教育王國

標題: 專門幫家長揾補習姐姐/哥哥的公司 [打印本頁]

作者: hw1115    時間: 12-11-9 21:10     標題: 專門幫家長揾補習姐姐/哥哥的公司

有冇家長試過這類公司呢?
係咪頭二、三堂的補習費要交這類公司?
如只上了一堂都要付他們寫明的二、三堂費用呢?

又或者有咩要注意呢?

多謝大家先。

作者: matthewl    時間: 12-11-10 00:15     標題: 回覆:專門幫家長揾補習姐姐/哥哥的公司

家長好似是不用費用的,不知是否所有都是如此。

作者: orangebb    時間: 12-11-10 10:21     標題: 回覆:hw1115 的帖子

一般都係第一個月嘅一半學費, 譬如 120/hr x 4 堂 = 480 的一半。

其實付出嘅係導師, 要將第一個月一半人工同agent 對拆。agent 係包換導師嘅,所以應該唔在在唔夾都要比未用過嘅服務。

我自己揾個一個導師, 指明某一科一定要取到 A.   我個人覺得無問題。哥哥己教了女女四個月, 教得明白。

作者: cy101    時間: 12-11-10 15:02

而家D AGENT 唔會額外收家長費用, 只會收TUTOR 個邊, e.g. 補咗1堂發覺唔滿意, 家長都係俾1堂錢; 如果繼續錄用, tutor 會同agent 對分頭幾堂學費, or even 頭幾堂全數要俾agent!
作者: hw1115    時間: 12-11-11 15:21     標題: 回覆:專門幫家長揾補習姐姐/哥哥的公司

讀緊樹仁大學(第一年),請問比幾錢一個鐘才合理呢?

作者: hw1115    時間: 12-11-12 10:17

回復 hw1115 的帖子

celiamum  我由熟人介紹個補習姐姐.開頭主要係中文.依家有邊科唔明..都會問佢..變相係補全科..$230 / 2 hrs.

她是否 讀緊 U 呀 ?  

作者: betsymak99    時間: 12-11-12 11:28

今年1月網上補習公司找, 補數6年級, $100/hour, 但補1.5hours = $150, 補習老師比佣給網上補習公司,好似是頭4堂50%. 而家F.1 都係。 大學畢業生
作者: orangebb    時間: 12-11-12 12:22

我同 celiamum 差唔多, 都係比緊120/hr, 大學生.
作者: hw1115    時間: 12-11-12 13:07

betsymak99 發表於 12-11-12 11:28

今年1月網上補習公司找, 補數6年級, $100/hour, 但補1.5hours = $150, 補習老師比佣 ...

我搵那間 補習老師要比頭5堂50%,
不過, 上完一堂後, 我覺得佢唔得囉.

作者: hw1115    時間: 12-11-12 13:09

orangebb 發表於 12-11-12 12:22
我同 celiamum 差唔多, 都係比緊120/hr, 大學生.

是否全科 ? 好像好難搵全科的老師.
作者: hkrc    時間: 12-11-12 13:33

hw1115 發表於 12-11-11 15:21
讀緊樹仁大學(第一年),請問比幾錢一個鐘才合理呢?

如果係我的話, 一般情況下暫時唔會考慮樹仁學生, 我估他們的公開試成績不會好top, 我會考慮搵3大的學生並要求睇他們的學校及公開試成績, 點都要搵個好榜樣比自己小朋友!
作者: orangebb    時間: 12-11-12 15:29     標題: 回覆:hw1115 的帖子

其實本來係補中文, 補補下, 就開始乜都問下。其實一個人好難科科都叻,我主力係揾中文叻, 因為我真係解唔到,不過初中野, 一般成績好少少大學生應該都應付到。

你試下最想補邊科, 然後指明要那科攞到A先合要求都可以架。

作者: hkrc    時間: 12-11-13 10:29

hkrc 發表於 12-11-12 13:33
如果係我的話, 一般情況下暫時唔會考慮樹仁學生, 我估他們的公開試成績不會好top, 我會考慮搵3大的學生並 ...

To: hw1115

3大 = 港大、中大、科大

作者: hw1115    時間: 12-11-13 10:49

hkrc 發表於 12-11-13 10:29
To: hw1115

3大 = 港大、中大、科大

Thanks a lot!

我想知經聯招 (7間) 入到 U 的應該都可一試嗎?

作者: mimichu    時間: 12-11-14 16:51

請問邊間網上找補習老師好??????
作者: hw1115    時間: 12-11-14 17:20     標題: 回覆:mimichu 的帖子

我都搵緊呀?

睇好唔好彩架!

作者: mimichu    時間: 12-11-14 17:24

hw1115 發表於 12-11-14 17:20
我都搵緊呀?

睇好唔好彩架!
有無網址可提供????thx !
作者: hkrc    時間: 12-11-14 17:32

hw1115 發表於 12-11-13 10:49
Thanks a lot!

我想知經聯招 (7間) 入到 U 的應該都可一試嗎?

都可以嘅, 不過我會首選3大, 同埋主要會睇他們的公開試成績, 如果想搵主力補語文的, 就會選大學修讀語文或翻譯及公開試語文成績B級或以上, 假如想搵主力補數理的話, 就會選大學修讀理科或工程及公開試數理科目成績B級或以上。
(純粹個人意見)

作者: hw1115    時間: 12-11-26 07:12     標題: 回覆:專門幫家長揾補習姐姐/哥哥的公司

試了大學生兩個,兩個都唔得;唉!
點解連中一的數學都唔識架!

作者: cy101    時間: 12-11-26 07:37

hw1115 發表於 12-11-26 07:12
試了大學生兩個,兩個都唔得;唉!
點解連中一的數學都唔識架!
佢地公開試數學咩成績, 無A都要有B喎!!!
作者: hw1115    時間: 12-11-26 09:10     標題: 回覆:cy101 的帖子

一個有grade B都唔掂。

作者: cy101    時間: 12-11-26 09:29

hw1115 發表於 12-11-26 09:10
再搵!!! 係要講采數!!!
作者: hkrc    時間: 12-11-26 11:43

hw1115 發表於 12-11-26 09:10

有時都真係要講彩數,或者睇吓有無熟人可以介紹口碑好的哥哥姐姐啦!
作者: laumanwinnie    時間: 13-1-4 11:34

作者: 馬媽媽    時間: 13-1-4 13:49

Can anyone please advise a reliable company because I want to find a tutor.

作者: hw1115    時間: 13-1-4 14:05

laumanwinnie 發表於 13-1-4 11:34

我女在補習社做他們派的卷, 有一題MISS 都不識計, 要問呀SIR.

One is 樹仁大學, another one is 教育學院.
作者: cy101    時間: 13-1-4 22:49

hw1115 發表於 13-1-4 14:05
One is 樹仁大學, another one is 教育學院.
唔好搵呢D啦, 搵3大個d大學生有信心d!
作者: Charlotte_mom    時間: 13-1-4 22:51     標題: 回覆:專門幫家長揾補習姐姐/哥哥的公司

我好相信你出完呢個post, 就已經有agent搵你

作者: hermanpapa    時間: 13-1-19 07:02     標題: 回覆:專門幫家長揾補習姐姐/哥哥的公司

之前亞仔補開嘅英文老師突然唔同亞仔補,好急咁上網搵agent,當然係要求大學主修英文,後來agent搵了一個姐姐,唔係主修英文,但會考及高考中英文都A和A*,好好彩都同亞仔幾夾,而且間中跟下其他科,令亞仔讀書技巧有所改進,令我都幾意外下。搵補習都要睇下彩數。

作者: LingLongMami    時間: 13-1-21 22:58     標題: 回覆:cy101 的帖子

我都想揾呀。大囡中數英(4年級,南區),囝中三中英數先。有無好介紹。

作者: namanyi    時間: 13-1-22 00:47

上門私人補習是否續堂比學費?
作者: hw1115    時間: 13-1-22 10:22

回復 namanyi 的帖子

您可以同補習姐姐/哥哥商議架.
作者: wgcw1210    時間: 13-1-22 22:46

cy101 發表於 12-11-26 07:37
佢地公開試數學咩成績, 無A都要有B喎!!!
公開試成績好, 同教唔教到其實又未必有關...
作者: bb613    時間: 13-3-31 16:33

我試過一個中大哥哥, 遲到, 一路補一路玩, 唔專心.
另一個浸大姐姐, 仲差, 成日唔得閒補, 試過三星期原本六堂變兩堂, 自己考試,去旅行, 搬屋, 病咗...總之藉口多來唔到.
睇自己好唔好彩, agent 也不能盡信..
作者: bccj    時間: 13-4-29 00:17

回復 hermanpapa 的帖子

你好,請問你邉區?可否介紹你補習姐姐?小女讀中一,十分頭痛她的成績。謝
作者: 鴻媽媽    時間: 13-5-1 00:58

我就要比頭5堂錢,比補習公司
我好好彩,個補習哥哥好叻
科科掂
作者: Charlotte_mom    時間: 13-5-1 12:35     標題: 回覆:專門幫家長揾補習姐姐/哥哥的公司

我女好細時(小一),我老公心急搵個姐姐番黎補(公司part time),果時聽到係教育學院心裡已有bias(我認我衰,自己三大出生,如果俾錢理應搵個咁上下掛),不過心唸小一無所謂啦。結果全程變成陪做功課(我女本來就會自己做),有份功課要搜集d字,我已經同女做左,姐姐又再side時間做,仲竟然拎我女本圖書黎剪(hard cover 成舊水一本果d)。即炒!

作者: hw1115    時間: 13-5-1 15:26     標題: 回覆:專門幫家長揾補習姐姐/哥哥的公司

我宜家無揾人上門啦!
阿仔都唔肯做哥哥比的功課,
搞掂學校的功課、測試算了。

作者: heiB    時間: 13-5-8 13:42

補習姐姐哥哥現在收多少一個鍾?不用好勁?因我想每次有人同我仔做英文練習。我本想我仔去小博士讀英文,佢唔肯,話太早上課,星期六9時,有功課做,可以文又可以不交。現在唯有想找姐姐/哥哥。

作者: hw1115    時間: 13-5-8 14:30     標題: 回覆:heiB 的帖子

我之前個哥哥收一百蚊一個鐘,每次個半鐘。

作者: maymay_1    時間: 13-5-8 19:11     標題: 回覆:鴻媽媽 的帖子

可否Pm我這補習哥哥的電話。thx!

作者: kikichan0814    時間: 13-5-10 22:50     標題: 回覆:專門幫家長揾補習姐姐/哥哥的公司

作者: heiB    時間: 13-5-14 13:14

半個鍾佢肯補?夠時間教嗎?
作者: hw1115    時間: 13-5-14 16:08     標題: 回覆:heiB 的帖子

係個半鐘呀!

作者: szeht    時間: 13-5-15 13:10

回復 mimichu 的帖子

可以參考以下網址:
1.http://www.hkta.edu.hk
2.http://www.kitkentutor.com/
3.http://www.ectutor.com/index.asp

作者: kitty28_2    時間: 13-6-12 13:34     標題: 引用:之前亞仔補開嘅英文老師突然唔同亞仔補,好

原帖由 hermanpapa 於 13-01-19 發表
之前亞仔補開嘅英文老師突然唔同亞仔補,好急咁上網搵agent,當然係要求大學主修英文,後來agent搵了一個姐 ...
可以pm 老師的資料給我嗎?

作者: sai1031    時間: 13-6-13 10:43

其實真係要睇好唔好彩.

作者: Isoniazid    時間: 13-6-20 19:28

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5