教育王國

標題: 播道小學升中問題 [打印本頁]

作者: apps    時間: 12-10-13 15:06     標題: 播道小學升中問題

無往績,不知banding,如何選擇自行收生學位
作者: apps    時間: 12-10-13 20:07     標題: 回覆:apps 的帖子

請教老師及校長

作者: beywat496    時間: 12-10-14 00:28

點解唔升返播道中學 ?  校長話原校升中, 小朋友會更有自信喎。
作者: apps    時間: 12-10-14 15:18     標題: 回覆:beywat496 的帖子

小朋友唔太適合,所以不直上中學.

作者: GJHW    時間: 12-10-14 21:37

那一方面不適合? 好似大部份家長都洗腦式話只有播道先最好, 其他都不好! 咁外來升讀中可否適合?
作者: apps    時間: 12-10-14 22:21     標題: 回覆:GJHW 的帖子

學校唔谷成績,對部份學生是好事,校風太鬆,不是太好.

作者: beywat496    時間: 12-10-14 23:38

apps 發表於 12-10-14 15:18
小朋友唔太適合,所以不直上中學.

呢間小學, 一向都是以學生為本, 出發點以學生為主, 為何不合小朋友, 想知多點可以嗎 ?  可以後人參考一下。
作者: hw1115    時間: 12-10-15 07:20     標題: 引用:無往績,不知banding,如何選擇自行收生學位

原帖由 apps 於 12-10-13 發表
無往績,不知banding,如何選擇自行收生學位
樓主小朋友可能係band 1A,所以唔想直升。
我知有個媽咪話自己小朋友係band
2,所以會直升。

作者: apps    時間: 12-10-15 08:29     標題: 回覆:beywat496 的帖子

適不適合,見仁見智,但你唔揀直升,學校無支援,靠自己,好辛苦,另由於可以直上,部份學生無鬥志,體育方面很少鼓勵學生參與.

作者: cmvfamily    時間: 12-10-15 08:51

我覺得樓主的小朋友成績應該是B1A,所以想出去闖闖,人之常情,我都覺得值得一試。
其實樓主可以去試下其他名直資。
作者: beywat496    時間: 12-10-15 10:54

以前都聽過呢間小學的學生升上比播道更加好的直資中學, 好少聽到升到出名津中。  最近有聽聞呢間小學的家長努力train 小朋友考公開試, 如PET, PTE, 等英文試。 又聽聞很多會參加運動比賽, 及 朗誦比賽, 希望取得更多的公開認同, 容易跳出播道。

我聽聞盧校長不讓家長【叫雙妃】, 即係如你放棄播道中學, 就不可以翻叮播道中學, 但我估唔會, 因為盧校長以前都講過不收插班, 結果咪一大班插班生插小二小三等。

我個人意見, 我覺得你現在多爭取獎項, 考 KET / PET, PTE / GAPSK / 澳數 等証書, 四圍【叫雙妃】, 直資中學 + 兩間津中, 搏一搏, 如果搏唔到就蟻翻盧校長, 我估佢都係愛啺自己學生的。

與 LHT 相比, 播道真係好, 有得逞分。

作者: apps    時間: 12-10-15 15:35     標題: 回覆:cmvfamily 的帖子

我第一次用討論區,唔知什麼叫樓主,請指教.

作者: cmvfamily    時間: 12-10-15 15:49

apps:
其實樓主即是發主題的人,即是你。
作者: lkong2005    時間: 12-10-15 16:07

apps 發表於 12-10-15 08:29

適不適合,見仁見智,但你唔揀直升,學校無支援,靠自己,好辛苦,另由於可以直上,部份學生無鬥志,體育方面很少鼓 ...

其實播道今年有HKDSE成績, 如果入U率好嘅, 你就唔使轉校咁麻煩啦 !  

應該喺中學部家長, 家教會, 老師或校長收到HKDSE成績嘅風聲吧 ?

作者: jollyma    時間: 12-10-15 18:34     標題: 回覆:播道小學升中問題

播道中學屬band幾?

作者: poonseelai    時間: 12-10-15 19:46

lkong2005 發表於 12-10-15 16:07
其實播道今年有HKDSE成績, 如果入U率好嘅, 你就唔使轉校咁麻煩啦 !  應該喺中學部家長, 家教會, 老師或校 ...

Can anyone share the DSE results?

作者: apps    時間: 12-10-15 21:51

校長講得好含糊,好似話考得唔係幾好,得18%
作者: poonseelai    時間: 12-10-15 21:57

apps 發表於 12-10-15 21:51

18% admitted to universities or  .........................18% achieving 33222??!!!
作者: laiping    時間: 12-10-15 22:00

poonseelai 發表於 12-10-15 21:57
18% admitted to universities or  .........................18% achieving 33222??!!!
我都有同樣的問題,可以差好遠的!
作者: 小玲    時間: 12-10-16 08:45     標題: 引用:校長講得好含糊,好似話考得唔係幾好,得18%

原帖由 apps 於 12-10-15 發表
首屆入學的中學生可能本身成績麻麻,所以首屆DSE的成績亦麻麻。既然有得呈分,亦可以有往外闖的機會。入得一條龍就要預咗一讀就十二年,要中途離開也要看看小孩是否其他中學的targeted type。

作者: lkong2005    時間: 12-10-16 11:37

18%U率計, 全港日校考生平均入U率是21.2%, band 2B, 播道成績大約是band2B band 2C. 看看小朋友在全級排名, 30%排名約是band 1, 可依據全級排名選band 1 band 2 學校, 或可以參考以下網頁學校排名來選校, 選一些適合小朋友嘅學校 :

HKDSE
優良率

http://www.edu-kingdom.com/home.php?mod=space&uid=35057&do=blog&id=1881

作者: Charlotte_mom    時間: 12-10-16 13:21

beywat496 發表於 12-10-15 10:54
以前都聽過呢間小學的學生升上比播道更加好的直資中學, 好少聽到升到出名津中。  最近有聽聞呢間小學的家長 ...

如果樓主打算玩政府派位, 就要放棄播道書院個位, 然後捱到畢業既7月至知結果, 到時(touchwood)真係要叩門播道,機會有幾大, 樓主要同其他播道家長8下, 究竟係咪真係無機會  
我小朋友都係讀另一間一條龍直資, 中學校長講過, "返兜"無機會, 事實上, 又的確一般成績如我, 就唔攪太多野喇, 因為聽講真係7月叩門無機
仲有, 究竟自己小朋友去到咩banding, 出去搏機會有幾大, 要知道, 大海茫茫, 放左個水泡, 唔知下次機會幾時黎, 如果想play safe, 可以先註冊播道, 然後考其他直資, 有更好就放播道, 亦可以7月去叩門官津校, 睇下叩門咩結果

作者: apps    時間: 12-10-16 21:24     標題: 回覆:小玲 的帖子

希望今年的中一生到他們考文憑試時能夠大躍進,為學校真光,我離開都替他開心.

作者: apps    時間: 12-10-16 21:29     標題: 回覆:apps 的帖子

修正爭光,不是真光

作者: 小玲    時間: 12-10-17 15:14     標題: 引用:希望今年的中一生到他們考文憑試時能夠大躍

原帖由 apps 於 12-10-16 發表
希望今年的中一生到他們考文憑試時能夠大躍進,為學校真光,我離開都替他開心.

...
需唔需要那麼快跳船呢?新學校應該會不斷的改善。況且小學收生的要求是高的,因為他是英小嘛。

作者: apps    時間: 12-10-17 16:10     標題: 回覆:小玲 的帖子

最主要我哋一家同學校角力得好辛苦.

作者: HaYi    時間: 12-10-17 18:36

Charlotte_mom 發表於 12-10-16 13:21
如果樓主打算玩政府派位, 就要放棄播道書院個位, 然後捱到畢業既7月至知結果, 到時(touchwood)真係要叩門 ...
but HKUGA's sec hv better result than EC's sec, so I think the game is different for HKUGA and EC primary kids.   HKUGA collage can be a good choice for Band 1-2 HKUGA primary kids,   but for Band 1A student fm EC primary, give up EC sec for other sec school may not be a worse choice if based on the existing result wow...
作者: ahmama    時間: 12-10-17 20:48     標題: 回覆:apps 的帖子

建議先試其他直資中學,band 1,2直資都要考,從中知道小朋友水平!

作者: Jackieson    時間: 12-10-17 21:16     標題: 回覆:apps 的帖子

明白既,可能小朋友未必適合播道的教學理念及方式,為小朋友著想,可以搵一間更適合的中學。

識朋友去年由播道考到英華及滙基。只要有能力,不愁搵唔到,加油吧!

作者: apps    時間: 12-10-18 08:31     標題: 回覆:Jackieson 的帖子

多謝大家支持及寶貴意見.

作者: apps    時間: 12-10-25 18:32

可以點揀學校.
作者: cellon    時間: 12-10-25 19:12

apps 發表於 12-10-17 16:10
最主要我哋一家同學校角力得好辛苦.

請問此話何解呢?

作者: lmhcoffee    時間: 12-11-10 20:33

請問播道中一有幾多位俾外來生?
作者: BLUEYELLOW    時間: 12-11-10 21:19     標題: 引用:校長講得好含糊,好似話考得唔係幾好,得18%

原帖由 apps 於 12-10-15 發表
咁低!唔谷、以學生為本又是否可行呢?

作者: janfion    時間: 13-5-15 21:11

或者過多幾年,學校會有進步。這是「愉快學習」所可能付出的代價。
作者: ling2304    時間: 13-5-21 13:31

想請問知唔知道是否會收晒原校小學學生? 另其他小學學生如要考播道中學, 會有預留幾多%收?
作者: 祖明    時間: 13-5-27 14:09     標題: 引用:想請問知唔知道是否會收晒原校小學學生?+另

原帖由 ling2304 於 13-05-21 發表
想請問知唔知道是否會收晒原校小學學生? 另其他小學學生如要考播道中學, 會有預留幾多%收? ...
我知上年播道第一年有小六生直升中一,基本上播道中會全接收原校小六生,上年只有2位小六生放棄播道中一學位,上年收外來小學生不足十個學位

作者: SUSANNA    時間: 13-6-11 16:36

我有些朋友就選擇讀直資"顏寶玲", 佢話有同學考到女拔, 但就好小人原校升中, 原因都係無信心.
作者: www    時間: 13-6-11 19:51

apps 發表於 12-10-15 21:51
18%! 唔怪得有家長想跳船

作者: samuellor    時間: 13-6-22 11:17     標題: 回覆:www 的帖子

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5