教育王國

標題: Victoria PN 要in 兩次 [打印本頁]

作者: ddung_baby    時間: 12-9-14 21:52     標題: Victoria PN 要in 兩次

以往是否也要in 兩次?今年得三間分校收足2歲,反而有四間分校收11年十月同十一月細B。搞什麼呀!唔怪得要in 兩次,真係爭崩頭。咁細個點解要in 兩次真係唔明
作者: zzzchow    時間: 12-9-14 21:55     標題: 回覆:Victoria PN 要in 兩次

Interview 不是20l3年3月嗎??你怎麼知道interview 2次?

作者: ddung_baby    時間: 12-9-14 22:04

Website 有寫,三月是first in. 出了詳情啦
作者: zzzchow    時間: 12-9-14 22:17     標題: 回覆:Victoria PN 要in 兩次

係喎!!去年考pn已經難!點知今年仲難。。。。

作者: chopin999    時間: 12-9-14 22:17

回復 ddung_baby 的帖子

今年PN收到31/10BB,11月吾收喎

作者: zzzchow    時間: 12-9-14 22:20     標題: 回覆:Victoria PN 要in 兩次

Yes..
born between November 2010 – October 2011

作者: zzzchow    時間: 12-9-14 22:22     標題: 回覆:Victoria PN 要in 兩次

跟去年一樣,PN 收到 31/10

作者: ddung_baby    時間: 12-9-14 22:50

可唔可以講下去年點難法?
作者: seeker.email    時間: 12-9-15 03:48     標題: 回覆:Victoria PN 要in 兩次

I think all campuses accept kids who are born from nov 2010 to jul 2011. Not restricted to 3 locations.

作者: tam_bb    時間: 12-9-15 07:37     標題: 回覆:Victoria PN 要in 兩次

唉⋯我女10年10月,想做大B考維記pn都唔得。 考K1又未必夠大仔爭,而且又少位(因為很多位留俾pn直升)

作者: lalawowo    時間: 12-9-15 08:23     標題: 回覆:Victoria PN 要in 兩次

我睇通告睇到要in 2次,好似pn同k1都有second in, 有點奇怪。

作者: leesiubai    時間: 12-9-15 12:00     標題: 回覆:Victoria PN 要in 兩次

平時兩歳小朋友interview已經好有難度,仲要interview 兩次,難上加難!上過playgroup既要填form, 但係in 一次。真係晤公平,仲有就係幾千人爭,又有內定既位令家長好氣累!

作者: 比比奧奧    時間: 12-9-15 12:04

APPLICATION FORM開出黎只係FOR K2/K3..可能我睇溜眼..請問邊度有PN FORM DOWNLOAD?..THX
作者: matthewconnielo    時間: 12-9-15 12:26

leesiubai 發表於 12-9-15 12:00
平時兩歳小朋友interview已經好有難度,仲要interview 兩次,難上加難!上過playgroup既要填form, 但係in  ...

幾千人爭???
作者: seeker.email    時間: 12-9-15 12:39     標題: 回覆:Victoria PN 要in 兩次

幾千人爭都不出奇,舊年雖然沒寫明,但我都有不少朋友要second interview, 當中包括已經上緊playgroup的舊生子女,還有一些有熟人介紹的小孩,最終都沒有offer。我們前年考,沒有報過victoria playgroup, 無siblings, 無人事,給我們幸運考上。如果真的有心考,盡力試試吧!

作者: ddung_baby    時間: 12-9-15 12:57

回復 seeker.email 的帖子

可否講下PN interview 考什麼
作者: dingmanhoe123    時間: 12-9-15 15:39

回復 比比奧奧 的帖子

According to the website, you can dowload the form online from 18.9.2012.
作者: mummyJ    時間: 12-9-15 18:14     標題: 引用:平時兩歳小朋友interview已經好有難度,仲

原帖由 leesiubai 於 12-09-15 發表
平時兩歳小朋友interview已經好有難度,仲要interview 兩次,難上加難!上過playgroup既要填form, 但係in  ...
Playgroup 都有1st interview, 只不過係喺返playgroup 時進行。

作者: zzzchow    時間: 12-9-15 18:46     標題: 回覆:Victoria PN 要in 兩次

Victoria PN 上年是 group interview, 形式似上Playgroup. 沒有單對單問答。整體安排真是好好,話2pm interview 就撘正2pm interview. 所以千萬不可遲到!
我個囝interview 得好開心!!雖然最終得waiting list (即是衰左), 但是當去上Playgroup 都值!老師好專業。校舍好新,好乾淨(HG campus).
至於分開2次interview 會係點形式,就不知道了。希望幫到大家!

作者: irene_the_pooh    時間: 12-9-15 21:32

我地上年考,只係in一次,內容就係入到課室,小朋友可以自己去玩鐘意既玩具,老師會埋黎睇下、寫下野,然後當傾計咁問下小朋友野或者問下家長野 (我個囝當時玩緊煮飯仔,個老師就問: are you cooking? 然後就問下我個囝有冇返pg,就係咁多!)。

然後就會叫小朋友CIRCLE TIME,當時既歌仔三文兩語都齊晒,最後每個小朋友送個小玩意,跟住就完喇!

整體黎講,面試真係一d都唔緊張,除左環境陌生外(如果小朋友唔係返開佢地pg既話),其實對小朋友黎講真係當返一次pg玩!而對家長黎講,其實亦唔算緊張,因為面對面既講野真係唔多!
作者: mummyJ    時間: 12-9-15 22:46     標題: 引用:我地上年考,只係in一次,內容就係入到課室

原帖由 irene_the_pooh 於 12-09-15 發表
我地上年考,只係in一次,內容就係入到課室,小朋友可以自己去玩鐘意既玩具,老師會埋黎睇下、寫下野,然後 ...
多謝分享。聽妳咁講真係幾輕鬆喎。但唔知佢地啲老師喺咁嘅情況下,點簡邊啲收邊啲唔收呢?點指兵兵?

作者: BALL_B116    時間: 12-9-16 00:40     標題: 回覆:seeker.email 的帖子

作者: BALL_B116    時間: 12-9-16 00:42     標題: 回覆:irene_the_pooh 的帖子

作者: ekhc    時間: 12-9-16 01:02

回復 zzzchow 的帖子

Thx for sharing ~~

作者: lalawowo    時間: 12-9-16 08:02     標題: 回覆:Victoria PN 要in 兩次

我個小朋友上年面試表現都唔好,老師circle time時叫做嘅指令佢都無做,一心諗住實fail, 點知竟然收到offer letter。 我無參加vic pg, 無siblings, 無connection, 所以大家都唔駛擔心無上佢地嘅pg而唔收,我小朋友宜家嗰班大部分都無上pg的。

作者: zzzchow    時間: 12-9-16 09:02     標題: 引用:Quote:原帖由+irene_the_pooh+於+12-09-15+

原帖由 mummyJ 於 12-09-15 發表
多謝分享。聽妳咁講真係幾輕鬆喎。但唔知佢地啲老師喺咁嘅情況下,點簡邊啲收邊啲唔收呢?點指兵兵?:happy ...
其實我覺得老師在旁觀察到好多嘢㗎,例如: 小朋友大小肌肉是否協調,circle time 是否聽明中英文指領,是否有過度活躍等。比起單對單interview 見到更多。不是interview 父母,是真正interview 小朋友。

作者: wonderland07    時間: 12-9-16 10:14     標題: 回覆:Victoria PN 要in 兩次

我朋友個細佬一樣冇上pg, 成舊飯咁, Vic 一樣都收, 𣎴過人地住豪宅. 我聽聞Vic 睇家長背景多d.

作者: Vlone778    時間: 12-9-16 12:01     標題: 回覆:Victoria PN 要in 兩次

VIc傳統都主要考慮家長職業及住址,小朋友表現其次

作者: ddung_baby    時間: 12-9-16 12:03

Yes 我個朋友個女也是一舊飯,咩反應冇也收,因為我朋友是老師,佢老公醫生。我直接問我朋友是否呢個原因,佢也認為係,因佢女in 其他全部reject, waiting 都冇
作者: seeker.email    時間: 12-9-16 13:04     標題: 回覆:Victoria PN 要in 兩次

考PN和K1的經驗告訴我,不論用甚麼方法都沒辦法理解學校的收生標準,唯有自己覺得盡了力為孩子試試就可以了。比如說去年我的小孩去一間頗受歡迎的天主教幼稚園面試,全部問題都答對,跟足老師指示完成面試,最後被rejected。我的朋友,小孩出生月份一樣,名字都不肯說,問題沒有全答對,最後被取錄。大家住同一屋苑,沒宗教,非舊生,職業和背景很類似,朋友的小孩考了多間都只有這個offer,但這又代表甚麼?有時這些事發生在一些大家認為是非牟利/教會學校就會想像一些原因令結果合理化,但事情發生在另一些幼稚園就會把「不公平」放大。Interview的時後,除了老師看你的小孩,也是一個好機會讓自己看看學校是否合乎自己的期望,最終結果是否合理,自己心中有數,不必執着。

作者: seeker.email    時間: 12-9-16 13:05     標題: 回覆:Victoria PN 要in 兩次

考PN和K1的經驗告訴我,不論用甚麼方法都沒辦法理解學校的收生標準,唯有自己覺得盡了力為孩子試試就可以了。比如說去年我的小孩去一間頗受歡迎的天主教幼稚園面試,全部問題都答對,跟足老師指示完成面試,最後被rejected。我的朋友,小孩出生月份一樣,名字都不肯說,問題沒有全答對,最後被取錄。大家住同一屋苑,沒宗教,非舊生,職業和背景很類似,朋友的小孩考了多間都只有這個offer,但這又代表甚麼?有時這些事發生在一些大家認為是非牟利/教會學校就會想像一些原因令結果合理化,但事情發生在另一些幼稚園就會把「不公平」放大。Interview的時後,除了老師看你的小孩,也是一個好機會讓自己看看學校是否合乎自己的期望,最終結果是否合理,自己心中有數,不必執着。

作者: mummyJ    時間: 12-9-16 16:10     標題: 引用:考PN和K1的經驗告訴我,不論用甚麼方法都沒

原帖由 seeker.email 於 12-09-16 發表
考PN和K1的經驗告訴我,不論用甚麼方法都沒辦法理解學校的收生標準,唯有自己覺得盡了力為孩子試試就可以了 ...
講得好好!

作者: snailxixi    時間: 12-9-16 16:12

irene_the_pooh 發表於 12-9-15 21:32
我地上年考,只係in一次,內容就係入到課室,小朋友可以自己去玩鐘意既玩具,老師會埋黎睇下、寫下野,然後 ...
想問下in果阵嗨無三种語言都會用到(除左歌仔)定嗨有一种主要語言?同埋語言方面,要點帮小朋友准備,(我bb宜家三個月安安递左申請表)多謝
作者: bb2911    時間: 12-9-16 22:53

INTERVIEW 係咪用全英文架?
作者: sarubuta    時間: 12-9-17 08:49     標題: 回覆:Victoria PN 要in 兩次

去年我女interview 是全英文

作者: elytis    時間: 12-9-17 09:56

gum kowloon side vic which one better ar? thanks
作者: zzzchow    時間: 12-9-17 11:08     標題: 回覆:Victoria PN 要in 兩次

Interview 中的circle time 是英,粵,普講齊。其實沒得prepare. 可能如果小朋友上過下Playgroup 會識唱下歌仔,跳下舞。反應,表現會好D。

作者: brrbaby2007    時間: 12-9-17 15:35

Just relex, 其實bb考PN運氣占最大因素
作者: minirat    時間: 12-9-17 15:50

seeker.email 發表於 12-9-16 13:05
考PN和K1的經驗告訴我,不論用甚麼方法都沒辦法理解學校的收生標準,唯有自己覺得盡了力為孩子試試就可以了 ...

同意!
我會當帶仔仔上playgroup,去玩
老實講,就算俾我地預先知interview的內容
一歲幾人仔都唔可能train up他
同埋我都唔想他甘細個就俾甘的壓力他
奈何現在教育的遊戲規則系甘,我地都一定要參與
不過interview兩round就好似over d

作者: mingling1980    時間: 12-9-17 15:55

想問吓 Victoria 係咪通常得 Mon Wed Fri or Tue Thur offer? 多唔多可以有 5 日 offer? 如果真係得3日/2日 offer 大家仲會唔會考慮?
作者: sarubuta    時間: 12-9-18 09:13     標題: 引用:想問吓+Victoria+係咪通常得+Mon+Wed+Fri+o

原帖由 mingling1980 於 12-09-17 發表
想問吓 Victoria 係咪通常得 Mon Wed Fri or Tue Thur offer? 多唔多可以有 5 日 offer? 如果真係得3日/2日 ...
5 日offer 好少位

作者: irene_the_pooh    時間: 12-9-18 17:36

snailxixi 發表於 12-9-16 16:12
想問下in果阵嗨無三种語言都會用到(除左歌仔)定嗨有一种主要語言?同埋語言方面,要點帮小朋友准備,(我 ...

唔好意思,我唔係太睇得明!
我試下答啦:其實主要係睇當時係咩語言既老師黎同你 / 小朋友傾計或者帶遊戲!
其實我就冇咩幫阿囝準備,因佢平時都有返PG (唔係維記),咁形式都係差唔多!

作者: irene_the_pooh    時間: 12-9-18 17:37

mingling1980 發表於 12-9-17 15:55
想問吓 Victoria 係咪通常得 Mon Wed Fri or Tue Thur offer? 多唔多可以有 5 日 offer? 如果真係得3日/2日 ...

有D campus只係得5日添架咋!
如果有得揀,我都寧願只讀2 / 3日呀!

作者: huimcedu    時間: 12-9-18 17:53

irene_the_pooh 發表於 12-9-18 17:37
有D campus只係得5日添架咋!
如果有得揀,我都寧願只讀2 / 3日呀!

你填 form 時, 唔揀5日就得啦!
作者: sindychan35    時間: 12-9-18 18:49     標題: 回覆:Victoria PN 要in 兩次

係呀,3日其實好受歡迎。小朋友唔駛咁辛苦,學費又平D。最重要同樣是保證升K1! Why not?

作者: snailxixi    時間: 12-9-18 19:52

irene_the_pooh 發表於 12-9-18 17:36
唔好意思,我唔係太睇得明!
我試下答啦:其實主要係睇當時係咩語言既老師黎同你 / 小朋友傾計或者帶遊戲 ...
吾该!意思是英文同普通話都有機會,主要睇当時是咩老師in?英文老師来問你就是用英文in lar.但佢會吾會参考申請表上填寫的語言,用bb最熟悉的語言呢?多謝分享!
作者: irene_the_pooh    時間: 12-9-18 20:11

huimcedu 發表於 12-9-18 17:53
你填 form 時, 唔揀5日就得啦!

至弊阿囝而家campus根本冇5日以外既班呢!
作者: irene_the_pooh    時間: 12-9-18 20:14

snailxixi 發表於 12-9-18 19:52
吾该!意思是英文同普通話都有機會,主要睇当時是咩老師in?英文老師来問你就是用英文in lar.但佢會吾會参 ...

係呀!
我唔知佢地會唔會睇你用咩語言填然後用咩黎問你,但我估佢地未必會咁「周到」,因為話晒真係好多人IN!
同埋其實真係唔係好算係IN,佢地只係「過下黎傾兩句」,咁就走開架喇!再加上當時佢地問我既唯一一條問題,其實o係份表格已經填左!所以我估佢地未必係睇住你份申請表黎做面試!

作者: irene_the_pooh    時間: 12-9-18 20:15

sindychan35 發表於 12-9-18 18:49
係呀,3日其實好受歡迎。小朋友唔駛咁辛苦,學費又平D。最重要同樣是保證升K1! Why not?

...

仲細d機會病囉!
作者: sindychan35    時間: 12-9-18 21:42     標題: 回覆:irene_the_pooh 的帖子

非常同意!

作者: zzzchow    時間: 12-9-18 21:54     標題: 回覆:snailxixi 的帖子

係兩種都有可能,視乎老師講什麼語言。不過我估,如果老師見你同BB講廣東話,佢多數會問番廣東話。
我都覺得3日好正!隔日返,病少D。所以我上年都係報3日。不過得waiting list ( 即無行)。

作者: snailxixi    時間: 12-9-18 22:42

irene_the_pooh 發表於 12-9-18 20:14
係呀!
我唔知佢地會唔會睇你用咩語言填然後用咩黎問你,但我估佢地未必會咁「周到」,因為話晒真係好多人 ...
多謝分享,我bb依家三個月申請左佢play group1-2歲佢話帮我排甘隊但吾肯話我知幾多人排甘!只嗨話大概要排十個月先可能有得in.佢pg嗨吾嗨好難入,上左佢pg上佢幼稚園嗨吾嗨機會大滴啊?多謝
作者: snailxixi    時間: 12-9-18 22:46

zzzchow 發表於 12-9-18 21:54
係兩種都有可能,視乎老師講什麼語言。不過我估,如果老師見你同BB講廣東話,佢多數會問番廣東話。
我都覺 ...
多謝,我申請左pg.都想三日,亞b宜家三個月排甘隊無知有無希望!
作者: mamaokasan    時間: 12-9-19 10:44

Does anyone know if we choose 5 days, 3 days and 2 days PN, the chance to K1 would be the same?
作者: zzzchow    時間: 12-9-19 10:47

不論 2, 3 or 5 days PN, 都保證直升K1.
作者: seeker.email    時間: 12-9-19 12:20     標題: 回覆:Victoria PN 要in 兩次

學校說不是每個小孩都會有兩次面試,只是看個別情況而定。我估計會像去年一樣,某些on waiting list 的可能會有多一次機會。我覺得他們今年寫明,讓大家有心理準備,也不是壞事。

作者: ddung_baby    時間: 12-9-19 13:17

我想大家幫手望下份PN表,中康講明只受2011年8月至10月細B申請,但右邊2010年11月至七月個位又冇block 到話不設此班,咁即是填得嗎?仲有,回郵信封話要填application number, download form是不會有這個number的,咁點
作者: iuiunnn    時間: 12-9-19 13:43

回復 ddung_baby 的帖子

應該可以填 ,你可打去問, 但照文字理解 ,
於2011年8月-10月出生者只限海峰園、中康、何文田及君匯港校舍接受於8月開課。同時由於幼兒年幼,在開課初期,需因應校方要求由一位成人陪同參與活動,以便幼兒能逐步適應學校生活。
並沒有說11/2011 to 07/2011 出生者不可以報 , 而且還有空格可選
另外 , 網上提交表格的是即時有 application Number , 並會即時發送確認電郵予你所填寫的電郵地址

作者: miumiu1    時間: 12-9-19 21:52

請問N同PN有乜分別?係咪都保證直升K1? 邊間campus比較好定係差唔多?
作者: kwokbobo    時間: 12-9-19 22:11

請問兩文三語國際班和英普班有咩分別??時間係點??有人知嗎??
作者: minirat    時間: 12-9-20 10:36

seeker.email 發表於 12-9-19 12:20
學校說不是每個小孩都會有兩次面試,只是看個別情況而定。我估計會像去年一樣,某些on waiting list 的可能 ...

原來系甘
甘就幾公平

作者: minirat    時間: 12-9-20 11:10

zzzchow 發表於 12-9-19 10:47
不論 2, 3 or 5 days PN, 都保證直升K1.

甘又幾好wor
作者: irene_the_pooh    時間: 12-9-20 12:04

snailxixi 發表於 12-9-18 22:42
多謝分享,我bb依家三個月申請左佢play group1-2歲佢話帮我排甘隊但吾肯話我知幾多人排甘!只嗨話大概要排 ...

我當年都有排,但一直都冇CALL過位!
作者: mmpo    時間: 12-9-20 12:19

lalawowo 發表於 12-9-16 08:02
我個小朋友上年面試表現都唔好,老師circle time時叫做嘅指令佢都無做,一心諗住實fail, 點知竟然收到offer ...
,我bb依家上playgroup一到circle time就坐唔定,周圍走,點算

作者: mmpo    時間: 12-9-20 12:20

我問問下大家除了學費之外,其它什費幾多錢到??
作者: lalawowo    時間: 12-9-20 19:00     標題: 回覆:mmpo 的帖子

只要不是失控地亂走就可以了。我的小孩之前上其他的playgroup也是周圍走的,特別是story time的時候總是不肯坐下來,但是現在上pn已可全部跟着老師的指令做了。Victoria的老師好有經驗,她們能看出那個小孩適合Victoria。如果你是帶你的小孩去playgroup的家長,那你的表現也是相當重要的。老師會看看家長是否懂得培養、教導小孩。我是全職媽媽,經常陪我的小孩上不同的playgroup, 看多了不同家長的行為,也大概猜到他們的小孩是怎樣的。

作者: snailxixi    時間: 12-9-20 19:58

lalawowo 發表於 12-9-20 19:00
只要不是失控地亂走就可以了。我的小孩之前上其他的playgroup也是周圍走的,特別是story time的時候總是不 ...
甘我想問下家長要注意點咩?吾該!
作者: snailxixi    時間: 12-9-20 20:25

irene_the_pooh 發表於 12-9-20 12:04
我當年都有排,但一直都冇CALL過位!
我想問下如果申請吾到佢的pg是吾是入佢幼稚園機會好微?吾該!
作者: zzzchow    時間: 12-9-20 21:58     標題: 回覆:Victoria PN 要in 兩次

沒關係。上過pg不等如收。沒上過又不是一定不收。

作者: miumiu1    時間: 12-9-20 22:32

can anyone help?
N同PN有乜分別?係咪都保證直升K1? 邊間campus比較好定係差唔多?
作者: sindychan35    時間: 12-9-20 22:44     標題: 回覆:Victoria PN 要in 兩次

Victoria 的N班即是K1。他們不叫K1. 他們叫:
PN -> N (即K1) -> lower (即K2) -> upper  (即K3)

入了PN保證直升N。
應該間間campus都差唔多,這個不肯定。。總之間間分校都難入。

作者: vancouverisland    時間: 12-9-21 00:30     標題: 回覆:mmpo 的帖子

只要交學費,沒有其他雜費要交。

作者: irene_the_pooh    時間: 12-9-21 11:44

snailxixi 發表於 12-9-20 20:25
我想問下如果申請吾到佢的pg是吾是入佢幼稚園機會好微?吾該!

咁我又唔知,因為冇統計過佢地一班有幾多係有上有幾多係冇上!

作者: irene_the_pooh    時間: 12-9-21 11:46

miumiu1 發表於 12-9-20 22:32
can anyone help?
N同PN有乜分別?係咪都保證直升K1? 邊間campus比較好定係差唔多?

一直以黎都講最難入係CWB & HH,聽講九龍o個邊會易DD,或者就算waiting都會多D機會wait到,可能因為九龍比較多學校選擇掛?

不過聽有d媽媽講呢兩間最難入係因為小一派校理想!

作者: ddung_baby    時間: 12-9-21 11:47

請問填FORM時有RANKING排PREFERENCE, 是一定要在同一間CAMPUS內排, 定可以係志願一下康上午, 志願二係銅鑼灣上午咁GA???
作者: mingling1980    時間: 12-9-21 17:32

點解有d人話工人姐姐平時同小朋友去開 playgroup 一齊 interview 小朋友表現會好些?大家 知唔知係咪一定要爸爸媽媽 陪interview??
作者: honeybee2012    時間: 12-9-21 22:54

is there any playgroup related to victoria cwb?
作者: irene_the_pooh    時間: 12-9-22 12:00

honeybee2012 發表於 12-9-21 22:54
is there any playgroup related to victoria cwb?

no pg in cwb campus.
but u can apply those in hh which is in the same district.

作者: linus仔    時間: 12-9-24 23:43     標題: 回覆:Victoria PN 要in 兩次

我大囡讀緊k2, 細囝上年11月出世所以今年都未報得住。所有campus都收足2歲的,但中康海峰園同何文田同時有細囝班。兩文三語有兩位班主任(粵/英),加普通話堂。英普的兩位班主任是普/英。我囡當年係細囡,有上佢playgroup.   Interview看似容易,但如有返開佢地playgroup真係著數d, 因為interview模式同上playgroup時一樣, 小朋友習慣左會好好多。當年interview英文老師circle time唱歌,首歌playgroup學過,阿囡聽到已經好興奮,唱完老師話要bye bye the ducks (道具),阿囡竟然衝出去幫手put back d ducks, 其他小朋友仲呆坐緊,我隔離個家長見我囡出左去,佢係噤推個囝出去,推刮差d跌低   另外有d小朋友唔肯跟老師做動作。所以上playgroup對interview Vic係有幫助的,建議排唔到Vic playgroup都上下其他playgroup

作者: miumiu1    時間: 12-9-25 04:50

Thanks everyone for the inputs. They are all very helpful!
作者: mamaokasan    時間: 12-9-26 12:07

Dear linus仔 thanks for sharing...how do you think of victoria education? is it good?
作者: linus仔    時間: 12-9-27 14:58

回復 mamaokasan 的帖子

To me, it is very good coz it provides a very good bilingual environment.  My girl can make fluent English conversation (not only sentences) while Chinese is not bad.  Actually all of her classmates have very good verbal English because they have English teacher staying in classroom full time, they switch "channel" when they talk to English teacher :)    Again, good or not depends on what you want, if you want a kindergarten that has high acaedemic level, Vic if not your cup of tea.  If you value language development in early years, Vic is very good at it.  I prefer my kids to develop good language skills and motivation to learn in kindergarten years, which I believe to be a good foundation for future learning.   
作者: mamaokasan    時間: 12-9-27 15:28

I want my gal to speak both fluent english and chinese for practical needs. That is good to hear that. But what do you mean want "high acaedemic level"? You mean like cramming for chinese writing etc? Vic does not teach writing? Also, do you think outdoor playgroup important?
作者: linus仔    時間: 12-9-28 03:20     標題: 回覆:Victoria PN 要in 兩次

Victoria is a happy school with not much homework.  My girl is K2 now is is learning to write 筆劃,some other kindergarten already writing words I think. Victoria has phonics so that you don't need to go out to learn, and they encourage kids to read books.  Vic students are usually trained to be confident and willing to speak up, rather than many homework, so it depends on what you want from the school.  I think I school has outdoor playground it would be great but it is not a factor of high priority when I choose a school.  You can bring kids to outdoor playground yourself but you cannot provide a whole language environment for the kid yourself.

作者: mamaokasan    時間: 12-9-28 10:15

Dear linus仔Thanks so much for sharing. I think language environment is important as it is sth hard to arrange. I like Vic students are usually trained to be confident and willing to speak up....Being communicative is very important than homework in this stage. Thanks for your valuable opinion.
作者: irene_the_pooh    時間: 12-9-28 21:37

linus仔 發表於 12-9-28 03:20
Victoria is a happy school with not much homework.  My girl is K2 now is is learning to write 筆劃, ...

my kid is studying pn now.
actually i'm also concerning about when would the school teach kids to write. in the orientation day, the teachers said they won't teach them writing throughout the year. but i'm still afraid if they would ask the kids to write in K1, as many studies found that it's not advisable for kids to write before 4.

作者: linus仔    時間: 12-9-29 00:54     標題: 回覆:Victoria PN 要in 兩次

In K1, only simple Exercises on drawing lines.  Actually start writing in K2.

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5