: Chocolatefree    時間: 12-11-10 14:23     標題: 引用:民生上次係$2個!我覚得好合理$1.4+++$0.6+

原帖由 LWL1212 於 12-11-10 發表
民生上次係$2個!我覚得好合理$1.4 + $0.6 信封!
Agree!  $5 其實都ok!  每個$20 就真係......

作者: sbux    時間: 12-11-10 14:41     標題: 回覆:null

咁辛苦建立嘅校譽,學校點解要喺D 骨節眼度自我消毀

作者: berniceyuen    時間: 12-11-10 15:04

Hkd 20 四個不是hkd 20 一個呀
作者: Chocolatefree    時間: 12-11-10 15:06     標題: 引用:Hkd+20+四個不是hkd+20+一個呀

原帖由 berniceyuen 於 12-11-10 發表
Hkd 20 四個不是hkd 20 一個呀
但我問收form ge 人她說每個ge?!

作者: cclemon2009    時間: 12-11-10 15:13     標題: 回覆:樂基(九龍塘)信封每個$20!?

呢間野自舊年in完N班已經决定今年不會再報。係BK甚少家長報喜能考入,得果咁少位我估内部認購都唔夠分,所以今年唔再報

作者: elysion    時間: 12-11-10 15:19     標題: 回覆:樂基(九龍塘)信封每個$20!?

我要多謝呢間學校,好老實咁將佢地既target show on the sample application form, 睇完唔適合就唔報、省自己時間精又省學校行政,其實佢地既收費,收大家$30報費係蝕本架。

作者: Chocolatefree    時間: 12-11-10 15:24     標題: 引用:我要多謝呢間學校,好老實咁將佢地既target

原帖由 elysion 於 12-11-10 發表
我要多謝呢間學校,好老實咁將佢地既target show on the sample application form, 睇完唔適合就唔報、省自 ...

作者: emily207    時間: 12-11-10 15:53

睇黎駿景園個間好好多。
作者: Heima10    時間: 12-11-10 15:56     標題: 回覆:樂基(九龍塘)信封每個$20!?

Yes as shown on sample form, the father is CEO, mom is housewife, education are PHD, live in kln tong 獨立屋估計要過億果隻。感覺好勢利好差,叫人冇咁上下都唔好諗住高攀!

作者: melody228    時間: 12-11-10 15:59     標題: 回覆:樂基(九龍塘)信封每個$20!?

我之前報n時已覺呢間野不知所謂。可能我唔係佢地target customer, 佢地亦覺得無必要招呼我地囉;個感覺真係差得不能形容。

可能佢地今年都費事招呼啲閒雜人,所以今年張sample application form的內容都比較非一般

作者: cclemon2009    時間: 12-11-10 16:03     標題: 回覆:樂基(九龍塘)信封每個$20!?

我並不是住九龍塘,但我屋苑是有小朋友讀此校。我反而係覺得你唔識人係唔駛報呢間學校。

作者: kwansara    時間: 12-11-10 16:04     標題: 回覆:樂基(九龍塘)信封每個$20!?

我都有相同經驗,上年in N 班感覺唔好,今年K1唔攪!

作者: silee    時間: 12-11-10 16:15

咁其實呢間學校有咩好﹖易入名小學﹖
作者: cherryird    時間: 12-11-10 17:05     標題: 回覆:樂基(九龍塘)信封每個$20!?

作者: ohdearcarol    時間: 12-11-10 17:31

九龍塘果間, 同駿景園果間, 聽聞係無乜關係架. 不過一早已聽過話駿景園果間好D, 我無in過kln tong, 但上年in過駿景園N班, 感覺又唔錯喎, 老師好有心機同你傾, 雖然最後無收, 但in既時候感覺幾好,老師好elegance, 所以今年想再in.
作者: Vana    時間: 12-11-10 17:49

ohdearcarol 發表於 12-11-10 17:31
九龍塘果間, 同駿景園果間, 聽聞係無乜關係架. 不過一早已聽過話駿景園果間好D, 我無in過kln tong, 但上年i ...

我地上年in九龍塘個間n.... 老師都好有心機同耐性, 我個係12月細b, 都預左無... 不過老師讚佢表現好好, 能力亦不比大少少既小朋友低..(in本地老師).... 感覺唔錯, 但當然最後都係無收到啦
作者: LWL1212    時間: 12-11-10 17:56     標題: 回覆:cclemon2009 的帖子

好鐘意你"內部應購"!

作者: Chocolatefree    時間: 12-11-10 20:00     標題: 引用:Yes+as+shown+on+sample+form,+the+father+

原帖由 Heima10 於 12-11-10 發表
Yes as shown on sample form, the father is CEO, mom is housewife, education are PHD, live in kln ton ...

作者: AA1218    時間: 12-11-10 20:09     標題: 回覆:樂基(九龍塘)信封每個$20!?

不如叫佢賺盡啲,$200一個信封,CEO嘅信封係咁嘅價錢。

作者: berniceyuen    時間: 12-11-10 21:50

回復 Chocolatefree 的帖子

佢地整好哂4個信封連郵票
作者: lovelinda    時間: 12-11-10 21:54     標題: 回覆:樂基(九龍塘)信封每個$20!?

可否請教上年in N1的家長,有什麼感覺不好的地方?
請問要in乜? 我今年in N1

Thx!

作者: 阿早!    時間: 12-11-10 22:30

其實你去報學校, 唔係會跟足人地要求整好晒去交嗎? 如果自己唔齊去交其實自己都唔夠誠意先啦?

我見有D學校係立即RETURN番比你自己去整過排過, 人地打開方便之門點解都要咁不滿? 人地條數點計又需要向你交待?去政府合署影印影相都貴過出面喎, 要唔要寄信去投訴政府?

公平點, 要去買信封的其實係自己錯先。
作者: 阿早!    時間: 12-11-10 22:35

令我諗起之前聽電台, 有的士司機投訴衝紅燈罰得過重, 亂拋垃圾要比$1500太貴一樣。
作者: baby_tigger    時間: 12-11-10 22:38     標題: 回覆:樂基(九龍塘)信封每個$20!?

上年 in n 班,覺得呢間學校好勢利,今年呢間學校無 on list

作者: cclemon2009    時間: 12-11-10 22:41     標題: 引用:可否請教上年in+N1的家長,有什麼感覺不好

原帖由 lovelinda 於 12-11-10 發表
可否請教上年in N1的家長,有什麼感覺不好的地方?
請問要in乜? 我今年in N1
上年面試其實我覺得安排上沒乜問題,考我個囝果位老都有心機。不過感覺上(因為無數據)呢間學校你唔識人比較難入。都係果句,甚少有人上來報喜,心照啦!

作者: kehkeh    時間: 12-11-11 00:00     標題: 引用:其實你去報學校,+唔係會跟足人地要求整好

原帖由 阿早! 於 12-11-10 發表
其實你去報學校, 唔係會跟足人地要求整好晒去交嗎? 如果自己唔齊去交其實自己都唔夠誠意先啦?

我見有D ...

作者: Chocolatefree    時間: 12-11-11 00:24     標題: 引用:其實你去報學校,+唔係會跟足人地要求整好

我見有D ...
Sorry 我有交齊!我只係覺得作為一間較為有名的教育團體咁ge $$都要賺而失望啫!當然你又例舉其他乜乜夠收乜乜更加多$$我就冇嘢好講啦!你不如扯遠d 話大陸d 官員收埋黑錢㖭吖唔該!

作者: 阿早!    時間: 12-11-11 00:32

我都要講SORRY, 我唔係想引發罵戰, 只係覺得如果要用到佢地信封的, 自己都要承擔責任。

至於收$20有四個回郵信封係咪有賺我唔敢講,學校都要安排人手去買去整, 果D 都係COST。
作者: Chocolatefree    時間: 12-11-11 00:32     標題: 引用:Quote:原帖由+lovelinda+於+12-11-10+發表

原帖由 cclemon2009 於 12-11-10 發表
上年面試其實我覺得安排上沒乜問題,考我個囝果位老都有心機。不過感覺上(因為無數據)呢間學校你唔識人比 ...
其實我冇預佢收,因家境完全唔符合貴校要求!只係諗住多個practice interview 罷了!

作者: bb8608    時間: 12-11-11 00:32     標題: 回覆:Chocolatefree 的帖子

I don't think the school is trying to make profit out of those envelopes. Just that they provide some kind of conveinence to parents, if they didn't bring envelopes n stamps.
Just think, if some parents forgot to bring, would it be better to buy it from the school, or travel back n forth again? The parents can judge by themselves. I don't think the school will force you to buy??!!!

作者: evalau825    時間: 12-11-11 04:14     標題: 回覆:Chocolatefree 的帖子

搶錢?

作者: wingbbbb    時間: 12-11-11 08:01     標題: 回覆:樂基(九龍塘)信封每個$20!?

唔係喎,佢地係有$20四個連郵票信封賣,但係有家長無跟指引,用細信封,連續兩個都係,我聽到職員同家長講可以後補,無sell佢地買!反而上次迦南要一大三小信封,職員講到明唔齊唔收,我前面位女士用錯四個細信封,老師點都唔收,我估佢寧願有$20一個信封賣都唔想走去買返唻仲要再排過!

作者: yslgirl    時間: 12-11-11 12:24

我去報spn, 有家長無帶信封, 學校是免費提供的, 我無話樂基要錢買唔岩, 不過我只可以說, 高下立見.
作者: Amymichelle    時間: 12-11-11 14:31

N同K都冇報,正如樓上話內部認購位實在都唔夠分,費事陪跑!感覺太小圈子
作者: mammyleung    時間: 12-11-11 14:58     標題: 回覆:樂基(九龍塘)信封每個$20!?

我親身去交時,用了些循環再用的信封,信封面有再貼的地方,個文書姐姐望了兩望,很奇怪的表情,好似吾多喜歡咁。唉!4個信封都係1通知收了申請信,2通知面試日期,3通知面試結果,4最多叫你second in。我覺得應該環保d喎!

作者: Vana    時間: 12-11-11 15:34     標題: 引用:唔係喎,佢地係有$20四個連郵票信封賣,但

原帖由 wingbbbb 於 12-11-11 發表
唔係喎,佢地係有$20四個連郵票信封賣,但係有家長無跟指引,用細信封,連續兩個都係,我聽到職員同家長講 ...
should be $20 for 4 envelops with stamps

作者: kennistong    時間: 12-11-11 17:34     標題: 引用:我去報spn,+有家長無帶信封,+學校是免費提

原帖由 yslgirl 於 12-11-11 發表
我去報spn, 有家長無帶信封, 學校是免費提供的, 我無話樂基要錢買唔岩, 不過我只可以說, 高下立見. ...
kv 也是免費提供的

作者: kennistong    時間: 12-11-11 17:41     標題: 引用:唔係喎,佢地係有$20四個連郵票信封賣,但

原帖由 wingbbbb 於 12-11-11 發表
唔係喎,佢地係有$20四個連郵票信封賣,但係有家長無跟指引,用細信封,連續兩個都係,我聽到職員同家長講 ...
如果有家長唔跟指引做, 最好係彈返轉頭或下次補, 無謂比人話, 方便左人, 但壞了口啤。
坦白講, 彈返比家長雖不太好, 但學校一早已經寫明了要求。

作者: karenbabe    時間: 12-11-11 18:50     標題: 回覆:樂基(九龍塘)信封每個$20!?

上年in過n班,印象麻麻,所以今年無報K1,唔知佢張form有咩特別,請問有家長可否告知呢?

作者: Chocolatefree    時間: 12-11-11 20:21     標題: 引用:上年in過n班,印象麻麻,所以今年無報K1,

原帖由 karenbabe 於 12-11-11 發表
上年in過n班,印象麻麻,所以今年無報K1,唔知佢張form有咩特別,請問有家長可否告知呢?

...
Sample of application form posted by 樂基:
Job of Daddy: CEO : Edu level: PHD
Address: Kowloon Tong

作者: Chocolatefree    時間: 12-11-11 20:22     標題: 引用:我去報spn,+有家長無帶信封,+學校是免費提

原帖由 yslgirl 於 12-11-11 發表
我去報spn, 有家長無帶信封, 學校是免費提供的, 我無話樂基要錢買唔岩, 不過我只可以說, 高下立見. ...

作者: Chocolatefree    時間: 12-11-11 20:23     標題: 引用:Quote:原帖由+yslgirl+於+12-11-11+發表我

原帖由 kennistong 於 12-11-11 發表
kv 也是免費提供的

作者: Amymichelle    時間: 12-11-11 20:32

人地KV同SPN根本就唔需要咁賺錢,邊間係真心辨學,家長一目了言啦
作者: 阿早!    時間: 12-11-11 20:50

kennistong 發表於 12-11-11 17:41
如果有家長唔跟指引做, 最好係彈返轉頭或下次補, 無謂比人話, 方便左人, 但壞了口啤。
坦白講, 彈返比 ...
同意, 好心做壞事。
本意幫人, 無要求人地買仲可以俾你後補都係錯, 應該要免費提供才是對,恕我無法認同此等價值觀。

作者: wanlucky    時間: 12-11-11 22:18

港爸港媽出港孩,難怪現在的年青人連見工都帶漏文件!
要教育孩子先要教育好家長。

作者: ^GGmami^    時間: 12-11-11 22:21     標題: 引用:其實你去報學校,+唔係會跟足人地要求整好

我見有D ...
同意。其實根本無人迫家長要幫學校買信封,可以自己響屋企慢慢填,自己去買信封同郵票架,我出街買信封用咗$5.5,郵票$1.4×4再加寄去要$3蚊,其實同$20差果幾蚊,我又唔覺學校搵錢囉!響九龍塘出名搵錢嘅有其他,我覺得樂基唔算貴學費,上網睇亦唔多雜費,要搵不如每班收多20個好過啦!好過響道搵果廿蚊!至於收生,我覺得不嬲都係識人緊要,唔係呢間學校,係間間都一樣,純粹個人感受,並唔係特別覺得樂基好好,唔好誤會

作者: luckyveronique    時間: 12-11-11 23:10

約克的信封好似賣幾圓,不記得lor,但仲沒貴過10圓。

申明先,本人沒有漏繳任何文件,係我親身去交留位費果時,教務處話我囡囡檔案中嘅信封都不見左  (之前仲話過聽講證不見左......所以遲遲未發信出來)甘再買咯,係教務處一共買了三個,total十幾圓。番到屋企發現,吓,仲冇重新貼郵票架wor,不知佢地會點處理 有D混亂
作者: mschu    時間: 12-11-11 23:47     標題: 引用:Quote:kennistong+發表於+12-11-11+17:41+

原帖由 阿早! 於 12-11-11 發表
同意, 好心做壞事。
本意幫人, 無要求人地買仲可以俾你後補都係錯, 應該要免費提供才是對,恕我無法認同 ...

作者: Chocolatefree    時間: 12-11-11 23:51     標題: 引用:人地KV同SPN根本就唔需要咁賺錢,邊間係真心

原帖由 Amymichelle 於 12-11-11 發表
人地KV同SPN根本就唔需要咁賺錢,邊間係真心辨學,家長一目了言啦

作者: emily207    時間: 12-11-12 00:24

唔收錢就係好?學校講明要帶好,無人迫你買,又或者學校想阻嚇唔睇野既家長。要賺都唔只$20,事先聲明,我無報,只係路過,但就唔明點解咁多無謂既批評同假設性既批評。
作者: Chocolatefree    時間: 12-11-12 00:48     標題: 引用:唔收錢就係好?學校講明要帶好,無人迫你買

原帖由 emily207 於 12-11-12 發表
唔收錢就係好?學校講明要帶好,無人迫你買,又或者學校想阻嚇唔睇野既家長。要賺都唔只$20,事先聲明,我無 ...
ur 樂基PN家長 right?
Sorry I never mean it should be free of charge !

作者: bb8608    時間: 12-11-12 04:23     標題: 回覆:Chocolatefree 的帖子

Gum how much you should think they should charge ?

作者: Chocolatefree    時間: 12-11-12 09:31     標題: 引用:Gum+how+much+you+should+think+they+shoul

原帖由 bb8608 於 12-11-12 發表
Gum how much you should think they should charge ?
Sorry ! Please check our previous posts !

每樣嘢響不同人心目中都有不同ge VALUE! Eg 李嘉誠、強國人etc 覺得依家樓價 OK 添!....其實冇話要值幾多先啱!我開呢個post 當然感覺貴啦!係收form ge staff 話每個$20 !我交form 時見到有個箱大大隻寫住 「信封 $20」我才多口confirm 問個staff 啫!

我同其他留言ge mama 從來冇話要樂基開善堂仲要笑住派信封! 我知佢地ge target group 係咩!寫哂響張form 度啦!係我自己厚面皮重申請啫!

作者: Chocolatefree    時間: 12-11-12 09:50     標題: 回覆:樂基(九龍塘)信封每個$20!?

Sorry ! 係佢地ge target group 寫響張SAMPLE Application form 度!講真!我唔覺得有家長唔識填form (唔知教育程度、職業、地址應該要填乜),學校整張sample 寫到咁好似係我第一次見!(可能我申請得少kg 啦!)

作者: 阿早!    時間: 12-11-12 10:01

樂基學位少, 申請者眾, 好多人都係去陪跑。入到固然開心,入唔到亦無必意唔開心或者去猜度自己所缺失, 可能欠的只是一點運氣而已(試問香港有幾多個住九龍塘的CEO會報樂基? 比它還有名氣的幼稚園還不少呢(St.Cat, 根德園,港島有寶山,聖公會, 聖保羅堂,蘇浙國際。。。),實在不需過份著眼份SAMPLE內容。

一個銀有兩個面, 此POST你看到的是學校賣信封賺錢, 我看到的是學校幫其他家長, 大家看法執著點不一樣。
作者: 阿早!    時間: 12-11-12 10:04

我認識幾個樂基家長, 他們背景亦是普通市民, 非住九龍塘亦不是CEO, 更沒有MASTER/PHD學歷。
作者: kwansara    時間: 12-11-12 10:07

咁大家覺得張Sample Application form 用意何在 ?
作者: angie0828    時間: 12-11-12 10:08     標題: 引用:Quote:kennistong+發表於+12-11-11+17:41+

原帖由 阿早! 於 12-11-11 發表
同意, 好心做壞事。
本意幫人, 無要求人地買仲可以俾你後補都係錯, 應該要免費提供才是對,恕我無法認同 ...

作者: angie0828    時間: 12-11-12 10:08     標題: 引用:港爸港媽出港孩,難怪現在的年青人連見工都

原帖由 wanlucky 於 12-11-11 發表
港爸港媽出港孩,難怪現在的年青人連見工都帶漏文件!
要教育孩子先要教育好家長。
...

作者: angie0828    時間: 12-11-12 10:11     標題: 引用:樂基學位少,+申請者眾,+好多人都係去陪跑

原帖由 阿早! 於 12-11-12 發表
樂基學位少, 申請者眾, 好多人都係去陪跑。入到固然開心,入唔到亦無必意唔開心或者去猜度自己所缺失,  ...

作者: 阿早!    時間: 12-11-12 10:11

kwansara 發表於 12-11-12 10:07
咁大家覺得張Sample Application form 用意何在 ?
會唔會for內地人申請呢?
作者: 阿早!    時間: 12-11-12 10:16

內地不少有錢人商家都會送子女到九龍塘讀書, 我自己親眼見過一車旅遊巴載住內地同胞, 在YORK門前落車, 可能係參觀學校。
作者: Chocolatefree    時間: 12-11-12 10:35     標題: 引用:咁大家覺得張Sample+Application+form+用意

原帖由 kwansara 於 12-11-12 發表
Agree!

作者: Chocolatefree    時間: 12-11-12 10:50     標題: 引用:樂基學位少,+申請者眾,+好多人都係去陪跑

樂基學位少, 申請者眾, 好多人都係去陪跑。入到固然開心,入唔到亦無必意唔開心或者去猜度自己所缺失,  ...
同意大把學校勁過樂基!其實之前留post 的媽媽(以前申請PN  BUT 今年唔再apply)並沒有如你所說之前所說 「唔開心」啦!

作者: Chocolatefree    時間: 12-11-12 10:52     標題: 引用:Quote:kwansara+發表於+12-11-12+10:07+咁

會唔會for內地人申請呢?
真係聞所未聞!哈哈!

作者: bbrmb    時間: 12-11-12 10:59

通常愈貼近面試日期,就有很多對學校既惡意批評,有甚麼用意,大家也很清楚。
樂基是一家很用心辨學的學校,素質也高,不賞識的大可以不報。
作者: kwansara    時間: 12-11-12 11:14

試問有幾多人真係會為網上幾句閒言閒語而對一間學校改觀 ? 或不報 ?
作者: 阿早!    時間: 12-11-12 11:42

其實學校如果只TARGET收CEO子女/有錢人, 大可以一開始在報名費上大幅調高至$500甚至$1000, 讓非富則貴的家長知難而退, 也可以“賺錢”!

收$30要處理大量文件又要安排面試, 條數怎樣計也不著(無錢賺又多我呢D普羅大眾報名)。

P.S. Kingston報名費$1500, 是HKPS的50倍,這個高門檻已可以幫學校選家長, 根本不用花時間去看報名表內容。
作者: Chocolatefree    時間: 12-11-12 12:45     標題: 引用:通常愈貼近面試日期,就有很多對學校既惡意

原帖由 bbrmb 於 12-11-12 發表
通常愈貼近面試日期,就有很多對學校既惡意批評,有甚麼用意,大家也很清楚。
樂基是一家很用心辨學的學校 ...
請不要以小人之心度君子之腹!上面留言的媽媽大部份今年是沒有申請K1 的呢!

作者: bbrmb    時間: 12-11-12 13:01

Chocolatefree 發表於 12-11-12 12:45
請不要以小人之心度君子之腹!上面留言的媽媽大部份今年是沒有申請K1 的呢!

...
佢地話有你就信﹖這個世界無奇不有,網上世界不能盡信。有家長考某學校前講到間學校有幾好,考唔到就彈到一文不值。亦有家長發帖中傷某幼稚園,為既就係增加自己既入學機會。
作者: Chocolatefree    時間: 12-11-12 13:32     標題: 回覆:樂基(九龍塘)信封每個$20!?

我不想再作無謂的惡意批評了!
我開呢個 post 只係想講 「見」到的現象:$20 信封罷了!我發post 只因覺樂基本身係一間較為平民大眾化的學校!(sorry it's just my thinking !) ,作為教育團體少少$$ 都要賺而感稀虛啫!
但因有人已開始扯開話題 & 轉移視線!
我從來沒有評論這學校的教學、師資質素...請不要以陰謀論+小人的心態說我們( 感覺樂基不太好的mama)想其他人不報所以才撩交拗!坦白d 講,真係大把更加出名更好的kg around! 我都係響BK 先開始聽過樂基呢個名,而SC, KV , SPK , TL, MS , PC  呢些老名牌etc etc 我細細過已經聽過了!

至於這校勢利與否,從Sample app form 心中已有答案!與我可干!?

而這post 令留言的樂基家長/fans 心中不快,本人心表遺憾!

作者: teambuilder    時間: 12-11-12 13:40

自己準備好信封無論學校賣幾錢一個都唔關你地事啦.  自己大頭蝦唔記得帶, 咪當買個教訓, 下次記帶齊所有野囉.  同埋係$20 蚊4 個信封連郵票. 唔係$20 一個信封.

Application form 既係example 黎, 大家唔好咁介意啦.  職業無分貴賤丫嘛.

利申: 我個女今年都會報N班
作者: kwansara    時間: 12-11-12 13:46

依兩個月係interview 月, 大家都好敏感,

我都係上年有報pn 今年無報, 我只係上年in 後, 覺得學校唔適合而已.

亦都係睇到依個post 先知 sample application form 嘅事.

討論下得個知字, 何必太陰謀論 !

作者: Chocolatefree    時間: 12-11-12 14:04     標題: 引用:回復+Chocolatefree+的帖子 依兩個月係int

原帖由 kwansara 於 12-11-12 發表

依兩個月係interview 月, 大家都好敏感,

作者: Chocolatefree    時間: 12-11-12 14:06     標題: 引用:自己準備好信封無論學校賣幾錢一個都唔關你

原帖由 teambuilder 於 12-11-12 發表
自己準備好信封無論學校賣幾錢一個都唔關你地事啦.  自己大頭蝦唔記得帶, 咪當買個教訓, 下次記帶齊所有野 ...
Haha! 你唔係有B 已響樂基九龍塘讀呢咩?

作者: emily207    時間: 12-11-12 15:47

講真,你咁唔like 不如唔好申請,免得勞氣。
作者: 猴子爸    時間: 12-11-12 16:13

其实有点像去入境处,没带相,要影快相一样,谁叫自己没有准备好?惟有局住科水。从好处看,就是提供方便,贵一点也值得! 从坏处看,就会说,使吾使甘贵呀,抢钱咩?
要令到校格更高尚点,应该是谁欠什么,请回,下次再来。
至于sample, 每次看到用“陈大文" 我就会想,可不可以用一个比较in d 的名呢?这次,学校用CEO和PhD 就真是破格,用最顶头那个choice放落去做sample,其他低一点的,麻烦也跟着做。我是这样理解。如果这个真的代表它的收生条件,我怕它是自作多情而已,也很难相信趙曾學韞和她的团队的智慧是这个level.
作者: Vana    時間: 12-11-12 18:04

坦白講, 我真係覺得樓主係呢個topic上有少少問題.....

首先, 自己未搞清楚係$20/1個定4個信封就開一個咁既topic..... 一開始話"見到學校可以大大隻寫住提供信封BUT每個$20"..... 但當有其他家長澄清應該係4個連stamps先岩..... 佢就話係聽到學校個個人咁講..... 咁究竟係見到定聽到呢? 如果好似樓主咁講"大大隻寫住"應該無理由搞錯架喎..... 而事實上只有佢一個人"見到"$20/個....

anyway, 其實我覺得misunderstand左真係無乜問題.... 但唔好一開始就一口咬定...仲要之後好多人同佢講佢誤會左, 佢都好似睇唔到.... 完全keep on自己"見到"既野継續唱落去....

其實係咪應該係第1個post到update番話係自己理解錯左 ..?!! should be $20/4 etc....其他你對呢間學校既不滿/ negative feeling...我覺得無問題, 你有自由去講.... 只不過上面既野係fact...做人要公道d...換轉係我, 我都會clarify番.... 呢個亦係正確既態度.....無論教小朋友定自己處事....

作者: Vana    時間: 12-11-12 18:23

再者, 我亦同意某d家長所講學校本意係提供方便 (呢個係個人觀點.. 唔係factual information...樓主可以唔同意...)... 因為本身成本己經要成$3/信封 (including the stamp).... 學校講明不設找續.... 佢地想方便少少一張$20 note其實都可以理解... 每個賺盡都係$2/個.... 搞咁多野先total賺你個$8.... ... 仲要人地講明可以後補....無人迫你買....己經比個d直頭費事麻煩既學校, 一開始唔收你份form既好勒..... 都算係咁勒....

至於個份sample... 我覺得學校本身係九龍塘...寫個地址係九龍塘都幾合理..... 至於佢寫CEO/ ftm, 我本身無乜特別感覺....  亦唔會因為呢樣野去discourage自己唔去apply.... 我覺得佢咁都係想define得清楚d, 因為有陣時某d家長係唔sure應該寫個position定industry etc.... 正如有時問level of education...亦要諗一諗係寫tertiary or degree etc....

我自己未有小朋友係呢間學校就讀, 只係對呢個學校好有興趣.... 因為一向聽既comment都好好...所以之前上網search過d 資料, 發覺好多媽媽應該都係要返工, 所以接送唔到小朋友返學...(佢地談及校車既問題...) 有住黃大仙既, 有住tko既....... 所以我相信都有不少家長係non ftm non kln tong resident

作者: Vana    時間: 12-11-12 18:30

kwansara 發表於 12-11-12 10:07

我覺得正如我上文所講..... 好多時某些家長對某d item... 如level of education應該寫tertiary or degree..... 諸如此類既term唔係100% sure.... 又或者應該寫ftm or housewife.... or 應該寫industry or position or professional title.... 所以學校想提供一個sample其實都唔係太難理解.... 至於學校應該寫最高級定中層定最低級...我本身無特別意見or感受....

我相信學校對於大部份家長有如咁多negative既feeling都可能係始料不及

作者: 阿早!    時間: 12-11-12 20:29

Vana 發表於 12-11-12 18:04
。。。anyway, 其實我覺得misunderstand左真係無乜問題.... 但唔好一開始就一口咬定...仲要之後好多人同佢講佢誤會左, 佢都好似睇唔到.... 完全keep on自己"見到"既野継續唱落去....
呢個都係我感覺,一路以來只FOCUS ON自己的片面之詞, 其他人的意見一概“選擇性回應”, 欠缺理性分析, 認真對牛彈琴, 慳番啖氣好過
作者: Chocolatefree    時間: 12-11-12 21:07     標題: 回覆:樂基(九龍塘)信封每個$20!?

HAHA! 之前有d扮中立又話路過又話冇報K /報緊PN =原來樂基d家長!
想屈我又話我要免費信封又話有陰謀又對牛彈琴etc 唔該用d 時間睇番d post 啦!唉!踩到間學校而令有人跳哂掣真係唔好意思!我費時再回應呢幾位心胸廣闊ge 家長啦!真係大開眼界!好無聊!haha! 你地點屈點講我都唔理喇!

作者: terry_andriy    時間: 12-11-12 21:39     標題: 引用:人地KV同SPN根本就唔需要咁賺錢,邊間係真心

作者: micter    時間: 12-11-12 21:58

小女今年就讀九龍塘樂基N班,本人與老公亦不是甚麼甚麼 CEO,家住公屋
作者: miffy78    時間: 12-11-12 23:10     標題: 回覆:micter 的帖子

叻wor...女女係咪大B?

作者: micter    時間: 12-11-13 00:56

都算係大啦,4月B女
作者: micter    時間: 12-11-13 01:26

仲有係我兩夫婦都唔係認識樂基的員工,所以我唔認同有些家長所講嘅內部認購囉!其實我覺得學校取錄學生之關鍵係在於小朋友當日嘅表現而唔係睇你在張報名表上寫父母嘅職業,同埋住址囉!
作者: junyi    時間: 12-11-13 02:00

信封係$20/四個,其實家長可以唔即場買,返屋企整理完再去交!唔関事嘅人又何須在此發表一些不失的報導呢?其實有很多小學同名幼都有指明信封size 同顏色!(例如cckg),相信樓主未試過錯資料先會咁打!如果試過去到先知錯,二十蚊一個亦要安然送上,除非你唔想入讀!(鬼叫自己錯)其實不合理真係有權走!唔使比得咁唔甘心!如交表開始已唔開心又如何令你孩子愉快去考試及上學呢?講到尾請家長整理好自己的心情,才有心思去與孩子考試!------申報我係hkps 家長,今年係第四年,身邊亦有好多家長係考入亦出平凡!每年有咁多考唔到嘅家長,希望大家都能入到各自適合的第一所幼兒學校!不要吃不到的葡萄是酸的!
作者: emily207    時間: 12-11-13 07:41

我真係唔明點解宜家有好似樓主既家長,唔睇清楚就大事報導失實既事,知道有誤會都仲唔澄清,仲要對不同既聲音作不實既惡意批評。仲要不停話人屈佢,大開眼界。再聲明一次,我不是樂基九龍塘家長,也確實是路過的,也確實是十分喜歡樂基的。真心覺得樂基唔適合樓主,樓主不報也罷。
作者: wanlucky    時間: 12-11-13 09:13

唔派免費信封=無心辦學?考唔到=內部認講?

作為用家只覺樂基好抵讀(小班、雙班主任(Net)、無雜費茶點費...),唔係想hard sell 學校點好,只係睇唔過眼咁嘅行為!

作者: buzz1234    時間: 12-11-13 22:41     標題: 回覆:樂基(九龍塘)信封每個$20!?

我真係好喜歡樂基,我係有了解佢嘅教學模式所以喜歡。各位樂基家長,有咩tips for interview? 我女申請了2013/14的pn班的。用咩語言有優勢嗎?

作者: micter    時間: 12-11-13 23:23

其實冇咩tips,因為佢地係排隊輪侯面試,妳根本唔會知道會係中文定英文老師考小朋友!
希望妳的小朋友順利啦,因為本人十分喜歡這間學校,老師有愛心,我個女在這裡上學又好開心
作者: buzz1234    時間: 12-11-13 23:28     標題: 引用:其實冇咩tips,因為佢地係排隊輪侯面試,妳

原帖由 micter 於 12-11-13 發表
其實冇咩tips,因為佢地係排隊輪侯面試,妳根本唔會知道會係中文定英文老師考小朋友!
希望妳的小朋友順利啦 ...
Thx
希望一切順利啦

作者: bbrmb    時間: 12-11-14 17:00

我也很喜歡樂基,希望小朋友成為樂基的一份子。

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5