教育王國

標題: 少功課少測驗的小學請提供 [打印本頁]

作者: applehoney    時間: 12-9-13 02:46     標題: 少功課少測驗的小學請提供

家住40網,懶媽媽,想搵D少測驗默書,功課少的小學,請各家長提供

作者: bbforever    時間: 12-9-13 05:09

我都想知:D
作者: Yanamami    時間: 12-9-13 08:05

KTS
作者: sampapa    時間: 12-9-13 08:39     標題: 回覆:applehoney 的帖子

SMCESPS

作者: MangoCake81    時間: 12-9-13 09:05

12或14網會有嗎? 謝謝
作者: Charlotte_mom    時間: 12-9-13 09:21

我揀港大同學會, 柴灣區直資

作者: MangoCake81    時間: 12-9-13 09:26

回復 MangoCake81 的帖子

Yanamami : 謝謝!!
作者: MangoCake81    時間: 12-9-13 09:30

Charlotte_mom 發表於 12-9-13 09:21
我揀港大同學會, 柴灣區直資

請問一天約有多少?謝謝
作者: Yanamami    時間: 12-9-13 09:48

Charlotte_mum:少測驗少功課wor講緊.....

5/6樣功課一日.....OK o丫.  無默書可能有d家長唔like. 一年3考, 都OK呀.....
作者: MangoCake81    時間: 12-9-13 09:57

Yanamami 發表於 12-9-13 09:48
Charlotte_mum:少測驗少功課wor講緊.....

5/6樣功課一日.....OK o丫.  無默書可能有d家長唔like. 一年3考, ...

唔好意思, 想問多些, 是一頁的工作紙功課?還是抄抄寫寫為多?
作者: MangoCake81    時間: 12-9-13 10:17

回復 MangoCake81 的帖子

Yanamami : 謝謝您呀
作者: Yanamami    時間: 12-9-13 10:17

我覺得津校一般較多功課....
作者: MangoCake81    時間: 12-9-13 10:19

我很怕過多的抄寫,以前就是這樣"學習"
作者: Charlotte_mom    時間: 12-9-13 10:55

港同教學理念係活潑好學思辨創新, 鐘意小孩多發問, 鼓勵自主學習, 睇書自己搵答案, 我個仔p2時已經識自己開電腦, 上search engine, 用手寫板入keyword搵圖片, 痴去word, resize, 開printer print出黎, 呢d就係佢地對小朋友求學問既要求, 有d功課係project approach的, 唔係其他家長想像中project=家長做, 我唔駛理佢, 佢自己會攪掂(我幫佢做一世咩)
功課時間, target係每日半小時, 不過有時上網搵資料/統整組合就會花時間, 不過由於唔係機械式抄寫, 所以小朋友會做得開心
小1,2持續評估(即上堂表現功課小組討論咩都count), 佢有assessment不過唔會預先通知, 希望真正test到小朋友究竟學左幾多(學左就應該識, 唔係要阿媽捉佢溫), 無考試, 小3,4會考中英數, 小5,6會考埋數常音樂等
100%直升中學: www.hkugac.edu.hk, 可以順便去睇睇新高中同聯招結果
作者: ysnmama    時間: 12-9-13 10:58

看來大家對多少的標準不盡相同
作者: ysnmama    時間: 12-9-13 11:08

我孩子不是kts學生,可能不夠清楚。只是朋友的孩子在讀(可能被人說又是朋友.......又不是第一身.......),但以她們所說,小測驗很密,而且各科的功課內容也很深及高要求。又中和英數,進度也很快。所以如果能跟上和應付,學水平是很高的。如果以功課少和測考少。kts似乎未算。
作者: atirw    時間: 12-9-13 12:00     標題: 回覆:少功課少測驗的小學請提供

我個仔上星期六去港同in,返來好開心,話老師叫佢揀識識的字,比去完英華考完好唔同,只是話我知唔識。2500人考,都唔知得唔得。聽完考長同老師個talk,真係好鐘意港同。咁正向的學校,好難得!

作者: sissysze    時間: 12-9-13 13:22     標題: 回覆:少功課少測驗的小學請提供

港同如果父/母係港大畢業實收架wor

作者: silvia_ng    時間: 12-9-13 13:36

applehoney 發表於 12-9-13 02:46
家住40網,懶媽媽,想搵D少測驗默書,功課少的小學,請各家長提供

...
津校應該難d, 直資私校可能會比較少。
位於大角咀保良局陳守仁小學功課唔多, 一日大約3-5樣, 冇乜抄寫。中英文默書2-3星期先有一次。測驗考試每年各兩次。但數學quiz係好多既(一個學期8次左右啦)。

作者: Charlotte_mom    時間: 12-9-13 13:38

atirw 發表於 12-9-13 12:00
我個仔上星期六去港同in,返來好開心,話老師叫佢揀識識的字,比去完英華考完好唔同,只是話我知唔識。2500 ...

我最欣賞學校, 係生命教育, 用心去教好每一個學生, 識拔尖亦肯補底, 我女做完2日開放日, 返黎話好開心因為賣晒d耆康麵幫老人家籌到錢, 我覺得當一個p6學生會識咁唸, 做父母都放心了, 開放日果d慈善機構, 係平時學校不嬲都合作開的, 唔係臨時做show, 社會服務單元, 小一已經有, 我仔小2已經要自己form小組夾活動去老人院探訪
我認為"教", 唔係淨係學業, 仲有好多野, 港同呢方面一直堅持, 真係好難得

作者: fineday    時間: 12-9-13 13:51     標題: 回覆:少功課少測驗的小學請提供

charlotte mami, 以你所知港小收吾收細仔細女呢?

作者: hugub    時間: 12-9-13 14:02

嶺南大學香港同學會直資小學呢間小功課, 冇測驗
作者: katherinelum    時間: 12-9-13 14:05

thanks
作者: Charlotte_mom    時間: 12-9-13 14:25

fineday 發表於 12-9-13 13:51
charlotte mami, 以你所知港小收吾收細仔細女呢?

港同揀學生好得意的, 名唔名校都收, 大仔細仔又收, 父母咩背景邊度畢業一樣收
不過同時亦出現細佬妹唔包收, 孖仔孖女可能收一個
一句講晒, interview得好就收lor

作者: chanwendy    時間: 12-9-13 15:54

Yanamami 發表於 12-9-13 09:48

5/6樣功課一日.....OK o丫.  無默書可能有d家長唔like. 一年3考, ...

一日 5-6 樣功課都叫做少功課? 唔係啩....
作者: chanwendy    時間: 12-9-13 15:55

hugub 發表於 12-9-13 14:02
嶺南大學香港同學會直資小學呢間小功課, 冇測驗

係少功課, 但唔係冇測驗, 只係佢叫做評估啫, 咪即係測驗, 不過好似係上下學期各一次啫.
作者: joe914    時間: 12-9-13 16:37     標題: 回覆:chanwendy 的帖子

作者: dragonball0301    時間: 12-9-13 17:24     標題: 引用:Quote:fineday+發表於+12-9-13+13:51+charl

作者: Charlotte_mom    時間: 12-9-13 17:42

dragonball0301 發表於 12-9-13 17:24
港同係少數我聽到冇乜差評的學校,可惜我家住新界,我都好想兩個仔起昵類型學校讀書。知吾知除了港同九龍區 ...

多謝呀, 你講得咁正面, 我做家長都開心, 活動教學呢條路唔易行, 之前聽埋好多評語, 好似我害左對仔女咁, 而家general comments唔錯, 我都有努力架

沙田有浸大黃錦輝呀

作者: p95832516    時間: 12-9-13 19:41

五邑工商總會學校
作者: annafong    時間: 12-9-13 21:54

回復 Yanamami 的帖子

5/6都少? 哈......我個囡個間大多只有4樣.

作者: annafong    時間: 12-9-13 22:08

yeah yeah

作者: applehoney    時間: 12-9-13 22:30     標題: 回覆:Charlotte_mom 的帖子

柴灣太遠有無九龍區

作者: 點算好    時間: 12-9-13 22:30

annafong 發表於 12-9-13 22:08
yeah yeah
哈哈哈哈哈哈哈哈哈哈哈.......
作者: kyliema2006    時間: 12-9-13 22:53     標題: 回覆:Charlotte_mom 的帖子

好奇想問問,家長或學生
有冇聽過葉校長講廣東話?

作者: kyliema2006    時間: 12-9-13 22:54     標題: 引用:好奇想問問,家長或學生 有冇聽過葉校長講

原帖由 kyliema2006 於 12-09-13 發表
好奇想問問,家長或學生
有冇聽過葉校長講廣東話?
這條問題其實想問Charlottemom的。

作者: Charlotte_mom    時間: 12-9-13 23:21

等我唸下先.........其實我唔係見過佢好多次, 我只知佢係香港人, 不過好細個過左英國lor...........好似英文talk之中夾雜過1,2個廣東話term? 唔知我有無記錯
作者: yantabo    時間: 12-9-14 00:37     標題: 引用:港同如果父/母係港大畢業實收架wor +

原帖由 sissysze 於 12-09-13 發表
港同如果父/母係港大畢業實收架wor
咁多舊生嘅仔女邊收得晒吖?

作者: SiuSam    時間: 12-9-14 00:39

回復 Charlotte_mom 的帖子

孩子在港同, 語言(中英)方面如何呢?
作者: kyliema2006    時間: 12-9-14 09:04

Charlotte_mom 發表於 12-9-13 23:21
等我唸下先.........其實我唔係見過佢好多次, 我只知佢係香港人, 不過好細個過左英國lor...........好似英 ...

葉校長以前係CKY未講過一句廣東話的,唔知講得正唔正呢。
作者: extra369    時間: 12-9-14 09:19     標題: 回覆:Charlotte_mom 的帖子

“港同“而家的校長是名叫黄桂玲,我去聽講座她說流利廣東話的。你地所講的葉校長是誰呢???

作者: Charlotte_mom    時間: 12-9-14 11:27

SiuSam 發表於 12-9-14 00:39

孩子在港同, 語言(中英)方面如何呢?

俾個例子你; 之前有個老師, 係北京藝術學院畢業的, 想教視藝無空缺, 學校又鐘意個老師請佢教中文, 老師一直講pth, 學生一路聽, 一直都無問題, 後來老師心願達成, 可以教視藝, 初初按規定用廣東話, 後來家長提出點解唔直接用普通話, 反正一路都係咁溝通架啦, 於是, 而家我地有一個普通話教視藝既老師, 你話學生pth水平去到咩level?

而英文, ok啦, 我好老實架, 係比唔上果d最叻英文既學校, 俾d實際數字: 如果無記錯, 之前s3(中3)學生去考igcse, 係100% credit的, 今年新高中, 亦100%有level 3 or above, 成績一d都唔失禮 (新高中係5** ->5* -> 5-> 4,3,2,1, u; 2係pass, 1係fail, 一般理解係5**, 5*, 5當係以前credit即abc啦, 432就係以前de了)

想睇新中高成績比較, 高中版有高人整左個summary (雖然好多學校唔肯公佈)
http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2420579&extra=page%3D1

作者: applehoney    時間: 12-9-14 18:16     標題: 回覆:少功課少測驗的小學請提供

請提供

作者: chickenwing2006    時間: 12-9-15 23:33     標題: 引用:Quote:fineday+發表於+12-9-13+13:51+charl

原帖由 Charlotte_mom 於 12-09-13 發表
港同揀學生好得意的, 名唔名校都收, 大仔細仔又收, 父母咩背景邊度畢業一樣收
不過同時亦出現細佬妹唔包收 ...

作者: apsm    時間: 12-10-14 08:36     標題: 引用:我個女都係喺港同讀小三,小一、小二時如果

作者: Charlotte_mom    時間: 12-10-14 10:14     標題: 引用:Quote:原帖由+joe914+於+12-09-13+發表我個

原帖由 apsm 於 12-10-14 發表
請問你是石硤尾-港同嗎?是全英普教學?学費幾多?
石峽尾無港同啊,港同得到間,小學柴灣中學黃竹坑

作者: LC167    時間: 12-10-14 11:33     標題: 回覆:Yanamami 的帖子

Is it true? I thought this school is 勁谷?

作者: apsm    時間: 12-10-14 13:26     標題: 引用:Quote:原帖由+apsm+於+12-10-14+發表請問你

作者: HelicopterDad    時間: 12-10-14 13:37     標題: 引用:家住40網,懶媽媽,想搵D少測驗默書,功課

原帖由 applehoney 於 12-09-13 發表

...
深水埗崇真。佢有埋功課班。做完功課先返屋企。不過要extra比錢

作者: Hei3705    時間: 12-10-14 16:24

救恩
作者: Hei3705    時間: 12-10-14 16:26

Charlotte_mom 發表於 12-10-14 10:14
石峽尾無港同啊,港同得到間,小學柴灣中學黃竹坑

我個仔宜家係救恩讀小二, 港同中學都係我目標之一

如果港同小學是必收生, 想入都應該吾易

作者: ArielQ    時間: 12-10-14 19:09     標題: 回覆:apsm 的帖子

我估你說的是嶺南大學同學會小學,不是港大同學會。

作者: silvia_ng    時間: 12-10-14 20:33     標題: 引用:Quote:原帖由+Charlotte_mom+於+12-10-14+

原帖由 apsm 於 12-10-14 發表
oh, thx!!! 我見深水埗有間港大同學xxxx, 以為你地講緊呢間。
深水埗果間應是嶺南大學xxx, 唔係港大同學會呀

作者: apsm    時間: 12-10-14 23:55

作者: silvia_ng    時間: 12-10-15 09:54

apsm 發表於 12-10-14 23:55
IC, THX!!!
以我記憶所及, 呢間學校之前差不多殺校, 之後轉直資(其實都唔係好多年)。所以我唔知佢好唔好呀!
作者: apsm    時間: 12-10-15 16:22     標題: 引用:Quote:apsm+發表於+12-10-14+23:55+IC,+THX

作者: chanwendy    時間: 12-10-16 10:58

apsm 發表於 12-10-14 23:55
IC, THX!!!

你直接去學校網頁, 會搵到直資後第一屆的升中結果, 個人覺得以第一屆冇往績來講, 算好見得人了.  有聽人講過佢比 tsl 第一屆的成績好, 係咪真就唔知, 因為我冇去深究.
作者: gwlam    時間: 12-10-16 14:42

我同事個女今年港同升S1,功課多了很多,一個十。一的四天假期有三天要做功課,因為DSE中文result唔好,特别多中文功課,S1仲要開始背默,模式同小學差遠了。
作者: marcuscyrus    時間: 12-10-16 14:49

有學生今年升讀kts 小一,似乎比往年的workload重了,聽姨甥們說小一沒有默書,但我學生則說有,不過我只是..聽說!

作者: BB成長期    時間: 12-10-16 15:00

作者: Charlotte_mom    時間: 12-10-16 15:06     標題: 引用:+本帖最後由+gwlam+於+12-10-16+14:51+編輯

原帖由 gwlam 於 12-10-16 發表

功課係多左。都係果句啦:比起出面仲係少。quiz密左,都中學lor, 緊張d都好既,吾至於頂吾順。如果傳統轉過黎就辛苦d, 我聽到有同班同學晚晚做到1、2點

作者: Confident    時間: 12-10-16 17:16     標題: 引用:KTS

原帖由 Yanamami 於 12-09-13 發表
KTS
KTS都算小?

作者: babybear    時間: 12-10-16 17:34     標題: 引用:Quote:原帖由+Yanamami+於+12-09-13+發表KT

原帖由 Confident 於 12-10-16 發表
KTS都算小?
功課多與少,課程谷唔谷真係因人而異

同一間學校嘅學生, 快手腳個位日日個零鐘左右完成所有功課,另一位呢,做乜都慢個人,連食飯都慢吞吞,日日差唔多要同時間搏鬥,冇十點到十一點都未起錨!

問第一位家長,一定答少功課、唔谷!
慢吞吞個位家長呢,又會答好谷、超多功課!

作者: HaYi    時間: 12-10-16 19:03

我覺得功課多款都不是問題, 每樣只要圈答案, 一陣就做完, 只是如果要好多抄寫, 例如一個詞語要抄多過一行的, 又要抄文等, 又要背成篇文的, 如果小朋友抄寫慢或記性不好就真係煩,

另現有好多P1小朋友功課未必可以不經大人輔助做的, 如中文的閱讀理解 (紙上+網上), 如果家中大人回家晚, 小朋友要等大人教, 真係好夜都未做完.
作者: Yanamami    時間: 12-10-16 19:30

阿女P3. 昨日4樣功課, 今日兩樣. 最多5~6樣(含改正). 我真係覺得OK.
作者: BB成長期    時間: 12-10-17 09:45

作者: Yanamami    時間: 12-10-17 09:51

BB成長期 發表於 12-10-17 09:45
KTS 的功課真的不算多, 不是抄抄寫寫, 阿仔好多時都在學校做完, 只是由於我都幾夜才回家8時, 令阿仔未可做 ...

好多消息都係人傳人, 或者係多年以前, 作不得準. 我女幼稚園同學讀GH, 她mami說轉了新校長, 甚至少了功課. 很多學校都在改善, 收消息真的要從用家那裏取得才準確.

作者: chanwendy    時間: 12-10-17 10:53

HaYi 發表於 12-10-16 19:03
我覺得功課多款都不是問題, 每樣只要圈答案, 一陣就做完, 只是如果要好多抄寫, 例如一個詞語要抄多過一行的 ...

有學校寫詞語會同一個詞語寫多過一行嗎? 邊間呀?
作者: wingniner    時間: 12-10-17 14:59

作者: albert831    時間: 12-10-17 17:26

法國擬禁學童做功課, 菲律賓亦禁止星期五發放家課.

http://hk.news.yahoo.com/%E6%B3% ... 4buy-225056717.html

作者: sampapa    時間: 12-10-17 18:32     標題: 回覆:wingniner 的帖子

我兒今年小壹,都是寫壹行和字與字格壹但空格,每天只有二至三様,全部三十分鈡內完成,只是要多看書,任何種類都可以

作者: momama    時間: 12-10-17 23:29     標題: 引用:Quote:Yanamami+發表於+12-9-13+09:48+Char

原帖由 chanwendy 於 12-09-13 發表
一日 5-6 樣功課都叫做少功課? 唔係啩....
有d一日超過十樣!

作者: littlewoman    時間: 12-10-23 00:24

回復 sampapa 的帖子

support!!!!!
作者: littlewoman    時間: 12-10-23 00:25

係support呢樣:

http://hk.news.yahoo.com/%E6%B3% ... 4buy-225056717.html

作者: sampapa    時間: 12-10-24 09:47

回復 wingniner 的帖子

我兒今年小壹, study in SMCESPS, not too much home work, within 30 min done.
作者: gigi1020    時間: 12-10-24 15:14

回復 sampapa 的帖子

請問 SMCESPS全寫即係邊間? many thanks
作者: sampapa    時間: 12-10-24 16:22     標題: 回覆:gigi1020 的帖子

深水步聖瑪加利中小學(直資)

作者: palmchristy    時間: 12-10-24 20:11

APSKT - 小一平均每日2-4份功課, 另外2-4份改正. 有時返屋企讀某本reader某幾頁/普通話書某幾頁都算一樣功課. 好少抄寫.

如果無乜改正要做, 好多時學校自修堂可以做完所有功課.  如果多改正, 便要回家做, 平均做半小時左右完成. 好少要做超過一小時.

我估咁樣唔算多功課掛?
作者: Rayli    時間: 12-10-24 21:25     標題: 引用:係support呢樣:法國擬禁學童做功課,+菲律

原帖由 littlewoman 於 12-10-23 發表
係support呢樣:

唔做功課就會多測驗,星期五無功課就星期四派

作者: wingsze23    時間: 12-10-24 22:12

回復 palmchristy 的帖子

how about homework in higher forms??
作者: palmchristy    時間: 12-10-29 21:16

wingsze23 發表於 12-10-24 22:12
回復 palmchristy 的帖子

how about homework in higher forms??
小四後就增加了一點.  這也是無可避免的.
作者: applehoney    時間: 12-10-29 23:14     標題: 回覆:palmchristy 的帖子

apskt?

作者: palmchristy    時間: 12-10-30 11:43

是apskt呀。

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5