教育王國

標題: DBS面試安排差差差! [打印本頁]

作者: mmcoheng    時間: 12-10-11 11:51     標題: DBS面試安排差差差!

簡介會排,交form排,連面試都要排,sigh!

真係頂唔順咁的安排,差!

作者: swmami    時間: 12-10-11 11:53     標題: 回覆:DBS面試安排差差差!

只要準時才到,應該是可以接受的。

作者: ha8mo    時間: 12-10-11 11:58

作者: marcuscyrus    時間: 12-10-11 12:01     標題: 回覆:mmcoheng 的帖子

If ur son get accepted, will u take the offer?  My elder son attended interview last year, many parents said the logistic was not good.  However I found some of them arrived too early, and that's the main reason for long waiting time

作者: cmamum    時間: 12-10-11 12:01     標題: 引用:簡介會排,交form排,連面試都要排,sigh!

原帖由 mmcoheng 於 12-10-11 發表
簡介會排,交form排,連面試都要排,sigh!真係頂唔順咁的安排,差!
既然係咁,唔好排,唔好咁辛苦,好多人多謝你!

作者: mmcoheng    時間: 12-10-11 12:01

今早面試經歷慘痛,好多小朋友都熱到唔耐煩,雖然名校好多家長都會死忍接受,但點解唔可以安排好D呢?

作者: TIGERBAMA    時間: 12-10-11 12:02

咁佢收你, 你讀吾讀先????
作者: 喵媽    時間: 12-10-11 12:05

唔好意思, 想問下係咪同傳聞一樣小朋友唔可以借用學校廁所?mouth:" />
作者: mmcoheng    時間: 12-10-11 12:06

very good interview experience in St Paul Co-ed yesterday, very good arrangement, same level school but i feel the respect to parents.

作者: marcuscyrus    時間: 12-10-11 12:06     標題: 回覆:喵媽 的帖子

I think the boys can use the toilet when they enter the school, but not before that

作者: poyinliu    時間: 12-10-11 12:07     標題: 回覆:DBS面試安排差差差!

去排隊報到之前會問小朋友需唔需要去洗手間,佢哋話報到完就無得去。

作者: NockyNg    時間: 12-10-11 12:30     標題: 回覆:marcuscyrus 的帖子

Hihi

作者: NockyNg    時間: 12-10-11 12:32     標題: 回覆:NockyNg 的帖子

Compare with ying wa ,the arrangement in DBS is worst !!!!!

作者: ii323    時間: 12-10-11 12:39     標題: 引用:Compare+with+ying+wa+,the+arrangement+in

原帖由 NockyNg 於 12-10-11 發表
Compare with ying wa ,the arrangement in DBS is worst !!!!!
一樣還一樣吧!
知吾知大概形式如何?

作者: Mikikwan    時間: 12-10-11 12:40

My son arrived on time 5 min earlier than the time mentioned in the letter and the q is down to Argyle Street already.  Kids were under the sun for at least 25 minutes. INterview time is 1130, we were only allowed in around 11:20.   The problem is the arrangement, nothing to do whether "收左你入唔入" "唔好排law", this is totally besides the point. I also went to other schools for interview, at least 5 of them, none so bad. This is a very neutral comment about the interview process, hope they can imrove on this next time for the forth coming interviewees.
作者: 點算好    時間: 12-10-11 12:43

一直都有改善的空間,但已是應該一早知道的事了吧?
作者: Lung12345    時間: 12-10-11 12:53

作者: davywm    時間: 12-10-11 12:58

明天9:00am interview, report time8:30am, 可以9:00am前才到達嗎? 安排真的很差嗎? (講真的, 沒有train阿仔, 經英華一役, 明知無機會(當初諗住見識吓名校)真係唔想阿仔咁早, 咁辛苦去interview)
作者: davywm    時間: 12-10-11 12:58

明天9:00am interview, report time8:30am, 可以9:00am前才到達嗎? 安排真的很差嗎? (講真的, 沒有train阿仔, 經英華一役, 明知無機會(當初諗住見識吓名校)真係唔想阿仔咁早, 咁辛苦去interview)
作者: hoihoima    時間: 12-10-11 13:03

回復 mmcoheng 的帖子

This is just the same as last year, or the year before last year......

作者: vicky_cheun    時間: 12-10-11 13:22

作者: wingsze23    時間: 12-10-11 13:24

未報到前係咪家長可於toilet外等小朋友???
作者: koala_choco    時間: 12-10-11 13:26

作者: jackal    時間: 12-10-11 13:29

其實去廸廸尼都要排啦....咁多人IN,唔使等先出奇啦....
作者: Mikikwan    時間: 12-10-11 13:55

回復 davywm 的帖子

Hello, Arrive on time at 9am, dont be early. u will just be waiting at the slope. Our experience is that the q won't move until 20 min after the mentioned arrival time in the letter.   There are ample space in the hall (empty basically) for waiting but due other reasons i guess, they just won't let the kids in, so you have to wait outside up the steps or at the slope under the bright sun. Bring water and candies.   
作者: Mikikwan    時間: 12-10-11 14:00

回復 koala_choco 的帖子

the q starts to move  (let you in ) 20 min after the reporting time (11am), when the majority of parents have arrived. But the interview time stated inthe letter is 1130; so 10 min before interview time, they start to let you in.
作者: mmcoheng    時間: 12-10-11 14:11

Miikikwan, appreciate your reasosnable feedback!

如果話多人in, 陳守仁應最多5600,英華3500,DBS去年2500今年估計2800,既然己有指定時間(這跟迪士尼好唔同,不評論)應可安排好D,陳守仁完全唔駛排,一到差不多己可入去,英華只在covered playground 排了10分鐘,過程都係令人舒服!
老實講,佢收我個仔我會讀,但是有意見總是要發表的,希望有改善情況,就算係學校學生家長,亦可以有發表的機會,只係學校聽唔聽姐,這是你的權力!
希望某些家長唔好咁激,有些人喜歡默默接受,有些人唔滿意會出聲,唔好一聽到意見就叫人唔好報名!
講出來亦可俾明天後天面試家長有心理準備,帶備多些食物,小玩意,扇...打發時間,小朋友舒服D!

作者: 喵媽    時間: 12-10-11 14:27

mmcoheng 發表於 12-10-11 14:11
Miikikwan, appreciate your reasosnable feedback!

如果話多人in, 陳守仁應最多5600,英華3500,DBS去年2 ...

阿仔明天第一輪 8:30報到, 又怕返工時間塞車所以會早d出門口...可能早好多到!
依家有準備會在門口等夠鐘入, 謝謝提示!

作者: ilj    時間: 12-10-11 14:38     標題: 回覆:DBS面試安排差差差!

作者: cmamum    時間: 12-10-11 14:41

Can't you see it as part of the interview process, to test the children's patience or AQ (Adversity Quotient), if so, you may feel better!
作者: lawsonmoon    時間: 12-10-11 14:54

mmcoheng 發表於 12-10-11 12:06
very good interview experience in St Paul Co-ed yesterday, very good arrangement, same level school  ...
st paul s co-ed 真係樣樣都好專業,包括叫家長捐錢,亦都有其一套。過隔離小一雜談的“st paul s coed的國民教育”,看看現任家長點講,包你大開眼界。
作者: lawsonmoon    時間: 12-10-11 14:57

小拔攪的面試安排真的非常業餘,要改進。
作者: colourpen    時間: 12-10-11 15:28

NockyNg 發表於 12-10-11 12:32

Agree. DBS's arrangement is poor
作者: tutik    時間: 12-10-11 15:40

唔駛早過reporting time到,什至建議遲5-10min到, 因為人龍要慢慢消化,小朋友穿短袖得啦, 因為我都唔想見到小朋友咁辛苦!
作者: davywm    時間: 12-10-11 15:43

回復 tutik 的帖子

請問是否可準時走? 因之後仲要返學!
作者: man7099    時間: 12-10-11 15:46     標題: 回覆:tutik 的帖子

謝謝大家細心的滙報,想問吓面試課室冷氣大嗎? 如果等咁耐都打算著短袖,入去前加件長袖外套 ok 嗎?

作者: albert831    時間: 12-10-11 15:50

簡介會安排 - 差!
交form排 - 差!
面試安排- 都係差差差!
這都是事實,
同收左你讀唔讀無關!
作者: tutik    時間: 12-10-11 15:52

無得準時,係家長準時聽佢叫NO.接仔, 成過百個仔,早出來咪早走得, 呀囝差最尾咁又玩多半粒鐘禾!
作者: plou    時間: 12-10-11 15:57     標題: 引用:Miikikwan,+appreciate+your+reasosnable+f

原帖由 mmcoheng 於 12-10-11 發表

如果話多人in, 陳守仁應最多5600,英華3500,DBS去年2 ...
我好認同您嘅講法, 唔係人多interveiw就要人等咁耐, 英華都3500人, 但安排得好好, 完全唔需要等。

作者: BBTao    時間: 12-10-11 16:00     標題: 回覆:tutik 的帖子

其實可安排在操場或地下大堂等,點解要係馬路边排?

作者: tutik    時間: 12-10-11 16:00

仲有帶遮,遮太陽果D。
作者: mmcoheng    時間: 12-10-11 16:01

our case, 11:30-12:30pm indicated in interview letter, finally, we can pick up the son at 12;50pm, 20 mins late, pick up arrangement is better but still need to line up on the hill.
作者: Mikikwan    時間: 12-10-11 16:55

1245 is the quoted time in the letter. My son is picked up at 1250pm. On Time! Of course line up again.
作者: Mikikwan    時間: 12-10-11 16:58

回復 plou 的帖子

Yes agree!

作者: Mikikwan    時間: 12-10-11 17:01

回復 cmamum 的帖子

如果真係test AQ 方法, 就很低招
作者: cmamum    時間: 12-10-11 17:56

I finally understand why there are so many monster/helicopter parents in Hong Kong nowadays.
What’s the big deal for just queuing up and waiting for about 30 mins?!
Some parents here even remind others to bring umbrella, water, snacks…!!! Remember your kids are always learning from you…

I think DBS prefer students to be more independent, self-disciplined…

作者: 小豆豬    時間: 12-10-11 18:32     標題: 回覆:mmcoheng 的帖子

我也很讚成mmcoheng 的說法,現時最多人報名的應該是陳守仁,但學校在安排面試過程都好好,家長及小朋友不用晒住等。

作者: Hillom    時間: 12-10-11 18:33

排隊排到 Argly Road 咪可以比多啲街外人看到它有幾勁喎!
你和我及孩子就是這場戲的臨時演員⋯
作者: 牛精仔    時間: 12-10-11 18:42

睇得出唔少家長對名校容忍能力比一般學校高好多, 安排好d對流程好d, 對參加者尊重d, 表示不滿者每每會換來 "唔滿意係咪收你都唔讀吖"之類提問。
作者: 牛精仔    時間: 12-10-11 18:44

小豆豬 發表於 12-10-11 18:32
我也很讚成mmcoheng 的說法,現時最多人報名的應該是陳守仁,但學校在安排面試過程都好好,家長及小朋友不 ...

陳守仁有5千幾人報, 但整個安排超順暢, 呢d咪值得一讚囉
作者: jackal    時間: 12-10-11 18:50

小一要自己換運動衫的....家長唔知會唔會又投訴....學校建議小朋友要孭書包,家長會唔會又唔滿意....學校年年安排都係咁...如果真係咁差點解唔會改善?我相信一定有原因的 :) 舊年我都有IN7-8間學校,我記得就算On time都間間都要排啦...從冇怨言...因為預左...真的...如果咁小事都叫辛苦點長大?
作者: skmibb    時間: 12-10-11 18:50

唔係喎!老公話唔駛點等, 接走時仲好快, 唔駛5分鐘.
作者: sasiuman    時間: 12-10-11 19:17     標題: 回覆:DBS面試安排差差差!

其實係家長太緊張,我今日reporting time 係11:00-11:30,只要係呢個時間去,不早到,就可以順利報到。而接走都係,跟本不用係門口排隊,在指定時間返到學校,等叫no. 都可順利接仔,請家長門內心等候一陣就可以了。有個婆婆太緊張,未叫到佢個孫就走出來,剛叫我仔no. 我仔被亞婆嚇一嚇。

作者: NockyNg    時間: 12-10-11 19:22     標題: 回覆:Hillom 的帖子

其實等唔緊要。但去過其他學校,就覺得其他學校對小朋友及家長的尊重及面試流程安排會好一點。今天接小朋友的混亂,相信有來的家長一定感受到。DBS係好好的學校,但不一定強於行政方面。明天來的家長記住帶水帶遮,唔好勞氣,加油!

作者: ANChan59    時間: 12-10-11 19:43

ha8mo 發表於 12-10-11 11:58
咁唔洗排果D男校,你有冇去報名先?
I also want to know the answer.....
作者: Iamfive    時間: 12-10-11 20:29     標題: 回覆:DBS面試安排差差差!

其實把遮,我係遮自己多過個仔!
不過,我都見到有小朋友排隊無耐性,周圍走!如果入到去都係咁,就可能達唔到AQ要求!

作者: magleeyy    時間: 12-10-11 20:37     標題: 回覆:jackal 的帖子

Agree jackal! 我地上年早到,想入去用廁所,校工好有禮地請我地落山去酒樓借;我地聽話照做,再排隊上去,當時我都諗學校係咪想測試小朋友既耐力!當然這個安排是否恰當、則見仁見智~ 順便提醒明天面試既朋友,記得塗蚊怕水,果度好多蚊𠺢!

作者: catwmy    時間: 12-10-11 21:11

我猜學校想減少申請人數,因想了這樣安排如非十分想入也不申請啦!以防影響之後的面試。另外,除去一班因冇耐性,熱了又煩又發脾氣的孩子,那麼選擇時又少了一group, 可省D力氣嘛!
作者: amycook    時間: 12-10-11 21:16

cmamum 發表於 12-10-11 17:56
I finally understand why there are so many monster/helicopter parents in Hong Kong nowadays.
What’s ...
Ai咁勞氣,咁激做物?先多謝人離隊,又叫人唔好排,跟住話人怪獸直升機家長...  咁樣唔好呀! 你睇下大部分家長的意見、聽下民意。Be Happy 嘛、好似你標誌咁!
作者: aleelee    時間: 12-10-11 22:31

我都覺得DBS可以做得更好,間學校咁咁咁大....入左校園再分流都唔難安排呀!
好彩我帶開雨傘出街!
作者: jerry117    時間: 12-10-11 23:09     標題: 回覆:jackal 的帖子

Co Ed no need to wait on line also have place for parent to sit, great arrangement.

作者: cmamum    時間: 12-10-11 23:27

回復 amycook 的帖子

我一d都冇勞氣, 只係覺得排吓隊咁小事 (只係about 20mins), 要講到 "差差差!", 又話驚曬, 又話唔想個仔咁辛苦排咁耐 ... 咁樣教細路, 將來佢地大過咗, 去見工interview用番呢套思想, 返來同你講:

~ 嘩, 間公司要我等成30分鐘都未見我架, 早知遲d先來啦, 尋日見果間都唔係咁嘅, 一去到就有得見, 呢間安排真係差!

~ 嘩, 間公司距離地鐵站咁遠, 要行幾條街先到, 座大廈又冇停車場, 揸車又泊得遠, 搭的士門口又唔停得, 真係差!

~ 嘩, 間公司個waiting room唔夠冷氣, 仲要我等成幾個字, d人點做嘢架!

呢d咪怪獸出品嘅新一代囉!

作者: tabodaisy    時間: 12-10-11 23:45

作者: skmibb    時間: 12-10-11 23:52

算啦!等一陣,唔算太過份。唉.......................我去睇醫生預了約都要等成個鐘啦!無計,係要睇佢先得好番!

作者: SaBB    時間: 12-10-12 00:08     標題: 回覆:cmamum 的帖子

公司係要你入去做幫佢賺$,難聽d講句你只係一隻棋子;但教育係講求以小朋友為中心出發既,不能相比!我自己都係名校教書年年都要in 一、二千個新生,我地校長真係會考慮埋家長同小朋友,會安排佢地係係課室、canteen 、禮堂等,吾想佢地日曬雨淋,toilet 一定係全面開放, 盡量令整個interview process 都係輕鬆的!我地係去welcome 家長,多謝家長對我地學校有信心而去比仔女來interview , 希望家長同我地雙方配合而吾係為難佢地。世上係有個d 乜都投訴吾識感恩既人,但我吾覺得以上話差差差既家長係無理,因為真係有目共睹

作者: amycook    時間: 12-10-12 00:23

SaBB 
講得好啱!返工interview是不能相比、很錯!

作者: LSKLTK    時間: 12-10-12 00:43     標題: 回覆:amycook 的帖子

Deleted
作者: cmamum    時間: 12-10-12 00:46

skmibb 發表於 12-10-11 23:52
算啦!等一陣,唔算太過份。唉.......................我去睇醫生預了約都要等成個鐘啦!無計,係要睇佢先 ...

十分同意!  
作者: SaBB    時間: 12-10-12 00:48     標題: 回覆:cmamum 的帖子

曬都已經好好,小朋友重有得走來走去,係呢個arrangement 之下落雨既話...小朋友就可憐la, 病埋都似...

作者: lawsonmoon    時間: 12-10-12 00:52

cmamum 發表於 12-10-11 23:27
回復 amycook 的帖子

我一d都冇勞氣, 只係覺得排吓隊咁小事 (只係about 20mins), 要講到 "差差差!", 又話 ...

隔離又有個post話in完唔俾去廁所。唉,有時嘗試去諗係咪只只係家長唔熟環境,正門旁就是酒樓,後門旁就是酒店。其實坐MTR都會遇到這問題,or這些小朋友貴到未坐過地鐵?不過就讓我想通兩個問題:
1)之前有報導話有大學生見工有家長陪同,可能真係很普遍!
2)有西人家長問我他們小朋友四五歲就會獨自參加combat sports such as rugby and soccer,點解本地人喜歡四五年班仲玩緊親子二人三足;我依家知到點解了!

作者: cmamum    時間: 12-10-12 01:10

lawsonmoon 發表於 12-10-12 00:52
隔離又有個post話in完唔俾去廁所。唉,有時嘗試去諗係咪只只係家長唔熟環境,正門旁就是酒樓,後門旁就是酒店 ...

咪係, 唔借厠所又嘈, 帶住個小朋友問完呢個問果個, 用果d 時間都落到去下面商場, 酒店厠所啦!

排一陣又嘈, 真係咁辛苦?!

各處鄉村各處例, 係都要話邊間邊間都唔係咁!

究竟咁樣抺黑係咪別有用心? 想影響其他人, 增加自己機會?!

作者: atinatin    時間: 12-10-12 02:29     標題: 回覆:DBS面試安排差差差!

Actually, almost everyone knows that DBS will only allow the applicants & their parents to go into school at the stated registration time. It's us, the parents decided when should we arrive & start to queue. So, why we have to grumble for what we did?

作者: skmibb    時間: 12-10-12 07:21     標題: 回覆:DBS面試安排差差差!

下午已作出安排了麼?我老公真係話只等了五分鐘左右就上到去報到。我又諗住聽bk mommy講要遲廿分鐘先接到仔,我放工飛的去,未到建議接仔時間(早了五分鐘),已接了小朋友了。

作者: sweetieboy    時間: 12-10-12 07:33     標題: 回覆:DBS面試安排差差差!

自己早到咗要排隊無得鬧人,大人急唔借廁所咪行快兩步去酒樓,但小朋友急都比用廁所就好mean,因為要下山先有,都幾遠。雖然我唔係樓主,但聽到都很同情亦對男拔的這個安排感不滿。

作者: sweetieboy    時間: 12-10-12 07:39     標題: 回覆:sweetieboy 的帖子

係對隔離個post個樓主感同情

作者: cmamum    時間: 12-10-12 07:51     標題: 引用:曬都已經好好,小朋友重有得走來走去,係呢

原帖由 SaBB 於 12-10-12 發表
曬都已經好好,小朋友重有得走來走去,係呢個arrangement 之下落雨既話...小朋友就可憐la, 病埋都似...

...
排緊隊等面試,小朋友重走來走去都話好? 出街就梗有機會落雨,就算入到去d冷氣都可能好凍,咁個小朋友冇著外套冷親,唔通又話學校做乜唔較細d個冷氣?

作者: SaBB    時間: 12-10-12 07:59     標題: 回覆:cmamum 的帖子

欠缺同理心,店都吾會明,只用自己d想像出黎既point 去同人argue

作者: cmamum    時間: 12-10-12 08:18     標題: 引用:欠缺同理心,店都吾會明,只用自己d想像出黎

原帖由 SaBB 於 12-10-12 發表
欠缺同理心,店都吾會明,只用自己d想像出黎既point 去同人argue
係邊個想像如果落雨,d細路淋親可能會病,就可憐啦....  試問有咁多如果、可能會發生嘅事,係咪要人地幫你諗好哂?

作者: FREE    時間: 12-10-12 08:20

簡介會我有排隊, 雖然有EK媽媽提示不用太早都有第二場飛, 不過自己都是一早爬起身去排隊, 那天好曬, 不過這是我自己的選擇.

昨天, 要帶小兒面試, 有聽EK 媽媽提示, 只是早了5分鐘, 學校準時開門, 我有帶遮及水, 又一直跟小兒玩講故事, 大人同小朋友都不辛苦, 可能學校經過上午, 下午安排順暢了, 今天和明天面試的, 希望更順利.
作者: SaBB    時間: 12-10-12 08:23     標題: 回覆:cmamum 的帖子

同埋而家樓主係不滿排、排、排這事實的安排,千真萬確,同大人去見工、學校冷氣凍無關。人生流流長,大把事發生,人係要學識有感恩既心,但不平則嗚都好正常

作者: atinatin    時間: 12-10-12 08:23     標題: 回覆:cmamum 的帖子

Agreed. 我相信小孩總嘗過下雨天出街吧,家長亦應為不穩的天氣作好準備。在傾盆大雨的日子,學校也會有相應的準備吧。

作者: cmamum    時間: 12-10-12 10:23

FREE 發表於 12-10-12 08:20
簡介會我有排隊, 雖然有EK媽媽提示不用太早都有第二場飛, 不過自己都是一早爬起身去排隊, 那天好曬, 不過這 ...

妳的兒子真幸福,有一個明白事理,  處事細心、靈活的好媽媽!

作者: FREE    時間: 12-10-12 11:29

可能下午的安排順暢, 我是3:45接回小朋友的時段, 3:40到學校排隊, 沿路見到陸續有家長走下山, 相信是3:30報到的那批.

估計學校要首先settle down 3:30 報到的小朋友及家長, 清空了場地, 再去接待3:45 接回小朋友的一批家長, 否則, 2批家長同時在同一個場地, 可能會更混亂.

今天和明天的家長只要準時報到及接回, 問題應不大, 新世紀廣場新設了holloween 的佈置, 如果太早到達, 可以先讓小朋友在那裡玩及放鬆心情, 較好時間再去報到.

作者: ic07    時間: 12-10-12 11:43     標題: 回覆:mmcoheng 的帖子

完全認同。係唔係多人排多人堆,就名D呢?見幾間,最差安排,完全不理家長同小朋感受

作者: ANChan59    時間: 12-10-12 12:05

sweetieboy 發表於 12-10-12 07:39
係對隔離個post個樓主感同情
其他排隊等等 ,好天曬落雨淋....... 我覺得無問題,廁所安排可以寬鬆些。
作者: davywm    時間: 12-10-12 12:22

老公想阿仔見識下其他小朋友有幾叻 (希望阿仔唔好咁懶散), 所以今朝都同阿仔出左interview! report time係08:30am, 老公08:26去到見排長龍, but 08:45已登記好, 可以俾阿仔入去.  寫住10:15am接, 但小朋友分批下來, 老公相信係先登記先in, 所以后登記就遲d落黎, 10:30am才接回阿仔.  過程都算順利! 但最主要係阿仔同爸爸講個interview幾好玩, 仲有thomas睇!
明知很難突圍而出, 但重點係阿仔享受今天的interview!

作者: gigi812    時間: 12-10-12 12:24

這位媽媽都是出自愛護兒子, 擔心影響表現, 是無可口非, 大家是可理解的, 校方絕對可以安排改進的空間. 對自已來說, 我又不太介意校方安排, 排隊學等待, 其實係要從小習慣, 不然小孩長大, 他怎樣呢 ?? 學習理解和諒解別人, 日後還有機會考中學, 大學, 都有機會面對同樣情況.
作者: 小雞組    時間: 12-10-12 12:25

其實我都有感以發,不是為了爭端是非,亦不咁評論誰對誰錯,只是我個人感受,既然呢個係公開咖平台就應吸納每個不同意見咖家長,係呢個階段每個家長都有好大壓力啦!既然有家長想借呢個平台發表心中情是可以諒解的,大家都唔好扯到咁遠又見工又睇醫生啦!我之前都IN咗二個名校,一間港島超級名校,一間九龍名校,呢二間比我咖印象都非常非常好,呢二間我都係平日IN,見到佢哋咖學生上堂轉班房和放小息,但呢二間學校按排都非常好,呢二間學校都一樣係有三千人以上報考,老師有禮,校長面帶笑容,給我們家長有份尊重咖感覺,人哋學校都係有學生上緊堂,但佢哋唔會唔比家長和小朋友連用個洗手間都唔得,港島區超級名校還很體諒要番學咖小朋友早走咪食下午飯趕來而給他們任坐住冷氣房食一些簡餐。

個個來見咖小朋友都明顯著得整齊,小女孩更有著條靚裙來面試,若學校能安排本學生用二樓以上咖洗手間,考生和家長只可用一樓咖洗手間咁會唔會有人情味D呢!學校咁大都唔可以安排到家長坐得舒服D等小朋友?我唔要求有冷氣房,之前二間名校都安排冷氣房給要等個幾鐘咖家長,舒舒服服咁等小朋友出來,就係呢D關懷和同理心的確要好感恩和讚賞,個個都去酒樓洗手間,酒樓老闆都唔話你唔係食客唔借個洗手間你哋用啦!話雖學校唔係善堂但都應有憐愛之心,辦教育唔係就應這樣嗎?名校唔止一間,學習別人的好處,唔好只覺得自已是唯一,咁先有進步和保持名校呢個美譽,我作為家長梗係想多D優秀咖名校比我哋去投考啦!考唔到我又唔會覺得自己小朋友唔好,只是唔合乎學校收生要求,但心𥚃永遠都覺得呢間真係一間好好咖名校,而唔係一間不近人情咖名校,我既文筆寫得唔好,但係我個人小小感受!唔認同都好無限放大,謝謝!
作者: lawsonmoon    時間: 12-10-12 14:12

lawsonmoon 發表於 12-10-12 00:52
隔離又有個post話in完唔俾去廁所。唉,有時嘗試去諗係咪只只係家長唔熟環境,正門旁就是酒樓,後門旁就是酒店 ...
希望今年鄭校長幫手用心D選人,我唔想見到DB仔PE堂担住把遮跑drive和steps;跑加多利山有亞媽跟住。嘩,諗起都毛管“楝”!香港攪攪吓,過多十年學界田徑A grade可能有親子二人三足 4x100接力,好期代!

作者: skmibb    時間: 12-10-12 14:31     標題: 回覆:小雞組 的帖子

依個題目係安排差,唔係講學校不設面試後去洗手間問題。事實上,第一天下午的安排已有改善,不用等太耐,大約都係五至十分鐘。至於洗手間問題,如樓主所言,的確有點不近人情。這個平台是給人發表意見,當然有人支持,亦會有人相反,目的都係給大家暢所欲言吧!不必各執一詞。

作者: lawsonmoon    時間: 12-10-12 14:45

lawsonmoon 發表於 12-10-11 14:57
小拔攪的面試安排真的非常業餘,要改進。
其實好簡單,收500蚊報名費,有D家長覺得愈貴愈有面,肯定仍超過2千人報名。拿一球嘢揾公關公司攪,再增設娛記拍攝專區,影吓D星爸星媽來interview,愈grand愈好,包保每位家長會有賓至如歸既感覺。嘩,諗起都想出年報!
作者: A1    時間: 12-10-12 15:05

我小兒在去年入讀,大家的經歷我都試過,當年都好多人有怨言,但我同個仔又ok,可能我地着得舒服d 又無早到好多(有d小朋友着得好隆重,mommy着high heels daddy着西裝,咁當然會辛苦d)。其實3日in3000人,即每天要in1000人,咁每個時段都會有好多仔,學校當然想你in完即走。若小朋友唔忍得,可以試下帶個空水樽出街,用完即棄。
其實讀落dbspd不算好貴族 (我有朋友個仔入左spcc,感覺完全不同,是2間不同style的學校,睇下你的兒子是哪type)。dbspd始終是男校,學生都比較tough。d學生日日咩好多野番學,入左樂團仲要攞埋樂器,全部自已攞行上課室(even cello)。好多學生入幾個sports team orch team choral team....., 玩好多野好忙,真係少爺d都唔掂。這是少少意見,希望大家小朋友都揾到合適的學校!
作者: lawsonmoon    時間: 12-10-12 15:19

A1 發表於 12-10-12 15:05
我小兒在去年入讀,大家的經歷我都試過,當年都好多人有怨言,但我同個仔又ok,可能我地着得舒服d 又無早到 ...
我覺得校長選對了你們,而你們又喜歡入讀,perfect match。我覺得有D家長真係報錯校的。他们應該報哈羅,入唔到就應該去SPCC頂住先!

作者: BBcarrie    時間: 12-10-12 16:22     標題: 回覆:DBS面試安排差差差!

原本已打算排餐飽,但今日去又ok喎~!
Reporting time 15:15, interview time: 15:45
我準時15:15到達,完全唔洗等,放底就即閃,
而家等夠鐘就返上去接佢。

作者: Meei    時間: 12-10-12 16:23

回復 小雞組 的帖子

我十二分認同你!
作者: viv-viv    時間: 12-10-12 16:56

可能係大家覺得係名校,都有合理期望,所以會有不滿吧...
我之前上來EK刨文,加上朋友上年經驗分享,係無預計會獲"厚待",但亦無預計會被"糟質"
我和小兒昨天應要0945報到,考1015
但慘被的士司機搞到遲了還被掉在加多利山腳
卻錯有錯著,排隊等了5分鐘便步行上山,小兒帶了書去都沒有空餘時間看
然後順利登記,都已1010, 期間工友姐姐不斷提醒考生登記前要上洗手間
之後被勸離開我自己卻人有三急都沒有問女洗手間
自己跑了去對面太平道StarXXXXks 解決和休息, 忘了帶傘子便跑去買都夠時間回去排隊接孩子
大家這麼說,我覺得自己接受能力很高呀
個人覺得只是在接孩子離去比較混亂
家長們都很希望快快接走孩子離去
堆在兩位男老師的"出口處",又不斷跟自己孩子揮手
很多家長都抱怨和越行越前
我越退越後等叫號碼,耐心聽就算退得後都兩輪叫號碼都聽得到
問題很多時是雙方也有責任
如果耐心等待,呀仔也不會最後才出來
我要差不多1150才接到小兒
但事後還夠時間趕回自己kinder取功課

我持的是平常心,我當日是穿high-heels的,還拿著小兒書包
我覺得安排不是完美,但可理解和接受
只可以說,如果學校推行的是學生為本概念,安排就不好了,但若學校是行校本的,一切安排合理妥當
當然家長接受/認同與否是另一回事

作者: fsforth    時間: 12-10-12 17:03     標題: 回覆:viv-viv 的帖子

你的style 應該跟很多DBS 的家長夾得來,祝你好運。

作者: kerkermui    時間: 12-10-12 17:05

多謝你嘅資料呀!聽日到我地,一朝早,我仲要趕返工! 睇嚟都係要早d出門口,早d接仔!
作者: fsforth    時間: 12-10-12 17:06     標題: 回覆:BBcarrie 的帖子

放低即閃,對自己孩子有信心的表現。

作者: tutik    時間: 12-10-12 17:06

本來唔想回此帖, 不過見部份言論偏激但竟有人認同, 如果是男BUT家長, 可以理解因為有機會了解學校多一點。
對於大多數落選家長, 這次就是唯一一次對學校既印像, 但請別變得麻木, 如果一個小朋友望住你要求借個冼手間, 你都可以做得出拒絕, 而你哋又覺得天公地道, 唔係掛!
又如果你係小一申請者, 請唔好突然向後退, 跟住向前指話人直升機!
我昨天部囝面試頭尾晒足半粒鐘, 送完仔返屋企趕返公司都仲感覺到自己陣汗味, 唔係崖唔崖到係有冇必要!
若然要攞苦黎辛, 駛唔駛好似武士般剖腹以示忠心, 到時「十蕉」只會回你一句:「要死落酒樓, 厠,所唔外借」。

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5