教育王國

標題: 突然有感而發 [打印本頁]

作者: danba    時間: 12-10-28 01:31     標題: 突然有感而發

近期每日都諗住自己的小朋友interview的事,不斷上網search,問朋友,日日check,越來越怪獸…haha,撞咗期又擔心in少間,又怕小女咩都唔識,連太太都比我攪到緊張埋(因佢係比較輕鬆又怕小朋友大壓力的人),在現今世界裡越來越大競爭,父母都想自己仔女有更好嘅能力及知識而去報讀心儀學校,1xxx~2xxx人排隊交表(我都有排),悉心打扮,不斷教些學校會考的提目,interview好似考家長多啲,希望仔女可以入到名牌幼稚園,我自己都係,但有時諗這是否係最好,應該做嗎?我想小朋友自然成長,有個健康天真的童年不是已足夠嗎?否則大人小朋友都辛苦,我最近同太太講唔好太大壓力,想太多阿女又未必識,最緊要健康自然做返佢自己就得,最後祝願大家同你哋小朋友健康快樂,早日找到心儀學校,一齊努力la

作者: ekhc    時間: 12-10-28 07:14     標題: 回覆:danba 的帖子

Haha.  隨緣!  Hope for the best.  Plan for the worst!  

作者: volar    時間: 12-10-28 10:47

danba 發表於 12-10-28 01:31
近期每日都諗住自己的小朋友interview的事,不斷上網search,問朋友,日日check,越來越怪獸…haha,撞咗期又 ...
講得好!
大家一齊努力! 祝大家都入到心儀學校!
作者: Joyce1888    時間: 12-10-28 12:24     標題: 回覆:danba 的帖子

十分贊同!但遊戲規則变成咁,唯有跟!一齊加油!每天教小孩正確價值观!

作者: 騮B媽    時間: 12-10-28 12:54     標題: 回覆:danba 的帖子

同阿B第一間面試都好緊張,但in過一次有經驗,都知道一定有D嘢識,有D唔識。現在我都不理了,不會train,有得阿B自己到時發揮了。

作者: winnietingting    時間: 12-10-28 12:56     標題: 引用:近期每日都諗住自己的小朋友interview的事

原帖由 danba 於 12-10-28 發表
近期每日都諗住自己的小朋友interview的事,不斷上網search,問朋友,日日check,越來越怪獸…haha,撞咗期又 ...
你in得多,就會知道謀事在人,成事在天,勉強唔到。我近排都準備緊k1面試,平常心面對。互勉之

作者: 晞晞爸b    時間: 12-10-28 17:09

danba 發表於 12-10-28 01:31
完全同意及感同身受,一起加油!
作者: flopsybunnies    時間: 12-10-28 19:38     標題: 回覆:danba 的帖子

年年都發生這種情況,我都係。樓主能保持正面心態已經很好了。加油!

作者: Tunghk    時間: 12-10-28 22:16

大家一起加油吧~

作者: harriet121    時間: 12-10-29 00:58     標題: 回覆:突然有感而發

同意,bb開心就好,各位怪獸父母,我們要互相提醒!

作者: moniquecheung    時間: 12-10-29 11:09

嘩, 原來我同樓主既心態都差唔多..
我在阿囡Interview前幾日仲失眠呀.. 你話係咪好攪笑?!
好彩到Interview時阿囡既表現都好好.. 我宜家都放心左好多
作者: Daygin    時間: 12-10-29 11:46

現今世界, 遊戲規則係咁樣玩, 做父母既都係無奈!!! 我本來都好緊張, 但最近見到有一個15個大的bb有cancer,  諗想真係有唔同, 而家係有得讀就讀, 無得讀都ok啦, 健康最重要
作者: winnietingting    時間: 12-10-29 11:49     標題: 回覆:突然有感而發

我覺得係集體回憶。不過之後仲要捱埋小一,中一....想死

作者: twllc    時間: 12-10-29 12:19     標題: 回覆:突然有感而發

今年我已經係連續第三年經歷報名同面試,我已經覺得好攰,但又唔想放過任何有可能入到心儀學校既機會。我仔女咁啱都係細b,機會更加渺茫,所以已經預期出年又要繼續努力。

作者: oxmoxbaby    時間: 12-10-29 13:05

我都覺得好大壓力, BB係細b, 梗加難找學校, 呢幾晚都訓得唔好......

作者: bobohing    時間: 12-10-29 13:08     標題: 回覆:突然有感而發

作者: moniquecheung    時間: 12-10-29 13:32

bobohing,
係呀, 我都覺得學校提供既資訊真係好少.. 我上佢地既website, 內容空泛.. 根本唔會知道一班有幾多人, 有幾多位老師, 中文/英文既分配時間, 書簿費, 有冇校巴之類.. 到Interview既時候問, 又怕問得太多驚主考管覺得我煩...
唉.. 算了.. 宜家只可以聽天由命...
想問一下, 你地有冇報九龍塘學校?
作者: danba    時間: 12-10-29 14:26     標題: 回覆:moniquecheung 的帖子

冇呀!因本身住東區,唔想太遠坐校車,但我有朋友都港島報九龍塘

作者: dy0905    時間: 12-10-29 14:35     標題: 引用:我覺得係集體回憶。不過之後仲要捱埋小一,

原帖由 winnietingting 於 12-10-29 發表
我覺得係集體回憶。不過之後仲要捱埋小一,中一....想死
"集體回憶"

作者: bb2911    時間: 12-10-29 14:38     標題: 回覆:突然有感而發

同意,資訊太少,於是要報多几間去睇,就算收,其實都唔知係咪啱小朋友!有報九龍塘呀!

作者: moniquecheung    時間: 12-10-29 14:58

danba & bb2911,
我阿囡岩岩In完九龍塘啟思&方方.. 今個星期仲有迦南.. 你地會唔會同我一樣?
不過我有少少覺得, 一切都係講運氣同埋老師既個人喜好.. 唉
作者: mizmizmiz    時間: 12-10-29 15:30

AGREE!!

我帶阿仔IN第一間既時候, 前一晚真係訓唔著,
唔係怕阿仔冇書讀, 而係真係第一次既關係...

之後幾次既INTERVIEW, 我都好隨心...由阿仔自由發揮...

遊戲規則係咁, 唯有頂硬上... 大家加油呀~!!
作者: bobohing    時間: 12-10-29 18:11     標題: 回覆:突然有感而發

作者: ffbabe    時間: 12-10-29 19:35     標題: 回覆:突然有感而發

原來咁多人都係咁想法…我都係一樣係第一間in 時, 好緊張,怕各樣準備都不足。到in第二間,已經無太大壓力比(自己同仔仔)…始終,遊戲係咁玩,我可以做到幾多,結果又唔一定如你所想

作者: starry_night    時間: 12-10-29 20:51

第一次IN個朝早真系緊張到個人都好懆底, 依家叫好D, 但系等通知既過程真系幾難捱.
仲有十幾年要擔心~   
大家一齊努力!!!
作者: moniquecheung    時間: 12-10-30 12:16

宜家做家長真係好大壓力.. 又怕小朋友落後於人, 又怕自己表現差..

我宜家既心情係"但求無槐於心"就好了.. Form我交左, 小朋友既表現我地控制唔到.. 做好自己就算了 :)

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5