教育王國

標題: 劍鳴K1 & 玫瑰崗PN interview 撞正時間, 點算? [打印本頁]

作者: 晞晞爸b    時間: 12-10-22 15:10     標題: 劍鳴K1 & 玫瑰崗PN interview 撞正時間, 點算?

仔仔2010年11月尾出世
由於係細仔. 報下年K1就唔夠人爭(超細B)
但如果報下年PN就做超大B. 面試收既機會或者大d...

問題出現:
剛收到信.劍鳴K1 interview 時間係 3/11/2012 下午1:00點
而玫瑰崗PN interview 時間係 3/11/2012 亦都係下午1:00點
真係想死

玫瑰崗上星期六我上午9點去排隊入表排到下午1點幾(幾乎4個鐘)先排到
如果我放棄玫瑰崗PN interview 而去 劍鳴K1 interview
咁我上星期六果4個鐘排隊咪白費?好憨居? 激死...

我睇過劍鳴PN interview 好似2013年3月先in
好唔好放棄 in 劍鳴K1 而去 in 玫瑰崗PN?

想死.唉  

請問你地會點揀? 劍鳴 VS 玫瑰崗. 邊間好d?

作者: bobo101^*^    時間: 12-10-22 15:18

晞晞爸b 發表於 12-10-22 15:10
仔仔2010年11月尾出世
由於係細仔. 報下年K1就唔夠人爭(超細B)
但如果報下年PN就做超大B. 面試收既機會或者 ...

請問你住那區?
一間KG在港島, 一間KG在九龍, 我覺得好睇你住係邊區咯!

作者: llkllkllk    時間: 12-10-22 15:23

劍鳴有PN學生直升K1, 成功機會好似細D喎
作者: 晞晞爸b    時間: 12-10-22 15:37

bobo101^*^ 發表於 12-10-22 15:18
請問你住那區?
一間KG在港島, 一間KG在九龍, 我覺得好睇你住係邊區咯!

住新界返工返九龍...
其實地點對我來講不是最大既問題
因為預左一早出門揸車送仔仔讀書先先返工
當然如果九龍會方便好多...
我知劍鳴係一間好好既學校(有同事既甥女讀緊都讚好)好難入
但聽聞玫瑰崗幼稚園課程教深一年.對日後升小一後學習無咁辛苦

做人父母可以做既儘量俾機會小朋友去試
自己小朋友得唔得一回事最少我地儘左力
但現在要放棄一個學校既interview又好似直接令到仔仔少左一次機會..

作者: cmycat    時間: 12-10-22 15:56

樓主, 如果地區唔係問題, 咁你真係要考慮玫瑰崗PN 收左你之後你係咪真係金心去讀, 你係超大B, 收既機會超大... 撞期真係可以話係黑仔D, 有無試下問劍鳴改期呢?  排左4個鐘隊又真係好唔捨得放棄, 唯有早D幫囝囝TICK邊一間啦...  你仲有報其他學校, 睇下邊間收多再作取捨...
作者: 晞晞爸b    時間: 12-10-22 16:02

cmycat 發表於 12-10-22 15:56
樓主, 如果地區唔係問題, 咁你真係要考慮玫瑰崗PN 收左你之後你係咪真係金心去讀, 你係超大B, 收既機會超大 ...

Thank you.
係咪玫瑰崗好d?

可以打去改期O架? 唔知用O羊理由...

作者: 晞晞爸b    時間: 12-10-22 16:11

同時間幫仔仔報左維記K1 (何文田)
今日亦都剛收到維記既確認信(只知又係3/11 interview) 但就無寫interview時間
我頭先打電話去維記問.維記既職員答我話詳細果日(3/11) interview 既時間會呢幾日寄信通知我..如果下星期四都收唔到信就叫我到時打去問...

死喇..會唔會咁黑仔到連維記既interview 都撞正1點??
如果咁都撞埋一起..到時唯有揀一間放棄兩間既interview ..

作者: 晞晞爸b    時間: 12-10-22 16:33

補充:
點解我住新界咁遠都想試下玫瑰崗.係因為"龍校". 如果好彩入到既話.玫幼升玫小到時唔駛再同人爭報小一 & 中學
但我上星期六報完玫瑰崗之後.我有幾個同事異口同聲同我講玫瑰崗中學呢幾年好差..只得BAND2-3程度仲話唔明我點解要報玫瑰崗幼稚園...

其實玫瑰崗中學係咪真係咁差?
有無人知?
作者: cmycat    時間: 12-10-22 16:37

回復 晞晞爸b 的帖子

我唔可以話邊間好D, 因為我未去過KM, 無得比較, 選學校唔係人地話好你覺得好, 只可以諗邊間多D野合你意...加上宜家係K1同PN, 更加無得比... 只可以話 RHS PN 係直上K1, 有小學BACKUP(可能唔係好理想既小學), 老師用心, 環境好, 有學卷既語文程度唔淺, 三文四語...

另外, 我上年都有報Victoria, 但我最終都無去考, 因為我唔覺得RHS比VICTORIA差, 更何況我只想比小女讀本地小學, Victoria 真係收我都未必讀, 所以你唔需要覺得好可惜, 最終只係讀一間, 可能天要你早D篩走一D學校。。。
作者: cmycat    時間: 12-10-22 16:44

回復 晞晞爸b 的帖子

RHS唔改得啦, 你試下KM, 話你地出TRIP之類得唔得, 不過機會都好少。

作者: 晞晞爸b    時間: 12-10-22 16:50

cmycat 發表於 12-10-22 16:37
回復 晞晞爸b 的帖子

我唔可以話邊間好D, 因為我未去過KM, 無得比較, 選學校唔係人地話好你覺得好, 只可以 ...

非常多謝你既建議!

但如果係你.你會揀RHS?

介唔介意透露你既小朋友最終揀左邊間讀?

作者: bobo101^*^    時間: 12-10-22 17:00

好家長認為, 讀得玫幼就會上玫小, 之後就會直升埋中學部, 而玫中曾發生過學生吸毒及打交事件, 令到外界家長認定玫中是垃圾學校! 其實 Band 2 OR 3 中學點都會有壞學生,玫中選擇報警係正確!雖然係損毀學校聲譽, 加上報警後可讓犯錯的學生會有所警剔! 但有些中學知道學生吸毒, 打交或亂攪男女關係也不報警,是因為怕影響學校聲譽,呢d學校咪仲衰!
其實根據教育處資料,玫小聯繫中學是玫中,不是一條龍學校,所以玫小所有學生不一定要直上玫中的。(如有錯可指正)當中見到有部份學生也能考到聖公會鄧肇堅中學 (BAND 1)。未來幾年出生率有上升吹趨, 所以玫小也不能忽視!
作者: bobo101^*^    時間: 12-10-22 17:07

玫中以前係BAND 1學校,  係呢幾年唔好姐, 亦唔等於一世唔好!
如果學校唔好, 就唔會有咁多班中七讀啦! 我相信上次係個別事件。
到你小朋友讀中學時, 可能變回BAND 1 超名校呢!!
入番正題, RHS 面試肯定冇得改時間架啦! 你不如問下九龍個間有冇得改啦!
問下之麻, 可能真係改到時間呢!
作者: cmycat    時間: 12-10-22 17:16     標題: 回覆:晞晞爸b 的帖子

你要清楚你想比仔仔出年讀K1定PN,如果覺得讀PN較適合,撞期就唔考K1,因考入機會真係少D。RHS唔比你報K1嗎? 我認識10月B考到K1啊! 我 揀玫幼係因為有玫小做backup,再考其他小學時,個心定好多。

作者: hebe2010    時間: 12-10-22 18:11     標題: 回覆:劍鳴K1 & 玫瑰崗PN interview 撞正時間, 點算

劍嗚

作者: 晞晞爸b    時間: 12-10-22 23:31

bobo101^*^ 發表於 12-10-22 17:07
玫中以前係BAND 1學校,  係呢幾年唔好姐, 亦唔等於一世唔好!
如果學校唔好, 就唔會有咁多班中七讀啦! 我相 ...
謝謝!下午打去問過玫瑰崗及劍鳴,兩間都話唔俾改時間,仲俾劍鳴嘅職員串我,唉!算喇
作者: 晞晞爸b    時間: 12-10-22 23:36

cmycat 發表於 12-10-22 17:16
你要清楚你想比仔仔出年讀K1定PN,如果覺得讀PN較適合,撞期就唔考K1,因考入機會真係少D。RHS唔比你報K1嗎 ...
上星期六報名時職員問我報pn定係k,叫我揀一個,我當時問佢因為我囝囝係超細b,如果k班唔收佢地會否俾pn班我,佢好肯定答我唔會所以我當時答佢我寧願報pn算喇

作者: keio    時間: 12-10-24 11:32     標題: 回覆:劍鳴K1 & 玫瑰崗PN interview 撞正時間, 點算?

我有幾點想講:

1. KM 收7月或之後嘅細仔不多。

2. RHS 位處港島灣仔半山,如住新界區,日日坐車來回對3歲小朋友都有d 壓力。樓主說上班前可送小朋友返學,但如果下午班取錄又如何?另外回程又如何安排?

3. 如喜歡KM又不介意做超大仔,何不報2013~14 年的pn class? KM 喜歡超大及大仔的。

4. RHS 小學的確不錯,英文程度高而且升中的灣仔校網亦不錯,確實是其吸引之處。

暫時諗到咁多。

作者: keio    時間: 12-10-24 11:34     標題: 引用:好家長認為,+讀得玫幼就會上玫小,+之後就會

原帖由 bobo101^*^ 於 12-10-22 發表
好家長認為, 讀得玫幼就會上玫小, 之後就會直升埋中學部, 而玫中曾發生過學生吸毒及打交事件, 令到外界家長 ...
同意你的看法!

作者: TTT520    時間: 12-10-24 12:13

樓主, 你住新界區...每日要過海返PN, 小朋友上學時只有2歲多O的, 你真係要考慮清楚係咪選擇去灣仔半山返學.

我住港島東, 雖然坐校車係25-30分鐘, 但我都覺得遠啦.  你要預埋過海同上山路有機會塞車, 返放學車程可能會令小朋友好疲倦, 咁樣都會影響佢學習情緖.   
作者: 晞晞爸b    時間: 12-10-25 00:24

keio 發表於 12-10-24 11:32
我有幾點想講:

1. KM 收7月或之後嘅細仔不多。
謝謝!1.明白!
2.你的想法我有考慮過.我想很多父母的心態是:in多幾間,有收先算,到時睇下有邊幾間有offer先再揀。我睇咗好多親子王國嘅父母話間間學校嘅收生標準唔同,幾乎冇準則。有d家長話明明小朋友in得唔好反而收,in得好答哂問題反而冇收,我嘅感覺係,小朋友咁細個,仲未識講野,d學校搞呢d所謂嘅interview又expect所有bb識答(仲要用英文及普通話答)問題簡直係變態+chi shing!  完全唔合邏輯!就係咁細個bb乜都唔識先要返學學野!冇辦法喇!遊戲規則咁訂,一係照跟,一係唔玩。我嘅心態:有得in,就有50%機會,撞下彩,反正咪當攞下經驗,收唔收唯有聽天由命,最緊要嘅係我有試過盡力去幫佢報,佢得唔得就算喇。所以如果RHS今次肯收佢,放學果程到時先諗,我可能會賣咗自己現在住嘅地方,搬九龍或香港租住先都要既喇,呢d後話入到先算。
3.我已報KM PN(k同pn一齊報),都知k班忟水d.
4.RHS貪佢課程較深及直上小一。

作者: 晞晞爸b    時間: 12-10-25 00:34

TTT520 發表於 12-10-24 12:13
樓主, 你住新界區...每日要過海返PN, 小朋友上學時只有2歲多O的, 你真係要考慮清楚係咪選擇去灣仔半山返學. ...
謝謝提醒,我都知。講真,我呢幾年住慣新界(村屋),要返巿區就覺得好逼及好遠。果日(上星期六)由灣仔地鐵截的士上司徒拔道,塞車塞咗我半個鐘,上山上到一半我已經想放棄,感覺真係山長水遠...算喇,入到先算,可能唔收哩,咁到時想煩都冇得煩,哈!
作者: keio    時間: 12-10-25 00:39     標題: 引用:Quote:TTT520+發表於+12-10-24+12:13+樓主,

原帖由 晞晞爸b 於 12-10-25 發表
謝謝提醒,我都知。講真,我呢幾年住慣新界(村屋),要返巿區就覺得好逼及好遠。果日(上星期六)由灣仔地 ...
下次去在cwb 經跑馬地藍塘上去會近d 又冇咁塞。亦可由金鐘經馬己先峽道上。

作者: keio    時間: 12-10-25 00:40     標題: 引用:Quote:keio+發表於+12-10-24+11:32+我有幾

謝謝!1.明白!
2.你的想法我有考慮過.我想很多父母的心態是:in多幾間,有收先算,到時睇下有邊幾間有offe ...
4. KM 的課程也深但當然沒有直升小學

作者: 晞晞爸b    時間: 12-10-25 00:44

keio 發表於 12-10-25 00:39
下次去在cwb 經跑馬地藍塘上去會近d 又冇咁塞。亦可由金鐘經馬己先峽道上。

...
Thank you!
作者: 晞晞爸b    時間: 12-10-25 00:51

keio 發表於 12-10-25 00:40
4. KM 的課程也深但當然沒有直升小學
同意,km係九龍塘都屬名校之一,如果明年三月interview km肯收嘅話我會認真考慮俾仔仔讀 (不用過海)
RMS吸引之處因為我兩公婆日頭都要返工,如果有直上小一嘅幼稚園,可以到時唔駛煩到處撲學位叩門...

作者: sbux    時間: 12-10-25 08:49     標題: 引用:Quote:keio+發表於+12-10-25+00:40+4.+KM+

同意,km係九龍塘都屬名校之一,如果明年三月interview km肯收嘅話我會認真考慮俾仔仔讀 (不用過海)
RMS ...
in 玫記 PN 跟住三月再戰KM PN, 橫樹KM 收越細機會微乎其微

作者: TTT520    時間: 12-10-25 11:29

晞晞爸b 發表於 12-10-25 00:34
謝謝提醒,我都知。講真,我呢幾年住慣新界(村屋),要返巿區就覺得好逼及好遠。果日(上星期六)由灣仔地 ...

唔好客氣.  如果你無撞期, 我都會建議你去IN下, 當一個經驗, 比小朋友試下. 就算收唔收都無所謂, 到時先決定讀唔讀囉.  
作者: 晞晞爸b    時間: 12-10-25 13:15

sbux 發表於 12-10-25 08:49
in 玫記 PN 跟住三月再戰KM PN, 橫樹KM 收越細機會微乎其微

同意!
你講得好O岩! in 玫記 PN 跟住三月再戰KM PN

天下父母心.其實好多爸爸媽媽會儘量去爭取面試機會到時揸住幾個OFFER先慢慢揀

講返自己既情況先:
由於我兩公婆都要返工.晨早一出門亞仔未起身.夜晚10點幾放工返到屋企亞仔又訓左
星期日先有機會陪仔仔玩
屋企只得印傭湊小朋友(無老人家一起住)
而印傭唔識講英文又唔識講廣東話.只識講好簡單既國語(唔超過10句)
總之亞仔日對夜對姐姐學野超慢.下個月滿兩歲都仲未識講野
都唔知點interview

我都知大獲.舊年已一早報定d幼稚園PN班in 左幾間
IN左幾間有3間OFFER (算好彩.亞仔唔識講野都收.真係唔知收生標準係點)
計劃:
來緊12月2號(滿兩歲)會送亞仔去元朗英藝插班讀住PN先
總之返學對住其他及小朋友先生學野會快d點都好過係屋企對住姐姐
讀住半年先之後等YORK 明年8月PN開學到時去讀

由於有上述安排我個心都定D.最少知道亞仔最差都仲有backup
由於咁.所以今年個心會比較大膽d
舊年報PN時諗都無諗過報香港區既
今年就嘗試去試下
樂基.劍鳴.學之園都好..呢幾間是但一間肯收既我諗我會放棄YORK(當然.YORK都好好)
(可惜根德園唔俾31/10之後出世既B報K1.唯有等下一年)

都係果句..報就盡報..有得收先算喇.

作者: 晞晞爸b    時間: 12-10-25 13:16

TTT520 發表於 12-10-25 11:29
唔好客氣.  如果你無撞期, 我都會建議你去IN下, 當一個經驗, 比小朋友試下. 就算收唔收都無所謂, 到時先決 ...

完全同意!
作者: chingchingyee    時間: 12-10-25 13:53

講真...唔好玩啦, 自己揸車接送都係咁話啦!! 元朗出灣仔仲要上山,,,,係一個星期五日風雨不改, 值得嗎?? 咁回程點?? 搭校車左轉右轉返屋企呀??
作者: 晞晞爸b    時間: 12-10-25 14:28

chingchingyee 發表於 12-10-25 13:53
講真...唔好玩啦, 自己揸車接送都係咁話啦!! 元朗出灣仔仲要上山,,,,係一個星期五日風雨不改, 值得嗎?? 咁 ...
前面講咗,如果亞仔真係好彩入到RHS嘅話,到時可能要賣樓搬出九龍或香港租樓住住先
作者: sbux    時間: 12-10-25 18:23     標題: 回覆:劍鳴K1 & 玫瑰崗PN interview 撞正時間, 點算

但如果兩公婆長期咁夜放工對小朋友發展真係好大影響。先勿論名校收唔收,小朋友心理成長都唔會健康。名校收咗,你哋都唔夠時間跟。。。兩公婆可唔可以其中一個作改變?錢揾唔晒,仔嘅童年得一個。。。仲有,佢每日咁缺乏刺激,唔好介意我咁講,但可能導致發展遲緩問題 (尤其係仔添),你嗰時就後悔莫及,你哋真係要好好傾下。。

作者: bobo101^*^    時間: 12-10-25 21:59     標題: 回覆:sbux 的帖子

我好認同你所講。樓主兩夫婦咁忙只得星期日得閒,入到名校都冇用。玫瑰崗家長會時,校長講過,學校有功課,亦著重親子,所以會有好多親子活動,學校希望每次活動係家長出席,不希望是工人陪同。就算你唔讀RHS , 去到另一間學校也希望家長多點時間陪小朋友。抽多些時間吧!

作者: hebe2010    時間: 12-10-26 11:32     標題: 引用:Quote:bobo101^*^+發表於+12-10-22+15:18+

原帖由 晞晞爸b 於 12-10-22 發表
住新界返工返九龍...
其實地點對我來講不是最大既問題
因為預左一早出門揸車送仔仔讀書先先返工
個人鐘意:KEENMIND ,另學之園呢兩間我好鐘意

作者: milk_milk    時間: 12-10-27 20:15

請問下你填地址在哪? 其實學校不取錄新界區的學生, 因為老師曾經講過, 果個小朋友幾叻都冇用, 要小朋友坐咁耐車, 老師都唔想
作者: milk_milk    時間: 12-10-27 20:22

回復 晞晞爸b 的帖子

佢點串你呀~
作者: 晞晞爸b    時間: 12-10-27 21:37

sbux 發表於 12-10-25 18:23
但如果兩公婆長期咁夜放工對小朋友發展真係好大影響。先勿論名校收唔收,小朋友心理成長都唔會健康。名校收 ..
我同我太太都好擔心呢個問題。
但呢個世界唔係咁完美嘅,我地要靠自己去揾食,手停口停。錢係揾唔哂,但香港地乜都貴,唔努力搵錢點生存?即使我兩公婆唔食嗰b都要食...好多野都要做出取捨,兩公婆唯有趁仲後生勤力d搵錢,希望俾最好嘅bb,

作者: 晞晞爸b    時間: 12-10-27 21:40

hebe2010 發表於 12-10-26 11:32
個人鐘意:KEENMIND ,另學之園呢兩間我好鐘意
兩間嘅口碑都好好!
作者: 晞晞爸b    時間: 12-10-27 21:43

bobo101^*^ 發表於 12-10-25 21:59
我好認同你所講。樓主兩夫婦咁忙只得星期日得閒,入到名校都冇用。玫瑰崗家長會時,校長講過,學校有功課, ...
謝謝你 & 謝謝sbux !你們的建議我會好好考慮。謝謝!

作者: 晞晞爸b    時間: 12-10-27 21:45

milk_milk 發表於 12-10-27 20:15
請問下你填地址在哪? 其實學校不取錄新界區的學生, 因為老師曾經講過, 果個小朋友幾叻都冇用, 要小朋友坐咁 ...
係呀?有d咁𠴱規定?
作者: 晞晞爸b    時間: 12-10-27 21:51

milk_milk 發表於 12-10-27 20:22
回復 晞晞爸b 的帖子

佢點串你呀~
佢話:「你去考會考嗰時候可唔可以打電話去俾教統局話要求改時間考試呀?」
作者: 晞晞爸b    時間: 12-10-27 22:27

原本打算照 sbux  講嘅 : 「in 玫記 PN 跟住三月再戰KM PN, 橫樹KM 收越細機會微乎其微。」
但現在情況有變:呢兩日啱啱收到又一村學校嘅信->K1 interview 3/11 下午2:30 (維記到今日都未通知我3/11 幾點interview).

即係:
玫瑰崗PN -              3/11        1 pm
劍嗚K1 -                  3/11        1 pm
又一村K1-               3/11   2:30 pm
維記(何文田)K1-   3/11     未知幾點

我知如果亞仔in玫瑰崗PN,做為超大仔,可能收嘅機會比較大d(當然都唔一定收)
而亞仔如果in劍鳴、又一村&維記K1,由於係超細b,收嘅機會更加不大。 但我都聽過間中有超細b入到嘅例子。

另外,由於亞仔來緊十二月二號(一夠兩歳)就會即刻插班英藝PN班,佢讀到明年下學期為止,呢段時間佢會pick up及學野,咁仲有冇需要明年八月再repeat多一次PN?(其他幼稚園例如玫瑰崗、York ?)
有冇過來人嘅小朋友係細仔插班pn完之後第二年直接上K1班嘅?

我現在心大心細,3/11果日一係就in 玫瑰崗PN only(一定趕唔遲2:30 pm 又一村interview),即係放棄三間(劍鳴、又一村及維記嘅K1 interview)
或者係
3/11果日專心留係九龍塘,in果三間(劍鳴、又一村及維記K1 interview),放棄過海上人in 玫瑰崗,搏一搏果三間希望是但一間撞彩肯收亞仔?
你地會點揀?

作者: milk_milk    時間: 12-10-27 23:27

回復 晞晞爸b 的帖子

唔揀玫瑰崗係正確, 除非你住港島, 學校一定唔收
作者: feiji    時間: 12-10-27 23:34     標題: 回覆:milk_milk 的帖子

咁我都識唔少玫幼嘅小朋友住九龍嘅。

作者: 晞晞爸b    時間: 12-10-28 00:00

feiji 發表於 12-10-27 23:34
咁我都識唔少玫幼嘅小朋友住九龍嘅。
你覺得揀一放棄三好?or揀三放棄一好?
作者: sbux    時間: 12-10-28 00:19     標題: 引用:回復+晞晞爸b+的帖子 唔揀玫瑰崗係正確,+

原帖由 milk_milk 於 12-10-27 發表
回復 晞晞爸b 的帖子

唔揀玫瑰崗係正確, 除非你住港島, 學校一定唔收
我住離島喎,舊年都收 (無宗教、無識人、普通雙職父母)

作者: sbux    時間: 12-10-28 00:23     標題: 引用:原本打算照+sbux++講嘅+:+「in+玫記+PN+跟

原帖由 晞晞爸b 於 12-10-27 發表
原本打算照 sbux  講嘅 : 「in 玫記 PN 跟住三月再戰KM PN, 橫樹KM 收越細機會微乎其微。」
但現在情況有 ...
但嗰三個係K 真係抆D....十二月B 喎,K 隨時要考拼圖……

作者: iamiris    時間: 12-10-28 10:10     標題: 回覆:sbux 的帖子

我会放棄k,因為其實收细仔機會好微,除非真係好smart.我覺得做大仔好d

作者: twllc    時間: 12-10-28 12:05     標題: 回覆:晞晞爸b 的帖子

我孖仔係0912出世,我俾左佢地做細仔。當然上年in k1大部份幼稚園都唔收,只有返pn果間同另一間幼稚園肯收k1。不過我結果都俾佢地做細仔繼續上。
如果要repeat,最好唔好响pn repeat. pn冇乜野學,反而浪費金錢。要repeat等讀k1時報龍校,收既先轉做大仔都未遲。
我孖仔舊年同你個仔一樣,in k1乜野都唔識講,但返pn幾個月之後,講得越黎越好,依家好多野講,我唔覺得同大幾個月既小朋友有乜分別。所以今年幫佢地報龍校,入到先考慮轉大仔,否則就直上k2.

作者: gisoleung    時間: 12-10-28 12:22     標題: 回覆:劍鳴K1 & 玫瑰崗PN interview 撞正時間, 點算?

又一村都收細b的(k1)!我識都數個細b入到~,玫瑰崗聽講都收細b,但太遠我都聽講過唔收太遠地區,例如:沙田區!劍嗚聽講唔收細b!!我覺得in九龍區好,起碼又一村都有機會!不過今年真係好多人報呀!上年我呀仔(細b)考k1咗成15多間~得3間收!=_="

作者: 晞晞爸b    時間: 12-10-28 14:52

twllc 發表於 12-10-28 12:05
我孖仔係0912出世,我俾左佢地做細仔。當然上年in k1大部份幼稚園都唔收,只有返pn果間同另一間幼稚園肯收k ...
謝謝!請問你方便透露你孖仔讀緊邊間(做細仔)?及報緊邊間龍校?謝謝!如果唔方便公開,可否pm我知,謝謝!
作者: 晞晞爸b    時間: 12-10-28 14:54

gisoleung 發表於 12-10-28 12:22
又一村都收細b的(k1)!我識都數個細b入到~,玫瑰崗聽講都收細b,但太遠我都聽講過唔收太遠地區,例如:沙 ...
謝謝你的資料!
作者: mehmeh    時間: 12-10-29 15:26

作者: bbaunt    時間: 12-10-29 16:17

如果係咁,好似留係九龍塘in 好d,反正小朋友今年都有PN 讀
作者: 晞晞爸b    時間: 12-10-29 19:09

mehmeh 發表於 12-10-29 15:26
我路過. 我幼稚園同小學讀玫記, n年前啦. 不過佢d課程一向都係深d架.記得上中學我發覺f1既野小五已經學過.  ...

thank you.
作者: 晞晞爸b    時間: 12-10-29 19:32

UPDATE:
剛收到維記信.9:30 AM interview

即係 3/11/2012 果日:

維記(何文田)K1-   3/11   9:30  am
玫瑰崗PN -              3/11        1 pm
劍嗚K1 -                  3/11        1 pm
又一村K1-               3/11   2:30 pm

另外我問過英藝
佢地CONFIRM 亞仔來緊12月插班PN之後.到明年8月可以直上K1班
我問過校方職員話我擔心亞B係細仔會跟唔到進度.有無需要明年8月repeat多一次PN?
佢地既答覆係唔需要.照佢地做教育咁多年既經驗.佢地話好多細仔都適應的好好

(陰謀論: 如果英藝佢地真係想搵多D錢.佢地大可以叫我REPEAT多一年PN賺多一次我PN果年錢)

anyway, 亞仔會係英藝返全日班
希望真係學多D野(希望可以學識規矩及自理能力)
最慘現在未識講野
3/11 in K1 又好 PN又好 都唔知點算?

唯有見步行步
即使3/11果幾間真係衰左
來緊仲有學之園及樂基
只能夠話 盡人事 + 聽天由命囉 ....

作者: sbux    時間: 12-10-29 19:35     標題: 引用:UPDATE:剛收到維記信.9:30+AM+interview即

原帖由 晞晞爸b 於 12-10-29 發表
UPDATE:
剛收到維記信.9:30 AM interview
樂基我會勸你去沙田攞表,好過申請九龍塘,橫樹你都有機會搬

作者: 晞晞爸b    時間: 12-10-29 19:44

sbux 發表於 12-10-29 19:35
樂基我會勸你去沙田攞表,好過申請九龍塘,橫樹你都有機會搬

但係沙田好唔就腳(我住元朗 + 返工OFFICE 在油尖旺區 )
加上今年沙田樂基搞排隊攞表.好似有D家長已講明會6點幾去排(隔離POST)
我驚到時會好似排玫瑰崗咁樣分分鐘排成2個鐘以上
我又趕唔遲返屋企車亞仔去IN
兩頭唔到岸....

樂基(KLT)我未決定報PN OR K1
你覺得報邊樣好?

作者: sbux    時間: 12-10-29 22:01     標題: 引用:Quote:sbux+發表於+12-10-29+19:35+樂基我

但係沙田好唔就腳(我住元朗 + 返工OFFICE 在油尖旺區 )
加上今年沙田樂基搞排隊攞表.好似有D家長已講明會6 ...
根據去年在EK 報喜嘅非正式統計,舊年九龍塘成功率可能係三、四千分之二。。。明未?當然你可以揾人Download KLT,再自己去沙田攞表嫁嘛

作者: 晞晞爸b    時間: 12-10-29 22:38

sbux 發表於 12-10-29 22:01
根據去年在EK 報喜嘅非正式統計,舊年九龍塘成功率可能係三、四千分之二。。。明未?當然你可以揾人Downloa ...

即係入駿景園樂基易d?咁我報pn好or k1好.

作者: sbux    時間: 12-10-29 23:19     標題: 引用:+本帖最後由+晞晞爸b+於+12-10-29+22:56+編

佢好似用出生日期開咗,唔到你揀。三號睇清楚喇

作者: 晞晞爸b    時間: 12-10-29 23:36

sbux 發表於 12-10-29 23:19
佢好似用出生日期開咗,唔到你揀。三號睇清楚喇
呢個問題我都有留意到,佢嘅網講PN for 1/1/2011  to 31/8/2011K1 for 1/1/2010 to 31/12/2012.

咁我地呢d細仔咪永遠唔著數?即係我地只可以被逼報k1?以細仔身份.
邊夠大仔競爭?又唔可以以超大b去報pn?叫我地點算好?

作者: sbux    時間: 12-10-30 00:10     標題: 引用:Quote:sbux+發表於+12-10-29+23:19+佢好似

呢個問題我都有留意到,佢嘅網講PN for 1/1/2011  to 31/8/2011K1 for 1/1/2010 to 31/12/2012.

咁我地呢 ...
算喇,仔都生咗咯,下個計好時辰喇

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5