教育王國

標題: 今日IN完祟真 [打印本頁]

作者: fredachowct    時間: 12-10-17 20:23     標題: 今日IN完祟真

阿仔IN得好鬼~~~~~~~差呀~~~~~, 冇緣了
作者: sammilalang    時間: 12-10-17 20:33     標題: 回覆:fredachowct 的帖子

Meet too!唉

作者: LittleButter    時間: 12-10-17 20:34

請問可否講下In d 咩架?
作者: fredachowct    時間: 12-10-17 20:48

問名, 問邊個帶你黎, 認顏色, 看圖讀咭, CAKE, 打拍子
我仔一樣都冇做~~~~
作者: boboyobe    時間: 12-10-17 21:26     標題: 回覆:fredachowct 的帖子

我都有申請,但未收到Interview 通知,但一個2歲幾既小朋友,其實咁in 都難

作者: day_bo    時間: 12-10-17 22:06     標題: 回覆:今日IN完祟真

我囝都唔使諗,不過12月B,下年會再來。

作者: mandytt    時間: 12-10-17 23:11     標題: 回覆:今日IN完祟真

等咗一個鐘,in咗3分鐘

作者: gandi媽咪    時間: 12-10-17 23:16     標題: 回覆:今日IN完祟真

等一個鐘禁耐 ?

作者: 123onebaby    時間: 12-10-17 23:17

作者: JJDINOSAUR    時間: 12-10-17 23:24     標題: 引用:這學校安排人等候都幾差

原帖由 123onebaby 於 12-10-17 發表
這學校安排人等候都幾差
係,等左成九個字,in 左五分鐘
不過好彩,阿仔除左唔講咩名同咩人帶佢黎,其他野做晒!我比95分佢!哈哈

作者: janis836    時間: 12-10-17 23:36     標題: 回覆:今日IN完祟真

我都係等左好耐,in左3分鐘都唔夠,阿仔全場唔出聲,只識笑,做果d有d做到,問佢你件袗係邊,阿仔就指住我件袗,實冇機會啦!

作者: babyfei    時間: 12-10-18 00:22

看圖讀咭係咪睇圖畫讀英文生字出黎呀? 用中文IN定係英文架, 家長可以陪嗎? 唔該晒!
作者: DorisJayden    時間: 12-10-18 07:32     標題: 回覆:今日IN完祟真

而且現場in緊其實好嘈,老師同時in兩個小朋友,小朋友較難專注...

作者: purpleLover    時間: 12-10-18 08:49

回復 babyfei 的帖子

主流班係用中文in。D咭係有幅圖下面有個英文生字。老師用中文問係咩嚟嘅,我詁應該唔係要小朋友讀個英文生字掛。一個老師對兩個小朋友,家長坐係小朋友后面。
英普班係一個NET同一個PTH一起in。

作者: peckychiu    時間: 12-10-18 09:05     標題: 回覆:今日IN完祟真

我都覺得好嘈 有幾下我小朋友答左老師聽唔到 又有小朋友大喊 所以更嘈 太多小朋友一間房 btw我係in英普

作者: Lovely_Babybaby    時間: 12-10-18 09:05

老師剩係問我個仔叫乜名/邊個帶佢黎/
跟住比佢配對螺絲同圈,打鼓,無字咭.
我仔IN 得唔錯
不過真係好多人IN,好誇張.
作者: BB成長期    時間: 12-10-18 09:11

作者: leungcnine    時間: 12-10-18 09:14     標題: JJDINOSAUR 的帖子

請問interview時有冇問家長問題?

作者: loktin516    時間: 12-10-18 09:26     標題: 回覆:今日IN完祟真

想問點解咁快有人in嘅,我仲未收到信通知喎,擔心中

作者: fungchiying    時間: 12-10-18 09:34

一個老師同時in兩個小朋友真係差d,我個仔跟哂另外個小朋友嘅答案同動作,有樣學樣,too bad!
作者: KTP    時間: 12-10-18 09:40

一個老師同時in兩個小朋友? 真係唔得呀, 小朋友會分心同有樣學樣, 好擔心會影響表現...
作者: mandytt    時間: 12-10-18 09:44     標題: 回覆:DorisJayden 的帖子

我都覺得好嘈...最後我個仔同個老師講咗3次byebye,佢都聽唔到睇唔到...一嚟我個仔講得細聲,主要係因為個老師一話走得,等通知...就轉身同另一位企係度嘅老師傾計,完全無理嗰兩個小朋友有冇講bye bye

作者: leungcnine    時間: 12-10-18 09:47

咁安排真係麻麻喎.
作者: aazz    時間: 12-10-18 09:52

我冇去參加面試,但上星期六有去嘉年華。
對呢間學校印象真係麻麻,學校位置又隔sik~ 最終決定放棄
作者: allysharlin    時間: 12-10-18 10:08

我未收到信,是否每個學生都會見,我第一日已經寄左......
作者: LittleButter    時間: 12-10-18 10:14

allysharlin 發表於 12-10-18 10:08
我未收到信,是否每個學生都會見,我第一日已經寄左......
不是郵寄交表喎!是要親身於1/9 或8/9交表喎!
作者: allysharlin    時間: 12-10-18 10:16

sorry! 我親身交左啊! 1/9 交了,好早就交,但未收到信。
這幾天好唔開心........連in 都冇,一定冇機會。
作者: fungcarmen    時間: 12-10-18 10:18

我都未收到信IN,點解?請問有無問家長問題?
作者: KTP    時間: 12-10-18 10:24

不用擔心, 我都是親身於1/9交, 打電話問過學校, 會分開4日in, 大約10月至11月頭會收到信,
作者: pisontam    時間: 12-10-18 10:29

janis836 發表於 12-10-17 23:36
我都係等左好耐,in左3分鐘都唔夠,阿仔全場唔出聲,只識笑,做果d有d做到,問佢你件袗係邊,阿仔就指住我 ...

都唔係丫,起碼比佢知你個仔係知道咩係衫~~~
作者: mandytt    時間: 12-10-18 10:29     標題: 回覆:今日IN完祟真

我之前都有打過電話去問,佢話會係in前兩個星期寄出通知信,唔一定早交表就早in喎。
我就1/9交表,昨日in咗.

作者: pisontam    時間: 12-10-18 10:33

我都係未收信~~

但睇完你地既COMMENTS,真係覺得佢地好似IN.得咁求其,完全唔理人感受咁架....:;pppp:
作者: KTP    時間: 12-10-18 10:33

可能有分月份和大b 小b 等.
作者: Lovely_Babybaby    時間: 12-10-18 10:47

唔知係咪有分大細B,
我見有D IN得深D,要認圖咭,聽故事答問題,
我仔係細B, 所以問淺D?
不過因為一齊IN 個小朋友唔出聲又成日想走,
可能老師見咁情況就問少D等我地可以快D走.

成個課室好似有3張檯,3個老師各自IN 2 PAIR 小朋友,
我IN 果陣後面都有小朋友大喊,好嘈.
作者: peckychiu    時間: 12-10-18 10:47

其實真係有d混亂...我可以分享我琴日o既情況比大家知~我去到操場等左一陣...去到禮堂又等一陣...total我諗我o係果度stay左1個鐘~
o係禮堂要搵自己個名check下係第幾round第幾個再搵lable貼落自己度...我又係搵左好耐都搵唔到個label..唔知係miss左定比人蚊左~要攪左一陣個主任手寫比我....
好喇..上到房..問題係太多人一間房...一間咁細o既課室..有我諗5張table...每張table有2個老師2個小朋友+家長..太多人.唔好話小朋友..老師都集中唔到..in我個鬼婆都有周圍望.....可能佢都覺得好嘈!個鬼婆叫叫下叫左我個仔做第2個名...我驚佢mark錯分..我即時講比佢聽..佢係xxxx instead of xxx...佢opps左一下...到普通話老師..佢又睇唔清楚我個label上面個名..又o係度搵...好驚其實唔知係咪比左落我度..好喇..走果陣老師送禮物比小朋友..老師都係keep住周圍望..無望我小朋友有無講thank you!其實我小朋友有講佢都望住老師..但老師就周圍望..呢一下我都覺得有d唔尊重..但無辦法...太嘈太多人..佢地隻眼要keep住周圍望...所以我諗點解有人話咩都無做又有offer..有d做哂又waiting or reject..可能根本老師佢地都有d亂...有時都無望住小朋友做佢地要求o既task...anyway...其實我無怪學校...報得就預左多人...interview幾時都係講luck....我只係希望小朋友有response我就滿足,,,當比個經驗佢...
作者: hobby    時間: 12-10-18 10:55

其實, 跟去年比較, 學校己作出了改善, 但始終人太多, 好難做到完美, 家長, 小朋友, 老師都辛苦晒
作者: hobby    時間: 12-10-18 10:57

因去年是一間房讓小朋友跟家長玩玩具; 之後7個小朋友再到另一間房睇video答問題
作者: mandytt    時間: 12-10-18 11:15     標題: 回覆:今日IN完祟真

好想知佢地係以咩去收生呢有冇搞錯小朋友個名都冇人知

作者: phyletter    時間: 12-10-18 11:18

阿女今年第一次IN,我比阿女表現100分.全部啱晒..問題比預期易..希望有CHANCE 啦..咁多人IN..

作者: Charis_mummy    時間: 12-10-18 11:31

wa....咁今年安排真係差D喎, 兩個小朋友一齊in, 真係會互相影響, 而且係咪父母可以係小朋友後面幫手架? 如果係, 咁咪又嘈又亂囉...
作者: purpleLover    時間: 12-10-18 12:03

我哋課室有三張枱一起in,可能冇小朋友喊又唔覺得嘈或者亂喎。

其實上年in過幾間PN,都係一間房幾張枱一起in. 不過個陣時,大多數係一對一。
作者: fungchiying    時間: 12-10-18 12:10

回復 Charis_mummy 的帖子

父母喺會坐喺小朋友後面,幫唔幫就由你自己決定喇!
作者: Beriyth    時間: 12-10-18 15:27     標題: 回覆:fungchiying 的帖子

我選擇唔幫

作者: noeltsui    時間: 12-10-18 16:30

下,你地已經in 緊? 點解我仲末收到信既?
作者: Sitilee    時間: 12-10-18 17:04

我個仔都in左,想問幾時會收到信知得唔得呀?
作者: Charis_mummy    時間: 12-10-18 17:11

You will rec'd the confirmation letter within 14 days after interview.
作者: fredachowct    時間: 12-10-18 17:18

回復 Charis_mummy 的帖子

咁快知架喇~~~
作者: smile_w99    時間: 12-10-18 17:24

It's not fair why the school didn't consider to issue offer after all rounds of interviews.  Maybe most of the kids in the last rounds of interviews perform the best but they have already given out 75% offer in the 1st 3 rounds interviews if they reserve same proportion offer for each round?!  Really can't understand!
作者: fredachowct    時間: 12-10-18 17:26

回復 smile_w99 的帖子

係咪真係咁快出RESULT先??!!會唔會唔係呢??其實正路要IN晒先出result好似合理D喎....
作者: Beriyth    時間: 12-10-18 17:31     標題: 回覆:fredachowct 的帖子

In 晒先出result 都一樣會有家長覺得唔fair, 因為遲d in嘅家長已經知道interview嘅形式同題目,d小朋友suppose會叻d

作者: fredachowct    時間: 12-10-18 17:36

回復 Beriyth 的帖子

哎呀~~~係喎, 早知我報遲D啦......哈哈哈
作者: Beriyth    時間: 12-10-18 18:10     標題: 回覆:fredachowct 的帖子

傻la,當小朋友普遍都叻咗,咪一樣難入

作者: kambobo2003    時間: 12-10-18 18:37     標題: 引用:我都覺得好嘈+有幾下我小朋友答左老師聽唔

原帖由 peckychiu 於 12-10-18 發表
我都覺得好嘈 有幾下我小朋友答左老師聽唔到 又有小朋友大喊 所以更嘈 太多小朋友一間房 btw我係in英普

...
我估你聽到喊聲,可能係我個女

作者: day_bo    時間: 12-10-18 18:50     標題: 引用:唔知係咪有分大細B,我見有D+IN得深D,要認

原帖由 Lovely_Babybaby 於 12-10-18 發表
唔知係咪有分大細B,
我見有D IN得深D,要認圖咭,聽故事答問題,
我仔係細B, 所以問淺D?
可能同你pair up 嗰個係我個仔我囝係超細B

作者: peckychiu    時間: 12-10-18 18:51     標題: 引用:Quote:原帖由+peckychiu+於+12-10-18+發表

原帖由 kambobo2003 於 12-10-18 發表
我估你聽到喊聲,可能係我個女
Oh really? 我in英普 小朋友係daddy帶架喎

作者: kambobo2003    時間: 12-10-18 19:41     標題: 引用:Quote:原帖由+kambobo2003+於+12-10-18+發

原帖由 peckychiu 於 12-10-18 發表
Oh really? 我in英普 小朋友係daddy帶架喎
冇錯,我老公帶

作者: kambobo2003    時間: 12-10-18 19:42     標題: 回覆:今日IN完祟真

佢一見到個外藉人士已經喊到收唔到聲

作者: mrschiang    時間: 12-10-18 19:50

我囡囡琴晚都係in英普都係爸爸帶去^_^
作者: kambobo2003    時間: 12-10-18 20:30

mrschiang 發表於 12-10-18 19:50
我囡囡琴晚都係in英普都係爸爸帶去^_^

was she cried?
作者: peckychiu    時間: 12-10-18 23:10     標題: 回覆:今日IN完祟真

哈哈 我仔好like外國人 反而唔so講普通話嘅 可能我地無同佢講 佢唔明掛

作者: 123onebaby    時間: 12-10-18 23:43

作者: sarubuta    時間: 12-10-19 02:14

leungcnine 發表於 12-10-18 09:14
請問interview時有冇問家長問題?

冇問家長問題
作者: sarubuta    時間: 12-10-19 02:18

KTP 發表於 12-10-18 09:40
一個老師同時in兩個小朋友? 真係唔得呀, 小朋友會分心同有樣學樣, 好擔心會影響表現... ...

我覺得, 學校按排一個老師同時只兩個小朋友, 一可能是人手資源問題, 二可能是可校想觀察小朋友在有其他小朋友時的情況, 例如老師問同學A, 同學B會否安心等候或受另一人影響, 呢個本身可能都係考的項目之一
作者: sarubuta    時間: 12-10-19 02:39

123onebaby 發表於 12-10-17 23:17
這學校安排人等候都幾差

可能早D in 果批亂D, 我們報到時間6:15pm, 去到操場廣播不停話唔好去禮堂住, 咁我們留在操場玩滑梯, 屋仔...等到6:45先叫排隊入禮堂拎label, 英普和英粵各有三個interview rooms.  開頭都找不到label, 幾個媽媽都係, 睇住個list 見D number 跳咗找不到, 但好彩有家長義工幫手找.  拎o左label 跟room number 坐低等, 可以拎圖書睇, 同時有viedo係D學生活動.  睇o左一陣書已經叫成大班人一齊入一間課室玩玩具,  係兩張大枱有好多玩具俾小朋友玩, 我覺得呢個應該只係等候區, 唔計分, 玩唔夠幾分鐘已俾叫number  去另一課室interview,  7:10pm 已interview 完走得.   囡囡拎住禮物笑著離開, 第一次來TT的囡囡仲好開心話:"媽媽, 呢間學校好好玩".  仲要再去玩滑梯

所以, 雖然要等, 但我反而幾欣賞學校的安排.  幾千人報的學校預o左一定要等, 可能我較好彩, 全程用了不夠一小時, 唔知係唔係考英粵快D.  全程囡囡都唔會乾等, 一定有不同的東西俾佢玩/做, 唔悶, 我覺得個process係有為小朋友想過.  好過有些九龍塘學校勁晒或下雨都要考生及家長在門外排長龍等入學校.  

作者: sarubuta    時間: 12-10-19 02:51

fredachowct 發表於 12-10-17 20:48
問名, 問邊個帶你黎, 認顏色, 看圖讀咭, CAKE, 打拍子
我仔一樣都冇做~~~~

我見英粵, 內容差不多, 考了只數分鐘, 當老師說今日面試到此完畢, 14天內會有通知, 我內心的反應係, o下? 咁就in 完?  咁快ge.  但再想想, 考的都是難度適中, 不是mission impossible (雖然我囡囡不是完全有做), 覺得這樣的interview 才合理.  

同埋, 我覺得個老師都幾nice, 當小朋友未答/或唔多識答的時候她也耐心引導, 抵讚

不過我們冇Cake, 但要跟老師變魔術, 其實是把螺絲帽放到螺絲

有冇offer 就看眼緣罷!

作者: pisontam    時間: 12-10-19 09:46

sarubuta 發表於 12-10-19 02:18
我覺得, 學校按排一個老師同時只兩個小朋友, 一可能是人手資源問題, 二可能是可校想觀察小朋友在有其他小 ...
Tks for sharing~~都好有道理!!

作者: queeniec_1022    時間: 12-10-19 17:23

我IN果個老師, 當小朋友未答/或唔多識答的時候她無引導佢呀, 我自己出聲
引導亞B咋, 可能扣左分了, 無機會啦.....
作者: Andymammy    時間: 12-10-19 17:42     標題: 引用:其實這間學校真的好好嗎??

原帖由 123onebaby 於 12-10-18 發表
其實這間學校真的好好嗎??
真係好好!

作者: 肥win    時間: 12-10-19 19:53     標題: 引用:問名,+問邊個帶你黎,+認顏色,+看圖讀咭,+CA

原帖由 fredachowct 於 12-10-17 發表
我仔一樣都冇做~~~~
cake係指什麼?

作者: charlotte2008    時間: 12-10-19 20:10

其实,TT安排不算差,去邊間面試我預了要等,自己带備圖書或小玩具;可進入校园礼堂坐下舒服地等侯;想当年,in St. Ca#, 天寒地凍,冒雨带阿女在校外排街,褸又跌濕,入去in 完,遮都冇埋,唉!
另外,今年一对二总比上年一对六好些,老師容易看到孩子的表現;Group interview , 老師又要睇小朋友,又要mark野,更易走漏眼。
大家in 完, relax 吓啦!仲有好多机会嘛!
作者: Andymammy    時間: 12-10-19 21:29     標題: 回覆:charlotte2008 的帖子

係呵!我覺得最差係培正,去到報到,跟著面試房編號前站立排隊超過大半粒鐘,家長、小孩都冇位坐一齊排,又冇玩具,等咗好耐,校長開咪宣布,但音響勁差,大部份家長根本聽唔到佢講咩!呢D就叫名校囉!咁差既安排,家長都接受!唉!

作者: elizatyy    時間: 12-10-19 21:49

選幼稚園認清國際真貌

文章日期:2012年10月17日

【明報專訊】現今全球一體化,家長更重培養孩子英語、普通話等多種語言能力,務求與世界接軌。本地一些幼稚園便標榜設國際班,校名又有「國際」等字眼,以吸引報讀。不過,爸媽們別被「國際」二字蒙混,國際學校、國際幼稚園、國際班三者大不同,為孩子揀選幼稚園前,父母先要全面了解「國際」這回事。

國際學校 直升中小學

放大及觀看全部圖片(5張)

家長不要誤以為校內很多外籍教師、主要以英語授課、使用非本地課程的就是國際學校。香港教育學院幼兒教育學系副教授鄭佩華博士表示,真正的國際學校提供的學前教育,毋須依從教育局《學前教育課程指引》,可直接升讀小學、中學課程,例如新加坡國際學校、漢基國際學校和香港國際學校(HKIS)都設有幼稚園課程。國際學校主要照顧非華語學生的教學需要,它不用依據本港教育課程,學生亦不用參加本地的公開考試。

國際幼稚園 非本地課程

根據教育局的資料顯示,國際幼稚園是指為非華語兒童提供服務的幼稚園,它們與本地幼稚園主要不同的地方是採用非華語作為主要的教學語言,如英語、日語等。

身兼香港幼稚園協會會長的基海韻幼稚園校長唐少勳指出,私立幼稚園沒有參加學券計劃,不用參照本地的課程指引,在設計教學模式和內容、安排師資各方面都有較大的空間發揮,故可以推行國際化的教學,但不一定屬於國際幼稚園。她強調,申請名為「國際幼稚園」須具備特定條件。

「例如基海韻幼稚園在2007年之前是基海韻國際幼稚園。當時幼稚園採用國際化的教學模式是基於實際需要,香港有很多大型工程,很多外籍工程師攜同子女來港,為了服務他們,學校註冊為『國際幼稚園』。申請辦學權時,(教育局)需要評估該區需要,當時幼稚園大約有十多個海外學生,由於大比數的學生使用外語,有成為『國際幼稚園』的實際需要;校內的課程理念、師資各方面亦需要符合國際幼稚園的特點。後來根據調查,發現外籍學童減少,因此決定轉成非牟利學校,並依據學前教育課程指引,使用本地課程,校名亦除去『國際』二字。」

非華語教學

至於基海韻幼稚園的姊妹校基國際幼稚園及基國際幼稚園(九龍),則依舊走國際化教學模式。唐少勳表示兩校採用IB Primary Years Programme(PYP)課程,校內亦有20至30個外籍學生,70%課堂內容使用外語。「國際幼稚園需要採用國際課程,例如全校主要採用蒙特梭利教學模式,或IBPYP課程。」

根據教育局資料,現時採用非本地課程的幼稚園/幼稚園暨幼兒中心大約有90間,例如京斯敦國際幼稚園、耀中國際幼稚園(根德道)、朗思國際幼稚園及蒙特梭利國際學校等,部分校名都標明國際幼稚園。不過,唐少勳表示有些標明國際幼兒園不一定代表採用國際模式的教學;亦有些幼稚園使用「國際」二字當成名稱,不代表它們是國際化教學。因此,家長為孩子報讀國際幼稚園時,需要多了解學校的教學理念、模式。

國際班 主流校設英普教學

鄭佩華表示非牟利幼稚園在設計課程上亦具備彈性,近年學校流行開設「國際班」或「全英班」。這些國際班、全英班標榜主要以英語教學,或在課程中加入非廣東話語言教學。

其實設有「國際班」的幼稚園,有些都是使用本地課程,而非使用外國學制或課程,因此實際上仍屬本地主流幼稚園,只是它們會聘用較多外籍老師,以及有較多甚至全部時間採用非廣東話教學。以每年大約收到3000個申請的崇真小學暨幼稚園為例,其幼稚園便分為「中英文幼稚園部」和「全英語幼稚園部」,前者是主流幼稚園,主要教學語言是廣東話、英文及普通話;後者簡稱IKG(International Kindergarten),家長都會稱之為國際班,只以英語和普通話作教學語言。學校共有9班幼稚園,其中3班是IKG。由於崇真有學券,兼設有國際班,擁有學習英語的優勢,所以甚受家長歡迎。

崇真小學暨幼稚園校長譚煥玲表示,全校在課室內外均鼓勵學生說英語及普通話。主流班與國際班的分別在於主流部每天有15分鐘英文會話課及每周2次各15分鐘普通話會話課;國際部則每日有2小時普通話及1小時英文課。

可接軌國際或主流中小學

說到崇真的IKG跟國際學校所設的幼稚園有何分別,譚煥玲認為國際學校裏大部分老師是外籍人士,相對本地學校來說,學生的中文可能較弱;崇真幼稚園的外籍老師數目較國際學校少,共有24名外籍老師及40名以普通話為母語的老師,但相對其他本地幼稚園,比例又較多。「很多學校也會聘請外籍老師,但未必每天都有外籍老師的課堂。IKG的上課模式比較活潑,外籍老師多採用做project、探訪等形式跟學生互動。」也許有家長擔心,這種類似國際學校的教學模式,會令學生「坐唔定」,譚煥玲表示國際部每班由3名老師負責,除了有外籍英語及普通話老師,還有一位本地老師負責課堂紀律,當然,這位老師亦只會用普通話或英語跟學生溝通。

幼園校長﹕母語學習最佳

那麼,念國際部的學生,可以升讀正式的國際學校嗎?「若家長想升讀崇真小學,他們可以選擇英文小學部或國際小學部,讀國際小學部的學生可修讀法文或日文。有些IKG學生升小時也會選擇念其他國際小學,亦有學生於小五時轉讀國際學校的Grade 7。當然,他們亦可選擇入讀主流中小學,出路甚廣。」

很多家長慕名讓子女入讀主流幼稚園的國際班,但譚煥玲奉勸家長,小朋友用母語去學習是最自然的事,毋須強迫孩子入讀國際班。「國際班比較適合較靈活、適應力強的學生,因為我們完全不會採用廣東話,母語為廣東話的小朋友會有些壓力,有時候想向老師表達時,又未能用英語或普通話溝通,情緒便較難控制。而我亦相信讀主流班的學生,英文不一定較國際班學生遜色,父母的支援也很重要。」

文﹕顏燕雯、顏紫燕

圖﹕陳淑安、資料圖片、受訪者提供

小模特兒:駱晉晞

統籌:陳詠詩

編輯:李曉虹

[email protected]

happypama.mingpao.com

作者: 123onebaby    時間: 12-10-19 23:22

作者: Andymammy    時間: 12-10-20 07:48     標題: 回覆:123onebaby 的帖子

真係好好架!感覺非常好!學校好充實:①通告不斷〜國民教育都交代得很清楚②課外活動〜有幾十樣課外活動揀,每天上一小時,又有校巴,好似返大半日學,好抵!③有學券最抵!④仲有小學backup5⑤資源多,可使用教會/小學/中學校舍設施⑥英普語境好⑦聽講學生考到小學都幾好,但校方唔公布,因為呢間係龍校,希望培養學生對學校的忠心!

作者: mrschiang    時間: 12-10-20 08:56

回復 Andymammy 的帖子

可唔可以講講學校點交代國教科?thx thxthx thx
作者: Andymammy    時間: 12-10-20 09:51     標題: 引用:回復+Andymammy+的帖子 可唔可以講講學校

原帖由 mrschiang 於 12-10-20 發表
回復 Andymammy 的帖子

可唔可以講講學校點交代國教科?thx thxthx thx
通告是給小學部,但派埋俾幼生,大致:①講明唔要政府53萬②不會獨立成科

作者: 駿熙媽媽    時間: 12-10-20 21:23

作者: yiwanlung    時間: 12-10-20 22:46

幾時知結果?
作者: ching_800322    時間: 12-10-21 00:43

我覺得學校係刻意2個人一齊見, 睇下小朋友同家長的反應!
人多可能都係睇專注力。 我之前都有INTERVIEW 一間房成10個人以上GROUP分玩!
作者: apple1990    時間: 12-10-21 15:46

面試當日....我帶囡囡 in 亦覺得安排非常亂,眼見有部分家長在禮堂跟錯組別,但校方無人跟進!

我囡囡面試時,嗰老師無確認你身份,就問問題畀分,之後才在單張上揾考生名字,我都覺得有機會畀錯分其他人!
作者: golfmama    時間: 12-10-21 16:19

我未in已感覺間學校真係好亂,你地都in 完了,我都仲未收到信話你知幾時in。有無人一樣未收到信?
作者: szesze720    時間: 12-10-21 17:21

我仲未收到信通知,睇到大家都話安排差及亂, 有d擔心啦,其次是問的問題, 我諗我個仔都是冇機會啦, 因為佢唔點出聱講野.
作者: kbi    時間: 12-10-21 17:55     標題: 回覆:今日IN完祟真

我都未收到,應該是面試前二星期先寄出,可能我地係最後兩批。

作者: 外星人媽咪    時間: 12-10-21 18:49     標題: 引用:我未in已感覺間學校真係好亂,你地都in+完了

原帖由 golfmama 於 12-10-21 發表
我未in已感覺間學校真係好亂,你地都in 完了,我都仲未收到信話你知幾時in。有無人一樣未收到信? ...
與其說學校亂不如說有D家長完全唔聽指令!本人已in五間學校,祟真按排係非常好!當日見到家長打尖,in時又大大聲搶答都唔知他想點!

作者: fredachowct    時間: 12-10-21 19:20

回復 駿熙媽媽 的帖子

老師用搖鼓打4下,叫小朋友打番一樣,又再打3下……玩3次
作者: 朱寶媽媽    時間: 12-10-21 19:37

回復 fredachowct 的帖子

int我個囡o既老師只係做咗一次,而我個group係我o地最遲入,但最早出返去,我唸都唔過五分鐘
作者: misshoiyi    時間: 12-10-22 09:30

我個人認為真係好亂,其實都冇計,實在太多人,我今次帶晒兩個仔IN就仲大獲,我IN英普,兩個仔無耐性等,在操場排隊時已經要扭玩SLIDE,入到禮堂又唔肯坐,走圍走,入到房先知原來兩個老師IN兩對人,即係一次過IN晒我兩個仔,但老師有時要交叉咁問,有時真係聽唔到小朋友答咩!!D老師仲要成日行來行去,有時又換左另一個老師坐底,不過等就真係一個鐘,入去一分鐘!!我見個普通話老師好D,有D耐性,但外藉老師真係麻麻,唔認真,好似有D嘻皮笑臉,小朋友講BYE BYE都聽唔到。我覺得1-2分鐘在一張小桌子上IN兩PAIR人真係唔係太好。
作者: mandytt    時間: 12-10-22 12:57

我個老師拍咗兩下,一次

作者: queeniec_1022    時間: 12-10-22 13:07     標題: 回覆:今日IN完祟真

我個都拍兩下一次

作者: 2010YL    時間: 12-10-22 13:41

我個老師都係拍左兩下一次
作者: mandytt    時間: 12-10-22 14:56

想問下大家,老師有冇問你地問題呢?
作者: fredachowct    時間: 12-10-22 15:02

回復 mandytt 的帖子

冇問我
作者: Lovely_Babybaby    時間: 12-10-22 16:42

成4千幾人IN,我覺得安排都算係咁,
2個IN 我覺得好過往年5-6人IN,
咁多人小朋友仲難發揮,老師更容易MARK錯.

我係禮堂係坐第1 個位,
唔知係咪咁所以入到玩具房第一個就可以去IN呢.
作者: smile_w99    時間: 12-10-22 19:03

Beriyth 發表於 12-10-18 17:31
In 晒先出result 都一樣會有家長覺得唔fair, 因為遲d in嘅家長已經知道interview嘅形式同題目,d小朋友supp ...
但Interview題目可以改,而且來來去去都係嗰d,我唔覺得遲int著數!反而遲int我覺得老師比分會緊d!不過真係唔明點解唔等int哂先一併考慮收邊d,起碼可以review哂所有candidates嘅質素先!

作者: Beriyth    時間: 12-10-22 20:05     標題: 引用:Quote:Beriyth+發表於+12-10-18+17:31+In+

原帖由 smile_w99 於 12-10-22 發表
但Interview題目可以改,而且來來去去都係嗰d,我唔覺得遲int著數!反而遲int我覺得老師比分會緊d!不過真係 ...
分成4個禮拜先in晒,如果in晒先比offer,我始終覺得對第一批in嘅小朋友唔著數,如果我係老師點都會對最後一批小朋友印象深d

作者: Andymammy    時間: 12-10-22 20:07     標題: 引用:成4千幾人IN,我覺得安排都算係咁,2個IN+我

原帖由 Lovely_Babybaby 於 12-10-22 發表
成4千幾人IN,我覺得安排都算係咁,
2個IN 我覺得好過往年5-6人IN,
咁多人小朋友仲難發揮,老師更容易MARK錯.
4千幾人考?係咪真架?崇真有咁受歡迎?

作者: YYCat    時間: 12-10-22 20:25     標題: 回覆:朱寶媽媽 的帖子

In 我個老師都係,我個女係靜個隻,但個老師每條問題問一次唔答就跳下一題,好似好趕時間,我in其他學校都會問2-3次,我個女多數會答,所以有啲失望。當同呢間學校冇緣啦。

作者: leung-baby    時間: 12-10-22 21:56     標題: 引用:Quote:原帖由+Lovely_Babybaby+於+12-10-22

原帖由 Andymammy 於 12-10-22 發表
4千幾人考?係咪真架?崇真有咁受歡迎?
今年崇小都三千幾人考,幼稚園仲有學卷四千幾唔出奇丫,所以校務處可能忙到連名單都無時間放上網掛。

去年8人1組又話唔公平,今年2人1group又話敷衍。老師們個個放學後仲要留低interview, 疲倦都正常啦。

話時話今年面試方法都幾tough, 似要揀精英。同埋30人一班,我估學校都想揾d啱嘅學生。

interview個幾分鐘真係好睇眼缘。隨緣啦。

作者: sarubuta    時間: 12-10-23 01:57

fredachowct 發表於 12-10-21 19:20
回復 駿熙媽媽 的帖子

老師用搖鼓打4下,叫小朋友打番一樣,又再打3下……玩3次 ...

老師用搖鼓拍兩下, 同時口數1, 2.  之後叫我女做, 女做完, 老師用搖鼓拍三下, 同時數1, 2, 3, 又叫女做

呢條題目同時考聽指令, 模仿能力, 打鼓, 節奏感, 同埋數數.  

作者: sophiamok1024    時間: 12-10-23 04:45

昨日接小朋友放學時,見校務處有兩箱信等寄,應該呢兩日會寄出第二批,各位未 IN o既媽媽留意下喇!!

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5