教育王國

標題: 有無見過咁口臭的家長? [打印本頁]

作者: 你好好    時間: 12-10-10 17:38     標題: 有無見過咁口臭的家長?

在學校內外,她專登在人地經過她時, 便馬上說人懷話, 要妳聽到. 說話尖酸刻薄,有幾難聽得幾難聽. 如:
1) 她問人得知你的兒子成績不好, 她就會說: 成績咁差, 將來唔知點算好囉!
2) 她知道學校內有家長曾患乳癌, 她就笑人割了一邊.
3) 人地是單親媽媽, 又生得靚, 就問其他家長: 佢有沒有鈎你老公呀?
4) 人地面上弄損了一點, 她就話人唔知生乜嘢.
總之, 踏低人地, 抬高自己, 她一定比天收.
如你遇到呢D人, 你會如何應付呢? 謝謝各位的發言..

作者: pooh仔    時間: 12-10-10 17:55     標題: 引用:在學校內外,她尊在人地經過她時,+便馬上說

原帖由 你好好 於 12-10-10 發表
在學校內外,她尊在人地經過她時, 便馬上說人懷話, 要妳聽到. 說話尖酸刻薄,有幾難聽得幾難聽. 如:
1) 她問 ...
其實這類人真喺唔駛理佢咁多,唔識好過識!我媽兒時教我哋說:「笑人笑自己」!
好多嘢佢將來受番晒!
如佢專登咁講你,時運高當聽唔到!你越激氣就中正下懷!
一樣米養百樣人,這種人不識也罷!

作者: aeiou_drm    時間: 12-10-10 18:09

呢D 人真沒教養.

話說今日有個家長八我仔成績, 我答ok 啦, 點知她好寸, 她說 "OK 啦, o麥你唔
知0既o羊!"  

我呢D有教養都費事理她, 唔通我話自己個仔好叻o羊, 我o地好謙虛嘛!!
作者: 你好好    時間: 12-10-10 18:12

POOH仔, 你說得對, 我地大家都不相識, 亦不想認識這人, 這間學校表面上,常說有愛在這間學校, 但就比這個怪獸破壞哂了.

作者: Yanamami    時間: 12-10-10 18:15

閃得快好世界....
作者: cmir    時間: 12-10-10 21:52

Wish her kids good luck....such a ROLE MODEL
作者: tws2010    時間: 12-10-10 22:12

回復 cmir 的帖子

One of my old relatives said if you want to know the character of a kid, first see what parents the kid have.  It's true.  I just feel sorry for his / her kid.
作者: SCKnight    時間: 12-10-10 22:48

呢啲家長,害自己就算,唔好害埋啲小朋友。
作者: 點算好    時間: 12-10-10 22:51

OMG!!! 佢精神一定有問題啦,當去動物園啦...
作者: awah112    時間: 12-10-10 23:08

作者: yannie_lai    時間: 12-10-10 23:10

呢啲人見到調頭走,保持距離,快閃為上策!
作者: kkhon    時間: 12-10-11 01:17

佢甘口臭所有家長都唔so佢吾聽佢up,自己冇yan自然收聲。
作者: pamelaywy    時間: 12-10-11 13:47

我識一個同你o個個不相伯仲:
1) 人地住較遠地區的新型屋苑--> 荒蕪山卡那無人住
2) 人地搬咗去名校區舊樓 --> 殘舊好似狗屋一樣
3) 有d 好friend o既講普通話o既家長 --> 背後話人鄉下婆
4) 人地同個仔係考試放學後圖書館溫書 --> 睇佢幾時谷死個仔
5) 人地個仔參加幾項課外活動 --> 樣樣都要多過人, 懶巴閉
6) 人地個仔出國表演 --> 話人地個仔好似馬騮周圍表演....

更賤更不能入耳的說話都說得出口.....
佢咁樣o既身教, 相信他日係佢仔女身出會現眼報... 所以樓主唔駛動氣.
作者: albb    時間: 12-10-11 13:48

走啦
仲聽咩

作者: tina2007    時間: 12-10-11 14:41

D人好黑人憎,不好理佢
作者: 喵媽    時間: 12-10-11 15:00

有呢d亞媽我鄧佢仔女慘...有邊個家長會比小朋友同佢仔女做朋友...
作者: kittylam    時間: 12-10-11 15:07

嘩!!可以攞黎做教材,典型“八婆”人版。:;pppp:
作者: km68cheng    時間: 12-10-11 17:03     標題: 回覆:有無見過咁口臭的家長

一有機會就伸佢一腳

作者: huba    時間: 12-10-11 17:11

... ... ...
作者: silvia_ng    時間: 12-10-11 18:27     標題: 回覆:有無見過咁口臭的家長

賤人賤咀,不理也罷。見到佢果日當自己時運低,快步走過就算啦。

作者: wootaitai    時間: 12-10-11 18:32     標題: 回覆:有無見過咁口臭的家長?

作者: ac917    時間: 12-10-11 18:48     標題: 回覆:有無見過咁口臭的家長?

其實佢係咪有精神病?

作者: bbforever    時間: 12-10-11 22:44

一樣米養百樣人,理佢都 waste氣

作者: mgcyw2006    時間: 12-10-12 00:17

言教身教,我們更加要留意自己日常慎言
明明是那個家長做錯,為什麼會是你激氣呢?何必跟自己過不去?看開點
作者: Meikin    時間: 12-10-12 09:37

算啦, 此類人多半是自卑, 所以踏低別人來抬高自, 從而提升自己的優越感或自信.  概然如此, 此類人的說話聽咗就算, 不要上心, 不要動氣.
作者: esmehouse    時間: 12-10-12 10:07

依 d 家長真係
作者: Haz-mama    時間: 12-10-12 13:08

呢d家長少接觸為妙, 見到佢要即閃...
作者: luilui007    時間: 12-10-12 13:11     標題: 回覆:Haz-mama 的帖子

第一時間為好上著

作者: Winnie0615    時間: 12-10-12 13:19

回復 你好好 的帖子

好明顯呢D人係精神有缺失, 唔需要理會呢D人, 我哋係有智慧, 有修養, 亦唔需要同佢一般見識!
作者: 你好好    時間: 12-10-12 21:12

回復 km68cheng 的帖子

我想搵人..........
作者: huba    時間: 12-10-13 00:58     標題: 回覆:你好好 的帖子

不要令自己變成另一個她。

作者: 小木偶媽咪    時間: 12-10-13 23:27

睇唔到,聽唔到,當佢冇到
作者: babadogcat    時間: 12-10-15 11:55

原來周圍都有這種人, 我的經驗係.

1. 本來著運動衫褲, 而家變晒雪紡, 因為班內有好多有錢人.
2. 有錢人一到即刻推個仔出去.
3.見到無車既家長就問人地, 你地係點去街
4. 不斷問人地有無學校second in, 又同人講間間間學校都收佢個仔
5. 知你小朋友有咩唔叻, 不斷問, 一問到唔識就叫自己個仔出來答.

不只個仔既性格情緒有好大問題, 個仔最鍾意打人, 但阿媽只會教佢同有錢人道歉, 平民如我地就唔理.  我忍無可忍.

再講, 佢老公都好可憐.
作者: armon_chan1982    時間: 12-10-15 12:06

登佢仔女慘~有咁既家長 實教壞d仔囡~
作者: mummy0910    時間: 12-10-15 12:11

好多時呢d家長本身都唔方好得去邊,
只係覺得咁做可以提高自己.....無知!

作者: karenlyk    時間: 12-10-15 12:34

為佢小朋友感到難過
作者: little_yolky    時間: 12-10-15 17:02

唔可以唔理, 咁好0既教材, 即刻同阿仔/女講, 教佢唔可以咁做。
作者: baba987    時間: 12-10-15 22:30

作者: ANNAFRIEND    時間: 12-10-16 10:55

你好好 發表於 12-10-10 17:38
在學校內外,她尊在人地經過她時, 便馬上說人懷話, 要妳聽到. 說話尖酸刻薄,有幾難聽得幾難聽. 如:
1) 她問 ...

學校未遇過呢種既經典的家長, 反而興趣班就遇過. 我居然從第二個家長口中聽到某大陸人家長話公民唔收我小朋友. 係人都知公民只要你肯比錢讀又點會唔收呢. 而我曾經對果個大陸人家長講過機械式操練唔岩我小朋友, 所以覺得公民唔太適合等等說話. 而佢個女o係度讀可能因此引起佢不滿.  四圍去話比人聽公民唔收我小朋友. 我又唔係批評佢個女.  呢個大陸人可能自卑心太重, 任何講佢個女讀緊的機構佢都接受不了.
作者: Charlie1978    時間: 12-10-17 23:44     標題: 引用:賤人賤咀,不理也罷。見到佢果日當自己時運

原帖由 silvia_ng 於 12-10-11 發表
賤人賤咀,不理也罷。見到佢果日當自己時運低,快步走過就算啦。
甘衰格嘅家長,唔好理佢啦,佢只會教壞自己個小朋友,第日自食其果啊!

作者: 你好好    時間: 12-10-18 20:57

回復 pamelaywy 的帖子

系唔系同一個人呢咖??
作者: MCLIAN    時間: 12-10-18 21:40

好彩還未見識過這類家長,冷眼旁觀覺得很好笑,就當笑話,一笑置之! 但願這些家長不是堆在同一間學校!
作者: marrowcream    時間: 12-10-22 12:04

對住呢d人, 何必勞氣呢, 佢其實自己都好辛苦, 唔好應佢, 等佢自己同自已講野lor.
作者: wister    時間: 12-10-23 16:49

一笑置之,無謂同人一般見識,此類人少見為妙

作者: bobo_ling    時間: 12-11-1 12:15

回復 你好好 的帖子

作者: wister    時間: 12-11-3 20:46

回復 bobo_ling 的帖子

非常認同,做得好
作者: samnamberone    時間: 12-11-5 16:42

aeiou_drm 發表於 12-10-10 18:09
呢D 人真沒教養.

話說今日有個家長八我仔成績, 我答ok 啦, 點知她好寸, 她說 "OK 啦, o麥你唔

我就直情唔問人成績啦,人地認到自己仔女成績唔好,心情又不好,人地成績好,自己又羡慕的不得了。有乜好啊?

作者: babeBBDoll    時間: 12-11-16 23:55     標題: 回覆:有無見過咁口臭的家長

咁恐怖而家咁多呢D人真係幾驚教壞小朋友,講野咁惡毒!

作者: 你好好    時間: 12-11-17 14:28

回復 babadogcat 的帖子

我忍不住大笑了.

作者: cindyau    時間: 12-11-17 16:00

我都識得一個!
作者: 你好好    時間: 12-11-17 19:14

回復 mgcyw2006 的帖子

其實我在這裡發表, 是因為香港地很細,相信她亦已看過這段發言, 我是要她看看自己的所作所為,不要以為自己可以用把衰口除便傷害人, 目中無人.想我轉校,她太睇少我了!

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5