教育王國

標題: 好大壓力 [打印本頁]

作者: faithlove    時間: 12-10-30 19:04     標題: 好大壓力

個仔初小,唔肯做功課同溫習,好聲好氣講或鬧都冇用,我自問教子無方,都無曬辦法。好唔開心,好大壓力,唔知點算好,前路茫茫,想喊

作者: yyy8182    時間: 12-10-30 19:34     標題: 回覆:faithlove 的帖子

慢慢來啦。唔好俾咁多壓力自己同小朋友。 我個女,溫極書都唔記得,都唔知點搞。我都順其自然算啦,我驚遲啲我會光頭呀!

作者: bb20040225    時間: 12-10-30 19:37     標題: 回覆:faithlove 的帖子

有d小朋友係外人先教到,唔聽自己話,不如你俾佢補習可能好d!

作者: sonmeow    時間: 12-10-30 20:02     標題: 回覆:好大壓力

請問你的小孩兒就讀傳統or 活動呀?

作者: 囝囝mama    時間: 12-10-30 20:06

回復 faithlove 的帖子

是否K2,K3,無跟開佢温習或者無寫生字!!!

作者: piagetmum1    時間: 12-10-30 20:41

試過阿仔讀初小時唔肯做數學功課,我知道他是識做但怕煩,结果我拿起紙筆話同佢鬥快計,佢很快就計完,重叫我搵多D數同佢再鬥過。
試試找出佢唔做功課的原因,見招拆招。
作者: baba987    時間: 12-10-30 22:24

作者: faithlove    時間: 12-10-30 22:40     標題: 回覆:好大壓力

唉呀,試過補習,初時得,後同老師熟咗就蝦人了。最後夠鐘老師走人,仍然要我來收拾殘局

作者: baba987    時間: 12-10-30 22:55

作者: Mag7991    時間: 12-10-31 00:39     標題: 回覆:好大壓力

對住一晚真頂唔順,

作者: sschiu    時間: 12-10-31 06:12     標題: 回覆:faithlove 的帖子

你唔駛咁大壓力,你話佢知d功課係佢架,唔係你架,有得佢比學校老師鬧吓,話佢知就黎要留班!佢要明白後果係由佢自己負責的!

作者: irenelwl    時間: 12-10-31 08:30

我女小一,我同佢玩左個九月已投降,請左個姐姐跟佢功課,起碼跟左一半先等我放工再下半場,測驗在即,差不多無同佢溫過書,因為日日玩功課已無晒時間,而且我都覺得要放手比佢知道成績差被老師話個個係佢,睇下效果點先,否則條線拉得咁緊,大家都辛苦

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5