教育王國

標題: 英華小學1st Interview [打印本頁]

作者: seamama    時間: 12-9-18 14:07     標題: 英華小學1st Interview

請問in完英華小學1st Interview嘅家長, 可否分享下interview內容?
作者: mylee6    時間: 12-9-18 17:57     標題: 回覆:seamama 的帖子

我都想知呀,唔該幫下手,俾D brain dump, 感激不盡 !!!

作者: seamama    時間: 12-9-18 18:37     標題: 回覆:英華小學1st Interview

據我理解所有1st interview已完了,對嗎?我只想為來年做好準備

作者: mic1021    時間: 12-9-18 19:27     標題: 回覆:英華小學1st Interview

作者: cmt1010    時間: 12-9-18 23:49     標題: 回覆:mic1021 的帖子

會比幅畫個小朋友(注意是一張圖畫咁大把),然後叫小朋友講故事。好似仲有比時事名人的相,問小朋友知唔知係邊個

作者: mylee6    時間: 12-9-19 08:46     標題: 回覆:cmt1010 的帖子

時事名人的相似乎好難,可以講下咩名人?
特首?

作者: cmt1010    時間: 12-9-19 09:29     標題: 回覆:英華小學1st Interview

唔知呀,個仔講到一舊舊咁,佢話比三張相佢睇,問佢邊個係行政長官,但又話比我聽三個都係女人,都唔知堅定流。

作者: Gerard    時間: 12-9-19 11:09     標題: 引用:唔知呀,個仔講到一舊舊咁,佢話比三張相佢

作者: 點算好    時間: 12-9-19 11:12

cmt1010 發表於 12-9-19 09:29
唔知呀,個仔講到一舊舊咁,佢話比三張相佢睇,問佢邊個係行政長官,但又話比我聽三個都係女人,都唔知堅定 ...
有個唔系唐XX咩?
作者: joantsang    時間: 12-9-19 11:30     標題: 回覆:點算好 的帖子

我個仔話問美國總統,唔知真唔真!

作者: 點算好    時間: 12-9-19 11:38

joantsang 發表於 12-9-19 11:30
我個仔話問美國總統,唔知真唔真!
我都懷疑,因為今年3~4月(選特首果排)學校有同佢地介紹,佢系知道果尐人,但又系因為咁,佢會唔會mix up 左兩件事.算啦~~問佢同睇X-file冇分別.
作者: joantsang    時間: 12-9-19 11:43     標題: 回覆:點算好 的帖子

算啦! 都考完囉!努力預備跟住落嚟嗰d挑戰吧!

作者: Gerard    時間: 12-9-19 12:01     標題: 引用:我個仔話問美國總統,唔知真唔真! +

作者: 喵媽    時間: 12-9-19 14:10

亞仔話睇圖問問題, 連數學都係, 講故仔, 畫畫, 3個老師輪流叫佢地出去問!
作者: bbforever    時間: 12-9-19 14:23

我仔話俾條扭扭蛇佢,叫佢扭出啲野嚟介詔
作者: evasoeeyy    時間: 12-9-19 17:46

一組小朋友入去, 捉個捉個小朋友見三位老師, 不用見的在旁睇書, 三位老師問, (1) 英文問題, 係邊到住? 坐什麼返學?讀邊間幼稚園?  ..... 我個仔話人人問的題目不同,  (2) 派一張相, 我仔說不是人物, 老師問相內是什麼? 是太空人, 我仔仔見到其他相片是物件, 但張張不同. (3) 有一張畫紙, 內有一個circle, 有些是一條line or two line, ......等等, 老師叫小朋友可在上面drawing, 畫完后, 講番自己畫什麼 (4) 好似有講故事, 定話聽完故事答問題之類(這個不肯定, 仔仔講到唔想講下去)

作者: MACKYTSANG    時間: 12-9-19 18:37

回復 Gerard 的帖子

係啊,我兒子就話題目係政務司司長,下面有幾個女人的相,應該有林鄭,梁愛詩,仲有一個話唔知道,我仔話揀佐林鄭,另外有用英文問簡單的題目,仲有數學題
作者: BBcarrie    時間: 12-9-19 19:48

我阿仔話(1)老師俾張紙佢, 有個圓圈, 叫佢畫野,
(2)有拼圖, 但我問佢有幾多塊, 佢話得3塊
(3)睇圖書, (4)認中文字, 但阿仔只認得個小字
(5)用英文問佢問題, 佢話自己識答, 不過又講唔出問咗佢D咩
作者: seamama    時間: 12-9-20 14:04

Thanks for sharing!

如有參與以往年度interview的, 歡迎分享俾今年嘅家長!
作者: 小曳人    時間: 12-9-20 14:22

我只知道,阿仔話老師會當場講返個答案話俾小朋友知,佢啱哂,係圖畫講故事唔識答~
作者: 牛精仔    時間: 12-9-20 15:08

MACKYTSANG 發表於 12-9-19 18:37
回復 Gerard 的帖子

係啊,我兒子就話題目係政務司司長,下面有幾個女人的相,應該有林鄭,梁愛詩,仲有一 ...
kg 生, 識特首已經好叻, 仲要識埋政務cc長, 宜家d學校, 出題果個個腦都好特別吓

作者: mylee6    時間: 12-9-20 17:00     標題: 回覆:小曳人 的帖子

你仔仔係咪都有問人物圖片題?
考林鄭或梁愛詩個D,似乎深咗D?
又或者考小朋友有無睇新聞?

作者: ha8mo    時間: 12-9-20 17:09

作者: isila    時間: 12-9-20 17:11

阿仔話冇考人物題

但有畀佢砌一幅得三塊的昂坪360砌圖, 然後問跟進問題

中文要認生字

英文畀o左幅士多啤梨圖問佢” what fruit is this?”

數學題要數3個人手上的錢, 問邊個的錢最多

另要把扭扭蛇扭成正方形

其他等梗的小朋友要畫圖 / 讀圖書

佢係記得咁多…

作者: 小曳人    時間: 12-9-20 17:59

mylee6 發表於 12-9-20 17:00
你仔仔係咪都有問人物圖片題?
考林鄭或梁愛詩個D,似乎深咗D?
又或者考小朋友有無睇新聞?

我個仔唔係好識講返出嚟,而且daddy帶去,我無再問details呀,佢話自己識哂,我地咪讚兩句囉!
不過我地近幾個月每日一單新聞(報紙),都花咗唔少時間

作者: Nightman    時間: 12-9-21 03:14

我隻豬仔話有架火車, 讀下面寫嘅三句英文, 中文認字 12 個, 問佢重有冇, 佢話唔記得, 問佢答得好唔好, 佢話識讀三句英文, 中文認字 12 個有 4 個唔識。
作者: mylee6    時間: 12-9-21 08:39     標題: 回覆:小曳人 的帖子

多謝大家的回覆,希望你們的仔仔都能入圍,加油呀!

作者: gigi1020    時間: 12-9-21 12:27

我他剩係講左有畫畫, 講番畫左勿野, 同埋比coins, 跟住無講啦

作者: mylee6    時間: 12-9-22 23:22     標題: 回覆:gigi1020 的帖子

請問俾coin 點解?

作者: joys    時間: 12-9-22 23:33     標題: 回覆:英華小學1st Interview

作者: koala_choco    時間: 12-9-22 23:34

作者: Shirley3    時間: 12-9-23 22:45

Your kids are great.. the questions are very difficult for 5 years old boys..

作者: lokyinma    時間: 12-9-24 00:08

只係一個5歲的小朋友, 考得咁深, 係咪代表間學校好勁呢?
作者: ASamSam    時間: 12-9-24 01:55     標題: 引用:只係一個5歲的小朋友,+考得咁深,+係咪代表

原帖由 lokyinma 於 12-09-24 發表
只係一個5歲的小朋友, 考得咁深, 係咪代表間學校好勁呢?
我覺得面試都係比較的玩意嚟!
無論深或淺,最要緊還是排名最緊要。

作者: 點算好    時間: 12-9-24 08:55     標題: 回覆:英華小學1st Interview

看來現在很多面試都是大同小異, 要全部預先特訓似乎是不可能。深與淺看小朋友有否曾涉獵某個範疇。

作者: lokyinma    時間: 12-9-24 12:40

相信冇幾多個小朋友會識林鄭, 梁愛詩...
作者: Daniel-Florence    時間: 12-9-25 12:56

識 Bill Gates, Steve Jobs, Bill Clinton, Stephen William Hawking  .. 好過.

作者: Winnie0615    時間: 12-9-27 17:04

各位你哋好呀~
想問吓in完果d家長, 你哋小朋友in完後, 有無張sticker比佢呀? 如果有, 係咩色架? 因為我真係無印象, 但係又有媽咪話有sticker喎, 仲話, 張sticker原來代表左個小朋友嘅面試表現添喎! 唔知堅定流..
作者: granddelsol    時間: 12-9-27 17:34     標題: 回覆:Winnie0615 的帖子

Have u mixed up with wkf interview?

作者: JoshuaN    時間: 12-9-27 17:51     標題: 回覆:Winnie0615 的帖子

舊年in 完都有d有貼紙,有d冇,但完全與表現無關!

作者: koala_choco    時間: 12-9-27 18:10     標題: 引用:各位你哋好呀~+想問吓in完果d家長,+你哋小

作者: Winnie0615    時間: 12-9-28 10:09

回復 koala_choco 的帖子

Oh~ Really??
Cos I didn't notice my boy had sticker after interviewing from Ying Wa or not, but some told me their child have, and according to last year experience also have. That's why I raised such stupid question.

Thank you for sharing!

作者: 點算好    時間: 12-9-28 12:58

Winnie0615 發表於 12-9-28 10:09
回復 koala_choco 的帖子

Oh~ Really??
就算有,可能跌左姐~~其實學校又點會用呢尐野去區分優劣等妳知道?不會吧~~考幼稚園時候已經有N多人問同樣問題了.
作者: survivor    時間: 12-10-2 14:47

Does anyone know how long for drawings? My kid said only five minutes were allowed and a few cried when the teacher stopped them drawing. Any worksheets on counting and calculation?
作者: cfjbb    時間: 12-10-2 15:26

Agreed, it is difficult.

作者: Mukchilee    時間: 12-10-3 17:33

有減數嘅數學題, 好似大约係十隻老鼠但只有八件蛋糕,有幾多隻老鼠無野食之類…
作者: koala_choco    時間: 12-10-3 18:00     標題: 引用:Does+anyone+know+how+long+for+drawings?+

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5