教育王國

標題: 民生書院幼稚園好唔好?(九龍城) [打印本頁]

作者: deerica    時間: 12-9-12 16:50     標題: 民生書院幼稚園好唔好?(九龍城)

今年報K1
作者: KTP    時間: 12-9-13 13:20

今年無學卷, $2800 一個月.
作者: evachan717    時間: 12-9-13 13:45

我女今年讀K1英普班、無学券后課程相对深咗好多、興趣班一期要$3700.陪課2日、老師对小朋友自理要求好高、老師有愛心! 我女好鐘意返学、我亦好鐘意呢間学校
作者: KTP    時間: 12-9-13 14:09

請問讀英普班, 是否可以對小學有幫助?
作者: evachan717    時間: 12-9-14 16:32

英普班(2班)比英粤班(10班)接觸普通話同英文机会較多、因班主任講普通話、另一个NET teacher講英文、就算助教係local都吾会同小朋友講广東話.咁樣学英文同普通話自然会快啲! 我吾知对小学有無幫助、但感觉上英普班优勢佔多
作者: MissMusic    時間: 12-9-14 17:53     標題: 回覆:evachan717 的帖子

請問興趣班何謂一期?一星期上多少天? 每次幾多小時? 有甚麼項且選擇?

作者: JoSon0709    時間: 12-9-15 12:18

我小兒都是今年的K1, 英粵班,兩位本地老師,一位NET外籍老師,老師对小朋友的自理要求頗高,老師都好nice,同埋佢吔啲Net teacher真係外國人,因小兒pre-nursury係KM啲Net teacher係ABC 同埋係indian. 加上民生今年又新裝修同改革,課程都比以住較深,小朋友一路讀上去會容易啲pick up小學課程。
至于興趣班是星期六上0900:1200 三小時的基本興趣班;有口才,跆拳道,畫畫,英文,跳舞,普通話,珠心算等等。。。今年唔見到游泳班。全部校內進行。
作者: deerica    時間: 12-9-15 13:51

教學是否一般傳統式?
作者: byoung    時間: 12-9-15 14:52     標題: 回覆:民生書院幼稚園好唔好?(九龍城)

想問下英粵班一星期有幾多堂普通話?每堂大約幾多分鐘?

作者: JoSon0709    時間: 12-9-15 18:15

民生的教學模式是主題研習,project approach,好多時都有outing比小明友出外參觀如去環保城,歷史博物館。。。。,又會邀請其他團體到學校,如中电,消防署。。。
作者: deerica    時間: 12-9-15 21:55

謝謝!
英普班只得2班,是否很難入?
作者: JoSon0709    時間: 12-9-16 00:12

對呀!英普兩班相對比較難入。
作者: 陰公之人    時間: 12-9-17 09:26

因有興趣幫我小朋友報2013年K1, 我想知道每個月學費: $2800, 仲有咩費用要交? 我見有興趣班, 是幾多錢一個月? 有咩可以揀來學? 另外, 是否一定可以入讀民生小學呀? 定或是只係提高入讀民生小學的機會率呢? 請大家幫幫手啦!

作者: misshoiyi    時間: 12-9-17 10:39

有朋友入年已入讀k1,但好似民生今年超額收生,三年後可能只得50%小朋友可以直上小學,請問有冇人知道是否當真呢?
作者: snow228    時間: 12-9-17 11:02

delete delete delete

作者: snow228    時間: 12-9-17 11:03

上星期好似call過waiting (極小量1,2個) 証明無超額
作者: 牛王頭太太    時間: 12-9-17 16:46

其實, 這間學校都幾好. 最主要是龍校, 中學又是BAND 1.
作者: KTP    時間: 12-9-17 17:15

請問有無其他費用要交?
作者: ChingChng    時間: 12-9-17 18:38

今年K1班數比往年多,開咗12班。
作者: JoSon0709    時間: 12-9-17 21:15

今年學費是$2800,十個月學費,茶點費$380,文教用品$600包括文具,所有劳怍用品等。。無其他雜費。
迎新日,學校已講咗小學部会预留不少於85%小學學位給幼稚園部學生。
作者: JoSon0709    時間: 12-9-17 21:43

不是100%全上小學,因为當中會有其他更好offer的小學,亦有D會選擇大抽獎而自動流失。上年考到GH, 英華,陳守仁,派到瑪利諾同喇沙而流失的亦有不小,如果不能升上民小的基本上學校在K2下學期見家長時亦会通知。
作者: yukai    時間: 12-9-18 00:13     標題: 回覆:JoSon0709 的帖子

請問面試考d咩?可否分享下?Thanks

作者: lovenicolebaby    時間: 12-9-18 00:49

想問吓民生幼稚園收唔收细仔?
我想幫個仔報13年K1呀!Thx !
作者: deerica    時間: 12-9-18 14:24

open day 是否在10月?
英粵班是否都有普通話班?
星期六是是否有課外活動?
有沒有人知道由屯門返學有冇校巴? 謝謝
作者: 藤媽    時間: 12-9-18 15:43

yukai 發表於 12-9-18 00:13
請問面試考d咩?可否分享下?Thanks
我冇記錯的話, 舊年面試係group in, 一組約四、五個小朋友連埋媽咪坐埋一檯

老師埋黎逐個小朋友問問題, 跟住會問媽咪

問小朋友問題: 認簡單ABC, 叫小朋友囉某個顏色既積木俾老師, 問小朋友咩名, 邊個同佢一齊黎
問媽咪問題: 平時有咩親子活動, (聽聞有問過家長點睇怪獸家長) 邊個湊小朋友多,
之後會叫小朋友坐埋一齊響老師前面 (坐地下) 聽老師講故事, 同小朋友互動

最後派兩個波仔, 叫小朋友拎起放入紙盒裡面, 媽咪一齊幫手摺好紙盒

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

仲有interview之前有問卷要填... 果份表先考智慧 (主力問家校合作)

隔左咁耐有d details位唔記得左了, 如果有其他媽咪記得既請再補充

作者: hehababy    時間: 12-9-18 17:36

我都想知有冇校車去將軍澳架??
作者: Andymammy    時間: 12-9-18 17:46     標題: 回覆:yukai 的帖子

面試仲有story telling,小朋友回應老師問題!

作者: giant_japan    時間: 12-9-18 17:52     標題: 引用:我都想知有冇校車去將軍澳架??

原帖由 hehababy 於 12-09-18 發表
我都想知有冇校車去將軍澳架??
Yes

作者: JoSon0709    時間: 12-9-18 22:53

回復 lovenicolebaby 的帖子

因為答問題對大仔會有優勢D,細仔都有,但是%少D。

作者: JoSon0709    時間: 12-9-18 23:03

回復 yukai 的帖子

民生面試是group interview,大約4至5人一組,父母可以一起進入課室,但是只可以一個家長和小孩參加面試,另外一個家長坐係課室邊,面試內容在之前(藤媽)已經提過,大致相同。
有問點睇怪獸家長,問今日來做什麼,誰帶你來?你玩緊什麼?。。。英粵班用廣東話,英普班用英語或普通話面試。

作者: BethMarc    時間: 12-9-18 23:44

回復 JoSon0709 的帖子

We went to the interview last year.  4 kids + 8 parents + one teacher sitting around a table.  The teacher walked around the table asking parents questions and asking kids questions (which means the other 6 parents and 3 kids are also there).
My feeling is that its too crowded and rather distracted as when the teacher was asking your kid to do a task, the other three kids maybe quite noisy as they are playing on the same table.

The teacher also showed my son a board with A-Z and asked him to read.  For colors, she asked questions with red, blue, green, yellow, white and black.  For numbers, she asked my son to pass her three white blocks.  This is the most difficult interviews I have come across.  Maybe my son is not really that smart to know that all.

作者: JoSon0709    時間: 12-9-19 00:45

回復 BethMarc 的帖子

Agreed, I have a same experience with you in last year.

作者: klm402    時間: 12-9-19 11:26

民生好似係龍, 係依家呢個時勢, 入到龍校比其他重要. (冇記錯既話佢地好似係龍)
作者: Cedric_mama    時間: 12-9-19 11:45     標題: 引用:民生好似係龍,+係依家呢個時勢,+入到龍校比

原帖由 klm402 於 12-09-19 發表
民生好似係龍, 係依家呢個時勢, 入到龍校比其他重要. (冇記錯既話佢地好似係龍) ...
我仔仔今年讀民幼k1
因為民幼本身學位比民小多
而民小保證預留唔少於85%學位俾幼稚部升上去
咁計就大約升到一半多d上去
中學部係聯系中學
其實嚟d資料全部係學校網頁都有
只要做下功課就唔洗估估下

作者: maggiemai77    時間: 12-9-19 11:48

i heard last year interview was conducted in English. is that only for English&PTH class or for both Englsih&PTH and English&Cantonese?????
作者: giant_japan    時間: 12-9-19 16:05     標題: 引用:民生好似係龍,+係依家呢個時勢,+入到龍校比

原帖由 klm402 於 12-09-19 發表
民生好似係龍, 係依家呢個時勢, 入到龍校比其他重要. (冇記錯既話佢地好似係龍) ...
不是100%直升的

作者: Cedric_mama    時間: 12-9-19 19:04     標題: 引用:Quote:原帖由+klm402+於+12-09-19+發表民生

原帖由 giant_japan 於 12-09-19 發表
不是100%直升的
唔係100%直升

作者: JoSon0709    時間: 12-9-20 15:05

就算係100%收番上小學都不能夠鬆懈,何况小學只收番不少於85%學位的幼稚園生,成績同品行唔好的一樣out. 所以小朋友讀邊間都要好好装備自己,去迎接小學的课程.
作者: klm402    時間: 12-9-20 16:29

不過EVEN唔係龍都好, 起碼都比人家多左85%機會升返上民小.
作者: MSBOY    時間: 12-9-20 16:58

JoSon0709 發表於 12-9-17 21:43
不是100%全上小學,因为當中會有其他更好offer的小學,亦有D會選擇大抽獎而自動流失。上年考到GH, 英華,陳 ...

據聞今年有4個男仔考到YING WAH (12-13 P.1), 唔知係咪真呢?, 如果係, 咁都算多喎, 因為好多係會疊埋心水上民小.
作者: JoSon0709    時間: 12-9-21 00:39

實際數字真是很難確實,因為民生自己有直升小學,所以他不會像其他幼稚園般出學校通告或banner去話比人知有幾多學生考到某某名小,我地都是從上界K3、家長中得知吧!
作者: MSBOY    時間: 12-9-21 09:57

JoSon0709 發表於 12-9-21 00:39
實際數字真是很難確實,因為民生自己有直升小學,所以他不會像其他幼稚園般出學校通告或banner去話比人知有 ...

同意, 我都係問D家長先知道.....ANYWAY, the number is not too bad la....

作者: ABCdoreme    時間: 12-9-25 08:53     標題: 回覆:MSBOY 的帖子

如果已經在一間唔錯嘅pn 讀緊, eg hkps, st cat, should i still apply 民生for 大半條龍?

作者: BBCHANCHAN    時間: 12-9-28 09:49

作者: sllau    時間: 12-9-28 11:14

有學生讀得不好, k2被人踢走?? 邊度黎既風, 無聽過無遇過無見過。只見過有問題既學生, 都無被踢走。
作者: chunchun321    時間: 12-9-28 14:09     標題: 回覆:民生書院幼稚園好唔好

唔係勸退,有可能是K2見家長時老師会提示家長小朋友不足之處,可能找一些小班教学的学校較適合,因為民小是大班,又唔係活動教学,学生最好夠獨立、寫字快、坐定定,民幼老師常説:K1 K2好多活動好开心,高班时开始深好多、要求高好多,上到民小会更忙了,無得玩了!所以父母都要因应小朋友的发展考慮民小是否適合,要預左上民小会多功課同谷,父母要預时间跟功課同温習,入了民幼三年都要努力,毕竟三百多个幼生爭二百个位,但民幼是好幼稚園,老師用心教,活動多又全面,重視学生品行,有大半條龍,如果民小民中是你杯茶,入左民幼已可安心讀上去,我囝明年上民小了,民小是我个囝的dream school,是学生自己对学校的歸屬感!

作者: BBCHANCHAN    時間: 12-9-28 21:48

作者: quebaby    時間: 12-9-28 23:37     標題: BBCHANCHAN 的帖子

讀民幼可以參加自行及大抽獎嗎!?

作者: chunchun321    時間: 12-9-29 11:53     標題: 回覆:BBCHANCHAN 的帖子

其實過到面試的已是叻仔叻囡,上年我囡考真係數数、認英文字、認顏色全答全对、講故事有坐定有专心聽有回应、有讓玩具比同組小朋友、有主动同其他小朋友打招呼,同老師説話有望住有笑容有説多謝,所以一个面試已看到小朋友行為同家長好多方面,我記得老師是逐項剔。我只可説学校上堂的節奏颇快,小朋友聽完跟住做,之後便輪住做下一样,细仔或易发白日夢的会難跟少少!但老師是有爱心有方法教到的,放心!民生可自行但不可大抽獎,要視乎自己手上有幾多分在什麼校纲了!

作者: ottomum    時間: 12-10-2 06:39

回復 BBCHANCHAN 的帖子

Of course, Principal Cheung is not a commercial type.  She is an excellent and aggressive principal.  

作者: ottomum    時間: 12-10-2 06:42

回復 ABCdoreme 的帖子

Well, depends on whether Munsang Primary is your cup of tea.
作者: MSBOY    時間: 12-10-3 13:40

ottomum 發表於 12-10-2 06:39
回復 BBCHANCHAN 的帖子

Of course, Principal Cheung is not a commercial type.  She is an excellent a ...

Yes...she is definitely aggressive and excellent...very foward-looking in education. However, i don't  think she is commercial, maybe market-oriented is true.  Anyway, she is very caring and know what is good for kids as she is also a mother herself.
作者: tongtong2007    時間: 12-10-5 13:00

K1接受報名未?
作者: bobechristy    時間: 12-10-7 01:32

自從今年冇學卷後,今年K3幾深,已經要造句了
作者: JoSon0709    時間: 12-10-8 14:57

我都同意,遲D下學期仲要寫週記添.
作者: MSBOY    時間: 12-10-9 09:13

JoSon0709 發表於 12-10-8 14:57
我都同意,遲D下學期仲要寫週記添.

K2都係深左....今年既讀書報告要寫/畫番一D書既內容...
作者: MSBOY    時間: 12-10-9 09:15

bobechristy 發表於 12-10-7 01:32
自從今年冇學卷後,今年K3幾深,已經要造句了

今年NET TEACHER由去年4位增至11位,請問K3有冇多左英文堂同PTH堂呢?
作者: sllau    時間: 12-10-9 10:35

k3讀書報告,總.....
作者: MSBOY    時間: 12-10-9 17:34

sllau 發表於 12-10-9 10:35
k3讀書報告,總.....

即係點?
作者: JoSon0709    時間: 12-10-10 14:25

MSBOY 發表於 12-10-9 09:15
今年NET TEACHER由去年4位增至11位,請問K3有冇多左英文堂同PTH堂呢?
其實多了NET teacher 主要是投放多左時間在K1,每班獨立一個外籍老師,K3就分別不大。

作者: ABCdoreme    時間: 12-10-11 12:58     標題: 回覆:JoSon0709 的帖子

民幼畢業生有沒有考到比民小更好的私校或直資? 如民小不收通常會到那些小學讀書?
另外民生好D定崇真好D?

作者: 牛王頭太太    時間: 12-10-11 15:25

個人認為民生好些. 因民生的中學是BAND 1.

作者: thomas982226    時間: 12-10-11 16:44

剛上左http://munsang.edu.hk/kindergarten/page.action?id=8網址度睇d資料佢都無話幾時可以dl form 同埋佢d收生資料都係舊架..打去學校錄音又話10月頭先會updata...都唔知點...好驚miss 左....
作者: MSBOY    時間: 12-10-11 17:44

http://www.munsang.edu.hk/kindergarten_en/application.html
作者: JoSon0709    時間: 12-10-12 01:06

民幼畢業考到比民小更好大有人在如,GH,英華,陳守仁等.
如民小唔收的小朋友不是代表他們成縝差,操行欠佳,只是不太適合他們,上年都有考到浸小或等大抽獎.
其實民生同崇真兩間都好,但民生無學卷而崇真有,但學校環境設施及交通就比較好,而且民幼,民小,民中都在同一校社地点,而崇真中學校社在沙田及屯門,無咁有親切感.同埋民生中學是banding 1,但屯門崇真不是,再加上小學上中學是計小學學校location,民生是九龍城區校網,而崇真是深水埗網,這樣民生九龍城區校網便較優勝了.

作者: ABCdoreme    時間: 12-10-12 16:25

謝謝你的回覆.
過陳守仁都不是100%上Band One.  為何有人選陳守仁都不留在民小呢? 是否民小程度唔夠高? 或是民小沒有 NET? 沒有普教中?

作者: Cedric_mama    時間: 12-10-12 18:17     標題: 回覆:ABCdoreme 的帖子

唔可以咁睇
陳守仁同民小係唔同style 的學校
揀某間學校唔㨂某間原因好多
嚟個世界唔係非黑即白
唔係唔留低就唔好
揀學校要多做資料搜集
了解學校教學方針係咪啱小朋友
理念係咪同自己家庭教育同一方向
如果學校同小朋友matching 唔到
我同你講間學校好好都冇用

作者: JoSon0709    時間: 12-10-15 16:10

每個父母心中會最清楚自己小朋友適合那類型學校,
加上和學校理念是否一致。小朋友便可以開心學習。
民生今天可以download application for 2013year 啦。

作者: lovelyhobb    時間: 12-10-15 17:40

仲有interview之前有問卷要填... 果份表先考智慧 (主力問家校合作)>> 大家問咩? 應該點樣答呢? THX
作者: tiggerpiget    時間: 12-10-15 17:57

其實可以係屋企慢慢填己經好好啦!GH要面試日即場填,仲考智慧又大壓力。

作者: sally2pen    時間: 12-11-4 00:11

想問下過來人, 份問卷填中文定英文較優勝呢? 中文可能表達得直接D, 英文又好似"勁" D, 你地覺得呢? 因為呢一PART有得預備,所以唔想錯失.

謝謝.
作者: siumanma    時間: 12-11-4 01:20     標題: 回覆:民生書院幼稚園好唔好?(九龍城)

但係出年k 1 一屆去到升中時已取消了聯繫制度,這樣是否代表屆時民生小六生不能直升民生中學嗎?

作者: hapi0511    時間: 12-11-4 15:25

siumanma 發表於 12-11-4 01:20
但係出年k 1 一屆去到升中時已取消了聯繫制度,這樣是否代表屆時民生小六生不能直升民生中學嗎?

...

係咩???......=.=''......
作者: 貪靚媽    時間: 12-11-4 23:47     標題: 引用:但係出年k+1+一屆去到升中時已取消了聯繫制

原帖由 siumanma 於 12-11-04 發表

...
邊度有講取消聯繫制度?

作者: summato    時間: 12-11-5 08:46     標題: 回覆:siumanma 的帖子

好似睇過,因為偉大既教育局要求學校繼續"結婚"定"各自揾幸福",所以10年入學K1既未必有一條龍。民生小學及中學係咪分左手就吾太知不過應該會有資料。
不過讀完小學,變數太多了到時再諗

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5