教育王國

標題: 男拔唔記得自己係基督教學校 [打印本頁]

作者: awmlai    時間: 12-10-11 21:10     標題: 男拔唔記得自己係基督教學校

小兒今日面試前已上廁所。隔咗近兩個小時再接翻佢,仍在校舍範圍,佢嚷著好急要小便,不能忍多幾個字坐的士回家。本來我已略知去廁所路線,突然比員工(校工?) 攔截,說廁所不再開放給已面試的小朋友,不能折返,一定要離開,點急都唔得。我本來想,他按本子辦事,別要他難做,我便說我會問老師,他也不俏地說我可以一試 (可能呢位大叔已挑通眼眉,清楚知道呢間係乜嘢學校)。我過去專登找過洋人老師來問 (因肯定他是老師), 他馬上告訴我們去廁所的路線。拖住個仔往前走,又有一位穿裙的小姐來攔截,怎樣說也不放行,她說怎樣也要下山找酒樓的廁所去。我們回去跟洋人老師說,他也很無奈地說"I am not big enough to say anything....."  我氣冲冲的謝了他就拖著兒子離開校舍。落山時問問security guard 最就近的厠所位置,他即說:細路唔忍得,不如就在路邊(此刻,我對男拔更失望,雖然實Q的提意不雅,但也見他的關心和體諒幼童的需要)。最後,好在我常備膠袋,以作不時之需。如果係女,都唔知點算。
唔知校長知否學挍這樣的不近人情,會成別人的絆脚石........
想起那穿裙女士的絶情丶洋人老師的無奈,好失望、好失望........
作者: gracekam912    時間: 12-10-11 21:28

名校
作者: 小曳人    時間: 12-10-11 21:37

排隊交表時,都遇過親切有禮嘅保安叔叔,同埋無情無禮無事揾事做搞搞震嘅校工姨姨

作者: awmlai    時間: 12-10-11 21:38

我契仔媽咪對DBS有好好印象,因當年感到老師對契仔的特别情况很體諒,雖然最後都冇入到,但對這名校有充满愛心的老師是另眼相看的。奈何這已是2007年的事了.......所以,我的期望越大,失望越大......
作者: kamtsk    時間: 12-10-11 21:38     標題: 回覆:男拔唔記得自己係基督教學校

呢啲一定係行政指令,唔關工友,老師及職員事(個別態度另計)。唔知會唔會有家長有機會直接問到校長呢個問題?任何學校/人見到小朋友甚至大人人有三急,也應給予方便,這是惻隱之心。

作者: SaBB    時間: 12-10-11 21:43     標題: 回覆:男拔唔記得自己係基督教學校

講真,真係食得喊魚要低得喝!我自命吾喝得,所以無參與呢個殘酷遊戲,只考二線甚至三線學校。亦講真,呢d係家長、校出捧出黎既名校!

作者: fsforth    時間: 12-10-11 21:48     標題: 回覆:awmlai 的帖子

請問外籍老師是男或是女,可以描述下外貌身型嗎?

作者: 牛精仔    時間: 12-10-11 22:00     標題: 引用:小兒今日面試前已上廁所。隔咗近兩個小時再

原帖由 awmlai 於 12-10-11 發表
小兒今日面試前已上廁所。隔咗近兩個小時再接翻佢,仍在校舍範圍,佢嚷著好急要小便,不能忍多幾個字坐的士 ...
真係諗都冇諗過in完唔比去廁所,希望諗出黎果個,祝佢早日肚疴但冇人肯借廁所比佢,等佢自己感受一下。

作者: skmibb    時間: 12-10-11 22:00

穿裙的小姐是老師還是職員?
作者: awmlai    時間: 12-10-11 22:08

外籍老師是男的,銀髮,又高又瘦。穿裙的小姐像是職員。咁都 make sense D, 因通常老師會caring D.
作者: kyliema2006    時間: 12-10-11 22:11     標題: 回覆:男拔唔記得自己係基督教學校

真係唔明白,點解要咁mean。

作者: granddelsol    時間: 12-10-11 22:17     標題: 回覆:awmlai 的帖子

我今日接仔是見個位外籍男老師都好唔得,他負責交小朋友比家長,係咁shout問d家長去晒邊,好老實接仔有成百人,個咪d聲又入晒校內,聽唔倒no.都唔出奇啦,洗唔洗咁惡,d仔未有家長認頭就一手推開佢地, 一d愛心都無!

作者: NockyNg    時間: 12-10-11 22:19     標題: 回覆:granddelsol 的帖子

Agree!!!!!一個字--亂

作者: hellogigi    時間: 12-10-11 22:26     標題: 回覆:男拔唔記得自己係基督教學校

5好話男but, 我記得當年我大住個肚(約6,7個月倒)去左一間又係所謂名校面試,面試大約1半鐘倒,接左細佬,我當時好急,可能因為朝早食左早餐,又等左個幾鐘,米諗住問下個看間,想借廁所用,我都6,7個月應該5會睇5到我係大肚婆呀!大肚婆5忍得𠺢!佢居然一口話:5得,廁所5借比外面人!我直情話:我係大肚婆,5忍得,5該你啦!佢真係睬我都儍,就話:你落去邊道,邊道去,e度5外借!!
我真係好急咁忍住拖住個細佬,係咁找其他公廁!!忍得幾辛苦!瀝瀝在目!
根住我就發譬,就算e間學校收我個小朋友,我都5會讀!點解可以咁冇人情味!同冷血都冇分別。

作者: sweetbaby999    時間: 12-10-11 22:33

作者: 亞Boo    時間: 12-10-11 22:53     標題: 回覆:男拔唔記得自己係基督教學校

有名...冇品

作者: sweetieboy    時間: 12-10-11 22:58     標題: 回覆:男拔唔記得自己係基督教學校

真係好mean!要扣分喎!:;pppp:

作者: thomas07    時間: 12-10-11 23:04

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽
作者: awmlai    時間: 12-10-11 23:06

我確實扣咗佢好多分!  或者呢D就係上帝比我强烈嘅信息。但如果有second in, 我一定去,我要當面問 interviewer 點解堂堂一間基督教名校會咁mean! 點教學生何為惻隠之心,點様在品格行為上榮耀天父?
作者: rogerlam123    時間: 12-10-11 23:10

我都覺得男拔有向下走的傾向. 包括成績, 操行......
男拔係聖公會喎. 唔知算唔算基督教.
作者: ganbarejp    時間: 12-10-11 23:13

請問D仔入咗去之後, 家長們可以在哪裡等呢?
作者: rogerlam123    時間: 12-10-11 23:14

我發覺想知間學校對小朋友好唔好, 最好留意佢地D亞姐, 校工, 書記等人士對小朋友的態度, 都幾準.
作者: skmibb    時間: 12-10-11 23:15

rogerlam123 發表於 12-10-11 23:10
男拔係聖公會喎. 唔知算唔算基督教. ...

唔係基督教,咁係乜嘢教???
試下返一返教堂啦!

作者: skmibb    時間: 12-10-11 23:18

ganbarejp 發表於 12-10-11 23:13
請問D仔入咗去之後, 家長們可以在哪裡等呢?

早上可以去食下早餐,飲下早茶。下午就可以食下下午茶,飲下咖啡。
作者: iiyk    時間: 12-10-11 23:21

回復 hellogigi 的帖子

我去年也觀察到同一樣的問題。感覺是學校自恃名校,刻意攞款,已忘記教育學生的基本原則。什麼關愛、謙讓、甚至家校合作,都不是該校的「核心價值」。他們要的是透過不斷競爭及勝利、保持自己的優越感和自我肯定。人各有志,這本來並無對錯。但DB有這麼大的校園,卻不想想要讓學生和家長舒服一點,故意要家長送仔又排(街)、接仔又排(街),又在細節上諸多苛求,這很難避免令人反感

作者: 猴子爸    時間: 12-10-11 23:28

其实,DBS真的只适合某些家庭某些仔仔,match的,会很享受。
不同意的,也不需要回应,因无意辩论。
作者: shasha040707    時間: 12-10-11 23:29     標題: 回覆:男拔唔記得自己係基督教學校

呢間已經唔係學校,只係一間扮大牌揾錢嘅商業機構

作者: tabodaisy    時間: 12-10-11 23:42

不滿意可以吾報名吾考,所以食得咸魚抵得渴,請勿再批評學校
作者: SaBB    時間: 12-10-11 23:43     標題: 回覆:男拔唔記得自己係基督教學校

DB 成績走下破街之巷聞,地區名校好過佢多多聲!呢一間學校在各方面已經變則,係家長自己合埋隻眼去追求名牌!相反,DG 都係聖公會主辦,但成績一直保持水準,以前d DG 女好串,但近年培育出黎個個乖巧有禮,我非常欣賞!MCS 係catholic sch , 重係免費,但有教無類,小學校長為學生爭取and保證頭138 名可入返中學,比我感覺係真係有人情味及愛護自己一手培養出黎既學生!其實好多基督教學校已經吾係真正既基督教學校,只係掛名,背後係教學生力爭上游not 愛主愛人,愛人如己呢d Christian value !

作者: skmibb    時間: 12-10-11 23:44

rogerlam123 發表於 12-10-11 23:10
男拔係聖公會喎. 唔知算唔算基督教. ...

http://www1.hkskh.org/index_ch.php?subaction=showfull&id=1399&archive=&start_from=&ucat=3&category=3
作者: cmamum    時間: 12-10-11 23:46

tabodaisy 發表於 12-10-11 23:42
不滿意可以吾報名吾考,所以食得咸魚抵得渴,請勿再批評學校

100% agree

作者: prodef    時間: 12-10-11 23:50

作者: 牛精仔    時間: 12-10-11 23:54

prodef 發表於 12-10-11 23:50
好支持你! 可否說出你小朋友名字和applicant no., 我們齊齊聯名去信男拔, 另外向立法局議員黃毓敏 (譯音)  ...
駛唔駛影埋相再比埋屋企地址你tim呀?
作者: prodef    時間: 12-10-11 23:59

作者: 牛精仔    時間: 12-10-12 00:00

prodef 發表於 12-10-11 23:59
只需要最基本的資料便可以了, 為何要地址? 請發表
人地上黎呻, 要人比小朋友名再加application number, 咩事呀? 查家宅呀?
作者: cmamum    時間: 12-10-12 00:04

prodef 發表於 12-10-11 23:50
好支持你! 可否說出你小朋友名字和applicant no., 我們齊齊聯名去信男拔, 另外向立法局議員黃毓敏 (譯音)  ...

除非已經決定因為唔借厠所呢件事, 就算收都唔會讀, 唔係嘅話睇怕要等到被人reject咗先啦 ...

作者: Iamfive    時間: 12-10-12 00:06     標題: 引用:Quote:prodef+發表於+12-10-11+23:50+好支

原帖由 牛精仔 於 12-10-11 發表
駛唔駛影埋相再比埋屋企地址你tim呀?
比你笑C!

作者: jaycee_mami    時間: 12-10-12 00:13

不理學校是否基督教, 做人應該要有惻隱之心, 要將心比己!

作者: prodef    時間: 12-10-12 00:36

作者: FREE    時間: 12-10-12 00:49

我係下午面試,安排又ok, 等了5分鐘入閘,聽EK媽媽講,有帶遮同水,小兒報到後離開,去了新世紀下午茶,準時回到學校,等了又是5分鐘再進入學校,只是太多人,小朋友又不是順序,所以有點亂。

基本上由一位中國人老師叫出小朋友號碼,再由家長接回。外國人老師沒有咪,他不斷提示家長不要對輪候中的小朋友揮手,以免混亂而已。

可能學校經過上午,下午安排比較流暢,亦希望明天後天面試家長有準備,小朋友可以順利一點。

作者: Confident    時間: 12-10-12 00:55     標題: 引用:Quote:awmlai+發表於+12-10-11+23:06+我確

原帖由 prodef 於 12-10-11 發表
似抽水喎你

作者: 牛精仔    時間: 12-10-12 01:01

prodef 發表於 12-10-12 00:36
都冇話要人地址, 什麼查家宅喞? 聽見樓主咁講就真係撞火啦, 火都尼埋啦! 想話大家幫手幫佢出下氣都唔得. 仲 ...
幫手出氣問人小朋友叫咩名咩number, 仲話聯名去嘈, 你聯咩名呀? 人地報男拔, 你報女拔wor , 你唔係打算用女拔個application number 同人地男拔個application number一齊去投訴下化?
作者: 小二黃    時間: 12-10-12 01:26     標題: 引用:Quote:原帖由+awmlai+於+12-10-11+發表小兒

真係諗都冇諗過in完唔比去廁所,希望諗出黎果個,祝佢早日肚疴但冇人肯借廁所比佢,等佢自己感受一下。

...
Agreed!!

作者: cmamum    時間: 12-10-12 01:30

FREE 發表於 12-10-12 00:49
我係下午面試,安排又ok, 等了5分鐘入閘,聽EK媽媽講,有帶遮同水,小兒報到後離開,去了新世紀下午茶,準 ...

fair comment
作者: atinatin    時間: 12-10-12 02:09     標題: 回覆:男拔唔記得自己係基督教學校

大家稍安無燥吧。就算學校這樣的安排,樓主還是很在意能有second in的機會呢,懶理學校還懷有基督的精神與否。

說實話,學校在今早的安排過得去呀。在接小朋友時,老師有叫家長站前些,方便聽到小朋友號碼,只是怪家長喜歡一字排開,站得老遠,害得小孩子十個有七個沒家長接,表情失落

最後,我還是不明白人家何解一定要借洗手間給你?!你有難處,對方亦有。我們作為有教養的成年人,小孩的模範,還要因小事向他人落下毒咒......這社會已變得太過了。

作者: sweetbaby999    時間: 12-10-12 02:11

作者: prodef    時間: 12-10-12 04:33

作者: 1773    時間: 12-10-12 07:18     標題: 引用:大家稍安無燥吧。就算學校這樣的安排,樓主

原帖由 atinatin 於 12-10-12 發表
大家稍安無燥吧。就算學校這樣的安排,樓主還是很在意能有second in的機會呢,懶理學校還懷有基督的精神與 ...
偌大一個名校借厠所比個有需要的小朋友都有難處

作者: ac917    時間: 12-10-12 09:14     標題: 引用:Quote:原帖由+awmlai+於+12-10-11+發表小兒

...
你次次d回應都令我五體頭地

作者: melonfans    時間: 12-10-12 09:35

家長會咁多人去都借洗手間, 點解小朋友interview咁耐都吾可以借?!  真係吾知咩道理?!

上年係到都聽過mcs 又係interview 吾借洗手間畀小朋友!  呢d係咩行政措施?!
作者: ac917    時間: 12-10-12 10:40     標題: 引用:家長會咁多人去都借洗手間,+點解小朋友inte

原帖由 melonfans 於 12-10-12 發表
家長會咁多人去都借洗手間, 點解小朋友interview咁耐都吾可以借?!  真係吾知咩道理?!

上年係到都聽過mcs  ...
可能學校最高話事人就係負責管廁所果位,因為會影響佢地工作量.....唔好意思,只係講笑

作者: cmamum    時間: 12-10-12 11:29

melonfans 發表於 12-10-12 09:35

上年係到都聽過mcs  ...

家長日係星期六唔駛返學, 而且去家長會絕大部分係大人, 場面容易控制好多。

作者: cmamum    時間: 12-10-12 11:30

其實樓主都有話面試前個仔已去過厠所, 亦有其他家長post過登記嘅時候, 學校職員會問小朋友駛唔駛去厠所, 去完先面試。 而學校亦有告知家長面試完結後要離開, 唔可以再返入去去厠所。 呢d係學校行政上嘅安排, 點解大家唔可以配合。 有咁多面試學生, 咁多家長, 可唔可以為學校諗下, 人地訂呢個規矩係有原因嘅, 比得一個, 又會有第二個…

相信面試前去過, 面試期間唔會再飲嘢, 面試後正常唔會話急到要即刻去, 幾分鐘行落去都忍唔到 (當然肚仔唔舒服另計) 。 而樓主知道唔得, 都係要同個仔周圍去問完呢個問果個, 用呢d時間都夠落山。 仲有點解樓主話自己問過個仔: 等幾個字搭的士返屋企先去得唔得? 幾個字大人都未必得, 何況小朋友! 點解唔問個仔等幾分鐘落咗去先得唔得, 或者搭的士1分鐘唔駛落到去!

點解而家d人持住有少少道理, 就唔理人地規矩, 人地唔就自己就投訴, 話人地唔合理, 唔體諒, 你地有冇掉返轉頭體諒下人地呢?

最唔應該仲要搬埋宗教來講!  

作者: happyvv    時間: 12-10-12 11:43     標題: 引用:+本帖最後由+cmamum+於+12-10-12+11:33+編

原帖由 cmamum 於 12-10-12 發表

其實樓主都有話面試前個仔已去過厠所, 亦有其他家長post過登 ...
呢幾日小學部係停課架

作者: cmamum    時間: 12-10-12 11:46

回復 happyvv 的帖子

唔好意思, 呢樣我唔知道, 不過駛唔駛咁樣 指住人 ...
作者: ha8mo    時間: 12-10-12 12:18

作者: h0393179    時間: 12-10-12 12:29

回復 cmamum 的帖子

絶對同意規則是要守的, 亦相信絶大部份家長同小朋友都會聽從學校安排. 但要去廁所是一件最基本人的需要 (重要係一個4,5歲的小朋友), 如此漠視一個這樣合理及合情的要求, 不免過份.  要知學校基本所倡導的愛興尊重表達較面試日流程暢順與否遠為重要
作者: mirage    時間: 12-10-12 12:53

cmamum 發表於 12-10-12 11:30
其實樓主都有話面試前個仔已去過厠所, 亦有其他家長post過登記嘅時候, 學校職員會問小朋友駛唔駛去厠所, 去 ...
I doubted whether a kid can walk to "Fung Sing Chinese Restaurant" within few minute if follow the downhill queue with normal walking speed.

作者: lawsonmoon    時間: 12-10-12 14:24

awmlai 發表於 12-10-11 21:10
小兒今日面試前已上廁所。隔咗近兩個小時再接翻佢,仍在校舍範圍,佢嚷著好急要小便,不能忍多幾個字坐的士 ...
睇個題目好興奮,以為批評教會學校應否轉私校直資尼D大事大非既問題。唉,點知原來講埋D雞毛garlic既事情!其實搭MTR都會遇到尼D問題,or有D細路貴到未搭過地鐡呢!?

作者: BBTao    時間: 12-10-12 15:07

我昨日接完囝囝後肚痛,我有問他們借厠所, 雖然要經過幾人, 而且女厠燈都關了, 但他們仍借我一用.
作者: PPLUI    時間: 12-10-12 15:09

唔好太勞氣,對這學校失望是有的,唔外借洗手間可能有原因呢!但穿裙的小姐太冇品
作者: awmlai    時間: 12-10-12 15:16

I never complained about the school's logistics as I think they were still acceptable no matter how long I have waited (as long as everyone was self-disciplined). I was really shocked about the incident happened at the very end -- which shows how much they care.  We were invited to this school for interview, we were not from nowhere and came to use their bathroom.  You invited a guest to your home for dinner, and after the dinner, you do not allow your guest to use your bathroom for his natural physical need (and the need is urgent).  If DBS is not so remote up the hill, or if there is a public restroom just around the corner, or if I know more about Mongkok like other parents, or if I know how easy to get to the “Chinese restaurant” mentioned by that young lady, or if I could get a taxi easily from DBS during the shift-changing time, I would be a trouble-maker.   I wonder why a parent said it so easy to take one minute to go down the hill by taxi – but I could not see any taxi all all!  Her husband must be a taxi-owner!  -- I don’t take risk and I don’t lie to my son that I could be able to find a toilet for him within minutes as I had no idea at all.  What I could tell my son is all the fact and my prudential estimation.
All in all, what a big deal was it?  -- I was not asking to use the principal’s office!   

Talking about that there should be rules to control, yes, I absolutely agree.  But first thing first.  If the rules override humanity, there should be something we need to stop and rethink.  If you feel uncomfortable and would like to go in to rest, I guess they will still insist that you need to leave – or someone would say “If you allow for one person, the second one will come.”     Even if the bathroom is opened for all, I bet no parent dare to break any rules to make any mess or they would be blacklist.

Some people would think that a kid should not have such an urgent need to go to bathroom after two hours (as there was no water intake).  I presume they do not know every child (person) is unique; or they have never taken care of little children in person, or they only have their own kids in their eyes and project their kids’ condition to all other children (i.e. since theirs do not need to pee right after the interview, and therefore, they conclude it is unreasonable that other children have the need).  They may not be aware that whether there is a urgent need to pee would also depend upon what food the child has taken, how much he drank, how big his bladder is, how high/low his metabolic rate is, how his health condition was and how excited/nervous he was.  It seems these people would be with the same mindset of those staff I encountered  – perfect match with DBS.   

When I see others really need help, I will not cross my arms and make up stories that they made the trouble by themselves -- I am keen to offer help.  It is my character and therefore, DBS does not match my family.  I want my son to learn to be a good Samaritan instead of that priest mentioned in Luke 10:25-37.

This school -- has already been dropped to the bottom of my priority (-- some parents must be very happy to hear about this as one competitor will have gone --- but it is the fact).

Why I keep nagging on this matter?  很簡單,發義怒囖!
作者: lawsonmoon    時間: 12-10-12 15:45

awmlai 發表於 12-10-12 15:16
I never complained about the school's logistics as I think they were still acceptable no matter how  ...
dear parent,i would not say you are not correct, but tradition is tradition. dbs is strong enough to keep its tradition. dbs can be as rigid as that, and it can be as liberal as you cannot imagine. older students were allowed to have long hair and wear ear rings back in our generations. there were also nude models hired by the school for our visual art lessons. there are no right or wrong, just difference in culture. i do agree they should treat primary kids and high school kids differently. after the primary section moved to the current campus, it seems they tend to use the same standard to treat the primary kids to their older peers.
do hope you find a suitable school to your kid.

作者: awmlai    時間: 12-10-12 16:45

lawsonmoon 發表於 12-10-12 15:45
dear parent,i would not say you are not correct, but tradition is tradition. dbs is strong enough to ...

It is very helpful to see your comment so as to confirm that there was no misunderstanding at all.  DBS really means to be mean even for toilet matters for guests.
作者: 73662710    時間: 12-10-12 17:48

Only ~60% get 3322, the lowest entry requirement of local u.
On the contrary, DGS keeps it's high standard.

The primary aim of going to a school is to learn some knowledge, but some parents think they can have better networking inside these so-called 名校。i would say if your sons are smart and capable, people will keen to make friends with them and a good network is formd automatically. On the other hand, if your sons are just so and so, the real blue blood will not be friends with them, no matter how long they have been classmates in the school. 有钱人,考试0分也可前程似锦,一般人还是靠自己,i will observe one or two more years, if DSE of DBS still sucks, I will not apply for this school. Though I won't let my sons study in local Us, academic performance is still extremely important as it is opening brick to ivy and oxbridge.
作者: skmibb    時間: 12-10-12 17:53     標題: 回覆:awmlai 的帖子

你的不開心係可以埋解的。算了吧!面試已完,還是開開心心應付餘下的面試啦!

作者: sweetieboy    時間: 12-10-12 18:15

法律都不外乎人情,mean即係mean,只能說曹操亦有知心友!
作者: HelicopterDad    時間: 12-10-12 18:31     標題: 引用:小兒今日面試前已上廁所。隔咗近兩個小時再

原帖由 awmlai 於 12-10-11 發表
人地一早已公開哂D規矩。而成個過程都只係個零兩個鐘。你同你個已經大過五歳既仔都攪到心理同生理都咁lea hea.  我都覺得DBS做錯左。佢應該抄低你個仔既application number. 你個仔同你as parent睇來都唔match佢要既profile.....

作者: fion_yinyin    時間: 12-10-12 18:59

正常黎講面試前去左廁所又好少話in完急到一分鐘都忍唔到既。係咪小朋友當日唔舒服啊?
但我都理解學校既安排既,因為可能你in完姐,校園既另一邊已經入緊下一批in嫁喇。
作者: conniechan125    時間: 12-10-12 19:35     標題: 回覆:男拔唔記得自己係基督教學校

每年都有既Post

作者: 1773    時間: 12-10-12 20:01     標題: 回覆:男拔唔記得自己係基督教學校

樓主,完全明白你的憤怒針唔㓤到肉唔知痛,但願嗰啲「好明白」該校立場的人士,唔會遇上如此窘境!:;pppp:

作者: happyvv    時間: 12-10-12 20:10     標題: 引用:樓主,完全明白你的憤怒針唔㓤到肉唔知痛,

原帖由 1773 於 12-10-12 發表
樓主,完全明白你的憤怒針唔㓤到肉唔知痛,但願嗰啲「好明白」該校立場的人士,唔會 ...

作者: fsforth    時間: 12-10-12 20:33     標題: 回覆:HelicopterDad 的帖子

抄低號碼就可以去廁所,因為由這一刻開始已經成為客人,學校和家長就不需要去遷就大家的價值觀。

作者: fsforth    時間: 12-10-12 20:39     標題: 引用:我昨日接完囝囝後肚痛,我有問他們借厠所,+

原帖由 BBTao 於 12-10-12 發表
我昨日接完囝囝後肚痛,我有問他們借厠所, 雖然要經過幾人, 而且女厠燈都關了, 但他們仍借我一用. ...
所以不能聽片面之詞,為何有人可以順利面試,有人又會事事抱怨,同一面鏡不同人照就有不同影像。

作者: fsforth    時間: 12-10-12 20:45     標題: 回覆:awmlai 的帖子

Guest? 面試當日你的身分是考生。Open Day, School Fete 等日子是待客的,不用排隊入學校而且廁所任用。

作者: MCLIAN    時間: 12-10-12 21:47

牛精仔 發表於 12-10-12 00:00
人地上黎呻, 要人比小朋友名再加application number, 咩事呀? 查家宅呀?

很正義!
作者: sweetbaby999    時間: 12-10-12 22:29

作者: awmlai    時間: 12-10-12 22:33

我覺得好好笑,原來有D人係分唔出借廁所同借張櫈嘅分別囉!  佢哋真係幸福,冇急過,所以唔知焦急係同內急掛勾嘅。又話者佢哋覺得我要求咁高,路邊咪得囉!  咁又係,我D咁嘅直升機父母,小便一定要去廁所痾,小朋友又竉壞到連叫佢哋唔准急都唔聽,又真係幾過份嘅。唔怪得面試題目到包埋問佢坐乜車嚟,一定係想 cross out 哂我哋呢D坐的士、坐私家車嚟(連行步路都懶)嘅直升機怪獸家長嘞!

作者: skmibb    時間: 12-10-12 22:42     標題: 回覆:awmlai 的帖子

無謂太上心了!可能你真遇著個沒惻懚之心的職員。因我見都有個媽咪係借到廁所用的。

作者: rogerlam123    時間: 12-10-12 23:54

真係年年俾人鬧爆嘅都係DBS, 好少聴到DGS有問題, 點解會差咁遠???
作者: runme    時間: 12-10-13 00:02

oh.  after I read this post, I found that I was too naive.  Today, after I pick up my kid, he told me that he needed V V.  I then went towards the toilet.  I was stopped by a woman worker.  She said we could not use the toilet.  I beg her but she waived her hand to mop us away.  I asked why and she said 'we cannot use the toilet because the toilet was CLEANING.  I asked whether there was anthoer toilet in school.  She asked us go downhill and find by ourself.  I was disappointed but BELIEVED THAT THE TOILET WAS REALLY CLEANING, but now I think that woman worker told us a lie!

Tonight, my kid told me that he didn't like DBS.  I asked why.  He said that the school did not allow him to use the toilet and asked him go.  

I am also a christian and just state our experience and don't want to critisize.  Just hope the new principal would see this post and think about the issue.

Advise to other parents :  DON'T give your kids water before the interview.
作者: silvia_ng    時間: 12-10-13 00:09     標題: 回覆:男拔唔記得自己係基督教學校

其實我想問下佢地出信面試,封信有冇寫校舍其他部分不對外開放(包括洗手間),咁家長可能會有心理準備先。
呢個post,真係年年都見。家長每年不同,學校可改善下就更好啦。

作者: ic07    時間: 12-10-13 00:18     標題: 回覆:sweetbaby999 的帖子

絕對同意!!有這樣老師、制度,教出來的學生會時心地點樣的高學術人士!狗眼看人低!!

作者: 奥脫福    時間: 12-10-13 00:21

awmlai 發表於 12-10-12 22:33
我覺得好好笑,原來有D人係分唔出借廁所同借張櫈嘅分別囉!  佢哋真係幸福,冇急過,所以唔知焦急係同內急掛 ...

急別人所急。。。你估係人都識咩!唔睇樓主篇文的上文下理,以為件事係發生
在茶餐廳添:「本茶餐廳廁所不外借」!

作者: ic07    時間: 12-10-13 00:22     標題: 回覆:ganbarejp 的帖子

趕你下山,廁所也不給你坐!!!
夠鐘再爬山,佢要俾人見到佢人山人海排長龍呀嗎、唔係點出名!

作者: 奥脫福    時間: 12-10-13 00:26

silvia_ng 發表於 12-10-13 00:09
其實我想問下佢地出信面試,封信有冇寫校舍其他部分不對外開放(包括洗手間),咁家長可能會有心理準備先。
呢 ...

上星期在SFA,我小朋友又係急急,d阿姐都好有耐性咁帶佢去廁所。

學校同學店,其實係有分別o既!

作者: nc2000    時間: 12-10-13 00:35     標題: 引用:Quote:原帖由+awmlai+於+12-10-11+發表小兒

原帖由 HelicopterDad 於 12-10-12 發表
人地一早已公開哂D規矩。而成個過程都只係個零兩個鐘。你同你個已經大過五歳既仔都攪到心理同生理都咁lea h ...
開口借個廁所一用都要記名,抽後算賬?!咁咪仲得人驚過國民教育!一個5、6歲,仲係幼稚園生小朋友個幾兩個鐘面試後又急vv,有咩咁出奇?有咩咁Le hea ? 小朋友面試前緊張去唔晒,完試係放鬆心情,咪有需要去toilet ,咁自然既事情,可以理解到異形襲地球咁奇異?!

作者: HelicopterDad    時間: 12-10-13 00:43     標題: 引用:趕你下山,廁所也不給你坐!!! 夠鐘再爬

原帖由 ic07 於 12-10-13 發表
趕你下山,廁所也不給你坐!!!
夠鐘再爬山,佢要俾人見到佢人山人海排長龍呀嗎、唔係點出名!

...
佢出名時好似我地好多都未出世......

作者: ic07    時間: 12-10-13 00:50     標題: 回覆:HelicopterDad 的帖子

又如何???

作者: ic07    時間: 12-10-13 00:50     標題: 回覆:nc2000 的帖子

好!

作者: HelicopterDad    時間: 12-10-13 00:55     標題: 引用:Quote:原帖由+HelicopterDad+於+12-10-12+

原帖由 nc2000 於 12-10-13 發表
開口借個廁所一用都要記名,抽後算賬?!咁咪仲得人驚過國民教育!一個5、6歲,仲係幼稚園生小朋友個幾兩個 ...
對對對!我覺得你對!不過如我係DBS,在選db仔時見到有二千多個5歲細路都冇呢個問題時我點選呢?喟你報左means你想你個仔做db仔,咁你都要尊重人地所睇重既野(我想信包括家長需配合學校教育方針同DB仔能夠面對tough同adverse situations 既特質)。人地都有權簡架。人地冇搵槍指住你個頭叫你入form㗎。

作者: Sum_Ba    時間: 12-10-13 00:59

我都同情樓主的兒子。亦不認為凡基督徒就是好人,凡基督教學校就是好學校。看到這個真實個案後,對大陸小朋友在香鐵地鐵vv,又有深一層的理解了。香港地連小朋友vv都不簡單。
作者: nc2000    時間: 12-10-13 01:30     標題: 引用:Quote:原帖由+nc2000+於+12-10-13+發表開口

原帖由 HelicopterDad 於 12-10-13 發表
對對對!我覺得你對!不過如我係DBS,在選db仔時見到有二千多個5歲細路都冇呢個問題時我點選呢?喟你報左me ...
Oh, 原來db既教育方針同DB仔能夠面對tough同adverse situations 既特質就係先要學識忍尿

當然人地有權選擇邊個可做佢地學生,我亦冇講過有人搵枝槍指住我入form, 真9唔搭8

作者: miutang    時間: 12-10-13 01:32     標題: 引用:Quote:原帖由+nc2000+於+12-10-13+發表開口

原帖由 HelicopterDad 於 12-10-13 發表
對對對!我覺得你對!不過如我係DBS,在選db仔時見到有二千多個5歲細路都冇呢個問題時我點選呢?喟你報左me ...
學到野,忍尿是一種面對逆境技能,下次dbs面試要加插忍尿測試來看看他是否好tough呀!來年家長依家開始訓練亞仔啦!

作者: sweetbaby999    時間: 12-10-13 02:46

作者: coolpa    時間: 12-10-13 07:07

年年都有人駡臭DBS面試情況,又話佢成績年年退歩!為何年年都咁多人去?究竟香港父母知唔知自己要什麼?我身邊一D父母還講道明非DBS不入,連SFA or TSL都未必入!Ha Ha!
作者: PimPimBo    時間: 12-10-13 08:09

大家知否廁所的位置在面試各課室範圍入面,若未面試前的家長/考生和面試後的家長/考生可隨意進入面試場地範圍及逗留,會否影響面試的進行?
學校若要人陪伴每位有需要的未面試/和面試後的考生上廁所,可能學校真的要加派十名職員才能應付。小學的面積不是大得可完全滿足3000多名考生又6000多名父母的所有要求。
另考生在面試期間是可以要求上廁所的。

作者: bigboy129    時間: 12-10-13 08:52     標題: 回覆:PimPimBo 的帖子

3000個小朋友同一個時間面試嫁?大如政府都唔得啦。

作者: Gerard    時間: 12-10-13 10:09     標題: 回覆:男拔唔記得自己係基督教學校

作者: jeremyphlam    時間: 12-10-13 10:20

一句到尾,收你讀唔讀?

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5