教育王國

標題: 考小一經歷, 如同初戀感覺 [打印本頁]

作者: evasoeeyy    時間: 12-11-7 14:36     標題: 考小一經歷, 如同初戀感覺

等電話, 等信, 個心囉囉踡踡, 你估下我, 我估下你(估下學校想收d咩小朋友), 這幾個月衫都買多幾套, 將我d白頭髮染番黑(費時學校以為佢係我個孫),

但都是一個我與仔仔好好的一場經歷,

作者: bbforever    時間: 12-11-7 14:39

same feeling
作者: ac917    時間: 12-11-7 14:48

樓主,你將呢個又殘酷又現實的小一選校歷程,形容成令人難忘的甜美回憶,的確有助我每天崩緊的神經稍作舒緩,謝謝你
作者: onepiece    時間: 12-11-7 14:50     標題: 回覆:考小一經歷, 如同初戀感覺

而有D私小就好似少女噤,現在就好似好多人逐,但其實好多人只係當佢係水泡,有D仲一腳踏幾船,過了六月就另覓新歡,個個走晒,可能每四個先得一個真心,到時call waiting list 都call 到儍,有苦自己知。

作者: bbb330    時間: 12-11-7 15:23

回復 evasoeeyy 的帖子

哈哈哈

作者: ha8mo    時間: 12-11-7 15:36

作者: fishmeow    時間: 12-11-7 15:41

考學校有如一腳踏多船,間間和它談戀愛,那方先提出分手?有誰來愛我?明天我將會嫁給誰?

誰曾經感動 分手的關頭才懂得 離開排行榜 更銘心刻骨

*我已經相信 有些人我永遠不必等
 所以我明白 在燈火闌珊處 為什麼會哭*

作者: 四隻貓    時間: 12-11-7 15:49

真係好有初戀既感覺, 樓主好野!

期待, 緊張, 失望, 坐唔安訓唔著, 成日check 電話, check mail, check 學校web site.  
失戀果時成日問: 點解? 點解佢唔愛我
之後.... 希望會, 活得比你好

作者: cowboy2007    時間: 12-11-7 15:53     標題: 回覆:考小一經歷, 如同初戀感覺

樓主好勁!
我最喜歡四隻貓話活得比你好law!

作者: sheffield    時間: 12-11-7 15:56

噢,事情被美化了…追到的就初戀…到現在還未追到的真的想死!

有趣,有趣!
作者: Bingb    時間: 12-11-7 16:01     標題: 回覆:sheffield 的帖子

作者: abioole    時間: 12-11-7 16:12

初戀只得一次,但人生要經歷多次戀愛,試問有幾多人可以一見鍾情,白頭到老,如果個個都想係初戀時就追到李嘉欣或者劉德華既級數,我諗唔會好多人會有美好既初戀回憶。所以初戀係一次好好既教訓,亦都係一個好值得回味既回憶。如果對對情侶都可以好似天梯既男女一樣,愛到天長地久。好可惜,天梯裏的婆婆已經過了身。

如可 找個荒島
向未來避開生活中那些苦惱
如冬天欠電爐 雙手擁抱 可跟天對賭

無論有幾高 就如絕路
隔絕塵俗只想要跟你可終老
來跨出那地圖 不需好報 都只想你好

能共你 沿途來爬天梯 不用忌諱
中傷流言全悍衛
留住你 旁人如何 話過不可一世
問我亦無愧 有你可 失去我一切

幾多對 持續愛到幾多歲
當生命 仍能為你豁出去
千夫所指裡 誰理登不登對
仍挽手歷盡在世間興衰
幾多對 能悟到幾多精髓
能撐 下去 竭力也要為愛盡瘁
抱緊一生未覺累

前方 仍然大霧
到懸崖或海邊也許永不知道
能相擁到白頭 一起偕老 不跟天鬥高

前面有幾高 一片荒土
每步隨著攀登叫雙手都粗糙
轉載來自 ※ Mojim.com 魔鏡歌詞網
從崎嶇這路途 開墾給你 可走得更好

能共你 沿途來爬天梯 黑夜亦亮麗
於山頭同盟洪海中發誓
留住你 旁人如何 話過不可一世
問我亦無愧 有你可以 拆破這天際

幾多對 持續愛到幾多歲
當生命 仍能為你豁出去
仍挽手歷盡在世間興衰
幾多對 能悟到幾多精髓
抱緊一生未覺累

握著手 而幸福包圍泥牆簡陋
牽著走 懷著勇氣至愛得永久

幾多對 持續愛到幾多歲
不轟烈 如何做世界之最
仍挽手歷盡在世間興衰
幾多對 能悟到幾多精髓
抱緊一生未覺累

幾多對 持續愛到幾多歲
當生命 仍能為你豁出去

作者: little_yolky    時間: 12-11-7 16:58

大家都顛咗了!
作者: miutang    時間: 12-11-7 17:07     標題: 回覆:考小一經歷, 如同初戀感覺

放心,到最後人人都嫁得出,唔會做盛女,仲發現最啱自己既一早就係身邊!

作者: 幸福女子    時間: 12-11-7 17:09

未曾深愛已無情..

"共你無緣怎相逢?  情深怎料未濃轉凍.."

對唔住, 我係度呃post... 
作者: cowboy2007    時間: 12-11-7 17:17     標題: 回覆:考小一經歷, 如同初戀感覺

香港人壓力真大,呢個post 比大家發洩

作者: ha8mo    時間: 12-11-7 17:17

作者: COE1205    時間: 12-11-7 17:20

最怕到最後係我自作多情咋
作者: 幸福女子    時間: 12-11-7 17:20

回復 ha8mo 的帖子

我知好多朋友仔都唔知邊個唱架啦, 岩feel就得啦...
作者: ha8mo    時間: 12-11-7 17:23

作者: babytomhui    時間: 12-11-7 18:38

作者: bryanhobb    時間: 12-11-7 18:47     標題: 回覆:babytomhui 的帖子

仲有呀,無論幾多個offer都好,每間各有各優點,最後只能揀一間。好似揀另一半,又會否記掛着舊情人呢?

作者: bbb330    時間: 12-11-7 20:18

回復 ha8mo 的帖子

笑死

作者: babybear    時間: 12-11-7 20:21     標題: 回覆:考小一經歷, 如同初戀感覺

呢個比喻都幾貼切
當入咗間心儀學校後,就如談戀愛一樣!

作者: 飛機師    時間: 12-11-7 20:32

簡直難忘呀....
作者: flopsybunnies    時間: 12-11-7 20:39     標題: 回覆:evasoeeyy 的帖子

作者: Parisienne    時間: 12-11-7 20:55

咁考中學又可以點形容?
作者: feiji    時間: 12-11-7 20:57     標題: 回覆:Parisienne 的帖子

又幾似喎

作者: 海豚仔    時間: 12-11-7 21:24

其實似暗戀多過初戀,話晒初戀都已經叫做開始佐但暗戀。。。唉!!心情更為忐忑,訓唔安食唔落
作者: 朱寶    時間: 12-11-7 23:37

似初戀, 唔怪得之咁多人失敗, 皆因真係唔係咁多人可以初戀就成功到百頭架! 哈哈
作者: evasoeeyy    時間: 12-11-8 00:51

既然大家喜歡這隻歌,我地響到回味下

再坐一會 - 鄺美雲

再坐一會 但愿能再坐一會「我對住SFA, DBS,都想講黎句
     既有極遠的路 今宵這麼晚  {唔好諗住好快玩完,還要玩到明年六月]
     你說你已這麼倦                    [更甚可能八月仲要扣門]

*再坐一會 但愿能再坐一會 「11月26日之後,直私小校長想對住你」
     既要別去 且盡量盡量逗留    「講
     日後亦無悔

獨白︰
     再添熱茶一杯 請你多留一會
     不求你回心轉意              「明年六月註冊落訂之後,大把學校同你講
     只想別後你心中無悔

#情到此心中終於都清楚        「DBS 2nd in 信要收,都應該上星期收到」
     懶講分手可相會                      [但係星期一仲有人問會唔會收信, 明白以為可以仲有希望
     無言望已冷也已碎的煙灰      「家長失望,無奈」
     比你我更加倦                        「優才,真道校長心聲,call 緊人2nd in, 佢地都俾人reject]
     誰人在念戲裡對白語氣極平淡
     再禮貌地碰杯 如何共你再說愛說恨      [我仲好愛, DBS, DJS, 同CO-EDU 架]
     何妨留待午夜獨夢回                               「睇到小乖豬爸爸個post, 我都

重唱 *

獨白︰
     唔敢斟香濃既酒 怕你心中誤會               「唔敢俾期望個仔,怕佢失望」
     但係一杯清淡既茶 你又可曾領會呢

重唱 #,*

既要別去 且盡量盡量逗留
     日後亦無悔                                                   「無怨無悔這個教育制度
作者: swmami    時間: 12-11-8 01:04     標題: 回覆:evasoeeyy 的帖子

完全說出我的感覺,暗戀定初戀就真是看時間啦!不過現在仔都生埋,一把年紀,還要玩多幾次暗戀初戀,真是攪不定呀!

作者: evasoeeyy    時間: 12-11-8 01:19

海豚仔 發表於 12-11-7 21:24
其實似暗戀多過初戀,話晒初戀都已經叫做開始佐但暗戀。。。唉!!心情更為忐忑,訓唔安食唔落 ...
好高興大家係今次考小一上面,又一次談戀愛
我一直以為王子是配白雪公主,直到英哥出1st round result 之後,原來王子都會在意農家的灰姑娘,(是在意,不是鍾意,無講過會有結果,畢竟幾仟人報,收百五人),所以我地既relationship 是由暗戀昇華上去曖昧,還未到初戀,暗戀可以是幻想,假設佢會揀我,但知道未必真實發生,曖昧是有點希望,但情況還未明朗,有d估估下,個心好忐忑,仲會心跳得好快,因為動左真情,如其控制唔到結局,我便由她 "讓子彈飛"吧!

作者: evasoeeyy    時間: 12-11-8 01:25

回復 Parisienne 的帖子

你六年後再返來BK問我,我會優先解答
作者: kkhon    時間: 12-11-8 01:41

哈哈!真有趣,諗返起點止初戀呀,我由始至終視佢為結婚對象。可惜相睇時太多人拜倒佢石榴裙下佢吾揀我,唯有繼續展開追求攻勢,後來佢先知我最真心,最後同佢結左婚。大家 睇啱就努力追啦!
作者: din0601    時間: 12-11-8 02:08

太攪笑了,應該改呢條thread 為:“痴”埋一堆。

哈^

作者: hadwinboy    時間: 12-11-8 10:27

din0601 發表於 12-11-8 02:08
太攪笑了,應該改呢條thread 為:“痴”埋一堆。

哈^
笑到喊

作者: hadwinboy    時間: 12-11-8 10:30

咁入到名校才發現唔岩, 咁又係米結婚了相處下來才發現性格不合要離婚呢:;pppp:
作者: ha8mo    時間: 12-11-8 10:46

作者: onepiece    時間: 12-11-8 10:46

hadwinboy 發表於 12-11-8 10:30
咁入到名校才發現唔岩, 咁又係米結婚了相處下來才發現性格不合要離婚呢 ...
你個問題好好喎,男怕入錯行,女怕嫁錯郎,嫁錯咗真係好麻煩,嫁著D離唔到婚的(無呈分試果D)就仲大鑊,所以大家真係要小心D check清楚,諗清楚。
作者: swmami    時間: 12-11-8 11:05     標題: 回覆:onepiece 的帖子

本來是在哭,都會笑出來,可能做阿媽做到癲了。

作者: joyhk    時間: 12-11-8 14:32

I want to cry and  laugh
作者: sokmum    時間: 12-11-8 14:57

onepiece 發表於 12-11-8 10:46
你個問題好好喎,男怕入錯行,女怕嫁錯郎,嫁錯咗真係好麻煩,嫁著D離唔到婚的(無呈分試果D)就仲大鑊,所 ...

同意
作者: littlemic    時間: 12-11-8 16:53

很大的共鳴.. 希望最好的就在大家面前 ...
作者: cowkingb    時間: 12-11-8 16:57

樓主你真好,我 git 一聲笑左出來。Thanks!

明年今日,已是睛朗的一天,大家加油呀!

作者: 四隻貓    時間: 12-11-8 17:25

最佳位置 - 陳慧琳

我也數過 排著隊等討好你有幾個
還未有新空缺 來容納我
正選只得一個 後選經已太多
我細心想過 停在今天這一處也不錯
越過知己的親密 然而未有擁吻過
共你這麼的曖昧 已得到甚多

無論你喜歡誰 請你記住留下給我這位置

作者: TwoBabies    時間: 12-11-8 17:33

用初戀形容得好好!

不過,我有兩個小朋友喎,無可能有兩次初戀,咁點形容好呢?  

作者: evasoeeyy    時間: 12-11-9 00:57

大家開始尋回呢種感覺,感受到這種考小一(戀愛)既態度,實在太好啦!!!

有作育專才小學校長;成日係家長吹水會到講,點解報左名,見完話收你,但到最後又唔來讀,究竟家長們心態是什麼呢?同你地成日問點解,我巳經不是報神級學校,但都係無second in 一樣! 大家都係筍盤,點解唔可以係埋一切!但呢個世界就係甘,唔明"停風"同"柏之"要閃電結婚後,又要搞離婚
其實又係跟談戀愛一樣,係 timing 既問題,該校校長是男生,佢未必明白等
"浪子回頭"個顆心係點,又或者佢地揀左個情場浪子來拍拖,試想想一個雙十年華的浪子,連手仔都未拖暖,就跟你註冊結婚嗎?.  又唔係唔知你地直資註冊左後,無得等官津校,佢地又係最早interview的學校,d 情場浪子玩都未玩夠,點會心歸甘快跟你返屋企湊仔煮飯嗯,唔會為了一顆樹,放棄整個森林的家長,一定博到盡先架啦,

作者: evasoeeyy    時間: 12-11-9 01:17

TwoBabies 發表於 12-11-8 17:33

用初戀形容得好好!
有幾多次初戀感覺是無問題,上去夜場問下d 男人,佢地晚晚都有初戀的感覺,年齡由二十至七十歳都會甘答你,七十歳以上個d佢地唔係唔想搵番初戀感覺,只不過佢棟住枝拐杖唔方面去炸
作者: benpod    時間: 12-11-9 08:43

好正, 希望大家都有一個美好的初戀回憶!

作者: evasoeeyy    時間: 12-11-10 01:46

依家考小學要求好高,唔好諗住明年扣門津校個關好易過,一樣照做paper ,考d 唔係幼稚園o既學術
佢地有張良計,我地都有過長梯!  學校要考Lego, 跳舞,畫畫,唱歌,擲豆袋,平行木,講故事,積木••••• 我地d小朋友送多個雑耍,跳遠,朗誦加多場舞台劇比你,要考加減數,無問題、我地d仔女可以加減運算文字題代數,爆多兩行乘數表都得,你要Cambridge starter 我地可以答多舊豬頭骨(mover certificate)比你⋯⋯⋯不論interview 撞左幾多間都好,都照no problem , (FedEx 哥哥都係上丶下午各收一次件) 但家長們可以一個上午跑四個order(in 4間學校)卓卓有餘,全部做到. 使命必達
既然大家d小朋友甘叻,家長們又落力,點解都無2nd in, 包括我自己都係 (我知隔離探討緊呢過問題,講到有幾十頁甘長); 可能係眼緣,小朋友一擧手,一投足,回眸一笑等動作,能令老師"一見鍾情",我地唔知學校想要d "洪興十三妹"個種style. 定話"戴安娜王妃" o既type. 唔排除d 小朋友行兩轉樓梯加一句問你食左飯未?又或者畫一幅畫。就可以決定收唔收你!威廉王子娶凱特,但佢阿爸都可以好鍾意卡米拉一樣,黎明金句話: 拍拖談戀愛同撞鬼一樣,都要睇下有無 "緣份"唔係話想撞就撞得啱⋯我唯一只會諗,個日時運高我撞唔正。,無second in 係因為我地o既緣份未到,呢d係可遇不可求
作者: onepiece    時間: 12-11-10 02:00     標題: 回覆:考小一經歷, 如同初戀感覺

樓主,好多謝妳給大家噤甜蜜的感覺。不過都就來兩點喇,快D返牀親親你的寶寶和另一半,發返過好夢喇,身體要緊。

作者: calvin1688    時間: 12-11-10 10:57

我覺得似單戀多D。單相思!
作者: winggear    時間: 12-11-10 17:35     標題: 回覆:考小一經歷, 如同初戀感覺

辛苦了幾個月後,突然係十一月差不多完成。個人有啲無聊和失落,要一段時間去適應正常生活。囧

作者: fishmeow    時間: 12-11-16 11:34

今日心情-
Card 電費單 另有的推銷的書簡
偏等不到你信
誰人能再次去相信
從前情感都不變樣
打開信箱 內裡得一片迷惘
打開信箱 期待中憂鬱的眼光
作者: Mrs_Cat_Cat    時間: 12-11-16 11:43     標題: 回覆:fishmeow 的帖子

失戀的感覺多d。

作者: fishmeow    時間: 12-11-16 12:12

愛過痛過亦願等......
作者: fishmeow    時間: 12-11-19 17:59

My 9th lover, finally say "yes" to me!! The other lovers, time to say goodbye!
作者: maniris    時間: 12-11-19 18:01     標題: 回覆:ha8mo 的帖子

哈哈

作者: fishmeow    時間: 12-11-21 22:39

一生何求 常判決放棄與擁有
耗盡我這一生 觸不到已跑開
一生何求 迷惘裡永遠看不透
沒料到我所失的竟已是我的所有

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5