教育王國

標題: 睇到好多posts, 想用第一身既故事同失望的家長打打氣 [打印本頁]

作者: iqover120    時間: 12-10-31 22:25     標題: 睇到好多posts, 想用第一身既故事同失望的家長打打氣

睇到好多posts, 雖然打中文對我來說很辛苦, 諗咗成個星期,

都决定想用第一身既故事同失望的家長打打氣:

兩年前的這個時候, 我也很失望、失落,面試的結果也令我有一刻懷疑女女的能力。

自細覺得小女有語言天份, 但很早熟
, 懂事。比較慢熱, 見到些惡D或冇禮貌既人就唔多想答人。

當時沒有去考出名的幼稚園, 只在區內讀普通學校。又冇cert又冇獎, 報小一時只報了5-6間私小和直資學校,可能性格原因, 全部2nd都冇, 只有兩間waiting;15分又連區內自行都落選。當時諗一直覺得叻既女女點解冇間收, 真係好似係天堂跌落hell!

到冷靜落黎,都明白考小一既setting係唔一定揀到叻人,應該揀咗D外向既人,唯有接受大抽獎既結果, 深信小朋友如有天份, 最终可憑實力考到好既中學。

十二月一間對其學制有些顧慮的直資收了, 最終决定放棄大抽獎。六七月叩津校又in都冇得in。

大抽獎後既八月, 心儀既私校最终才說有位,所以不要太早灰心啊!

一年後既暑假,同一個人沒有出外補習,沒有獎牌;去考名津校小二插班試間間都收,到佢同我講唔鐘意尼間, 唔想去嗰間。

我既故事想話俾大家聽, 唔好俾這遊戲打擊你對孩子既信心,佢地揀既其實同大抽獎冇乜分別。唔可能在5歲做到talent identification吧!

重點係無論去到那間小學, 我哋有6年時間引導孩子好好學習,有書緣既中一都可以去到理想既學校,不要在考小一階段氣餒或失望呢。

正面啲諗,我地目標係引導小朋友努力學習, 用自己既能力去爭取插班;小二未有位, 小三再試;小三冇位,小四再試;最終小五都可能未有位,但可能就係這個目標令到小五、六成績很好,考到一間很好的中學呢!我真係相信學無前後,達者為先呢

作者: dunbinex    時間: 12-10-31 22:31

作者: yuettoi    時間: 12-10-31 22:43

非常好的分享, thx.
作者: 20072010    時間: 12-10-31 22:45     標題: 回覆:dunbinex 的帖子

作者: Ononma    時間: 12-10-31 22:51

多謝你的分享!
作者: bryan_csy    時間: 12-10-31 23:01     標題: 回覆:睇到好多posts, 想用第一身既故事同失望的家長打打氣

但願我的兒子也如此........

作者: calvin1688    時間: 12-10-31 23:13     標題: 回覆:iqover120 的帖子

多謝勉勵!

作者: siutingto    時間: 12-10-31 23:14     標題: 回覆:睇到好多posts, 想用第一身既故事同失望的家長打打氣

作者: hecabb    時間: 12-10-31 23:19     標題: 回覆:iqover120 的帖子

作者: JoJo    時間: 12-10-31 23:21

回復 iqover120 的帖子

謝謝樓主的分享。 在這裡也為其他家長及小朋友打氣, 加油呀!
作者: Ernest爸爸    時間: 12-10-31 23:29     標題: 回覆:JoJo 的帖子

作者: golfer504    時間: 12-10-31 23:29     標題: 回覆:睇到好多posts, 想用第一身既故事同失望的家長打打氣

多謝你的分享!

雖然今年的情況不可以同兩年前比。但願每個人都能為子女找到合適小學,相信未來幾年的情況比今天更惡劣,到時我們亦可以用過來人的身份,為未來的家長打氣!

作者: Yanamami    時間: 12-10-31 23:31

這是事實. 到8月, 甚至9月, 學校還在call學生. 所以不要太早灰心、放棄. 不過是辛苦了些吧, 要拖拉到開學. 那些有幾個offers的, 也就不要考慮太久吧. 早些放位, 讓其他人早點settle.
作者: sonmeow    時間: 12-10-31 23:32     標題: 回覆:睇到好多posts, 想用第一身既故事同失望的家長打打氣

二年前的情況可能有別呵?請問樓主你於一年內有沒有於各方面加強小孩呢?我有些朋友越in 越好、叩門時有數間收咗,睇嚟明年的插班未必輕而易舉了、但也是謝謝你的鼓勵!

作者: goodparents    時間: 12-10-31 23:42

世上又有幾多個孩子IQ over 120呢!

作者: iamfansma    時間: 12-10-31 23:53

就算小朋友係千里馬都要遇到百樂
作者: healthybaby    時間: 12-11-1 00:21     標題: 回覆:睇到好多posts, 想用第一身既故事同失望的家長打打氣

其實點解小一派位競爭咁激烈,係因為好多人都明白,當小一開始後,大部分學校插班只會睇成績,而唔會再睇好多其他野,插班亦係極難之事。樓主個女成績好,所以先周圍插到班,而呢樣野絕對唔係個個都得,所以只係個別例子。
我比較認識得多既,係在名校讀得麻麻,但去津校叩門就好容易那種。所以點解家長對名校係趨之若鶩呢!
而家d細路實在非常叻,而競爭又咁激烈,唔得都好正常。
不過我個女都唔係讀一缐名校,我始終認為,選適合的學校也很重要,只要小朋友學習態度好,在適當的時候就會彈出。
小學學習係講聽話、謹慎,成績就會好;初中如讀EMI,就講bridging中小學做得好唔好;到高中先會見真章,呢個時候好多男仔就會跑出來,條路咁長,大家一定要對仔女有信心啊!

作者: goodparents    時間: 12-11-1 01:01

回復 iamfansma 的帖子

如果孩子是千里馬, 父母的用心栽培在現今社會遠比伯樂來得重要。

作者: goodparents    時間: 12-11-1 01:12

iqover120 唔係佢, 係我呀。

虎爸/媽無犬女。
作者: 飛機師    時間: 12-11-1 01:15

多謝你的分享....
作者: iqover120    時間: 12-11-1 01:18

goodparents 發表於 12-11-1 01:12

唔係, 普通內向型女孩, 冇獎、冇cert、冇考盾;三冇人氏。
作者: goodparents    時間: 12-11-1 01:30

請分享Maryknoll/St Mary 的插班經驗, 如何可以參加插班試? 插班試是否考深一年? Many thanks.

作者: iamfansma    時間: 12-11-1 02:04

goodparents 發表於 12-11-1 01:01
回復 iamfansma 的帖子

如果孩子是千里馬, 父母的用心栽培在現今社會遠比伯樂來得重要。

贊成!家長的支持對小朋友永遠係最要的,就算老師唔欣識賞佢哋唔揀佢哋最緊要家長識欣賞。

作者: Altonmama    時間: 12-11-1 02:27     標題: 回覆:睇到好多posts, 想用第一身既故事同失望的家長打打氣

多謝勉勵...壓力的確很大

作者: skmibb    時間: 12-11-1 07:35     標題: 回覆:睇到好多posts, 想用第一身既故事同失望的家長打打氣

其實啲直資私小咁多人(小則千幾二千,多則五千),當中只收百餘人,都係另類大抽獎!

作者: lithian214    時間: 12-11-1 08:51

回復 skmibb 的帖子

睇完,真係心情舒服d. 係, 呢場遊戲重未完, 大家繼續努力. 考唔到唔係小朋友既錯,而係太多人爭,一齊努力!!!
作者: cmir    時間: 12-11-1 08:54

Thank you for your sharing
作者: aleelee    時間: 12-11-1 09:59

多謝妳的勉勵
作者: skmibb    時間: 12-11-1 10:12

lithian214 發表於 12-11-1 08:51
回復 skmibb 的帖子

睇完,真係心情舒服d. 係, 呢場遊戲重未完, 大家繼續努力. 考唔到唔係小朋友既錯,而係 ...

是真的!不用太上心!所謂的面試,一定程度有主觀的因素,是否當天合主考老師的眼緣?是否是當天面試小組中較突出的一群?老師一日或至數日都做同一樣工作,難免要以個人的感受去打分。講真,實有小朋友慢熱,有小朋友是主動型,有小朋友是好動型,有小朋友.....不同類型。怎能靠區區十五至三十分鐘(雖然有些則要長至一小時)去判斷小朋友是聰明還是不聰明呢!細細個已懂加減乘除又如何?將來是否一個是個出色有成就的人?能夠扶搖直上?一定能出人頭地。講到尾,家長的身教及家教才是最重要!家長才是小朋友的最佳老師呀!
作者: Amumof2    時間: 12-11-1 10:21

長路漫漫,大家都要加油。

這些正面的,有鼓勵性的post,真係好好,多謝分享。
作者: ps383    時間: 12-11-1 10:26

很有鼓勵性, 希望樓主和其他有心人多作分享....讚
作者: fc926    時間: 12-11-1 12:12

我都好認同樓主所講,呢個遊戲大部份係揀左D outgoing,唔怕羞的小朋友,好老實講,5-6歲人仔怕羞係好正常,但怕羞唔代表能力有問題
作者: Janellemama    時間: 12-11-1 12:16

thank you for your sharing
作者: 喵媽    時間: 12-11-1 16:20

作者: comemon999    時間: 12-11-1 18:02

謝謝分享
作者: Yanamami    時間: 12-11-1 18:21

little_yolky  9月?????????書都買晒喎
你講得好o岩. 但如果係心儀學校收, 區區校服書簿又算得d乜?
作者: mylittletabo    時間: 12-11-1 18:41

Thanks for your sharing!!
作者: iqover120    時間: 12-11-1 19:39

Yanamami 發表於 12-11-1 18:21
little_yolky  9月?????????書都買晒喎
你講 ...

係呀, 真係有D家長連通知唔讀都唔做,just 9月唔show up;希望佢地D仔女唔知父母會咁自私, 唔係身教下將來唔知變咗怎樣既人!
所以齋講自律係冇用,教署應做D嘢, at any point of time, 只可以註册hold住一間school 吧!

作者: sissysze    時間: 12-11-1 19:41     標題: 回覆:睇到好多posts, 想用第一身既故事同失望的家長打打氣

二年前同而家根本好唔同,大家唔好抱甘大希望,怕失望愈大

作者: iqover120    時間: 12-11-1 19:55

sissysze 發表於 12-11-1 19:41
二年前同而家根本好唔同,大家唔好抱甘大希望,怕失望愈大

我意思係無論去到那間school, 我哋有6年時間引導孩子好好學習,有書緣既中一都可以去到理想既學校,不要在考小一階段氣餒或失望呢。
作者: ttacc36    時間: 12-11-1 20:00     標題: 回覆:睇到好多posts, 想用第一身既故事同失望的家長打打氣

說得對

作者: david_son    時間: 12-11-2 05:52     標題: 回覆:睇到好多posts, 想用第一身既故事同失望的家長打打氣

thank you for sharing!

作者: Irismammy    時間: 12-11-2 07:56     標題: 回覆:iqover120 的帖子

Good!
我雖知道未必每個小孩也像你囡囡般有天份及幸運!但樓主確實比了信心大家!也多謝樓主那一份善意!

作者: brima    時間: 12-11-2 08:20     標題: 回覆:睇到好多posts, 想用第一身既故事同失望的家長打打氣

其實Outgoing真係好重要,我囡囡就係,so far 暫時幾間都有2nd in ,佢直程係好主動同會請埋D怕醜的小朋友一起參與。所以真係著數好多。

作者: Winnie0615    時間: 12-11-2 08:45     標題: 回覆:睇到好多posts, 想用第一身既故事同失望的家長打打氣

Thanks for sharing.

作者: wtkellen    時間: 12-11-4 00:43     標題: 回覆:睇到好多posts, 想用第一身既故事同失望的家長打打氣

Thx for your sharing

作者: mamibbchu    時間: 12-11-5 12:02

多謝分享
作者: pizza188    時間: 12-11-5 13:14

Thanks for sharing
作者: wing.2bb    時間: 12-11-12 23:10

多謝樓主呢個正能量嘅分享呀!
作者: cashcash    時間: 12-11-19 23:20

作者: iqover120    時間: 12-12-1 00:02

iqover120 發表於 12-10-31 22:25
睇到好多posts, 雖然打中文對我來說很辛苦, 諗咗成個星期, 都决定想用第一身既故事同失望的家長打打氣:
兩 ...

今期親子王講直資和私校插班,有早到小一下學期就有位。
有時我地可以正面啲諗,我地目標係引導小朋友努力學習, 用自己既能力去爭取插班;小二未有位, 小三再試;小三冇位,小四再試;最終小五都可能未有位,但可能就係這個目標令到小五六成績很好,考到一間很好的中學呢!我真係相信學無前後,達者為先呢。
作者: mk3288    時間: 12-12-1 10:20

有心考名校的家長不要放棄,用成績考入更能看出實力,很多都比單靠抽籤、面試、人事進去的強。加油!
作者: silverbell    時間: 12-12-1 12:20

回復 fc926 的帖子

The ex-principal of DBS once said: He himself was a shy boy when he was a kid. A kid "being shy" should not be punished at the P1 admission interviews.

My kid is neither outgoing nor smart. Really hope principals and teachers who are conducting interviews can see something deeper than performance.

Thanks for your sincere sharing.

作者: jackjet    時間: 12-12-1 13:03

多謝你分享,但今年競爭激烈情形異常於往年,直資私小報考人數倍增,所以大家在大抽獎最好有心理準備打定輸數,不要選擇熱門學校
作者: KA713    時間: 12-12-1 14:13

thanks for sharing.
作者: apsm    時間: 12-12-1 14:21     標題: 引用:+本帖最後由+iqover120+於+12-11-4+13:13+

作者: rubycourt    時間: 12-12-1 15:35     標題: 引用:有心考名校的家長不要放棄,用成績考入更能

原帖由 mk3288 於 12-12-01 發表
有心考名校的家長不要放棄,用成績考入更能看出實力,很多都比單靠抽籤、面試、人事進去的強。加油! ...
非常同意,女仔語文能力強又早熟D,如果小一成績好,插小二不難!

作者: huisylvia    時間: 12-12-1 15:58

我仔考9間,7間reject,1間寫咗3封信最後收waiting,
另一間見咗2nd in,等結果,
但學校已出第一派offer,之後約見我地,
自行得15分,一早預咗無行,
心情真係好難受,唔知仲可以點,
後來,我地自行攪掂咗,
d人話我好好彩,自行得咗,
我地中當然好幸運,好好彩,
但果d人又無諗我地揀既係2線,
唔多出名既學校,先有果少少少少機會去博,
我想講,經過呢8個月報名面試,
我明白人多競爭大,
但點都要就住小朋友能力去揀學校,
同埋下下要入名校,邊個唔想,
但換來既機會就細咗,失望亦大咗

作者: Clearsky    時間: 13-6-4 21:55     標題: 回覆:睇到好多posts, 想用第一身既故事同失望的家長打打氣

作者: dlee_ca    時間: 13-6-4 22:17     標題: 回覆:睇到好多posts, 想用第一身既故事同失望的家長打打氣

Happy ending 就分享啫。

作者: bkma2012    時間: 13-6-4 22:36     標題: 回覆:睇到好多posts, 想用第一身既故事同失望的家長打打氣

非常勵志的鼓勵啊!

作者: ttacc36    時間: 13-6-4 22:45     標題: 引用:+本帖最後由+iqover120+於+12-12-2+13:16+

原帖由 iqover120 於 12-10-31 發表

睇到好多posts, 雖然打中文對我來說很辛苦, 諗咗成個星期, ...
名唔名校,只係一班大人互相去比較,然後令到人感到不安。。其實讀唔讀到書,唔係間學校,只要父母們用心去教,邊度都一樣

作者: swmami    時間: 13-6-4 23:39     標題: 回覆:ttacc36 的帖子

事實如此,不過peer group pressure也令大人和小朋友難以完全逃避,所以很希望多些前輩可以來分享他們的故事,發揮正能量。

我很相信只要家長教育做得好,那會教不出好孩子,只有家長才可以給孩子最tailored made的教育和更重要的 - 愛!

作者: lojo11    時間: 13-6-4 23:48     標題: 回覆:睇到好多posts, 想用第一身既故事同失望的家長打打氣

我仔小二,應該都係同樓主女女同年!當年我無in過一間私校,我對仔仔有信心,應該話佢得就得,唔得幾出名的學校都幫唔到太多!最緊要對小朋友有信心,同埋家長耐心引導,一定有唔錯嘅成績!加油

作者: lojo11    時間: 13-6-4 23:48     標題: 引用:Quote:原帖由+iqover120+於+12-10-31+發表

原帖由 ttacc36 於 13-06-04 發表
名唔名校,只係一班大人互相去比較,然後令到人感到不安。。其實讀唔讀到書,唔係間學校,只要父母們用心去 ...
Exactly

作者: HugoHitlon    時間: 13-6-5 13:38

Add oil.

Many friends also were able to get the good school finally.

Don't give up!
作者: cancanmom    時間: 13-6-5 15:03

作者: lam_brenda    時間: 13-6-5 15:13     標題: 回覆:cancanmom 的帖子

我都諗緊比個仔讀間唔出名既學校,因为我認同學校理念。但係原來要作出呢個决定要好大勇氣,因為身邊既親朋戚友都唔認同,好孤獨。

作者: CANDYWONG123    時間: 13-6-5 15:22

作者: cancanmom    時間: 13-6-5 15:28

作者: wongchunBB    時間: 13-6-5 15:29     標題: 引用:好多謝你o既分享,+我女女都係o個o的慢熱內

作者: cancanmom    時間: 13-6-5 15:36

作者: wongchunBB    時間: 13-6-5 18:30     標題: 引用:Quote:wongchunBB+發表於+13-6-5+15:29+其

作者: whitepurin    時間: 13-6-5 18:51     標題: 回覆:cancanmom 的帖子

我女又係超級慢熱,見到陌生人仲衰衰咁擰歪面,考pn同k1都一敗塗地,自行又得15分,真係唔敢想像佢到時點考小一。雖然我都唔諗住入名校,但我覺得真係要催谷下,如果到時單靠大抽獎,我真係怕佢唔知入咗咩學校

作者: babytomhui    時間: 13-6-5 21:01

作者: luisc    時間: 13-6-5 21:02     標題: 回覆:睇到好多posts, 想用第一身既故事同失望的家長打打氣

謝謝分享

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5