教育王國

標題: . [打印本頁]

作者: babaxmama    時間: 12-11-2 17:22     標題: .

.

作者: LWL1212    時間: 12-11-2 17:29     標題: 回覆:根德園考唱歌

係唔係一定要唱歌先收,咁就吾知。只知好多小朋友做曬task,唱曬都吾收

作者: babaxmama    時間: 12-11-2 17:33     標題: 回覆:根德園考唱歌

咁真係隨緣了

作者: cat8141210    時間: 12-11-2 17:34

babaxmama 發表於 12-11-2 17:22
想請教經驗媽媽爸爸,根德園考唱歌呢 part 是否很重要? 小朋友剛in 完,其他task 都做到,係唔肯唱歌,但 ...
我聽日先去in...
成日覺得考根德園好似去in"超級巨聲"咁...
做乜下下都要人唱歌...=.=?

作者: dazkit    時間: 12-11-2 17:36     標題: 回覆:根德園考唱歌

我有朋友個仔唔唱歌,最後首輪收左,不過係兩年前的事。宜家出生率咁高,就真係唔知了!

作者: kevinleemita    時間: 12-11-2 17:43     標題: 回覆:babaxmama 的帖子

你可以留意到咁多野嘅?見你地個老師都好好,我只開頭見佢叫阿囡疊高積木,跟住我就比第二個老師纏住左。 。禮貌上我係望住個老師答。。之後阿囡表演如何就唔知啦!

作者: babaxmama    時間: 12-11-2 17:57     標題: 引用:你可以留意到咁多野嘅?見你地個老師都好好

原帖由 kevinleemita 於 12-11-02 發表
你可以留意到咁多野嘅?見你地個老師都好好,我只開頭見佢叫阿囡疊高積木,跟住我就比第二個老師纏住左。  ...
呢兩個老師都好有耐性,in 我個老師問我幾題後停左,之後我又可以睇住小朋友in一陣,然後老師又再問幾題,最後其實係兩個老師同埋我呢個阿媽引佢再唱歌的。

作者: babaxmama    時間: 12-11-2 18:03     標題: 回覆:根德園考唱歌

雖然我都打定輸數 但學校及老師今天給我的印象是幾好的,其他小朋友明後天繼續努力啊!

作者: chungmanchung20    時間: 12-11-2 18:13     標題: 回覆:根德園考唱歌

爸爸話老師係咁問,佢完全唔知阿仔情況。

作者: elysion    時間: 12-11-2 18:15     標題: 引用:你可以留意到咁多野嘅?見你地個老師都好好

原帖由 kevinleemita 於 12-11-02 發表
你可以留意到咁多野嘅?見你地個老師都好好,我只開頭見佢叫阿囡疊高積木,跟住我就比第二個老師纏住左。  ...
老師纏住你

作者: elysion    時間: 12-11-2 18:17     標題: 回覆:根德園考唱歌

咦!st cat同根德今年出同一招對付家長,費時士家長係隔離咁多聲氣,唔知以往係米咁呢?

作者: Sosiusiu    時間: 12-11-2 18:27

我都係只知好多小朋友做曬task,唱曬都吾收, 但無唱歌都收, 學校睇咩大家自己估吓啦~~~~~
其實未考前我都唔信, 但親身經歷, 最後得waiting 所以各位媽媽盡左力就算, 唔好太睇重結果
作者: kambobo2003    時間: 12-11-2 18:30     標題: 引用:我都係只知好多小朋友做曬task,唱曬都吾收,

原帖由 Sosiusiu 於 12-11-02 發表
我都係只知好多小朋友做曬task,唱曬都吾收, 但無唱歌都收, 學校睇咩大家自己估吓啦~~~~~
其實未考前我都唔 ...
你意思係睇背景?

作者: yukai    時間: 12-11-2 18:34     標題: 回覆:根德園考唱歌

想問下今年K1收幾多人?學校收有背景人士?

作者: KTP    時間: 12-11-2 18:36

做曬task,唱曬都吾收, 好失望...
作者: breadbb    時間: 12-11-2 18:41     標題: 引用:我都係只知好多小朋友做曬task,唱曬都吾收,

原帖由 Sosiusiu 於 12-11-02 發表
其實未考前我都唔 ...
我覺得又唔好講到咁黑暗 總會有人識人就入到 但我唔信佔好大個比率 有時做得哂未必係學校想要嘅 有時做唔到又未必係小朋友能力問題 但我最奇怪係點解好多家長都講得出小朋友做哂所以task 有d又話無做過 有d又話做左小小 點解你地睇到 我除左唱歌 同last task puzzle我係完全睇唔到佢做過d咩架

作者: Heima10    時間: 12-11-2 18:47     標題: 回覆:根德園考唱歌

請問KV 同SC 個puzzle 是否相似?SC只是紙我覺得幾難。

作者: babaxmama    時間: 12-11-2 19:38     標題: 引用:Quote:原帖由+Sosiusiu+於+12-11-02+發表我

原帖由 breadbb 於 12-11-02 發表
我覺得又唔好講到咁黑暗 總會有人識人就入到 但我唔信佔好大個比率 有時做得哂未必係學校想要嘅 有時做唔到 ...
老師只係問左我四題問題,而且每問一題又mark 左好耐note, 所以其實我都有幾多時間係睇住小朋友in

作者: elysion    時間: 12-11-2 19:45     標題: 引用:想請教經驗媽媽爸爸,根德園考唱歌呢+part+

原帖由 babaxmama 於 12-11-02 發表
想請教經驗媽媽爸爸,根德園考唱歌呢 part 是否很重要? 小朋友剛in 完,其他task 都做到,係唔肯唱歌,但 ...
引導小朋友3次唱歌,Kv老師好好呀。

作者: smartbenyim    時間: 12-11-2 19:49

老師都係問哂小朋友問題後先問家長喎,所以我知道佢問咩都答唔答,唔答既話老師都好有耐性引下佢。
作者: bonnieleong    時間: 12-11-2 20:33     標題: 引用:請問KV+同SC+個puzzle+是否相似?SC只是紙

原帖由 Heima10 於 12-11-02 發表
請問KV 同SC 個puzzle 是否相似?SC只是紙我覺得幾難。
贊成,老師仲突然走開 都唔知我個仔識定吾識(又真係砌唔到)

作者: bonnieleong    時間: 12-11-2 20:38     標題: 回覆:bonnieleong 的帖子

有冇人係老師無叫你唱歌,就完咗個面試架?
好驚呀,因老師無叫我個仔唱,係咪唔得架啦?

作者: breadbb    時間: 12-11-3 01:49     標題: 引用:Quote:原帖由+breadbb+於+12-11-02+發表我

原帖由 babaxmama 於 12-11-02 發表
老師只係問左我四題問題,而且每問一題又mark 左好耐note, 所以其實我都有幾多時間係睇住小朋友in

...
Good!!!我答完老師問題正好見到仔仔砌完puzzle就唱歌嚕
我都想知仔仔做過咩黎!原本都係至在參與 以為老師大多會好嚴肅 但又好^nice wo...  搞到我都好想知in成點

作者: j947    時間: 12-11-3 07:24     標題: 回覆:根德園考唱歌

依我一去到,老師冇問我問題先,我係睇晒小朋友做task,之後先問我野,而另一老師繼續同我仔玩枱上面d野?係咪果時先正式in我仔?

作者: kennyklt    時間: 12-11-3 07:46     標題: 回覆:根德園考唱歌

我兩個小朋友當年都係唱一句都收咗,細嘅剛剛K1。從來冇人知佢地嘅準則,不過我認為家長點interview係好重要,為免唔公平,唔講啦。

作者: cclemon2009    時間: 12-11-3 11:50

請問puzzle係咪最後先做?
我睇佢做task做到問完圖,老師才開始問我問題,我專注我自己問題,冇留意佢後部分,吾覺佢考puzzle喎,係咪個個都有考呢?
另外,請問唱歌部分係咪自選歌曲?定老師叫呢,我囝囝入去前都仲唱good bye song,但最後我聽到佢同老師一齊唱ABC song
作者: katrinamama    時間: 12-11-3 12:11

my daughter didnt hv puzzle, only for boys??
作者: cclemon2009    時間: 12-11-3 12:20

我小朋友係boy
作者: pakyin1108    時間: 12-11-3 12:52     標題: 回覆:katrinamama 的帖子

我個女有考喎,可以個個唔同

作者: gabagee.B    時間: 12-11-3 13:16

回復 babaxmama 的帖子

我都係喎!唔知係唔係同一組老師呢?我女琴日表現一般,係pat pat 成日離櫈之下完成!不過太多多人in,收嘅機會唔大!

作者: Amy092    時間: 12-11-3 13:25     標題: 回覆:根德園考唱歌

我今日in 9:30都無唱歌,一黎到老師就同囡囡玩,玩咗一陣就in 我。不過我個女最鐘意就唱歌,玩玩具唔係佢唔係咁叻所以我失敗機會係好高。加上自己又答得緊張因為佢係我最心儀即學校,答既時候有點壓力。。一句講晒聽天由命

作者: katrinamama    時間: 12-11-3 13:55

我想問大家, 小朋友是否好主動回答同好大聲講野?
作者: kadie    時間: 12-11-3 14:05

Teacher did not ask him to sing song, just build some blocks and ask him to do some action...
may be the teacher already fail him so she didnt bother to ask him sing...
作者: siuap    時間: 12-11-3 14:15     標題: 回覆:根德園考唱歌

今朝In 11.15, 考齊building blocks, 砌圖,圖片,自己乜名同唱歌。

作者: LSKLTK    時間: 12-11-3 14:15     標題: 回覆:katrinamama 的帖子

deleted

作者: siuap    時間: 12-11-3 14:15     標題: 回覆:根德園考唱歌

今朝In 11.15, 考齊building blocks, 砌圖,圖片,自己乜名同唱歌。

作者: ccdenc    時間: 12-11-3 15:52     標題: 回覆:根德園考唱歌

大家有冇拿貼紙?

作者: karlilau    時間: 12-11-3 16:01     標題: 引用:大家有冇拿貼紙? +

原帖由 ccdenc 於 12-11-03 發表
大家有冇拿貼紙?
有呀!最抵死係。仔仔大部分做到。老師問我係邊個。佢係度奸笑。老師仲問左佢二次tim .老師都知佢識係度玩野。好在最後都同我一齊唱完首abc song .

作者: fatalbug    時間: 12-11-3 18:10

作者: breadbb    時間: 12-11-3 18:14     標題: 引用:Quote:karlilau+發表於+12-11-3+16:01+有呀

原帖由 fatalbug 於 12-11-03 發表
你咁問, 係咪攞貼紙都有含意?
我見好多人都有喎 唔特別喎

作者: HadesBB    時間: 12-11-3 18:17     標題: 回覆:根德園考唱歌

貼紙同糖個個小朋友都有架

作者: fatalbug    時間: 12-11-3 18:26

作者: NgNgMa    時間: 12-11-3 18:32     標題: 回覆:根德園考唱歌

貼紙係老師比我小朋友揀要邊個

作者: breadbb    時間: 12-11-3 18:35     標題: 引用:咁係唔係哈哈笑貼紙呀?+我見好多都係金色底

原帖由 fatalbug 於 12-11-03 發表
咁係唔係哈哈笑貼紙呀? 我見好多都係金色底哈哈貼紙, 只有一兩個係紅色或橙色, 我見你地咁講貼紙, 我以為唔 ...
我估係唔同時間唔同色 我小朋友同fd個小朋友都綠色

作者: prodott    時間: 12-11-3 19:22

我見了兩間比我的感覺是根德園老師有愛心啲因為問得詳細啲,雖然不是IN左好多間我認為約克安排得比較好,例如會同小朋友熱身感覺好似平時去PLAYGROUP冇咁緊張
作者: 天雪    時間: 12-11-3 22:17     標題: 回覆:根德園考唱歌

樓主我同你情況一樣,老師好有心機請我囡唱歌,我唱咗三首,阿囡先唱到一句,其他都算做到。不過我大果個以前係道讀,老師認得我同記得大果個,有在紙上mark 低,但細呢個年尾出世,又機會唔大。

作者: 天雪    時間: 12-11-4 00:44

都唔一定呢!
作者: tingma1229    時間: 12-11-4 00:51

各位家長,您們有沒有覺得為了小朋友面試,感到無奈?要擔心細B死硬?收生準則係咩?學位幾多?面試人數又有幾多?根本都不是可以掌握的!
大家都變得大為緊張!真是有點壓力!現在不用說是心儀與否,總之每間幼稚園都好像爆額咁!
作者: GutGutMi    時間: 12-11-5 01:22

回復 bonnieleong 的帖子

先生圳都無喂叫我個仔唱歌, 係咪無機會 :(

作者: amywon    時間: 12-11-5 01:36     標題: 回覆:根德園考唱歌

又話唔in家長?老師一路追住我黎問?問完一題又一題

作者: frogmaggie    時間: 12-11-5 02:17     標題: 回覆:根德園考唱歌

我個女前part考咩我真係乜都唔知,最後老師問完我,先留意到阿女做緊咩,就係唱緊歌! 不過就蚊螆細細聲唱!  我見阿女咁,就講左句,老師唔會笑你架,大聲d唱比老師聽啦!老師聽到就話,我緊係唔會笑你啦! 咁阿女就繼續唱啦!:不過阿女都係蚊螆咁細聲唱igiveup:,不過完成後老師都有拍手咁就完成左面試啦! 其實我都打定輸數,隨遇而安啦! 不過面試過程真係好快!我自己就有少少唔係咁滿意既,就係覺得學校應該比d時間小朋友係學校熱下身接觸下學校環境,如果剛撞一d比較慢熱既小朋友,就會有少少唔公平囉!因為我今日面試時見到有好幾個小朋友係到,仲唔肯入課室潻!

作者: Amymichelle    時間: 12-11-5 02:25

amywon 發表於 12-11-5 01:36
又話唔in家長?老師一路追住我黎問?問完一題又一題
要in家長架,妳聽邊到講話唔洗呢
作者: ccdenc    時間: 12-11-5 07:58     標題: 回覆:根德園考唱歌

其實決策權係咪派糖個位老師?比完糖我見佢有mark分。其實今次考的東西比較淺,相信大部份也做到,真係吾知用乜準則收?

作者: cclemon2009    時間: 12-11-5 09:17

我都覺得淺,我interview 左五間,佢係第二淺個間,吾怪得每年都有人做唒task都waiting list,因為太多人做到。
作者: 彈弓狗    時間: 12-11-5 09:19     標題: 引用:其實決策權係咪派糖個位老師?比完糖我見佢

原帖由 ccdenc 於 12-11-05 發表
其實決策權係咪派糖個位老師?比完糖我見佢有mark分。其實今次考的東西比較淺,相信大部份也做到,真係吾知 ...
派糖個個? 即係in 完晒,臨出課室門口比form 佢個個?佢就咁收咋喎,無見到佢mark 分

作者: HadesBB    時間: 12-11-5 09:21     標題: 回覆:根德園考唱歌

我都見佢有mark 嘢,但可能係一part分

作者: vickitsao    時間: 12-11-5 09:49

知唔知幾時會知結果?

作者: breadbb    時間: 12-11-5 10:10

vickitsao 發表於 12-11-5 09:49
知唔知幾時會知結果?

好似話11月底~~
作者: 猴子爸    時間: 12-11-5 10:16

個人觀察:
學校特色:校舍非常整潔,面試安排完善,三時約見,就真的三時進場,流程順暢,可見此校的行政管理, 應該如外界所講,真的做得很出色,他們也應該很看重紀律,守跌序。全程中,也見到頗多的老師,年紀比較大的也不少,他們都表現得很寬容,有禮貌。

面試:
一個老師問家長,一個問學生,問家長的問題都很基本,問學生的也不見得很深奧,但我猜,他們不只是要看家長和學生可否給標準答案,乃是要看家長的修養,跟孩子的親子關係,還有最重要的,是小孩的受教程度,是否聽從指令,有一定的認知能力,有沒有禮貌等等。所以,不一定全答對了就會收,答錯了某條或不大唱歌就不收,乃是看整體的評分和家長孩子跟此校的配對。

面試我們的老師,都很好笑容,也很有禮貌,聽著我兒子唱歌,都笑個不停,大加鼓勵,照理來講,他們不一定要這樣做,所以給我的印象很好。

作者: elysion    時間: 12-11-5 10:16     標題: 回覆:breadbb 的帖子

3-5星期

作者: vickitsao    時間: 12-11-5 10:20

知唔知幾時有結果?
作者: 猴子爸    時間: 12-11-5 10:35

应该是十一月底/十二月初。
作者: misshoiyi    時間: 12-11-5 14:55

最後收form既老師我覺得係考既一部份,佢有叫我個仔揀一粒,然後又叫佢送返俾老師,我仔有做到,到我個仔取第二粒,又要俾返老師,第三粒俾媽媽,第四粒先佢自己食,最後要講多謝!
作者: carcarb    時間: 12-11-5 15:08

想知最後收form既老師有冇問小朋友問題?
作者: Mares    時間: 12-11-5 15:11     標題: 回覆:carcarb 的帖子

有問我女午餐食咗咩,再比糖佢自己攞。又問我住嘅地方冇校車,會點做?之後就

作者: cclemon2009    時間: 12-11-5 15:21

冇問我囝囝名,反而問你係xx(名最後的字)?跟著問囝囝今曰好吾好玩?仔答好玩,送糖,多謝,bye bye。

作者: cycream    時間: 12-11-5 15:26

最後老師問我細仔, xxx係你細佬(form上有我大仔資料,佢以為係細佬), 我仔無理佢, 掛住揀糖, 我就答老師xxx係哥哥唔係細佬. 老師oh咗一聲話係喎, 4歲係哥哥唔係細佬. 阿仔講完thank you, bye bye就走人.  
作者: breadbb    時間: 12-11-5 15:47     標題: 回覆:根德園考唱歌

即係如果最後無問問題即係無機會?

作者: kobecherry    時間: 12-11-5 15:56

吓...派糖老師冇問過我哋問題呀....
作者: cclemon2009    時間: 12-11-5 15:57

但是,她問的問題個個吾同,佢點決定呢?吾通將form 有比分
作者: manman4427    時間: 12-11-5 16:12     標題: 回覆:根德園考唱歌

有冇媽媽好肯定見到張form有mark野,如果吾系派糖老師點知in成點?!

作者: babaxmama    時間: 12-11-5 16:16     標題: 回覆:根德園考唱歌

下,派糖的老師都沒問問題啊,我小朋友把表格交給老師,老師只是說"咦,你咁乖o 既?請你食一粒糖丫" 然後便謝謝,拜拜了。走的時候我都心諗,呢part 唔係都計分的嗎?那麼隨意的???

作者: ccdenc    時間: 12-11-5 16:22     標題: 引用:有冇媽媽好肯定見到張form有mark野,如果吾

原帖由 manman4427 於 12-11-05 發表
有冇媽媽好肯定見到張form有mark野,如果吾系派糖老師點知in成點?!
我冇見張表有冇mark,但好肯定派糖老師有寫字在表上

作者: danielmama    時間: 12-11-5 16:33     標題: 回覆:根德園考唱歌

派糖老師是主任, 她絕對影響賽果
過往經驗:
大女面試全部問題答晒, 做晒所有嘢, 出門口只係攞糖, bye bye
細女面試全程冇出聲, 冇唱歌, 出到門口, 主任將之前問題全部重頭問過一次, mark低返, 之後細女要second in , 等嗰陣要拎住份form, 我暗地全份睇過, 老師係冇寫低任何嘢喺張表度

作者: Hoayee    時間: 12-11-5 16:35

KV是一間好好幼稚園, 不過囡囡無咩反應, 好很定零機會.
當到此一遊

祝各位媽咪好運.
作者: manman4427    時間: 12-11-5 16:37     標題: 引用:派糖老師是主任,+她絕對影響賽果 過往經驗:

原帖由 danielmama 於 12-11-05 發表
過往經驗:
大女面試全部問題答晒, 做晒所有嘢, 出門口只係攞糖, bye ...
咁你大女有冇收到offer?

作者: danielmama    時間: 12-11-5 16:41     標題: 引用:Quote:原帖由+danielmama+於+12-11-05+發表

原帖由 manman4427 於 12-11-05 發表
咁你大女有冇收到offer?

作者: tigercrabxo    時間: 12-11-5 16:44

danielmama 發表於 12-11-5 16:33
過往經驗:
大女面試全部問題答晒, 做晒所有嘢, 出門口只係攞糖, bye ...

可唔可以咁講: 主任有問問題即in得唔好, 比最後一次機會呢
作者: KEH    時間: 12-11-5 16:53     標題: 引用:但是,她問的問題個個吾同,佢點決定呢?吾

原帖由 cclemon2009 於 12-11-05 發表
但是,她問的問題個個吾同,佢點決定呢?吾通將form 有比分
我喺度想問吓。 各位小朋友如果最後有被主任問問題的。 身上的貼紙是什麼顏色呢??

作者: breadbb    時間: 12-11-5 16:58     標題: 引用:Quote:danielmama+發表於+12-11-5+16:33+派

原帖由 tigercrabxo 於 12-11-05 發表
可唔可以咁講: 主任有問問題即in得唔好, 比最後一次機會呢
我都想知呀:(

作者: cclemon2009    時間: 12-11-5 16:59

排我前面兩位的小朋友,我見問左名,再問期他野,然後老師mark 左好多耐。但冇問我囝囝名,只問好吾好玩

作者: danielmama    時間: 12-11-5 16:59     標題: 引用:Quote:danielmama+發表於+12-11-5+16:33+派

原帖由 tigercrabxo 於 12-11-05 發表
我覺得...我個情況就肯定係想救返我個女, 但有時後面未有人排, 可能老師無聊同小朋友傾下偈都唔出奇

作者: pakyin1108    時間: 12-11-5 17:00     標題: 回覆:根德園考唱歌

但早兩年考,我個仔交form去門口時老師都冇問問題凈比糖bye bye ,最後都衰左,真係好難估

作者: kambobo2003    時間: 12-11-5 17:05     標題: 回覆:根德園考唱歌

個貼子係阿女自己揀,有幾隻色。

作者: ccdenc    時間: 12-11-5 17:06     標題: 引用:Quote:原帖由+cclemon2009+於+12-11-05+發

原帖由 KEH 於 12-11-05 發表
我喺度想問吓。 各位小朋友如果最後有被主任問問題的。 身上的貼紙是什麼顏色呢??

...
貼紙係小朋友自己選,應該冇關係

作者: 天雪    時間: 12-11-5 17:28     標題: 回覆:根德園考唱歌

交Form 派糖的老師問我囡幾個問題,仲講咗句:「好彩,講嘢都清楚!」我都覺得佢想救我個囡(佢面試唔肯唱歌),因為之前我講過,佢係認得我同大果個小朋友,連學校嬸嬸都認得我,我都覺得好驚喜,話晒大果個都畢業了兩年。

作者: kkleong    時間: 12-11-5 17:40

請問今年幾多人報呀?有幾多個位呀?
作者: danielmama    時間: 12-11-5 17:58     標題: 引用:請問今年幾多人報呀?有幾多個位呀?

原帖由 kkleong 於 12-11-05 發表
請問今年幾多人報呀?有幾多個位呀?
約600學額

作者: 貓貓人    時間: 12-11-5 18:03     標題: 回覆:根德園考唱歌

係咪4千人左右報收600個呢?

作者: bonnieleong    時間: 12-11-5 23:27     標題: misshoiyi 的帖子

派糖老師係大肚個個? 她又問阿仔叫乜名,食唔食糖? 有冇咳? 阿仔答完,就講拜拜走得

作者: bonnieleong    時間: 12-11-5 23:30     標題: bonnieleong 的帖子

不過張貼紙就唔知幾時面試時已貼上,金色(未去攞糖時)

作者: kobecherry    時間: 12-11-6 10:30

原來派糖老師都在計分中..哎唷...真係一不留神, 不如大家做個總結:

我係綠色貼色 , 派糖老師冇問問題.
作者: breadbb    時間: 12-11-6 10:31     標題: 引用:原來派糖老師都在計分中..哎唷...真係一不

原帖由 kobecherry 於 12-11-06 發表
原來派糖老師都在計分中..哎唷...真係一不留神, 不如大家做個總結:

我係綠色貼色 , 派糖老師冇問問題. ...
Same as u

作者: smile_w99    時間: 12-11-6 10:33

kobecherry 發表於 12-11-6 10:30

我係綠色貼色 , 派糖老師冇問問題. ...

Gold sticker! 派糖老師 did ask some simple questions!
作者: bearwhat    時間: 12-11-6 10:35

我記得是問問題老師問我仔有無咳...我仔答無咳...比左金色貼紙..派糖老師無問野喎.我只見佢寫野
作者: breadbb    時間: 12-11-6 10:39     標題: 回覆:根德園考唱歌

但我仔個表哥上年in完有am offer..但佢話無問佢問題喎 唱歌就有唱!

作者: cmy2010    時間: 12-11-6 10:43

張貼紙係老師俾我囡揀既, 我囡揀左綠色.
作者: hapiBettyL    時間: 12-11-6 11:01     標題: 回覆:根德園考唱歌

我覺得張貼紙係無影響無關緊要,因為老師俾左一個貼紙我個b, 點知佢貪心,手指指想要多個,老師笑笑口俾多兩個,佢總共攞左三個哈哈笑貼紙!

作者: lammakbb    時間: 12-11-6 17:56

2 years ago, my elder son did not answer teacher's questions and no singing, only followed instructions to pass the toys to me .  When he passed the form to the lady at the door, he said thank you for the candy and bye bye.  Then, he got an am offer.  

This year, my younger son had the interview last week, he was not asked to sing.  teachers only asked him questions like name, age and used the lego blocks to build a tower.  Because of the last experience, I reminded him to be nice to the lady at the door and say thank you for the candy.  I saw the lady asked a few questions to the boy in front of us and marked down a lot of comments.  Probably, she is making some final comments.     
作者: LSKLTK    時間: 12-11-6 18:51     標題: 回覆:根德園考唱歌

deleted

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5