教育王國

標題: 请问陈守仁要IN几耐? [打印本頁]

作者: guorong    時間: 12-10-6 11:06     標題: 请问陈守仁要IN几耐?

女女要下午2:30到达德望,陈守仁就1:00到,1:15开始in。唔知in完陈守仁再赶去德望来唔来得切呢?定系稳阵D,放弃陈守仁呢?
作者: calvin1688    時間: 12-10-6 11:17

今朝我帶女女去in,9:15in,10:45in完。要90分鐘
作者: dollyyuki    時間: 12-10-6 11:41

請問要不要見家長?
作者: silvia_ng    時間: 12-10-6 11:45

dollyyuki 發表於 12-10-6 11:41
請問要不要見家長?
唔洗見家長
作者: granddelsol    時間: 12-10-6 11:54     標題: 回覆:guorong 的帖子

1hr 10 mins

作者: baubaulee    時間: 12-10-6 11:54     標題: 回覆:请问陈守仁要IN几耐?

請問小朋友跟老師去面試,家長在等候時有什麼安排?

作者: calvin1688    時間: 12-10-6 11:56     標題: 回覆:dollyyuki 的帖子

No need to interview parent

作者: calvin1688    時間: 12-10-6 11:56     標題: 回覆:baubaulee 的帖子

看片

作者: guorong    時間: 12-10-6 12:19

甘唯有放弃陈守仁了。多谢上面妈咪提供的信息。
作者: flyda    時間: 12-10-6 13:22

兩輪都會interview一個多小時。家長等候時睇片。
作者: bb亞媽    時間: 12-10-6 13:24     標題: 回覆:请问陈守仁要IN几耐?

放棄陳守仁吧,我囝囝說只是在看DVD, 佢地根本已經選定人,說面試只是欺騙。不知有冇途徑投訴?

作者: tabo911    時間: 12-10-6 13:41     標題: 回覆:请问陈守仁要IN几耐?

Need 1 hr ! My daughter said that play toy and use iPad choose match picture

作者: baubaulee    時間: 12-10-6 14:03     標題: 回覆:请问陈守仁要IN几耐?

DVD,toys和ipad都是小朋友喜愛的,我想學校都是想面試輕鬆好玩啲。TSL本身都不是一所old school style的學校!

作者: twolilmonkeys    時間: 12-10-6 14:48

Seems very easy.
作者: silvia_ng    時間: 12-10-6 15:22     標題: 引用:放棄陳守仁吧,我囝囝說只是在看DVD,+佢地

原帖由 bb亞媽 於 12-10-06 發表
放棄陳守仁吧,我囝囝說只是在看DVD, 佢地根本已經選定人,說面試只是欺騙。不知有冇途徑投訴?

...
你呀仔唔識講你聽咋掛。。。咪講佢記得果啲囉

作者: roy.li    時間: 12-10-6 15:32

不是吧!!bb亞媽,個幾鐘只係睇DVD?? 係唔係掛住睇DVD唔記得咗去做其他嘢呀??
作者: bb亞媽    時間: 12-10-6 15:44     標題: 回覆:roy.li 的帖子

他很清楚地和我說看了3套disney 的dvd, 沒任何人問他們問題。不過其實我相信不是每個人也是這情況,他們應該從application form 已分類,個別他們覺得沒有希望的就放去看dvd.

作者: liuyingegg1    時間: 12-10-6 16:17

我兒子說一起玩遊戲開始不太明白後來知道怎麼玩,還給我介紹說認識二個新朋友,有聽CD但不明白什麼意思,後來又玩電子的遊戲說是找一樣的東西。我在等待的時候有小朋友被帶出來找媽媽,聽老師說他不想一起玩覺得太吵,老師叫他坐一邊他都不願意一定要出來找媽媽。
作者: cmt1010    時間: 12-10-6 16:21     標題: 引用:他很清楚地和我說看了3套disney+的dvd,+沒

他很清楚地和我說看了3套disney 的dvd, 沒任何人問他們問題。不過其實我相信不是每個人也是這情況,他們應 ...
唔會瓜!張申請表只有基本個人資料,點用作西選?

作者: eyschoi    時間: 12-10-6 16:26

If 2 parents go, will both be able to get into the waiting room or one has to wait outside the shool?
作者: baubaulee    時間: 12-10-6 17:02     標題: 回覆:请问陈守仁要IN几耐?

Only one in waiting room

作者: silvia_ng    時間: 12-10-6 17:42     標題: 引用:他很清楚地和我說看了3套disney+的dvd,+沒

他很清楚地和我說看了3套disney 的dvd, 沒任何人問他們問題。不過其實我相信不是每個人也是這情況,他們應 ...
乜你覺得學校會得閒到screen 哂5 千幾人份form, 再選一班人突登唔問佢問題嗎? 如果係咁,一早應該只選1000 人先比interview, 唔洗攪兩日interview 啦!反正佢都欽點哂囉,係咪先?
反正我唔信囉!成5 千人假如最後得你一個講,咁你應該再衡量下你小朋友是否真的可信啦。

作者: silvia_ng    時間: 12-10-6 17:43     標題: 引用:If+2+parents+go,+will+both+be+able+to+ge

原帖由 eyschoi 於 12-10-06 發表
If 2 parents go, will both be able to get into the waiting room or one has to wait outside the shool ...
一個跟小朋友上樓,另一個係樓下等。校網有面試流程,可click 去睇定先。

作者: 新媽咪2007    時間: 12-10-6 17:54     標題: 回覆:请问陈守仁要IN几耐?

阿女剛in完只係用了30分鐘就出返來!

作者: tiggerpiget    時間: 12-10-6 18:31

cmt1010 發表於 12-10-6 16:21
唔會瓜!張申請表只有基本個人資料,點用作西選?

Need to submit the school report also, it can reflect the performance of the student at kindergarten.
作者: bb亞媽    時間: 12-10-6 18:38     標題: 回覆:silvia_ng 的帖子

唔駛咁怒氣,我只是講我知道的,你信不信沒問題的。心平氣和 但我還是會選擇相信我囝囝的,因他是我兒子嘛! Peace

作者: tabo911    時間: 12-10-6 18:40     標題: 回覆:请问陈守仁要IN几耐?

我個女無DVD 睇喎!還對比了眼睛耳朵等等生字跟著讀

作者: cmt1010    時間: 12-10-6 18:41     標題: 引用:Quote:cmt1010+發表於+12-10-6+16:21+唔會

原帖由 tiggerpiget 於 12-10-06 發表
Need to submit the school report also, it can reflect the performance of the student at kindergarte ...
當然有參考作用,但我唔相信學校會只靠咁表面既野去決定收邊d學生。預定論根本不足採信。

作者: silvia_ng    時間: 12-10-6 18:45     標題: 引用:唔駛咁怒氣,我只是講我知道的,你信不信沒

唔駛咁怒氣,我只是講我知道的,你信不信沒問題的。心平氣和 但我還是會選擇相信我囝囝的,因他是我 ...
咁又係,唔關我事。不過聽日仲有人考既情況下散佈 (我認為係咋,你信你個仔冇問題架),唔應該囉。多事既我出左聲添。如有得罪,就當時運高睇我唔到啦。

其他明天考既小朋友,good luck 啦!

作者: eyschoi    時間: 12-10-6 19:48

Thanks.  Got the video and prepared for the long waiting time.
Personally,  I do not believe that the successful application are already selected as it is no use to spendso much effect for a show.
作者: ssskwan    時間: 12-10-6 20:08

真奇怪……既然認為內定自己小朋友唔得,咁應該係自己放棄啦,咩解究叫人家放棄哩?
作者: JAMIE2011    時間: 12-10-6 20:16

亞女考完,有英文和中文
英文有重造句子,讀句子,讀生字........
中文有iPad聽問題揀答案,有讀生字.......然後課室有圖書任睇.
有位小朋友考完出來大叫,爸爸,好鬼易呀,好簡單呀,就係咁咋,係咪去第二間room考筆試呀
作者: cmt1010    時間: 12-10-6 20:20     標題: 引用:真奇怪……既然認為內定自己小朋友唔得,咁

原帖由 ssskwan 於 12-10-06 發表
真奇怪……既然認為內定自己小朋友唔得,咁應該係自己放棄啦,咩解究叫人家放棄哩? ...
你咁直接既

我就實會帶個仔去,因為可能佢就係被內定選好果個。

作者: cmt1010    時間: 12-10-6 20:25     標題: 引用:亞女考完,有英文和中文英文有重造句子,讀句

原帖由 JAMIE2011 於 12-10-06 發表
亞女考完,有英文和中文
英文有重造句子,讀句子,讀生字........
中文有iPad聽問題揀答案,有讀生字.......然 ...

作者: prodef    時間: 12-10-6 20:31

作者: bb亞媽    時間: 12-10-6 20:31     標題: 引用:真奇怪……既然認為內定自己小朋友唔得,咁

真奇怪……既然認為內定自己小朋友唔得,咁應該係自己放棄啦,咩解究叫人家放棄哩? ...
我終於明白為何引起你們的怒氣了,原來你們以為我散佈謠言叫別人不要去。真的很抱歉,我完全不是這個意思。最初是因為我看見樓主問她是否放棄陳守仁,我答他放棄,純粹只是對她說,別無其他意圖。為何我會叫她放棄?因我今天為陳守仁放棄了另一間的interview.當我知道interview 是這樣時我很後悔,所以才叫樓主這樣選擇。我沒任何叫其他人不要去的意圖。引起誤會很抱歉。以後還是少發言好了 SORRY.

作者: cmt1010    時間: 12-10-6 20:38     標題: 回覆:bb亞媽 的帖子

抱歉了,真是誤會了你。希望你唔好介意。

作者: silvia_ng    時間: 12-10-6 20:40     標題: 回覆:请问陈守仁要IN几耐?

呢個post 已變質,而且明日仲有人interview,今日已經放哂料,對今日in 既人唔係幾公平囉。版主應該要閂post 了。。。

申報,我冇細路考今年小一的。

作者: tomcathui    時間: 12-10-6 20:42

真的假不了,假的消失了。幸福是留給有準備的人,幸運是跟着誠懇的人。
作者: bb亞媽    時間: 12-10-6 20:44     標題: 引用:抱歉了,真是誤會了你。希望你唔好介意。 +

原帖由 cmt1010 於 12-10-06 發表
抱歉了,真是誤會了你。希望你唔好介意。
不會,是我說話不清楚引起大家誤會。

作者: ssskwan    時間: 12-10-6 20:47

另一個原因是,你說的是對學校一個很嚴重的指控。如果你認為自己的小朋友可信,又放棄了另一間學校去面試,我強烈建議你接觸學校查明真相,還小朋友一個機會/學校一個公道。
作者: MCLIAN    時間: 12-10-6 20:51

回復 bb亞媽 的帖子

不要太介懷,我的孩子在其他interview後也會講一些難以置信的interview內容,我估他們真是仍細個,不懂完整地覆述,有時也要加埋其他小孩的資料才能造出全個picture,相信EK可以是一個平台給我們組織組織!
作者: bb亞媽    時間: 12-10-6 20:52     標題: 引用:另一個原因是,你說的是對學校一個很嚴重的

另一個原因是,你說的是對學校一個很嚴重的指控。如果你認為自己的小朋友可信,又放棄了另一間學校去面試, ...
謝謝你的建議。

作者: bb亞媽    時間: 12-10-6 20:56     標題: 引用:回復+bb亞媽+的帖子 不要太介懷,我的孩子

原帖由 MCLIAN 於 12-10-06 發表
回復 bb亞媽 的帖子

不要太介懷,我的孩子在其他interview後也會講一些難以置信的interview內容,我估他們 ...
Thank you for your kind words. 我很久沒在BK發言,不熟情況,所以引起誤會。很抱歉。

作者: MCLIAN    時間: 12-10-6 21:07

回復 bb亞媽 的帖子

大家也為孩子奔波,我也很明白你的心情!繼續加油!!!
作者: takemethere    時間: 12-10-6 21:30

回復 bb亞媽 的帖子

My nephew also finished today's interview in TLS.  She said there are three stations to do the task: one in Eng, one in Chi and one is the logic thinking like the practice she did at home. All the questions are asked by ipad and the teacher didn't ask but press the answer she gave on ipad.  I think the "three Disney DVD" issue is actually these three stations.  All the station will only show the question on ipad that's why "no one ask any question" coz she said the questions can be heard from ipad......  Kids are amazing. They describe 1000 different versions for the same thing......You over thought actually.
作者: MCLIAN    時間: 12-10-6 21:35

回復 takemethere 的帖子

This is interesting and amazing!
作者: silvia_ng    時間: 12-10-6 21:36     標題: 引用:回復+bb亞媽+的帖子 不要太介懷,我的孩子

原帖由 MCLIAN 於 12-10-06 發表
回復 bb亞媽 的帖子

不要太介懷,我的孩子在其他interview後也會講一些難以置信的interview內容,我估他們 ...
咪係囉,大家係ek share in 左乜野,佢只聽片面之詞就話投訴,啲人真係惡!
有時呢個小朋友講一part,果個講一part,就整合到八八九九啦。但睇見因"自己細路咁講就要投訴",5 年來都係第一次見。第時學校唔收佢個仔,唔知會唔會好似某啲激動家長咁跳橋!!!

作者: silvia_ng    時間: 12-10-6 21:37     標題: 引用:另一個原因是,你說的是對學校一個很嚴重的

另一個原因是,你說的是對學校一個很嚴重的指控。如果你認為自己的小朋友可信,又放棄了另一間學校去面試, ...
擺明老屈學校有內定!!!

作者: silvia_ng    時間: 12-10-6 21:40     標題: 引用:Quote:原帖由+MCLIAN+於+12-10-06+發表回復

Thank you for your kind words. 我很久沒在BK發言,不熟情況,所以引起誤會。很抱歉。

...
你到而家都未明你講錯咩???!!!咁大個人應該知做錯事要點掛?!

作者: sweetbaby999    時間: 12-10-6 22:00

作者: silvia_ng    時間: 12-10-6 22:09     標題: 引用:今日去完考完,明明話一个鈡,点知半個鐘就出

原帖由 sweetbaby999 於 12-10-06 發表
今日去完考完,明明話一个鈡,点知半個鐘就出左來,連女女都問點觧咁快,同组有个師奶話佢朋友今朝in,用左足足 ...
呢個我反而知點解,因為老師cancel 了下午的休息時間,加開了班房,所以流程加快左。我諗聽日都唔會花太多時間掛。。。
收夠人就更加唔會,時間自己選架麻,學校實想揾fit 馬啦。

作者: 小曳人    時間: 12-10-6 22:14

借問聲,如果得一個家長帶,又要湊細b,會唔會唔方便?
作者: baubaulee    時間: 12-10-6 22:27     標題: 引用:借問聲,如果得一個家長帶,又要湊細b,會

原帖由 小曳人 於 12-10-06 發表
借問聲,如果得一個家長帶,又要湊細b,會唔會唔方便?
我覺得應該冇問題。去到帶阿仔上Hall分樓坐,之後再到班房等師兄師姊帶阿仔等一組小朋友去面試班房,家長到waiting room等一個鐘看介紹學校的影片。好多位坐帶住細B應該冇問題。

作者: baubaulee    時間: 12-10-6 22:28     標題: 回覆:请问陈守仁要IN几耐?

阿仔lN4點3,我5點2到接佢走。

作者: 新媽咪2007    時間: 12-10-6 22:33     標題: 引用:今日去完考完,明明話一个鈡,点知半個鐘就出

原帖由 sweetbaby999 於 12-10-06 發表
今日去完考完,明明話一个鈡,点知半個鐘就出左來,連女女都問點觧咁快,同组有个師奶話佢朋友今朝in,用左足足 ...
我地會唔會同一組呢阿女今日都係半小時就出來,我都打左過突咁快!

作者: 點算好    時間: 12-10-6 22:55     標題: 回覆:请问陈守仁要IN几耐?

可否用一個正面點的角度? 例如有人面試長有人短, 會不會是老師花了點時間去處理比較慢熱的組別?

作者: baubaulee    時間: 12-10-6 23:34     標題: 回覆:请问陈守仁要IN几耐?

我見多數一組完成出嚟,但有啲小朋友老師帶住佢一𠆤個別出嚟?阿仔嗰組由一𠆤師兄帶小朋友返waiting room.阿仔話好玩想下星期再去玩過。

作者: baubaulee    時間: 12-10-6 23:35     標題: 回覆:请问陈守仁要IN几耐?

我見多數一組完成出嚟,但有啲小朋友老師帶住佢一𠆤個別出嚟?阿仔嗰組由一𠆤師兄帶小朋友返waiting room.阿仔話好玩想下星期再去玩過。

作者: tutik    時間: 12-10-7 00:05

想讚下學校嘅按排,今早第一場,見校長好勤力咁視察每段環境,諗起兩日內有5000申請人踏足校園,真唔簡單!用IPEN都系聰明地方,幫佢地即時計分或記錄部份資料。
想講我平時重為呀囝成日用平板而角力,真系時代進步緊!
作者: fion_yinyin    時間: 12-10-7 00:43

回復 silvia_ng 的帖子

同意﹗未in哂就最好唔好公開面試內容啦,請確保小朋友有一個公平既面試。版主都出埋通告喇

作者: Hk168    時間: 12-10-7 13:16     標題: 回覆:请问陈守仁要IN几耐?

好明顯,一啲有背景,有關係咪一組,冇關係嘅一組咪快啲囉,有朋友透露,呢場show我都玩完,預唔得啦,沒有抱希望,集中in 其它公平啲嘅學校!

作者: dindin123    時間: 12-10-7 13:44

睇見今年競爭激烈,我都登你地心急,我上年玩完,陳守仁我好鐘意,可惜真係唔係我女個type ,入到去都係無用,我覺得陳係公平公開,公正,學校唔收portfiolio 點screen 呀,我只覺得佢interview 嘅模式真係非一般,如舊年,我女話比我聽,佢要做工作紙,但老師無派筆比d小朋友,只放了幾支鉛筆起張空枱上面,我好相信只有一少部份先會去攞或舉手問擺鉛筆,呢d咪就係佢地想要嘅人囉
作者: silvia_ng    時間: 12-10-7 13:46     標題: 引用:好明顯,一啲有背景,有關係咪一組,冇關係

原帖由 Hk168 於 12-10-07 發表
好明顯,一啲有背景,有關係咪一組,冇關係嘅一組咪快啲囉,有朋友透露,呢場show我都玩完,預唔得啦,沒有 ...
你朋友就唔夠老友啦,交50 蚊報名費前應該話你知呀麻,咁咪慳返啲報名費而且唔洗幫人地做佈景版囉。

我咁多年黎都唔覺有咩背景唔背景,我都好有興趣知背景點分?我頂多知有細佬妹黎考時,上年見家長咁分組咋。講多啲黎聽下得嗎?最好講埋資料來原,咁對學校都公平啲麻。

作者: kamosdad    時間: 12-10-7 15:03

回復 點算好 的帖子

不同的學校IN學生的時間都不同.
如DBS雖然話要IN一個鐘, 但如果不能PASS第一PART, 就叫你去看DVD. 只有小部份PASS的可以IN足一粒鐘.
APS要IN三關, 不PASS的立刻被叮走.
TSL就不知是否這樣了?

作者: 點算好    時間: 12-10-7 15:19

kamosdad 發表於 12-10-7 15:03
回復 點算好 的帖子

不同的學校IN學生的時間都不同.
我可以講小兒形容的面試過程跟以上的很不同, 可能有些地方他混淆了, 總括來說學術性好像比較多. 至於時間方面, 所有步驟真的約一小時, 我懷疑有些家長是沒聽清楚那些小助理的說話引起誤會.
作者: iloveorange    時間: 12-10-7 15:26

有乜話公唔公平.直資根本就有權揀學生.要公平乜都唔好玩,自行都唔好填.都係有世襲有宗教優先,只參加統一派位算囉.利益申報,我有in TSL ,約一小時in完.無諗亦無同人比較in乜野.
作者: Hk168    時間: 12-10-7 15:32     標題: 回覆:请问陈守仁要IN几耐?

呢間都唔係我小朋友個type,好難同啲同學嗅味相投

作者: 高齡牛師奶    時間: 12-10-7 15:41

回復 Hk168 的帖子

我都覺得直資校佢地想點揀係佢地有權. 唔接受就唔好考. Even "當" 佢地有在 5000人入面 "內定" d  number再 "扮" in,
咁各位媽媽都仲可以揀去或唔去的

我都有考. 我 1hr10分鍾出嚟. 佢都只係話睇cartoon,如果佢地要內定又真係唔使搞咁多嘢嘅
但如果有媽媽都係覺得有內定.就唔該唔好交呢 $50報名費.....

作者: iloveorange    時間: 12-10-7 15:48

回復 bb亞媽 的帖子

散播與否不重要,我相信家長read post 會過濾的.不過我認為你可嘗試了解清楚才下定論,尤其將來小學,更多問題會令你覚得不公平,那又會否每次要投訴?正面點,常想著不滿要投訴的,自己會很辛苦.還有其他面試,尤其要in家長的,請三思自己的說話和想法,不要影響子女被取錄的機會.
作者: Hk168    時間: 12-10-7 15:56     標題: 回覆:iloveorange 的帖子

絕對認同及非常有見地,幸好有妳𠲖啲懂分是非黑白之父母,給妳like

作者: tomcathui    時間: 12-10-7 17:31

春花秋月何時了,往事知多少;
小樓昨夜又東風,故國不堪回首月明中。

爭吵不斷何時了,面試知多少;
小人今日又吹風,故人不值回覆在言中。
作者: roy.li    時間: 12-10-7 21:57

回復 tomcathui 的帖子

實在太好文采
作者: Cat108    時間: 12-10-7 22:01     標題: 引用:春花秋月何時了,往事知多少;小樓昨夜又東風

原帖由 tomcathui 於 12-10-07 發表
春花秋月何時了,往事知多少;
小樓昨夜又東風,故國不堪回首月明中。
說得對,說得對,說得十分對。

作者: roy.li    時間: 12-10-7 22:14

Cat108 發表於 12-10-7 22:01
說得對,說得對,說得十分對。
Cat108, 用的是《反復法》嗎?
作者: Cat108    時間: 12-10-7 22:19     標題: 引用:Quote:Cat108+發表於+12-10-7+22:01+說得對

原帖由 roy.li 於 12-10-07 發表
Cat108, 用的是《反復法》嗎?

作者: alexyanyan    時間: 12-10-7 23:15

一所好的學校,有成幾千人爭入讀,總會有一些失實的批評,俗語有云,"吃不到的葡萄是酸的".
作者: LeeDoris    時間: 12-10-8 12:48

每组人数多小也可能会对interview时间的长短有影响啊!我朋友女儿in 12:30 in了2个小时,我女儿in2:30,in了1.5个小时,宁一个朋友女儿in 5:00, in了40分钟。 不过12:30和2:30那两组都是有十多个小朋友一组,可是5:00那组,只有4个小朋友一组。可能会有些no show吧!
不过我觉得无论结果如何,她们3个也同样地说玩得很开心。这样学校已经安排得不错了。

作者: vancouver    時間: 12-10-8 12:54

I found the interview process very smooth. My boy was led to the interview room with another bunch of kids sharp at 1:15pm. They came out at about 2:10pm. He didn't mention about cartoon, but he had to respond to some written Chinese questions by clicking the right button. He was asked to read aloud some English words. He also drew some pictures.

作者: kwanshir    時間: 12-10-8 13:00

interview 完幾時通知有result? 後係米上佢地網check ar?

作者: kwanshir    時間: 12-10-8 13:01

when we will have the result after interview?  go to the school web site to check the result?  when?

作者: Eunicecat    時間: 12-10-8 13:46

我囡囡話老師英文問答, 佢唔明答唔出, 就去左玩游戏, 佢前後用30分鐘面試完.  
作者: MCLIAN    時間: 12-10-8 13:50

回復 kwanshir 的帖子

Result will be released on website after 2 pm on 23/10.
作者: Nightman    時間: 12-10-8 14:03

It was a pretty long wait on last Sat, our time allocation was 12:15pm.
My kid only remembered few of the questions only.
Anyway, TSL is quite impressive to most of the parents.
作者: 喵媽    時間: 12-10-8 14:14

阿仔星期日in, 約45min.
但阿仔話ipad問既問題係講一次英, 再講一次中, 唔知係咪真既? 有冇小朋友都係咁講?
作者: 喵媽    時間: 12-10-8 14:23

係呀, 我仔都說有認字, 讀ipad d字比老師聽!
如果真係問完英文再用中文重覆, 咪冇咩考英文?
因簡介會話9成係用英文in既!
作者: Mrs_U    時間: 12-10-8 14:28

我女話有用英文問了5條問題, 重有讀英文書, 找不同, 中文讀句子, 數學 , 聽普通話生字, 按出答案(不過, 唔知真假)
作者: mikami    時間: 12-10-8 14:41

回復 喵媽 的帖子

my son same too, but i heard that some were asked with math calculation , i guess not all the same question
作者: kwanshir    時間: 12-10-8 15:21

do you know when have the result for 1st interview?  go to school websit to check?  when?  Pls advise
作者: kwanshir    時間: 12-10-8 15:24

i have sent message  several, but not know why not post? Anyway, my question is when we will have the 1st interview result?

作者: 牛精仔    時間: 12-10-8 16:00

小曳人  really impressive! 用ipad in, 我老公知道即刻擰哂頭!  發表於 1 小時前

用ipad in, 我覺得幾創新, 同佢學校風格都好相似。
作者: cmt1010    時間: 12-10-8 16:10     標題: 回覆:请问陈守仁要IN几耐?

我估個iPad 內有好多問題,隨機抽出供小朋友作答,並同時入埋電腦做記錄。所以個個小朋友的問題都會不同。

作者: janicebbb123    時間: 12-10-8 17:12

作者: kinchani    時間: 12-10-8 18:40

大家眼晴是雪亮的, 遲些你們會見到好多成功入TSL的小朋友也會被其他學校取錄的, 因根本是小朋友本 身有能力,

作者: prodef    時間: 12-10-9 00:00

作者: eyschoi    時間: 12-10-9 07:45

That's the trend and our future.  It's better to adopt and adapt.  There are ways to stop student from playing games during the class.
作者: prodef    時間: 12-10-9 08:47

作者: silvia_ng    時間: 12-10-9 09:39

prodef 發表於 12-10-9 08:47
我都話, 原意係好的. 但弊在, 全世界大部人都一窩蜂, 羊群效應地甘做 i-phone 奴隸. 你們自己話, 車上, 地 ...
暫時未聽到學校話行電子書呢, 可能面試太多人先用ipad吧。
我個人都反對用電子書的(雖然書包有時都幾重), 書始終都係一頁頁睇先好...

作者: Lukbuk    時間: 12-10-9 09:45

我o地一知道用ipad in 後, 第一個反應係 " 大鑊! 阿女絕少玩o架喎!! "
不過再諗一諗, 又幾好喎, 因為平時唔俾佢玩, 玩ipad 就變成佢去in o既最大動力! 哈哈!
作者: 步步驚心    時間: 12-10-9 10:13

可能.... TSL就係想睇下邊D小朋友玩I-Pad係唔熟手, 呢d小朋友先係未被污染 (just kidding)

用i-pad應該係為左應付龐大申請人人數, 他們要2日內in around 570組的小朋友, 用一d科技上可以協助及放便到他們的方法亦無可口非, 但如果以ipad用作日後教學用途, 我就有所保留, 書始終一頁一頁揭的好

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5