教育王國

標題: 今年去親直資/私校Interview, 都好多強國人! [打印本頁]

作者: golfer504    時間: 12-10-8 00:22     標題: 今年去親直資/私校Interview, 都好多強國人!

如題. 今年去親私校Interview, 都遇上好多強國人! 感覺上,競爭大的原因是"雙非"的後遺症, 依家殺到埋身就更體會.
雖然,我所見識到的一群,是有比較修養及有經濟能力的 (憑觀察他們的談吐和舉止).先聲明, 我不是歧視他們強國人,但政府唔再做D野,除非依家搵到一條龍學校,否則,6年後升中, 12年後升大學,又係要同呢班強國人競爭過!
作者: eyschoi    時間: 12-10-8 08:32

Yes, there are some but not that many as I have seen.
作者: onaian    時間: 12-10-8 08:35     標題: 回覆:今年去親直資/私校Interview, 都好多強國人!

絕對認同,剛覆同細佬in哥哥間幼稚園一例,比率係2港人:8強國人!

作者: evacalbee    時間: 12-10-8 08:48

回復 golfer504 的帖子

個人意見,其實而家有能力的强國人,d小朋友係好叻的。
有時學校有外國人小朋友又唔見得有人會話爭學位?係因為覺得學校可以提升到英語水平?咁其實多個普通話人都一樣係好事啫。
我公司响廣州都請好多强國人,佢地好多都好smart,又捱得,又勤力,呢班人似80年代的香港人。
好果方面諗,去得名校in的小朋友,家底學識都應該有番咁上下,我反而覺得佢地可以增加小朋友的競爭力,提高水平。
唔洗諗得咁灰,有能者居之,有能力不愁無出路。
你講果d麻麻地的强國人,咪可以等我小朋友唔洗包尾,等學校唔洗殺校,增加香港就業機會呀。
又講遠左添....

(不喜勿插... )

作者: onepiece    時間: 12-10-8 09:19     標題: 回覆:evacalbee 的帖子

我公司都有些不錯的強國人,有專門技術,我都不介意孩子和他們的孩子一同讀書。但問題是有些強國人是另一類,父母做生意,有錢,子女也可能好叻,但叻唔代表有品,有些小孩很無禮貌,極端的甚至會打人,感覺不是很舒服吧。

作者: zzbchu    時間: 12-10-8 09:20

學校是會根據小朋友的level 去收。但同時會考慮佢地是否住在香港,好少雙非入到DSS n private school.
作者: carolchow88    時間: 12-10-8 10:10

回復 zzbchu 的帖子

agree
作者: sp3014    時間: 12-10-8 10:44

其實睇吓邊間啦,剛剛都覆了另一個post, 沙田培僑都好多,搭學校車上去時,周圍幾個都係講普通話。等接小朋友走聽校長吹水時,佢直情話有學生係高幹子弟,搞過去中南海國賓館食飯參觀添,有錢都未必去到
作者: onepiece    時間: 12-10-8 11:07     標題: 回覆:sp3014 的帖子

子女同太子黨做同學喎,好多人都夢寐以求喇,不過就唔多介意孩子會染紅喇,哈哈(just kidding,請不要介意)。

作者: kamosdad    時間: 12-10-8 11:25

你估染紅容易, 還是染白容易呢?
作者: ha8mo    時間: 12-10-8 11:39

作者: HelicopterDad    時間: 12-10-8 12:17     標題: 引用:問題不只在有冇品,而係個數目可以多到淹死

原帖由 ha8mo 於 12-10-08 發表
問題不只在有冇品,而係個數目可以多到淹死晒本地小朋友
學校一定要設限額,否則本地小朋友機會會低左好多
...
這是必然現實。當我地十幾廿年前began to enjoy 內地勁平既野既時候,就一定要知道有朝一日要payback. 我好耐以前已同大嗰個講喺globalization 下佢唔可以只睇香港自己,正如其他人會來香港,佢都要放眼內地同世界。淨係保護性睇自己一定唔夠人勁爭。

另外,你又有冇想下點解我地可以freely送自己既子女返大陸而人地唔可以reverse?

我地享受左一D unfair benefits太耐。自己同下一代已經逐漸失去competitiveness. 當有人有機會會takeover 我地既野就即刻想鎖關。咁樣香港只會淨返一D食上一代老本既人。這並不是香港之福。

我細嗰個今年都要同多左人競爭,但我知2007年有成8萬個香港BB出世,而2006 or before 就少好多。我地要blame人都要base on facts. 而唔好跟D政客咁base on perception only.

作者: ha8mo    時間: 12-10-8 15:13

作者: HelicopterDad    時間: 12-10-8 16:34     標題: 引用:不要以為是什麼驚天動地的偉大事件其實這只

原帖由 ha8mo 於 12-10-08 發表
不要以為是什麼驚天動地的偉大事件
其實這只是很簡單的承受力問題
如果小朋友equip得好,有教養,有實力,就如裝備了好的絕緣體一樣,去到邊,幾多volt都唔怕。
註,這是一個比喻。唔好pinpoint同牛角尖入physics 層面,

作者: ha8mo    時間: 12-10-8 16:43

作者: HelicopterDad    時間: 12-10-8 17:02     標題: 回覆:ha8mo 的帖子

這某情度上是的。我相信從來政府分區派位都係想students留在原區上堂。佢estimated wrongly or even never estimated就要補wok。

但香港信奉的是香港出世就是香港人。

你覺得唔對咩?咁時光倒流到97前我地點回應D"鬼佬"鬧我地炒貴哂Canada/ US/ Australia/ New Zealand D樓同occupy 哂D好學校既位....

作者: Charlotte_mom    時間: 12-10-8 17:05

無錯, 競爭力係一個問題, 但亦要關注下本地學童, 叻唔叻都要讀書架, 就好似世界各地大學, 都一定係本地一條隊, 外來一條隊, 就係要make sure本地學生有一定既"privilege"可以有一定機會入大學
如果由得外來生澭入, 只會做成惡性循環, 人地勁咩, 本地生又操勁d, 可憐果d只係幾歲小朋友, 有人有錢鐘意送子女出國, 係佢選擇, 私校鐘意點收生我地管唔著, 但直資有用納稅人既錢啊, 政府係咪應該保障返本地學生權益呢? 唔係人人都會選擇去外國讀呀
作者: evacalbee    時間: 12-10-8 17:15

Charlotte_mom 發表於 12-10-8 17:05
無錯, 競爭力係一個問題, 但亦要關注下本地學童, 叻唔叻都要讀書架, 就好似世界各地大學, 都一定係本地一條 ...

『 就好似世界各地大學, 都一定係本地一條隊, 外來一條隊』外來係指移左民過去的人定係外地人投考的人?
外國人都會視本土出世的人為外地人嘛?

作者: ha8mo    時間: 12-10-8 17:22

作者: MCLIAN    時間: 12-10-8 17:33

evacalbee 發表於 12-10-8 08:48
回復 golfer504 的帖子

個人意見,其實而家有能力的强國人,d小朋友係好叻的。

Good and positive thinking!
作者: rogerlam123    時間: 12-10-9 10:38     標題: 回覆:今年去親直資/私校Interview, 都好多強國人!

我以家小朋友已上中學,可以好理想咁睇同分析件事,但老實講,如果我個仔今年先報小一,我好肯定我會非理性地鬧爆!!!

作者: Charlotte_mom    時間: 12-10-9 10:48     標題: 引用:我以家小朋友已上中學,可以好理想咁睇同分

原帖由 rogerlam123 於 12-10-09 發表
我以家小朋友已上中學,可以好理想咁睇同分析件事,但老實講,如果我個仔今年先報小一,我好肯定我會非理性 ...
Same here!

作者: Confident    時間: 12-10-9 15:15     標題: 回覆:今年去親直資/私校Interview, 都好多強國人!

我已去是好幾間熱門但不見有幾多強人

作者: koala_xin    時間: 12-10-9 16:20

我是大家所謂的‘強國’人的一員。和所有的本地香港爸媽一樣,我們很在乎小朋友的學業。9月和10月,也在忙碌的帶著小朋友四出面試。
在家我是和小朋友講普通話和英語的。所以在小一面試場合也是和她講普通話,不知道會不會被別人聽到覺得什麼呢?
強國一定等於雙非蝗蟲麼?我和先生來香港已逾10年,都已是永久居民,在港工作,每年和其他人一樣,繳納不少稅款。小朋友在香港出生,一直在學之園返學。據我所見,小朋友的同學也和她相處愉快。
小一面試競爭激烈,我只希望面試的老師不要抱有某些人的心態。
作者: rogerlam123    時間: 12-10-9 19:52

亞囝嗰班同學都有兩個強同學, 一個數學資優, 一個全科資優(包括英文), 無話可說, 強就是強.
作者: kamosdad    時間: 12-10-9 20:21

強的另一面是弱.
我就不會自認弱者.
作者: golfer504    時間: 12-10-9 20:38

koala_xin 發表於 12-10-9 16:20
我是大家所謂的‘強國’人的一員。和所有的本地香港爸媽一樣,我們很在乎小朋友的學業。9月和10月 ...

正如我所講,我不是歧視強國人.我所見識到的一群,是有比較修養及有經濟能力的.這也是我欣賞的, 我父母於60年代因為逃避共產黨管治, 他們都偷渡來港. 他們一代和你們一樣對香港有不同的貢獻.

我的言論只針對現政府. 既然人口政策會容納國內一批新移民, 民生的配套亦要相應提高. 為什麼60年代,70年代,不斷有移民潮, 大家都相安無事, 但今天的雙非問題, 政府係教育政策上沒有做過什麼, 實在令人擔憂.

當然,開這個post, 一定有不同人有不同解讀!

作者: HelicopterDad    時間: 12-10-10 08:59     標題: 引用:Quote:koala_xin+發表於+12-10-9+16:20+我

原帖由 golfer504 於 12-10-09 發表
正如我所講,我不是歧視強國人.我所見識到的一群,是有比較修養及有經濟能力的.這也是我欣賞的, 我父母於60 ...
以前的教育安排比而家差好多。分別最大是我地自己要求高左N times.
以前我地會盡量做,做唔到會檢討自己,或消極D認命。而家只要達唔到自己既目的,就一定係人地唔對。睇下有幾多post鬧學校同政府?我覺得凡事一定冇完美。做嗰個先會做錯,而家普遍比comment既就不留餘地。(不過不是說你)。我覺得比我地細個時而家已經好左好多,真係凡事要感恩呀!我嗰個今日英華睇倒冇得2nd in我都唔會blame others. 我同仔仔仍會努力考其他學校!

作者: little-pig    時間: 12-10-10 10:26

相信樓主所講的強國人不包括父母已是香港人的家庭,
據統計,豬年約有80000個BB,雙非佔一半,相信香港父母痛恨的是這些雙非兒童,他們的確是來搶學位,政府又無能,大家先咁嬲!

仲有,在培僑見到的國語兒童,高其他小朋友成個頭,應有七,八歲,實叻過我地5歲的K3生,如果學校照一樣比分,我地入到的機會極微! 確實不公平。

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5